Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Истината за Социализма: Да, тогава беше по-добре отколкото е сега!

Featured Replies

преди 50 минути, BANKATA написа:

Философски обясбения не искам, чакам си фактите с които ти все боравиш.

Фактите съм ти ги написал. Пак повтарям... Ако ти е трудно разтълкуването, искай помощ от лекарите около теб. 

преди 2 часа, M.Николов написа:

Това е вица на годината, ние имаме едни от най-скъпите пътища на планетата като съотношение цена/качество.

Остави... Трудна работа. 😆

• Отговори 41,4k
  • Прегледи 1,4m
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• По времето на социализма имало опашки за хляб. Колкото и да е странно понякога заради глупости при соца и това ставаше. Примерно от 1988 до 1993 живях в квартал. Владиславово и там някакъв "умник" беш

• Без коментар.... Само да питам: Вие ,младите какво точно направихте за България,че имате право да ръсите простотии за бащите и дядовците си!?

Публикувани изображения

преди 17 минути, communismatic написа:

Фактите съм ти ги написал. Пак повтарям... Ако ти е трудно разтълкуването, искай помощ от лекарите около теб. 

Ходи се прегледай. Едно нещо ти поисках и не можа да го дадеш.

Имаш ли идея колко процента вкарват в  бюджета цитираните от теб предприятия? 1, 2, 3 колко? Можеш ли изобщо са осмислиш термина "най-голям данъкоплатец"

Не!

Пий си млекцето, лягай си и не ни занимавай с детинщини!

преди 35 минути, communismatic написа:

Не е трудна, ама вие дъртите комунисти не искате да плащате

преди 16 минути, teo-glavata написа:

Не е трудна, ама вие дъртите комунисти не искате да плащате

За едно не си прав - тоя твърди, че 90-и набор!

преди 30 минути, BANKATA написа:

Пий си млекцето, лягай си и не ни занимавай с детинщини!

Я прочети още 200 пъти първият ми пост, понеже е очеизбождащо, че не си разбрал абсолютно нищо от него, дори и 12 часа по-късно. 😆

току-що, jhoro написа:

За едно не си прав - тоя твърди, че 90-и набор!

Ако ще и 99-и набора да е, това е диагноза!

преди 3 минути, communismatic написа:

Я прочети още 200 пъти първият ми пост, понеже е очеизбождащо, че не си разбрал абсолютно нищо от него, дори и 12 часа по-късно. 😆

Да ми беше прочел въпроса който ти зададох вместо да се репчиш цял ден!

преди 9 минути, BANKATA написа:

Да ми беше прочел въпроса който ти зададох вместо да се репчиш цял ден!

Да, очевидно аз не съм разбрал, а не обратното...😄

Ти какво работиш? Миеш кенефи на автогарата? 

преди 3 минути, communismatic написа:

Да, очевидно аз не съм разбрал, а не обратното...😄

Ти какво работиш? Миеш кенефи на автогарата? 

Толкова ли запецна че започна с евтините заяждания?

току-що, BANKATA написа:

Толкова ли запецна че започна с евтините заяждания?

Кво заяждане, абсолютно сериозен съм. Ти още не си осмислил първият ми пост, какво изобщо да коментираме повече... И то след повече от 12 часа. Все тая, никога не съм имал високи очаквания към теб. Толкова си можеш просто. Въпрос на възможности. 

Малко със закъснение, но честит ден на славянската писменост и култура... Спрете да фалшифицирате историята на собствената си държава! Кирил и Методий нито са българи, нито през живота си са стъпвали някога на българска територия. Техните мисии са доста далеч от българските предели. Двамата създават азбука за славяните във Византийската империя с една единствена цел - интеграция. Не случайно глаголицата е абсолютно копи-пейст на гръцкият алфавит, просто е пределно ясно, че тамошното население около Солун е владеело донякъде гръцкият език и е било много по-лесно да използват същата система плюс добавени букви, отколкото да измислят цяла нова графична система. Иначе... съгласен съм, че ние опазваме делото на светите братя, понеже Великоморавската мисия търпи пълен крах, но така или иначе дори кирилицата е българско дело, но основно базирано на гръцкото унциално писмо и глаголицата.

ФАКТИ припомня, че руската държава, обявила България за неприятелска страна, отрича българския принос в създаването на славянската писменост и култура. "Писмеността е дошла при нас именно от македонските земи", заяви Путин през 2021 г., подменяйки цинично историческите факти. От БАН излязоха с позиция, че опитът да бъде присвоено Кирило-Методиевото дело с твърденията, че светите братя са създали църковнославянския език и са разпространили просветата в Русия, е недопустимо изопачаване на историческата и научната истина.

Путин: Това е варварство, отдавна не сме виждали нещо подобно ᐉ Новини от Fakti.bg - Свят | ФАКТИ.БГ

Факт е, че светите братя Кирил и Методий са родени в Солун тогава част от Византийската империя, с голям български и славянски елемент в населението. Те създават глаголицата първата славянска азбука по поръчка на византийския император, за да преведат богослужебните книги на език, разбираем за славяните. Този език не е руски, а старобългарски!

Учениците им Климент и Наум са тези, които в Плиска и Охрид доразвиват делото, създават кирилицата (която носи името на Кирил) и реално разпространяват славянската писменост, като я правят официален държавен и църковен език на Първата българска държава още през IX век. Едва векове по-късно, чрез българските книги и духовници, тази писменост достига до Киевска Рус. Това не е руска писменост, а български културен принос към славянския свят!

Когато Владимир Путин твърди, че писмеността идва от македонските земи, той подменя истината, отрича историческата роля на България!

Тези опити за пренаписване на историята не са само научен спор, това са информационни и хибридни атаки срещу българската идентичност и суверенитет. България трябва твърдо и аргументирано да защитава своя принос и да не допуска чужди държави да си присвояват постиженията и!!!

преди 6 часа, communismatic написа:

Малко със закъснение, но честит ден на славянската писменост и култура... Спрете да фалшифицирате историята на собствената си държава! Кирил и Методий нито са българи, нито през живота си са стъпвали някога на българска територия. Техните мисии са доста далеч от българските предели. Двамата създават азбука за славяните във Византийската империя с една единствена цел - интеграция. Не случайно глаголицата е абсолютно копи-пейст на гръцкият алфавит, просто е пределно ясно, че тамошното население около Солун е владеело донякъде гръцкият език и е било много по-лесно да използват същата система плюс добавени букви, отколкото да измислят цяла нова графична система. Иначе... съгласен съм, че ние опазваме делото на светите братя, понеже Великоморавската мисия търпи пълен крах, но така или иначе дори кирилицата е българско дело, но основно базирано на гръцкото унциално писмо и глаголицата.

Азбуката е българска и е създадена от Преславската школа.

преди 1 час, Staff. написа:

ФАКТИ припомня, че руската държава, обявила България за неприятелска страна, отрича българския принос в създаването на славянската писменост и култура. "Писмеността е дошла при нас именно от македонските земи", заяви Путин през 2021 г., подменяйки цинично историческите факти. От БАН излязоха с позиция, че опитът да бъде присвоено Кирило-Методиевото дело с твърденията, че светите братя са създали църковнославянския език и са разпространили просветата в Русия, е недопустимо изопачаване на историческата и научната истина.

Путин: Това е варварство, отдавна не сме виждали нещо подобно ᐉ Новини от Fakti.bg - Свят | ФАКТИ.БГ

Факт е, че светите братя Кирил и Методий са родени в Солун тогава част от Византийската империя, с голям български и славянски елемент в населението. Те създават глаголицата първата славянска азбука по поръчка на византийския император, за да преведат богослужебните книги на език, разбираем за славяните. Този език не е руски, а старобългарски!

Учениците им Климент и Наум са тези, които в Плиска и Охрид доразвиват делото, създават кирилицата (която носи името на Кирил) и реално разпространяват славянската писменост, като я правят официален държавен и църковен език на Първата българска държава още през IX век. Едва векове по-късно, чрез българските книги и духовници, тази писменост достига до Киевска Рус. Това не е руска писменост, а български културен принос към славянския свят!

Когато Владимир Путин твърди, че писмеността идва от македонските земи, той подменя истината, отрича историческата роля на България!

Тези опити за пренаписване на историята не са само научен спор, това са информационни и хибридни атаки срещу българската идентичност и суверенитет. България трябва твърдо и аргументирано да защитава своя принос и да не допуска чужди държави да си присвояват постиженията и!!!

Е то Мъкадония е руски проект, какво да се очаква от Путин да каже.

преди 7 часа, communismatic написа:

Малко със закъснение, но ...

Отиди да кажеш на баща си, че е направил голяма грешка!

преди 8 часа, communismatic написа:

Спрете да фалшифицирате историята на собствената си държава!

Написа руския трол @communismatic и след това дописа още една ЛЪЖА:

преди 8 часа, communismatic написа:

Малко със закъснение, но честит ден на славянската писменост и култура...

Лъжа е, защото му е убягнало, че още през декември 2020г. Народното събрание промени наименованието на празника:

„Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност”

И причината е ясна и следва естествения ход на събитията. Така създадената писменост и обвързаната с нея граматическа система са БЪЛГАРСКИ, а не славянски.

Цитат

"По-малко от четвърт век след въвеждането на глаголицата, става ясно че тази писмена система не отговаря на характеристиките на езика, говорен в България (което е нормално, предвид че е разработвана за днешна Чехия), което налага в Преславската школа да се създаде нова, българска писмена система, наречена в чест на св. Константин Кирил - Кирилица.

В нейното създаване участват учениците на Светите братя, български книжовници и, много вероятно, лично княз Симеон. Така създадената писменост и обвързаната с нея граматическа система, са БЪЛГАРСКИ, а не славянски. Именно тази БЪЛГАРСКА писмена система ще бъде разпространена в околните на България територии в периода X-XI век..."

Но трола си мисли, че може да заблуди НАС БЪЛГАРИТЕ!

Сега ще почне с дежурните реплики: "Да влезем в дискусия", "Я ми кажи...?" и т.н.

преди 2 часа, jhoro написа:

Отиди да кажеш на баща си, че е направил голяма грешка!

Жорко, още чакам, да ми обясниш защо да влезем в еврозоната. Много ме интересуват аргументите ти. Поне да си оправя деня чрез забавление...

преди 3 часа, АСПЕКТ написа:

Азбуката е българска и е създадена от Преславската школа.

Азбуката не е българска, защото нито е правена от българи, нито е правена за българи.

преди 53 минути, БаалБек написа:

Лъжа е, защото му е убягнало, че още през декември 2020г. Народното събрание промени наименованието на празника:

„Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност”

И причината е ясна и следва естествения ход на събитията. Така създадената писменост и обвързаната с нея граматическа система са БЪЛГАРСКИ, а не славянски.

Защо смяташ, че е българска, а не славянска? Какви са твоите аргументи? Докажи, че не си с акъл на земноводно...

току-що, communismatic написа:

Азбуката не е българска, защото нито е правена от българи, нито е правена за българи.

Преслав е български град.

Добре че не е руска.

Иначе плякалата щяха да са неуморни

пп

чухте ли за празника в Киив 

Абе ония въведоха ли латинските букви

преди 11 минути, АСПЕКТ написа:

Преслав е български град.

Къв Преслав? Говорим за глаголицата. Кирилицата е създадена от българите, но е абсолютно преработен вариант на глаголицата. А къде е създадена, все още буди спорове. Ква българска азбука, спрете да фалшифицирате собствената си история, по дяволите... Черноризец Храбър в "За буквите" за българи ли говори? Или за славяни?

Цитат

Прочее преди славяните нямаха книги, но бидейки езичници, четяха и гадаеха с черти и резки.

Когато се кръстиха, бяха принудени [да пишат] славянската реч с римски и с гръцки букви без устроение. Но как може да се пише добре с гръцки букви: БОГЪ или ЖИВОТЪ, или ДЗѢЛО, или ЦРЬКꙐ, или ЧАꙖНЬѤ, или ШИРОТА, или ꙖДЪ, или ѪДОУ или ЮНОСТЬ, или ѨЗꙐКЪ[1] и други тям подобни. И така беше много години.

преди 16 минути, communismatic написа:

Къв Преслав? Говорим за глаголицата. Кирилицата е създадена от българите, но е абсолютно преработен вариант на глаголицата. А къде е създадена, все още буди спорове. Ква българска азбука, спрете да фалшифицирате собствената си история, по дяволите... Черноризец Храбър в "За буквите" за българи ли говори? Или за славяни?

Явно Паисий е писал точно за люде като за тебе, защото са забравили

https://chitanka.info/text/3746-istorija-slavjanobylgarska/9#textstart

Руската княгиня Олга приела кръщението в 958 година, но с малко хора от руския род. Имала гръцки свещеници, а не славянски. 

Русите не умеели тогава още никак да четат по славянски. След княгиня Олга руският и киевски княз Владимир приел светото кръщение в 1008 г. всенародно, кръстил се целият руски московски народ. Явно е тук, че българите всенародно приели кръщение 153 години преди русиянския и московския народ; така тогава приели и славянските букви и книги.

преди 8 минути, АСПЕКТ написа:

Явно Паисий е писал точно за люде като за тебе, защото са забравили

https://chitanka.info/text/3746-istorija-slavjanobylgarska/9#textstart=

Паисий е писал "История славянобългарска", а не "История славнобългарска" (както в днешно време се изкарва), но и там той говори само за славяни, а не за българи. Освен това, самата книга не е особено добър исторически аргумент, не за друго, а защото той просто е бил повлиян тогава от Мавро Орбини и "Царството на славяните".
Просто... хубаво е малко и да сме обективни. Азбуката ни е просто един преработен вариант на гръцкият алфавит, не случайно е това, понеже във Византийската империя е било пълно със славяни и за двамата братя е било много по-удобно, да използват тази азбука, като просто добавят още няколко знака. Другото нещо... Да, аз съм съгласен, че ние опазваме делото на светите братя, но учениците им идват на наша територия не за друго, а просто защото те са прогонени от империята... т.е. чиста случайност. Делото на Кирил и Методий има общославянско значение, както тяхната писменост, така и тяхното дело. Ми... самият факт, че "О'Писменех" толкова им бърка по дупките на разни хора. Бил фалшификат, говорело се за "словене", а не за "славяни" (откъде да имат хабер, че и едното и другото означават едно и също нещо) и т.н. Специално "О'Писменех" има сума ти преписи през годините... много преди Екатерина Велика и Петър Велики.
Колкото до смяната на името на празника, естествено, че всичко това беше политическа парлама с една единствена идея - максимално да се разграничим от Русия. Не случайно се направи даже изслушване в НС и се каниха една дузина невменяеми субекти, които да се пенят, защитавайки "българското". Но пак казвам - с такъв народ като нашият, такава и пропаганда.

преди 16 минути, communismatic написа:

Паисий е писал "История славянобългарска", а не "История славнобългарска" (както в днешно време се изкарва), но и там той говори само за славяни, а не за българи. Освен това, самата книга не е особено добър исторически аргумент, не за друго, а защото той просто е бил повлиян тогава от Мавро Орбини и "Царството на славяните".
Просто... хубаво е малко и да сме обективни. Азбуката ни е просто един преработен вариант на гръцкият алфавит, не случайно е това, понеже във Византийската империя е било пълно със славяни и за двамата братя е било много по-удобно, да използват тази азбука, като просто добавят още няколко знака. Другото нещо... Да, аз съм съгласен, че ние опазваме делото на светите братя, но учениците им идват на наша територия не за друго, а просто защото те са прогонени от империята... т.е. чиста случайност. Делото на Кирил и Методий има общославянско значение, както тяхната писменост, така и тяхното дело. Ми... самият факт, че "О'Писменех" толкова им бърка по дупките на разни хора. Бил фалшификат, говорело се за "словене", а не за "славяни" (откъде да имат хабер, че и едното и другото означават едно и също нещо) и т.н. Специално "О'Писменех" има сума ти преписи през годините... много преди Екатерина Велика и Петър Велики.
Колкото до смяната на името на празника, естествено, че всичко това беше политическа парлама с една единствена идея - максимално да се разграничим от Русия. Не случайно се направи даже изслушване в НС и се каниха една дузина невменяеми субекти, които да се пенят, защитавайки "българското". Но пак казвам - с такъв народ като нашият, такава и пропаганда.

Славяни са просто хора, приели старобългарския език и българските букви при християните. Категория. Люде, говорят подобен език. Категорията се нарича славяни. Езикът или словото и от там славяни. Славяни идва от думата слово. Нужно е било категория, която да обедини всичките тогава народности.

После се появява славянския флаг с цветове бяло, синьо и червено.

Последно... Щото спора е адски нелеп.

на 14.11.2024 г. в 20:27, communismatic написа:

Накратко... за произхода ни.
Факт установен от лингвистиката, археологията, историята и прочее, че славяните са една от големите индоевропейски общности, която се появява на картата, на прага на късната античност и ранното средновековие. Това е етнолингвистична общност, при всички положения и има огромна родственост между отделните славянски групи, защото още в средновековието, представители на елитите в славянските страни (особено в късното и същинското средновековие), развиват концепцията за единството на народите, които спадат към илирийската раса. Защо "илирийската"? Ами защото, един от най-ранните представители на тази тенденция се намира в Далмация (Северозападната част на Балканите) и в територията на едновремешният диоцез Илирикум, където естествено са живели "илирите", и където малко по- на север са живели и "венетите", в района на днешна Венеция. Факт е, че етнонима "венети" после се разпространява върху славянското население, по-скоро като екзоним, даден от съседите (германските племена основно). Не случайно част от германските диалекти и до ден днешен наричат славяните "венд" или "венди". Тази огромна индоевропейска общност, която мигрира много активно в ранното средновековие из Източна Полша, Беларус, част от Украйна и прочее е свързана с взаиморазбираеми диалекти, от там идва и името "славяни" или "словяне", което означава "хора на които му разпознавам говора". Дума "славяни" по-скоро е с руски корен, който е възникнал малко по-късно. Основният корен е думата "слов" идваща естествено от "слово".

Теофилакт Симоката 7 век

Цитат

Гети, наречени още склавини прекосяват границите на Тракия

Йоан Ефески 6 век

Цитат

Те (славяните) преминаха стремително през Елада, Солунска област и цяла Тракия и завладяха много градове и крепости; те ги опустошиха и изгориха, взеха много пленници и станаха господари на земята. Те уседнаха в нея... като на собствена без страх. И ето, до ден днешен (584) те остават, живеят и спокойно пребивават в земите на империята...

Прабългарите са с по-сложна съдба. Сега има някакви модерни историци, които казват, че те не трябвало, да се наричат ПРАбългари, а просто българи, но това няма как да е вярно, понеже съвременните българи са част от славянската етнолингвистична общност, просто славяните претопяват прабългарите през годините. Това е абсолютен факт, който е глупаво, да се отрича. Първите сведения за прабългарите са от 4 век (354 г.) в "Анонимен римски хронограф", където има една бележка "зие зе екс куо вулгарес". Само че има доста противоречиви сведения за тази бележка, дали точно тогава е писана, дали не е добавена, в последствие и т.н. просто защото този ръкопис е запазен в преписи от 9 век. Има в момента една огромна маса от псевдоисторици като Иван Тренев, като Спароток, като Божидар Димитров дори... които се опитват, да докажат, че прабългарите всъщност са автохтонен народ, т.е. те не са дошли от никъде, а са си били тук през цялото време. За тяхно съжаление, обаче... изворите ни посочват нещо съвсем друго. Най-малкото езикът е славянски, и това е смешно, да се отрича. Освен това името "вулгари", "вулгаре", "вулгарес" се срещат в най-различни източни извори, свързвайки ги с народ, който се намира на територии на север от Черно море. Примерно, в Прикаспието... В края на 5 век вече има сигурни сведения за българи на Балканският полуостров, появяват се в гръкоезични и латиноезични извори, но основно в контекста на сблъсъка на Византия с остроготите. Има сблъсъци в Панония, споменава се за някакъв "рекс Бозан". Терминът "рекс" означава "варварски вожд". Този Бозан, вероятно е същият, за който Теодорих Велики е победил и за когото изворите съобщават в ония години, че "дори и българският вожд е преклонил глава". На какъв език са говорили прабългарите? Надали някой може да каже със сигурност.

преди 52 минути, communismatic написа:

Жорко, още чакам, да ми обясниш защо да влезем в еврозоната. Много ме интересуват аргументите ти. Поне да си оправя деня чрез забавление...

Чакай си - това ще ти остане!

преди 9 минути, communismatic написа:

Последно... Щото спора е адски нелеп.

Не само спора - самият ти си нелеп. Затова ти обръщам внимание много рядко.

Славянската писменост и култура тръгват от България!!!!!

Не от Русия.... Не от някаква митична земя..... А от Преслав, Охрид, Плиска. От тук, където Кирил и Методий, а после и учениците им, създават словото, което да обедини народите и да даде път на вярата, на знанието, на душата на един цял свят!

Славяни се наричат онези, които говорят на словото на старобългарския, който е станал език на просветата. Това не е народ, това е култура. Българска култура, пренесена по църквите, книгите, душите на милиони!!!

А когато днес някой дръзне да каже, че тази светлина не е тръгнала от България, а отнякъде другаде, това е не само лъжа. Това е опит да откраднат душата ни!

Ние сме дали писменост на един свят!
И ние ще я защитим!

Хубав ден!

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.