Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Отново тръгваме към Луната

Featured Replies

Приключиха тестовете на лунната ракета SLS. Стартиране в края на август

НАСА няма да проведе друг тест за зареждане и обратното отброяване на своята лунна ракета SLS започна. Вместо това те ще поправят изтичане на водород, след което ще я върне на стартовата площадка на космическия център на Кенеди във Флорида в края на август за първия си опит за изстрелване. НАСА успешно проведе голяма част от теста, известен като "тест на костюма", тази седмица, като напълно зареди двата етапа на ракетата Space Launch System с повече от 700 000 галона течен кислород и течен водород. Но симулираното обратно броене беше спряно в оставащи 29 секунди поради изтичане на водород. От НАСА обаче заявиха, че са доволни от резултатите. „Беше страхотен ден“, каза Чарли Блекуел-Томпсън, директорът по стартирането на Artemis, пред репортери след теста. „Това беше много успешен ден и постигнахме повечето от целите, които не бяхме постигнали в предишните тестове.“

„НАСА прегледа данните от резултатите от теста и установи, че тестовата кампания е завършена“, се казва в изявление на агенцията. Сега агенцията ще върне ракетата и капсулата "Орион" в монтажната сграда, където ще бъде отстранен течът и след това ракетата и космическият кораб ще бъдат подготвени за изстрелване.

„НАСА ще определи конкретна целева дата на стартиране след подмяна на хардуера, свързан с теча“, се казва в изявлението на агенцията. Очаква се първият възможен прозорец за стартиране да бъде отворен между 23 август и 6 септември. Това изстрелване, известно като мисия Артемида I, ще изпрати капсулата Орион, без астронавти на борда, в орбита около Луната. Това ще бъде последвано от мисията Artemis II, може би през 2024 г., в която четирима астронавти ще летят с капсулата Orion около Луната, но без да се спускат върху нашия спътник. Първото кацане може да се осъществи през 2025 г., но датата на завръщане на Луната ще зависи както от успеха на предишните мисии, така и от наличието на превозни средства.

• Отговори 246
  • Прегледи 10,7k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• skalata_73
    skalata_73

Адаш (аз съм Николай), поздрави за страхотната тема, ама къде си тръгнал да им обясняваш за NASA, за ракети и за Луната. Кажи им, че си учен дето прави от водата-ракия и всички ще те заобичат и щ

• Ще е чудо,ако стигнат Луната изобщо. Ако преди са били там изобщо.Мисля, че се активизираха за Луната заради "Роскосмос" и думите им, че ще проверят каква е истината за кацането на Луната. Мисля, че б

• nikolaustirol
    nikolaustirol

Не си струва даже да ти отговарям! 

Публикувани изображения

• Автор
преди 6 минути, Bubbles написа:

НАСА, МАСА, само глупости, с тия примитивни двигатели едва в орбита излизат, пък до Луната щели да ходят...

А какво знаеш по-конкретно за двигателите?

Това е добра и ПОЛОЖИТЕЛНА новина на фона на негативизма покрай войната и пандемията!

Ще е чудо,ако стигнат Луната изобщо. Ако преди са били там изобщо.Мисля, че се активизираха за Луната заради "Роскосмос" и думите им, че ще проверят каква е истината за кацането на Луната. Мисля, че бързат да си заметат лъжите.

преди 7 минути, nikolaustirol написа:

А какво знаеш по-конкретно за двигателите?

Че използват много гориво за да вършат малко работа и се НЕрентабилни или както се казва по моя край за шумните коли "Тава повече бучи отколко се движи".
Знам също че вече има технология за далеч по-добри двигатели но по ред причини все свързани с пари не се реализират.
Има и друго, човека, какъвто и двигател да създаде трудно ще пътува из космоса без да преодолее гравитацията, а и да я преодолее пак няма да е възможно кой знае какво пътуване из космоса предвид скоростите които можем да развиваме.

• Автор
преди 5 минути, Bubbles написа:

Че използват много гориво за да вършат малко работа и се НЕрентабилни или както се казва по моя край за шумните коли "Тава повече бучи отколко се движи".
Знам също че вече има технология за далеч по-добри двигатели но по ред причини все свързани с пари не се реализират.
Има и друго, човека, какъвто и двигател да създаде трудно ще пътува из космоса без да преодолее гравитацията, а и да я преодолее пак няма да е възможно кой знае какво пътуване из космоса предвид скоростите които можем да развиваме.

Това ли е всичко което знаеш??

• Автор
току-що, Bubbles написа:

А ти какво знаеш?

Много, ама много повече. Още повече, че работя в Европейската Космическа Агенция и черпя информация от източника.  Ще се опитам да ти дам малко информация. Просто ей-така, на добра воля.

Lunar Gateway: Електрическата слънчева задвижваща система премина първите тестове

Досега НАСА фокусира разработването на лунния портал върху първоначалните критични елементи, необходими за подпомагане на кацането. А именно, модулът за задвижване и мощност (PPE), логистиката и жилищния пост (HALO) и логистичните възможности. Една от основните цели на програмата на НАСА Artemis е да установи първото дългосрочно присъствие на Луната. Ключова част от поддържащата инфраструктура, за да се случи това, е Лунният портал, космически пост, който ще обикаля около Луната. В дългосрочен план Gateway ще послужи като база и точка за зареждане с гориво за космически кораби, които ще се занимават с изследване на дълбокия космос. Модулът за задвижване и мощност е в разгара на многобройни тестове на електрическата задвижваща система. Произведен от Maxar Technologies, той ще осигури на Lunar Gateway електрическа енергия, високоскоростни комуникации и задвижване за маневриране около Луната и за транзит между различни орбити. DPI ще бъде комбиниран с Habitation and Logistic Outpost (HALO) преди изстрелването на интегрирания космически кораб, планирано за края на 2024 г. на борда на SpaceX Falcon Heavy. Заедно тези елементи ще служат като център за първите пилотирани операции на Lunar Gateway и различни научни и технологични демонстрации, тъй като цялата станция Lunar Gateway ще бъде сглобена около него през следващите няколко години.

Ето малко информация за йонните тласкащи устройства. Т.е. йонни двигатели. Йонното тласкащо устройство е вид електрическо задвижване, използвано за космическо задвижване, способно да създаде тяга от ускорението на йони. Йонните тласкатели се различават по начина, по който ускоряват йони, използвайки електростатични или електромагнитни сили. Електростатичните тласкащи устройства използват кулоновата сила, като по този начин ускоряват йоните по посока на електрическото поле, докато електромагнитните използват силата на Лоренц. Тягата, създадена в йонните двигатели, е много малка в сравнение с конвенционалните химически ракети, но се постига много висок специфичен импулс или пропулсивна ефективност. Поради относително високите си енергийни нужди, предвид специфичната мощност на енергийните източници, йонните тласкатели се считат за удобни само за приложения за космическо задвижване.

На никой не му се чете за неща от сферата на фантастиката. Знаеш ли йонните двигатели каква енергия искат.

ЕКА значи................. Там друго не правят реално, освен да клатят краци. Основно качват снимки във фейса и инстаграма си, изстрелват по някоя ракета със сателит или товар за МКС и това е.......... В помента на ЕС Украйна му е приоритет, а за ЕКА финансирането е много малко.

Тука не ядем доматите с колците. Освен петито, фенът на фентъзи глупостите.

• Автор
току-що, Anneliese написа:

На никой не му се чете за неща от сферата на фантастиката. Знаеш ли йонните двигатели каква енергия искат.

ЕКА значи................. Там друго не правят реално, освен да клатят краци. Основно качват снимки във фейса и инстаграма си, изстрелват по някоя ракета със сателит или товар за МКС и това е.......... В помента на ЕС Украйна му е приоритет, а за ЕКА финансирането е много малко.

Тука не ядем доматите с колците. Освен петито, фенът на фентъзи глупостите.

Не си струва даже да ти отговарям! 

Да, защото лъжеш и си измисляш. Истинските служители в ЕКА не киснат в интернет, а работят наистина, но по дребни проектчета, дето не се и помнят. НАСА пък ги държат САЩ, ама реално фалираха. Сега са съвсем зле, като си отрязаха сътрудничеството с Русия...........

Някой, ако ще ходи на Луната, ще е Русия.

Какво стана с новия им космодрум, дали е готов вече?

00e119d8c02ecec8be843282281d57c2.gif

преди 23 минути, nikolaustirol написа:

Много, ама много повече. Още повече, че работя в Европейската Космическа Агенция и черпя информация от източника.  Ще се опитам да ти дам малко информация. Просто ей-така, на добра воля.

Lunar Gateway: Електрическата слънчева задвижваща система премина първите тестове

Досега НАСА фокусира разработването на лунния портал върху първоначалните критични елементи, необходими за подпомагане на кацането. А именно, модулът за задвижване и мощност (PPE), логистиката и жилищния пост (HALO) и логистичните възможности. Една от основните цели на програмата на НАСА Artemis е да установи първото дългосрочно присъствие на Луната. Ключова част от поддържащата инфраструктура, за да се случи това, е Лунният портал, космически пост, който ще обикаля около Луната. В дългосрочен план Gateway ще послужи като база и точка за зареждане с гориво за космически кораби, които ще се занимават с изследване на дълбокия космос. Модулът за задвижване и мощност е в разгара на многобройни тестове на електрическата задвижваща система. Произведен от Maxar Technologies, той ще осигури на Lunar Gateway електрическа енергия, високоскоростни комуникации и задвижване за маневриране около Луната и за транзит между различни орбити. DPI ще бъде комбиниран с Habitation and Logistic Outpost (HALO) преди изстрелването на интегрирания космически кораб, планирано за края на 2024 г. на борда на SpaceX Falcon Heavy. Заедно тези елементи ще служат като център за първите пилотирани операции на Lunar Gateway и различни научни и технологични демонстрации, тъй като цялата станция Lunar Gateway ще бъде сглобена около него през следващите няколко години.

Ето малко информация за йонните тласкащи устройства. Т.е. йонни двигатели. Йонното тласкащо устройство е вид електрическо задвижване, използвано за космическо задвижване, способно да създаде тяга от ускорението на йони. Йонните тласкатели се различават по начина, по който ускоряват йони, използвайки електростатични или електромагнитни сили. Електростатичните тласкащи устройства използват кулоновата сила, като по този начин ускоряват йоните по посока на електрическото поле, докато електромагнитните използват силата на Лоренц. Тягата, създадена в йонните двигатели, е много малка в сравнение с конвенционалните химически ракети, но се постига много висок специфичен импулс или пропулсивна ефективност. Поради относително високите си енергийни нужди, предвид специфичната мощност на енергийните източници, йонните тласкатели се считат за удобни само за приложения за космическо задвижване.

Приятел, ако работиш там където казваш, добре знаеш за какво говоря и то няма общо с това как ще изстреляш ракета и какви фантасмагории за лунен или масиански портал разправят в НАСА.
Аз ти казвам че по една или друга причина технологията с която разполага към момента човечеството е примитивна и не може да се използва за полети извън орбита на нашата планета, мисля ако работиш там където казваш ти е ясно каква е скоростта на светлината, сега си представи че с тая скорост която с тия темпове с които се движим няма да постигнем и след 2000 години, за да стигнеш обект на някакви си 20 светлинни години ти трябват 20 години, сега си помисли колко е огромна вселената и кога ше изследваш дълбок космос с тия играчки дето ги имаме в момента.

• Автор
преди 2 минути, Bubbles написа:

Приятел, ако работиш там където казваш, добре знаеш за какво говоря и то няма общо с това как ще изстреляш ракета и какви фантасмагории за лунен или масиански портал разправят в НАСА.
Аз ти казвам че по една или друга причина технологията с която разполага към момента човечеството е примитивна и не може да се използва за полети извън орбита на нашата планета, мисля ако работиш там където казваш ти е ясно каква е скоростта на светлината, сега си представи че с тая скорост която с тия темпове с които се движим няма да постигнем и след 2000 години, за да стигнеш обект на някакви си 20 светлинни години ти трябват 20 години, сега си помисли колко е огромна вселената и кога ше изследваш дълбок космос с тия играчки дето ги имаме в момента.

Явно си пропуснал заглавието: тръгваме към ЛУНАТА.  Ако погледнеш снимката в профила ми ще видиш какво точно правя. А ако наистина си експерт няма да се налага ди обяснявам какво това пред което съм заснет. Говорим за ходене до Луната. Пътуванията в космоса ги дискутираме в една друга тема.

Това не е учен,а някакво хлапе, което се прави на интересно. Зрял и образован човек не би плещил такива глупости за йонни двигатели и изследване на дълбокия космос.

току-що, nikolaustirol написа:

Явно си пропуснал заглавието: тръгваме към ЛУНАТА.  Ако погледнеш снимката в профила ми ще видиш какво точно правя. А ако наистина си експерт няма да се налага ди обяснявам какво това пред което съм заснет. Говорим за ходене до Луната. Пътуванията в космоса ги дискутираме в една друга тема.

Отдавна са пращани непилотирани мисии до Луната. Скучни са. Чакаме истински пилотирани мисии с видео на живо. И то с кацане на мястото до лунния джип. За доказателство.

Спри комиксите и фентъзи романите и филмите, че ти влияят зле.

преди 19 минути, nikolaustirol написа:

Говорим за ходене до Луната

Стана ли ти ясно къде си попаднал?

• Автор
преди 9 минути, NEVADA написа:

Стана ли ти ясно къде си попаднал?

Да, за съжаление. Затова и избягвам излишните дискусии. Писал съм го даже в мотото на профила ми. 

Плюс това Луната не е чак толкова далеч, че да трябва йонен двигател.

• Автор
преди 1 минута, Anneliese написа:

Плюс това Луната не е чак толкова далеч, че да трябва йонен двигател.

Благодаря ти, че успяваш да ме разсмееш! След малко трябва да започвам работа и ти ми оправяш настроението за деня!

преди 51 минути, nikolaustirol написа:

Да, за съжаление. Затова и избягвам излишните дискусии. Писал съм го даже в мотото на профила ми. 

Просто ги неглижирай и си пиши каквото е нужно. Чудесни неща си описал, в подробности. СпейсХ вече извади бустер 7 на стартовата площадка и през нощта започнаха първите тестове. Те също имат паралелна програма относно луната, заедно с поетите платени и планирани ангажименти към НАСА.

Едни и същи невежи комплексари и комплексарки се лепят навсякъде, без оглед че плещят простотии, но те са с нахаканите обноски на много светнати, до арогантност, за тия, дето не им се връзват на глупостите. Посредствената простотия и чалгарщина в действие, при това облечена в рускотролски дрешки.

преди 1 час, Anneliese написа:

Да, защото лъжеш и си измисляш. Истинските служители в ЕКА не киснат в интернет, а работят наистина, но по дребни проектчета, дето не се и помнят. НАСА пък ги държат САЩ, ама реално фалираха. Сега са съвсем зле, като си отрязаха сътрудничеството с Русия...........

Някой, ако ще ходи на Луната, ще е Русия.

Какво стана с новия им космодрум, дали е готов вече?

00e119d8c02ecec8be843282281d57c2.gif

Да, Дмитрий Рогозин вече товари новата си Лада Гранта 2022 класик да ходи на почивка на Луната.

преди 2 минути, _ramus_ написа:

Просто ги неглижирай и си пиши каквото е нужно. Чудесни неща си описал, в подробности.

Едни и същи невежи комплексари и комплексарки се лепят навсякъде, без оглед че плещят простотии, но те са с нахаканите обноски на много светнати, до арогантност, за тия, дето не им се връзват на глупостите. Посредствената простотия и чалгарщина в действие, при това облечена в рускотролски дрешки.

А вие с американските шарени дрешки сте мега арогантни, със самочувствие без покритие, вяра във псевдонаука за измислени 300 пола  и големи военнолюбци.  Ние поне сме образовани и живеем в реалността и не се водим по псевдонауката, спусната ви от ЕС и САЩ,  а от вярата в разума, логиката и истинската наука.

TLLrS.png

:yanim::yanim::yanim:

преди 2 минути, _ramus_ написа:

Не ме споменавай въобще, ако обичаш - общувам само с поне средно интелигентни, и въобще не ме занимават изтрещелите кукувици.

Ако средната ти интелигентност означава четене на фентъзи и псевдонаучни глупости................ те съжалявам много.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.