Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Истината за Социализма: Да, тогава беше по-добре отколкото е сега!

Featured Replies

преди 8 минути, NewRedDragon написа:

Няма такива. Има регистрирани в бг, но те не са български

Фирми на Българи не са Български  днес май доста хора сте прекалили с алкохола

• Отговори 45,9k
  • Прегледи 1,5m
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• По времето на социализма имало опашки за хляб. Колкото и да е странно понякога заради глупости при соца и това ставаше. Примерно от 1988 до 1993 живях в квартал. Владиславово и там някакъв "умник" беш

• Без коментар.... Само да питам: Вие ,младите какво точно направихте за България,че имате право да ръсите простотии за бащите и дядовците си!?

• @dimy Не знам в кой град си живял, но  в моят малък, провинциален бе така: След училище ходих да се редя за хляб, даваха максимум 2 бр. или средно по половин хляб на член семейство. За месо бе су

Публикувани изображения

преди 10 минути, novaki написа:

.... работил за НАСА не е същото като работил в НАСА ....

брех каква голяма разлика - само странно, защо тогава питаш "кога е работил за НАСА".  Честно, може ли да постнеш статия как някой бил награждаван от НАСА и да питаш какво общо бил имал с НАСА същия този човек. :hit: То вече не тролене, ами откровен спам твойто. Па обади им се на НАСА и им кажи, че се объркали, ти тъпото комуне от маалата, знаеш по- добре от НАСА, кой какви взаимоотношения и каква работал е имал с НАСА.

преди 2 часа, insec написа:

брех каква голяма разлика - само странно, защо тогава питаш "кога е работил за НАСА". 

Пита, щото горкото неграмотно столипиновочанче си мислеше, че Партията-майка ги е образовала, като видя, че не е така. се хвана за това, че не били работели в НАСА. Още го чакам да покаже, кой е този Иван Ночев, който бил роден в НРБ.

Цитат

George Balashov
6 април в 21:29 ч.  ·
"Златните години" на България:
- Цял народ да тъне в блажено невежество докато партийците си тъпчеха западните сметки и бяха по-капиталисти от капиталистите
- В България нямаше богати бедни. Всички бяха еднакво бедни.
- Една стотинка на земята беше "късметче".
- Слагаха се дюзи на запалките за еднократна употреба. Сега газовата запалка е 30 стотинки, а тогава беше чудо невиждано и струваше 4 лева - поставяш си после дюза за 2,50 лв., а сетне зареждаш газ за 50 стотинки.
- Клечките кибрит се брояха, някои ги цепеха да имат повече.
- Найлоновите чанти се перяха и простираха.
- Имаше "всичко" в магазините ни с по 50 артикула, прилежно наредени от вид от единия до другия край на рафта.
- Уиски се вземаше или за Нова година или по бутилка на петилетка. Празната му бутилка задължително се пазеше на видно място дълго време след като е изпито, а след това се ползваше за съхранение на ракия и беше гордост да сервираш ракия от бутилка червено Джони например.
- Някои от тези които си пазеха бутилките, оставаха по половин пръст от пиенето да подушат гостите.. трагедия си беше съветското робско време...
- Във витринката в хола задължително се дъжаха на показ и кристалните сервизи -само за гости!
- Супер престижно беше и да имаш каталог Некерман, събирахме се лапетиите разглеждахме и цъкахме с език, б@си кви неща продават...
- Десетки хиляди семейства с абсолютно същата холна секция. Придобита с огромно дебнене в МЕБЕЛНИЯ (единствено число) магазин, за да се доредиш...
- Вносен алкохол само от Кореком можеше да се купи, или пък някой шофьор на ТИР да го донесе през граница. Обикновено над шкафовете в кухнята или зад витрината в хола беше изложбата.
- Два, максимум 3 вида холни секции за цялата страна/по-точно в 3-4 големи града/има,няма 30-35 години. Когато ги"пуснат", де...
- Почти нямаше домакинство, без хубава бутилка от уиски със стълбичка от черница във нея...
- Празните вече кутии от цигари също се пазеха, а в много случаи от тях се правеше робот от Marlboro или от Kent... Ехаааа! Небивала гъзария! Да се пукат съседите от завист!!!
- Пазеха се и опаковките и станиолите от шоколади като символ на изживян лукс.
- Вносните сапуни и шампоани задължително се държаха в гардеробите поне един месец като ароматизатор.
- Често срещана гледка беше наредени празни флакони от дезодоранти и празни шишенца от парфюми на видно място, а в някои домакинства и до ден днешен още си ги има тия неща, някои хора са застинали в онова време.
- Маслините бяха като диамантите, а "екзотичните" стоки се изкупуваха месец по-рано с връзки и записване. Даже и до опашката не стигаха...
- Дънки и джинси на детенцето се вземаха с 3-4 номера по-големи, щото то нали ще расте...
- Купиш си тапети и губер - после каниш цялата улица, да видят.
- Вървежният подарък беше подаръкът порцеланов сервиз - тези с невиждани копирки и форми някои ги редяха по секциите си.
- Чорап се носеше до пето закърпване, дупка на жилетката...наплита се със сходен цвят.
- Държавни ателиета за "ловене на бримка на чорапогащник" имаше навсякъде
- Бирата в магазина: дори и да имаше, трябваше да имаш празни шишета, за да си купиш. И непременно трябваше да обърнеш бутилката, за да провериш дали нещо не плува вътре.
- Заплата за завършили средно образование - 80 лв., полувисше - 130 лв., висше - 155 лв.
- Времето, когато най-големият подарък беше печено агне, пълнено с кафе и опаковано с тоалетна хартия.
- Опашките за лигнин и банани. И за всичко друго!
- 15-годишните влогове за кола (ако имаш пари за такава), като даваш 1500лв предварително без нито стотинка лихва и след 10-15 години, ако инфлацията не ти е изяла парите можеш след доплащане до цената на автомобила да получиш заветния модел на автомобил, поръчан преди 15 години и макар и чисто нов да е вече морално остарял с поне 30 години (15 години чакане + 15 предишни години от появата на изплагиатствания западен модел). Цените в Мототехника от 1989 г.: Лада Самара струваше 10 000 лв.; Лада 2107 - 10 500 лв.; Лада 2105 - 8 900 лв. Трабант 601 - 6 400 лв. и т.н. Средната заплата: 200лв. Сами сметнете колко заплати са били нужни за нова Лада. + 15 гофини чакане!
- Освен,че имаше опашки, имаше и купони все едно сме по време на война, но много често и след дълго чакане по опашки съоките не стигаха до последния да си купи това,за което чака..............УЖАС!!!
- Живеещите четиричленни семейства в стая 3х3, като за да има място, през деня част от леглата се вдигаха изправени до стената.
- Толкова хубаво беше, че ни пазеха с автомати по границата да не избягаме, че и награда се даваше на войниците ако застрелят някой беглец от “хубавото”.
- "Гражданството" - роден си в град Х, жител си на Х, работиш в Х, учиш висше само ако за Х има отпусната бройка. В граничните райони се отива само с "открит лист" издаден от МВР-то пак в Х.
Нещо като "крепостни селяни" от Русия, ама гледани с любов от Партията.
- През социализма беше забранено да сме православни. На грандиозните манифестации се кланяхме на портретите на съветските и българските комунистически богове.
- Електричеството - имахме АЕЦ, ТЕЦ-ове, ВЕЦ-ове, изнасяхме електричество за съседните държави, а електричеството все недостигаше и имахме режим на тока.
- Образованието беше платено от държавата (тоест от всички нас), обаче: Имахме право да кандидатстваме само в ЕДИН университет и в 2 полувисши института!!! За специалностите международни отношения и международни икономически отношения първо се подаваха документите в Окръжния Комитет на БКП за проверка на фамилията до девето коляно!!! Да не говорим за предимствата за децата на другарите и партизаните!!!
- Нищо не се изхвърляше, а се складираше по мазета и тавани, че не се знае кога и какво пак може да дотрябва и да влезе в употреба.
- Ергенския данък - хората над определена възраст плащаха за това, че нямат съпруг/съпруга. Семейните, но без деца плащаха за нещастието си да нямат деца. Дори онези тъжни хора, които искаха, но не можеха да ги имат.
- Влажните ни овчи погледи трябваше да гледат единствено към светлото бъдеще и тоталната победа на социализма над капитализма.
- За последното другарите, които проповядваха религията за суета, опиум и деградивна, се кръстеха като монахини. Че то, социализъм, равноправие, солидарност... ама милионите им... всичките в тези пусти капиталистически банки. А синчетата им тънеха в битово разложение по западните казина и барове. С нашите пари. Както и сега! Защото “другарите” не си тръгнаха. Останаха!

на 16.04.2023 г. в 20:21, novaki написа:

Kризата с бензина и тока беше през 90 те години ,а никой нормален човек не отказва аванта ако ще и 50 лева да е

Лъжеш или просто преразказваш чужди "спомени?? Имаше бонове за бензин в България. Без бонове не можеш да заредиш.

Крадеше се безобразно държавен бензин, и този за заводи и предприятия започнаха да го оцветяват и имаше проверки. Ама това не са ти го казали.

Имаше режим на ток през '80 - те в България. При ВСИЧКИ работещи реактори.

Имало безплатни почивки. Лъжа! Част от сумата се покриваше от профсъюзите и останалото се плащаше на база заплата от трудещите се. Да, сумата беше относително поносима, но никога не е било без пари. Същото се отнася и за пионерските лагери. Искаха служебна бележка за заплатата на родителите и на тази база се определяше таксата.

преди 1 минута, parmobil написа:

Лъжеш или просто преразказваш чужди "спомени?? Имаше бонове за бензин в България. Без бонове не можеш да заредиш.

Някой те е излъгал че през 80 те имало Бонове за Бензина за тока също ,а че се крадеше служебния  бензин си прав за това го оцветяваха в червено 

преди 2 минути, parmobil написа:

Имаше бонове за бензин в България. Без бонове не можеш да заредиш

Да, така беше.... и другарите, членове на СБА имаха повече.... и ги подаваха - де срещу пари, де срещу някоя кака

преди 4 минути, parmobil написа:

започнаха да го оцветяват

..... и другарите, дето бяха свикнали на туба, се пробваха, през дихател на "слонче" да го обезцветяват :) 

преди 1 минута, novaki написа:

Някой те е излъгал че през 80 те имало Бонове за Бензина за тока също ,а че се крадеше служебния  бензин си прав за това го оцветяваха в червено 

в червено се оцветяваше твеста, не самия бензин, другарю

преди 9 минути, novaki написа:

Имаше бонове за бензин!!! Питай си по-възрастните роднини и приятели. Иран, енергийната криза и по-късно войната Иран-Ирак.

Виж, нямам нищо против да спорим, но АРГУМЕНТИРАНО.  А не "една жена ми каза на пазара".

Че имаше режим на тока през 80-те, съм готов да се хвана на бас за каквото кажеш.

преди 6 минути, parmobil написа:

Имаше бонове за бензин!!! Питай си по-възрастните роднини и приятели. Иран, енергийната криза и по-късно войната Иран-Ирак.

Виж, нямам нищо против да спорим, но АРГУМЕНТИРАНО.  А не "една жена ми каза на пазара".

Че имаше режим на тока през 80-те, съм готов да се хвана на бас за каквото кажеш.

Как да спорим като явно не си бил жив и говориш на принципа "една жена ми каза на пазара".

преди 1 минута, novaki написа:

Как да спорим като явно не си бил жив и говориш на принципа "една жена ми каза на пазара".

Аз лично си спомням 2 часа има и 2 часа няма. И тичах от Коньовица до пл. Славейков ( за София става дума) за гледам в леля ми "Планетата на маймуните".

преди 37 минути, novaki написа:

преди 4 часа, parmobil написа:

Имаше режим на ток през '80 - те в България. При ВСИЧКИ работещи реактори.

6 реактора и режим на тока - сега сме с два и няма режим на тока. Няма смятане, колко милиарди са източили комунделите само от тази централа, но явно далаверата е била изключително печеливша, щом не са се посвенили и режим на тока въведат.

преди 6 часа, insec написа:

6 реактора и режим на тока - сега сме с два и няма режим на тока. Няма смятане, колко милиарди са източили комунделите само от тази централа, но явно далаверата е била изключително печеливша, щом не са се посвенили и режим на тока въведат.

Лично помня тоя режим, на практика отраснах на свещи. Добре, че поне не седяхме на студено.

Чувствуем голода, холода, и глубокой благодарности! (брадат виц за чукчи, след влизане в ссср)

Цитат

Спомен!
Никой не крадял по соца, даже вратите си не заключвали! Само дето всеки сваляше чистачките, щом паркира таралясника руски.

преди 8 часа, insec написа:

6 реактора и режим на тока - сега сме с два и няма режим на тока.

Заводите и индустрията тогава са изисквали енергия за да работи, сега когато ги нямаме не ни е нужна и ел.енергия в такива мощности.

преди 1 час, IvanKirov написа:

Лично помня тоя режим, на практика отраснах на свещи. Добре, че поне не седяхме на студено.

Режима на ток бе за една зима - бързо си растял :D

преди 12 минути, AAUUXX написа:

Заводите и индустрията тогава са изисквали енергия за да работи, сега когато ги нямаме не ни е нужна и ел.енергия в такива мощности.

Режима на ток бе за една зима - бързо си растял :D

Изобщо не е вярно. Ние по селата бяхме друга каста. Всичко беше различно. Имахме си хубав селски ръчен хляб. Няма да забравя - носят ни от града някви франзели. Ква била работата - вътре в тях някакъв пясък, нещо изтървали в брашното, и да не го хвърлят - носят го на селяните.

преди 3 минути, нушо написа:

Ти няма ли да смениш плочата?Надраска я вече ,само едно и също бълваш .

Кво очакваш - да заплача за мизерията в казармата, как било чест да ядеш отпадъци и да сер еш в кенеф без врата? Лично съм ги виждал, тия нуж ници не ги ремонтираха дори в 21 век, до самия край на тая отживелица.

Кво очакваш да ти пиша? Да не си синче на червено изчадие?

преди 13 минути, IvanKirov написа:

Кво очакваш - да заплача за мизерията в казармата, как било чест да ядеш отпадъци и да сер еш в кенеф без врата? Лично съм ги виждал, тия нуж ници не ги ремонтираха дори в 21 век, до самия край на тая отживелица.

Кво очакваш да ти пиша? Да не си синче на червено изчадие?

Ще връщат ли казармата ?

Цитат

Министерският съвет прие Решение за одобряване на искане до Конституционния съд за даване на задължително тълкуване на чл. 59, ал. 2 във връзка с ал. 1, изречение първо от Конституцията на Република България.

Тълкувателният въпрос до Конституционния съд е следният: „Допуска ли чл. 59, ал. 2 във връзка с ал. 1, изречение първо от Конституцията на Република България въвеждане на законова възможност за задължителна подготовка за защита на отечеството в мирно време на българските граждани със статус на запасни по смисъла на Закона за резерва на въоръжените сили на Република България, за придобиване, поддържане и усъвършенстване на способностите им за изпълнение на задълженията им във военните формирования?“

https://blitz.bg/politika/may-vrshchat-voennata-sluzhba-i-kazarmata_news932064.html

преди 47 минути, AAUUXX написа:

На мен дори ще ми е интересно да отида запас. Да се сетя колко по-лошо има от сегашния живот, дето ви е сдъвкал и изплюл.

Имам си артритче на едното пръстче, прилагам рентгенова снимка за доказателство, ще симулирам да им куцукам, ега ги хване срам, дето ни занимават с глупотевините си.

Инак съм в нисък старт за емиграция, само отдалеч да замирише на барут. Ще гледам от хъшовство, от първия ред, края на българската държава!

Таковам ви на измислената принудителна чест, дълг, клетва  и квото там ме караха да наизустявам. Морални принципи не са съвместими с принуда, със заплаха от дисцип.

И да си знаете, че точно вие менте патриотите, ще сте катализатора на всичко това. Омърсихте всичко родно и свято, за пустите соросоидни подаяния на Велина. Щеше да ви тежи на съвестта, ако имахте такава, вместо банкова сметка и бюро на общинско местенце.

Я дай пак за казармата, че много постно го изкара....Можеш повече...

Няма налично описание на снимката.

преди 41 минути, Toto2 написа:

Я дай пак за казармата, че много постно го изкара....Можеш повече...

Няма налично описание на снимката.

Туй нещо основно го чистихме, без да има причина да се опуши. Който допусне ръждичка по външната част на цевта - спек от отпуска!

Държах АК-47 с дебел слой грес омацан целия. Понеже бях скатавка, и нямах достъп до него, да го чистя редовно. Бойните другарчета от ОХР ме бъзикаха за което, аз с тях живях седмица ли, 10 дни ли беше. После си намерих соба с още 2 фазана, баня и топла вода. Шабния хакер ми викаха, реално бях най-светнатия компютържия в поделението. Ремонтирах им компютрите, вкл. домашните на шапкарите.

преди 11 часа, AAUUXX написа:

Заводите и индустрията тогава са изисквали ....

от байтошо да продава енергия навън, па ние да стоим на свещи - що за мазохизъм е да те крадат до степен да живееш с режим на тока и пак да си искаш същия строй .... протест под лозунг "спрете ни тока, не искаме вода".

преди 51 минути, insec написа:

що за мазохизъм е да те крадат до степен да живееш с режим на тока и пак да си искаш същия строй ..

Искат да ни е гадно и на нас. Чичак у фейса вика ний кат служихме 2 г. 3 м. по-прости ли сме.

Цитат

Тя, историята се развива в онова време, което сега младите си мечтаят да се върне - зрелия социализъм, към средата на 80-те на миналия век.
Народната република е изобретила и пуснала на пазара технологичното чудо, наречено "дек Финезия". Това е български касетофон, копие на полския "Унитра" от преди десетилетие, който пък е копие на западногерманския "Грундиг" от преди две десетилетия. Финезията струва повече от две месечни заплати, обаче като всички младежи от онуй време и аз искам музикална кутия, събрал съм парите и тръгвам да обиколя всичките места, откъдето мога да го купя. ЦУМ на последния етаж, магазин Електроника на Витошка и някакъв магазин за електроуреди в Люлин. Разбира се, декът както всички български технологични чудеса, също като телевизорите Велико Търново, хладилниците Мраз и пералните Перла свършват на минутата, в която ги пуснат в магазина. За да се сдобиеш или се редиш на опашка от предната вечер или трябват много дебели връзки за да го купиш. Навсякъде, където питам, отговорите са между любезното "проверете пак другия месец" и "епа, не виждаш ли че нема".
И тогава се сещам за Иван. Иван е чичото на жена ми. Работил 5 години в Либия, има долари човекът. Така или иначе имам парите, плащам му по черния курс, по три лева за долар и отиваме в Корекома*, откъдето вземаме едно прекрасно червено Сони, с откачащи се колони, вградено радио с УКВ, хем по-евтино от Финезията, хем с куп екстри за времето си - докато свири песента, натискаш бутон за бързо пренавиване на касетката, системата открива паузата между песните и ти пуска предната или следващата.
(Може би все още работи това Сони....а Antonia Wirth?)
След няколко месеца Иван ми се обажда по телефона, искрено разтревожен, вика ми, Жоро, моля те, ако се обадят от милицията, да кажеш че съм ти подарил касетофона. И наистина ми се обаждат. Представя се някакъв лейтенант от стопанска милиция иска да знае историята на тоя касетофон, дето по документи се води на Иван. Как и защо е у мен. Казвам му, Иван ми го подари за рождения ден. Ама може ли да го напиша това на един лист и да се подпиша отдолу, той лейтенантът щял да мине да вземе декларацията.
Иван купил пет касетофона от Корекома - за сина си, за себе си, за приятелката си, за мен и за някакъв негов комшия. И стопанска милиция го погнали. Спекулант, който е направо за затвора. Нищо, че е лекар, нищо че парите са си негови, изкарани с труд.
Отърва се човекът, ама го разкарваха по милициите, писа обяснания, както и ние покрай него.
Чудесно беше през социализма. Имаше ред.
(На снимката е моят приятел Росен, който точно в тия години демонстрира западен лукс и разложение - касетофон, телефон, дънки и уиски. Шишето е от уиски, но всъщност е пълно с на дядо ми трънската крушова шльокавица, която Росен мисли за чист Балантайнс. Къде ти истински Балантайнс по онова време, че да му знаеш вкуса... Но това вече е друга история)
*Кореком е магазин със специално снабдяване, където се пазарува със западна валута и милицията зорко следи кой и защо пазарува в тоя магазин и откъде има валутата.
Георги Величков

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.