Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Отново тръгваме към Луната

Featured Replies

Адаш (аз съм Николай), поздрави за страхотната тема, ама къде си тръгнал да им обясняваш за NASA, за ракети и за Луната.

Кажи им, че си учен дето прави от водата-ракия и всички ще те заобичат и ще те последват в инстаграм, фейсбук, тик-ток и дори...на Луната.

• Отговори 246
  • Прегледи 10,7k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• skalata_73
    skalata_73

Адаш (аз съм Николай), поздрави за страхотната тема, ама къде си тръгнал да им обясняваш за NASA, за ракети и за Луната. Кажи им, че си учен дето прави от водата-ракия и всички ще те заобичат и щ

• Ще е чудо,ако стигнат Луната изобщо. Ако преди са били там изобщо.Мисля, че се активизираха за Луната заради "Роскосмос" и думите им, че ще проверят каква е истината за кацането на Луната. Мисля, че б

• nikolaustirol
    nikolaustirol

Не си струва даже да ти отговарям! 

Публикувани изображения

• Автор
преди 2 минути, skalata_73 написа:

Адаш (аз съм Николай), поздрави за страхотната тема, ама къде си тръгнал да им обясняваш за NASA, за ракети и за Луната.

Кажи им, че си учен дето прави от водата-ракия и всички ще те заобичат и ще те последват в инстаграм, фейсбук, тик-ток и дори...на Луната.

Благодаря, адаш! Правя го заради онези които ще прочетат и ще размислят. За онези които гледат напред. Аз съм обикновен човек и нямам дори профили в тези социални мрежи. 

Каката някой няма ли да се сети да я пусне на пауза, че съвсем изтрещя и пълни форума с рашистки глупости?

Ето за липсите. Нищо чудно, че се изчерпват.

Силиций:

Цитат

Основен материал в съвременната електроника (производство на транзистори и интегрални схеми). Използва се също за производство на слънчеви батерии. Кварцът служи за направа на кварцови резонатори.

Литий:

Цитат

производство на литиеви батерии

Алуминий:

Цитат

Широко се прилага като конструктивен материал. Основните качества на алуминия са лекота, податлив на щамповане, висока топлопроводимост, устойчив на корозия (всъщност много бързо взаимодейства с кислорода от въздуха и се покрива с плътен слой оксид, който е корозоустойчив; в техниката се използват и други процеси за пасивиране повърхността на алуминиевите изделия). Тези свойства правят алуминия извънредно популярен при производството на кухненски прибори.

Основният недостатък на алуминия е малката механична здравина. Ето защо обикновено се използва сплав с малки количества мед и магнезий, известна под името дуралуминий (дурал). Тя широко се използва в производството на самолети и други летателни апарати, както и във военната техника. Дуралуминият е як като желязо, но е три пъти по-лек от него. За направата на алуминиево фолио и опаковки на храни се използва алуминий, легиран с минимални количества силиций, желязо, манган и магнезий. Алуминият се използва в металургията при получаването на някои метали от метални оксиди. Този процес се нарича алуминотермия. Освен това алуминият се използва за направата на огледала чрез алуминиево фолио. Друго приложение намира в медицината за направата на протези, а също така и за прочистване на вода чрез алуминиеви соли.

Цената на алуминия на световния пазар от ок. 2005 г. се движи около 2000 евро за тон (чистота от 99,7 %, през: октомври 2013).

Желязо:

Цитат

Желязото е най-употребяваният метал, като заема 95% от световния добив на метали. По количеството употребено желязо се съди за развитието на строителството и промишлеността в дадена страна. Най-често желязото се употребява във вид на стомана, легирана с други елементи.

• Основен компонент на стоманата и чугуна – едни от най-важните строителни материали. Желязото се използва основно за строителни конструкции, а също и в машиностроенето. Бързорежещата стомана съдържа добавки от Cr, V, W. Тя запазва своята твърдост при температура на червена жар. Стоманата инвар съдържа добавки от никел и манган. Стоманата платинит има добавки от никел и въглерод.
  • Оксидите му са важен елемент в производствата на устройства за запис на данни: касети, дискети, твърди дискове.
  • Сулфатите на желязото в смес с меден сулфат се използват за борба с вредителите в селското стопанство.

Консуматорското общество само си е виновно!GIF by pronoun

Цитат

Невъзстановими ресурси са ресурси, които се формират изключително бавно и, които не се образуват естествено в околната среда. Минералите са най-разпространения ресурс, включен в тази категория. От гледна точка на човека, ресурсите са невъзобновяеми, когато скоростта им на консумация надвишава скоростта на заменяне/възстановяване; добър пример за това са изкопаемите горива, които са в тази категория, тъй като скоростта им на формиране е изключително бавна (потенциално милиони години) и следователно те се считат че не могат да бъдат възстановени. Някои ресурси се изчерпват по естествен път, без човешка намеса, най-забележителен пример за такива ресурси са радио-активните елементи какъвто е уранът, който естествено се разпада до тежки метали. Някои от невъзобновяемите ресурси, като металните минерали могат да бъдат повторно използвани чрез тяхното рециклиране, но други каквито са въглищата и петрола, не могат да се рециклират.

преди 16 минути, nikolaustirol написа:

Например силиций, литий, барий, алуминий и още цял куп такива. Дори желязото може да влезе в тази група.

Доколкото знам, силицият се добива от пясък, а пясък на Земята има в огромни количества.

преди 5 минути, Anneliese написа:

Ето за липсите. Нищо чудно, че се изчерпват.

Силиций:

Литий:

Алуминий:

Желязо:

Консуматорското общество само си е виновно!GIF by pronoun

Престани с глупостите си! Ти да не пишеш тук от "Марица"? И сега да те хвърля съвсем в блатото - всички изброено от тебе елементи са възобновяеми - макар и с по бавни темпве! Същото се отнася и за петрола

преди 1 минута, baitexpo написа:

Доколкото знам, силицият се добива от пясък, а пясък на Земята има в огромни количества.

В случая, говорим за кристал - завършена структура, минерал. В пясъка е аморфен - става за джам, ама не за "чип"

Мда, ама мнооого бавни - с милиони години!

За силиция:

Цитат

Силицият в чист вид, при нормална температура, е твърдо вещество с кристална структура, със сиво-черен цвят и метален блясък. В тази форма в природата се среща рядко – като кристали в златната руда и във вулканичните изпарения. Елементът е разпространен на Земята най-често като силициев диоксид (SiO2) под формата на кварц или кремък (основна съставна част на пясъка). Има температура на топене 1414 °C, температура на кипене 3265 °C и плътност 2330 kg/m3. Не се разтваря във вода. Силицият е полупроводник, има отрицателен температурен коефициент на съпротивлението. Единичен кристал силиций притежава пиезорезистивен ефект, а кварцовите кристали – пиезоелектричен ефект.

• Автор
преди 6 минути, baitexpo написа:

В пясъка има силиций. Това е вярно. Но, не онзи силиций който се използва в индустрията. Както въглеродът който го има във въглищата, само когато е в кристалната си форма и се нарича диамант има голяма стойност.

преди 1 минута, Anneliese написа:

Мда, ама мнооого бавни - с милиони години!

Като коя точка вземаме за нулева на координатната система? Това са естествени процеси, които текат непрекъснато във времето! И още нещо - най голямото находище на метан (на територията на Иран), тепърва ще се разработва - от 2 френски компании. В САЩ (основно Тексас) - се екплоатират около 30% от находищата в момента. В бг - на север има огромни залеши на шистов газ, ама някакви зелени лумпени вдигат врява за две гарги

преди 5 минути, NewRedDragon написа:

В бг - на север има огромни залеши на шистов газ, ама някакви зелени лумпени вдигат врява за две гарги

И аз съм от зелените лумпени. Точно па в Добруджа ли? Уж добивът да се извършва по конвенционален метод, ма никои обосновано не гарантира, че няма да има  замърсяване на почвата и водата в региона. Мххх ... 

преди 6 минути, NewRedDragon написа:

Като коя точка вземаме за нулева на координатната система? Това са естествени процеси, които текат непрекъснато във времето! И още нещо - най голямото находище на метан (на територията на Иран), тепърва ще се разработва - от 2 френски компании. В САЩ (основно Тексас) - се екплоатират около 30% от находищата в момента. В бг - на север има огромни залеши на шистов газ, ама някакви зелени лумпени вдигат врява за две гарги

Съветвам те  да вземеш да прочетеш какво точно представлява  технологията на шистов газ и защо е опасна за природата. Явно не ти пука за нея. Добруджа ще стане пустиня, ако се позволи този добив, а ние тогава наистина ще измрем от глад. Явно това искаш. При добива се изпускат в почвата и водата отровни химикали, които нямат почистване, и които тровят почвата, вода, въздуха, храната и здравето на животни и хора.

На теб може и да не ти пука за природата, на мен ми пука.

Поинтересувай се в САЩ как живеят хората в тези райони. Каква им е водата. Какъв е ръстът на раково болните!

С вас не може да се говори. Вие само едно и същото и лаете и баете : САЩ, та САЩ!

В момента, в който твоите САЩ прекрачат границата, ще станат на ядрен прах!

Хич не ме поучавай, дребосък! Учила съм и съм чела повече от теб, израснала съм на село и знам колко важна е природата! Загубим ли нея, загубили сме всичко!

Не всички българи сме готови да потънем със САЩ! Това да ти е ясно!

преди 1 минута, Мери Динолова написа:

И аз съм от зелените лумпени. Точно па в Добруджа ли? Уж добивът да се извършва по конвенционален метод, ма никои обосновано не гарантира, че няма да има  замърсяване на почвата и водата в региона. Мххх ... 

Остави ги, Мери, тези са американски НПО агенти. Това не са истински българи. Истинският българин ще предпочете природата пред мръсните американски кървави долари!

Поли, сменили са ти хапчетата!

преди 2 минути, ДзВяРа! написа:

Поли, сменили са ти хапчетата!

Върви да се вееш на центъра, преди да са дошли руснаците. Защото така ще стане. Тук има много руски граждани и те няма да си тръгнат.

Ваши хора сипят език на омразата във фейсбук страницата на руското посолство.  Отвратителни сте!

преди 6 минути, Anneliese написа:

Съветвам те  да вземеш да прочетеш какво точно представлява  технологията на шистов газ и защо е опасна за природата.

Ти мен не можеш да ме съветваш!

преди 1 минута, Anneliese написа:

Върви да се вееш на центъра, преди да са дошли руснаците. Защото така ще стане. Тук има много руски граждани и те няма да си тръгнат.

Ваши хора сипят език на омразата във фейсбук страницата на руското посолство.  Отвратителни сте!

Моля ти се, не ми казвай къде да ходя и какво да правя! Тук е България, тук живеят Българи и всички останали са гости, било то руси или други. Това че гонят някакви личности, които вредят на държавата по някакъв начин не съм ти виновен аз. Най-вероятно си го заслужават.

Ти защо не отидеш във руското посолство да им лижеж тоалетните, така ще има някаква полза от теб държавата ни и руските вече изгонени посланици ще се радват че са им чисти тоалетните?

преди 1 минута, NewRedDragon написа:

Ти мен не можеш да ме съветваш!

Напротив, мога. Вижда се, че си адски необразован и се изказваш като недоучило пиле. Не е обида, просто сравнение!

boring bored to death GIF

току-що, ДзВяРа! написа:

Моля ти се, не ми казвай къде да ходя и какво да правя! Тук е България, тук живеят Българи и всички останали са гости, било то руси или други. Това че гонят някакви личности, които вредят на държавата по някакъв начин не съм ти виновен аз. Най-вероятно си го заслужават.

Ти защо не отидеш във руското посолство да им лижеж тоалетните, така ще има някаква полза от теб държавата ни и руските вече изгонени посланици ще се радват че са им чисти тоалетните?

Вредните са САЩ! Заради тях от богата държава станахме колония!:hit:

преди 14 минути, Мери Динолова написа:

Може би говориш за технологията на добив! Знам я много добре - използват се различни химикали, според находището! Единствената реална заплаха е "пробив" в мкропукнатини на горния слой и проникване на метан във високопочвените води. Това в Добруджа няма как да стане, защото няма добиви на питейна вода над 100 м! Използва се хидравлично разбиване на кората и добавяне на елементи/съединения (основно пропанти). Риск има, ама метана е по скъп от две три гарги! Няма доказателства (освен в зелените "сайтове") за реални, драматични замърсявания. Този метод е сравнително скъп! Най лесно е чрез сондаж, набиване на нестабилни арсенови съединения, които предизвикват естествен елемент на помпа средния слой (около 200-250 м) и естесвени изпомване на нетана! Както искате, така го разбирайте - моля без въпроси, защо е такава цената на енергоносителите,  този случай

Едит: Никой не може да гарантира на 100%, че няма да има технологични гафове! Скоро имаше и при вас - нищо особено (естествено, за хората, които имат малко яснота)

преди 4 минути, NewRedDragon написа:

Може би говориш за технологията на добив! Знам я много добре - използват се различни химикали, според находището! Единствената реална заплаха е "пробив" в мкропукнатини на горния слой и проникване на метан във високопочвените води. Това в Добруджа няма как да стане, защото няма добиви на питейна вода над 100 м! Използва се хидравлично разбиване на кората и добавяне на елементи/съединения (основно пропанти). Риск има, ама метана е по скъп от две три гарги! Няма доказателства (освен в зелените "сайтове") за реални, драматични замърсявания. Този метод е сравнително скъп! Най лесно е чрез сондаж, набиване на нестабилни арсенови съединения, които предизвикват естествен елемент на помпа средния слой (около 200-250 м) и естесвени изпомване на нетана! Както искате, така го разбирайте - моля без въпроси, защо е такава цената на енергоносителите,  този случай

Като не са ти скъпи гаргите - марш в САЩ. Не си даваме Добруджа! Заради такива като теб, ще поискаме помощ от Русия.

Президентът ни иска да си оправим отношенията с "Газпром". Колко му е да поиска военна помощ от Русия, а? Видял е НАТО, ЕС и подобни какви са и колко струват. Паразитни и злобни организации.

Стягай си багажа и заминавай за Вашингтон.

преди 3 минути, Anneliese написа:

Като не са ти скъпи гаргите - марш в САЩ. Не си даваме Добруджа! Заради такива като теб, ще поискаме помощ от Русия.

Президентът ни иска да си оправим отношенията с "Газпром". Колко му е да поиска военна помощ от Русия, а? Видял е НАТО, ЕС и подобни какви са и колко струват. Паразитни и злобни организации.

Стягай си багажа и заминавай за Вашингтон.

За разлика от тебе, аз мога винаги да си стегна багажа - за където си поискам. От расия може да искаш само раскино до 22 години - ако ме рабираш - другао полезно тама няма

Какво точно имаш в предвид под Вашингтон? Явно не си наясно....може би и със себе си!

ПС: Приклщчвам участието си в темаа, ако не става дума за конкретиката, за която заочна тази дискусия. Доста свят видях (по далеч от мекдана на берковица). Какво иска твоя президент, кой го интересува? Няма газпром вече! Или не знаеш още? 

преди 1 час, nikolaustirol написа:

Например силиций, литий, барий, алуминий и още цял куп такива. Дори желязото може да влезе в тази група.

1. Силицият е вторият по разпространение елемент на Земята. Алуминият – третият. То ест за чий чеп да ходим на Луната за тях, като и тук ги имаме много?

2. Първият закон (или принцип) на механиката (или на Нютон) гласи:

"Едно тяло остава в покой или в право равномерно движение, ако към него не се прилага сила".

Прочее, законът/принципът е формулиран още от Галилей и, ако не се лъжа, даже от древните гърци.

2a) Но въобще не е формулата S=V*t, както твърдите по-назад.

3. Не заблуждавайте хората с полузнанията си! 

преди 10 минути, Аралампи написа:

1. Силицият е вторият по разпространение елемент на Земята. Алуминият – третият. То ест за чий чеп да ходим на Луната за тях, като и тук ги имаме много?

Специално за силиция - зависи в какъв вид е? Казх по рано - от пясъка става джам.но не можеш да отрежеш стабилна структура, която да манипулираш и да се получат съответните преходи

преди 13 минути, Аралампи написа:

"Едно тяло остава в покой или в право равномерно движение, ако към него не се прилага сила".

За различни неща говорим! Дори и Първия на Нютон не си формулирал коректно

преди 20 минути, Аралампи написа:

А, е:???

преди 29 минути, Аралампи написа:

Прочее, законът/принципът е формулиран още от Галилей и, ако не се лъжа, даже от древните гърци.

3. Не заблуждавайте хората с полузнанията си! 

Аралампи-още много книжки,трябва да прочетеш.За да ти стане ясно,ще ти го кажа така-Ти си прочел николко,остава да прочетеш,много.

пп Поне сложи поне,едно "Х" отпред.Никой няма,да те приеме сериозно.Колкото и да се напъваш.

Мале колко глупости изписала Поля Нацито...

преди 3 часа, Anneliese написа:

Ако няма някоя умна глава да анализира данните от компютрите, те стават безсмислени. Компютрите помагат, но хората са тези, които правят заключения, развиват идеи и теории.

Както винаги не си разбрала какво ти казах което потвърждава че интелекта ти е... двуцифрен :)

преди 3 часа, grizly написа:

А автора знаете ли нещо до къде стигна изследването на дълбините на океаните?

Парадокса е че знаем повече за Луната отколкото за окените

А Петито отдавна се е доказал като недоучил и недочел.

Единствения който се е доказал като недоучил и чел е берковската комичка а не Пети от петима

До 2035  всичко може да стане. Това е само статия. Аз се интересувам от актуални проекти, не от фикции.

Това са актуални проекти бре смешко

преди 41 минути, NewRedDragon написа:

Специално за силиция - зависи в какъв вид е? Казх по рано - от пясъка става джам.но не можеш да отрежеш стабилна структура, която да манипулираш и да се получат съответните преходи

Да не от всеки силиций става процесор и други точни елементи, а то и златото е важно в компютърната техника (това специално за Поля Нацито)

преди 2 минути, petie1 написа:

Да не от всеки силиций става процесор и други точни елементи, а то и златото е важно в компютърната техника (това специално за Поля Нацито)

То и графита (туй дето е в молива) си е чист въглерод, ама жена ти едва ли ще се зардва на такъв подарък :) 

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.