Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Отново тръгваме към Луната

Featured Replies

току-що, NewRedDragon написа:

Сравнявам! Все пак се водят от най интелигентните породи! Трябва да го приемеш, като комплимент

Ще ти дам аз на теб един комплимент! А ти колко документални филми на тема астрономия си гледал? Защото аз - доста. От 2003 година насам. Наясно съм кое е възможно и кое - не.

Илон Мъск се е взел за Вернер фон Браун - абсолютна смешка. Не, че Вернер фон Браун е бил някакъв истински гений. :popcorn2:

Всеки с малко технически ум може да измисли ракетата "Сатурн V" например.

преди 1 минута, NewRedDragon написа:

....ти е акъла! Ти поне до 7 клас на училище ходила ли си?

Имам средно - специално, дребосък! Само че за разлика от теб чета сериозна литература, не псевдонаучни глупости.

• Отговори 246
  • Прегледи 10,7k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• skalata_73
    skalata_73

Адаш (аз съм Николай), поздрави за страхотната тема, ама къде си тръгнал да им обясняваш за NASA, за ракети и за Луната. Кажи им, че си учен дето прави от водата-ракия и всички ще те заобичат и щ

• Ще е чудо,ако стигнат Луната изобщо. Ако преди са били там изобщо.Мисля, че се активизираха за Луната заради "Роскосмос" и думите им, че ще проверят каква е истината за кацането на Луната. Мисля, че б

• nikolaustirol
    nikolaustirol

Не си струва даже да ти отговарям! 

Публикувани изображения

преди 1 минута, nikolaustirol написа:

Рефлекторът е с дебелина 1,2 мм, диаметър 1800 мм. Той "виси" във въздуха по време на работа под въздействието на електромагнитна "възглавница" създадена от актуаторите. Всяка от 1300 -те  точки на управление се позиционира с точност от 4 наномилиметъра. Корецията на позицията на всяка точка се прави 100 000 пъти в секунда.

Бая изчислителна мощ сте "впрегнали" в контролерите..... За софтуера, не искам да мисля, че....имам още малко работа :) 

преди 49 минути, Anneliese написа:

наете ли какво трябва, за да се построи такава структура на Луната?

Трябва ОБЕДИНЕНИ усилия на ВСИЧКИ учени от ЦЯЛ свят,на всички държави! Вместо да се хабят средства ,да се водят някакви безсмислени войни за да се избиват хората ,да се вложат в разработване на Космоса .Кога ли може да стане това? Може би ,когато има обща заплаха за  живота на Земята.

• Автор

Бая изчислителна мощ сте "впрегнали" в контролерите..... За софтуера, не искам да мисля, че....имам още малко работа :) 

В онази структура, зад гърба ми на снимката, работят 64 компюра за да осигурят адектватно "огъване"  на вторичното огледало (рефлектор) за да може да се вижда перфектно в реално време.

преди 3 минути, Anneliese написа:

Ще ти дам аз на теб един комплимент! А ти колко документални филми на тема астрономия си гледал? Защото аз - доста. От 2003 година насам. Наясно съм кое е възможно и кое - не.

За разлика от тебе, аз чета научна литература на 3 езика (от скоро само на 2). Филмите са си филми - математиката и физиката са друго нещо! У ваше село чували ли сте за математика?

преди 5 минути, Anneliese написа:

Илон Мъск се е взел за Вернер фон Браун

Отдавна го е минал! А Браун наистина е гений, срваним с Никола Тесла, Айнщайн, Декарт, Лоренц.... Ама те тия неса от вашия клас :) 

преди 1 минута, bigiadri написа:

Трябва ОБЕДИНЕНИ усилия на ВСИЧКИ учени от ЦЯЛ свят,на всички държави! Вместо да се хабят средства ,да се водят някакви безсмислени войни за да се избиват хората ,да се вложат в разработване на Космоса .Кога ли може да стане това? Може би ,когато има обща заплаха за  живота на Земята.

Това пак е невъзможно. Имаш ли представа изобщо само колко хора ще ви трябват като строители? И не ми говори за роботи, има специфични операции, които роботите не могат да изпълняват.

Трябват ви изключително здрави и добре уплътнени сгради (не от стъкло и плат), които да ви пазят от невероятно резките температури там,  слънчевия вятър и слънчевата радиация, липсата на вакуум. Ще ви трябва да построите и цял един биосферен резерват, за да има от какво да се храните.

Вие изобщо хич не ги мислите тези неща. Само че някои ги мислят. И не са съгласни да се харчат пари за подобни глупости.

За разлика от тебе, аз чета научна литература на 3 езика (от скоро само на 2). Филмите са си филми - математиката и физиката са друго нещо! У ваше село чували ли сте за математика?

Отдавна го е минал! А Браун наистина е гений, срваним с Никола Тесла, Айнщайн, Декарт, Лоренц.... Ама те тия неса от вашия клас :) 

Геният, дето не можа да се сети първи за идеята за сателит.:lol6: Дето параноясъл, че малкият "Спутник" носи ядрено оръжие.:lol6::popcorn2:

преди 2 минути, NewRedDragon написа:

А Браун

Наскоро имаше филм за него по синьото Хистори . За Аполо той има голяма заслуга , гений!

Цитат

Изхождайки от земния опит е известно, че околната среда на една планета може да бъде умишлено изменена, но доколко е изпълнимо неограниченото създаване върху друга планета на планетарна среда, която имитира земната, продължава да е открит въпрос. Обикновено Марс се смята за най-вероятния кандидат за тераформиране. Много изследвания са правени и относно възможността за затопляне на планетата и променяне на нейната атмосфера, включително НАСА е била домакин на дебати по тоемата. Няколкото патенциални метода за промяна климата на Марс може и да са постижими с технологичните възможности на човечеството, но понастоящем икономическите ресурси, необходими за тази цел, надвишават с много средствата, които което и да е правителство или общество на земята има желание да отдели. Дългосрочният времеви мащаб и практическата полза от тераформирането са обект на дебат. Други въпроси без отговор по темата са свързани с етиката, логистиката, икономиката, политиката и методологията на изменяне на околната среда в един извънземен свят.

Едно абсолютно изискване за живот е наличието на източник на енергия, но планетарната обитаемост предполага, че много други геофизични, геохимични и астрофизични условия трябва да бъдат изпълнени преди повърхността на друго астрономическо тяло да стане годна за развитие на живот. По-конкретен интерес представлява набора от фактори, които правят възможен живота не само на простите едноклетъчни земни организми, но и на сложните многоклетъчни организми като животните и човека. Изследванията и теорията в тази посока са част от планетологията и от зараждащата се дисциплина астробиология. На своята астробиологична пътна карта, НАСА дефинира принципните критерии за обитаемост на планета като „обширни региони с течна вода, условия благоприятстващи свързването на комплексни органични молекули и енерийски източници за поддържане на метаболизма

От Уикито. Прочетете го внимателно! С разбиране. Ако знаете въобще какво е четене с разбиране.

преди 3 минути, bigiadri написа:

Наскоро имаше филм за него по синьото Хистори . За Аполо той има голяма заслуга , гений!

Не колкото Сергей Корольов обаче.:wink12:

• Автор
преди 4 минути, bigiadri написа:

Барон Вернер Магнус Максимилиан фон Браун е германски натурализиран американски инженер и изследовател, една от основните фигури в разработването на ракети първо в Германия, а след това в Съединените щати, където се смята за родоначалник на американската космическа програма.
 преди и по време на Втората световна война той работи по разработването на ракети в Германия, област, в която постига безпрецедентен успех. Той е създател на дизайна и конструкцията на ракетите V2, които удариха Лондон по време на Втората световна война. След войната, заедно с други учени от неговата група, той се предаде на американските сили, които, разбирайки високия му научен талант, незабавно го наемат в разработването на операция „Скрепка“ от таен характер. Фон Браун работи с американската армия, само за да бъде окончателно асимилиран в НАСА.

През годините на сътрудничество с НАСА той беше директор на новия център за космически полети на Маршал, както и дизайнерът на ракетата-носител Сатурн V, тежката пускова установка, която носеше мисиите на Аполо до Луната между 1968 и 1972 г., истинската корона на всички неговата работа.научна. Както е определено от НАСА, той е "несъмнено най-великият ракетен и аерокосмически учен в историята". През 1975 г. получава Националния медал за наука.

преди 5 минути, Anneliese написа:

(не от стъкло и плат)

Ти в палатка ли живееш? Не бях сигурен, ама май вече ми е ясно

преди 6 минути, Anneliese написа:

невероятно резките температури

Я, ново понятие във физиката - поклон - Нобеловат награда е твоя!

преди 7 минути, Anneliese написа:

липсата на вакуум

Тук само мога да смея.....звучи, като "тръба, пълна с вакуум

преди 8 минути, Anneliese написа:

И не са съгласни да се харчат пари за подобни глупости.

Кой те пита с какво си съгласна и с какво не?"

преди 2 минути, Anneliese написа:

От Уикито.

От кога "Уикито" е източник на ДОСТОВЕРНА информация? 2 години седя корекцията ми, че Кристина Роналдо е роден в Габрово :) 

Не колкото Сергей Корольов обаче.

Айде пак някакви измислени анимационни герои....крокодила Женя :) 

Знаеш ли какви са температурите на Луната?

Инфо:

Цитат

мин.: 40 K
средна: 250 K
макс.: 396 K

https://bnr.bg/post/101075852/temperaturata-na-lunata-noshtem-spada-do-minus-190-gradusa-celzii

https://bnr.bg/post/101075852/temperaturata-na-lunata-noshtem-spada-do-minus-190-gradusa-celzii

ttps://news.bg/world/parvoto-zeleno-listo-na-lunata-umrya-sled-padane-na-temperaturata-do-170.html

Цитат

Животът в кутията не може да оцелее през лунната нощ, отбеляза Пекин.

Цитат

Нощта на Луната продължава около 2 седмици, след което корабът ще се събуди. Луноходът Yutu-2 трябва да изпада в "следобедна дрямка", за да се избегне прегряване, докато слънчевите лъчи директно го огряват и температурата се покачва до повече от 120 градуса по Целзий. На Луната температурната амплитуда е екстремна, тъй като няма атмосфера като на Земята.

Та, какво ще колонизирате? Вие и подходящи строителни материали нямате!

А ти знаеш ли? И от къде знаеш? :) А знаеш ли какво е това "К"?

Келвин.

https://bg.wikipedia.org/wiki/Келвин

Та, какво ще колонизирате? Вие и подходящи строителни материали нямате!

Вкаш...ние нямаме, ама путин има :) 

преди 4 минути, Anneliese написа:

Келвин.

Браво! И той ли е раснак?

преди 1 час, NewRedDragon написа:

Ейййй, това е подобно на моя проблем :) Ел моторите "се развъртат" (макс въртяш момент) почти веднага, ана ДВГ-то му трябва време да "влезе в обороти" и при режим 4х4....става едно подскачане..... :) Абе трябва някак да забавя командата към контролера, докато ДВГ-то не стигне 1800 rpm.... :) 

За това,има една дума-Mercedes.И всички останали.

Шегувам се.Не мога да се сдържа...

Ти прочете ли какво ти показах?

Интересно ми е Петито Интелигента къде се скри, да му прочета интелигентните му размисли по темата.

Съжалявам, ама истински учен не би се присмивал на открития на китайските си колеги. Арогантността и самочувствието без покритие издава ниска степен на образование.

Да не си завършил висше със пищови и подкупи?

@petie1 Идвай в темата! Чакам ти интелектуалните размисли по повод колонизирането на Луната.

преди 5 минути, The Rage написа:

За това,има една дума-Mercedes.И всички останали.

Шегувам се.Не мога да се сдържа...

Викаш, да звънна на Тото Волф, да питам как са го направили във Ф1? :) Тъпото е, че и той не може да ми помогне, щото тама са само с един двигателен мост :) Аз идея за проблема имам....ама няма кинта в момента - 4-те колела на ел мотори, а ДВГ-то куплирароно към ел машина (генератор)

Сори за офтопика!

преди 12 минути, Anneliese написа:

пищовите ми бяха едни от най модерните по онова време - особено тия по химия 2-ри курс :) А ти в университет (като сграда) влизала ли си?

Не, не съм имала щастието, но уважавам истинската наука, не псевдонауката.

преди 11 минути, Anneliese написа:

Ти прочете ли какво ти показах?

Интересно ми е Петито Интелигента къде се скри, да му прочета интелигентните му размисли по темата.

Съжалявам, ама истински учен не би се присмивал на открития на китайските си колеги. Арогантността и самочувствието без покритие издава ниска степен на образование.

@petie1 Идвай в темата! Чакам ти интелектуалните размисли по повод колонизирането на Луната.

Пети от петима ти чете смешките и се превива от смях хехе :) А за колонизарането на Луната не бери грижа и пиши на китайците и Роскосмос да им обясниш как не можело да се колонизира Луната

• Автор
преди 8 минути, NewRedDragon написа:

Викаш, да звънна на Тото Волф, да питам как са го направили във Ф1? :) Тъпото е, че и той не може да ми помогне, щото тама са само с един двигателен мост :) Аз идея за проблема имам....ама няма кинта в момента - 4-те колела на ел мотори, а ДВГ-то куплирароно към ел машина (генератор)

Сори за офтопика!

пищовите ми бяха едни от най модерните по онова време - особено тия по химия 2-ри курс :) А ти в университет (като сграда) влизала ли си?

ДВГ куплирано с генератор и като тягови да се ползват ел.двигатели е класика! Перфектно решение за 4х4! 

И аз нещо да напиша офтопик. Явно не мога да се меря с госпожата. И двете ми образования са все в университета на Грац... Поне едно да бях завършил в Берковица!

току-що, petie1 написа:

Пети от петима ти чете смешките и се превива от смях хехе :) А за колонизарането на Луната не бери грижа и пиши на китайците и Роскосмос да им обясниш как не можело да се колонизира Луната

Какви смешки? Предлагам ти да се запишеш за астронавт и да посетиш лично Луната, после може да споделиш за температурите там. Можеш да направиш лично замерванията!:popcorn2:

преди 2 минути, Anneliese написа:

Точно псевдонауката уважаваш иначе нямаше да пляскаш такива смешки

Цитат

На Луната без решаване на радиационния и метеоритния проблем е невъзможно създаването на условия за нормална колонизация. По време на слънчевите изригвания се създава поток протони и други частици, който представляват опасност за космонавтите. Тези частици притежават не много голяма проникваща способност, и защитата от тях е решим проблем. Скоростта им е ниска, което означава, че имат време за да се скрият в антирадиационите укрития. Много по-голям проблем представлява силното рентгеново лъчение. Разчетите показват, че астронавт след 100 часа на повърхността на Луната е вероятността е 10 % да получи опасна за здравето доза (0,1 Грея). В случай на слънчево изригване опасна доза може да получи в рамките на няколко минути.

Отделен проблем представлява лунният прах. Лунният прах се състои от остри частици (защото няма изглаждащ ефект от ерозия), които притежават електростатичен заряд. В резултат на това лунният прах прониква навсякъде и, притежавайки абразивно действие, намалява срока на работа механизмите. А попадайки в белите дробове става опасен за здравето на човека.

преди 2 минути, petie1 написа:

Точно псевдонауката уважаваш иначе нямаше да пляскаш такива смешки

Наричаш Уикипедия и данните от китайците псевдонаука? Ти добре ли си бе?:hit:

преди 8 минути, Anneliese написа:

Заради това мислене,сме във войни,2022година.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.