Премини към съдържанието
 • Добре дошли!

  Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

  Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

   

Другари, какво стана с рублата? Погреба ли долара?


Misoury

Препоръчан отговор

Цитат

Вадим Олшевски (р. 1961) – американски математик, професор по математика в Университета на Кънектикът. Работи в областта на функционалния аналиа, бързите и точни алгоритми, теория на матриците, теория на операторите и числения анализ. Роден и израсъл в Кишинев.

.

"Какво не е наред с руснаците?

Знаете вече, че украинците прихващат телефонните позвънявания на руските войници в Украйна до вкъщи и ги качват в интернет. Стотици телефонни разговори. В Русия ги наричат фейкове, но тези прихванати разговори са вече стотици. И ако те са фейкове, то трябва да предположим, че в Украйна седят стотици създатели на фейкове. И че се подбират хиляди актьори, и всичките тези актьори говорят на диалектите от всички части на Руската федерация. С една дума, няма как да са фейкове, най-малкото заради количеството.

И още нещо защо това не са фейкове. Тези разговори мен лично ме поразяват. Майки говорят с децата си. Разбират, че синът им е на война. И някак си напълно спокойно реагират на тази новина. Къде е плачът на Ярославна (важна част от „Слово за полка на Игор“ – известен древноруски героичен епос – бел. пр.)? Ако ми бяха дали задача – я напиши текст за телефонен фейк, – бих се зарадвал, бих седнал на компютъра, бих натракал нещо на клавиатурата. Поради собствената си наивност ще напиша някакви там стенания. Сълзи и проклятия към целия свят. А в качените в интернет разговори – смразяващо примирение със съдбата. Неочаквано. Тези майки буквално не осъзнават, че може би това е последният им разговор със сина. С една дума, не са фейкове.

И ето, слушам аз тези разговори и си мисля какво не е наред с руснаците през тази 2022 година? Откъде иде тази реакция? Къде са общочовешките ценности? Къде?

Добре, прихванатите разговори – това е един от аспектите. Но има и други. Как руснаците в интернет реагират на войната? Практически никой в Русия не съчувства на хората в Киев, Харков, Чернигов, Мариупол. В интернет се виждат разрушени градове. Гледаш и съчувстваш. А руските хора не съчувстват. Пишат, че по магазините била свършила захарта. Че доларът скочил 2 пъти. Че ботоксът и Макдоналдс изчезнали от Русия. И че в Европа дискриминирали руснаците. Тоест, на тях им показват, как ракета ударила родилен дом, а те обсъждат това, че Гергиев не го били пуснали в Ню Йорк. Някаква съвсем нечовешка реакция. О, да, и им били забранили инстаграм! Инстаграм! Не, но това вече е прекалено...

Можем да кажем, че така е навсякъде. А какво, когато бомбардираха Ирак, американците да не би да си скубеха косите? Има нещо странно в тази работа. И това е правилният въпрос. И все пак, къде е Америка, къде е Ирак? Много ли жители на Сан Диего имат роднини в Багдад? Те въобще били ли са някога там? А половината московчани имат роднини в Киев. И песента „Червона Рута“ всички я пеят от малки. Така че тук работата е малко по-друга. Че даже ако сравним с Ирак, то тогава колко американски певци протестираха срещу войната? Стотици! А колко от руските естрадни звезди в Русия протестират сега? Нула? Не-е, реакцията на руското общество е някаква съвсем нечовешка. Нещо в руснаците е сбъркано!

А сутринта изслушах един подкаст на някакъв психолог. Той говореше, че руснаците си били наред. Това не е някаква студена безчувствена реакция. Просто хората живеели в атмосферата на официалната пропаганда от десетилетия. И са си изградили съвсем друга картина за света. Абстрактна. Анализът на тази друга картина е интересна работа, тук има много какво да се говори. Но това за този пост не е съществено. Главното е, че това е някаква такава абстрактна картина. Русия, Америка, ние сме жертвите... И ето, сега ти звъни синът, може би за последен път. И разправя, че в неговата рота, ебаси, били 40 човека, а останали 8. Че вчера, дееба, командирът го било разкъсало на парчета. Че се опитват да се измъкнат назад, но пътят, да го еба, е само през

Суми. А да се кара през Суми – това значело гарантирани 50% загуби на личния състав, шъ го еба. А майката го пита, а как ви хранят? А вярно ли е, че ще ви платят на всеки по 3 милиона (рубли)?

Това е психология. Майката не може да събере реалната картинка на света с предишната, дето я била събирала под въздействието на десетилетия пропаганда. Крим е наш! Чакайте, а какво, децата не са ли наши? Ако имаш избор – Крим или децата, какво ще избереш? Майката не иска да избира. Отхвърля тази мисъл. Защото картина на света трудно се променя.

Психологът казва, че руснаците сега били в психологически ступор. Невъзможно е да промениш картината си за света отведнъж. Ето, например, през 1937 арестите засегнали стотици хиляди. Идвали и те арестували. И арестуваните същото разправяли на жените си – не се тревожи, това е някаква грешка. Скоро ще се върна. Не могли да се откажат от идеята за праведния СССР, в който всички живеят щастливо и справедливо. От предишната картинка на света ще да е. Някаква грешчица ще да е, явно. Някакви фейкове! Фейкове! И даже децата ти – и те са фейк."

 

 

Цитат
Тъжната истина е, че в момента България има пре*зидент, който е пу*дел на рус*кия пути*нофа*шизъм, прав*ителство, контр*олирано от пу*тинофаш*исти, и медии, "срамежливо" давайки думата на хора, подкрепящи военни престъпници и агресори.
Няма по-голяма мизерия от това да бъдеш на страната на злото, да стоиш разкрачен, опитвайки се да запазиш мнимото си житейско благополучие, флиртувайки с дявола.
Тези хора не са просто пасивни свидетели на престъпление, те са доброволни колаборационисти на един геноцид.
И разкарайте този гнусен паметник от центъра на София и си го сложете на село, пред дървения си "олтар" с клекало, да му се радвате!

 

Цитат

Белоруски партизани са сабот*ирали железопътните релси на няколко места в страната. По информация на ВСУ, Лукашенко се готви да нахл*уе в Украйна. Въоръжените сили на Киев обещават разг*ром на силите на пут*инската под*лога.

 

Когато тръгнеш с медалите и парадната униформа за майдана
 
Може да бъде изображение с 6 души и изправени хора
 
 
Цитат

Не е потънал Орск. Орск е напълно унищожен, гори на пирса. Взривът на борда направо е разпрал носовия апарел и зее. Пламъците се виждат през отвора. Руснаците сами са потопили Саратов, защото не са могли да потушат пожара на борда. "Цесар Куников" и "Новочеркаск" напуснаха пристанището на пълен ход, аз такова нещо за пръв път виждам. На палубите и на двата отчетливо се виждат пожари. Хаосът и паниката са пълни.

----

Ясно се виждат, че и двата кораба, които се отдалечават от ударения съд имат поражения и димят (единият гори). Някои казват, че на поразения "Орск" е възможно да са се намирали 400 моряци.

Дълго видео тук:

 

 

 
Летящ москвич, засилил се към Берлин, рекъл да мине през Украйна и там усетил силата на гравитацията.
М*ка им на лошите анг*лоса*ксонци, дето измислиха тая гравитация!
 
Може да бъде изображение с на открито и текст, който гласи 'HOW IT STARTED Το Berlin! HOW IT'S GOING သ)စ် 99116-20 വ'
 
 
 
Цитат

"Няма друга гледна точка за комунистическият режим – той е престъпен!"

“Кого наричате комунист? Е, това е човек, който чете Маркс и Ленин. А кого наричате антикомунист? Това е човек, който разбира Маркс и Ленин.” (Роналд Рейгън)

Геноцида срещу собствения си народ, не може и не трябва да бъде забравен! Това беше престъпление срещу човечеството!

Който забравя, той повтаря старите си грешки...

Върху настоящето ни, тегне сянката на миналото. Миналото определя какво ни се случва днес!

Синовете (дъщерите) и внуците на извергите ни управляват и до ден днешен и което е още по-лошо, ни учат що е демокрация...

СВОБОДНА И ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ ЗА НАС И НАШИТЕ ДЕЦА! СВОБОДА!!!!!!

Аз мразя комунистите! Същите тези, които ограбиха народа уж, в името на народа! Тези, които под сменено име, но със същото криминално мислене още крадът и конщустват! ДОКОГА????

Пример: Моят дядо имаше мандричка, и добитък, и ниви. Имаше ги до момента когато комунистите дойдоха в къщата му и го ограбиха В ИМЕТО НА НАРОДА...

Да грабиш от народа в името на народа?!

Бедността я знаем от това време и нямането и лагерите и затворите...цялата тая лудост на комунистите... Бъдете бдителни и не позволявайте на паразитите да ви влязат под кожата и да ви изцокат всичко!!!

Като нацистите взеха комунистите, мълчах.

Нали не бях комунист.

Като затвориха и социалните демократи, мълчах.

Нали не бях социален демократ.

Като взеха и фабрикантите, не протестирах.

Нали не бях фабрикант.

Като взеха и мене,

не беше останал никой, който да протестира...

Мартин Нимьолер, бивш църковен президент на Хесен и Насау, 1938 – 1945 в Концентрационски лагер

Исторически погледнато комунистическите режими са осъществявани от авторитарни, репресивни или насилнически правителства. Комунизмьт като държавна идеология е налаган чрез масово насилие, чрез сломяване сьпротивата на опозиционните сили, чрез насилствена промяна на формата на собственост и формирането на нов политически елит, чиято цел е оставането на власт с всички средства.

 

Цитат
Добре бе господа патриоти, това нормално ли е? Какъв е този вид осакатен патриотизъм? Това е уникален случай в историята на човечеството!!! Толкова унизително поведение, такова самоунизително раболепие, да, това може да се случи само в България! Никъде, никога, не съм виждал друг чужд флаг в тази страна да се натрапва така нахално и нагло, както руския. Българския русофил е програмиран изменник и това трябва да прекрати, един път завинаги. Има нужда от СПЕШНА промяна в образователната система и най-вече в програма за часовете по история на БЪЛГАРИЯ! Защо това невежество продължава? Защото така е удобно на Русия!!! Как се създаде този плиткоумен народ? Четете бе патриоти, толкова ли е трудно? Може ли да отричаш всичко написано срещу Русия от българи - възрожденци, политици, професори, писатели, духовници и др., да отричаш цялата документална и архивна история, доказала МНОГОКРАТНО, БЕЗСПОРНО и НАПЪЛНО, че врага е на изток! Моментално трябва да влязат в програмата по българска история "Авантюрите на руския царизъм в България" (сборник дипломатически документи от царските архиви), "Окупационен фонд основан за създаване на руско-дунавска област" (документи от секретните архиви на руските консулства в Русе, София, Пловдив, Букурещ, Цариград. Тези документи са ни предадени от бившия руски чиновник при руското консулство в Русе – Михаил Якобсон. Като човек, той се е възмущавал от подлостите, които руските дипломати вършат в България. Затова през 1886 г., възползвайки се от ситуацията след прекъсването на дипломатически отношения, той успял да измъкне една голяма част от тия документи и поемайки голям риск, с посредничеството на в. "Свобода" успял да ги предаде на Димитър Петков.) и всичко налично и познато достатъчно добре, за антибългарската и терористична дейност на СССР и Коминтерна, извършвана срещу България от 1919 г., до унищожаването на Царство България от Червената армия и поставеното марионетно правителство на БКП, обслужващо единствено руско-съветския интерес и изпълняващо всички заповеди и прищевки на Кремъл. Веднъж завинаги, да се разбере от всички за проведения геноцид над българския народ, както в България, в Македония и на територията на СССР, при който "изгоряха" над 130 000 хиляди, и как изгубихме 2 милиона българи от Мекедония заради последния проект на Коминтерна и създаването от него на македонска нация, история и език! НЯМА ЛИ КОЙ ДА СПАСИ БЪЛГАРСКИЯ НАРОД И ПОДРАСТВАЩИТЕ ОТ НЕВЕЖЕСТВОТО???
Само да добавя, в Украйна живеят над 500 000 българи, в момента горят и техните домове, избиват се и техните деца! Явно за тей наречените русофили, руското интересче е по-важно от съдбата на сънародниците им!!!
Цитат

"Трябваше в тая нещастна страна да се родят чудовища, които да извършат нещо чудовищно: да дигнат ръка против Бога и човека, против Божия дом и родната земя, – които да извършат предателството на Юда и братоубийството на Каин, за да видим колко голямо е било нашето помрачение и колко страшно е нашето падение!

Злодеянието от 16 април – най-черният ден в нашия живот! Е тъй необикновено и чудовищно, че ние отначало бяхме като вцепенени и не можехме да разберем какво става. През този ден, в който българското отечество и българското име бидоха потопени в най-голяма скръб и покрити с най-голям срам, вцепенението беше толкова голямо, че ние не можехме да видим всичката чудовищност на злодеянието, което извършиха децата на антихриста.

Едва ли има друг народ, който тъй скоро и тъй дълбоко да е паднал от свест н безсъзнание, от светлина в помрачение, от ум в безумие, както сме паднали ние българите от свободните предели на нашата земя! Когато ние минахме от робство към свобода, ние донесохме със себе си много чисти сили и добродетели, и тъкмо тогаз, когато тези сили и добродетели трябваше да растат и цъфтят под благодатното слънце на свободата, когато трябваше да се обогатим с повече добродетели и изпълним своя живот с повече идеали, ние започнахме да потъмняваме и опустяваме.

Ние сподавихме и убихме творческия дух от епохата на възраждането и освобождението, – презряхме добродетелите на тази важна епоха, отхвърлихме нейните идеали и потъпкахме нейните завети. Ние свободните, изгубихме онова ясно съзнание и онези ценни качество и достойнства, които имахме, като роби. Ние започнахме да се отнасяме равнодушно и безразлично почти към всичко ценно и възвишено. Заразени от погрешната преценка на ценностите, която се опита да извърши съвременния дух, ние – без да преценяваме – обезценихме направо най-великите ценности. Притъпели в своето чувство и потъмнели в своя разсъдък, ние започнахме най-напред да се отнасяме равнодушно към истината и лъжата, към правдата и безправдието, към закона и беззаконието, към добродетелта и порока, към доброто и злото, сетне се опитахме да заличим разликата между тези съвършено противоположни сили, и най-подир стигнахме до онова чудовищно състояние, в което прогласихме истината за лъжа, а лъжата за истина – честта за безчестие, а безчестието за чест, – правдата за безправдие, а безправдието за правда, – закона за беззаконие, а беззаконието за закон, – добродетелта за порок, а порока за добродетел, – родолюбието за родоотстъпничество, а родоотстъпничеството за родолюбие, – човещината за дивотия и безсмислица и по-страшно помрачение е невъзможно и немислимо!

 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

 • Отговори 394
 • Създадено
 • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

преди 2 минути, Camera Obscura написа:

И тук налазиха троловете. А може би си психичноболен? 🙄

Петък е.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Нощес му/й я скриха тази тема, той/тя нагло я поднови!
И какъв другар може да ни е? Не сме другарували в една партия, не сме и спали в планината под звездите...
А и с курс 1MRUB~0,01USB голямо погребение пада

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Към момента принтера ми печата левове. Беден съм и не мога да си позволя модерен. :) 

В България съм, в България съм ... :) Пенсията си я получавам в левове ... а той вече не е златен, нито пък лъв. :) 

п.п. Добре, че младите са из EuropЪ и ми пращат Еуро понякога, за да закърпвам положението ... :) 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

19:00 | 23 март 2022 | Редактор : Ива Капкова 676 24422 Снимка: БТА

България ще плаща за в бъдеще в рубли доставката на руски газ от "Газпром", стана ясно от коментар на енергийния министър Александър Николов на извънреден брифинг в Министерския съвет. Повод за коментара му стана огласеното от днес нареждане на руския президент Владимир Путин разплащанията за природен газ да се извършват само в рубли.

"Не е застрашена доставката. Има финансов контрагент, който може да изпълни транзакцията в рубли", гарантира българският министър на енергетиката Александър Николов.

"Сценарият е разгледан вече", издаде той, че сме били подготвени за подобен развой на събитията. "

"Не подлежат на риск плащанията по съществуващия договор", категоричен беше Александър Николов.

Плащането за доставки на природен газ във валути, които са се компрометирали, включително долари и евро, ще премине към плащания в рубли, обяви по-рано днес руският президент Владимир Путин в сряда на среща с правителството.

 

"Реших в най-кратки срокове да прилагам набор от мерки за преводите по плащания — нека започнем с това — за нашия природен газ, доставян на така наречените неприятелски страни, за руски рубли", каза той.

Путин се обърна към Банката на Русия (централната банка) и правителството с указание да определят процедурата за финансови транзакции с Европа в рубли, като даде срок от една седмица.

Путин също така инструктира на "Газпром" да се даде нареждане за бързото прехвърляне на всички договори за доставки на газ в рубли в опит да наложи родната си валута.

Очаква се лидерите на ЕС, които се събират утре за среща на върха, да обсъдят руското искане т. нар. "неприятелски" държави да плащат за получения природен газ от Русия в рубли, заяви високопоставен представител на ЕС, цитиран от Ройтерс.

"Това може да се обсъди", е казал той и е допълнил, че лидерите ще преценят доколко искането на Москва ще застраши ефикасността на европейските санкции, наложени на Москва заради инвазията й в Украйна.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Песков: България е враждебна срещу Русия и ще купува газ за рубли

Независимо дали иска или не иска, дали ѝ харесва или не ѝ харесва, настоя говорителят на Кремъл

24.03.2022 | 14:46 Редактор: Теодора Патронова

България ще купува природен газ за рубли заради своята враждебност спрямо Русия. Това заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Той обяви пред журналисти, че руските власти ще се постараят да решат проблемите на Сърбия, породени от решението на Москва да продава за рубли природния си газ на така наречените неприятелски държави.

"При всички случаи на България ще ѝ се наложи да плаща за газа в рубли, защото предприе враждебни стъпки по отношение на Русия. Независимо дали иска или не иска, дали ѝ харесва или не ѝ харесва“, допълни говорителят на Кремъл.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 3 минути, dimy написа:
19:00 | 23 март 2022 | Редактор : Ива Капкова 676 24422 Снимка: БТА

България ще плаща за в бъдеще в рубли доставката на руски газ от "Газпром", стана ясно от коментар на енергийния министър Александър Николов на извънреден брифинг в Министерския съвет. Повод за коментара му стана огласеното от днес нареждане на руския президент Владимир Путин разплащанията за природен газ да се извършват само в рубли.

Очаква се лидерите на ЕС, които се събират утре за среща на върха, да обсъдят руското искане т. нар. "неприятелски" държави да плащат за получения природен газ от Русия в рубли, заяви високопоставен представител на ЕС, цитиран от Ройтерс.

"Това може да се обсъди", е казал той и е допълнил, че лидерите ще преценят доколко искането на Москва ще застраши ефикасността на европейските санкции, наложени на Москва заради инвазията й в Украйна.

Хубаво, нека обсъждат. Само ми е интересно, не се ли научиха, че за обсъждане пак са нужни двама? Като отсъства този, който е наред да цака, вече цакалият може само да прелива от пусто в празно. 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 21 минути, absurt написа:

Хубаво, нека обсъждат. Само ми е интересно, не се ли научиха, че за обсъждане пак са нужни двама? Като отсъства този, който е наред да цака, вече цакалият може само да прелива от пусто в празно. 

Функционално грамотната, не се ли научи да четеш, че първо ще се обсъжда на ниво ЕС ? 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

току-що, N1K17Y написа:

Функционално грамотната, не се ли научи да четеш, че първо ще се обсъжда на ниво ЕС ? 

Хи,хи! Функционално неграмотната ме пита дали не съм разбрала, че първо щяло да се обсъжда в ЕС? Ми, разбрах, бе Аглайка, ама ти така и не схвана, че каквото и да "обсъди" ЕС няма значение, докато не седнат с Путин на масата. Ти и Аспекта сте ми любимите специалисти по всичко- все недоразбрали, все не схванали, ама напъващи да размахват пръст и дават акъл.992915435_download(16).gif.2237e5b164dd6b879ba17a1f1e19575a.gif

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 8 минути, N1K17Y написа:

Функционално грамотната, не се ли научи да четеш, че първо ще се обсъжда на ниво ЕС ? 

На словенския премиер изказването е най- показателно: "не мисля, че някой в Европа наистина знае как изглеждат рублите" :lol6: Изобщо какво и да предприеме путя, все става за смях горкия.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 3 минути, insec написа:

На словенския премиер изказването е най- показателно: "не мисля, че някой в Европа наистина знае как изглеждат рублите" :lol6: Изобщо какво и да предприеме путя, все става за смях горкия.

Факт, но за какво е показателен- предстои да се види.

Дотук, не чувам смях откъм ЕС, нито виждам развеселени физиономии. Защо ли?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 31 минути, absurt написа:

Хи,хи! Функционално неграмотната ме пита дали не съм разбрала, че първо щяло да се обсъжда в ЕС? Ми, разбрах, бе Аглайка, ама ти така и не схвана, че каквото и да "обсъди" ЕС няма значение, докато не седнат с Путин на масата. Ти и Аспекта сте ми любимите специалисти по всичко- все недоразбрали, все не схванали, ама напъващи да размахват пръст и дават акъл.992915435_download(16).gif.2237e5b164dd6b879ba17a1f1e19575a.gif

Много добре схванах, просто опитите ти да пишеш смешки се провалят. Не ти се отдават и това е. 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 6 минути, N1K17Y написа:

Много добре схванах, просто опитите ти да пишеш смешки се провалят. Не ти се отдават и това е. 

Ти си отвратително безобидно същество, Аглая Епанчина. Колко пъти написах да не ме олайваш след всеки мой пост, а да си гледаш темата? Не ти ли стана неудобно да се повтаря един и същ сценарий- олайваш ме, навирам те, дето ти е мястото- с твоите камъни по твоята глава и пак напъваш, и пак простееш?! Казах ти, че паднала кобила не ритам, ама ти не се спря, бе жено!

преди 6 минути, insec написа:

шума на рублите - нормално, ако искаш още: куфарите и пътя към масква. 😉

А, не с тия педалски номера- да ми цепиш изречението, че да пишеш тъпотиите си!

Написах ти, че не чувам смях откъм ЕС и не виждам усмивки. Ако можеш, опровергай ме. Ако не схващаш значението на изречението, съжалявам- по- просто няма как да го напиша.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 10 минути, absurt написа:

....не чувам...

не можеш да чуеш, заради оглушителния присмех, който отнасяте цялата сган от нещастни клоуни и марионетки на кремъл - всичката ви малоумна пропаганда вече не струва, дори 15 рубли при курс 0.01 ст'инка.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Русия ще доставя газ на определените за неприятелски страни само в рубли

 
23 март 2022 14:53

Русия отказва да приема от окачествените от нея страни като „неприятелски“ плащания за доставки на природен газ в чуждестранна валута, включително долари и евро, и ще премине към плащания в рубли. Това заяви руският президент Владимир Путин на среща с правителството, цитиран от ТАСС.

"Реших в най-кратки срокове да приложа набор от мерки за прехвърляне на плащането - нека започнем с това - за нашия природен газ, доставян на така наречените неприятелски страни, в руски рубли", посочи той.

Русия обяви всички държави от ЕС за неприятелски (СПИСЪК)

Затова, обясни Путин, се планира Русия да се откаже от всички „компрометирани“ валути при такива плащания.

Президентът отбеляза, че Русия ще продължи да доставя газ на други страни в съответствие с обемите и цените, определени в сключените по-рано договори.

"Бих искал да подчертая, че Русия безусловно ще продължи да доставя природен газ в съответствие с обемите и цените, както и с принципите на ценообразуване, определени в сключените по-рано договори", каза той.

Президентът добави, че чуждестранните потребители трябва да могат да извършват необходимите операции, след като Русия конвертира в рубли плащанията за газ от неприятелски страни. Държавният глава подчерта, че бъдещите промени в газовите договори с неприятелските държави ще засегнат само валутата на плащане - тя ще бъде променена на руска рубла.

Кремъл: Всички държави, които санкционират Русия са „де факто неприятели“

"Искам от правителството да предостави съответна директива на "Газпром" да направи промени в съществуващите договори. В същото време на всички чуждестранни потребители трябва да се даде възможност да извършват необходимите трансакции", нареди Путин.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Разплащанията за газ - само в рубли

Има опасност цената на синьото гориво да се вдигне след решението на президента Путин

четвъртък, 24 Март 2022 / брой: 58

автор:Дума

 

Русия ще откаже да приема плащане за доставки на природен газ в "компрометирани" валути, включително долари и евро, и ще премине към разплащания в рубли, заяви руският президент Владимир Путин, цитиран от ТАСС. 

На съвещание с правителството Путин посочи, че Русия ще продължи да доставя газ в други държави в съответствие с обемите и цените, предвидени в договорите. Президентът подчерта, че бъдещи изменения по газовите договори с "неприятелски" страни ще се отнасят само до платежената валута.

Със замразяването на руските резерви на Запад рублата силно страда от обезценяване. Решението на Русия да обърне разплащанията за газ в рубли ще раздвижи пазара в подкрепа на руската валута.

ДУМА потърси за коментар зам.-председателя на бюджетната комисия на парламента проф. Румен Гечев.

"България се изправя пред голямо предизвикателство. Ако разплащанията за газ са в рубли, това ще вдигне търсенето на руската валута на международните пазари и съответно стойността й. Т.е., ще плащаме повече долари и евро, за да си набавяме рубли и цената на кубическия метър ще се вдигне. При равни други условия."

Бизнесът обяви вчера, че настоява правителството да подготви нов договор с "Газпром". Сегашният изтича в края на годината.

-------------

Газ срещу рубли - дамоклев меч над икономиката на ЕС

Срещу овчия възторг от подкрепяне на чужди политически игри ще получим за пореден път свиване и фалити на производства

петък, 25 Март 2022 / брой: 59

 

Румен ГЕЧЕВ


На 22 март президентът на Русия Владимир Путин обяви, че сделките с т.нар. неприятелски страни за износ на природен газ ще стават само срещу рубли и те трябва да бъдат купувани само на вътрешния руски валутен пазар. Това е поредната ответна реакция на Русия срещу лавината от икономически санкции, наложени основно от страните членки на НАТО след началото на военния конфликт между Русия и Украйна. Новият валутен режим по покупко-продажба на природен газ трябва да влезе в сила до една седмица, т.е. от началото на април.
Този ход на Русия едва ли може да бъде определен като толкова неочакван. Тенденциите в макроикономическите показатели, касаещи международната търговия и международния валутен пазар през последните 15 години, и особено след 2014 г., ясно подсказваха, че Русия и Китай последователно намаляват валутните си резерви в щатски долари, увеличават резервите си в злато, подготвят валутно-финансовите си системи за устойчива самостоятелност и висока степен на независимост от господстващата сега доларова доминация в световните икономически отношения. Разбира се, това бе съпроводено и с преструктуриране на техните външнотърговски политики, както по отношение на географската им насоченост, така и по отношение на групите стоки и услуги. Но една от наложените санкции - замразяването на задграничните валутни резерви на Русия в общо изражение на около 300 милиарда долара, подейства като

мощен ускорител на тези процеси

Целта на САЩ е ясна: срив в курса на рублата към долара и другите конвертируеми валути и колапс на руската финансово-икономическа система поради очакваното от тях бързо изчерпване на валутните резерви. Същевременно бе приложен и безпрецедентен натиск за ограничаване на вноса на петролни продукти и природен газ, за да се ограничат текущите валутни приходи на Русия и така да се скъси периодът, през който се очаква сриването на рублата.
Подобен подход, приложен от президента Рейгън през 80-те години на миналия век, сработи и несъмнено бе един от ключовите фактори за задълбочаване на икономическите проблеми и разпада на бившия Съветски съюз. Тогава въздействието беше "по-пазарно" - чрез натиск върху Саудитска Арабия и други основни износители на петрол бе постигнато значително увеличение на добива и износа на черно злато, което доведе до срив на пазарните му цени и значимо свиване на  валутните приходи на Москва. Но сега картината е доста по-различна.
Първо, в собствените си трезори Русия разполага с конвертируеми валути (долари, евро, стерлинги, юани и др.) в доларов еквивалент от 600 милиарда. Към това трябва да добавим и натрупани златни резерви от над 2300 тона.
Второ, с решението за продажба на природен газ само срещу рубли националната руска валута получава още една подкрепа от "синьо злато". Доколкото природният газ е универсална стока, продаваема и търсена на международните пазари както златото, то продажбите в тези "неприятелски страни" само срещу рубли е мощен стабилизиращ фактор. И движението в курса на рублата към долара и еврото през последните 24 часа го доказват - рублата поскъпва срещу тези валути поради очакваните промени в търсенето и предлагането на различни валути. Защото по обективните пазарни закони, сега вносителите ще трябва да купуват рубли, т.е. търсенето на рубли ще им вдига цената, а увеличеното предлагане на "традиционните валути" ще ги поевтинява.
Трето, руското правителство въведе ограничения по досегашния свободен трансфер на  вътрешния си пазар на рублата в други конвертируеми валути. Така ще бъде силно ограничено търсенето на други валути, респективно това ще стабилизира собствената валута.
Четвърто, очевидно е, че Русия ще бъде подкрепяна от мощната китайска икономика, в т.ч. с нейните огромни валутни резерви и практически необятен пазар за пренасочване на руски износ.
Пето, Китай и Русия са на финалната права за въвеждане на обща валутна разплащателна система на основата на юана. В тази връзка е и съобщението от последните дни, че най-големият износител на суров петрол в света - Саудитска Арабия, е готов да изнася петрола си в Китай срещу юани. Това очевидно ще налива вода в тази воденица.
На фона на този сценарий възниква въпросът дали САЩ и ЕС ще могат да ограничат вноса на природен газ и петролни продукти от Русия и така да подкопаят валутно-финансовата й система (през 2021 г. приходите на Русия от петролни продукти и природен газ са съответно 170 милиарда и 62 милиарда щ.д.). Експертите твърдят, че това не може да стане поне в близките две-три години. За САЩ забраната на вноса от Русия не е проблем, тъй като той заема между 3 и 5% от общия им внос и лесно може да бъде заменен от увеличено собствено производство и промяна във вносителите.

Но за ЕС нещата стоят коренно различно

Сега около 40% от потребностите на Съюза от природен газ (около 150 милиарда кубически метра през 2021 г.) и над 25%  от петрола идват от Русия. Намерението на ЕС да съкрати с 2/3 този внос още през 2022 г. изглежда доста нереалистично поради следните причини:
Първо, капацитетът на САЩ в производството на втечнен газ за експорт е вече натоварен на почти 100%. Основните износители заявиха, че за разширяване на производството ще им трябват поне две години.
Второ - нещо изключително важно: целият енергиен сектор на Щатите е частна собственост и американското правителство по никакъв начин не може да нарежда и да променя дестинациите и условията на доставки. Затова сегашните западноевропейски совалки на президента Байдън се отличават с натиск за засилване на санкциите срещу Русия, но той не може реално да предложи сигурен заместител на този внос. Нищо не гарантира, че корабите с втечнен газ от американските брегове ще се насочат към Западна Европа, а не към печелившите азиатски пазари.
Трето, Кувейт вече заяви, че няма капацитет да замени руския износ, тъй като изпълнява дългосрочни търговски договори - основно в посока Азия. За Иран - да не става дума.
Четвърто, собственото производство на ЕС (основно в Норвегия) не може да расте съществено, още повече, че времевият хоризонт на изчерпване на собствените ресурси от природен газ е ограничен. Твърде рискови се оказаха и опитите за прекалено увеличение на дела на възпроизводимите енергийни източници - слънце и вятър. Капризите на природата през последния есенно-зимен сезон бяха една от причините за "полета на цените" на електричеството.
Във всеки случай над икономиката на ЕС проблясва дамоклев меч. Още преди въвеждането на последните санкции цените на природният газ надскочиха летвата от 1500-2000 щ.д. за хиляда кубически метра. После прескочиха и психологическата граница от 3000 щ.д. За сравнение - само преди година тази цена беше 180-200 щ.д. Това обяснява защо ЕС прави отчаяни опити да не се огъне докрай под натиска на САЩ да спира вноса на природен газ. Защото, ако замяната на руския петролен внос е донякъде реалистична, макар и при неизбежно значително по-високи цени, то при природния газ нещата изглеждат доста по-ултимативни и още по-скъпи. Няма съмнение, че при тези условия ЕС ще трябва да плати тежката икономическа цена на геополитическите маневри на САЩ срещу Русия и Китай.

Къде е България в целия този пъзел?

Правилно се досещате - ние ще сме страната, която много вероятно ще плати най-високата икономическа цена. Защото нашата зависимост от руския внос на въглеводороди е около 80%. Няма надежда скоро да има нови тръбопроводи от Аляска или Бруней. Нямаме пристанищна инфраструктура за внос на втечнен газ, а даже и през очакваната нова връзка с Гърция технологичният капацитет е ограничен. Рискови са надеждите и за азерския газ, който е ограничен - до един милиард кубически метра годишно, при наше потребление от около 3,5 милиарда кубически метра. А е публична тайна, че Русия се е "погрижила" чрез покупки, инвестиции и други политически хватки да запази своето доста силно влияние върху производството и експорта на азерски газ.
Очакванията са: по-високи цени на всички енергийни източници, независимо откъде се внасят, по-скъп ток и като резултат - повишаване на ценовите равнища по цялата верига. Да припомним, че българското производство има най-ниска енергийна ефективност в ЕС и даже спрямо повечето балкански страни.
Срещу овчия възторг от подкрепяне на чужди политически игри ще получим за пореден път свиване и фалити на производства в тежката промишленост, увеличение на потребителските цени и прочие нерадостни събития. Когато някой забравя правилото, че политиката трябва да обслужва икономиката, а не обратното, то той трябва да бъде готов за неизбежните тежки последици.
Щем не щем, ще трябва да покриваме търговския си дефицит с Русия, възлизащ на 2,5 милиарда евро през 2021 г., като харчим валутния си резерв за закупуване на рубли. Така, за добро или лошо, ще имаме скромен принос за укрепването на рублата и отслабването на долара и еврото. И на този фон за нас е важен не толкова въпросът дали и как ще издържи рублата, а дали и на каква социално-икономическа цена ще издържим ние, българите. Отговорът на този въпрос ще получим в близките месеци.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 1 час, absurt написа:

Дотук, не чувам смях откъм ЕС, нито виждам развеселени физиономии. Защо ли?

Ти не чуваш и воплите на стотиците избити цивилни и деца в Украйна.

Или се радваш на рашисткото изнудване с цел да се оправдае войната ?

Колко кубометра газ струва твоя заглушен слух  и слепота ? :hush:

 

преди 3 минути, dimy написа:

Срещу овчия възторг от подкрепяне на чужди политически игри ще получим за пореден път свиване и фалити на производства

петък, 25 Март 2022 / брой: 59

 

Румен ГЕЧЕВ

Ей го бе... Великия финансов министър прикойто заплатите и пенсиите станаха 5$

Заедно с рашистите раздават акъл .

:hit:

 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

  Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
 • Добави ново...