Премини към съдържанието
  • Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Добродетелността сред различните религии.

Препоръчан отговор

Във всяка една религия има добродетелност. Нека се опитаме да ги споделим независимо от вярванията ни. 

Примерно: За мен една от добродетелността при православните християни е способността да прощаваш на другите. 

Приканвам всеки вярващ да сподели какви добродетели има в изповядваната от него религия. 

Ще ми е драго да чуя и мненията на атеистите, които също смятам, че притежават добродетелност. 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

• Отговори 417
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Потребители с най-много отговори

Публикувани изображения

Прошката няма нищо общо с православното християнство. 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 1 минута, Емил Костов написа:

Прошката няма нищо общо с православното християнство. 

Остави това. Сподели някоя твоя възприета добродетелност от това което си усвоил да изповядваш?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

За мен добродетелите са над религиите. Религиите могат да поставят акцент върху някои конкретни добродетели, и го правят, но това не означава, че последователите им трябва да развиват само тях.

Въпреки че не съм точно  будист, аз ще обърна внимание на състраданието, което е ключово в Будизма. Състраданието означава да приемеш чуждото страдание като свое. Като предпоставка за това е необходимо да се абстрахираш от личните интереси и да се идентифиципаш с другия, със страданията и ограниченията породени от погрешните му желания, действия и мисли. Състраданието предполага пълно себеотдаване и полагане на усилия (до степен, че това да се превърне в основна цел в живота) за подпомагане на освобождението на всички чувстващи същества. Предполагам е ясно, че за да се осъществи така описаното състрадание, човек трябва да е развил множество други качества като всеотдайност, милосърдие, любов, равновесие, сила, търпение, съобразителност...

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 1 час, dioib написа:

Остави това. Сподели някоя твоя възприета добродетелност от това което си усвоил да изповядваш?

АЗ не съм проповедник и никога няма да бъда. Всеки сам трябва да намери своя път.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 1 час, Just a Stranger написа:

състраданието

С което се злоупотребява, т.е. в действителността има много лицемери. НО, в някои случаи има и вариант, че не всеки може да бъде получи прошка в тоя живот, а чак когато умре от милостта на Бог.

И тук да видя какво точно в будизма видя по отношение на Добродетелността, за да усвоиш метода да си състрадателен и помогнеш, т.е. да направиш добро?!

Сподели в каква точно Добродетелност си съзрял в будизма или отново ще показваш празни приказки!? 

И защо мислиш, че твоята Добродетелност е по-ценна от в други религии, които явно не изповядваш. 

п.п. Считам те за атеист, та нека да видим И твоето мнение за добродетелността, а не мисълта, за че ти си добър ... и в какво се изразява въпросното твое добро!? 

преди 4 минути, Емил Костов написа:

АЗ не съм проповедник и никога няма да бъда. Всеки сам трябва да намери своя път.

То и аз не съм, но все пак изповядвам нещо... -> Нормално е да не споделяш своята вяра, но това означава ли, че не вярваш в нещо?!

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 4 минути, dioib написа:

С което се злоупотребява, т.е. в действителността има много лицемери. НО, в някои случаи има и вариант, че не всеки може да бъде получи прошка в тоя живот, а чак когато умре от милостта на Бог.

И тук да видя какво точно в будизма видя по отношение на Добродетелността, за да усвоиш метода да си състрадателен и помогнеш, т.е. да направиш добро?!

Сподели в каква точно Добродетелност си съзрял в будизма или отново ще показваш празни приказки!? 

И защо мислиш, че твоята Добродетелност е по-ценна от в други религии, които явно не изповядваш. 

п.п. Считам те за атеист, та нека да видим И твоето мнение за добродетелността, а не мисълта, за че ти си добър ... и в какво се изразява въпросното твое добро!? 

То и аз не съм, но все пак изповядвам нещо... -> Нормално е да не споделяш своята вяра, но това означава ли, че не вярваш в нещо?!

Няма да ти хареса в това, което вярвам, защото няма и да го разбереш. Ти си фанатик на тема Християнство :)

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 7 минути, Емил Костов написа:

Няма да ти хареса в това, което вярвам, защото няма и да го разбереш. Ти си фанатик на тема Християнство :)

Тук не става въпрос за какво ще ми харества, а дали имаш желание да споделиш?!

п.п. Да, образа ми е съграден на база трол (фанатик), но не е важно да вярваш в това, а дали си готов на откровение, а не назубрено (дипломатичност) с допустим вулгаризъм за филтъра в тая платформа!? 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

току-що, dioib написа:

Тук не става въпрос за какво ще ми харества, а дали имаш желание да споделиш?!

п.п. Да, образа ми е съграден на база трол (фанатик), но не е важно да вярваш в това, а дали си готов на откровение, а не назубрено (дипломатичност) с допустим вулгаризъм за филтъра в тая платформа!? 

Дори и чувство за хумор нямате сър. Добре, че не сте бил инквизитор по време на тъмните векове.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Дори и чувство за хумор нямате сър. Добре, че не сте бил инквизитор по време на тъмните векове.

Е, така сме православните, т.е. не ни разбират хумора, а гледат да се смеят ... :) -> Смехът. т.е. да се надсмееш над другото ли уважаваш?!  :) 

преди 4 минути, Емил Костов написа:

сър

И да те помоля!!!

Престани с това сър към мен. МОЛЯ!!!

Не съм от имперско потекло, нито от царско, нито от княжеско. = Обикновен човек съм, който не е равен на теб, но по подразбиране те приемам за равен!!!

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 49 минути, dioib написа:

Не го мисля, но ти го предполагаш по отношение на мен. Още първото изречение написах, че за мен добродетелите са над религиите. Написах и (да, не точно с тези думи), че никоя религия не бива да си присвоява определени добродетели изключително за себе си. Т.е. аз предваително се застраховах за това, което твърдиш за мен, но това не ти попречи да го напишеш. 

преди 49 минути, dioib написа:

Очаквано стана агресивен. Има примери в будистките писания, както и във всички други за хора проявили добродетелност. Оттам нататък всеки сам си решава за себе си дали и как ще прояви на своя страна въпросната добродетелност в живота си. Религията дава някаква насока защо това е нужно. Но всичко това неприложено са точно празни приказки. Аз мога да се обоснова защо смятам определено качество за нужно, но няма да споделя личен опит за това как точно го прилагам в живота. Това само пред най-близките.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Ми тозависи от човека и мисленето му какво за него е добродетел, аз например съм съгласен че прошката е добродетел, за мен също и да помагаш на хората без да очакваш нещо в замяна е добродетел(Май беше описано като помагай на ближния).

Обаче ако питаш някои потребители тук, според тях добродетел от религиите ще да е трепането на жени с камъни.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 5 часа, dioib написа:

Във всяка една религия има добродетелност. Нека се опитаме да ги споделим независимо от вярванията ни. 

Примерно: За мен една от добродетелността при православните християни е способността да прощаваш на другите. 

Приканвам всеки вярващ да сподели какви добродетели има в изповядваната от него религия. 

Ще ми е драго да чуя и мненията на атеистите, които също смятам, че притежават добродетелност. 

А,какво е религия? Това не е ли относително понятие,тя може да бъде възприемана по различен начин за всеки един човек?
И каква е базата за сравнение между различните религии,какво ги свързва помежду им? Ако изобщо има какво да ги свързва?
Примерно - християнство , будизъм , хиндуизъм , ислямизъм и  т.н, и т.н.?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 8 минути, X-TEAM написа:

А,какво е религия? Това не е ли относително понятие,всеки може да я възприеме по различен начин?
И каква е базата за сравнение между различните религии,какво ги свързва помежду им?
Примерно - християнство , будизъм , хиндуизъм , ислямизъм и  т.н, и т.н.?

Религията е инструмент създаден да се контролират хората. Навремето над 90% от населението е било неграмотно и е живяло с предрасъдъци, страх и суеверия. Религията е използвала точно това. Затова религията трябва да се забрани със закон, защото и днес прави същото. 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 1 час, X-TEAM написа:

А,какво е религия?

Почнем ли с интерпретациите за това какво е религия, то темата за добродетелността и вярата се обезсмислят в раздел религия. ;) 

Подразбирам, че за теб добродетелството е в представата, т.е. правилната интерпретация на понятията ... 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 2 минути, dioib написа:

Почнем ли с интерпретациите за това какво е религия, то темата за добродетелността и вярата се обезсмислят в раздел религия. ;) 

Подразбирам, че за теб добродетелството е в представата, т.е. правилната интерпретация на понятията ... 

Много добре знаете какво е религията, не се правете на ударен сър! :)

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 6 минути, Емил Костов написа:

Много добре знаете какво е религията, не се правете на ударен сър! :)

И каква е разликата между вярата и религията?! 

Защо не споделяте какво е според вас са добродетелите които изповядвате или не знаеш какво е да изповядваш някаква вяра?! 

Да напомня ли, че раздела е и за мистика и езотерика, където също съществуват добродетели или считаш, че добродетелството е лицемерие за отвличане на внимание с цел на измама?! 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 3 минути, dioib написа:

И каква е разликата между вярата и религията?! 

Защо не споделяте какво е според вас са добродетелите които изповядвате или не знаеш какво е да изповядваш някаква вяра?! 

Да напомня ли, че раздела е и за мистика и езотерика, където също съществуват добродетели или считаш, че добродетелството е лицемерие за отвличане на внимание с цел на измама?! 

И каква е разликата между вярата и религията?! -ОГРОМНА. Няма база за сравнение.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 2 минути, Емил Костов написа:

И каква е разликата между вярата и религията?! -ОГРОМНА. Няма база за сравнение.

Е, и какво, вярващият няма ли добродетели?! Или само безверниците и тези без религия са принципа̀л на добродетелството?! 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 11 минути, dioib написа:

Попитах,защото разбрах,че имаш някакво отношение към религията,но все още не разбрах какво?!

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

току-що, dioib написа:

Е и какво вярващия няма ли добродетели?! Или само безверниците и тези без религия са принципа̀л на добродетелството?! 

Не изменяй темата. Започна, че прошката и добродетелността са били христинско-православни ценности, което не е вярно и е откровена лъжа.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

току-що, X-TEAM написа:

Попитах,защото разбрах,че имаш някакво отношение към религията,но все още не разбрах какво?!

Нека те "светна": Разглеждам дори атеизма като религия. ;) 

Не изменяй темата. Започна, че прошката и добродетелността са били христинско-православни ценности, което не е вярно и е откровена лъжа.

Да, споделих и?! За какво ти е да ми докажеш, че при православните това не е добродетелство?! 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

току-що, X-TEAM написа:

Ще ти дам един съвет. Изгледай филма "Небесно царство - разширената версия" и всичко ще ти стане ясно. Там обаче има една сцена, където един от тамплиерите казва следното:" Аз не вярвам в религията. Виждал съм в името на религията да се правят немислими неща. Твоят БОГ е тук и тук ( показва сърцето и главата си) и всеки един ден ти решаваш да бъдеш добър човек или лош". 

преди 1 минута, dioib написа:

Нека те "светна": Разглеждам дори атеизма като религия. ;) 

Да, споделих и?! За какво ти е да ми докажеш, че при православните това не е добродетелство?! 

Религиите са измет и контрол и прекрасното твое праволславие, което не се различава по нищо от западното християнство е пропаднало движение. И това се вижда в момента в нашите църкви.  

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 1 минута, dioib написа:

Е и какво вярващия няма ли добродетели?! Или само безверниците и тези без религия са принципа̀л на добродетелството?! 

Вярващия следва да има добродетели,но те би трябвало да са по възвишени спрямо невярващия!
Понякога обаче става точно обратното,как мислиш?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 3 минути, Емил Костов написа:

И това се вижда в момента в нашите църкви.  

За първи път споделяш, че принадлеж в някаква Църква ... В каква?! 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Добави ново...