Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Добродетелността сред различните религии.

Featured Replies

преди 36 минути, Just a Stranger написа:

Съвсем естествено. Човек определя къде ще попадне според характера на мислите и стремежите му. В сферите след смърта всичко се движи от мисълта и съответно мислите сформират обкръжението. Яано е, че зависимият човек ще се обгради с образи на това, от което е зависим. Но тези мисловни образи няма да задоволят желанията му. Резултатът ще е психическо страдание. Сещаш се за Тантал предполагам - историята е много точно изображение на идеята. Духовните стремежи обаче нямат нужда от физическо средство (тяло) за да се реализират. И по отношение на тях възможностите в съответните сфери нарастват многократно. 

В такъв отговор виждам твърде слаба връзка с въпросите.

• Отговори 422
  • Прегледи 30,7k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• В Библията е написано "едната ръка да не знае, какво прави  другата. Подпомагането е дело лично и за него не се гърми по форуми. Да осведомиш технически форум, че миеш чинии и мивка на стари хора

• 1001 broccoli
    1001 broccoli

За мен добродетелите са над религиите. Религиите могат да поставят акцент върху някои конкретни добродетели, и го правят, но това не означава, че последователите им трябва да развиват само тях. В

• valkiria1
    valkiria1

Значението на думата тържище е : Място, определено за търгуване; базар. Никой храм в този смисъл  не е тържище,но в много от тях се извършва търговия. Продажба на свещи,икони,църковни календ

преди 4 часа, _Aumi_ написа:

Съществуването на Бог и вярата в Бог Творец и Създател, не противоречи на теориите на Буда.

Буда може да не говори за Бог Творец, но пък говори за разни богове и духове обитаващи различни сфери на съществуване.

Откога посланията на буда станаха "теории"? :)

Тотален фейк е първото изречение, но второто избива рибата с глупостта си да правиш аналогия между 'върховния бог-творец" и "разните богове и духове, от сферите".

И по-големи глупости си писала, ей така от инат и гордост - все пак "ти нямаш проблеми да си вярваш в каквото ти скимне". Така е - тук на показ сама си показваш докъде може да стигне  напора към вярване, ако ще и да са тотални недоумици, но пък сигурно им се кефиш, защото "каквото ти харесва' било в основата им. Въобще - повярванките, като един безкраен купон и фантазно парти.

Отгоре на всичкото - било въпрос на "избор"... :) Но не само - за да покаже някой друг дали твоето било откачено, трябвало да ти представя доказателства... Защото ти преди всичко само на доказателства караш докато измишльотините и нагласациите те дебнат отвсякъде. 

преди 4 часа, _Aumi_ написа:

Какво ти пречи кой какво писал или в какво вярвал.

Не знаех, че някой или нещо, ми пречи. :) Пред внимателния ти взор нищичко не може да се скрие, ей! 

преди 24 минути, _ramus_ написа:

Откога посланията на буда станаха "теории"?

Мисля, че нямаш нужда от пояснения какво е теория.

Но все пак, тук има добро обяснение:

„Теория“ в науката се нарича математическо и/или логическо обяснение или описание на набор от събития или явления, или техен модел. В този смисъл „теория“ всъщност се нарича такава хипотеза, която е потвърдена или установена чрез наблюдение или експериментиране и приета като изложение на известни факти; изложение на нещо, смятано за основен закон, принцип или причина за познато или наблюдавано явление.[1] Една теория е в състояние да прогнозира бъдещи събития или наблюдения от същия род и да бъде подложена на тестове посредством експерименти, вследствие на което да бъде потвърдена (верифицирана) или опровергана (фалсифицирана). Оттук следва, че за хората, занимаващи се с наука, понятията „теория“ и „факт“ не са противопоставени. Теорията в науката е хипотеза, потвърдена от факти, за разлика от лаическия смисъл на думата.

преди 34 минути, _Aumi_ написа:

Мисля, че нямаш нужда от пояснения какво е теория.

мислиш че "нямам нужда", но за всеки случай да пуснеш и един цитат... :) От него може и да имам нужда, по подобие на теб, може би.

Малоумно е да наричаш посланията на буда ТЕОРИИ. При все че дори и да си пейстнеш готовия текст, дори няма да си дадеш зор въобще да го осмислиш - къде е буда, къде е "теорията" - дори в "лаическото й значение".

Но пък - нищо не ти пречи да си вярваш " в каквото си избереш, за да ти е кеф".

""""...ооо-ооо-Оранжево небето, оранжево морееето, ..., оранжевите майки, оранжеви дечица, оранжеви китаааари оранжево звънят". И дядо Коледа пристигна също в оранжево и носи оранжеви подаръци на оранжевите деца. ..."

Е пък - що да не си повярваме... ама детското му е ролята да се израсне, а не да се стои в него доживот. Ти, като се погледнеш в огледалото, приличаш ли на дете вече?

• Автор
преди 12 часа, Just a Stranger написа:

1. Попадналите в ада остават там завинаги според официалното християнство. 

2. Отново допускаш, че Бог може да не е справедлив. Защо вярваш тогава в него?

3.Защото искам и защото я има. Виж въпроса по-горе. 

Абсолютизираш. В същото време пишейки защо не приложиш думите си към себе си и оценките, които правиш.

4. Свободните съчинения нямат спиране. Като Абсолюта нито ще съм, нито го искам. Будист също не съм, доколкото по някои въпроси съм с различни възгледи от общоприетите будистки. 

1. Защо вярваш в това? -> Кое е официалното християнство? При православното няма ад. Отсъжда ти се вечно забвение = Какво мъчение видиш в това??? ... -> Пак да попитам: Защо вярваш, че има мъчение и прочие на оня свят??? 

ОК, разбирам, че имаш изградени предразсъдъци за християнството, но да считаш, че са верни показва, че не си вярващ в Бог. 

2. Ти допускаш, че Бог не е справедлив. Кой те убеди, че ще те мъчи??? Изобщо няма да те мъчи и прочие, а не ще те приеме в неговото царство.

3. Какво по-точно искаш? Да бъдеш приет в Господното царство ли? Няма как да стане това, докато не приемеш, че Христос е негов син. Всичко останало ще го разбереш на оня свят. Ще видиш, че няма мъка и прочие и прочие, а дали ще възкръснеш за вечен живот ще зависи до колко праведно си живял в този свят. Какво толкова те плаши забвението???

Живей си праведно. Какво толкова се натискаш в някаква йерархия??? За какво ти е тази амбиция? 

И най-смешното е ... :) ... че тук се упражняваш ... :) -> Ми, не ти се получава словото, т.е. за момента не заслужаваш да те приемат при "богоизбраните" ... :) = По-нелепо CV не съм виждал ... :) -> Верно трябва да ти отнемат "свидетелството" (книжката) за преподаване ... :) 

4. В свободен форум може да има свободно споделяне на съчинение. Именно чрез тях се изгражда ИИ. 

= Ако не си разбрал: Интернет над нещата е създаден за маркетингови проучвания, на база на което да се произвеждат необходимите потребности. 

преди 7 часа, Just a Stranger написа:

Съвсем естествено. Човек определя къде ще попадне според характера на мислите и стремежите му. В сферите след смърта всичко се движи от мисълта и съответно мислите сформират обкръжението.

Защо лъжеш??? При това волно и откровено ... Човек не определя, а решава, а дали решенията му са праведни или правилни е спрямо определени критерии. Извън този свят човек не знае какво е, а вярва. Там няма сфери и т.н. 

п.п. Пак да те помоля да споделиш спомен от предишно твое прераждане, а??? :) 

преди 8 часа, _ramus_ написа:

Малоумно е да наричаш посланията на буда ТЕОРИИ.

Всички религиозни постулати, са само хипотези, теории и предположения, тъй-като няма наличие на конкретни доказателства за тяхната достоверност и истинност. Затова за следващите учението на Буда, няма нужда от конкретни доказателства за истинността на казаното, както е и при всички останали религиозни последователи, защото вярата няма нужда от такива. Вярваш, защото приемаш казаното като логическа истина. 

Така че, всеки има правото да прави своите лични избори във вярванията си. Дали са детински или не, какво значение има лично за теб?

Твоята цел, е да търсиш с кого да се захванеш за пореден път, което също е детинско заиграване. 

Ами забавлявай се, не ми пречиш! Твоето мнение, както се вижда, не може да промени вярванията и нагласите на никой. 

преди 5 часа, dioib написа:

При православното няма ад. Отсъжда ти се вечно забвение = Какво мъчение видиш в това??? ... -> Пак да попитам: Защо вярваш, че има мъчение и прочие на оня свят??? 

Православието някаква друга библия ли има?

12 Видях и мъртвите големи и малки, стоящи пред престола; и едни книги се разгънаха; разгъна се и друга книга, която е книгата на живота; и мъртвите бидоха съдени според делата си по написаното в книгите.

13 И морето предаде мъртвите, които бяха в него; и смъртта и адът предадоха мъртвите, които бяха в тях; и те бидоха съдени всеки според делата си.

14 И смъртта и адът бидоха хвърлени в огненото езеро. Това - присъдата за в огненото езеро е втората смърт.

15 И ако някой не се намери записан в книгата на живота, той биде хвърлен в огненото езеро.

...

8 А колкото за страхливите, невярващите, мръсните, убийците, блудниците, чародейците, идолопоклонниците и всичките лъжци, тяхната участ ще бъде в езерото, което гори с огън и жупел. Това е втората смърт.

...

2. Ти допускаш, че Бог не е справедлив. Кой те убеди, че ще те мъчи??? Изобщо няма да те мъчи и прочие, а не ще те приеме в неговото царство.

3. Какво по-точно искаш? Да бъдеш приет в Господното царство ли? Няма как да стане това, докато не приемеш, че Христос е негов син.

Значи няма да те мъчи, само ако приемеш, че Христос е негов син!

А който не приеме това, няма да бъде мъчен, а ще бъде хвърлен в Огненото езеро!😉

• Автор
преди 58 минути, _Aumi_ написа:

Православието някаква друга библия ли има?

Къде виждаш, че в ада грешниците се измъчват??? 

Да, на съд първо ще се подложат мъртвите, но до колко познаваш "втората смърт"? Или третата или поредната??? :)  

На оня свят няма мъчение!!! Да, някои ще изживеят "втора смърт", но други които са приели, че Христос е техен спасител и се покаят не ще я получат.

И ти ли вярваш, че на оня свят ще те мъчат??? :) Той не е като този!!! :)

Хайде .... разказвай как е било при предишното ти умиране, т.е. при предишнияТ живот??? :)  

преди 58 минути, _Aumi_ написа:

Всички религиозни постулати, са само хипотези, теории и предположения, тъй-като няма наличие на конкретни доказателства за тяхната достоверност и истинност.

Ти също не разполагаш с доказателства, че теориите и/или хипотезите на Буда са истина ... :) -> А, доказателството е да дадеш спомен от предишен живот. Не можеш  нали??? :) 

Сподели кой познаваш като прероден??? Той какъв аргумент ще даде в полза на Буда??? :) 

И последно: Защо лъжеш, че в тоя свят страдаш??? Нали си правиш каквото си искаш??? Поради какво проявяваш лицемерна загриженост към страдащи??? Що не им помагаш, а все натъртваш, че други трябва да им помогнат??? Те не могат ли сами да се избавят??? Как ще ги накараш да прочетат и разберат Буда??? 

Хайде да видим как по-точно помагаш за развитието на този свят. Как по-точно господстваш? За момента само и единствено чрез негативна конотация. Дай нещо позитивно??? Не, ама защо??? 

Не даваш пари, не даваш позитивна конотация, не даваш акъл, а само се забавляваш. = Няма никаква полза от теб по отношение на духовното развитие на човек, а само да му натъртваш колко е нещастен и страда... :) -> Та това си е подигравка към човечеството бе Ауми ... :) 

Да не си мецаната на дръндю??? :) Ех, Ауми .... така кажи бе душо, че си от некой джинс ... :) Къф ти е занаята, т.е. от кой джин си???  Калайджии, Каналджии или прочие ... :) Май си от джинса който може да прави само и единствено сеир ... :) Да има каламбур... :) 

Благодаря ти! Отново успя да ме разсмееш ... :) Сега разбрах, защо дрънди обича кюфтета и кебапчета ... :)  

преди 10 минути, dioib написа:

А, доказателството е да дадеш спомен от предишен живот. Не можеш  нали??? :) 

Дори и да ти дам, ти пак няма да повярваш, а ще кажеш, че си измислям! 😏

Поради какво проявяваш лицемерна загриженост към страдащи??? Що не им помагаш, а все натъртваш, че други трябва да им помогнат??? Те не могат ли сами да се избавят??? Как ще ги накараш да прочетат и разберат Буда??? 

Кога и къде видя да натъртвам други да помагат?!

Първо, всеки сам трябва да си помогне, за да му помогне и Господ.

Второ, би било чудесно ако всички хора се опитваха да разберат учението на Буда и да приложат в живота си правилата които посочва той! Тогава страданието по света, със сигурност би намаляло!

Сега разбрах, защо дрънди обича кюфтета и кебапчета ..

Дрънди доста успешно играе тук ролята на Сиганин.

И вие като мечки се връзвате на игричките му. 😄

А той всъщност е доста мъдър човек!

• Автор
преди 7 минути, _Aumi_ написа:

Дори и да ти дам, ти пак няма да повярваш, а ще кажеш, че си измислям! 😏

Не, не можеш да ми дадеш!!! :) Дай им обаче на другите, ама що не им ги даваш??? :) 

Остави ме мен!!! Аз си знам. НО, явно те е страх, че ще ги оборя ... :) Защо???!!! -> Щото ще те хвана в лъжа ли???!!! :) 

Лесно се измъкваш ... чети Библията, чети Буда ... :) Това не са доказателства!!! :) 

Не лъжи!!! Не може да дадеш доказателства, а всеки твой аргумент ще е само и единствено "карикатура" ... :) 

преди 1 минута, dioib написа:

Не, не можеш да ми дадеш!!! :) Дай им обаче на другите, ама що не им ги даваш??? :) 

Остави ме мен!!! Аз си знам. НО, явно те е страх, че ще ги оборя ... :) Защо???!!! -> Щото ще те хвана в лъжа ли???!!! :) 

Лесно се измъкваш ... чети Библията, чети Буда ... :) Това не са доказателства!!! :) 

Не лъжи!!! Не може да дадеш доказателства, а всеки твой аргумент ще е само и единствено "карикатура" ... :) 

Нямам намерение да давам на никого никакви доказателства, нито да го убеждавам в каквото и да било.

Аз за себе си имам достатъчно доказателства, за да вярвам. Мнението на останалите, за мен не е от жизнена важност!

• Автор
току-що, _Aumi_ написа:

Нямам намерение да давам на никого никакви доказателства, нито да го убеждавам в каквото и да било.

Аз за себе си имам достатъчно доказателства, за да вярвам. Мнението на останалите, за мен не е от жизнена важност!

Е, що излъга тогава?! -> Нямало да повярвам ... :) Ако е истина ще потвърдя ... но уви лъжеш ... :) 

В случая аз казах истината: Не можеш да дадеш доказателства! Не можеш!!! 

Не става въпрос дали искаш или не. Не можеш! То не е по твой избор, а заради нарежданията на някой!!! 

И в тоя случай доказваш, че тук не си откровена, а си лицемерна. Не си, за да помагаш на другите, а с определена користна цел. 

Елементарно е: Спекулираш! В това нищо лошо няма, но поне се изясни, че се забавляваш.... т.е. нямаш сериозно отношение към темите ... ОК!

Бъди щастлива. Явно не се интересуваш, а само се забавляваш ... Продължавай, не ми пречиш ... :) 

Бог да ти прости волните и неволни деяния. Амин 

преди 24 минути, dioib написа:

Е, що излъга тогава?! -> Нямало да повярвам ... :) Ако е истина ще потвърдя ... но уви лъжеш ... :) 

В случая аз казах истината: Не можеш да дадеш доказателства! Не можеш!!! 

Не става въпрос дали искаш или не. Не можеш! То не е по твой избор, а заради нарежданията на някой!!! 

И в тоя случай доказваш, че тук не си откровена, а си лицемерна. Не си, за да помагаш на другите, а с определена користна цел. 

Елементарно е: Спекулираш! В това нищо лошо няма, но поне се изясни, че се забавляваш.... т.е. нямаш сериозно отношение към темите ... ОК!

Бъди щастлива. Явно не се интересуваш, а само се забавляваш ... Продължавай, не ми пречиш ... :) 

Бог да ти прости волните и неволни деяния. Амин 

Твоите бръщолевения, нямат нищо общо с моята личност.

Не съм длъжна да ти давам доказателства, и както казах те не са важни за теб, а за мен самата.

А личните ти нападки са клевети по мой адрес, и твои инсинуации. Които повече те обрисуват теб самия, отколкото мен!

преди 13 часа, perin2 написа:

В такъв отговор виждам твърде слаба връзка с въпросите.

Въпросите ти се основават на предположения, които правят отговорът им невъзможен. Също като теорията за Големия Взрив и представата, че някакъв съвършен и всемогъщ Бог създава света, могат да се отнесат само до някакво относително начало. Ти допускаш, че Бог е всезнаещ, но всичко около нас сочи, че знанието се придобива с опит. Откъде този опит при Бог, при положение, че преди евентуалното творение го е нямало пчоявения свят в който опитът да се натрупа. Мога да дам и други несъответствия с действителността. 

Единственото приемливо за мен допускане (а и за някои религии и учения) е, че светът винаги е аъществувал като система от неизменни принципи обуславящи проявлението му. Волята (чиято и да е) може да създаде само нещо временно и ограничено. 

преди 58 минути, dioib написа:

На оня свят няма мъчение!!! Да, някои ще изживеят "втора смърт", но други които са приели, че Христос е техен спасител и се покаят не ще я получат.

И ти ли вярваш, че на оня свят ще те мъчат??? :) Той не е като този!!! :)

преди 58 минути, dioib написа:

И последно: Защо лъжеш, че в тоя свят страдаш??? Нали си правиш каквото си искаш??? Поради какво проявяваш лицемерна загриженост към страдащи???

Виждаш ли си противоречието? Защо не опиташ малко и да помислиш преди да бързаш да пишеш първосигнално. Излиза, че за теб никъде няма страдание и виждащите го са лъжци. Първо го няма в оня свят, защото не бил като този. После го нямало и в този... Безсмислено е да ти се отговаря. 

• Автор
преди 1 час, Just a Stranger написа:

Виждаш ли си противоречието?

Вие си вижте противоречията ...

преди 2 часа, _Aumi_ написа:

А личните ти нападки са клевети по мой адрес, и твои инсинуации. Които повече те обрисуват теб самия, отколкото мен!

Не виждам лични нападки ... Тук всеки избира какъв да му е образа ... :) Тази мистика не ти ли е известна??? :) Считаш, че ти правя някаква магия ли?! :) -> Успяваш да ме разсмееш ... отново и отново ... :) 

....

Прочие ...

...

Кратко: Добродетелност чрез негативни конотации не се прави!

За това и ви приканвам, ако знаете положителни конотации в будизма или във вашите вярвания да ги споделите, иначе каква добродетелност има да се говори за ад, мъчения, страдания и прочие??? 

С какво помагате на другия да разбере добродетелството в религията ви и/или вярванията ви, като изнамирате изцяло негативизъм в каквото и било? 

Опишете как проявявате състрадателност? С натякване на негативното ли??? 

Отделно справедливостта не е добродетелност!!! Иначе посредством ваша справедливост как сте помогнали? 

ОК, считате, че аз не съм справедлив спрямо вас, но дали е спрямо вас или образа ви тук??? До колко може да докажете, че сте откровени? 

Това, че считате православното християнство като нещо пошло го разбрах. ОК, но не видях добродетелство сред споделеното от вас тук. 

Нищо лично!!! Ако пък сте счели, че е било лично, то "докладвайте"!!! 

"Говорете" за добродетелността, а не за негативите в този свят, и то през съответните религии и/или ваши вярвания!!!

Ауми ... как ми правиш добро на мен и/или другите като споделяш "гадни" (негативни) неща??? 

Дайте да видим становището на Буда по отношение на Любовта???!!! Как като стоиш не едно място и медитираш правиш другите да изпитват Любовта??? 

п.п. Не е срамно да покажете как посредством вашата религия сте направили нещо добро за другите. Примерно споделете какво сте дарили и къде, за да не страдат определени хора. Как сте проявили състраданието си???

Тук все повтаряте страдание, справедливост и приканвате другите в това. Само приказки без покритие ... Ако имате опит, то го споделете ... 

...

Примерно: Тук на село по един начин направих малко добро на един баща и син, които бяха пропаднали. Да, бе минимално, но колкото си мога. Те изцяло са отхвърлени от другите и то поради факта, че бащата го считат за пияница, а синът за некадърник. Но, това е материална част на моята съпричастност към бедните човеци. Другата морална подкрепа не ще видите ... 

Стоите си на топло нейде, правите се на велики и разбиращи, а по никакъв начин не сте на предната линия сред бедните и страдалците.... 

Поне споделете на кой сте осигурили дърва за зимата??? Или, какво, всичките ви усилия са насочени в момента към Украйна ли??? Да живеят украинците, а българите да умират!!! 

И как според вас Правителството ни прави добро на Украйна като му праща оръжия??? Защо не "скочите" срещу тази несправедливост??? 

Та, как драги ми @Just a Stranger ще обясните тази "справедливост", че е добродетелство??? Как мъдрост от будизма ще премахне войната в Украйна и то при положение, че се взема едностранно решение: украинци може да има в Украйна, а руснаци не???  Кой да защити руснаците в Украйна??? 

За каква справедливост ми говорите??? До колко Буда е бил справедлив ли??? Помагайте де, а не приказвайте колко ги знаете истините!?  

:) Може ли тази моя негативна конотация да я превърнете в нещо положително?! :)  -Не! Не можете!!! -> Вижда се колко сте духовно възвишение ...  :) 

Хайде ... вие сте добрите, а аз лошия ... как ще ме направите добър??? :) А, да чета Библията и/или Буда ... :) 

След като не можете да ми направите добро посредством вашата религия и/или вярвания, то защо мислите, че след като изповядвам православното християнство страдам?! То ми е помогнало да превъзмогна много неща и разбера Любовта на Бог. Именно, чрез въпросната превъзмогвам неприятните събития в моя живот, а напоследък дори проумях и Божата промисъл. Тя, и към момента ми помага. 

За протокола: Положителната конотация е: Бог е милостив!!!

Тези които осъзнаят, че Христос е негов син и се покаят, то той ще ги спаси на оня свят. На този свят всеки се оправя сам. Достатъчно е да живее праведно. Няма прераждания!!! Може да възкръснете за вечен живот, но това ще стане след като настъпи края на този свят. До тогава не ще ви е известно дали сте живели праведно и сте в "списъка" за вечен живот. Докато има кой да ви помни в тоя свят, то може да се моли за вас. Иначе няма как да знаете какво ви чака на оня свят. 

Защо натяквате на другите страх??? ОК, вие се страхувате, но някои не се страхуват ... 

Моите "приказки" може да са глупости, но вашите мнения са карикатура ... е ... положителното е, че успявате да ме разсмеете ... :) Благодаря ви!!! :) 

Замислете се: Кое ви спира да сте откровени? Защо ползвате анонимност и от какво се страхувате??? Ако не ви е страх, то явно сте лицемери!!! В това няма нищо лошо, но поне декларирайте користната си цел. 

И как според вас Правителството ни прави добро на Украйна като му праща оръжия??? Защо не "скочите" срещу тази несправедливост??? 

А защо вашата Църква не се намеси и не се опита да спре това безумие и тази война?

С какво вашата религия помага на хората, в случая защо не се опита да възстанови мира между тези държави?

В Русия специално църквата едва ли ще си позволи думи и действия срвщу властта. Влиянието й върху обществеността  е голямо и тя отдавна е под контрола на тайните служби и държавата. 

преди 51 минути, ncl написа:

Правиш ли разлика между правителство и църква?!

Искаш да кажеш, че Църквата не може да се меси в политиката ли?

А не мислиш ли, че поне може да прави опити да призовава за мир и вразумяване?

преди 22 минути, Just a Stranger написа:

В Русия специално църквата едва ли ще си позволи думи и действия срвщу властта. Влиянието й върху обществеността  е голямо и тя отдавна е под контрола на тайните служби и държавата. 

Именно, защото влиянието на Църквата върху обществото е голямо, тя може да изиграе ролята на помирител. .. ако има желание и воля за това.

преди 10 часа, Just a Stranger написа:

Въпросите ти се основават на предположения, които правят отговорът им невъзможен.

За теб отговорът е невъзможен, защото не искаш да признаеш, че само прилагането на воля може да поддържа ред, закономерност и постоянство. Ако няма проява на воля и промисъл от най-високо ниво, то всичко в този свят щеше да става хаотично, съответно няма да има такова нещо като кармична справедливост например. В такъв случай няма да има дори прозаични неща като математика, гравитация, електромагнетизъм и т.н. 

Също като теорията за Големия Взрив и представата, че някакъв съвършен и всемогъщ Бог създава света, могат да се отнесат само до някакво относително начало.

Не знам какво точно имаш предвид под относително и абсолютно начало.

Аз мога най-много да говоря за абсолютното начало на нашата материална Вселена, което погледнато в по-широк план може да се нарече някакво относително начало, но за по-начални начала от него не се наемам да давам позиция. Бог дефинитивно е извън времето и пространството, съответно Неговото съществуване няма начало.

Ти допускаш, че Бог е всезнаещ, но всичко около нас сочи, че знанието се придобива с опит. Откъде този опит при Бог, при положение, че преди евентуалното творение го е нямало пчоявения свят в който опитът да се натрупа.

Изначално невежите същества придобиват знание чрез опит и няма никакво основание да се придава същото свойство спрямо знанието на изначално всезнаещо същество.

Единственото приемливо за мен допускане (а и за някои религии и учения) е, че светът винаги е аъществувал като система от неизменни принципи обуславящи проявлението му.

За кой свят по-точно става въпрос, за материалния? Може би не е зле и да дадеш и някакво разяснение за разните т.нар. сфери, които не са ми никак ясни.

Волята (чиято и да е) може да създаде само нещо временно и ограничено. 

Не, волята на временни и ограничени същества създава временен и ограничен резултат. Волята на Бога е меко казано много над това ниво, съответно природните и моралните закони на нашия свят се отличават със завидни постоянство и обширност - най-кратко казано, те са вечни и всемирни.

преди 6 минути, perin2 написа:

За теб отговорът е невъзможен, защото не искаш да признаеш, че само прилагането на воля може да поддържа ред, закономерност и постоянство

Напротив. Смисълът на волята е да функционира там където е възможна промяна - тя или променя или предпазва от промяна (доколкото може). Неизменното не зависи от воля и избор. 

преди 11 минути, Just a Stranger написа:

Напротив. Смисълът на волята е да функционира там където е възможна промяна - тя или променя или предпазва от промяна (доколкото може). Неизменното не зависи от воля и избор. 

Това е така, но ти говориш за неизменното за нас, а то за Бога не е такова.

преди 2 часа, ncl написа:

Разбира се, че не може да се меси в политиката. Църквата реално няма никаква власт. Поне нашата.

Е, как да няма власт над съзнанието на хората, след като има силата да ги привлича в храмовете?

преди 3 часа, _Aumi_ написа:

А защо вашата Църква не се намеси и не се опита да спре това безумие и тази война?

С какво вашата религия помага на хората, в случая защо не се опита да възстанови мира между тези държави?

Всички големци на основните деноминации са декларирали такива стремежи и позиции. Какво точно правят по въпроса освен да приказват, ние няма как да знаем. Много важен е друг проблем - и от двете страни има групи радикално настроени духовници, които обявяват противника в една или друга форма на сатанизъм и разглеждат войната като оправдана, необходима, неизбежна и т.н. Те си посочват причините, които най-често са принципно легитимни, но не бих се съгласил, че легитимират войната като решение.

Самата война е мотивирана на първо място от капитализирани омраза, отмъстителност и страхове и у двете страни. Тя представлява поредния епизод на сблъсъка между демоните на самодоволството и хедонизма и тези на завистта и тиранията, случайно или не, започнал веднага след замяната на Божия авторитет с човешкия авторитет - буржоазни революции, идеологии и т.н. След като голяма част от хората сами са се отказали от вярата си, то институцията логично няма да има достатъчен авторитет, за да промени положението към по-добро. 

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.