Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Поредната налудна теория: Илон Мъск казва, че човечеството трябва да се пресели на други планети

Featured Replies

Аз не съм специалист в областа, нито съм учил по темата, нормално е да бъркам. Всичко което пиша е от познанията ми от обща култура. Това се опитах да кажа че при Слънцето е реакция а при централите е контролиран процес при ядрен разпад. Разбрахте ме де.

• Отговори 413
  • Прегледи 17,1k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Тука са изписани абсолютни глупости. Маса съфорумци се оказаха психично болни, колкото самият Илон Мъск. Тъжно. Тук буквално оспорвате истинската наука и налагат псевдонауката. Нормалните хо

• Емил Костов
    Емил Костов

1. Има цяло течение на тема, че Земята е плоска. Тези субекти даже не ги считам за хора, щото не искат да мислят. 2. Човек не е произлязъл от маймуната и никога няма да се намери това звено. По-с

• Емил Костов
    Емил Костов

Ти си пропуснала не само 7 клас ами и цялото образование.

преди 5 минути, ДзВяРа! написа:

Разбрахте ме де.

Разбира се.Просто доуточнявах.Не че съм физик...

преди 5 минути, ДзВяРа! написа:

Аз не съм специалист в областа, нито съм учил по темата, нормално е да бъркам. Всичко което пиша е от познанията ми от обща култура. Това се опитах да кажа че при Слънцето е реакция а при централите е контролиран процес при ядрен разпад. Разбрахте ме де.

Ядрената централа дефакто е ТЕЦ, само че вместо въглища се използва обогатен уран. Той загрява водата, за да стане на пара и да върти турбините.

преди 1 час, ДзВяРа! написа:

Прочетох, но това съм го чел и друг път и то няма нищо общо със дискуцията която водим. Ядрената физика е сложно нещо и нямам намерение да уча сега.  Отговарям ти защото не е толкова елементарно, при различни медецински изследвания и видове лечение, се използват различни количества от тези лъчи.

Исках само до ти покажа,  че в зависимост къде - радиация означава И слънчевото греене!

преди 31 минути, Емил Костов написа:

Ядрената централа дефакто е ТЕЦ, само че вместо въглища се използва обогатен уран. Той загрява водата, за да стане на пара и да върти турбините.

Единствен контрол става с въглеродните пръти. Като ги спуснат надолу - забавят разпада.

1280px-PressurizedWaterReactor_bg.gif

• Автор

Точно така, да се почва с елементарните уроци по физика, че цял форум е дремал в час в прогимназията, че и в гимназията, когато са масовите бягства от училище за по кафенца, клюки и цигарки. Сума ти неща са пропуснали, а имат дипломи за средно.:angry:

преди 3 минути, Anneliese написа:

Точно така, да се почва с елементарните уроци по физика, че цял форум е дремал в час в прогимназията, че и в гимназията, когато са масовите бягства от училище за по кафенца, клюки и цигарки. Сума ти неща са пропуснали, а имат дипломи за средно.:angry:

Не всеки,има възможност,да завърши БрИН.

преди 2 минути, Anneliese написа:

За хиляден път се изказваш неподготвена и мисля, че е време да спреш. Ако ти си бягала от училище и не си знаела къде се намираш други хора не са.  А и това няма значение за темата в момента.

преди 37 минути, jhoro написа:

Исках само до ти покажа,  че в зависимост къде - радиация означава И слънчевото греене!

Единствен контрол става с въглеродните пръти. Като ги спуснат надолу - забавят разпада.

1280px-PressurizedWaterReactor_bg.gif

Браво, 👍 получава се страхотен разговор, въглеродните тръби също трябва да се пущат постепенно, поетапно, при внезапно пускане на всички въглеродни тръби, се получава голямо количество от газ, пара, която причини трагедията в Чернобил. Това го казвам по спомен, поправете ме ако не е така!

Ако спрем да пишем и развиваме интересни теми като тази, ще се прозяваме и ще си дрънкаме в темите от раздела на Празни приказки и забава!

преди 9 минути, Емил Костов написа:

За хиляден път се изказваш неподготвена и мисля, че е време да спреш. Ако ти си бягала от училище и не си знаела къде се намираш други хора не са.  А и това няма значение за темата в момента.

Що се караш - в момента не е казала нищо грешно?

Като чета, че някой не знаят каква е разликата между разпад и синтез, и при кои реакции се отделя енергия и при кои - поглъща ...

преди 8 минути, jhoro написа:

Що се караш - в момента не е казала нищо грешно?

Като чета, че някой не знаят каква е разликата между разпад и синтез, и при кои реакции се отделя енергия и при кои - поглъща ...

Не е и нужно да го знаят. Важното е да знаят къде да го прочетат или да го намерят като информация ако им потрябва.

преди 5 минути, Емил Костов написа:

Не е и нужно да го знаят. Важното е да знаят къде да го прочетат или да го намерят като информация ако им потрябва.

Те даже и не четат!

Точно за това се опитаха да обвинят Анатолий Дятлов, след като е изпуснал от контрол теста който е провеждал, е можел да предотврати експлозията в реактора. Трябвало е не всички въглеродни тръби да ги спусне наведнъж, а на няколко пъти.

И не съм сигурен, но май Чернобил продължава да работи и до ден днешен, без да спира?

Хей забравихме антиматерията а това което казва @Емил Костов е така но  имайте предвид че ядрената физика едва се учи да ходи изобщо цялата физика е така а иначе четох за много интересен ефект на леда с който може да се охлаждат реактори :)

А аз съм чел за влиянието на облъчване със радиация на разлини хора, има хора които са били облъчени на радиация в продължение на един час и повече. И не се наблюдават никакви здравословни проблеми при тях, имат и поколение което е напълно здраво. Има хора които са били изложени на същото количество радиация, в продължение на пет минути и са починали след седмица на лечение в болница.

За Чернобил става въпрос.

преди 11 минути, ДзВяРа! написа:

А аз съм чел за влиянието на облъчване със радиация на разлини хора, има хора които са били облъчени на радиация в продължение на един час и повече. И не се наблюдават никакви здравословни проблеми при тях, имат и поколение което е напълно здраво. Има хора които са били изложени на същото количество радиация, в продължение на пет минути и са починали след седмица на лечение в болница.

За Чернобил става въпрос.

То за Чернобил имаше някакво семейство което отказва да се евакуира и дъщеря им днес си е напълно здрава а са в доста заразена зона

преди 1 час, TheDirtyCleaner написа:

Не всеки,има възможност,да завърши БрИН.

БрИНС или Берковски институт по национал социализъм :)

преди 1 час, Anneliese написа:

Много ни знаеш ти оценките по физика :lol6:

преди 2 часа, jhoro написа:

Радиацията не означава "слънчево греене". Слънчевата светлина е вид лъчение /радиация/ и е продукт на термоядрените реакции в ядрото му. Светлината, радиовълните и радиацията са електромагнитни излъчвания, разликата е в дължината на вълната и честотата. Така например микровълновите излъчвания са безопасни за нас, а ако сме изложени на гама лъчение, ще се случат, меко казано неприятни неща. 

преди 6 часа, Емил Костов написа:

Няма как да стане това.

Към момента. ;) И навремето не е имало способ за набавяне от светлината на ел .енергия, но сега я ползваме. 

Та, ако се намери материал, който облъчвайки го да довежда до електрически потенциал в двата му края що да не стане?! 

Не споря, че към момента било то чрез делене на атома или синтеза се получава топлина, която се ползва за загряване на вода и т.н. 

Все пак при радиацията има лъчение,... 

Забележи: реакция, т.е. при определени условия атомът реагира по някакъв начин и настъпва прогресивно разпадане, при което се отделя голямо количество топлина. 

При АЕЦ имаме контрол над разпадането. 

преди 5 часа, TheDirtyCleaner написа:

Има два вида,термоядрени реакции.Синтез и разпад.

Ползва се разпада на атома, за да се достигне температура която позволява условията да почне синтез (ядрена реакция). Един вид е! ;) 

Не знам до къде са стигнали, но все още не е направен синтез при нормална температура, т.е. "студен синтез".

преди 5 часа, jhoro написа:

Единствен контрол става с въглеродните пръти.

В Перник ползват винкели!

преди 4 часа, jhoro написа:

синтез

Любим синтезатор - D70! ;)

Синтеза и разпада имат много под разпределения,, това е цяла наука, не може да кажем, че е само това. Хората изучават това години наред, и не могат да кажат със точност на колко се дели термоядрения процес. Всичко е времено и до време.

П.П. Една шматка се изказа, нещо за винкел, той е в ерата на каубоите, ама няма кон, налагат го със винкел и от там знае за него!

П.П Ей такива, не знам защо ги изпускат от лудницата. То бива излагация, ама не се усещат че прекаляват. Извинявам се за спама.

преди 4 часа, ДзВяРа! написа:

точност на колко се дели термоядрения процес.

Има логика в това, но към момента не сме усвоили атомния разпад, а за ядрените процеси е известно само, че започват при изключително високи температури и в тоя случай към момента е известен само един термоядрен процес. 

Интересно е, че след ТОКАМАК са спрени изследванията. 

Може би заради това в момента се опитват да отидат на Марс, т.е. да не стане някакъв "сакатлък и се погуби човечеството ...  

преди 1 час, dioib написа:

Може би заради това в момента се опитват да отидат на Марс, т.е. да не стане някакъв "сакатлък и се погуби човечеството ...  

За Doom ли думаш? Вярното пушкало и 200 броня и да почваме :)

п.с Май закараха телескопа "Уеб" до позицията му

преди 6 часа, dioib написа:

Ползва се разпада на атома, за да се достигне температура която позволява условията да почне синтез (ядрена реакция). Един вид е! ;) 

Не знам до къде са стигнали, но все още не е направен синтез при нормална температура,

Така,за да не влизам в подробности и да се правя на физик,ще ти кажа-Синтез е когато се събират два атома и направят по тежък.Разпад е,когато се разделя ядрото на по малки елементи.Това е общо казано,нека ме поправи професора,ако греша.

преди 6 минути, TheDirtyCleaner написа:

Синтез е когато се събират два атома и направят по тежък

Точно това се случва в звездите ядрен синтез :)

П.С. Оказа че било БрИНСЧ а не БрИНС или Берковски институт по национал социализъм и чалга

преди 20 минути, TheDirtyCleaner написа:

Синтез е когато се събират два атома и направят по тежък

Цитат

Термоядреният синтез (също така се употребява ядрен синтез) е вид ядрена реакция, при която две или повече атомни ядра се сливат, образувайки по-тежко ядро.

Да, прав си да не влизаме в подробности ... Реакциите са на атомно ниво, но действията  са на ниво ядра на въпросните атоми.

В действителността има единствено естествен разпад на определени атоми.

Та, тея неща са свързани с алхимията ... :) Де да можехме да си правим злато от други метали, чрез разпад или синтез ... :)  

Ба ... сега разбирам що за определена ОС е от значение големината на хардуера ... т.е. ядрото и става по-тежко и хоп изисква по-харт архитектура ... :) 

преди 3 минути, dioib написа:

злато от други метал

Може но,не е рентабилно.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.