Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

На интуиция или логиката се доверявате повече?

Featured Replies

Народът дотолкова изперка, че по-добре да не се вярва нито на първото впечатление, нито на логиката . Най-добре е да се вярва на естествения подбор. дЯДО ГОСПОД ДА РЕШАВА  НА КОГО КАКВО ДА ДАДЕ.

• Отговори 55
  • Прегледи 6,8k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Ето ти неопровержимо логическо съждение - не се обиждаш, защото си прост. А и "прост" има толкова много синоними. Наистина много. "Предметът на логиката е свързан с онези схеми на разсъждения, които в

• Вие според какво решихте че "това е основното"? Или щото "владеете интуицията" и тя е "дар свише"...? С две главни букви... в това "дълго изречение"... Пак си спряла хапченцата... може би щ

• брей... още един изявен калдатски фантазен профайлър. След изразителството на "факти" е ред и на "профилите". "Нъл", "прилича малко", "мхм" са страшно интелигентни извадки... Вероятно вашият проф

Публикувани изображения

на 3.06.2022 г. в 16:37, Just a Stranger написа:

Това е също осъществяване на връзка с висшето аз, с духовната същност на човека и използването на целия натрупан духовен опит от него, от всичкитв му прераждания. Позволявам си да засегна и някои религиозни учения, но без това интуицията мисля, че няма как да бъде разбрана в достатъчна степен. 

Интуитивното е нещо, което става по вътрешен усет, без предварително мислене.
Но как става това - чрез някакви несъзнавани механизми, а дали се използват несъзнателно някакви натрупани знания
или действа съвсем друг механизъм ?

По-конкретно, има интуиция, която се изгражда с натрупване на опит -
майсторът започва да действа без съзнателно обмисляне, а начинаещият не може така.
Например интуицията на музиканта, или интуицията на майстора в дадена професия дали идва "свише" или се формира
просто с натрупване на опит в дадената професия ?

Тъй като тук е раздел на форума психология, по-скоро е неподходящо да се намесват духовно-религиозните въпроси.
За съжаление е станало така, че това са вече съвсем отделни различни области
(за съжаление, защото все пак самото име на психологията е "наука за душата", 
но това е друг въпрос - накъде се развива цивилизацията).

Тези въпроси имат практическо значение за мен, тъй като имам интереси в изкуството.
Да кажем, когато един музикант импровизира и така непосредствено създава музика, откъде идва това -
от неизвестен ирационален източник, от някакъв платоничен свят на идеите или просто от вътрешния усет на музиканта,
свързан с неговите способности ?

Защото, ако творчеството идва от самия човек, той може да се нарече автор в истинския смисъл,
но ако творчеството е нещо, което идва свише, тогава човек трябва да бъде по-скромен,
както в миналото създателите на църковна музика са били анонимни и не са заявявали своето авторство.

на 3.06.2022 г. в 16:37, Just a Stranger написа:

но без това интуицията мисля, че няма как да бъде разбрана в достатъчна степен. 

всъщност всички сме напълно спокойни, защото никоя фантазия не довежда до нещото, наречено "разбиране". С горното цитирано изречение изразяваш че съвсем нищичко не разбираш. Разбира се - твоето лично усещане е точно обратното и с лекота тръбиш заблудите и невежеството си из калдата.

на 6.06.2022 г. в 13:11, NVJ написа:

Да кажем, когато един музикант импровизира и така непосредствено създава музика,

Импровизацията не е точно "създаване на музика", а личен "прочит" на дадена музикална тема. Напълно аналогично е на 'литературен преразказ по съчинение".

на 6.06.2022 г. в 13:11, NVJ написа:

откъде идва това -

Оттам, откъдето самия музикант е способен да самоосъзнае, а не от лично-удобни въображаеми залитания.

И все пак - музиката ... и музиканта... може да значат толкова много неща. Малцина музиканти са способни да отразят "личен вариант на дадена музикална тема". А още по-малко са тия, дето нямат нужда от чужда тема, а са композитори на свои теми.

А условно казано, "най-малко" музикант е оня, дето седи сред публиката...

За да поясня ще дам и аналогия - математика и Математик означават толкова много неща. Но истинският математик е този, който е вникнал дотолкова в материята, че прави математическите пробиви там, където други не са успявали. Иначе всеки школник може да научи съкратените формули и да ги прилага в решаването на уравнения. Може това да е математика, но потребителите й НЕ СА МАТЕМАТИЦИ.

А понеже е раздел ПСИХОЛОГИЯ - характерен израз на пещерният период на ХОМО са психичните явления и процеси, заради които когато нещо не му е възможно да си го обясни и наблюдава при себе си, се проектира с ясното усещане че "сякаш идва отвън". Това е относно представите ви относно "платоничния свят на идеите", който също може да е само чисто човешки.

ИДЕИТЕ са производни на човек, в даден етап от развитието си - НЯМА ЧОВЕК -> няма идеи.

Идеите са пряко отражение на етапа на развитието на самия човек. Щото условно наивния субект, му е възможно да борави само със съответствени на нивото му "идеи". Повечето от тях същия дори не знае "какво точно са".

Малцина са хората, които вникват дотолкова в идеите, че да създадат нови, а не просто да са ползватели на социалните конфекции по социалните пазари за "удобни и лесни представности, носещи полза някому".

на 7.06.2022 г. в 16:32, _ramus_ написа:

Импровизацията не е точно "създаване на музика", а личен "прочит" на дадена музикална тема. Напълно аналогично е на 'литературен преразказ по съчинение".

Хм, даваш ли си сметка, каква велика глупост си написал?

Можеше просто да подминеш, след като ти липсва музикална обща култура, мхм...

Фрии джаз?

Кийт Джарет и соловите му пиано концерти?

Това създаване на музика ли е или "литературен преразказ по съчинение"?

на 10.06.2022 г. в 20:34, andiay написа:

след като ти липсва музикална обща култура, мхм...

:lol6:"даваш ли си сметка", че съм с консерватория, бебчо? Точно естраден отдел, джаз пиано. Апропо - "общата култураааа..." :) 

Когато аматьори се емчат сред виртуала, е просто перчене... :) За същите личните им фантазии и невежество било "мнение". Сигурно, но само сред хоримага на село, с няколко аверчета по ъкъл и надпиване.

"мнението" което цитирах в предишния си пост - всичко са стъкмистики от обща култура с доста неясен произход, в опит да се обосноват някакви лични представи, за нещо си. И баналните фантазии "ами ако е вдъхновение свише - от някакви "нива"..." Иначе за наука и рационални имитации, "пета сила"...

Експериментите, които се визираха са от средата на миналия век. Дали някой му хрумва защо не са повторени и продължени, след като зад такива хипотетични основания и евентуалното им продължение може да се стигне даже до НОБЕЛ?

преди 1 час, _ramus_ написа:

:lol6:"даваш ли си сметка", че съм с консерватория, бебчо? Точно естраден отдел, джаз пиано. Апропо - "общата култураааа..." :) 

Когато аматьори се емчат сред виртуала, е просто перчене... :) За същите личните им фантазии и невежество било "мнение". Сигурно, но само сред хоримага на село, с няколко аверчета по ъкъл и надпиване.

"мнението" което цитирах в предишния си пост - всичко са стъкмистики от обща култура с доста неясен произход, в опит да се обосноват някакви лични представи, за нещо си. И баналните фантазии "ами ако е вдъхновение свише - от някакви "нива"..." Иначе за наука и рационални имитации, "пета сила"...

Експериментите, които се визираха са от средата на миналия век. Дали някой му хрумва защо не са повторени и продължени, след като зад такива хипотетични основания и евентуалното им продължение може да се стигне даже до НОБЕЛ?

Хм, винаги съм знаел, че консерваторията всъщност "консервира", мхм.

Не случайно най-великите джаз музиканти не са имали музикално образование...

А "експериментите", както ти ги наричаш, продължават и до днес.

Това, че за теб този факт е неизвестен, просто доказва правотата ми, че "общата ти култура" е останала някъде там, "консервирана" в консерваторията.

Разбирам желанието ти да блеснеш във форумната среда, ясни са ми и мотивите, които го подклаждат и нямам проблем с това.

Но да говориш откровени глупости, не прави позицията ти по-силна, да се опитваш да ги защитаваш с празни алабалистики, я отслабва още повече.

Но и с това нямам проблем, даже е забавно...

преди 49 минути, andiay написа:

винаги съм знаел,  мхм.

Разбирам желанието ти  ясни са ми и мотивите и нямам проблем

Еее, разбира се - поредният велик комплексар, дето "винаги е знаел", дето разбира, дето му е ясно, дето няма проблеми...

И най-важното - "щото не е консервиран по разни консерватории"... Но пък ние в консерваториите просто ни затварят по разни консерви... :lol6:Даже и "говорител на "факти"... Може би защото даже и знае какво означава "факт", а не какво вярва че значи...

Смешниците и палячовците се надуват да изглеждат герои и мъдреци... "винаги знаещи". Поне калдата е поредната витрина за фантазьори и филмари ... сценариите тук-там с малки разлики, но героите... са знаещи, можещи, мъдри, опитни, знаят и пишат само факти, ... щото и великите музиканти са "без консерватории" ( като тях ) :)

Въобще великата неука посредственост е издигната в култ... от посредствениците, които толкова жадуват все пак да изживеят своят 'величав миг'. То това е и комплексарщината на всеки посредственик и толкова често се среща по виртуала:

преди 49 минути, andiay написа:

просто доказва правотата ми

Дааа - съвсем 'просто'  . :lol6:

току-що, _ramus_ написа:

Еее, разбира се - поредният велик комплексар, дето "винаги е знаел", дето разбира, дето му е ясно, дето няма проблеми...

И най-важното - "щото не е консервиран по разни консерватории"... Даже и "говорител на "факти"... Може би защото даже и знае какво означава "факт", а не какво вярва че значи...

Смешниците и палячовците се надуват да изглеждат герои и мъдреци... "винаги знаещи". Поне калдата е поредната витрина за фантазьори и филмари ... сценариите тук-там с малки разлики, но героите... са знаещи, можещи, мъдри, опитни, знаят и пишат само факти, ... щото и великите музиканти са "без консерватории" ( като тях ) :)

Въобще великата неука посредственост е издигната в култ... от посредствениците, които толкова жадуват все пак да изживеят своят 'величав миг'. То това е и комплексарщината.

Все едно описваш себе си, мда.

Това изповед ли е?

Защото аз определено не съм изповедник.

Сбъркал си адреса, мхм...

преди 1 минута, andiay написа:

Това изповед ли е?

питате ли? Или си отговаряте...?

Нещо по принцип по-интелигентно имате ли по темата да напишете - че така само с "мхм", определено... го може всеки папагал и доста от 8 годишните фукли.

Да, да - реакциите иначе са еднотипни... Доста банални и повторяеми.

Вероятно вярвате че са израз на изключителната ви интелигентност... но само го вярвате.

току-що, _ramus_ написа:

питате ли? Или си отговаряте...?

Ако имаш проблем с разбирането на текст, няма как да ти помогна, освен да ти припомня основното

преди 2 минути, andiay написа:

Все едно описваш себе си, мда.

преди 2 минути, andiay написа:

Ако имаш проблем с разбирането на текст, няма как да ти помогна, освен да ти припомня основното

Видиш ли да вмъква към "подскоците си " ей тази емотка  " :lol6:"   работата е ясна - Разревал си го Дълбоко .

Как успя бе , с два поста да го разревеш ?   Ти нямаш сърце . :biggrin:

преди 5 минути, andiay написа:

освен да ти припомня основното

Вие според какво решихте че "това е основното"? Или щото "владеете интуицията" и тя е "дар свише"...?

преди 2 минути, _sirena_ написа:

Разревал си го Дълбоко .

С две главни букви... в това "дълго изречение"...

Пак си спряла хапченцата... може би щото "имаш сърце"... :) някъде сред сценария си. 

Някой няма ли да напише нещо по темата - някой дето поне да има средно ниво на интелигентност, а не да е говорител на комплексари от двата пола?

по интуиция и логика знам че народо е прост

не може да си нареди живота 

само диктатор може да  оправи българия 

преди 3 минути, _ramus_ написа:

Вие според какво решихте че "това е основното"? Или щото "владеете интуицията" и тя е "дар свише"...?

С две главни букви... в това "дълго изречение"...

Пак си спряла хапченцата... може би щото "имаш сърце"... :) някъде сред сценария си. 

Някой няма ли да напише нещо по темата - някой дето поне да има средно ниво на интелигентност, а не да е говорител на комплексари от двата пола?

Поантата беше , че това бе неговата Констатация.   Ама на теб салтата ти , емоционалните изпреварват прочитът.

Какво искаш да ти напиша по темата ?  

ОК.   Това ми е портфолиото.    Еднакво добре съм в Интуицията и в Логиката .  Логиката ми е нужна за да докажа , онова , което съм видяла в Интуицията си.  Добре ли е ? 

367780818_(73).thumb.png.1d5f8ec47bb604358fa34ba98cd65994.png

преди 4 минути, _ramus_ написа:

Нъл си психоаналитик, би трябвало да ти е ясно що е то интуиция, логика и съчетанието между тях.

А съм решил, че това е основното, защото напълно отговаряш на профила, който описваш.

Прилича малко на изповед, ама слагаш друг герой на своето място, мхм...

Но както казах, това е забавно, може спокойно да продължиш в същия дух.

преди 1 час, andiay написа:

отговаряш на профила

брей... още един изявен калдатски фантазен профайлър. След изразителството на "факти" е ред и на "профилите".

"Нъл", "прилича малко", "мхм" са страшно интелигентни извадки... Вероятно вашият профил сте го направили вече... :lol6:

преди 1 час, _sirena_ написа:

Какво искаш да ти напиша по темата

Въобще не ме интересува - отново са комплексарските ти глупотевини и величави вселенски мании  - вече са ми втръснали с повторенията. Та ти още си останала на "единствения" - момиченцата още от 12-13 годишни го израстват това...

преди 16 минути, _ramus_ написа:

брей... още един изявен калдатски фантазен профайлър. След изразителството на "факти" е ред и на "профилите".

"Нъл", "прилича малко", "мхм" са страшно интелигентни извадки... Вероятно вашият профил сте го направили вече... :lol6:

Мхм, правил съм си профил и са ми правили профил...

В повечето неща съвпадаха, разликите се дължат на невъзможността на човек напълно да се разграничи от "Азът".

Единствения изявен "калдатски" профайлър на който от време на време съм попадал си ти.

Но се набива на очи една странна повтаряемост, а именно, че общо взето описваш един и същ профил, което интуитивно и логически води до извода, че всъщност описваш себе си.

Един вид тайна изповед, в стремеж да се дистанцираш от неудовлетвореността си от собствената си персона, прехвърляйки тази "изповед" като подигравка към другите.

Забавното за мен е, че така всъщност се подиграваш на себе си.

И понеже в случая не можеш да откриеш нормален аргумент, за да се защитиш, то се хващаш за "стръвта", която ти е подхвърлена без да го осъзнаваш.

Изразните средства не могат да са доказателство за интелигентност сами по себе си, да правиш заключения по тях обаче, вече е признак на недостатъчна интелигентност...

А ритащото и хилещо човече за мен е сигурен знак, че не бъркам в изводите си, поне от скромния ми опит в тази форумна среда тук.

Очаквам с нетърпение следващия епизод на изповедта ти...

преди 46 минути, _ramus_ написа:

Та ти още си останала на "единствения" - момиченцата още от 12-13 годишни го израстват това...

Е какво сега ? Да ги правя всички Крале и като не могат да си носят короната да ги изритвам от престола ? 

тцттцтц ... Добре  , че не си ми баща . Щях да съм с магистърска степен на "лека жена " . :lock:

преди 49 минути, _ramus_ написа:

Въобще не ме интересува

Последно интересува ли те или да не си пълня перото ? 

преди 1 час, andiay написа:

Изразните средства не могат да са доказателство за интелигентност сами по себе си, да правиш заключения по тях обаче, вече е признак на недостатъчна интелигентност...

Е, написахте си профила. :) Както се очакваше  - с поредните глупости и комплексарски изцепки, измишльотини и фантазии.

Всъщност изразните средства са изключително важна част от когнитивното развитие. Умението за изразяване е част от уменията за работа с реч, слово, четене, писане... Има научни дисциплини по този въпрос, но "не" и за консервираните посредственици, които  са "опитни профайлъри" (вкл и на техните си профили... :) ) , в калдатската любима игра на "наужким".

Обърнете внимание  на цитираното ваше изречение. В него са разписани доста проблеми, които са лакмус за "това отвътре". Има наука и по тия въпроси... но понеже вие сте над нещата и сте от "тия гениали, дето са станали такива без образование от разни консерви"... от "фрий джаза" и "соловите концерти на Кийт".

Но то профила именно така се самосписва - от автора си.

преди 1 час, _sirena_ написа:

интересува ли те

Не - диагнозите си вече си ги разписала достатъчно, банални са и не си ми интересна с нищо.

преди 4 минути, _ramus_ написа:

Не - диагнозите си вече си ги разписала достатъчно, банални са и не си ми интересна с нищо.

Преписа ли всичките ми Послания до тук ?   Вникна ли ги ?  Направи ли нови шаблончета ? 

Книгата започна ли да пишеш ? 

Айде , не ми са мотай ...ще те изпитвам накрая ! 

Ти си най-старателният ми ученик . :D  Трябва само да те изкарам от това Е-Ниво , в което си заседнал и не искаш да мърдаш.

Нови Послания ще ти пусна , когато вида , че ги Изстрадаш ! 

Да знаеш ..

Изглежда кукувичките още не знаят, че в КАЛДАТА няма старинни часовници... Особено когато забравят хапченцата и кризите напират.

преди 10 минути, _ramus_ написа:

Изглежда кукувичките още не знаят, че в КАЛДАТА няма старинни часовници... Особено когато забравят хапченцата и кризите напират.

Тази реплика е тъпа.  Представя те като инфантилен селски бек от Долно Койнаре.

Изобщо забелязала съм , че извън шаблоните , в разговорната форма си доста жалък и нелеп .

Мога да те шлифовам , ако искаш .. 

Безвъзмездно ! 

преди 15 часа, andiay написа:

Хм, винаги съм знаел, че консерваторията всъщност "консервира", мхм.

Не случайно най-великите джаз музиканти не са имали музикално образование...

Системното образование е добра основа, но по-важното е какво се прави по-нататък.

Като стана дума за музика, колко от завършилите музикално образование композират музика,
и колко от тези, които композират, могат да се сравнят по своите достижения с Й.С.Бах, Моцарт ... 

За мен е супер неестествено един добър професионалист в музиката да бъде само изпълнител, а не композитор.
В това има нещо жалко - "аз съм робот - само един изпълнител".

Сега остава някой да подхване да нарежда (!), че изпълнителската интерпретация на произведението е много голямо, тънко,
дълбоко, широко и велико майсторство, което незапознатите/невежите/непрактикуващите/непрофесионалистите не разбират
и затова изпълнителят е велик, ами защо да композира ...

От друга страна да се нарича "творец" един човек е нещо екстраординарно и по същество безобразно 
- да не би този човек да е някакъв бог-творец ...
Както казваше един, който свири своя музика на китара - "сульо и пульо да се мисли за творец" 
(но пък той самият явно се мислеше за такъв).

преди 20 минути, NVJ написа:

За мен е супер неестествено един добър професионалист в музиката да бъде само изпълнител, а не композитор.

Ако няма развито въображение, как ще бъде добър композитор? Техниката е важна доколкото дава възможност да пресъздадеш това, което е в ума ти. Т. е. без добра техника всичко ще си остане там. Но самото творчвство е израз на въображението, чувството за естетика, пропорция и някои други неща. 

Във вариациите и интетпретациите има все пак в някаква степен проява на творчество. Но аз като цяло не ги обичам. Особено пък ако е върху нещо наистина от класа, със сигурност резултатът ще е доста изкривена пародия на оригинала. 

преди 1 час, NVJ написа:

което незапознатите/невежите/непрактикуващите/непрофесионалистите не разбират

Ами, да - не разбират.

Да не би да искате да кажете че "разбирате" музиката на БАХ или МОЦАРТ? :) Или пък епохата как е повлияла на музиката им. Или пък знаете що е метрум, размер, ритъм и такт, или пък "контрапункт"... Но и да ги знаете, не значи че разбирате МУЗИКАТА. Да се преживява някой - няма нищо общо с това да "разбира"...

Разбирането няма нищо общо с потребителството и реденето на глупости като "лични мнения". Защото ...

преди 1 час, NVJ написа:

...В това има нещо жалко...

... и за втори път съм съгласен, макар че има и по-жалки нещица - като това потребители на конфекция да се преживяват на специалисти, само защото сред виртуала е лесно да се играят нелепи постановки.

Всичко тръгна от жалките ви опити да ползвате за личните си фантазни разбирания аналогии с музиката. А в музиката... сте обикновен невежа.

Става масово невежи да говорят именно за това в което са невежи. А те са мнозинство, щото не е по силите на народното мнозинство да има багаж, кураж и дадености - да учи амсайсе години.

Отгоре на всичко това че учи, не е никаква гаранция - щото са малцина тия, дето след ученето ще продължат и ще преживеят сами разликата между професия и призвание. И идва ред все пак небрежарите и неможещите да си направят и те свои идеали, според тях си. И да си бъброрят колко са мнителни по всякакви въпроси, без оглед на това че са невежи.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.