Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Добродетелността сред различните религии.

Featured Replies

• Автор
преди 2 часа, _Aumi_ написа:

Не виждам да се променя смисълът на казаното.

Алуми, направи анализ на изречението.

Първо -> Кои са имащите, кои нямащите и кои враговете?

Второ -> Защо е употребено "посечете", а не съсечете? = произлиза от сеч или сек ... ами сега ... :) 

Трето -> Отчитай времената и къде е станало.

Нямайки правилния анализ, то твоя смисъл е приравнен спрямо възпитанието и културата в която си израснала. 

Научете го тоя български и проумейте, че не е елементарен спрямо другите говорими способи за предаване на слова. 

Та, смисъла може да ти бъде разяснен, но твоите предразсъдъци не ще позволят да възприемеш другата гледна точка и в тоя случай цялото изречение ще загуби стойността си, а ще придобие нюансирана ценност на културата и възпитанието ти. 

Аз казах!!!

• Отговори 422
  • Прегледи 30,7k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• В Библията е написано "едната ръка да не знае, какво прави  другата. Подпомагането е дело лично и за него не се гърми по форуми. Да осведомиш технически форум, че миеш чинии и мивка на стари хора

• 1001 broccoli
    1001 broccoli

За мен добродетелите са над религиите. Религиите могат да поставят акцент върху някои конкретни добродетели, и го правят, но това не означава, че последователите им трябва да развиват само тях. В

• valkiria1
    valkiria1

Значението на думата тържище е : Място, определено за търгуване; базар. Никой храм в този смисъл  не е тържище,но в много от тях се извършва търговия. Продажба на свещи,икони,църковни календ

• Автор
преди 5 часа, дръндю написа:

ами, аз го разбирам така

Който има вяра в него ще получи повече вяра, а който не, то ще му се отнемат предразсъдъците, за да проумее. 

За тези които са му врагове, то верните му да ги разграничат, за да може подвластните им проявят свободната си воля. 

Посичането означава разделяне на нещо от цялото. 

Дънди ... хм ,... във всеки фен клуп има агитатори и подстрекатели които надъхват агитката. Отнеми ги от масата и масата се разотива. = Способ на полицията да контролира мира и мирното протичане на някакво дерби. ;) 

Се, трябва ли да споделям и други по-специални методи за борба с безредиците?! 

преди 6 часа, _Aumi_ написа:

Та, Исус прощава ли, или не прощава?

Той ще е съдника в оня свят! 

Към тогавашния момент, римските граждани за престъпление към "Рим" са обезглавявани, а всеки който не е гражданин на Рим бива подложен на мъчителна смърт. 

И в тоя случай то в друг аспект може да се тълкува, че всеки (дори врагът ти) заслужава достойна смърт, а не мъчителна. 

Да ти напомня ли колко светци са убити с камъни?! 

И ще ползвам едно клише на Скалата: Убий глупака, а не го мъчи!!! :) 

След като ще си "говорим" несериозно, то да изкажа глупост, та дано глупец удене за ко иде реч ... :)

Нормално е да не считате прошката за добродетел, защото не изповядвате православието и изцяло тълкувате словото чрез ваш жаргон. Може и да ползвам диалект на български, но определено не ще заговоря на вашия жаргон, за да ме разберете. 

Що се касае за Светото писание и във Вехтия завет и в Новия, то не принадлежите към Православната Християнска Църква и едва ли ви е разтълкувано по смисъла на православието, което обезсмисля да водите спор с мен, защото в противен случай щяхте да се консултирате с православен отец, за да ви разясни, защо прошката е добродетел в православното християнство.

Вашият предразсъдък, че православното християнство е глупост надделява и сътворявате нелепост спрямо неоснователна глупост в моя изказ. 

След като подценявате православното християнство и го оприличавате на глупост и прочие с какъв епитет ще го "сразявате', то помислете до колко вашата култура е на ниво?! 

Нормално е да не можете да се справите с простак, а това от части показва вашата ниска интелигентност. :)  

преди 16 часа, dioib написа:

Luke 19:26 - Bible Gateway

И все пак не забравяй, че това е превод. Дай оригиналното!? 

Виж ти.  Да не би да разполагаш с оригинала на евангелията от НЗ ?  Я, посочи къде са те ?

Преди време тука един се похвали ,че имал оригинал на НЗ. Държал го в една каца със специална саламура в мазето на баба му.

Твоя оригинал къде го държиш ?

преди 15 часа, X-TEAM написа:

За вярващия човек Библията не би трябвало да се приравнява като някаква "приказка " ,или "легенда" ,или да се чете и възприема избирателно,щом и до ден днешен се запазила и съхранила,а платената псевдонаука - история ,археология и т.н. може да си доказва каквото поиска,щом им се плаща!

Познаването на писанията, на личността на иудеина  Йешуа и Адонай  може да не става само чрез науката,която ти обобщаваш като  псевдонаука , но тя е важна и не може да бъде пренебрегвана. Например историята ни показва началота на възникването  на днешните доктрини в християнството и тяхната основа,която съвсем не е библейска.

Броил ли си версиите на Библията? Защо има толкова много версии ?

Коя Библия от посочените по-долу може да бъде приета за оригинална  ?

Защо има католическа, протестантска, православна библиии?

За тези версии на НЗ  чувал ли си ?

Eusebius (3-4 век, Clement (2-3 век), Cyril of Jerusalem (4 век), Athanasius (4 век, Mommsen  (4 век) , Epiphanius (4 век), Apostolic Canons (4 век), Gregory of Nazianzus (4 век, African Canons (5 век)8 , Jerome (4-5 век) , Augustine (5 век), Amphilochius (4 век) , Rufinus (4-5 век), Pope Innocent (12 век, Sirian Catalog (5 век)

преди 5 минути, valkiria1 написа:

Познаването на писанията, на личността на иудеина  Йешуа и Адонай  може да не става само чрез науката,която ти обобщаваш като  псевдонаука , но тя е важна и не може да бъде пренебрегвана. Например историята ни показва началота на възникването  на днешните доктрини в християнството и тяхната основа,която съвсем не е библейска.

Броил ли си версиите на Библията? Защо има толкова много версии ?

Коя Библия от посочените по-долу може да бъде приета за оригинална  ?

Защо има католическа, протестантска, православна библиии?

За тези версии на НЗ  чувал ли си ?

Eusebius (3-4 век, Clement (2-3 век), Cyril of Jerusalem (4 век), Athanasius (4 век, Mommsen  (4 век) , Epiphanius (4 век), Apostolic Canons (4 век), Gregory of Nazianzus (4 век, African Canons (5 век)8 , Jerome (4-5 век) , Augustine (5 век), Amphilochius (4 век) , Rufinus (4-5 век), Pope Innocent (12 век, Sirian Catalog (5 век)

Значи ми казваш,че всичко което науката ти сервира го приемаш за чиста монета? А,ако лъжат? Ти как се ориентираш?

Не считам,че е необходимо да броя "версиите" на Библиите,общо взето се използват думи които са синоними,или са по малко по - различен начин са обяснени някои неща,но смисълът се запазва един и същ за всички!

Изключения правят йеховистите,които са променили доста неща от Библията и имат своя "Библия"! В православната пък има добавени книги! А,католиците имат катехизис,не Библия - (и при тях има доста изменения)! Всички те са в абсолютен разрез с Божието Слово!

Откровение 22 глава :

18 Аз свидетелствувам на всекиго, който слуша думите на пророчеството в тая книга: Ако някой притури на тях, Бог ще притури върху него язвите, написани в тая книга,

19 и, ако някой отнеме от думите на тая пророческа книга, Бог ще му отнеме дела от дървото на живота и от светия град, които са описани в тая книга.
  • Автор
преди 7 часа, valkiria1 написа:

Я, посочи къде са те ?

Първо не е "оригинал". Светите писания произлизат от легенди. Да се счита, че първото записано Божие слово е оригинал е нелепо и еквивалент на подхвърлянето ти за буркана със саламура. 

Повечето са препис. Дори при преписването е възможно допускане на грешки, а при и привеждането същите се увеличават. 

Ти си се доверила на едно, а аз на друго. От там се е появила твоята вяра и моята. Нормално е да не се доверяваш на НЗ, защото така са те възпитали. 

А ето къде стои моята:

rDSC_0380.JPG.a99f45e18a995ea568b5824e9822a853.JPG

Признавам рядко я ползвам. Рядко ползвам и тълковния речник. Това не намалява моята вяра, нито ме прави знаещ по отношение на Божието слово в началото. 

От там на сетне съм си направил мой "препис" в съзнанието си. Да може 

преди 6 часа, X-TEAM написа:

и, ако някой отнеме от думите на тая пророческа книга, Бог ще му отнеме дела от дървото на живота и от светия град, които са описани в тая книга.

да не е в пълен състав от думите му, но си нося своя кръст към своята си Голгота. 

По-важното е, че не ме е страх да сгреша и/или съгреша. По свой си начин съм се смирил и примирил и живея тъй както умея. Това може да не ме прави достоен, но не се възгордявам, че съм по-по-най над другите. 

Би следвало да си осъзнала, че вярата ми е непоколебиба и не подлежи на друг синтез от сгобения ми дух в следствие на моята еманация като личност. 

Простичко казано: Аз вярвам в добротата из хората. Те не могат да са други след като са подобни на Бог. Друг е въпроса, че от всякъде сме заобиколени от съблазни и лукави ще има. По-важно е, че съм усвоил (а не придобил знания) да съзирам лукавостта. Да, понякога се поддавам на изкушение, но то не е в следствие на нисша страст. По-скоро го възприемам като изпитание. Това не е изпит!!! Не ще стана по-мъдър, а по-практичен. 

Затова и повдигнах темата. Вярвам, че и в другите религии и извън тях има добро и е добре да се говори за добрини и добродетели, а не слабости и/или глупости и/или "тъпости" и/или нисши страсти в другия. 

Мотото ми е: Виж кой посяга към твоята слабост и ще разбереш дали е стойностен или не, човек!!! 

Срамът добродетел ли е?! -> За мен не е!!! = Не на всеки му се удава да прави хумор. Повечето са сконни да се присмеят над другия. Добре, че поглеждам несериозно на някой заядливи неоснователни нападки, а това е така, защото знам, че няма съвършени хора и без да ми е поискана прошка я давам, защото всеки човек е грешник, а само Господ е безгрешен. Уви ти считаш, че и той е нарушил някакви Божи закони ... мда ... Не го възприемаш като Божи син и неразделна част от Бог, този който ни е сътворил. 

Бъди щастлива и прощавай, ако по някакъв начин съм наранил достойнството ти. 

преди 5 часа, X-TEAM написа:

Значи ми казваш,че всичко което науката ти сервира го приемаш за чиста монета? А,ако лъжат? Ти как се ориентираш?

Аз "казвам " едно, но ти разбираш съвсем друго.

преди 6 часа, valkiria1 написа:

преди 5 часа, X-TEAM написа:

Не считам,че е необходимо да броя "версиите" на Библиите,общо взето се използват думи които са синоними,или са по малко по - различен начин са обяснени някои неща,но смисълът се запазва един и същ за всички!

Ясно. Това изречение е достатъчно за да се види ,че не разбираш какво те питам и защо те питам. Защото историческият и теологическият християнски възглед е ,че Светият Дух, е Този който е контролирал писанията на отделните евангелия, също е контролирал техният подбор  и оформянето на канона, като по този начин е продължил да изпълнява обещаното от вашия бог Исус,че ще води Своите ученици във всяка истина.  Във всяка една от цитираните от мен версии няма никакви обяснения, нито уточнения, а има само "прочиствания" на цели пасажи от евангелията,така както го  е правил и Маркион със СЗ. Това заедно с неправилните преводи  на много думи,които променят смисъла на писаното. Най-простия пример - християнин от асирийски произход Тацин,който превърнал четвероевангелието в приказка ,която доста дълго време била любима преработена версия на Църквата. Носила името "Хармония на Евангелията"За промените в текста по теологични причини може да се пише безкрайно ,за грешките на преписвачите и копистите,също  Защото едно е да "кажеш" че Исус проявява или разкрива естеството на всичко със своето мощно въздействащо слово и съвсем друго е да твърдиш и напишеш ,че целия Всемир се "държи" или крепи само на неговата дума....

Понеже стана дума и за Павел. Колкото и уговорки да прави някой, това което е останало до наши дни не е оригинал на нито едно негово писание. Нито един. Това дори не са копия  изготвени в галатийските градове, и дори не са копия на тези копия. За евангелието на Йоан ,което стои като кръпка сред останалите?За начина на написването му и съдържанието на повествованието-и не на последно място прословутаат 23 глава,която е късна добавка,защото е ясно  и повече от видно по начина на написването ,че разказът на на йоан е завършвал с 20 глава. За съвършенното непознаване на древните иудейски традиции, живот и география ,които са описани  и разказани по съвсем неточен и неверен начин, едва ли имат заслуга тезикоито са живели и са били непосредствени свидетели на живота и делата на Исус. Епизода с жената уловена в прелюбодейство да споменем само е достатъчно. Късните прибавяния към текстовете са видни и това е дело на хора живели далеч от врмето на случващото се. Не виждам смисъл да се задълбочавам повече в този въпрос,ащото изхождайки от това,което ти самият си дал като цитат в Откровение,всичко това/ и не само/ определя НЗ като човешко слово,което дори не едно и също в различните варианти,както твърдиш ти.В този смисъл е неправилно и тесногръдо да се отхвърля науката ,като възможност да бъдат изследвани, обяснявани и съхранявани текстовете на евангелията, писания или други  теологични документи от онези времена. Най-голямото културно и археологическо съкровище на Исраел са Кумранските ръкописи. В църквата Св. Екатерина се намират оригинали на Синайския и Ватиканския кодекс и върху тях редовно работят учени изследователи. Това при всички случаи е в повече достоверно и полезно,отколкото дрънканиците на бълнуващи откачалки за писания съхранявани в саламурата на бабиното им зеле или видения след алкохолен запой.

преди 24 минути, dioib написа:

Първо не е "оригинал". Светите писания произлизат от легенди. Да се счита, че първото записано Божие слово е оригинал е нелепо

Значи вярваш в легенди и нелепости!

преди 32 минути, dioib написа:

Първо не е "оригинал". Светите писания произлизат от легенди. Да се счита, че първото записано Божие слово е оригинал е нелепо и еквивалент на подхвърлянето ти за буркана със саламура. 

Повечето са препис. Дори при преписването е възможно допускане на грешки, а при и привеждането същите се увеличават. 

Ти си се доверила на едно, а аз на друго. От там се е появила твоята вяра и моята. Нормално е да не се доверяваш на НЗ, защото така са те възпитали. 

А ето къде стои моята:

rDSC_0380.JPG.a99f45e18a995ea568b5824e9822a853.JPG

Написаното от Айзък не е най-добрия вариант да разбираш писанията. Още повече че той е фантаст и поне има над 30 грешки /на първо четене / относно превода на думите,повествованието   и историята.Примерно понеже си православен християнин  по- добре би могло да ползваш Българският Библейски Конкорданс-при всички случаи ще научиш поне значението на думите,които ползваш като слепец сега.

Освен това,гадно звучи, обаче не сравнявай моите възможности с твоите:

spacer.png

spacer.png

Понеже сега при мен е вече късно, когато се събудя ,ще ти покажа какво се съхранява в блиндирани кутии в тези шкафове.

spacer.png

spacer.png

• Автор
току-що, _Aumi_ написа:

Значи вярваш в легенди и нелепости!

Ауми ... във всяка легенда има доза истина. 

Прринципно живеем във времена на откровения, където се "отсява житото от плявата'. 

А. може да вярвам и на митове?! :) 

Мита и легендата са съществували и ще съществуват. Някои са записани, а други се препредават от уста на ухо. 

Без значение е в какво вярвам, а какво изповядвам. То е Богоугодно или не. Или е полезно за човечеството или не. 

Свободната ми воля ми дава повече отколкото рамката в някакво писание, дори и да е свещенно. 

Вярвам само и единствено, че съм подобие на Бог!!!

Аз казах!!!

преди 4 минути, valkiria1 написа:

Написаното от Айзък не е най-добрия вариант да разбираш писанията.

Да, знам го, защото е на база определена Библия ... Но все пак не забравяй, че основно се е занимавал с биохимия. ;) Там му е силата или греша? :) 

преди 2 минути, dioib написа:

Вярвам само и единствено, че съм подобие на Бог!!!

В какво си подобен на Бог?

• Автор
преди 1 минута, _Aumi_ написа:

В какво си подобен на Бог?

Не осъзнаваш ли, че е нелеп този ти въпрос?! 

Оставам те да се забавляваш, защото си имам и битов живот ... :) 

Може би в това, че все нещо майсторя и/или градя и/или творя ... Знам ли  ... :) 

преди 12 минути, dioib написа:

Не осъзнаваш ли, че е нелеп този ти въпрос?! 

Не въпросът е нелеп, а твоето твърдение е нелепо!

Когато изръсиш някоя глупост и искат да поясниш какво искаш да кажеш, винаги се отмяташ и извърташ като наричаш въпросите на другите нелепи.

Затова първо, като казваш нещо, помисли, дали можеш да го обясниш!😅

преди 1 час, valkiria1 написа:

Аз "казвам " едно, но ти разбираш съвсем друго.

Избягваш много лесно въпросите,които те попитах! Нищо смислено не си казала в случая!

преди 1 час, valkiria1 написа:

Ясно. Това изречение е достатъчно за да се види ,че не разбираш какво те питам и защо те питам. Защото историческият и теологическият християнски възглед е ,че Светият Дух, е Този който е контролирал писанията на отделните евангелия, също е контролирал техният подбор  и оформянето на канона, като по този начин е продължил да изпълнява обещаното от вашия бог Исус,че ще води Своите ученици във всяка истина.  Във всяка една от цитираните от мен версии няма никакви обяснения, нито уточнения, а има само "прочиствания" на цели пасажи от евангелията,така както го  е правил и Маркион със СЗ. Това заедно с неправилните преводи  на много думи,които променят смисъла на писаното. Най-простия пример - християнин от асирийски произход Тацин,който превърнал четвероевангелието в приказка ,която доста дълго време била любима преработена версия на Църквата. Носила името "Хармония на Евангелията"За промените в текста по теологични причини може да се пише безкрайно ,за грешките на преписвачите и копистите,също  Защото едно е да "кажеш" че Исус проявява или разкрива естеството на всичко със своето мощно въздействащо слово и съвсем друго е да твърдиш и напишеш ,че целия Всемир се "държи" или крепи само на неговата дума....

Понеже стана дума и за Павел. Колкото и уговорки да прави някой, това което е останало до наши дни не е оригинал на нито едно негово писание. Нито един. Това дори не са копия  изготвени в галатийските градове, и дори не са копия на тези копия. За евангелието на Йоан ,което стои като кръпка сред останалите?За начина на написването му и съдържанието на повествованието-и не на последно място прословутаат 23 глава,която е късна добавка,защото е ясно  и повече от видно по начина на написването ,че разказът на на йоан е завършвал с 20 глава. За съвършенното непознаване на древните иудейски традиции, живот и география ,които са описани  и разказани по съвсем неточен и неверен начин, едва ли имат заслуга тезикоито са живели и са били непосредствени свидетели на живота и делата на Исус. Епизода с жената уловена в прелюбодейство да споменем само е достатъчно. Късните прибавяния към текстовете са видни и това е дело на хора живели далеч от врмето на случващото се. Не виждам смисъл да се задълбочавам повече в този въпрос,ащото изхождайки от това,което ти самият си дал като цитат в Откровение,всичко това/ и не само/ определя НЗ като човешко слово,което дори не едно и също в различните варианти,както твърдиш ти.В този смисъл е неправилно и тесногръдо да се отхвърля науката ,като възможност да бъдат изследвани, обяснявани и съхранявани текстовете на евангелията, писания или други  теологични документи от онези времена. Най-голямото културно и археологическо съкровище на Исраел са Кумранските ръкописи. В църквата Св. Екатерина се намират оригинали на Синайския и Ватиканския кодекс и върху тях редовно работят учени изследователи. Това при всички случаи е в повече достоверно и полезно,отколкото дрънканиците на бълнуващи откачалки за писания съхранявани в саламурата на бабиното им зеле или видения след алкохолен запой.

А,да,за малко да забравя,че Исус нашия Бог,все още не е възприет от вас израилтяните,вие все още чакате да дойде вашия месия и да ви спаси!
А,за Павел нямаш никакви доказателства,просто си говориш твои думи!

Има велики неща, пред които благоговеем и се прекланяме. Колкото повече се просветлява човешкото съзнание, толкова повече го завладяват удивителните неща на битието. Съществуват две велики книги, които трябва да четем: Природата и Библията. Големият руски химик Михаил Василиевич Ломоносов (1711-1765) е изразил това с думите: “Човешкият род има дадени от Твореца две книги. В едната е показал Своето величие, а в другата - Своята воля. Първата е видимият свят, който Той е сътворил, за да може човекът, гледайки величието, красотата и хармонията на делата Му, да признае Неговото всемогъщество. Втората е книгата на Светите Писания. В нея е изложено Божието намерение за нашето спасение ...”

Библията е книга-чудо. Несравнима с никое творение на човешкия дух, претърпяла тежки преследвания и все пак вечно жива, книга, която е дошла и до нас.

Ще разгледаме нейните достойнства в четири аспекта.

Библията е най-старата литература, оцеляла до ден днешен в такъв запазен вид. Нейната древност и същевременно запазеност и непромененост (интегритет) не е ли чудо? Минала през жестоки аутодафета, тя и днес шества по света и носи светлина навсякъде. Понеже е Божие Слово, тя е неунищожима. Така го охарактериза ап. Петър в 1Петр.1:24,25:

“Защото всяка твар е като трева и всичката й слава като цвят от трева; тревата изсъхва и цветът й окапва, но Словото Божие трае до века, и това е словото, което ви е благовестено.”

Преписвана и превеждана през вековете, днес Библията е разпространена и четена в цял свят. Съвременните преводи наброяват над 1800!

Често се задава основателният въпрос. Дали при хилядите преписи и преводи през толкова хилядолетия оригиналният й текст не е променен? Преди всичко трябва да се изтъкне огромният брой ръкописи (манускрипти), буквално хиляди, с които е представена Библията или части от нея, откривани в течение на десетки и стотици години. И все пак дали текстът не е променен от неумолимия фактор време?

Едно крупно събитие за библейската археология ни помага да се убедим в непроменеността на първоначалния текст.

През 1947 г. бяха открити прочути древни свитъци на части от Библията в пещери край Мъртво море. Това са така наречените Вадикумрански пергаментни свитъци, най-старите ръкописи, с които днес библейската археология разполага. Между тях се намира един свитък на книгата на пр. Исая, който експертите са датирали във втори век пр.Хр. При това датиране е използван радиоактивният метод създаден от проф. Уилиард Либи (1950). Тези ръкописи са от огромно значение за всеки християнин, тъй като са от времето на Христос и представляват библейски текстове, които Христос и апостолите употребяваха.

Първата ни мисъл сега е дали не е настъпила промяна на оригиналния текст за около 11 столетия. (Най-старата еврейска Библия, с която разполагахме до 1947 г. бе от Х. век).

Какво показаха изследванията? Макар че има вариации в буквуване, граматични форми и писмени особености, няма никъде съществена промяна. Ученият свят е бил удивен, че от времето на Христос текстът на еврейската Библия не е претърпял никаква промяна от особено значение. Бог е бдял над Своето Слово, за да стигне то в достъпен вид непокътнато до всяко поколение.

И така първото чудо на Библията е нейната древност и непроменeност.

Второто удивително качество на Библията е нейната истинност и непротиворечивост. Всеобхватна, с необикновено богата тематика, написана в различни епохи от различни автори, тя все пак не греши и говори винаги истината, какъвто и въпрос да третира. Много хипотези и теории са се сменяли в науката, докато се установи истината в дадена област. И тук аз съм свидетел на едно изумително обстоятелство: Като се изясни дадена научна истина, тя винаги се покрива със становището на Библията.

Да вземем пример от биологията. Съвременната генетика, основана от Грегор Мендел (1822-1884), се разви в наше време като стройна експериментална наука и откри законите за унаследяване на родителските белези. Тя показа по неоспорим начин стабилността на вида. Видът варира в широки граници и с това се осигурява приспособимостта на организмите към различни условия и разнообразието на сортове и породи, но границите на вида не могат да бъдат преминати. А какво ни казва Библията по този въпрос? Още на първата й страница четем записаните преди хиляди години слова:

“И Бог каза: Да произрасти земята крехка трева, трева семеносна и плодоносно дърво, което да ражда плод според вида си ... и стана така. Земята произрасти крехка трева, която да дава семе и дърво което да ражда плод, според вида си...

И Бог създаде големите морски чудовища и всяко одушевено същество, което се движи, които водата произведе изобилно, според видовете им и всяка крилата птица според вида й...

И Бог каза: да произведе земята одушевени животни според видовете им: добитък, влечуги и земни зверове, според видовете им... Бит.1:11,12,21,24

Няколко пъти се повтаря изразът “всяко според вида си”! Навред Библията се оказа истинна в историята, археологията, здравеопазването, астрономията, космологията и т.н. Мястото не ни позволява да приведем примери. Всеки, който търси истината, може да научи това. Било е време, когато са считали библейските твърдения за легенди, но това се е дължало на невежество в много области. Днес изследванията все повече потвърждават изявленията й. Чуйте сега как самата Библия говори за себе си:

“Същността на Твоето Слово е истина...” Пс.119:160.

“Освети ги чрез истината, Твоето слово е истина.

Йоан 17:17.

Този текст е част от първосвещеническата молитва на Исус Христос. И още нещо към този втори аспект. При обстойно изучаване на Св. Писание прави силно впечатление вътрешното му единство и непротиворечивост. В него откриваме същата мъдрост, порядък, хармония и закон, както в книгата на природата. Затова и апелът на пр. Исая в Ис.31:16:

“Потърсете в книгата Господня та прочетете; никое от тия не ще липсва, нито ще бъде без другарката си; защото, казва Господ, Моите уста заповядаха това и самият Негов Дух ги събра.”

Третата особеност на Библията е нейното въздействие върху човека. От памтивека мъдреци, философи и социолози са служили на една мечта - да преобразят света и човека, да подобрят света и облагородят човека. Постигнатото е твърде малко или нищо. Но онова, което никой друг фактор не е в състояние да направи, Библията е постигнала с хиляди хора. Литературата, педагогиката, изкуството могат да дадат някаква култура, възпитание, етикеция, но не могат да променят лошата природа на човека, не могат да го спасят от самия него. Човек се намира в състоянието, описано в Ерем.13:23, безпомощен срещу злите си наклонности и животът доказва това:

“Може ли етиопянин да промени кожата си или леопард пъстротите си? Тогава можете да правите добро вие, които сте се научили да правите зло?” (Ер.13:23)

Единствено Библията като Божие Слово и сила може да помогне и преобрази грешника, да го направи Божий син и дъщеря.

Една драматична история, разиграла се преди около 200 години, свидетелства за силата на Библията. Тя е описана хубаво от съветския автор В.Ровински в книгата, излязла и на български “Бунтовният кораб”.

На 28 ноември 1787 г. корабът “Баунти” с капитан Вилиям Блай напуска Англия на път за остров Таити, но поради жестокостта на капитана моряците въстават, изгонват го и слизат на 20-ти януари 1790 г. на малкото островче Питкерн в Тихия океан, между Австралия и Южна Америка. Там те заживяват с местните жители, но твърде скоро животът им се изражда в пиянство, побоища и убийства. Обстановката става непоносима. Тогава един ден най-старият моряк Адам Смит намира в един от сандъците старата корабна Библия. Взема я в ръката си, избърсва праха и зачита на отворената страница думите в 1Кор.6:10. Те му правят силно впечатление и той започва да посещава домовете на другите моряци, като им чете Словото Божие. Животът на острова коренно се променя. Всички заживяват в мир. По-късно чрез мисионери там прониква и вест (вестта за скорошното идване на Христос според Св.Писание). Днес почти всички жители на малкото островче живеят според принципите на евангелието. Ровински пише, че посетителите са останали учудени от гостоприемство и добрите обноски на скромните островитяни. Тази сила на Божието Слово е декларирана в много пасажи, но особено в Евр.4:12 и 2Тим.3:16,17.

“Защото Божието Слово е живо, деятелно, по-остро от всеки меч остър и от двете страни, пронизва до разделяне душата и духа, ставите и мозъка и издирва помислите и намеренията на сърцето” (Евр.4:12)

“Всичкото Писание е боговдъхновено и полезно за поука, изобличение, поправление, наставление в правдата, за да бъде Божият човек усъвършенстван, съвършено приготвен за всяко добро дело” (2Тим.3:16,17)

И последното чудо на Библията, което я прави уникална, са нейните пророчества. Около 27% от библейския текст е пророчески. Тази книга съдържа стотици предсказания от различен характер: предвиждания за историческото развитие на света, пророчества за Месия (Христос), предсказания за събитията-симптоми на последното време, пророчества за крайната съдба на света и човечеството и т.н. Тук трябва да отбележим един фундаментален факт. Тъй като в никоя друга свещена книга на народите и в никаква друга литература в нашия свят не се съдържат точни пророчества, освен в Библията, тези пророчества и тяхното точно покритие с историята са божественият печат на Библията. Сам Великият Бог се позовава на това:

“Помнете предишните неща от древността, защото Аз съм Бог и няма друг... Който отначалото изявявам края и от древните времена нестаналите още неща... Ис.46:9,10.

Желаете ли накратко един красноречив пример? Историята за възхода и залеза на Отоманската империя пълни томове. Издигайки се като приливна вълна, турците застрашават Европа през ХVI век. В продължение на 400 години вилнеят над Източна Европа. Но постепенно тази империя запада, докато стане “болникът”. Глава 9 на Откровение, написана преди около 2000 години от ап. Йоан, е забележително пророчество за съдбата на Отоманската империя. Въз основа на Откр.9:15 Йосия Лич от Филаделфия публикува в 1838 г. тълкуванието си, че на 11 август 1840 г. Турция ще капитулира пред великите сили. Неговите възгледи били отбелязани и осмивани в списания и атеистични клубове на Америка.Но когато се разнесли новините за залеза на Турската империя, всички били потресени. За няколко месеца Лич получил повече от 1000 писма от изтъкнати атеисти, в които последните заявявали, че се отказват от борбата против Библията и я приемат като божествено откровение до човека. Тук подхождат думите на ап. Петър:

“Защото никога не е идвало пророчество от човешка воля, но святите човеци са говорили от Бога, движими от Светия Дух” 2Петр.1:21.

Всичко това взето заедно и цялото й съдържание доказва неоспоримо, че Библията е Божие Слово, слово на живия Бог. Всяка книга има своя автор. Ако запитаме сега, кой е авторът на Библията, трябва да отговорим, че макар и написана чрез човешки представителства, тя ни предава небесна, надземна информация. Пророците и апостолите като писатели на различните й части са били вдъхновени и ръководени от Божия Дух. В такъв случай нейният истински автор е сам Бог! Самата Библия отговаря на въпроса за авторството й във 2Тим.3:16 и 2Петр.1:20,21:

“Всичкото писание е боговдъхновено...” (2 Тим.3:16).

“И това да знаете преди всичко, че никое пророчество в писанието не е частно на пророка обяснение на Божията воля, защото никога не е идвало пророчество от човешка воля, но светите човеци са говорили от Бога, движими от Светия Дух.” (2 Петр.1:20,21)

Прочутото изложение на Джон Веслей, световен евангелизатор от ХVIII в. гласи:

“Библията трябва да бъде изобретение или на добри хора и добри ангели, или на зли хора и демони или тя е от Бога. Първите две положения са недопустими.”

Библията е Божие послание до теб и мен, за да ни осветли относно смисъла и целта на живота и да ни помогне (1Сол.2:13).

Нейното най-велико достойнство е, че ни посочва Спасител, Господ Исус Христос, и път към Божието царство (Деян.4:12).

И така драги читателю, ти стоиш пред една велика книга. Ако тя не съществуваше, светът би могъл да бъде интерпретиран и материалистически. Но ето тя съществува, тя те осветлява, тя апелира към здравия ти разум и сърцето ти. Известно е възхищението и преклонението на много гении пред Библията. Нека приключим тази част с мнението на класика на българската литература Иван Вазов (1850-1921):

“Аз не зная под небето друга книга, по-могъща и тъй всеобща, каквато е Библията... Там, дето Библията се знае и чете, злините са случайни, а добродетелите са трайни спътници на живота. Учудвам се, че тази свята книга много слабо се знае у нас не само от миряните, но и от духовниците.”

Чети Библията, въведи я в дома си, в душата си и тя ще те въведе един ден във вечното Божие царство.

Вярно е това слово и заслужава пълно приемане,че Христос Исус дойде на света да спаси грешните,от които главният съм аз.

преди 1 час, dioib написа:

Уви ти считаш, че и той е нарушил някакви Божи закони ... мда ... Не го възприемаш като Божи син и неразделна част от Бог, този който ни е сътворил.

Кого не възприемам за Божи Син - Исус ли? Бъркаш,как се ориентира че не го приемам?

преди 31 минути, X-TEAM написа:

Вярно е това слово и заслужава пълно приемане,че Христос Исус дойде на света да спаси грешните,от които главният съм аз.

Може ли да посочиш колко грешника е спасил Христос, и да поясниш защо две хиляди години след неговото идване, светът продължава да тъне в страдания?

преди 31 минути, X-TEAM написа:

“Помнете предишните неща от древността, защото Аз съм Бог и няма друг... Който отначалото изявявам края и от древните времена нестаналите още неща... Ис.46:9,10.

Точно така! Казаното в цитата е точно, но вие изменяте така нареченото Божие Слово и твърдите, че Бог има син, който е равен на Него. Т.е. опровергавате твърдението в по-горния цитат, че Бог е Един и друг няма. Т.е. че няма други богове, нито богоравни Божии синове.

Друг е въпросът, че дори и Исус казва, че всички сте синове/респективно - дъщери/ на Всевишния. т.е. всички сме Негови чада, сътворени от Всевишният Творец на света. Всички под Него не са равни на Него, а са Негови творения.

на 3.07.2022 г. в 11:02, dioib написа:

Във всяка една религия има добродетелност. Нека се опитаме да ги споделим независимо от вярванията ни. 

Добродетелта е нещо положително, което е за предпочитане пред други отрицателни неща.

Три добродетели, които ценя:
1. човечност/любов и грижа/състрадание
2. умереност/сдържаност/пестеливост
3. скромност/не се стремя да бъда пред другите

Привърженик съм на учения, които ценят живота.

преди 8 часа, X-TEAM написа:

А,да,за малко да забравя,че Исус нашия Бог,все още не е възприет от вас израилтяните,вие все още чакате да дойде вашия месия и да ви спаси!

Под секрет да ти" кажа" ,да не чуят другите, това се знае още от времето на Авраам. Хубаво е,че не си пропуснал тия неща,но към момента  те нямат отношение към темата.

Големият руски химик

Едно крупно събитие за библейската археология

Да вземем пример от биологията. Съвременната генетика

Всичко това  е чудесно. Само не разбрах защо обърканата ти мисъл написа  преди това този пост :

на 5.07.2022 г. в 8:01, X-TEAM написа:

,а платената псевдонаука - история ,археология и т.н. може да си доказва каквото поиска,щом им се плаща!

Та в един момент се получава ,че  подритваш науката, а в друг търсиш авторитет в нея.

Едно крупно събитие за библейската археология ни помага да се убедим в непроменеността на първоначалния текст.

През 1947 г. бяха открити прочути древни свитъци на части от Библията в пещери край Мъртво море. Това са така наречените Вадикумрански пергаментни свитъци, най-старите ръкописи, с които днес библейската археология разполага.

Значи,толкова много постове избълбука в темата и не разбра ,че коментираме достоверността на НЗ.  Надявам се правиш разлика между ТАНАХ   и НЗ.

Един съвет не употребявай думата библия/както грешно е направено в текста от неизвестен многознайко и начинаещ" експерт",повече емоционално отколкото информационно надъхан/,когато става въпрос за ТАНАХ. Думата библия е гръцка и е въведена като понятие след появата на Септуагинта.По -късно е въведено и понятието Стар Завет...християнска му работа,какво да ги правиш.. 😂

преди 16 часа, X-TEAM написа:

А,католиците имат катехизис,не Библия - (и при тях има доста изменения)! Всички те са в абсолютен разрез с Божието Слово!

🤣сериозно. Даже не правиш разлика между катахезис и Библия?

Интересувай се,преди да отправиш забележка на Диоида ,че не разбира какво пише.За друг път да знаеш ,че и православните освен католиците имат и катахезис и Библия.

Православен катехизис и Послание на източните патриарси за православната вяраПравославен катехизис | Къща за птици | Birdhouse

преди 9 часа, X-TEAM написа:

Това са така наречените Вадикумрански пергаментни свитъци,

Изключително невежество Защо преписваш от такива източници?

Хирбет Кумран и Вади Рум /Уади Рум / са две различни неща. Кой идиот е  миксирал пустинното плато в Исраел с пустинята в Йордания, за да измъдри тая нелепост.

Кумрански ръкописи!!!! това е коректно.

преди 9 часа, X-TEAM написа:

Желаете ли накратко един красноречив пример?

И така драги читателю,

И така:   желаем/ ако ти е възможно,разбира се/ да използваш самостоятелната си мисъл и да си съсредоточен,когато напъваш да влизаш в дискусия.

Желателно е когато постваш цял един такъв текст да посочваш ,че не е твоя мисъл и  да цитираш източника.

Желателно е да си проверяваш източниците  които преписваш  или цитираш в случай ,че не можеш да споделиш лична опитност.

Желателно е да вързваш по смисъл постовете си,за да не изглежда съвсем основателно че си в темата ,колкото да бълбукаш/то и в това няма нищо лошо, но аз губя търпение  и интерес към такъв безмислен диалог/

Много ти здраве от драгия читател!

Темата не е,колко знаете.

До тук,прочетох няколко привърженици,на различни вероизповедания.Добродетел,никаква.Заяждане тип-комшо през оградата.

преди 11 часа, dioib написа:

---------------------------------

както обещах......оригинали и единствени екземпляри в света  на религиозна книжнина "преживяла" не едно и две изпитания през вековете. Събират се и се възстановяват късче по късче. Някои реставрации траят с години и специалистите работят върху тях почти през целия си живот....

• Автор
преди 12 часа, _Aumi_ написа:

Не въпросът е нелеп, а твоето твърдение е нелепо!

Когато изръсиш някоя глупост и искат да поясниш какво искаш да кажеш, винаги се отмяташ и извърташ като наричаш въпросите на другите нелепи.

Затова първо, като казваш нещо, помисли, дали можеш да го обясниш!😅

Цитат

След това рече Бог: да сътворим човек по Наш образ, (и) по Наше подобие

И след като човек е сътворен по подобие на Бог, то защо аз не съм подобие?! :) Само ти ли си?! ... :) -> До мен си "седи" подобие на богинята ... :) Това, че ти нямаш Бог е друг въпрос ... :) 

Благодаря, че ме расмя! :)  

преди 2 минути, dioib написа:

И след като човек е сътворен по подобие на Бог, то защо аз не съм подобие?! :) Само ти ли си?! ... :) -> До мен си "седи" подобие на богинята ... :) Това, че ти нямаш Бог е друг въпрос ... :) 

Благодаря, че ме расмя! :)  

Кой твърди че човек е сътворен по подобие на БОГ?! Твърди го една малоумна религия. Никой не е ВИЖДАЛ БОГ, че да направи сравнение.

Редактирано от Емил Костов (преглед на промените)

• Автор
преди 11 часа, X-TEAM написа:

Кого не възприемам за Божи Син - Исус ли? Бъркаш,как се ориентира че не го приемам?

Коментара бе единствено към Валки... Да, ползвам съм твой коментар, но не възприемането за Боция син е към Валки. 

преди 7 минути, Емил Костов написа:

Кой твърди че човек е сътворен по подобие на БОГ?! Твърди го една малоумна религия. Никой не е ВИЖДАЛ БОГ, че да направи сравнение.

:offtopic_s:Ще го видиш по естествен път, а не преди окуляра НоСър ... :) 

Благодаря за пореден път, че и ти ме дорасмиваш. :) 

преди 8 минути, dioib написа:

Коментара бе единствено към Валки... Да, ползвам съм твой коментар, но не възприемането за Боция син е към Валки. 

:offtopic_s:Ще го видиш по естествен път, а не преди окуляра НоСър ... :) 

Благодаря за пореден път, че и ти ме дорасмиваш. :) 

Нали знаеш после каква цена ще платиш за деянието си с помощта на този окуляр. Душата си е само твоя. Внимавайте! 

• Автор
преди 7 часа, NVJ написа:

човечност

Това е може би универсално сред вички ни. То ни прави човеци!!! 

Всеки от нас ако възприема всеки друг като себе си, то другото дободетелство ще е надстройка. Нещо като ъпдейт!!! 

Благодаря ти, за тази "силна" добродетелственост!!!  

преди 2 часа, valkiria1 написа:

Под секрет да ти" кажа" ,да не чуят другите, това се знае още от времето на Авраам. Хубаво е,че не си пропуснал тия неща,но към момента  те нямат отношение към темата.

Всичко това  е чудесно. Само не разбрах защо обърканата ти мисъл написа  преди това този пост :

Та в един момент се получава ,че  подритваш науката, а в друг търсиш авторитет в нея.

Значи,толкова много постове избълбука в темата и не разбра ,че коментираме достоверността на НЗ.  Надявам се правиш разлика между ТАНАХ   и НЗ.

Един съвет не употребявай думата библия/както грешно е направено в текста от неизвестен многознайко и начинаещ" експерт",повече емоционално отколкото информационно надъхан/,когато става въпрос за ТАНАХ. Думата библия е гръцка и е въведена като понятие след появата на Септуагинта.По -късно е въведено и понятието Стар Завет...християнска му работа,какво да ги правиш.. 😂

🤣сериозно. Даже не правиш разлика между катахезис и Библия?

Интересувай се,преди да отправиш забележка на Диоида ,че не разбира какво пише.За друг път да знаеш ,че и православните освен католиците имат и катахезис и Библия.

Изключително невежество Защо преписваш от такива източници?

Хирбет Кумран и Вади Рум /Уади Рум / са две различни неща. Кой идиот е  миксирал пустинното плато в Исраел с пустинята в Йордания, за да измъдри тая нелепост.

Кумрански ръкописи!!!! това е коректно.

И така:   желаем/ ако ти е възможно,разбира се/ да използваш самостоятелната си мисъл и да си съсредоточен,когато напъваш да влизаш в дискусия.

Желателно е когато постваш цял един такъв текст да посочваш ,че не е твоя мисъл и  да цитираш източника.

Желателно е да си проверяваш източниците  които преписваш  или цитираш в случай ,че не можеш да споделиш лична опитност.

Желателно е да вързваш по смисъл постовете си,за да не изглежда съвсем основателно че си в темата ,колкото да бълбукаш/то и в това няма нищо лошо, но аз губя търпение  и интерес към такъв безмислен диалог/

Много ти здраве от драгия читател!

Нищо ново не ми казваш под "сеееееекреееееет",това се знае!

Искаш да кажеш,че няма псевдонаука,така ли? Голям си смях!
Както има добро,така има и зло,същото е и с науката - има истинска,има и лъжлива!

Ако аз не правя разлика между Библия и "Катехизис",нямаше да ти го казвам в по -предния си пост!

На територията на България се употребява думата Библия,а това от къде тя е произляза е само подробност,която всички знаят!
И след като говорим за думи,думата "Израел",така се пише на български,а не "Исраел",както ти се възприела да я пишеш,защото произходът ти е оттам! 
Това е на базата на същия принцип,за който ми говориш!

И ти не си кой знае каква "експертка" за каквато се мислиш! В главата ти е цяла бъркотия,смесена с най - различни неща и противоречия - будизъм,християнство,ислямизъм,атеизъм,митове и легенди и т.н. ,и т.н. ...

Смесваш от всичко по малко и демагогстваш,само че не успяваш някак си да убедиш някого!

Да,използвал съм информация от един добър източник,от който можеш само да научиш нещо хубаво и добро,и  по никакъв начин това не се счита за невежество!
Невежеството е,когато някой я отхвърля!
Така,че имаш глава на раменете си и можеш сама да си го потърсиш,аз не съм длъжен да ти давам източника на информация!

Изобщо не съм съгласен с това,което ти казваш,че е коректно! Това си е твое виждане!

Аз използвам самостоятелната си мисъл,през цялото време без да се напъвам! Докато ти се напъваш да заблудиш с не аргументираните си постове,много от хората във форума!
Много добре и точно си връзвам по - смисъл постовете и изобщо не бълбукам,точно обратното е - това се отнася специално за теб!
Просто не можеш да се аргументираш! Особено за Апостол Павел,хич,ама хич те няма!
А,ти защо прикачваш видео материали и снимки,ползвай си "мисълта",или "лична опитност"?!

П.С.
Много ти здраве от човека пуснал информацията!

преди 1 час, dioib написа:

Коментара бе единствено към Валки... Да, ползвам съм твой коментар, но не възприемането за Божия син е към Валки.

Извинявам се,грешката е моя!

преди 13 часа, _Aumi_ написа:

Може ли да посочиш колко грешника е спасил Христос, и да поясниш защо две хиляди години след неговото идване, светът продължава да тъне в страдания?

Точно така! Казаното в цитата е точно, но вие изменяте така нареченото Божие Слово и твърдите, че Бог има син, който е равен на Него. Т.е. опровергавате твърдението в по-горния цитат, че Бог е Един и друг няма. Т.е. че няма други богове, нито богоравни Божии синове.

Друг е въпросът, че дори и Исус казва, че всички сте синове/респективно - дъщери/ на Всевишния. т.е. всички сме Негови чада, сътворени от Всевишният Творец на света. Всички под Него не са равни на Него, а са Негови творения.

Всеки един човек на тази Земя!

Йоан 3:16

Защото Бог толкова възлюби света, че даде Своя Единороден Син, за да не погине ни един, който вярва в Него, но да има вечен живот:

Нищо не сме променили,Библията ясно го казва :

1 Йоаново 5 : 7

Защото трима са които свидетелствуват [на небеса, Отец, Слово (Исус) и Дух Светий; и тия тримата са едно.

Всеки един човек на тази Земя!

Това не отговаря на въпроса ми, защо след като Исус е изкупил превантивно греховете на всички човеци на земята, хората продължават да се разболяват и страдат? След като вече са изкупени чрез пролятата му кръв, би следвало да няма мъка, болести, страдания!

преди 10 часа, dioib написа:

И след като човек е сътворен по подобие на Бог, то защо аз не съм подобие?!

Бог има ли образ?

Или ти си представяш, че си създаден по образа на Исус, изобразяван на иконите?

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.