Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Отново тръгваме към Луната

Featured Replies

преди 4 минути, NewRedDragon написа:

То и графита (туй дето е в молива) си е чист въглерод, ама жена ти едва ли ще се зардва на такъв подарък :) 

Знам знам а не е само радоста на жените а и е с доста интересни други форми и приложение

• Отговори 246
  • Прегледи 10,7k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• skalata_73
    skalata_73

Адаш (аз съм Николай), поздрави за страхотната тема, ама къде си тръгнал да им обясняваш за NASA, за ракети и за Луната. Кажи им, че си учен дето прави от водата-ракия и всички ще те заобичат и щ

• Ще е чудо,ако стигнат Луната изобщо. Ако преди са били там изобщо.Мисля, че се активизираха за Луната заради "Роскосмос" и думите им, че ще проверят каква е истината за кацането на Луната. Мисля, че б

• nikolaustirol
    nikolaustirol

Не си струва даже да ти отговарям! 

Публикувани изображения

преди 4 часа, NewRedDragon написа:

Айде спрем да сговняваме хубавата тема на колегата

защо да спира тя - трябва й внимание и всички й го дават. Намерила си е начина щото сте льольовци и се натискате да я контрирате или пояснявате, обяснявате... Щото това ви трябва пък на вас. Ако ви е безразлична няма да ви пука, нито ще я забелязвате, но не - за всеки се намира "играчката"...

Тя няма да спре - няма защо. Вие спрете и ще си търси мегдан за простотиите другаде. Каквото и да й напишете тя нама да стане нито по-умна, нито ще я убедите с нещо, нито я интересуват някакви аргументи - повтаря си рецитацията и ако поне е малко хитра ще си заработва някоя друга копейка като ви разиграва с тая дебилна русофилщина. 

Който се занимава с нея е точно като нея.

Интересна е темата, вече е натрупала доста коментари. Но рекох да скролна и глупостите на Ане ме отказват. За съжаление нивото на този форум е такова ... Демократизирането на подобни дискусии води и елементи, които дрискат и развалят всичко ... 
Всякакви коментари, които намесват Росскосмос, Рогозин и конспирации за Луната, трябва да се трият от модератор. Ама нейсе. 

преди 32 минути, васил козарев написа:

Росскосмос

Хубаво е че тия от Роскосмос се разшаваха та и НАСА да се събъди, та ако се замислиш нова космическа надпревара би ни дошла идеално в  развитието на техниката медицината и так далее

преди 11 часа, Anneliese написа:

Освен петито, фенът на фентъзи глупостите.

Ей къде пише че съм фен на фентъзито бре берковска опашата лъжльо?

преди 45 минути, васил козарев написа:

Всякакви коментари, които намесват Росскосмос, Рогозин и конспирации за Луната, трябва да се трият от модератор.

Е, чак пък толкова... Дай на не отриччаме и техните заслуги! Че са маймуноподобни , като поддръжниците си в бг е вярно, но да отричаме един велик Американец, като Менделев....

преди 10 часа, nikolaustirol написа:

Ако погледнеш снимката в профила ми ще видиш какво точно правя.

Това на снимката не си ти. Вземал си снимката на някой учен, сложил си я на профила си, и сега казваш, че си учен.

преди 15 минути, petie1 написа:

берковска опашата лъжльо?

Не обиждай хората.

преди 2 минути, FatMan9 написа:

Това на снимката не си ти. Вземал си снимката на някой учен, сложил си я на профила си, и сега казваш, че си учен.

Не обиждай хората.

Абе ти итук ли се намеси, бе? Я марш да ринеш говеждата тор!

преди 24 минути, petie1 написа:

Хубаво е че тия от Роскосмос се разшаваха та и НАСА да се събъди, та ако се замислиш нова космическа надпревара би ни дошла идеално в  развитието на техниката медицината и так далее

Никаква космическа надпревара не може да има, тия са в будна кома. Рогозин ги разсипа тотално. 

преди 3 минути, васил козарев написа:

Никаква космическа надпревара не може да има, тия са в будна кома. Рогозин ги разсипа тотално. 

Ама иначе би била полезна не мислиш ли?

преди 14 минути, FatMan9 написа:

Не обиждай хората.

Кат я харесваш отивай в Берковица и й искай ръката не да ми се правиш на рицар по форумите, айде ходом марш

преди 5 минути, васил козарев написа:

Абе... не не бъди толкова краен, !е раснаците са вреден дивеч е вярно, но все пак на този етап са фактор горе!

За сега Мъск има натопорчи големия...ама и Ричард Брансън точи....каквото трябва! Тия двамата имат повече пари от вашата бг за 10 години

• Автор
преди 2 минути, petie1 написа:

Ама иначе би била полезна не мислиш ли?

И да, и не. Да си по-добър от руснаците не е толкова трудно. Факт е, че още на 15 октомври миналата година на МКС беше открито изтичане на въздух. След щателен преглед на цялата станция ( не е лесно да се направи, при това с екипаж на борда и с всичката работеща техника) се оакза, че изтичането е в модула Союз. Руският екипаж го открива с помощта на торбичка за чай. Това по техните декларации по ИТАР/ТАСС. Според косманавта ИВан Вагнер те са опитали да затворят "драскотината" с някаква лепенка. Думата "драскотина" е използвана пак в официалното комюнике от руска страна. Сега държавите - участнички в МКС искат проблема да се реши или ще изолират Союз.

Ако можем да говорим за някаква надпревара то ще е с Китай. Ония са способни да впрегнат огромни ресурси, тъй като системата им е силно централизирана, няма кой да успорва решенията на ККП, и за разлика от руснаците имат работеща, високотехнологична икономика. Не случайно американците се предефинираха концепцията за враг в тяхно лице. 

преди 14 минути, nikolaustirol написа:

И да, и не. Да си по-добър от руснаците не е толкова трудно. Факт е, че още на 15 октомври миналата година на МКС беше открито изтичане на въздух. След щателен преглед на цялата станция ( не е лесно да се направи, при това с екипаж на борда и с всичката работеща техника) се оакза, че изтичането е в модула Союз. Руският екипаж го открива с помощта на торбичка за чай. Това по техните декларации по ИТАР/ТАСС. Според косманавта ИВан Вагнер те са опитали да затворят "драскотината" с някаква лепенка. Думата "драскотина" е използвана пак в официалното комюнике от руска страна. Сега държавите - участнички в МКС искат проблема да се реши или ще изолират Союз.

До колкото съм запознат....МКС живото и изтича скоро. Вече няма и раснаци на борда - или ако има те ще си останат в космоса. Та така де

Тва вашето са полюции. При нова надпревара умрялата НАСА няма да дръпне напред. Нямат финансиране, нито истински учени. Някой, ако ще дръпне и ще има истинска надпревара (по - скоро приятелска такава), ще са Русия и Китай. Даже ЕКА със смешните им мижави проектчета не ги слагам в сметките. Колкото до Ричард Брансън и Илон Мъск - парите не купуват интелект и истинска наука.

Само си представям воя в НАСА, ако Русия прати пилотирана мисия до Луната.:popcorn2:

преди 4 часа, petie1 написа:

Четенето на Ерих фон Деникен и зяпането на псевдоисторическа програма за извънземни по "History" не те прави разбирач по наука.:hit:

За разлика от теб, аз чета сериозна литература, но и си имам едно наум. Чета "Нешънъл Джиографик",  пред четях и "Гео" и списание" 8".

Вярващите в Розуел са идиоти. Има си логично и разумно обяснение на събитието там.

преди 3 часа, Anneliese написа:

Четенето на Ерих фон Деникен и зяпането на псевдоисторическа програма за извънземни по "History" не те прави разбирач по наука.:hit:

За разлика от теб, аз чета сериозна литература, но и си имам едно наум. Чета "Нешънъл Джиографик",  пред четях и "Гео" и списание" 8".

Вярващите в Розуел са идиоти. Има си логично и разумно обяснение на събитието там.

Пак те питам кой е тоя дет ми го рекламираш?

Нищо не четеш иначе нямаше да се излагаш така вярвай ни

преди 5 минути, petie1 написа:

Пак те питам кой е тоя дет ми го рекламираш?

Нищо не четеш иначе нямаше да се излагаш така вярвай ни

С какво съм се изложила, бе? С това, че не вярвам в глупостите за извънземни? Или че съм скептична (и то с основание), към проектите на НАСА и ЕКА?

• Автор

Уважаеми колеги,

Много Ви моля да не превръщаме темата в място за лични разправии. Anneliese си има свои персонални проблеми и се опитва да си ги реши заливайки всички с омраза. Оставете я да се удави сама в нея.  И бих искал да й напиша нещо лично: толкова омраза и злоба е вредна за Вашето здраве. Опитайте се да се освободите от тези отровни чувства.

Приятен и ползотворен ден на всички пожелавам!

Какви злоба и омраза те гонят, бе? Аз ви обяснявам, че живеете във заблуда от много четене и гледане на фентъзита, вие го изкарвате злоба и омраза. Почвате да се държите откачено като вечно онеправданите чернокожи в САЩ, както и вечно неразбраните шаренки. Милите те.:lol6::popcorn2:

Просто е решението, спира се мишката върху картинката на съответния профил, показва се прозорец в който долния десен бутон е "блокиране". Следват опции за блокирането - кликват се всички, потвържава се... и Воалааааа.

Оф топик:

Има сред форумите доста опити за експерименти с ботове. По принцип се прави анализ на всички коментари - въпроси, отговори, различни особености, изразни средства, смислови форми, понятийни изрази, граматика... Всичко това се обработва статистически и се зарежда в ИИ да го обработва.

После се експериментира дали ИИ може да реализира участие, без да е разпознат, какви реакции има от другите спрямо бота, как се справя с интерпретирането, определянето, изразяването ... това си е голям труд и огромни изчислителни ресурси.

От друга страна - има си редовно няколко ника, които са си с по-ниско ИКю от който и да е бот, направен от ученици в МГ... Спорен е момента каква е разликата между "изкуствения интелект" и "естествената простотия", щото едното е налично главно сред ХОМО (без Сапиенс)

На простака колкото повече му обръщаш внимание - толкова по-нагъл става той и в един момент ти идва да го:beat:

Да оди ботликера и да си я иска там от берковица па ако му я дават - да ни отървава и от нея и от него тук - да си починем всички малко и от 2 та...

Ако ли не - къв заврян ебан зет ша е  - не ми е ясно изобщо:no-no:

https://www.kaldata.com/it-новини/rocket-lab-успешно-изведе-сателит-който-трябв-386947.html

Имам въпрос за телескопа Уеб който не знам къде да задам?

преди 9 минути, _ramus_ написа:

Тук. Обаче какво общо има той с линка?

Нищо ама като знаеш форума лепи коментарите та затова се получи така

cosmos.1.bg

УСПЕХ: Американска ракета Електрон изпрати към Луната мисията Кепстоун на НАСА!

Светослав Александров

2022-28-June-capstone-launches.jpg

На кадъра: ракетата "Електрон" на Рокет Лаб изпраща към Луната мисията на НАСА "Кепстоун". Photo credit : NASA TV

28 юни 2022 г. 13:45 ч.

Светослав Александров. Днес НАСА започна своето дългоочаквано завръщане към Луната след като бе даден ход на първата мисия от програмата "Артемис"! В 12:55 ч. българско време от космодрума на п-ов Махия в Нова Зеландия излетя ракетата "Електрон" на частната американска компания Рокет Лаб. На борда ѝ се намираше транспортния блок "Фотон" с космическия апарат "Кепстоун", построен от американската фирма Адвансд Спейс по поръчка на американската космическа агенция. Задачата на мисията е да се достигне уникалната окололунна орбита, в която НАСА ще построи станцията "Гейтуей" - наследницата на Международната космическа станция. 

"Перфектно изстрелване", написа в Туитър основателят на Рокет Лаб Питър Бек. "Лунният "Фотон" е в ниска околоземна орбита".

Но изстрелването е само началото - през следващите пет дни американският двигател "Хиперкюри" на "Фотон" ще се запалва периодично, докато първичната кръгова 170-километрова орбита стане елипсовидна. На шестия ден посредством едно последно запалване на двигателя мисията ще напусне околоземната орбита със скорост 39 500 km/h. 

В 13:45 ч. българско време бе потвърдено, че първото от серията запалвания на "Хиперкюри" е успешно и орбитата на "Кепстоун" е вече с параметри 170 на 1040 километра. 

Разделянето на "Кепстоун" от "Фотон" ще е факт на 20-тата минута след финалното запалване на двигателя. Космическият апарат е създаден по стандарта CubeSat от общо 12 универсални единици и е с размера на микровълнова фурна. Той няма да каца на Луната, а ще лети до т.нар. почти-праволинейна ореолна орбита, в каквато космически апарат досега никога не е навлизал. Изследователите предполагат, че тази орбита е гравитационно стабилна и позволява в нея да се изгради постоянна база. Именно там НАСА иска да построи станцията "Гейтуей", от която астронавтите ще имат достъп до лунната повърхност. Но за да се потвърди концепцията, "Кепстоун" е първата мисия, която ще разузнае характеристиките на орбитата.

Пристигането е насрочено за 13-ти ноември. Това е дълго пътешествие - спомнете си, че астронавтите на НАСА от програмата "Аполо" в края на 60-те и в началото на 70-те са пътували три дни към Луната. Но полетната схема на "Аполо" е била съвсем различна - корабите са били изпращани към естествения ни спътник по т.нар. траектория на свободно връщане. Поетапното запалване на "Хиперкюри" и бавното ускоряване на "Кепстоун" до Луната крие други предимства - достигането на Луната става с минимален разход на гориво и в бъдеще ще позволи на малки ракети и космически апарати да летят до Луната. Методологията ще може да се използва и за икономично изгодни полети на товарни кораби и на модули на окололунни бази.

След пристигането на "Кепстоун" в орбитата си около естествения ни спътник, космическият апарат ще работи там минимум шест месеца.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.