Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Истината за Социализма: Да, тогава беше по-добре отколкото е сега!

Featured Replies

преди 5 часа, АСПЕКТ написа:

Как точно ще се осъществи кражбата? Отивам в офиса и крада ли?

През данъците. И всякви соц ограничения.

Нямам общо с отрепки, който иска казарма да ходи да мизерства той!

• Отговори 45,9k
  • Прегледи 1,5m
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• По времето на социализма имало опашки за хляб. Колкото и да е странно понякога заради глупости при соца и това ставаше. Примерно от 1988 до 1993 живях в квартал. Владиславово и там някакъв "умник" беш

• Без коментар.... Само да питам: Вие ,младите какво точно направихте за България,че имате право да ръсите простотии за бащите и дядовците си!?

• @dimy Не знам в кой град си живял, но  в моят малък, провинциален бе така: След училище ходих да се редя за хляб, даваха максимум 2 бр. или средно по половин хляб на член семейство. За месо бе су

Публикувани изображения

Цитат

Lubomir Lazarov
1 дни  ·
Въйй, днес бИло ден на авиацията и космонавтиката?
ПрАзнува се само в РоиССя, БелАрус и Булгаристан.
На снимката: Затворническото канче на С. П. Корольов - бащата на съветската  космонавтика.
Това е всичко, което трябва да знаете за съветската космонавтика.

069n.jpg

Цитат

Емил Чуканов
1 април в 18:48 ч.  ·
"Можем и без вас и вашите банани, еврогейове такива!", помисли си бай Руси, пускайки с доволна усмивка правилната бюлетина.
В този миг в главата му нахлуха топли спомени за аромата на Mосквича, с който в събота вечер се прибираше с две туби нафта от МАЗ-а. А после Ванчо държеше фунията и му помагаше да напълнят нафтовата печка.
Напускайки изборната секция, пред погледа на бай Руси изплува щастливата усмивка на Ванчо в деня, когато получи истински дънки - от корекома. Само той си знаеше какво му коства да ги набави, разбира се, по втория начин.
Навън го посрещна априлското слънце и Руси се затътри бавно под него. А в главата му картинка след картинка, от мили по-мили. Може би точно слънцето го пренесе в уюта и топлината, които настъпваха вечер, когато всички се събираха пред цветния Рубин 714.
Безгрижен смях го върна обратно на улицата. Ееех... нищо не знаят сегашните за хубавия живот, погледна той снизходително към група младежи, облечени в пъстри дрехи, които смеейки се, се накачуриха в няколко автомобила и запрашиха кой ги знае накъде. Бай Руси не познаваше марките на колите, но бяха от тези, модерните, дето нямат нито гласа, нито аромата на четиристотин и осмака. Боже, Боже, дано да се оправят някой ден нещата...
ако не за мен, поне за внуците да се върнат ония времена, за които съм им разправял....

Цветен тв имаха само гъзарите. За простолюдието - юность 402.

xofzKuJliYP4prQ5

Другари! Изтече информация за финалният проект за реставрация на чинията на Бузлуджа!

Ето разсекретените планове, които са предоставени любезно от агент Благоев! 

chiniqWC.png

Иван Марангозов

Цитат

Иван Василев Марангозов (14 август 1925 – 6 февруари 1998) е български инженер.

Той разработва първия български персонален компютър ИМКО-1, с който се поставя началото на производството на български персонални компютри и развитието на обучението по информатика и ИТ, чийто резултат е индустриалният бум в производството на компютри в България от началото на 1980-те.

Цитат

Тъй като поради членството му в младежката организация „Бранник“ преди 9 септември е характеризиран като „политически неблагонадежден“ от партийните органи на БКП не успява да стане редовен асистент в МЕИ, въпреки 2 спечелени конкурса.

Ivan_Marangozov_memorial_plaque.jpg

Цитат

Антон Танев Гьошев, известен като Югов, е български политик.

Един от ръководителите на Българската комунистическа партия (БКП) в средата на XX век, ръководител и на комунистическото партизанско движение по време на Втората световна война. Министър на вътрешните работи (1944 – 1949), министър-председател (1956 – 1962).[1] С работата си на вътрешен министър играе активна роля в политическите насилия и извършваните от министерството незаконни дейности.[2]

Цитат

След като получава одобрение в Съветския съюз, в навечерието на Осмия конгрес на БКП Тодор Живков обявява Югов за „родоначалник за нашите условия на извращенията“ (евфемизъм за терора в първите години на комунистическия режим).[8] С мотива „груби нарушения на социалистическата законност и антипартийна дейност“ Югов е отстранен от всички ръководни постове.[5] Отзован от Народното събрание (1964), а през 1972 е изключен от БКП.[5] Въпреки това, през 1984 г. е награден със званието Герой на социалистическия труд. Герой на Народна република България (1989), а през януари 1990 г. членството му в партията е възстановено

Цитат

Същият този Антон Югов, който, много типично за дейците на БКП от този период, се нанася в заможната къща на успешен банкер на ул. Хан Крум 31 в София, след като последният е пратен за 5 години в Белене, а семейството му – изселено.

13.jpg

Цитат

Нека поне да споменем и кой е банкерът. Това е Марко Рясков – финансист, управител на БНБ и министър на финансите през 30-те години на миналия век. Рясков е учил в Белгия и Германия, въвежда ипотечното кредитиране в България, дългогодишен директор на Българска кредитна банка, участвал е в спасяването на евреите.

Марко Рясков, снимка от личния архив на д-р Сава Рясков

14.jpg

Цитат

След 1990-та година именно потомците на партийци като Югов се превръщат в познатите ни „мутри“ – хора, които, при средна заплата от няколко долара в страната, се возят на скъпи вносни коли и си организират балове в луксозни хотели… Откъде тези пари, когато до вчера всичко е било национална собственост?

преди 26 минути, БаалБек написа:

Другари! Изтече информация за финалният проект за реставрация на чинията на Бузлуджа!

Ето разсекретените планове, които са предоставени любезно от агент Благоев! 

chiniqWC.png

Чинията е с вертикално излитане тъй че площадката не е от значние

Четири документални филма, които трябва да гледате при възможност всеки ден или поне на всеки Първи Февруари - ДЕН НА ПРИЗНАТЕЛНОСТ И ПОЧИТ КЪМ ЖЕРТВИТЕ НА КОМУНИСТИЧЕСКИЯ РЕЖИМ

1. НАРОДЕН ДОМ НА ТЕРОРА (2015) - 

2. Горяни (2011) - 

3. Човека и народа (2012) -

4. ВТОРОТО ОСВОБОЖДЕНИЕ (2021) - 

Нийл Армстрон споделя: "Благодарение на Иван Ночев аз стъпих на луната. Благодарности на Виден Табаков."
Не вярвам русофилите да знаят този факт. И то е разбираемо. Тези двама велики българи са работили в НАСА.
А какво са изобретили нашите учени в България по времето на ЦоциализЪма?

"Българските инженери губеха една година от своето образование за изучаване история на БКП, история на КПСС, политикономия, научен комунизъм, гражданска отбрана. Така че вместо развиване на конструктивната мисъл, бяха идеологически здраво подготвени."

Неоспорим ФАКТ!

преди 12 минути, БаалБек написа:

Нийл Армстрон споделя: "Благодарение на Иван Ночев аз стъпих на луната. Благодарности на Виден Табаков."
Не вярвам русофилите да знаят този факт. И то е разбираемо. Тези двама велики българи са работили в НАСА.

"Българските инженери губеха една година от своето образование за изучаване история на БКП, история на КПСС, политикономия, научен комунизъм, гражданска отбрана. Така че вместо развиване на конструктивната мисъл, бяха идеологически здраво подготвени."

Неоспорим ФАКТ!

Русокоске я кажи къде са учили тези двамата в България или в САЩ и ти за БАН чувала ли си

преди 40 минути, БаалБек написа:

Неоспорим ФАКТ!

И да ходят в казарма - гения му изпраща хора в космоса, ала за комунизма важното е да ходи в казарма и безусловно да се подчинява на партията. Гледам горе се споменало за Корольов. Този човек първо Сталин го пратил в лагерите после, като все пак му дошло на акъла колко полезен е, го извикал и го питал къде ходи, какво прави, и Корольов му отвърнал, че си излежава присъдата, а Сталин му рекъл "браво бре, ние война водим, той се излежава". От съветския болшевик по- смотан идеолог няма, бъкел от нищо не разбира, знае само да краде и да убива, нищо друго.

преди 2 минути, insec написа:

И да ходят в казарма - гения му изпраща хора в космоса, ала за комунизма важното е да ходи в казарма и безусловно да се подчинява на партията. Гледам горе се споменало за Корольов. Този човек първо Сталин го пратил в лагерите после, като все пак му дошло на акъла колко полезен е, го извикал и го питал къде ходи, какво прави, и Корольов му отвърнал, че си излежава присъдата, а Сталин му рекъл "браво бре, ние война водим, той се излежава". От съветския болшевик по- смотан идеолог няма, бъкел от нищо не разбира, знае само да краде и да убива, нищо друго.

Ама я го обясни на чугун като този. 

преди 41 минути, novaki написа:
преди 56 минути, БаалБек написа:

Неоспорим ФАКТ!

Покажи още  

Русокоске я кажи къде са учили тези двамата в България или в САЩ и ти за БАН чувала ли си

Не може елементрна връзка и заключение да направи, защо са успяли в САЩ, а не в НЕ РЕ БЕ!!!

И не може да отговори на:

преди 57 минути, БаалБек написа:

преди 11 минути, БаалБек написа:

Не може елементрна връзка и заключение да направи, защо са успяли в САЩ, а не в НЕ РЕ БЕ!!!

Да ти е минало в овчия мозък че хората са станали добри научни работници в  РБ и са отишли в САЩ за се доразвиват а или ти нямаш мозък а въздух под налягане .Ако БАН нямаха никакви успехи защо си партнира с наса  

преди 1 час, БаалБек написа:

Провери каква храна ядът на МКС

преди 8 минути, novaki написа:

хората са станали добри научни работници в  РБ и са отишли в САЩ за се доразвиват

:lol6:

С твоите опити за "разсъждения" ти явно си от тези:

vayara-RUS.png

преди 6 минути, БаалБек написа:

:lol6:

С твоите опити за "разсъждения" ти явно си от тези:

vayara-RUS.png

Я сега намери кога и къде са ги казали никога някой като теб с овчи мозък ги е сътворил 

Новочеркаск, Русия, 1 юни 1962 г.

Работниците от Завода за електромотиви излизат на протест заради ниските заплати и увеличените цени на храните.

В Русия винаги е имало дефицит на основни хранителни стоки, но през 1962 г. положението става особено тежко.

Русия е принудена да внася жито и месо, което купува с валута, а заплатите на хората не могат да компенсират ръстът на цените.

Протестът на работниците е спонтанен и към тях се присъединяват и хиляди граждани.

Властите пускат срещу тях въоръжени еничари, които откриват огън срещу хората.

На място са разстреляни 24 работника, още 70 са тежко ранени.

Следва и процес, в който още 7 работника са осъдени на смърт и са разстреляни веднага, а други 102 работника получават присъди от 15 г. затвор.

Разбирате ли защо в Русия никой не протестира?!

protest.png

Новочеркасский расстрел — Википедия (wikipedia.org)

Напишете в търсачката - новочеркасск 1962 и ще разберете.

преди 2 минути, БаалБек написа:

Новочеркаск, Русия, 1 юни 1962 г.

Работниците от Завода за електромотиви излизат на протест заради ниските заплати и увеличените цени на храните.

В Русия винаги е имало дефицит на основни хранителни стоки, но през 1962 г. положението става особено тежко.

Русия е принудена да внася жито и месо, което купува с валута, а заплатите на хората не могат да компенсират ръстът на цените.

Протестът на работниците е спонтанен и към тях се присъединяват и хиляди граждани.

Властите пускат срещу тях въоръжени еничари, които откриват огън срещу хората.

На място са разстреляни 24 работника, още 70 са тежко ранени.

Следва и процес, в който още 7 работника са осъдени на смърт и са разстреляни веднага, а други 102 работника получават присъди от 15 г. затвор.

Разбирате ли защо в Русия никой не протестира?!

protest.png

Новочеркасский расстрел — Википедия (wikipedia.org)

Напишете в търсачката - новочеркасск 1962 и ще разберете.

Русокоске темата е за България а не за русия  и не си ми отговорила на нито един въпрос

преди 1 минута, novaki написа:

темата е за България а не за русия 

Я първо да изтрезнееш, за да си настроиш мозъкът ти да разсъждава, чете, мисли и функционира правилно и после пиши, че само глупотевини до сега си написал, мхм!

:handshake:

преди 9 минути, БаалБек написа:

Я първо да изтрезнееш, за да си настроиш мозъкът ти да разсъждава, чете, мисли и функционира правилно и после пиши, че само глупотевини до сега си написал, мхм!

:handshake:

Я кажи какво от написаното от мен е глупост няма такова нали а това че ти не го разбираш проблема си е в теб и в липсата ти на сиво вещество

преди 8 минути, novaki написа:

Я кажи какво от написаното от мен е глупост няма такова нали а това че ти не го разбираш проблема си е в теб и в липсата ти на сиво вещество

Не виждаш ли, че е убедена че ще ѝ играеш по свирката. Чак запечатва сделка с ръкуване.

Цитат

През моя академичен път, първо като студент, по-късно като аспирант, бях задължен да изучавам няколко марксистко-ленински предмета и накрая да полагам изпити по тях. Такива полагаха и всички като мен. Българската комунистическа партия беше марксистко-ленинска партия.

Повсеместният терор е задължителен и легитимен

Тук е мястото да спомена един от основните принципи на марксизма-ленинизма, че повсеместният терор е задължителен и че в името на великата цел, той е легитимен.

Цитирам неточно, но който желае може да прочете оригнала му в "Събрани съчинения" на Ленин, издаден в Москва, 1958-1965 г. От този личен спомен вървя към друг, също от моя личен живот. Когато получих достъп до досието си, разбрах, че най-добрият ми приятел, регистриран в архивите на Държавна сигурност като агент “Калин”, е писал донесения за мен. Фанатизиран член на партията, той бе ми заявявал в разговори, че ако е необходимо да се избият една трета от обществото в името на комунизма, това ще бъде изпълнено.Аз бях мълчал, не бях дръзнал да опонирам нито веднъж. Все пак, в интерес на истината, в донесенията си за мен, той не бе писал нищо лошо. И то защото аз не му бях дал повод, а защото се страхувах да изкажа моята позиция. Добавям към този страх и страхът, че ако службите намерят ръкописа на книгата, в която бях включил разказите на осем лагеристи, прекарали години в комунистическите лагери за превъзпитание на политическите си противници, попадах в ръцете на съществуващото правосъдие, което водеше директно в някой от затворите на страната ни.

https://faktor.bg/bg/articles/chiniyata-arhipelagat-i-memorialat

Цитат

По думите на агент “Калин”, аз попадах в тази трета от човечеството, която трябваше да бъде унищожена в името на комунизма. Много мои съвременници ще потвърдят това което ви казвам - беше опасно да споделяш каквото й да е и с най-близкия си приятел. Това, че много граждани ни имаха досиета, се предполагаше, но за размера на тази група обществото разбра едва след като архивите на Държавна сигурност бяха отворени. Бях сигурен, че службите водят досието на баща ми. Не допусках, че аз също се водя “на отчет” до момента, когато мой първи братовчед сподели с мен, че е вербуван от службите и искат от него да пише доноси.

"Искат ми сведения за теб..."

Беше в края на седемдесетте. “Тормозят ме всеки път, когато ме привикат. Искат ми сведения за теб. Казвай какво да пиша.” - сподели веднъж той с мен. Съчинявахме доноса заедно. Когато получих достъп до досието си, видях, че не бе изменил и дума от съвместния ни текст. Кодовото му име бе “Юлиян”.

Цитат

98 г. ОТ КЪРВАВИЯ АТЕНТАТА В  СВ. НЕДЕЛЯ. НЯМА ДА ЗАБРАВИМ, НЯМА ДА ПРОСТИМ!
Тази година светлия ден на Възкресение 16 април съвпада с една от най-черните дати в българската история - атентатът в църквата "Св. Неделя", най-кървавият и грандиозен по размери терористичен акт, не само в България, но и в света по онова време.
Чудовищното престъпление е планирано и извършено от престъпната терористична БКП под вещото ръководство на Коминтерна и щедро финансирано от Москва.
На 16 април 1925 г., Велики четвъртък, група крайно леви дейци на Военната организация (ВО) на Българската комунистическа партия (БКП), взривяват покрива на църквата „Света Неделя“ в София. По това време в нея се провежда церемонията по погребението на генерал Константин Георгиев, убит на 14 април същата година от друг комунистически деец. Цел на атентата е да бъде ликвидиран военният и политическият елит на страната. При атентата загиват 134 души, а ранените са около 500, като част от тях умират по-късно от раните си. Загиват 12 генерали, 15 полковници, 7 подполковници, 3-ма майори, 9 капитани, 3-ма депутати, но повечето жертви са обикновени граждани, включително деца.
“Там видях жива гробница: парчета от икони, разхвърляни шапки, ръце, окървавени глави и всичко това бе застлано с кръв. Всички хора бяха загубили присъствие на духа, бягаха на всички посоки и викаха.”, разказва по-късно началникът на пожарната команда.

Татковина България
Поверителна група
  ·
13,8 хил. членове

Цитат

Борис Б. Пъргов
Имам колега пенсионер , който разправяше с гордост , че в предприятието в което работил , когато в началото на месеца идвал бензина за месеца на всеки , който имал кола се "полагало" да си "вземе " 20 литра

на 15.04.2023 г. в 16:12, insec написа:

С кмета на София стеоил яз. Искър и докарал вода до София от Рила Иван Иванов ситацията е подобна. И то само защото е завършил в Германия.

ПП: Като стана въпрос за Русия, има един интереснен инцидент с гвнерали от тихоокеанският флот на СССР.

Въпросните генерали при посещвнието си в Петербург пазарували като невиждали, и така натоварили самольота че не могъл да излети.

https://www.letene.com/денят-в-който-ссср-загуби-повече-адмир/

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.