Премини към съдържанието
  • Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Добродетелността сред различните религии.

Препоръчан отговор

преди 26 минути, Мери Динолова написа:

Все още съм свободна в изборите си, нали? 

Само не мога да схвана, защо ползваш "все още" в изказа?! -> Смяташ да ставаш робиня ли?! 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

• Отговори 417
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

преди 3 минути, dioib написа:

Само не мога да схвана, защо ползваш "все още" в изказа?! -> Смяташ да ставаш робиня ли?! 

Защото все още съм жива и свободна! 

И изборите ми тук, не са и няма да се повлияят от религии, а от хората около мен.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

току-що, Мери Динолова написа:

Защото все още съм жива и свободна! 

Е и?! Кой желае да ти отнеме свободата или живота?! Дявола ли?! :) 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 19 минути, dioib написа:

Стигаме до изясняване на кое е истина и кое е лъжа ли?! 

Е, нали заяви малко отклонение

Друг е въпроса, че в последствие виждайки, че не могат да се справят с християните "Рим" започва да я използва въпросната религия за свои користни цели. 

Наследниците  на Исус са първо в Йерушалаим ,където има водеща роля  Църквата водена от Петър.

Местообитанието на Павел и лъжите с които се поставя в услуга на  Нерон и Сенека са  в Рим. Пише го в НЗ ,къде е проовядвал и какви ги е  вършил в Рим като "затворник"

Това е тема в която ти не можеш да ми бъдеш опонент. Казвам го не в смисъл да те обидя. Просто не ти достигат знания.

Мислиш ли, че чрез твоята показност ще си убедителна?! 

Определно не е показност в смисъл в който се опитваш да го изкараш. Но е факт ,че винаги е по-добре да си видял с очите си ,това което твърдиш,вместо през очите на друг или Гугъл например.

Добре ми са известни твоите убеждения, но в твоя случай ти нещо си против инакомислещите, а не аз.

Моите "убеждения" са теологична подготовка на изключително високо ниво ,безкрайни пътувания  и срещи с хора от различни религии. Мога "показно" да ти посоча и джамии,които отговарят на факта,че в тях не се извършва никаква търговия. Това съвсем не ме прави пристрастна, а обективна и твоите твърдения увисват във въздуха.

И все пак, сподели, изтъкни (ако желаеш) -> Може и да покажеш дори, някаква добродетелство от твоята религия. 

Може и да не си разбрал, но какво мисли някой за иудаизма не вълнува никой който изповядва вярата в Адонай.Нито пък му трябва да убеждава някой в нещо. Добродетелите,добрите ни дела  са между нас и Него. Нямаме нужда от свидетели или одобрение.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 10 минути, dioib написа:

Е и?! Кой желае да ти отнеме свободата или живота?! Дявола ли?! :) 

Добродетелността ми е слабост, и си я търся и намирам всекидневно, но явно в тая тема, няма да я видя. 

Жалко за темата. Като автор, дори и обоснован диалог не можеш да водиш. Въпрос, след въпрос. Иронизираш. 

Има и друга гледна точка освен твоята/вашата.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 4 минути, Мери Динолова написа:

Като автор

В действителност не претендирам за авторски права над темата. Тя вече е собственост на платформата, а аз съм само един участник в нея.

Според твоите схващания не водя обоснован диалог, но тук не съм да водя диалог, а да получавам информация по отношение на декларираните ми интереси. 

Успех!

преди 10 минути, valkiria1 написа:

Е, нали заяви малко отклонение

Да, благодаря, че взе някакво отношение по темата и извън нея ... 

Що се касае за знанията ми, то тук не съм, за да споделям знания, нито да придобивам други, а да се информирам. 

Все пак съм "външно лице" спрямо платформата Валки ... :) 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 7 минути, dioib написа:

В действителност не претендирам за авторски права над темата.

Не претендираш, но се водиш автор на темата. Това си е отговорност. Или чак такава добродетел, откъде да намериш?!

Ти си знаеш, какво събираш и за какво ти е. 

Здраве да е за всички!

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 3 минути, dioib написа:

Що се касае за знанията ми, то тук не съм, за да споделям знания, нито да придобивам други, а да се информирам. 

Информацията е разяснение, изложение, осведоменост. В този смисъл тя е и знания, които се споделят.

Нямам представа как ще се информираш,като не знаеш какво е информация и нейното значение за комуникацията между хората.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 3 минути, Мери Динолова написа:

Това си е отговорност.

Не считай, че съм длъжен да отговарям, това обаче не довежда до => да не реагирам по мой начин, а не по очакването на другия. 

И аз съм свободен, нали?! 

Успех!

преди 6 минути, valkiria1 написа:

Нямам представа как ще се информираш,като не знаеш какво е информация и нейното значение за комуникацията между хората.

Елементарно е: Ориентирам се по въпросите на другия, а не от отговорите му. ;) 

Бог да е с теб. Амин

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 2 минути, dioib написа:

Елементарно е: Ориентирам се по въпросите на другия, а не от отговорите му. ;)

Ориентировката ти е супер елементарна и много зле! :D

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 1 минута, dioib написа:

И аз съм свободен, нали?! 

Успех!

За свободен, вече не съм сигурна. Държиш се, като да имаш преброени дни някакви.

Успех и на теб! 

пп: не ме цитирай повече, излизам от темата. 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Според мен във всички религии трябва да е една съща добродетелността!

Все пак поправете ме ако греша!

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 24 минути, Deyan Petrov написа:

Като цяло добродетелността би трябвало да е една и съща навсякъде, не само при различните религии. Проявата на добро би следвало да бъде високо оценявана от всяка религия, независимо от източника й. Разбира се ако бъде разпозната като такава. Тук обаче често възникват разминавания главно поради пристрастност, предразсъдъци и нежелание да се допусне възможността хора с различни възгледи също да действат правилно. 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 6 часа, Deyan Petrov написа:

За някои е една -> Бог. За други всичко каквото е наредил Бог е добродетелство. При атеистите добродетелство е това което те сами правят. За Будистите всяка мъдрост произлязла от Буда е добродетелство.  

Има и такива за които добродетелство се смята да се изтъкват негативите на човек и/или общество, друга религия и т.н. 

При определени пък считат, че добродетелството е свързана с критика. 

Да, в повечето регламентирани, регистрирани, религии множество добродетели съвпадат, но има и такива които са специфични за самата религия. 

преди 7 часа, Мери Динолова написа:

За свободен, вече не съм сигурна. Държиш се, като да имаш преброени дни някакви.

По-скоро ми броят "кирливите ризи". :)

Само защото съм споделил, че се подготвям за вечния живот и си направила грешен извод. 

Успех! Бъди щастлива!!!

п.п. Това, че даден човек не го е страх от смъртта, не означава, че си брои дните или счита, че са му преброени. :) Тази степен на свобода не ти е известна ...  

преди 6 часа, Just a Stranger написа:

Проявата на добро би следвало да бъде високо оценявана от всяка религия, независимо от източника й

В действителност съм приканил тук всеки който прави добро да сподели какво е. Да, основния призив е за изповядващите някаква религия, но мнозина не са чак толкова религиозни и именно на тях давам шанс да споделят и някаква друга добродетелност или какво ги е впечатлило в религията към която принадлежат и/или изповядват. 

Примерно: Валки измежду редовете сподели, че всичко каквото е зарекъл Адонис ли бе е добродетелност, но ти трябват знание. Един вид добродетелство са знанията и способността да комуникираш. 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 7 часа, Deyan Petrov написа:

Да, би трябвало, и всички религии твърдят, че проповядват добродетелност, но доброто за едни, не е добро за други ... Така че, ако всички вярват в Доброто и в Бог, следва това Добро, да е еднакво за всички.

Ако например, се приеме, че убийството и насилието, са зло, следва в цял свят, критериите да се уеднаквят. Но не са! Ако бяха еднакви, едва ли хората щяха да продължават да се въоръжават, да водят войни, да се избиват и да избиват останалите живи същества.

преди 19 часа, dioib написа:

Примерно: За мен една от добродетелността при православните християни е способността да прощаваш на другите.

Дали чрез прошката, човек става добродетелен? Ами той може да си раздава прошки на всеки, но въпреки това, да не върши добро и да не е добродетелен.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 24 минути, _Aumi_ написа:

Дали чрез прошката, човек става добродетелен? Ами той може да си раздава прошки на всеки, но въпреки това, да не върши добро и да не е добродетелен.

Прошката е добродетел (Умението ти да прощаваш). Чрез нея не се става добродетелен, а я правиш, за да може другия да стане добродетелен. 

Всяко нещо което е добродетелство в православното християнство и го правиш е за благото на другия, а не за себе си. 

Ти не правиш прошката, за своя користна цел!!!

п.п. Когато желаеш и измолваш прошката от някой, то ти се покайваш за някакъв грях извършен от теб спрямо него. Нещо явно не си достатъчно начетена по отношение на обичаите сред православните ... мда ... 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 12 минути, dioib написа:

Нещо явно не си достатъчно начетена по отношение на обичаите сред православните ... мда ... 

Тъй-като темата е за добродетелността, въпросът ми е: Прошката добродетелност ли е?

И трябва ли да се прощава на всяка цена? А Бог, прощава ли за всичко, или наказва, за извършеното зло?

преди 16 минути, dioib написа:

Ти не правиш прошката, за своя користна цел!!!

п.п. Когато желаеш и измолваш прошката от някой, то ти се покайваш за някакъв грях извършен от теб спрямо него.

Точно това излиза - че прощавайки, се покайваш за свои грешки спрямо другия. Т.е. го правиш, за да се облагодетелстваш самият ти!

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 10 минути, _Aumi_ написа:

Тъй-като темата е за добродетелността, въпросът ми е: Прошката добродетелност ли е?

И трябва ли да се прощава на всяка цена? А Бог, прощава ли за всичко, или наказва, за извършеното зло?

Вече споменах, че при православните християни е добродетелност. 

Прошката не притежава цена. Ти по своя воля прощаваш на другия. Дори да не ти я поискал. Друг е въпроса, че помниш кой е споделил с теб, че е сгрешил спрямо теб и кой не го е пожелал. И в тоя случай при определени моменти му напомняш за греха му спрямо теб. 

Да, свободна е волята на всеки съгрешил спрямо теб да не пожелае да се покае и/или признае съгрешението си към теб, но не е необходимо да търсиш от въпросния някаква отплата като цена.

Друг е въпроса, че някои спекулират с греховете си спрямо теб. И в тоя случай си има друг метод да му простиш, но не и да позволиш отново да извърши същия грях спрямо теб, за да не му помогнеш да стане глупак. 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 56 минути, dioib написа:

Вече споменах, че при православните християни е добродетелност. 

Прошката не притежава цена. Ти по своя воля прощаваш на другия. Дори да не ти я поискал. Друг е въпроса, че помниш кой е споделил с теб, че е сгрешил спрямо теб и кой не го е пожелал. И в тоя случай при определени моменти му напомняш за греха му спрямо теб. 

Да, свободна е волята на всеки съгрешил спрямо теб да не пожелае да се покае и/или признае съгрешението си към теб, но не е необходимо да търсиш от въпросния някаква отплата като цена.

Друг е въпроса, че някои спекулират с греховете си спрямо теб. И в тоя случай си има друг метод да му простиш, но не и да позволиш отново да извърши същия грях спрямо теб, за да не му помогнеш да стане глупак. 

От твоя гледна точка, може някой да е съгрешил спрямо теб. Но от негова гледна точка, може той да е правият, а ти виновният.

Така че, по-добре да оставим Бог да отсъди и Бог да прости ... или съответно накаже, този, който е съгрешил спрямо другия! 😉

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 1 час, dioib написа:

Прошката е добродетел (Умението ти да прощаваш).

В тази твоя тема,главният ти проблем е ,че не разбираш значението на думите.Както вече отбелязах -липса на знания. Това е и причината да се въртиш и да подвеждаш /несъзнателно,може би / и събеседниците си, които не са над твоето ниво в случая /това за твое успокоение/Би трябвало да четеш  и разбираш по-добре Библията,която си сложил като основа на питането си. След като е общоприето че тя е БС, това означава ,че ти и него не разбираш.Ясно е че не си чел Пруденций,което и не е задължително,но явно и православните проповедници не са ви научили какво е добродетелност според християнството.

И така,за да се внесе конкретика и да знаете за какво да си "приказвате",вместо да въртите думите като сиртаки в устата си-

Добродетели :  благоразумието, справедливостта, твърдостта и умереността. В този контекс, това е отговор на въпроса какво е определението за добродетелен човек. От тук нататаък можеш да започнеш да ги разпитваш да се изповядват  и надскачат в този ред.В краен случай при липса на ваши качества такива , може да започнете да обсъждате житията на светците. Благодатна тема в православието.

преди 1 час, _Aumi_ написа:

В контекста на това ,което обясних на автора на темата :прошката не е теологична добродетел.

Дали чрез прошката, човек става добродетелен?

не.

преди 2 часа, dioib написа:

Примерно: Валки измежду редовете сподели, че всичко каквото е зарекъл Адонис ли бе е добродетелност, но ти трябват знание. Един вид добродетелство са знанията и способността да комуникираш. 

Не си разбрал нищо.

А Бог, прощава ли за всичко, или наказва, за извършеното зло?

Не ,не прощава всичко. Има толкова примери в Библията,защо не четете нещата които обсъждате ,щом ги прекарвате през призмата на религиите. Наказва,дори любимците си.Наказани са Моше, Давид, Аарон....и пр..

Нямам представа защо в съзнанието ви е втълпено ,че Бог е всеопрощаващ.

Исус също не прави изключение от това правило,макар и да е бог само в рамките на християнството.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 16 минути, _Aumi_ написа:

От твоя гледна точка, може някой да е съгрешил спрямо теб. Но от негова гледна точка, може той да е правият, а ти виновният.

Така че, по-добре да оставим Бог да отсъди и Бог да прости ... или съответно накаже, този, който е съгрешил спрямо другия! 😉

И като му натъкнеш на човек, че е виновен, то за какво?! Защо все издирваш виноват?! 

Нормално е да съгрешиш спрямо някой и нормално е да ти бъде простено. 

Между другото вината е най-малката отговорност и в тоя случай не ми пречи да съм виновника и поема отговорността и на другия. 

Не всяко правилно е праведно!!! Всяко праведно те доближава до Божественото, а не съвършеното. 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Да, добродетелност е. Но прошката означава да разберем и приемем, че нашето знание е ограничено и често отсъждаме не по най-добрия начин. Ние примерно не знаем със сигурност и точност мислите и намеренията на другия, а те са определящи за това, което определяме като грях и неправилно. Прошката е свързана с вярата, че всеки така или иначе ще получи според стореното от него. С вярата в по-висша и разумна сила, която ще отсъди. Ние хората трябва да се пазим и ограничаваме злото според възможностите си, но да имаме и нагласата сгрешилият да се промени, да изкупи вината си и да започне да живее ненавреждайки на другите. Ако я няма тази насежда сгрешилият да се поправи един ден, то и прошката за мен не е истинска. Но пак ще повторя: прошката не означава да не направим опит да пресичамр проявите на зло, когато е възможно. 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 8 минути, valkiria1 написа:

Добродетели :  благоразумието, справедливостта, твърдостта и умереността.

Благодаря ти за споделените въпросни. 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Добави ново...