Премини към съдържанието
  • Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Добродетелността сред различните религии.

Препоръчан отговор

на 21.01.2023 г. в 21:09, Anzhel Dimitrov написа:

Пак да повторя ,че съм пратеник на Бога - Господа ( Анжел от : ,, Анж " и ,, Ел " Анж - най обичан , Ел - пратеник на Бога. )

:lol6:Мдааам - чудесно встъпление в кабинета на психиатъра.

Няма по-обичан от бога, просто! Въпросният бог, още преди Адам, в израз на леки умопомрачителни отклонения, е експериментирал с "такситата" и "бакшишите"... Вероятно като заигравка, защото особено точно определен един бакшиш - много го е "заобичал"! Ама направо са се прегърнали във вечността - бакшиша и бог, всеки ден си шушнат, пият си кафенце, дават си ишерети - я скришни, я прекалено явни... Направо влюбени един в друг!

От там идва и "БАЛ( от бал, бол - по много)-ЛАМУР (от любов)-НИК ( от ник-ой, ник-ога, ник-ое, ник-ъде)

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

• Отговори 410
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Потребители с най-много отговори

Публикувани изображения

на 23.01.2023 г. в 5:42, dioib написа:

Добре знаеш, че за нормалните хора, то определени "пипнати" от Бог са "луди" и ги считат за опасност, т.е. плашат се да не проявят активност (агресия...). 

Принципно: На сила не може да се вярва в Бог. Може да се показват неговите чудеса, чрез които човек да повярва в Бог. 

Агресия - не ,защото Бог ,когато простиш е добре и за теб и за другия. Винаги конфликтите трябва да се разрешават мирно и с диалог.

Днес четох за падре Пио ( католик ,който е извършил много изцеления ) ,искам да съм като него. Понякога съм успявал да излекувам някои близки хора чрез молитва и разговор за тяхното покаяние и приближение към Господ за да се излекуват. Установих го това в болницата в Милано но понякога се разколебавам , но има случаи ,в които съм помогнал и сега в последно време се опитвам да лекувам и помагам на хората за да им минат и тревогите .... Както казвам най - големите чудеса и доказателства ,че има Бог и отвъдно са изцеленията.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 4 минути, Anzhel Dimitrov написа:

Агресия - не ,защото Бог ,когато простиш е добре и за теб и за другия.

Дали ще провокираш в другия агресия или ти ще я проявиш, то няма разлика. ;) 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 1 час, dioib написа:

Дали ще провокираш в другия агресия или ти ще я проявиш, то няма разлика. ;) 

Всякогаш трябва да се прощава , сам знаеш какво казва Христос по въпроса за прошката. Ти прости , и ако другия човек е за наказание , Бог ще  въздаде справедливост чрез другиго. Сам знаеш - смирени са вярващите, а ти доста често си казвал че се гневиш ,а гневът не е присъщ на вярващите.

преди 22 часа, _ramus_ написа:

/cdn-cgi/mirage/73f48f58d79912885fee17bfb46578259dbe6b3f750d3f353c80e28fb1d6ead9/1280/https://www.kaldata.com/forums/uploads/emoticons/default_lol6.gifМдааам - чудесно встъпление в кабинета на психиатъра.

Няма по-обичан от бога, просто! Въпросният бог, още преди Адам, в израз на леки умопомрачителни отклонения, е експериментирал с "такситата" и "бакшишите"... Вероятно като заигравка, защото особено точно определен един бакшиш - много го е "заобичал"! Ама направо са се прегърнали във вечността - бакшиша и бог, всеки ден си шушнат, пият си кафенце, дават си ишерети - я скришни, я прекалено явни... Направо влюбени един в друг!

От там идва и "БАЛ( от бал, бол - по много)-ЛАМУР (от любов)-НИК ( от ник-ой, ник-ога, ник-ое, ник-ъде)

Е тези няколко изцеления ,които съм направил и преобърнал многократно съдби към по - добро бъдеще .... Ама какво да ти обяснявам като ти си атеист и невярващ в чудеса. 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 3 часа, Anzhel Dimitrov написа:

Ама какво да ти обяснявам като ти си атеист и невярващ в чудеса

Казват, че и психиатрите също не вярвали - в чудеса.

Те... чудесата са сред форума - най-вече. Чудеса, чудесни, духовни, велики - няма друг такъв форум, просто. По процент от месиани, алтруисти, духовни пастири, вселенски мъдреци и мъдречки - калдата вероятно е нещо като "шампион"... Те тва вече е "чудесия", някаква... :)

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 8 часа, Anzhel Dimitrov написа:

Сам знаеш - смирени са вярващите, а ти доста често си казвал че се гневиш ,а гневът не е присъщ на вярващите.

Това, че не се гневя, то не означава, че не излъчвам гняв. -> Което е предизвиквало агресия в другия ... 

Иначе Бог е милостив, а справедлив е Господ. -> Бог прощава, но не забравя, и рано или късно справедливостта възтържествува. = Те ти така стават някои луди ... :) 

НО, не агресията (първичната реакция) е съществена. Не се ли покаеш и смириш ,,, хм ... ще ползвам клише: "Рано или късно си намираш майстора." И те ти тогава как боли и определено осъзнаваш какво е страдание и прочие ,,, :) 

Вчера по ТВ-ту гледах Укротяване на опърничавата – Уикипедия (wikipedia.org) ... Та ...  рано или късно всеки се укротва ... НО, на каква цена ... :) 

Затова и основно праведно е да приемеш Любовта. После е неободимо търпение и всичко ще се нареди. 

На друго място съм със следния подпис: Истината е най-мошното оръжие, а по-мощното е Любовта!!! Всичко останало е без значение. 

Човек разбере ли сам Любовта на Бог към човек, то това му дава сила, а имаш ли силата, то за какво да проявяваш агресия?! Е, друг е въпроса къде да приложиш силата си под формата на активност. Само и единствено слабият духом ползва физическата сила, за да изрази активността си, която понякога е агресия, но по-опасното е насилиетпо, т.е. рецидивът  ... Към днешно време агресията е психологична, а не физическа, и поради тази причина някои полудяват ... :) 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

• 2 седмици по-късно...
на 25.01.2023 г. в 4:05, dioib написа:

Това, че не се гневя, то не означава, че не излъчвам гняв. -> Което е предизвиквало агресия в другия ... 

Иначе Бог е милостив, а справедлив е Господ. -> Бог прощава, но не забравя, и рано или късно справедливостта възтържествува. = Те ти така стават някои луди ... :) 

НО, не агресията (първичната реакция) е съществена. Не се ли покаеш и смириш ,,, хм ... ще ползвам клише: "Рано или късно си намираш майстора." И те ти тогава как боли и определено осъзнаваш какво е страдание и прочие ,,, :) 

Вчера по ТВ-ту гледах Укротяване на опърничавата – Уикипедия (wikipedia.org) ... Та ...  рано или късно всеки се укротва ... НО, на каква цена ... :) 

Затова и основно праведно е да приемеш Любовта. После е неободимо търпение и всичко ще се нареди. 

На друго място съм със следния подпис: Истината е най-мошното оръжие, а по-мощното е Любовта!!! Всичко останало е без значение. 

Човек разбере ли сам Любовта на Бог към човек, то това му дава сила, а имаш ли силата, то за какво да проявяваш агресия?! Е, друг е въпроса къде да приложиш силата си под формата на активност. Само и единствено слабият духом ползва физическата сила, за да изрази активността си, която понякога е агресия, но по-опасното е насилиетпо, т.е. рецидивът  ... Към днешно време агресията е психологична, а не физическа, и поради тази причина някои полудяват ... :) 

Агресивните хора ще горят в пъкъла. Те повечето агресори се успокояват с това ,че всичко свършва  в гроба, но пожалуй всичко почва там. Агресорите ще страдат и то цяла вечност, до четвърто коляно Бог ще ги наказва и до четвъртото коляно ако някой не изкупи греха на предците си ,може да страдат и много повече поколения от три четири. 

Смирението се изразява и в това , да не мислиш за печалбарство ,луксове и богатства , но нежели , малцина успяват да се смирят пред Бога. 

За покаянието пък въобще не ми се говори. Колко човека познаваш да са се покаяли? Да плащат хубави заплати, както и при смирението да се откажат от печалбарство ,луксове и богатства. Да не търсят богатия с цел още по - богати да станат. Колко човека в България дават на нуждаещия се? Това пък да се извини някой ,на друг човек защото без да иска му е направил зло. Вместо да се покаят гледат да унижават ,за да се почувстват малко по велики. Вместо да помагат ,гледат да измамят или да измекярат . Какво покаяние ? - 90 % от обществото гледат да те прецакат с левче , два , с колкото могат. Какво покаяние ?-  Колко човека благодарят на Бога , а не са на мнение че всичко те са постигнали? И не гледат ,че здравето е от Бог( то вярно ,че и фармацията помага , но като цяло , виждат чудодейните изцеления и пак не вярват ).....

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 12 минути, Anzhel Dimitrov написа:

Какво покаяние ? - 90 % от обществото гледат да те прецакат с левче , два , с колкото могат. Какво покаяние ?- 

В известен смисъл и средата в която живеем предразполага за което пишеш , не е само на духовно ниво.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 1 минута, AAUUXX написа:

В известен смисъл и средата в която живеем предразполага за което пишеш , не е само на духовно ниво.

Точно , това имам предвид. Повечето се молят на Бога за още и още , и станал милионер , а на нуждаещите се не загънал един сандвич , или пък даде един сандвич и го изкара , че е нахранил цял град....  И неверниците се надъхват един друг ,че всичко свършва в гроба и Богохулстват , и мамят  и прочее - това вяра в Бога ли е ?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 15 часа, Anzhel Dimitrov написа:

Колко човека познаваш да са се покаяли?

Доста след като са контактували с мен. Да, минавало е време (понякога доста), но са осъзнавали истините които са им казвал. И всичко това е защото уважавам свободната воля. Някои докато не го изживее, то няма как да разбере истината. 

В действителност мнозина са се изповядвали пред мен преди да напуснат този свят. Доволно съкровения и откровения съм чул и прочие, но те си остават тайна в мен. Да, въпросната я ползвам, но без да разкривам първоизточника. -> Един вид все едно аз съм извършил въпросния грях. И, като се съчетае въпросните грехове с моите, то базата данни за грехове в мен придобива непонятни за човек размери. Декодирането, разкомпресирането и прочие на същата не споделям. Затова и не ме разбират. 

Принципно човек трябва да гради положителното в себе си, а не да споделя негативите събрани в него. Много съдържание съм вложил в клишето: "За мъртвия или хубаво или нищо". 

Прочие и прочие ...

Уж прощаваш, а виждам надигналата се гняв към определени хора. Няма как такива да се изповядат пред теб, а имено чрез изповядването може да разбереш защо са правили въпросните грехове и именно чрез въпросната изповед разбираш, че се покайват. Друг е въпроса дали са се смирили. => Разбираш ли го психологическия аспект?! => Не на всеки може да довериш греховете си, защото не ще те разбере, а ще те съди. Кой иска друг човек да го съди??? Ми, Никой!!! ;) = Знаейки, че съм приел за мой съдник Христос, то ги предразполагам към откровения и добре знаят, че няма да ги съдя за греховете им. Разбират, че друг извън този свят ще ги съди. 

Трудно се поражда вярата в Бог в някой, защото предразсъдъка му, че ти си поредния му съдник е голям. Как да е откровен при положение, че го е страх от  съд в този свят??? Друг е въпроса каква отговорност трябва да понесе за своите грехове в тоя свят. -> В повечето случаи е свързана с положителното в него. Да, трябва да започне да ползва положителните си качества, за да компенсира греховете които е направил. 

п.п. Правилото или начина за справянето със злото в тоя свят е: Обръщай внимание на доброто, а злото само ще се себе-унищожи, защото не допуска другаде да е насочено вниманието, а е речено: Каквото посяваш, такова ще пожънеш! 

п.п.2. Рано или късно човек започва да прави добро, защото разбира, че има по-голямо зло от неговото ... 

п.п.3. Посееш ли и много малко добро в зъл човек, то рано или късно то прораства в него и злото губи силата си в него. Не очаквай обаче резултат веднага. 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

• 3 седмици по-късно...
на 7.02.2023 г. в 5:31, dioib написа:

Доста след като са контактували с мен. Да, минавало е време (понякога доста), но са осъзнавали истините които са им казвал. И всичко това е защото уважавам свободната воля. Някои докато не го изживее, то няма как да разбере истината. 

В действителност мнозина са се изповядвали пред мен преди да напуснат този свят. Доволно съкровения и откровения съм чул и прочие, но те си остават тайна в мен. Да, въпросната я ползвам, но без да разкривам първоизточника. -> Един вид все едно аз съм извършил въпросния грях. И, като се съчетае въпросните грехове с моите, то базата данни за грехове в мен придобива непонятни за човек размери. Декодирането, разкомпресирането и прочие на същата не споделям. Затова и не ме разбират. 

Принципно човек трябва да гради положителното в себе си, а не да споделя негативите събрани в него. Много съдържание съм вложил в клишето: "За мъртвия или хубаво или нищо". 

Прочие и прочие ...

Уж прощаваш, а виждам надигналата се гняв към определени хора. Няма как такива да се изповядат пред теб, а имено чрез изповядването може да разбереш защо са правили въпросните грехове и именно чрез въпросната изповед разбираш, че се покайват. Друг е въпроса дали са се смирили. => Разбираш ли го психологическия аспект?! => Не на всеки може да довериш греховете си, защото не ще те разбере, а ще те съди. Кой иска друг човек да го съди??? Ми, Никой!!! ;) = Знаейки, че съм приел за мой съдник Христос, то ги предразполагам към откровения и добре знаят, че няма да ги съдя за греховете им. Разбират, че друг извън този свят ще ги съди. 

Трудно се поражда вярата в Бог в някой, защото предразсъдъка му, че ти си поредния му съдник е голям. Как да е откровен при положение, че го е страх от  съд в този свят??? Друг е въпроса каква отговорност трябва да понесе за своите грехове в тоя свят. -> В повечето случаи е свързана с положителното в него. Да, трябва да започне да ползва положителните си качества, за да компенсира греховете които е направил. 

п.п. Правилото или начина за справянето със злото в тоя свят е: Обръщай внимание на доброто, а злото само ще се себе-унищожи, защото не допуска другаде да е насочено вниманието, а е речено: Каквото посяваш, такова ще пожънеш! 

п.п.2. Рано или късно човек започва да прави добро, защото разбира, че има по-голямо зло от неговото ... 

п.п.3. Посееш ли и много малко добро в зъл човек, то рано или късно то прораства в него и злото губи силата си в него. Не очаквай обаче резултат веднага. 

Ти , не трябва да ги съдиш , а да им показваш пътя за изкупление . Много по добре е човек да се изкупи ,отколкото да чака съд и присъда , особенно ако съдът е след смъртта и няма време за изкупление ... 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

на 3.07.2022 г. в 11:02, dioib написа:

Във всяка една религия има добродетелност.

Ако в различните религии, критериите за добродетелност са различни, трябва ли да считаме дадено дело за добродетелно, ако то противоречи на критерия за добродетелност в друга религия?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 7 часа, _Aumi_ написа:

Ако в различните религии, критериите за добродетелност са различни, трябва ли да считаме дадено дело за добродетелно, ако то противоречи на критерия за добродетелност в друга религия?

Би ли конкретизирала??? 

Поне на мен не ми е известно някоя добродетелност в една религия да не е добродетелност в друга, но ... да видим за коя добродетелност става въпрос.  

Да, има случаи в една религия да има вид добродетелност, но в други да я няма, но пак да повторя да е противоположна -> На мен не ми е известна. 

п.п. Ауми, пак ей тъй нещо подхващаш с доста популизъм.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 5 минути, dioib написа:

Би ли конкретизирала??? 

Поне на мен не ми е известно някоя добродетелност в една религия да не е добродетелност в друга, но ... да видим за коя добродетелност става въпрос.  

Да, има случаи в една религия да има вид добродетелност, но в други да я няма, но пак да повторя да е противоположна -> На мен не ми е известна. 

Добродейност е да правиш къ казва Аумиту – и ньдьей дъ спориш!!

Съ стара мума ни съ спори.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 19 минути, dioib написа:

Би ли конкретизирала??? 

Например, в някои религии да убиваш животни и да ги жертваш в името на Бог, е добродетелност. Докато в източните религии убиването на животни, е грях.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 18 минути, dioib написа:

Например иконопочитанието е добродетел  според православието, докато  в протестантизма то е богоомерзно  богохулство.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 1 час, badr написа:

Например иконопочитанието е добродетел  според православието, докато  в протестантизма то е богоомерзно  богохулство.

Мчи то и в исляма тъй.

ПП. Къ беше... "1. Да нямаш друг господ освен Мене!"

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Жертвоприношението или почитането на икони, дали изобщо са добродетели? 

"Добродетелта (на латински: virtus; на старогръцки: ἀρετή арете“) е морално превъзходство.[1] Добродетел е дадена положителна характеристика, смятана за морално (изключително) добра и поради това ценена като фундамент, като принцип и като добра в морален аспект черта, както и морално действие." 

https://bg.m.wikipedia.org/wiki/Добродетел

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 3 минути, Just a Stranger написа:

Жертвоприношението или почитането на икони, дали изобщо са добродетели? 

"Добродетелта (на латински: virtus; на старогръцки: ἀρετή арете“) е морално превъзходство.[1] Добродетел е дадена положителна характеристика, смятана за морално (изключително) добра и поради това ценена като фундамент, като принцип и като добра в морален аспект черта, както и морално действие." 

https://bg.m.wikipedia.org/wiki/Добродетел

Ами да - точно като морално действие се възприема жертвоприношението в името на Бог.

Хората от хилядолетия са вършили това с мисълта че правят най-доброто на което са способни - а именно да принасят жертви на Бог.

По същият начин кланяйки се на икони, те също си въобразяват, че извършват добри, богоугодни действия. Затова има и толкова храмове по света с толкова изображения на които се молят и кланят вярващите.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 2 часа, _Aumi_ написа:

Ами да - точно като морално действие се възприема жертвоприношението в името на Бог.

Ставаше въпрос за добродетели, сега отиваш към "морал". Моралността се определя преди всичко от мотивите. Жертвоприношението символизира отказа от нещо без което човек може в полза на нещо по-значимо. То отразява направения избор. Само по себе си жертвоприношението е безсмислено, а единствено като знак, че Бог/духовното се поставя над всичко останало. Тук няма никакъв морал и добродетелност. Добродетелите и моралът се отнасят до човека и могат да бъдат проявени в което и да е действие.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 12 часа, _Aumi_ написа:

някои религии

В кои??? 

Някои, някъде и т.н., и прочие е форма на популизъм. 

Нека разгледаме конкретика. 

И прави разлика между ритуал и добродетелност ... 

Ритуалите нямат никаква връзка с добродетелността!!!

Ти само и единствено по негативите ли се движиш??? 

преди 12 часа, badr написа:

Изповядването на вярата няма връзка с добродетелността. 

ОК, разбирам, че според теб иконопочитанието е добродетелност в православието, но в тоя случай трябва да го докажеш. 

Цитат

В християнството основни добродетели са вярата, надеждата, любовта, състраданието и милосърдието.

Добродетел – Уикипедия (wikipedia.org)

Цитат

Иконата (от гр. εικών – образ, портрет, изображение, олицетворение) е изображение или картина; портрет на обект, предназначен да изразява, представя или да осъществява аналогия с нещо, както в семиотиката; в християнската традиция – отражение на нещо, което действително съществува, нещо с „битие“.

Икона – Уикипедия (wikipedia.org)

Все пак би следвало да си по-вещ теологията и да знаеш предназначението на иконата. Тя по своята същност не е добродетел. Тя е изразно средство, чрез която се изповядва вярата. Или, какво, не знаеш как се създава една икона ли??? В случая иконописеца изповядва своята вяра, а че Църквата я ползва е друг въпрос. 

преди 10 часа, _Aumi_ написа:

Ми, не!!!

Ауми, моралът е "правилен начин" да покажеш, че си от дадено общество. Един вид, че си съпричастен към дадена религия. 

п.п. Що втълпяваш лъжи??? И то на база противопоставеност??? 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

п.п. Да напомня: Добродетелите не са средства на дадена религия, т.е. не са манипулатор във вярването, а са характеристики на даден човек (субект), които го правят значим в изповядването на религията. 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 2 часа, dioib написа:

Ми, не!!!

Ауми, моралът е "правилен начин" да покажеш, че си от дадено общество. Един вид, че си съпричастен към дадена религия. 

п.п. Що втълпяваш лъжи??? И то на база противопоставеност??? 

Самото ти заглавие свързва добродетелността с религията и ние разглеждаме кои действия се считат за добродетелни спрямо религията.

Както казах, принасянето на жертва на Бог се счита за добродетелност според някои религии, конкретно аврамическите.

И както казва Бадр, спрямо християнството, конкретно православието, е добродетелност да се кланяш на икони, и да им оставяш дарове в църквите, и да им кадиш.

Но спрямо Юдаизма и Исляма, това се счита за грях.

В същият смисъл, според Християнството, вярата в Божия син Исус Христос, както и приравняването му с Бог, е най-голямата добродетелност, докато според Монотеизма, конкретно според Исляма и Юдаизма, това е най-големият грях, тъй-като Бог няма равен на себе си и няма син.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 2 часа, _Aumi_ написа:

Както казах, принасянето на жертва на Бог се счита за добродетелност според някои религии, конкретно аврамическите

Не. Смесваш думите. Не може ритуалът да е добродетел. Той си е просто ритуал. Отделно, че в Библията ясно пише, че всеки може да се моли насаме, без външни символи (като икони). Никъде не се споменава, че молитвата пред икона е по-правилна. Въпрос на избор и на удобство за молещия се е. На доста хора им е по-лесно да виждат образ пред себе си, по чисто психологически причини. Въпросът е образите да не заменят оригинала, т.е. иконата да остане само средство, а пожертваното само символ. Да, жертването на животни е ненужно за мен, но животни убиват представителите на всички религии, както и атеистите. 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Добави ново...