Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Войната в Украйна

Това е част 1 от дискусията Войната в Украйна.

Featured Replies

преди 3 минути, MZ/X написа:

Та да питам, как Украйна ще си върне териториите, след като продължава да потиска рускоезичните в тях.
Жокер:  не само няма да си ги върне, ами по-вероятно е да изгуби още!

Руснаците и в частност Путин заложиха много в тая война, така че половинчати решения и действия няма да има.

Просто вече Украйна няма да я има на картата като самостоятелна държава, каквато и не е.

Играта толкова вече загрубя, че поляците явно много са си повярвали и разчитат на петия член, ама и той няма да ги спаси.

Защото тая война е глобална нищо че се води на територията на Украйна.

И само факта, че Русия се бие сама срещу САЩ и Западна Европа трябва много да ви говори. За силата на Русия.

На такива м/ународни санкции и САЩ не могат да издържат. 

• Отговори 202,9k
  • Прегледи 7,4m
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Идва Лавров при Путин и съобщава,че през нощта са изнасилили Урсула фон дер Лайен в Брюксел. Путин пита "Цяла Русия ли обвиняват или само мен?"

• Колев 74
    Колев 74

Я да Ви почерпя  та белким се успокоите поне на празника. Пожелавам ви живот и здраве и от дясно и от ляво. 24 часа - МИР И ЛЮБОВ

• crazy katon
    crazy katon

Днес укроуродите отново убиха хора в Донбас ... с тяхно или мериканско оръжие, няма значение, има значение, че убиват предимно беззащитни хора. Но това не е новина, новина е, че руснаците са избомбили

Публикувани изображения

преди 1 час, regard написа:

Опитваш се да убедиш останалите, че фактите които предоставям не са истина. Предполагам защото защитаваш руската пропаганда която разпространяват?

Колко помия изляха върху теб. Направо пяна им избива от злоба и безпомощност. Показа им всички долни неща, които Кремъл върши.

И веднага се показаха на светло, кои са зависимите от Кремъл и Господарят им Вл.Вл.Пу...

преди 4 часа, regard написа:

руската пропаганда в българските медии онлайн се е увеличила над три пъти през второто тримесечие на 2023 г

Чакат ги да се разкрият всички ватенки за да им обличат  раирани такива. Те ще им отиват повече!

Малко се чете в тая държава, малкооо... еле па класиците. Като Литъл Биг Пиг (a.k.a. LittleGoldenPiggyBanks101), който, в битието си на PigMan9, създаде, както веднъж-дваж имах честта, привилегията и удоволствието да спомена, символ-веруюто на истинските аргументьори.

на 8.10.2022 г. в 22:45, LittleGoldenPiggyBanks101 написа:

...

... Това, което има значение, е дали информацията е фактически коректна или не. В случая, информацията е фактически коректна, което се доказва от от самата публикация и описаното там...

...

Точка! 

Ще кажа пак - бррр... даже и сега, от дистанцията на времето, пак ме побиват тръпки, осъзнавайки величието на горното...

Моля за извинение, че не използвам комплексарски размери на шрифта и не илюстрирам поста си с подходящи за целта траверси. 

преди 2 минути, regard написа:

Всичко публикувано от мен е свързано със войната, източник мога да ви дам за всеки материал публикуван от мен ако проявите желание.

Проявявам желание.

преди 10 минути, БаалБек написа:

Известната подла социологическа агенция каза, че две трети от пълнолетните българи са против изпращане на оръжия за Украйна: точно както той мисли! Същата тази агенция преди три дена прокламира, че две трети или повече от българите са за Трети март. 

Ма много подла агенция!

Потвърждавам!

:D

преди 3 часа, Banesc написа:

ти ще ходиш ли ?

путин не е убиец

той е вампир

имам доказателство

Такъв е кръвопиец:

Screenshot2023-08-16205136.thumb.png.c061f581cfe79ffb8b20c383500826cc.png

Чакам 24 часа и накрая немското издание Welt+ реши как укрите  да победят.

Тактиката е класическа, използвана от Иран в войната срещу Ирак.

Нарича се "да затрупаме врага с трупове"

Трябвало да се мобилизират 3 милиона, да им се връчи по едно ак-47 и хайде на фронта да мрат.

Западната свободна преса е носител на непреходните демократични ценности

IMG_20230820_170746_073.jpg

преди 3 минути, БаалБек написа:

Показа им всички долни неща, които Кремъл върши.

Не е вярно! Показа мръсните номера и дезинформация на американците.

Ако искаш да узнаеш истината такава каквато е замести в материалите и Русия със САЩ.

преди 25 минути, M.Николов написа:

Хайде сега, да ни покажеш, за който от тези герои си избереш, 50 публикации за два дена на чужди материали без позоваване на източник!

:hush:

Димито няма как да ти го дам, щото вече има 6 бана поне и половината му коментари са изтрити. Глен редовно си спами глупостите без източници. Грухи Биоса съм го блокирал отдааавна, няма да го търся какво е писал преди година. 

А, и Макстончото забравих, той си преразкава глупостите, но все така и един източник не е дал. 

Руската пропаганда е широкомащабна и многоканална

Руската пропаганда се произвежда в невероятно големи обеми и се излъчва или разпространява по друг начин чрез голям брой канали. Тази пропаганда включва текст, видео, аудио и неподвижни изображения, разпространявани чрез интернет, социални медии, сателитна телевизия и традиционно радио и телевизионно излъчване. Производителите и разпространителите включват значителна сила от платени интернет „тролове“, които също често атакуват или подкопават възгледи или информация, която противоречи на руски теми, като правят това чрез онлайн чат стаи, дискусионни форуми и секции за коментари в новини и други уебсайтове. 4Радио Свободна Европа/Радио Свобода съобщава, че „има хиляди фалшиви акаунти в Twitter, Facebook, LiveJournal и vKontakte“, поддържани от руски пропагандисти. Според бивш платен руски интернет трол, троловете дежурят 24 часа в денонощието, на 12-часови смени и всеки има дневна квота от 135 публикувани коментара от поне 200 знака.

Литературата по експериментална психология предполага, че при равни други условия съобщенията, получени в по-голям обем и от повече източници, ще бъдат по-убедителни. Количеството наистина има собствено качество. Големият обем може да осигури други ползи, които са уместни в руския пропаганден контекст. Първо, големият обем може да погълне вниманието и другата налична честотна лента на потенциалната аудитория, заглушавайки конкурентните съобщения. Второ, големият обем може да заглуши конкуриращите се съобщения в поток от несъгласия. Трето, множеството канали увеличават шансовете целевата аудитория да бъде изложена на съобщението. Четвърто, получаването на съобщение чрез множество режими и от множество източници увеличава възприеманата достоверност на съобщението, особено ако източникът на разпространение е този, с който член на публиката се идентифицира.

Браво! Това ще взриви русоробите в темата! Сега ще почнат и мен да цитират, обиждат и т.н. Ако имаш още давай смело...

преди 1 минута, N1K17Y написа:

Димито няма как да ти го дам, щото вече има 6 бана поне и половината му коментари са изтрити. Глен редовно си спами глупостите без източници. Грухи Биоса съм го блокирал отдааавна, няма да го търся какво е писал преди година. 

Няма изтрити коментари, освен ако не са били някакви обиди!

Глен поне няколко пъти е посочвал от къде копира материали.

А потребителите, които разпространяват руска пропаганда от две години? За тях може.

Simon Cowell Wow GIF by America's Got Talent

Може, защото са подкрепяни от някого, който можеше да направи същата забележка и на тях.

:lighter:

преди 13 минути, bigiadri написа:

И какво ще стане с твоята забележителна   племеница  ,ако руските фашисти завземат Германия и започнат да рушат ,мародерстват убиват?

В Германия в момента мародерстват и рушат скакалците дето дойдоха и мама Меркел ги прие с разтворени обятия.

Това е и една (но не само) от причините забележителната ми племеница и приятеля и германец (забележи) да живеят вече 3 месеца в България. 

току-що, M.Николов написа:

Няма изтрити коментари, освен ако не са били някакви обиди!

Ми именно и затова е баннат и проъдлжават да го банват. Виждам, че ти обичаш да си губиш времето в празни приказки, но аз такива ги блокирам и не им чета глупостите (както и показах), та къде да му търся спама от преди 6 месеца? 

преди 3 часа, Мърдокс написа:

В тази върхова технология има риска за и всички страни имат фалове.

Страдаш нали РАШИСКИ ТРОЛ !Как може ? Путлер страда още повече ,защото се съмнява в техните ядрени ракети,ами ако с тях се случи?

Screenshot2023-08-20172318.png.c5e55e082b61ff4a11cf2312319c0154.png

преди 24 минути, bigiadri написа:

Прав е Ленин за теб: полезен идиот!

Ленин е писал на другарите се революционери: "Духом съм с вас на каторгата, но за съжаление, телом съм тук в хотела в Швейцария"

В магистърската си теза студентката от CU подчертава как настоящият руски режим използва съветските разкази и символи, за да оправдае войната си с Украйна

За Дария Молчанова продължаващата война между Русия и Украйна се чувства много лична. 

„Първо, тъй като съм рускиня, аз съм буквално част от това“, казва тя. „Семейството ми беше в Русия, когато (инвазията) започна, имам много приятели в Украйна и съм бил в Украйна много, много пъти.“

Така че може би не е изненадващо, че когато Молчанова завършваше магистърската си степен в катедрата по германски и славянски езици и литератури в университета в Колорадо Боулдър, тя реши да напише дипломната си работа за това как сегашният режим в Москва е кооптирал пропагандата и символи от съветската епоха, за да оправдае въоръжения си конфликт с Украйна. 

„Приех го (инвазията) много сурово, така че предполагам, че писането за това беше един от начините може би да имам някакъв личен принос и може би (изразяване) само на малка част от чувството за вина за това, което моята страна правеше,“ тя казва. 

Освен това, докато получава докторска степен по руска история от Московския държавен университет през 2016 г., тя пише дисертацията си върху руската пропаганда във войната на страната с Япония и „веднага забелязва много прилики по отношение на това как са използвани някои символи и как някои от езиковите аспекти са основно едни и същи.

Наблюдавайки първоначалните пропагандни усилия на Русия, свързани с нейното нахлуване в Украйна през 2020 г., Молчанова казва, че първо е забелязала колко хаотични и неефективни са били тези усилия.

„Пропагандата не беше ефективна от самото начало, защото основната функция на пропагандата е да обяснява нещата“, казва тя, добавяйки, че правителството не е успяло да представи убедителни аргументи, оправдаващи инвазията в Украйна. Руският президент Владимир Путин и други в неговото правителство бяха уверени, че конфликтът ще приключи почти за нула време, казва тя, така че всеобхватните пропагандни усилия не бяха формулирани в началото.

„Предполагам, че досега е очевидно, че никой не е бил подготвен тази така наречена „специална военна операция“ да продължи с години“, казва тя. Вместо това правителството вероятно се надяваше, че може да постигне целите си бързо, както направи във военната си кампания през 2008 г. срещу бившата съветска република Грузия. Този конфликт продължи няколко дни и доведе до поражение за Грузия и загуба на някои от нейните територии.

Тъй като войната с Украйна се проточи обаче, руските пропагандисти имаха повече време да оформят наративите си – някои се провалиха, но други се наложиха с поне част от руското население. 

Наскоро Молчанова говори за пропагандните усилия на руското правителство и как някои заемат символи и терминология от бившия Съветски съюз, особено тези, свързани с разказите за Втората война. Отговорите й бяха леко редактирани за стил и яснота.

Въпрос: Когато руските пропагандисти говорят за украинските лидери като нацисти и фашисти, има ли по-зареден смисъл в тези думи, отколкото обикновеният американец може да разбере?

Молчанова:  Конкретно използвайки тази нацистка карта, всичко идва от най-голямата травма на - не само руския народ, но и славянския народ като цяло - защото загубите, които Русия имаше по време на Втората световна война бяха просто нечувани, повече от 20 милиона души. И ако говорите с някое руско семейство, те са имали някой, който или е загинал през Втората световна война, или е бил тежко ранен.

Така че мисля, че е много трудно за някои (на Запад) да разберат на лично ниво. Представете си, че говорите с всяко американско семейство и те биха казали: „Изгубихме този човек в тази война“ или „Изгубихме петима души в тази война“. В Русия всяко семейство имаше тази жертва. 

Така че, разбира се, думата нацисти за руснаците, това е нещо, за което израснахме да слушаме непрекъснато... защото за руснаците това е много по-лично, отколкото мисля, че е за повечето хора. Ето защо е толкова ефективен. И затова, за съжаление, съвременната пропаганда се опитва фалшиво да използва това. 

Въпрос: Изглежда част от неотдавнашните пропагандни усилия са насочени към това руските войници да изглеждат много героични?

Молчанова:  Всеки ден имат целия този раздел в новините, показващ как някои смели руски войници са спасили семейство, или деца, или куче и нейните кученца. Така че винаги е някаква емоционална история на някой войник спасител. Това е, което те показват – и напълно отричат всяко едно обвинение, което идва от Украйна. 

Ако отидете на който и да е руски източник на новини... това е като обратното (на това, което Украйна казва, че се е случило), без значение какво се е случило. Например тази църква е разрушена в Одеса. Западната страна, разбира се, каза, че руските ракети са ударили църквата. Руската версия казва, че украинска ракета е ударила църквата (защото) украинците не могат да използват своята система за противовъздушна отбрана. Те разрушиха църквата. Така че никога, никога не е признавано, че руснаците са направили нещо нередно - напълно противоположно представяне.

Въпрос: Един пример за пропаганда отпреди няколко години, който изтъкнахте в дисертацията си, беше история за украински войници, за които се предполага, че разпъват на кръст младо момче в украинска източна провинция. Средностатистическите руснаци наистина ли вярват на такава история?

Молчанова:  Мисля, че това е една от най-успешните пропагандни истории за разпнатото момче през 2014 г. в Слованск (в източна Украйна). Тази млада жена, майка, споделяше тази супер емоционална история (по руска телевизия) за това как украинските нацисти разпънаха момчето и как то изкърви до смърт. 

Но когато (независими журналисти) се опитаха да намерят свидетели - това е много малък град и очевидно някой щеше да види, и тя каза, че тълпата е на площада, така че всички са били там, за да го видят - те не можаха да намерят нито един свидетел там изобщо. Никога, никога не е имало доказателства, че това се е случило и мисля, че на датите, за които тя говореше, украинската армия дори не е била там в онези дни. Така че това е напълно измислена история.

Но проблемът с пропагандата е, че след като нещо толкова силно бъде хвърлено в обществото, за съжаление никой не се връща (за да провери) дали тази история от 2014 г. всъщност е вярна.

Много руснаци, седящи някъде далеч в провинцията вечер, гледаха новините. Те не се интересуват от допълнителни проучвания или нещо подобно. Не, това е просто фактът за тях. Така че да, дори днес много хора все още смятат, че се е случило. Никой не иска да проверява повторно, за съжаление.

Въпрос: Във вашата дисертация отбелязвате, че е имало умишлено решение в Русия да се разиграе митологията на Великата отечествена война през последните години - дори преди нахлуването в Украйна. Как се промениха нещата по-конкретно?

Молчанова:  Да, той (празникът 9 май, отбелязващ победата над нацистка Германия) не беше толкова силен в Съветския съюз – особено през първите две десетилетия след победата. Дори през 90-те години това беше много тиха почивка. Спомням си го в моето детство, нямаше празненства, нямаше фойерверки, нямаше военни паради, нищо подобно. Просто щяхме да купим цветя и отидохме до местния паметник, където положихме цветята. Това беше.

Но по-късно, когато започнах в университета, забелязах всяка година как просто се променя. Дори не знам с какво да го сравня-почти като косплей. Хората обличаха бебетата си в униформи на Червената армия. 

И изглежда забавно в началото, но когато започнете да мислите за това, основната фраза, която всеки един руски ветеран от Втората световна война казва, е: „Никога отново. Единственото важно нещо е, че няма война. 

Сега няма усещане колко ужасна е войната. Те замениха идеята „никога повече“ с „Колко невероятни сме ние; колко сме героични; как правим това и това от един от най-новите филми. В Amazon има филм, наречен  Т-34  за танкове, и руските медии го представяха като цяло  Бързи и яростни  с танкове. И така, те описват най-ужасяващата война в историята. Сега няма и следа колко ужасна е войната; това са само красиви неща и героизъм.

Въпрос: Има ли други неща, които смятате за важни за руската пропаганда или състоянието на Русия днес?

Молчанова:  Мисля, че е важно, особено за западните хора, да разберат, че тя (военната пропаганда) не е нещо уникално за Русия. Военна пропаганда се е случвала всеки път във всяка една война, включително в Съединените щати. Ако го потърсите, американската пропаганда има все същите модели, същите правила, същите символи. Така че тук няма нищо ново.

Сега в Русия се провежда мащабна кампания за промиване на мозъци. В момента има този термин „зомбиране“ и той работи успешно при някои групи хора. Но много руснаци не подкрепят тази война. И доказателството е, че милиони руснаци трябваше да напуснат страната.

Имаше руски протести срещу войната. … За съжаление има много малко новини от Русия за това, че руснаците са против войната. Мисля, че това трябва да се показва повече, защото не познавам нито един човек, който да го подкрепя. Нито един.

https://www.colorado.edu/asmagazine/2023/08/08/russia-retools-soviet-propaganda-against-ukraine-expert-says

преди 2 часа, инж. Велев написа:

Малко му е. Трябваше да му ударят и 10 тояги на голо.

По съветската  или по руската телевизия го казаха?

Screenshot2023-08-20173634.png.1a9c08ed2243ff1a96137e7826441526.png

Неуспехът на Кремъл да достигне до украинците

В Украйна устойчивостта срещу руската пропаганда и дезинформация, развита от 2014 г. насам, помогна на страната да избегне информационния хаос през 2022 г. Проруските телевизионни станции бяха свалени от ефир веднага след началото на инвазията, а Обединеният телевизионен маратон, стартиран от няколко от най-важните телевизионни оператори в първите дни на войната се увериха, че украинците разполагат с надеждна денонощна информация от водещи и телевизионни оператори, които познават и на които имат доверие. Освен това помогна да се контролира и противодейства на непроверена информация и вредни публикации в социалните медии от марионетки на Кремъл в началната фаза на войната, което можеше да доведе до паника и да попречи на способността да се устои на първоначалния натиск на Русия. 

С продължаването на войната възникнаха въпроси относно мъдростта на поддържането на телевизионния маратон, който все повече се възприема като твърде близък до правителството и източник само на добри новини. Въпреки това медиите в Украйна, които бяха изправени пред значителни предизвикателства през 2022 г. (според Института за масова информация повече от 200 издания са били принудени да затворят поради фалит или руска окупация), остават разнообразни и жизнени. Има място за дебат и украинските журналисти не само съобщават за войната и разкриват руски военни престъпления, но също така разкриват примери за украинска корупция. 

Дезинформационните операции на Русия в Украйна след нахлуването до голяма степен се провалиха. Много украинци, които някога симпатизираха на Русия, промениха своята вярност, след като станаха свидетели и преживели зверства, а рускоезичните преминаха на украински в ежедневието си, водени от желанието да прекъснат всички връзки с всичко руско. 

Въпреки липсата на успех, Русия ще продължи да разпространява дезинформация с цел да сломи украинската съпротива, да посее вътрешно разделение, да подкопае доверието в правителството и армията и да накара хората да се чувстват апатични и слаби.

https://cepa.org/article/a-year-of-lies-russias-information-war-against-ukraine/

Димитрон не го закачайте. Човекът не е добре. В главата му един безкраен прайд.

(справка - последните му 5-6 поста... не че преди това беше в ремисия)

едит: подозирам, че е прежалил и тоя профил...

преди 2 часа, regard написа:

Правилата ли го изискват?

Всъщност да , текст който не е твой трябва да предоставиш линк към него щот така се чете като твой текст ,а ако не е ,то този на когото принадлежи може да предяви претенции за това.

Гост
Тази тема е заключена за нови отговори.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.