Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Истината за Социализма: Да, тогава беше по-добре отколкото е сега!

Featured Replies

преди 11 минути, communismatic написа:

Верно ли бе? 😆
1.jpg

Toлкова е елементарен, милия... че постоянно върти и суче само и само да влиза в "спор" с мен.

Мхмм... Като си тъп и си избереш вариант, с две прекачвания, два пътнически влака и престой за прекачване почти 3 часа, става.

image.png

Що не си избра вариант с преспиване по средата?

Кажи де, 250 или 380 км. (не по права линия) е разстоянието? А?

преди 11 часа, communismatic написа:

Щото доколкото си спомням Русе-->Видин беше 10 часа, а разстоянието е 250 километра.

Пинокио, защо смени посоката? Я виж, дали в първоначалната няма с по-малко време.

• Отговори 41,3k
  • Прегледи 1,4m
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• По времето на социализма имало опашки за хляб. Колкото и да е странно понякога заради глупости при соца и това ставаше. Примерно от 1988 до 1993 живях в квартал. Владиславово и там някакъв "умник" беш

• Без коментар.... Само да питам: Вие ,младите какво точно направихте за България,че имате право да ръсите простотии за бащите и дядовците си!?

Публикувани изображения

преди 18 минути, plamen.spam написа:

Като си тъп и си избереш вариант, с две прекачвания, два пътнически влака и престой за прекачване почти 3 часа, става.

Ъ... извинявай, ти като си умен, би ли ми обяснил, какво значение има за един пътник, дали ще се прекачва и 20 пъти и дали ще минава и през Занзибар, при положение, че на него му е важно, да стигне до Видин? Искам много точно, да ми обясниш... щото за пореден път доказваш, че си умен ром. 😆

Пинокио, защо смени посоката? Я виж, дали в първоначалната няма с по-малко време.

Правилно, да. 8 часа е по-добре от 11 часа... 😆

Кажи де, 250 или 380 км. (не по права линия) е разстоянието? А?

Така е, да. Ти елементарен ли си или си примитивен? А? 😆
Те не били 250 километра, а 380... Иначе, пътуваш толкова време, все едно ходиш до съседен континент, ама за умния ром това е без особено значение...

Брато, ти направо си уникален, заклевам се... Тоя човек е гласоподавател, майка му стара... Такива умни хора от ромското мнозинство ни решават съдбата, по дяволите... Аз направо съм потресен! 😆

ПЛАМЕН РОМ... Е УМЕН РОМ, КОЙТО НЕ МОЖЕ, ДА ИЗКАРА И ДА ПИЕ ЕДИН РОМ, А КАРА НА РОМ, КОЙТО Е ОТКРАДНАТ ОТ ДРУГ РОМ!

Така... След изяснихме "познанията" ти по география и "способността" ти за избор на "оптимален" вариант за пътуване, кажи на всеослушание, защо излъга?

на 27.05.2025 г. в 20:56, communismatic написа:

Факт е, че основата е от социализма.
...
Цялата пътна инфраструктура е наследство от оня строй...

преди 2 часа, Gencho 123 написа:

По същество темата да се дискутира, че при т.н. социализъм е било по-добро няма много смисъл. Има един израз любим на соц носталгиците - този строй (социализма) бил много хубав, но лоши са го въввели. А истината е обратна - по същество си е една порочна система, но въвведена много успешно (със силна полицейска държава, тотален контрол над медиите, ДС и т.н. у нас). Това не е някакво изключение за България а типично за целия източен блок който следваше инструкциите от СССР. Икономически - без частна собственост, държавно планиране и управление което за обикновенния гражданин означаваше постоянни дефицити на много стоки. Информацията - под централния контрол на държавата също (разбирай партията), съответно това което стига до хората беше добре избрано и филтрирано (без лоши новини, няма убийства, няма катастрофи), което очевидно е било много успешно защото и до днес хората милеят за спокойния живот тогава. Без да споменавам как бяхме оградени за да не избягаме, колко трудно се ходеше в чужбина (особенно извън социалистическия лагер), или пък еднопартийната система. 

Аз съм чел Маркс от чисто любопитство и няма да крия, че особено за млад човек звучи доста пленително. Проблемът през цялата човешка история винаги е бил един и същ - добрите намерения да се сблъскат с лоши изпълнители. Социализма в чистия му вид е утопия, която няма как да проработи в свят, в който има хора, които се раждат по-мързеливи, с по-ниско КПД, по-трудно схватливи или просто с по-кофти характери. Накрая можещите се налага да бачкат и за тях, какъвто и да е типа комуна се раздира от напрежение и цялата идея, че всеки ще получава част от цялото, но и ще работи за него, се опорочава. 

Вече екстра дебилщините (планова икономика, ТКЗС-та, власт на ратаите, избиване на носещите очила, рушене на църкви и пр.), които са наблюдавани по време на соцекспериментите по света, само допринасят за такава оценка. 

преди 2 часа, Gencho 123 написа:

По същество темата да се дискутира, че при т.н. социализъм е било по-добро няма много смисъл. Има един израз любим на соц носталгиците - този строй (социализма) бил много хубав, но лоши са го въввели. А истината е обратна - по същество си е една порочна система, но въвведена много успешно (със силна полицейска държава, тотален контрол над медиите, ДС и т.н. у нас). Това не е някакво изключение за България а типично за целия източен блок който следваше инструкциите от СССР. Икономически - без частна собственост, държавно планиране и управление което за обикновенния гражданин означаваше постоянни дефицити на много стоки. Информацията - под централния контрол на държавата също (разбирай партията), съответно това което стига до хората беше добре избрано и филтрирано (без лоши новини, няма убийства, няма катастрофи), което очевидно е било много успешно защото и до днес хората милеят за спокойния живот тогава. Без да споменавам как бяхме оградени за да не избягаме, колко трудно се ходеше в чужбина (особенно извън социалистическия лагер), или пък еднопартийната система. 

Аз съм чел Маркс от чисто любопитство и няма да крия, че особено за млад човек звучи доста пленително. Проблемът през цялата човешка история винаги е бил един и същ - добрите намерения да се сблъскат с лоши изпълнители. Социализма в чистия му вид е утопия, която няма как да проработи в свят, в който има хора, които се раждат по-мързеливи, с по-ниско КПД, по-трудно схватливи или просто с по-кофти характери. Накрая можещите се налага да бачкат и за тях, какъвто и да е типа комуна се раздира от напрежение и цялата идея, че всеки ще получава част от цялото, но и ще работи за него, се опорочава. 

Вече екстра дебилщините (планова икономика, ТКЗС-та, власт на ратаите, избиване на носещите очила, рушене на църкви и пр.), които са наблюдавани по време на соцекспериментите по света, само допринасят за такава оценка. 

на 22.02.2026 г. в 21:30, БаалБек написа:

Минавам само да ви покажа тази карта, любезно предоставена от Александър Стоянов.

За да бъдем коректни, трябва да се отбележи, че Александър Стоянов неправилно не е отбелязал в зелено Самуил - Силистра,

Цялата линия (113 км) е завършена за героичните 26 години социалистически строеж и е пусната в експлоатация от началото до края чак на 2 септември 1974 г.
По-малко от 4,5 км. годишно...

image.png

Цитат

Тържественото откриване на ЖП линията Самуил – Силистра и ЖП гара Силистра става на 2 септември 1974 година в 11.00 часа, когато свирна свирката на локомотива на специалния правителствен влак. Той беше посрещнат на празнично украсената гара от много ветерани-бригадири в сини блузи, граждани и гости.
От влака слязоха Пенчо Кубадински – тогава член на Политбюро на БКП, Васил Цанов – министър на транспорта, Йосиф Смилов – генерален директор на СО „БДЖ„ и генерал-майор Митров – командир на ЖП войски и много други ръководители. След рапорта на полковник Стоилов, командир на поделение 52400 за предаване на обекта на Ангел Ангелов – началник на ЖП гара Силистра, за приемането на обекта, Пенчо Кубадински преряза трикольорната лента, плисна кофа с вода и откри ЖП линията Самуил – Силистра и ЖП гара Силистра за радост на всички присъстващи жители на крайдунавска Добруджа.

преди 10 минути, kaldata1 написа:

Аз съм чел Маркс от чисто любопитство и няма да крия

Мда, ти и Солженицин беше чел... 
Я ми коментирай ей тая статия... Да не е руска пропаганда? Кремъл? Руският Батман?

Цитат

„В този казус едно нещо е 100% сигурно, защото тези хора бяха ограничавали достъпа на местни хора и на туристи до планината. Това е доказано, включително, мисля, със свидетелства на хора от МВР, от кмета на Гинци и хора от селото. Доказано е, че хората в хижата оградиха незаконна територия около сградата и я обградиха с камери, датчици за движение и охраняваха тази територия. Това нещо стана възможно с тоталната институционална подкрепа от правителството на Кирил Петков. Там бяха замесени Министерството на земеделието, Министерството на околната среда и водите, РИОСВ София, БАБХ. БАБХ им издаде и разрешение за пчелин, за да могат да узаконяват тази територия, която бяха заградили около хижата“, добави гостът.
„Хората в хижа „Петрохан“ бяха недосегаеми. Те блокираха хора от Гинци, които се качват в планината да берат боровинки, малинки, гъби. Искали са лични карти на хората, които са минавали покрай тях. Как тези мутристи ще искат лична карта, това е право само на МВР. Мисля си за цялата тая работа, че се пуска информация на час по лъжичка, за да се търка имиджа на институциите, разрешили това“, каза още Куманов.

току-що, plamen.spam написа:

Цялата линия (113 км) е завършена за героичните 26 години социалистически строеж и е пусната в експлоатация от началото до края чак на 2 септември 1974 г.
По-малко от 4,5 км. годишно..

Умен ром, кво стана с обяснението ти за ЖП инвестициите? Не за друго, а просто искам още малко да те поунижавам... :) 

преди 25 минути, communismatic написа:

Умен ром, кво стана с обяснението ти за ЖП инвестициите? Не за друго, а просто искам още малко да те поунижавам... :) 

Ти отговори ли на елементарното въпросче, защо излъга?

на 27.05.2025 г. в 20:56, communismatic написа:

Факт е, че основата е от социализма.
...
Цялата пътна инфраструктура е наследство от оня строй...

Колкото до инвестициите, след като очевидно имаш недостиг на естествен, защо не помолиш изкуствения интелект, да ти систематизира (готово е за copy/paste):
- какви инвестиции се правят в НКЖИ за периода 2021 - 2030 г.;
- кои трасета се реновират;
- някъде строят ли се тунели, вкл. и двутръбен;
- "изправят" ли се ЖП трасета;
- какви и колко локомотиви се очакват да  бъдат доставени;
- колко пари са предвидени по НПВУ;
- какво се очаква като краен резултат;
- какви са последващите планове до 2050 г.
и т.н. 

Като си се забил в тая бургерджийница, в няколко форума и в двата вагона книги, тотално си се откъснал от действителността...

преди 11 минути, plamen.spam написа:

Ти отговори ли на елементарното въпросче, защо излъга?

Мисля, че над 200 пъти обясних, че във въпросната дискусия визирам тая инфраструктура, която е обвързана с икономиката ни в момента, понеже спора е свързан със сегашното икономическо положение на страната. По-забавно е, че ти участваше във въпросната дискусия, ама явно и към днешна дата още не си разбрал, какво точно дискутираме. Карай, не ти е за първи път.

преди 11 минути, plamen.spam написа:

Колкото до инвестициите, след като очевидно имаш недостиг на естествен, защо не помолиш изкуствения интелект да ти систематизира (готово е за copy/paste):

Що трябва да ми систематизира нещо, при положение, че го твърдиш ти, а не аз? И това твърдение, понеже е потресаваща тъпотия, само доказва, колко празна е главата ти, при положение, че говорим за ЖП система, в която 350 километра се изминават за 9-10 часа, ама то за теб нямало особено голямо значение, понеже то така или иначе имало и прекачване. Явно за бай Гошо от село Мамарчево няма да му е важно, да стигне от Русе до Видин за кратко време, а ще се любува на природните забележителности в градове като Мездра и Горна Оряховица.

Още нещо, да искаш, да ни споделиш? Ти нали написа, че си доволен от хората, за които гласуваш? Ама нещо не уточняваш, за кого гласуваш? Да позная ли? ПП-ДБ? :)

преди 8 минути, communismatic написа:

Мисля, че над 200 пъти обясних, че във въпросната дискусия визирам тая инфраструктура, която е обвързана с икономиката ни в момента, понеже спора е свързан със сегашното икономическо положение на страната.

Както и да се въртиш, манипулацията ти не минава.
Основата на железопътната инфраструктура (част от цялата пътна инфраструктура) е от царска България. Социалистическа България добавя около 200 км нови трасета към ЖП мрежата.

преди 11 минути, communismatic написа:

говорим за ЖП система, в която 350 километра се изминават за 9-10 часа, ама то за теб нямало особено голямо значение, понеже то така или иначе имало и прекачване. Явно за бай Гошо от село Мамарчево няма да му е важно, да стигне от Русе до Видин, а ще се любува на природните забележителности в градове като Мездра и Горна Оряховица.

Ей, Буратино, не можеш един път без лъжа... Нали вече се разбрахме, че са 8 часа и 40-50 гари?

Бай ти Гошо може да иска да пътува с влак от Русе до Свищов или до Силистра и пак ще му отидат към 5 часа. 
Защото има такова нещо като икономическа целесъобразност. Умни хора са преценили, къде точно да са трасетата на ЖП мрежата, така че да има максимален икономически ефект от инвестициите.
За да имаш високи скорости, тъпи ми Смехурко, ти трябват по-равни и по-прави трасета, съответно повече тунели, повече мостове и повече естакади. И някой трябва да плати за целия масраф.  

Ако имаше смисъл и изгода от високоскоростна или по-къса ЖП линия Русе - Видин, отдавна щеше поне да е проектирана...
Иначе за соц. времената видяхме - 113 км. за 26 години 🤦‍♂️

Както и да се въртиш, манипулацията ти не минава.

Е, при теб не минава, тя главата ти не го позволява...

Основата на железопътната инфраструктура (част от цялата пътна инфраструктура) е от царска България. Социалистическа България добавя около 200 км нови трасета към ЖП мрежата.

Мхм, добре. И какъв е приноса й за сегашната икономика, понеже това беше дискусията ни, дето и там беше много наясно? Предполагам, че много туристи от Берлин и Лондон идват с ЖП-то?

преди 1 минута, plamen.spam написа:

Нали вече се разбрахме, че са 8 часа и 40-50 гари?

Кои сте вие, с които сме се разбирали, при положение, че ти показах абсолютно всички възможни варианти? И само за мега МНОГОумен тип, може да има някакво значение, дали били 10 часа, 9 часа или 8 часа, при положение, че говорим за 350 километра. То ако тръгна с колелото сигурно ще стигна по-бързо...

преди 2 минути, plamen.spam написа:

Бай ти Гошо може да иска да пътува с влак от Русе до Свищов или до Силистра и пак ще му отидат към 5 часа. 

Аха, т.е. ти затвърждаваш тезата ми, благодаря ти много... 😆

преди 3 минути, plamen.spam написа:

Защото има такова нещо като икономическа целесъобразност. Умни хора са преценили, къде точно да са трасетата на ЖП мрежата, така че да има максимален икономически ефект от инвестициите.

Верно ли бе? Не думай? Ми, що ЖП-то е на загуба тогава? Каква е тая икономическа целесъобразност?

Цитат

БДЖ работи на загуба, като финансовото състояние се влошава поради спад на приходите от товарни превози с 17% и увеличение на оперативните разходи с 5% (за персонал и външни услуги). Въпреки държавните субсидии, компанията не успява да достигне печалба, а ефективността е възпрепятствана от остаряла инфраструктура и бавна реформа.

Тук нещо не виждам, да пише за многото инвестиции... 😆

преди 4 минути, plamen.spam написа:

За да имаш високи скорости, тъпи ми Смехурко, ти трябват по-равни и по-прави трасета, съответно повече тунели, повече мостове и повече естакади. И някой трябва да плати за целия масраф. 

Мхм, т.е. ние нямаме влак-стрела, понеже трасетата ни не са равни... Мхм, ОК... 😆

преди 5 минути, plamen.spam написа:

Ако имаше смисъл и изгода от високоскоростна или по-къса ЖП линия Русе - Видин, отдавна щеше поне да е проектирана...

А дървениците от купетата, и те ли са проектирани или?😆

преди 6 минути, plamen.spam написа:

Иначе за соц. времената видяхме - 113 км. за 26 години

Ми по времето на социализма се строяха шосейни пътища, които си стоят и до днес... Интересно, що сега тях ползваме, а не ползваме ЖП-то от царско време? Имаш ли някакво обяснение?

преди 5 часа, communismatic написа:

Кои сте вие, с които сме се разбирали, при положение, че ти показах абсолютно всички възможни варианти? И само за мега МНОГОумен тип, може да има някакво значение, дали били 10 часа, 9 часа или 8 часа, при положение, че говорим за 350 километра. То ако тръгна с колелото сигурно ще стигна по-бързо...

С едно тъпичко:

преди 8 часа, communismatic написа:

Правилно, да. 8 часа е по-добре от 11 часа... 😆

преди 5 часа, communismatic написа:
преди 6 часа, plamen.spam написа:

Верно ли бе? Не думай? Ми, що ЖП-то е на загуба тогава? Каква е тая икономическа целесъобразност?

Заради погрешното десетилетно вменяване на социални функции на БДЖ.

преди 6 часа, communismatic написа:

Тук нещо не виждам, да пише за многото инвестиции... 😆

Тъпичкото то, пак не е разбрало, че БДЖ отдавна се "разцепи" на няколко и НКЖИ се занимава с инфраструктурата.

Мхм, т.е. ние нямаме влак-стрела, понеже трасетата ни не са равни... Мхм, ОК... 😆

Според теб, трасето на TGV, на реконструкция и модернизация ли стъпва или на ново изграждане?

А дървениците от купетата, и те ли са проектирани или?😆

Имаше си ги и през соца.

Ми по времето на социализма се строяха шосейни пътища, които си стоят и до днес... Интересно, що сега тях ползваме, а не ползваме ЖП-то от царско време? Имаш ли някакво обяснение?

Няма да повярваш, обаче все още има пътища от царско време, които се ползват в оригиналния си вид и до днес.

преди 1 час, parmobil написа:

И чакаме да покажеш колко релсов път е положен преди и по време на соц-а.

Ми, ако искаш, да преповтарям едно и също нещо по 200 пъти само защото вие сте толкова умни, че не сте го разбрали от първия път. 

преди 6 часа, plamen.spam написа:

Ей, Буратино, не можеш един път без лъжа... Нали вече се разбрахме, че са 8 часа и 40-50 гари?

Пинокито @communismatic лъже навсякъде. В една друга тема не може да посочи успешни бизнесмени в България, които са наследници (деца и внуци) на хора лежали или загинали в концлагерите "Белене" и "Ловеч".

Сочи ми Стефан Софиянски и Бойко Методиев Борисов...смешник...

преди 27 минути, communismatic написа:

Ми, ако искаш, да преповтарям едно и също нещо по 200 пъти само защото вие сте толкова умни, че не сте го разбрали от първия път. 

Защо отричаш, че железопътната мрежа е посторена преди 9.09.1944? Твоите другари са добавили смешка към нея.

преди 25 минути, plamen.spam написа:

С едно тъпичко

Сиреч, то не били 10 часа, а 8 часа... Ти си най-умният ром, определено. 

преди 26 минути, plamen.spam написа:

Заради погрешното десетилетно вменяване на социални функции на БДЖ.

Chat GPT яко е играл тук, Пламен Умния Ром говори за "социални функции"... Много сложни думи за човек с акъл на земноводно. 

преди 28 минути, plamen.spam написа:

Тъпичкото то, пак не е разбрало, че БДЖ отдавна се "разцепи" на няколко и НКЖИ се занимава с инфраструктурата.

Мхм, т.е. толкова много инвестиции, че БДЖ продължава да трупа загуби. А какви инвестиции има в БДЖ през последните години? 

преди 29 минути, plamen.spam написа:

Според теб, трасето на TGV, на реконструкция и модернизация ли стъпва или на ново изграждане?

Според мен нямаш акъл за пет стотинки... 

преди 29 минути, plamen.spam написа:

Имаше си ги и през соца.

Е, нали имало инвестиции? 

преди 30 минути, plamen.spam написа:

Няма да повярваш, обаче все още има пътища от царско време, които се ползват в оригиналния си вид и до днес.

Верно? Кои например? 

Пламен ром е умен ром... 😆😆😆

преди 17 минути, parmobil написа:

Защо отричаш, че железопътната мрежа е посторена преди 9.09.1944. Твоите другари са добавили смешка към нея.

Отричам единствено, че си умен. 

преди 28 минути, БаалБек написа:

Сочи ми Стефан Софиянски и Бойко Методиев Борисов...смешник...

И ти ли си от рИмското малцинство? 

преди 8 минути, communismatic написа:

Сиреч, то не били 10 часа, а 8 часа... Ти си най-умният ром, определено. 

Chat GPT яко е играл тук, Пламен Умния Ром говори за "социални функции"... Много сложни думи за човек с акъл на земноводно. 

Мхм, т.е. толкова много инвестиции, че БДЖ продължава да трупа загуби. А какви инвестиции има в БДЖ през последните години? 

Според мен нямаш акъл за пет стотинки... 

Е, нали имало инвестиции? 

Верно? Кои например? 

Пламен ром е умен ром... 😆😆😆

Отричам единствено, че си умен. 

И ти ли си от рИмското малцинство? 

И после се чудиш защо те цитирам със screenshot?

Имаш ли данни колко печеливша е БДЖ по времето на соц-а?

преди 1 минута, communismatic написа:

Т.е. още не си разбрал, за какво конкретно спорим с умния ром? Т.е. ти си малоумен? 

Аз разбрах, че ти се опитваш да кажеш, че БКП развила жп-то. Не ти се получи.

преди 19 минути, parmobil написа:

Аз разбрах, че ти се опитваш да кажеш, че БКП развила жп-то. Не ти се получи.

Да, де... Ти разбра. Ама то какво реално съм писал и какво си разбрал...

преди 1 минута, plamen.spam написа:

Например част от републикански път 866

Умен ром, тоя път е толкова "републикански", че чак няма маркировка по него... 😆

Пламен ром е умен ром! 😆

Кажи за инвестицията в БДЖ? Колко сме инвестирали? 

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 1

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.