Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Войната в Украйна

Това е част 1 от дискусията Войната в Украйна.

Featured Replies

току-що, maxthon написа:

В указа отлично си пише какъв език се ограничава(забранява).

и щом пише, кой тогава е създал украинския език? 😄

• Отговори 202,9k
  • Прегледи 7,4m
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Идва Лавров при Путин и съобщава,че през нощта са изнасилили Урсула фон дер Лайен в Брюксел. Путин пита "Цяла Русия ли обвиняват или само мен?"

• Колев 74
    Колев 74

Я да Ви почерпя  та белким се успокоите поне на празника. Пожелавам ви живот и здраве и от дясно и от ляво. 24 часа - МИР И ЛЮБОВ

• crazy katon
    crazy katon

Днес укроуродите отново убиха хора в Донбас ... с тяхно или мериканско оръжие, няма значение, има значение, че убиват предимно беззащитни хора. Но това не е новина, новина е, че руснаците са избомбили

Публикувани изображения

преди 2 минути, Реджеп Иведик написа:

Почнах и аз като Йоан Малала и Йоан Цеца да споря с тъпаци и антибългари !!!

Даже те подканям и да продължиш. Докато не разбереш, че отново говориш в първо лице, единствено число.

преди 4 минути, Реджеп Иведик написа:

Не са го откраднали, наричали са го украински език.

Всичко ще е наред ако има и един източник да покаже това.

преди 1 минута, ivottoshev написа:

Видях реакцията ти когато укрите изгубиха Бахмут и ти предложих:

Пак почна да лъжеш.

Я да я видим тази реакция, нали си чевръст ?

Аз ако бях във форума, нямаше да изгубим Бахмут.

Затуй те съветвам, отивай в Крим в окопите, ако искаш да го устискате.

току-що, insec написа:

то да си е формулиран, само че филолозите имат тежката дума за езиците и такъв език "малоруски" не съществува - има украински. Сега, че към днешна дата искате да заличите и езика им, и държавата, вече е друг въпрос, който се решава на фронта и нещата никак не отиват във ваша полза. 😉

Малоруско наречие, Инсекте, не език...

Сиреч диалект...

Също като македонския...

Добре де, щом сте убедени, толкова ли е трудно да посочите от коя дата се е образувала държавата Украйна, украинския народ и т.н....

преди 3 минути, maxthon написа:

Всичко ще е наред ако има и един източник да покаже това.

Ади Онуй от Пуевен е малоумно, преди малко цяла страница с доказателства ви представих. Пропусна ли ги ?

Вас ви уважих, бъдете на туй благодарни. Малоума да си ги търси сам.

току-що, Реджеп Иведик написа:

Ади Онуй от Пуевен е малоумно, преди малко цяла страница с доказателства ви представих. Пропусна ли ги ?

Освен, че си отказал да влезеш в обяснителен режим и да покажеш някой друг документ, с което да потвърдиш тезата си, май друго не си дал. Всичко останало е цяла страница с масали.

преди 1 минута, Звяра!!! написа:

...така всеки истински украинец знае, какви злини са нанесли на Украйна руските царе, като започнем от Петър I.

От Иван Грозни - той е първия, който започва да краде историята на Киевска Рус.

преди 6 минути, andiay написа:

Малоруско наречие, Инсекте, не език...

Сиреч диалект...

Също като македонския...

само, че украинския език не е диалект на руския - както ти казах, филолозите имат окончателната дума за езиците.

преди 3 минути, andiay написа:

Също като македонския...

Не е също, македонския език е български език западна книжовна норма, докато украинския език е отделен език от руския, с много различни думи и различна граматика.

Аз говоря перфектно руски, работил съм с руснаци и украинци, това е отделен език.

Ти си някакво Пуевенско М..., което има навика да се изправя като теле пред майка си по теми, от които и бъкел не вдява.

преди 2 минути, insec написа:

филолозите имат окончателната дума за езиците.

Малоума от Пуевен е филолог на филолозите.

Викам му Филолог, щото не му знам името.

преди 8 минути, insec написа:

Може би защото е наследник на създателите на Киевска Рус? Тоест нищо не краде.

преди 19 минути, insec написа:

нищо, ма верно ли?! 😄 - кога ще нападате Финландия, айде че цяло НАТО това чакат. :laughing4:

Въпросът беше на къде бяха насочени финландските ракети преди Финландия да влезе в НАТО. 

Е, твърдението ти че не е имало такива ракети отиде в коша и сега смени темата. 

Както казах - това е типично за някой, който не може да защити тезата си :getout:

преди 27 минути, andiay написа:

Ми не, никъде в тоз указ не фигурира словосъчетанието украински език"....

Използват укранофили!

преди 5 минути, insec написа:

При Иван Грозни, се нарича Московия.

Петър Първи е първия, който сменя името Московия с името Русия, а името Украйна с името Малоросия, а "украински език", заменя с "малороско наречие", през 1721 година.

Това не е наречие или диалект, това е отделен език, с различна граматика, а не наречие.

Украйна е създадена преди 1000 години, а Русия преди 500, обаче ватенките дирищисват, че йок, украинска държава и украински етнос руснаците ги измислили.

Смятай колко са малоумни.

Айде Николов си го знаехме и преди, но войната разкри и другите.

преди 50 минути, ivottoshev написа:

На, чети и после кажи пак дали има разлика м/ду преди и сега. Нали не мислиш че държава като Финландия, която е член на ЕС, не е подържала огромен арсенал от ракети за да се пази от класовият враг - Русия?

https://www.vesti.bg/sviat/finlandiia-ruskite-vojski-neshto-ne-idvat-6175833

И с отрбранителните ракети, ще стрелят и нападат Москва ли ? :giggle1:

Да не би да си забрави главната опорка, че НАТО щеше да напада Русия ?

преди 2 минути, Реджеп Иведик написа:

Петър Първи е първия, който сменя името Московия с името Русия, а името Украйна с името Малоросия, а "украински език", заменя с "малороско наречие", през 1721 година.

Всичко това трябва да се е случило с нарочен документ. Показваш го или това се счита за поредните ти празни приказки.

преди 6 минути, ivottoshev написа:

Въпросът беше на къде бяха насочени финландските ракети преди Финландия да влезе в НАТО. 

Е, твърдението ти че не е имало такива ракети отиде в коша и сега смени темата.

а бе галошев - на тоя въпрос ли ти отговарям бе кратуно ватнишка? И къде съм казвал, че не е имало такива ракети? Ти вече не знаеш какво къде пишеш бе смотльо.

преди 7 минути, maxthon написа:

Украйна е наследник на Киевска Рус. Русия е наследник на Московия.

Краденето на украинска история почва официално от Петър първи, който преименува Московия на Русия, а Украйна на Малоросия.

Иначе и Иван Грозни е правил плахи опити за крадене на история от Украйна, но не може да се сравнява с Петър първи и Екатерина велика.

преди 1 минута, Реджеп Иведик написа:

Украйна е наследник на Киевска Рус. Русия е наследник на Московия.

Краденето на украинска история почва официално от Петър първи, който преименува Московия на Русия, а Украйна на Малоросия.

Иначе и Иван Грозни е правил плахи опити за крадене на история от Украйна, но не може да се сравнява с Петър първи и Екатерина велика.

Документи давай, вместо да приказваш един куп празни приказки. И 1001 пъти да ги повториш като друг форумен участник, те няма да станат истина.

преди 3 минути, Реджеп Иведик написа:

При Иван Грозни, се нарича Московия.

така е, но Иван Грозни има претенциите, че е наследник на Киевска Рус - те горе един ватник я повтаря тази опорка.

преди 1 минута, maxthon написа:

Документи давай, вместо да приказваш един куп празни приказки.

Защо документи - с документи ватенки не се ликвидират! Трябват бомби!

преди 3 минути, Реджеп Иведик написа:

Вас ви уважих, бъдете на туй благодарни. Малоума да си ги търси сам.

И де я даде, бре Иванушка?

Освен че пак приемаш желаното за реално....

преди 2 минути, insec написа:

само, че украинския език не е диалект на руския - както ти казах, филолозите имат окончателната дума за езиците.

"А дали е така, кой, кой ще ми каже..."

Ρωσσία Rossia - така византийците са наричали Киевска Рус...

И кога в историята се появява украинския език?

Кои исторически документи са писани на него?

Въобще споменава ли се някъде за украински език, украинци и държава Украйна?

току-що, Реджеп Иведик написа:

Не е също, македонския език е български език западна книжовна норма, докато украинския език е отделен език от руския, с много различни думи и различна граматика.

Аз говоря перфектно руски, работил съм с руснаци и украинци, това е отделен език.

Ти си някакво Пуевенско М..., което има навика да се изправя като теле пред майка си по теми, от които и бъкел не вдява.

Малоума от Пуевен е филолог на филолозите.

Викам му Филолог, щото не му знам името.

Е, аз не съм филолог, ма разбирам, че явно ти имаш такива претенции...

След 100 години и македонския ще викат, че е отделен....

Давай, бре Иванушка, кога се е образувала Украинската държава и кога за първи път се споменава в исторически документ с това наименование....

Според версията, приета в украинската научна общност, украинският език е възникнал между 10 и 5 хилядолетие пр. Н. Е. Той е пряк потомък на санскрит.

Името „украински“ стана често срещано едва след революциите от 1917 г. Да, този език от южните и югозападните покрайнини на Руската империя, дори отделяйки го от руския език, се наричаше „Руска“, „Проста Мова“, „Малоруски“, „Малоруски“ или „Южноруски“.

Според международната енциклопедия Encarta украинският е роден език на 47 милиона души. По-предпазливи оценки наричат цифрата 35-40 млн. Приблизително същият брой хора говорят полски и редица езици, които се говорят в Индия и Пакистан.

В украинския език няма твърд знак, но има мек знак. Липсата на твърд знак обаче е по-вероятно прогресивен знак. На руски например това само усложнява правописа. След правописната реформа през 1918 г. в Съветска Русия буквите „ъ“ бяха премахнати принудително от печатниците, за да не печатат периодични издания и книги „по стария начин“ (а на пишещите машини нямаше такива букви). До началото на 30-те години, вместо твърд знак, дори в книгите се поставя апостроф и езикът не страда.

С оглед на изключителната политизация на въпроса, броят и времето на появата на заети думи в украинския език са причина за разгорещени дискусии. Например, общоприето е, че около 40% от украинските думи са взаимствани от немския език, въпреки че територията на сегашното време и която и да е Украйна никога не е граничила с Германия под каквато и да е форма, най-много - с Австро-Унгарската империя и дори тогава с нейните национални покрайнини ... От това привържениците на тезата за древността на украинците като нация заключават, че думите са заимствани още преди нашата ера, а външният им вид говори за мощта и големия размер на древната украинска държава. Поддръжниците на „имперския“ подход към историята обясняват такъв брой заемки с факта, че украинският език е изобретен в германския Генерален щаб за разделяне на Руската империя.

През 2016 г. в Украйна са публикувани 149 000 екземпляра книги на украински език. През 1974 г. съответната цифра е 1,05 милиона копия - намаление над 7 пъти.

Повечето заявки за търсене от територията на Украйна са заявки на руски език. Броят на заявленията на украински, според различни източници, е в рамките на 15-30%.

Източник:  https://bg.kuzminykh.org/1133-20-facts-about-the-ukrainian-language-history-modern.html

Къде може да се прочете тази алтернативна история, която се разпространява от отбор "Козяк"?!

Честно казано съм шокиран каква дезинформация се лее в темата!

преди 16 минути, maxthon написа:

Може би - за невежите. Иван Грозни е с византийски произход, Киевска Рус е създадена от варяги. Къв наследник, кви три лефа на цяло? :getout:

преди 2 часа, maxthon написа:

И към цЕлото това писание се пуска това като видео? Тръст ми, я съм журналист.....

Тръст ми в твоя случай звучи коштунствено - сегащ ли се защо? Верно минаха 3 часа ама аз помня, друже - както и търсачката. Настъпах някаква червена линия че се престраши да ми говориш? Големия ПЕНТАГРАМ или имал отговор на въпроса на въпросите? Да ти го припомня ли - "Как така и ти и "бота" в началото сте на едно мнение , обаче според теб в този момент - той лъже.

преди 9 минути, N1K17Y написа:

И с отрбранителните ракети, ще стрелят и нападат Москва ли ? :giggle1:

Да не би да си забрави главната опорка, че НАТО щеше да напада Русия ?

Не разбрах каква е разликата от преди членството на Финландия в НАТО и сега? 

Гост
Тази тема е заключена за нови отговори.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.