Премини към съдържанието
  • Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Добродетелността сред различните религии.

Препоръчан отговор

току-що, X-TEAM написа:

Вярващия следва да има добродетели,но те би трябвало да са по възвишени спрямо невярващия!
Понякога обаче става точно обратното,как мислиш?

Вярващият си е вярващ и не трябва да спазва никакви добродетели. Той си е решил да вярва в нещо. И дали е правилно или не, не може да го казва никоя религия, особено такава която се е отличила със зверства, мъчения и убийства като Християнството.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

• Отговори 417
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

преди 1 минута, X-TEAM написа:

Вярващия следва да има добродетели,но те би трябвало да са по възвишени спрямо невярващия!
Понякога обаче става точно обратното,как мислиш?

От къде следва?! Кой нарежда това е добродетелство, а това не и ако е добродетелство, то е възвишено и не е потребно на невярващия?! 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

току-що, dioib написа:

За първи път споделяш, че принадлеж в някаква Църква ... В каква?! 

Не принадлежа към никакви църкви, просто коментирам. Ако зависи от мен там трябва да има разстрел, защото там са МОЛ-ве и никой няма вяра. Но както се казва БОГ вижда. А колкото до твоите прехвалени православни братя, ще ти напомня че те са правили същото като светата инквизиция. Избивали са и мъчили всички, които не са били съгласни с тях. За пример ще ти дам Богомилите. 

току-що, dioib написа:

От къде следва?! Кой нарежда това е добродетелство, а това не и ако е добродетелство, то е възвишено и не е потребно на невярващия?! 

От самия ЧОВЕК следва, не щото някой е написал една книга пропита с кръв и убийства независимо дали се казва Библия или Коран.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 5 минути, Емил Костов написа:

За пример ще ти дам Богомилите. 

Това са еретици ... Защо ги причисляваш към православните?

п.п. И индиректно считаш, че сред Богомилството няма добродетелство?!

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 6 минути, dioib написа:

Не отговори на въпроса ми,нали каза че си вярващ? Преди малко даже попита : "Е,и вярващия няма ли добродетели?"
А,сега ме питаш откъде следва,значи хем си вярващ,хем не си,а?

П.С.
Ти като човек,който вярва трябва да знаеш по - добре отговорите?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

току-що, X-TEAM написа:

Не отговори на въпроса

Да, е и?! Тук на разпит ли съм???

преди 4 минути, X-TEAM написа:

и като човек,който вярва трябва да знаеш по - добре отговорите?

Това, че знам отговорите не означава, че съм принципа̀л. 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 1 минута, dioib написа:

Да, е и?! Тук на разпит ли съм???

Не,но нали искаш да ни обясниш за добродетелите на вярващия,а в същото време не желаеш! Твоя работа,ако искаш!

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 6 минути, dioib написа:

Това са еретици ... Защо ги причисляваш към православните?

п.п. И индиректно считаш, че сред Богомилството няма добродетелство?!

ВЕРНО ЛИ, г-н Инквизиторе ?! Според кое решихте, че тези хора са ЕРЕТИЦИ. Ще ви вкарам в опасни капани за религията, защото тя е прогнила като учение, течение, институция. Но понеже днес ми е почивен ден и не мисля, да се ядосвам повече с глупости няма и да коментирам повече за днес. Изгледайте и вие филма - Небесно царство.

току-що, X-TEAM написа:

Не,но нали искаш да ни обясниш за добродетелите на вярващия,а в същото време не желаеш! Твоя работа,ако искаш!

Не може да ти ги обясни, защото е православен християнин, тоест фанатик. Няма да приеме, нито да разбере друга религия, мислене, течение и каквото още се сетиш.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 3 минути, X-TEAM написа:

Не обяснявам, а споделих ... :) Други не желаят да споделят ... :) НО обичат да спорят ... :) 

преди 2 минути, Емил Костов написа:

Според кое решихте, че тези хора са ЕРЕТИЦИ.

Мислиш, че аз съм го решил ли?! :) Щото съм сър, а ти носър??? :) 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

току-що, dioib написа:

Не обяснявам, а споделих ... :) Други не желаят да споделят ... :) НО обичат да спорят ... :) 

Мислиш, че аз съм го решил ли?! :) Щото съм сър, а ти носър??? :) 

ТИ си го решил!

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 1 минута, dioib написа:

Аз не споря,просто те попитах,а ако ти си го възприел като спор това е друг въпрос! ;) :)

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 7 минути, X-TEAM написа:

Аз не споря,просто те попитах,а ако ти си го възприел като спор това е друг въпрос! ;) :)

Тук споделяме доброволно, а не си вадим с ченгел вижданията и е нормално да не споделям някои неща които считам, че трябва. ;) 

И в тоя случай, то както се вижда архаизмът от миналия век е навлязъл и в тоя и всеки счита другия за:

преди 11 минути, Емил Костов написа:

фанатик.

... 

т.е. по-важното е да се противопоставиш, защото другият е маниак ... 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 2 минути, dioib написа:

Тук споделяме доброволно, а не си вадим с ченгел вижданията и е нормално да не споделям някои неща които считам, че трябва. ;) 

И в тоя случай, то както се вижда архаизмът от миналия век е навлязъл и в тоя и всеки счита другия за:

... 

Виждам "доброволецо",точно на теб ти вадим думите с ченгел!
Точно затова света е толкова объркан,заради хора като теб които парадират,че са вярващи,а всъщност,те самите не знаят какви са! Емо е много прав,сам ще влезеш в капана! ;)

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Виждам "доброволецо",точно на теб ти вадим думите с ченгел!
Точно затова света е толкова объркан,заради хора като теб които парадират,че са вярващи,а всъщност,те самите не знаят какви са! Емо е много прав,сам ще влезеш в капана! ;)

:offtopic_s:

Смяташ, че тук е капан за наивници ли?! :) 

Защо мислите, че вещерите са за хващане в капан?! 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 28 минути, Емил Костов написа:

Не може да ти ги обясни, защото е православен християнин, тоест фанатик. Няма да приеме, нито да разбере друга религия, мислене, течение и каквото още се сетиш.

Вярно е и сам влиза в капана! Самоопределя се като вярващ,а в същото време,казва че не е! Пълна пародия! :D

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 6 минути, X-TEAM написа:

Вярно е и сам влиза в капана! Самоопределя се като вярващ,а в същото време,казва че не е! Пълна пародия! :D

:offtopic_s:

:) 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 7 часа, dioib написа:

Приканвам всеки вярващ да сподели какви добродетели има в изповядваната от него религия. 

Ще ми е драго да чуя и мненията на атеистите, които също смятам, че притежават добродетелност. 

Православна съм. Кръщавана съм в църква, според обичая. Имало е сблъсък заради името ми, което родителите са ми избрали. Отчето е отказал да кръщава дете с подобно име. Тогава е имало някакъв списък с разрешени имена - мъжки и женски. С много зор и акта за раждане от общината, отчето се е съгласил. 

Като се замисля от видяното от мен до сега в местната църква и нейните представители, по-скоро се определям, като атеистка по душа. Добродетелността е в човека, не в религията, според мен. Тя е плод на душевна хармония, благост, трудолюбие, скромност, търпение и още куп "+". 

Няма рецепта за създаване на добродетелност. Историята ни показва подобни примери и от добри, работни семейства, и от такива, за които се питаш, как се пръкнал този "такъв", като знам баща му и майка му. Доста въпроси, на които човекът още не е намерил отговори, според мен. 

Към днешна дата, съм по склонна да приема обяснението на Слава Севрюкова за човешката душа и карма, отколкото всички религиозни възгледи. 

Бях отблъсната от църквата и всичко свързано с нея, заради местно отче, което безсрамно въртеше бизнес, държеше се арогантно и неглижираше задълженията си. В момента, местното отче е прекрасен човек и отговорен божи служител. Благ, добър и много човечен. Но аз вече намерих своята добродетел. За мен не е важно да има храм, важна е вярата в доброто и делата. А вярата в доброто и принципите, са поне малка част от добродетелността. Старанието да си полезен и нужен, да помагаш безпрекословно, каква по-голяма добродетел да искаме!

Аз вярвам в енергията и баланса! В това, че енергията не се губи, а само се видоизменя. Каквото посееш, това ще ти се върне многократно ... рано или късно!  

Любовта е в основата на добродетелността във всички проповядвани религии.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Доста трудна тема. Не мога да сравня добродетелите, представени от Стария завет, Новия завет, Корана, Конфуций или Петър Дънов. Непосилно е. Може би участниците, които познават отделни религии трябва да кажат това, кои добродетели изтъква религията, която познават.

Най- най- повърхностно залагам, че Мохамед проповядва една епилептоидна религия, Христос- една циклофреноподобна, а Буда една шизоидна. Обаче не съм по- компетентен от лаик.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 8 минути, X-TEAM написа:

Не, той е вярващ, но вярва в религията наречена православие. 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 4 минути, Търсещ истини написа:

Може би участниците, които познават отделни религии трябва да кажат това, кои добродетели изтъква религията, която познават.

Да, такъв е замисъла, но навикът от миналия век да се противопоставиш и/или извадиш "кирливите ризи" на някаква религия не довежда до споделяне на гледна точка, а до вид психоанализа и/или до яростни спорове и изтъкване на своя собствен избор. 

По-лесно се оспорва една добродетелност, а не да покажеш в какви добродетели вярваш. 

Повечето считат, че са над религиите и че те са виновни за упадъка на човек. -> Все нещата се завъртат към ненавистта и/или интерпретацията на определени вярвания. 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 43 минути, Емил Костов написа:

Ще ти дам един съвет. Изгледай филма "Небесно царство - разширената версия" и всичко ще ти стане ясно. Там обаче има една сцена, където един от тамплиерите казва следното:" Аз не вярвам в религията. Виждал съм в името на религията да се правят немислими неща. Твоят БОГ е тук и тук ( показва сърцето и главата си) и всеки един ден ти решаваш да бъдеш добър човек или лош". 

Това е валидно за всяка област от човешкия живот. Ако един учител не представи урока добре, това не означава, че преподваното само по себе си е невярно. Някой папа илу кардинал миже примерно да е проявил варварство, но него ли трябва да вземем за пример? Това че мякой е избран на представитвлен пост, съвсем не е гаранция за морал и духовност, познавайки човешката действителност. 

По-скоро трябва да се разгледа обикнивения човек и какво му дава религията. 

При огромна маса хора най-съществена е надеждата, че животът продължава след смъртта на тялото. Също вярата в доброто и в справедливостта, които са извън възможностите на човека да принизи и избегне. 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 8 минути, dioib написа:

Повечето считат, че са над религиите и че те са виновни за упадъка на човек.

Разбира се, че имат вина, и то не малка. Изродиха се и комерсиализираха се и те. Да си поемат отговорността!

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 13 минути, Емил Костов написа:

Не, той е вярващ, но вярва в религията наречена православие. 

Не зная какъв православен християнин е,но аз познавам православни християни,които наистина си личи,че са истински християни!
Добри хора,любезни,внимателни и най - важното умеещи да комуникират нормално с всеки човек,за разлика от д(и)обчо!

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 57 минути, dioib написа:

И каква е разликата между вярата и религията?!

Може да вярваш в каквото си искаш, нарича се вяра. Почнеш ли да изпълняваш разни обреди, да вярваш на владици, да се кланяш в храмове и да трепеш хора щото били неверници, това вече е религия.
Аз например вярвам че има Господ каквото и да представлява той или тя, помага ми. НО на попове не вярвам и съм твърдо за забрана на всякакви религии.
Бога си е Бог, той не подбира по религия, цвят, пол и т.н. един е за всички, а религиозните книжки тип библия, коран и т.н. са пълни с притчи и истории които всеки интерпретира както му е угодно, всъщност не знам дали Коранът е пълен но от библията липсват доста части, за които се говори че са скрити във ватиканската библиотека, дали е вярно и ако да какво се съдържа на тези страници вероятно знаят много малко хора ако изобщо някой днес знае. Всъщност доколкото съм чел там се съдържа информация за Христос за живота му межди 12 и 33 години и доста от тази информация съдържа неща които сериознио биха компрометирали всичко в което вярва религиозната рая както и авторитета на църквата. И самия факт че църквата следи изкъсо и реагира остро на всеки опит да се докаже нещо което не й е угодно говори достатъчно какво точно е религията.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 4 минути, Мери Динолова написа:

Разбира се, че имат вина, и то не малка. Изродиха се и комерсиализира се и те. Да си поемат отговорността!

Тук не сме да отсъждаме кой е виновен, защото изнасяйки вината извън себе си, то се сети, че това е отричане на нещо в което ти си съгрешила ... ;) 

Добри хора,любезни,внимателни и най - важното умеещи да комуникират нормално с всеки човек,за разлика от д(и)обчо!

И защо смяташ, че тук съм, за да комуникирам? 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Добави ново...