Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Отново тръгваме към Луната

Featured Replies

• Автор

Това е първата част от програмата Артемис на НАСА за която писах в началото на темата, ако някой все още си спомня какво публикувах след толкова коментари извън темата.

• Отговори 246
  • Прегледи 10,7k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• skalata_73
    skalata_73

Адаш (аз съм Николай), поздрави за страхотната тема, ама къде си тръгнал да им обясняваш за NASA, за ракети и за Луната. Кажи им, че си учен дето прави от водата-ракия и всички ще те заобичат и щ

• Ще е чудо,ако стигнат Луната изобщо. Ако преди са били там изобщо.Мисля, че се активизираха за Луната заради "Роскосмос" и думите им, че ще проверят каква е истината за кацането на Луната. Мисля, че б

• nikolaustirol
    nikolaustirol

Не си струва даже да ти отговарям! 

Публикувани изображения

преди 8 часа, nikolaustirol написа:

Това е първата част от програмата Артемис на НАСА за която писах в началото на темата, ако някой все още си спомня какво публикувах след толкова коментари извън темата.

Аз  затова дадох линка а има ли къде да се следят нещата ден по ден? Първо запалване второ запалване трето и т.н.?

преди 47 минути, petie1 написа:

а има ли къде да се следят нещата ден по ден

от линка в коментара ми, като кликнеш на самия сайт горе КОСМОС 1. Александров прави блога си точно с тази цел. Той самият е учен и фен на космонавтиката и астрономията.

преди 4 часа, _ramus_ написа:

от линка в коментара ми, като кликнеш на самия сайт горе КОСМОС 1. Александров прави блога си точно с тази цел. Той самият е учен и фен на космонавтиката и астрономията.

О мерси а този сайт го чета вече от пет шест дена и ми е много интересен :)

• Автор
преди 17 часа, petie1 написа:

Аз  затова дадох линка а има ли къде да се следят нещата ден по ден? Първо запалване второ запалване трето и т.н.?

Ще се постарая да давам тази информация. Имам постоянен контакт с колегите от НАСА. Успях да се запозная лично с един от техните астронавти и скоро ще имам много интересни неща да покажа. Чакам да ми изпрати интересни снимки и информация за МКС.

преди 9 минути, nikolaustirol написа:

Ще се постарая да давам тази информация. Имам постоянен контакт с колегите от НАСА. Успях да се запозная лично с един от техните астронавти и скоро ще имам много интересни неща да покажа. Чакам да ми изпрати интересни снимки и информация за МКС.

Еха това е супер,, ще чакам с нетърпение :)

То за мен няма значение дали е НАСА, Роскосмос или китайците важното е да се върви напред

• Автор
преди 2 минути, _ramus_ написа:

И Индия гледа да не изостава към мосмоса.

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-21-14-43/4607-2022-30-june-pslv-launch

Интересното е, че не се говори за това какво прави Италия в тази насока. Много са малко хората, които знаят, че италианската космическа агенция е третата в света извела изкуствен спътник на Земята на ниска орбита след САЩ и СССР.

Попитали един от завърналите се от Луната астронавти-е, има ли там живот? Отговорът бил-не много през седмицата, но събота вечер...

Ще много интересно чрез теб да научим повече за сондата Хюйгенс (2005г) ,кацнала на Титан ,най-големият спътник на Сатурн, както и интересни снимки, които в мрежата не се намират и са непознати. 

• Автор
преди 5 минути, NEVADA написа:

Ще много интересно чрез теб да научим повече за сондата Хюйгенс (2005г) ,кацнала на Титан ,най-големият спътник на Сатурн, както и интересни снимки, които в мрежата не се намират и са непознати. 

Благодаря много за интереса. Ще направя колкото може по-скоро теми за тези въпроси. Искрено съжалявам, че няма възможност за качване на видео. Имах щастието да се запозная с Майкъл Масимино - един от най-зивестните астронавти на НАСА и да получа от него снимки които са изключително ценни. Ще поискам разрешение да Ви ги покажа. Сега качвам само няколко снмки за да придобиете представа. Снимки от Хъбъл, от МКС, от Марс и центъра на нашата галактика Млечен път.

0-02-05-80162732e16b1ba976f1caccdcfcb3d6dd5526a5a14061f8b6ea45a3d6aee12b_761db3766daa361d.jpg

0-02-05-7b4280afbc9d47d5e561580d62c76bd6d30b4e0a98c234f2b6807a867b040125_39ca62991edb9d7.jpg

0-02-05-013f62b91486cb742614ac7346940be212f3d32a3637d9d68e546ab32eb27ef8_1cf86e5c830a2b23.jpg

0-02-05-0ff61078b4443f67b12a5f323ab64251b3d10adbeac6734cac37f983010d6fdd_ef0127880e291a57.jpg

0-02-05-e3ec625380c48bdbdc1110391e23a497997b07f73b7f59adaa0914a85b797ef8_6d177418f05ccae5.jpg

Еха супер снимки а за видеото ако уредиш авторските права мисля че @p4pбеше намерил някакъв сайт за видео споделяне без глупостите на Ютюб

преди 4 часа, _ramus_ написа:

Браво напредват хората значи

преди 3 часа, NEVADA написа:

А аз се интересувам от Йо и Европа спътниците на Юпитер на които се предполагса че течна вода :)

• Автор
преди 17 часа, petie1 написа:

Еха супер снимки а за видеото ако уредиш авторските права мисля че @p4pбеше намерил някакъв сайт за видео споделяне без глупостите на Ютюб

Браво напредват хората значи

А аз се интересувам от Йо и Европа спътниците на Юпитер на които се предполагса че течна вода :)

В моите теми винаги съм се опитвал да съчетая научното с популярното описание. За съжаление това е обект на критики според които публикувам (цитирам!): неточни и неверни неща. Това ме кара да преосмисля дали си струва труда да пиша. За сега спирам да публикувам и оставям на критиците да пишат, а аз ще критикувам. 

преди 1 час, nikolaustirol написа:

В моите теми винаги съм се опитвал да съчетая научното с популярното описание. За съжаление това е обект на критики според които публикувам (цитирам!): неточни и неверни неща. Това ме кара да преосмисля дали си струва труда да пиша. За сега спирам да публикувам и оставям на критиците да пишат, а аз ще критикувам. 

Аз лично не съм твърдял че пишеш неверни неща а ако визираш Поля Нацито която ти оспами темата не й се връзвай тя е нашата псевдоучена и комичка, ако можеше да има повече учени като теб тук във форума би било интересно

• Автор
преди 5 минути, petie1 написа:

Аз лично не съм твърдял че пишеш неверни неща а ако визираш Поля Нацито която ти оспами темата не й се връзвай тя е нашата псевдоучена и комичка, ако можеше да има повече учени като теб тук във форума би било интересно

Бях подготвил тема с историята на телскопа Хъбъл с много снимки, историята на двете сонди Вояджър на НАСА които се намират вече извън Слънчевата система с много информация и снимки и още някои неща, но няма да ги публикувам. Нищо лично. Благодаря ти за позитивната оценка на публикуваното от мен.

преди 44 минути, nikolaustirol написа:

няма да ги публикувам

Грешка (Error)-трябва да ги публикуваш. Не бива толкова лесно да даваш заден, още повече заради някакъв жалък  комунистически трол. Също така ще те помолим да дадеш информация за телескопите на чилийската обсерватория, какви наблюдения се правят с тях. Ще те подсетим и за още интересни теми-например за квазарите(активни галактически ядра). 

Чили.jpg

• Автор
преди 1 минута, NEVADA написа:

Грешка (Error)-трябва да ги публикуваш. Не бива толкова лесно да даваш заден, още повече заради някакъв жалък  комунистически трол. Също така ще те помолим да дадеш информация за телескопите на чилийската обсерватория, какви наблюдения се правят с тях. Ще те подсетим и за още интересни теми-например за квазарите(активни галактически ядра). 

Чили.jpg

Европейската космическа обсерватория ESO се намира в Чили, пустинята Атакама, платото Паранал на надморска височина от 2600 метра. Там е вече работещия комплекс от 4 VLT и 4 спомагателни телескопа. VLT  озчава "много голям или широк телескоп" - very large telescope. Онова, което е на снимката в профила ми всъщност е вторичното огледало с електронно управляема адаптивна оптика. Първичното огледало на всеки от 4 големи телескопа е 8 метра. Всичките 8 телескопа могат да работят в мрежов режим реализирайки един телескоп с диаметър 40 метра. Темата за обсерваторията, техниката която се използва и това, което се прави е голяма. Едва ли ще мога в един пост да я опиша. ЕКА и ESOвече работим над новия проект ELT - Extremely Large Telescope. Фокусното съотношение на основното огледало (M1) е f/0,87. Общото зрително поле на Nasmyth е 10 дъгови минути, ограничено от размерите на проходния отвор в едно от плоските сгъваеми огледала (M4). Проектираното оптично качество е дифракция, ограничена до ръба на извитото поле при всички дължини на вълната. Кривината на полето е 9 88 m и центърът на кривината на полето е преди фокуса. Фокусното съотношение на Nasmyth е доста голямо (f/17.75, фокусно разстояние 684022 mm). Сгъваемата подредба (плоски M4 и M5 огледала) е замислена да осигури удобно разположени плоски повърхности за адаптивно огледало (M4, свързано на 621 m пред телескопа, от M1) и стабилизиране на полето (M5, с незначително разстояние извън зеницата ефект). Огледалото M4 е наклонено на 7,75°.

Чел съм, че вече няма тази романтика "да погледнеш" през такъв голям телескоп и всичко става с апаратури, спектри и скенери, но все пак-какви увеличения са възможни, с какъв фокус се работи, ти гледал ли си нещо такова? Може ли да се види екзопланета ,скрита в светлината на своята звезда? 

• Автор
преди 1 минута, NEVADA написа:

Чел съм, че вече няма тази романтика "да погледнеш" през такъв голям телескоп и всичко става с апаратури, спектри и скенери, но все пак-какви увеличения са възможни, с какъв фокус се работи, ти гледал ли си нещо такова? Може ли да се види екзопланета ,скрита в светлината на своята звезда? 

Моята работа е пряко свързана с функционирането на тези телескопи. Разбира се, че гледам през тях. Благодарение на факта, че съм служител на ЕКА имам възможност да гледам и през космическите телскопи като Хъбъл например. Данните на новия телескоп ги показах в предния ми пост. Да, ние виждаме екзопланетите.  Романтика има за онзи който я търси иска да я преживее.  Много бих искал да отида там където са насочни телскопите и да видя всичко от близо.  Но, зная, че не е възможно и сигурно докато съм жив няма да е възможно. Прилагам една моя, лична снимка от телескопа насочен към центъра на Млечния път. 

преди 1 минута, nikolaustirol написа:

Моята работа е пряко свързана с функционирането на тези телескопи. Разбира се, че гледам през тях. Благодарение на факта, че съм служител на ЕКА имам възможност да гледам и през космическите телскопи като Хъбъл например. Данните на новия телескоп ги показах в предния ми пост. Да, ние виждаме екзопланетите.  Романтика има за онзи който я търси иска да я преживее.  Много бих искал да отида там където са насочни телскопите и да видя всичко от близо.  Но, зная, че не е възможно и сигурно докато съм жив няма да е възможно. Прилагам една моя, лична снимка от телескопа насочен към центъра на Млечния път. 

20220629_202019.jpg

Много впечатляващо, тези облаци от газове и прах сигурно са люлка за раждане на нови звезди. А случайно да имаш снимки на онези пролуки в пространството, през които се виждат купове от други галактики (като например купът в "Косите на Вероника"). На мен, лично, ми действа смазващо усещането за мащабите на вселената, като си помисля колко огромна е само нашата галактика, а има купове от галактики, суперкупове, да не говорим за "Големите стени", къде сме ние, нищожни прашинки...

преди 24 минути, nikolaustirol написа:

сигурно докато съм жив няма да е възможно

Препоръчвам ти да прочетеш знаменитата книга на великият полски писател "Звездни дневници", там Йон Тихи (главният герой) не мисли така.

• Автор
преди 38 минути, NEVADA написа:

Много впечатляващо, тези облаци от газове и прах сигурно са люлка за раждане на нови звезди. А случайно да имаш снимки на онези пролуки в пространството, през които се виждат купове от други галактики (като например купът в "Косите на Вероника"). На мен, лично, ми действа смазващо усещането за мащабите на вселената, като си помисля колко огромна е само нашата галактика, а има купове от галактики, суперкупове, да не говорим за "Големите стени", къде сме ние, нищожни прашинки...

Препоръчвам ти да прочетеш знаменитата книга на великият полски писател "Звездни дневници", там Йон Тихи (главният герой) не мисли така.

Трудно е да си представиш мащабите на нашата вселена. Снимки имам доста. Ще попитам дали имам право да ги покажа, предвид на факта, че са правени през телескопите. Нашата галактика е също огромна и сложна като структура. В последните години много от идеите, представите и теориите се промениха радикално благодарение на новите открития. Имах желание да напиша за някои неща, но се отказвам.  Опитах се да кача една снимка, но надхвърля ограниченията за обем...

преди 6 минути, nikolaustirol написа:

Трудно е да си представиш мащабите на нашата вселена. Снимки имам доста. Ще попитам дали имам право да ги покажа, предвид на факта, че са правени през телескопите. Нашата галактика е също огромна и сложна като структура. В последните години много от идеите, представите и теориите се промениха радикално благодарение на новите открития. Имах желание да напиша за някои неща, но се отказвам.  Опитах се да кача една снимка, но надхвърля ограниченията за обем...

Ето снимката с намален обем и качество. Това е Космоса който ни заобикаля и от който сме част.

DSCN4244_2.jpg

преди 5 часа, nikolaustirol написа:

Бях подготвил тема с историята на телскопа Хъбъл с много снимки, историята на двете сонди Вояджър на НАСА които се намират вече извън Слънчевата система с много информация и снимки и още някои неща, но няма да ги публикувам. Нищо лично. Благодаря ти за позитивната оценка на публикуваното от мен.

Ех жалко но спорред мен ще е грешка да спреш да публикуваш такива интересни теми :(

преди 4 часа, NEVADA написа:

квазарите(активни галактически ядра). 

А те май можеха да се ползват като навигация нали?

• Автор
преди 16 часа, petie1 написа:

Ех жалко но спорред мен ще е грешка да спреш да публикуваш такива интересни теми :(

А те май можеха да се ползват като навигация нали?

Квазар (съкращение на радиоизточник QUASi-stellAR) е изключително ярко активно галактическо ядро. Името произлиза от факта, че тези обекти, чиято природа беше противоречива до началото на 80-те години на миналия век, първоначално бяха открити като мощни радиоизточници, чийто оптичен аналог беше точков като звезда.

Обикновено се смята, че тази голяма яркост произлиза от триенето, причинено от газ и прах, падащи в свръхмасивна черна дупка; те образуват акреционен диск, който превръща около половината от масата на обекта в енергия. Терминът квазар е измислен от астрофизика Hong-Yee Chiu през 1964 г.

преди 21 часа, nikolaustirol написа:

Много бих искал да отида там където са насочни телскопите и да видя всичко от близо.  Но, зная, че не е възможно и сигурно докато съм жив няма да е...

Ще се отклоня малко от темата,заради ЧЕРНИЯ ЛЕБЕД ?!

Преди доста години бях решил да стана Властелина на пазарите😀. Четях много ,участвах в разни форекс конкурси и т.н.И така докато не прочетох една книга на един американец /името му асоциирах с "телбод",беше близко/,та тя беше свързана с черен лебед ,като нещо неочаквано,невероятно,невъзможно.Дълго време се е смятало че няма такива лебеди ,докато не ги откриха.Сега това понятие взе много често да се употребява във връзка с пандемията и проклетата война в смисъл като нещо невъзможно ,невероятно.Но черният лебед не значи САМО нещо ЛОШО ,което ни изненадва ,въпреки че авторът го употребяваше за 11 септември.Черни лебеди са всички епохални открития ,които са променили радикално развитието на света  НАПРЕД! Защо го има това понятие ? Според автора то се дължи на избирателното подбиране на информацията, която е удобна, а също така че правим изводи за бъдещо развитие на базата на минали събития.Та според автора за да предскажеш бъдещо развитие на нещо /вкл.пазарите/ по тези критерии е равносилно да използваш астрология и с този извод аз приключих с форекспазарите!😃Човек  ВИНАГИ трябва да очаква ЧЕРНИ ЛЕБЕДИ,ВИНАГИ! Ехото е : " Никога не казвай НИКОГА!"Може и да се случи събитие /откритие и да доживееш мечтите си!

ПП Казваш ,че когато искаш да предадеш нещо в популярен вид ,допускаш грешка! Това е като закръгляването при математиката ,но то се прави защото се акцентира на действието!

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.