Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Истината за Социализма: Да, тогава беше по-добре отколкото е сега!

Featured Replies

току-що, parmobil написа:

Какво "реално" си писал?

Е, нали уж си разбрал? Айде кажи... 

• Отговори 41,3k
  • Прегледи 1,4m
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• По времето на социализма имало опашки за хляб. Колкото и да е странно понякога заради глупости при соца и това ставаше. Примерно от 1988 до 1993 живях в квартал. Владиславово и там някакъв "умник" беш

• Без коментар.... Само да питам: Вие ,младите какво точно направихте за България,че имате право да ръсите простотии за бащите и дядовците си!?

Публикувани изображения

преди 14 минути, communismatic написа:

тоя път е толкова "републикански", че чак няма маркировка по него...

Е нали това ти казах - от царско време е и така се ползва и до днес.

преди 14 минути, communismatic написа:

Кажи за инвестицията в БДЖ? Колко сме инвестирали? 

Не съм ти справочник

преди 10 минути, parmobil написа:

Какво "реално" си писал?

Нищо не пише. Само пропаганда!

Да взема за пример този негов текст:

на 15.02.2026 г. в 17:24, communismatic написа:

Аз съм велосипедист, особено нощно време е направо рисково да се кара... Просто масово се минава на червено по булеварди и т.н. Да не говорим за качеството на пътищата и на самите велоалеи... единствено в Русе са по-обширни, ама хич ги няма... и дори не стигат до никъде.

Разхвърлял е листовки да си рекламира вело клуба ... и да примамва хората...

veloclub.thumb.jpg.91f60b4be21da8fa276828f0668fee3d.jpg

След време, да не стане известен като новия "Петрохан"?

:lol6:

преди 15 минути, БаалБек написа:

Нищо не пише. Само пропаганда!

Да взема за пример този негов текст:

Разхвърлял е листовки да си рекламира вело клуба ... и да примамва хората...

veloclub.thumb.jpg.91f60b4be21da8fa276828f0668fee3d.jpg

След време, да не стане известен като новия "Петрохан"?

:lol6:

Туин Пикс! 😆

преди 58 минути, plamen.spam написа:

Е нали това ти казах - от царско време е и така се ползва и до днес.

Ползва се и до днес? Понеже си толкова умен, че дори не умееш и да се прикриваш, че използваш услугите на Chat GPT, имаш ли понятие, тоя път, дали е пригоден за шофиране с автомобили? Щото ако ми кажеш "да", то ти значи си признаваш, че си идиот. Хабер нямаш от света... Дори не ти стига акъла поне малко от малко, да се поприкриеш.

преди 1 час, parmobil написа:

Скучен си.

С кое съм скучен? Ти за пореден път тръгваш, да коментираш нещо, което нито си разбрал, нито нищо... Кажи, какво конкретно твърдя, та ме питаш за инвестициите в ЖП-то през социализма?

преди 1 час, plamen.spam написа:

Не съм ти справочник

Естествено, че не си. Боже опази, да чакам от хора с твоя акъл, да ме информират. И? Освен, че отново показваш, че използваш услугите на Chat GPT, та... ако искаш, да коментираме простотиите, които ръсиш отново.
344 милиона евро за 2023-та година. Чудовищни инвестиции!
1.jpg
Toлкова много инвестиции в ЖП-то, че чак ни няма даже и в класацията...
1.jpg
Много инвестиции и много растеж...

Цитат

In 2024, 443 billion passenger-kilometres (pkm) were performed by rail in the EU, up 5.8% from 2023's 419 billion, Eurostat reported on Friday. This is the highest number reported by main rail undertakings since the start of the data collection in 2004. On the other hand, Bulgaria reported a 3.1% decrease in passengers carried in 2024, the highest drop after Romania's 4.9%.

Много хора използват услугите на ЖП-то също така...

Цитат

Meanwhile, in relation to the population of each EU country, Luxembourg had the highest ratio of passengers per capita at 32.8, followed by Denmark (31.0) and Germany (30.0). The lowest rate was found in Greece and Lithuania (both 1.5) followed by Bulgaria and Romania (both 3.6).

Пламен ром е доста умен ром... определено.

преди 10 часа, communismatic написа:

Ползва се и до днес? Понеже си толкова умен, че дори не умееш и да се прикриваш, че използваш услугите на Chat GPT, имаш ли понятие, тоя път, дали е пригоден за шофиране с автомобили? Щото ако ми кажеш "да", то ти значи си признаваш, че си идиот. Хабер нямаш от света... Дори не ти стига акъла поне малко от малко, да се поприкриеш.

Късокрак, дългонос, плиткоумнико, защо лъжеш? Я покажи как точно съм ползвал "услугите на Chat GPT"!
Тъп и неадекватен. Ти си този, който нищо не знае за реалния свят. Да си беше задал елементарния въпрос: "Как е сниман за Street View този път?", но откъде толкоз акъл у теб...
Да, ползва се и до днес. Многократно съм минавал по него, последният път беше през есента. 

Освен, че отново показваш, че използваш услугите на Chat GPT

Късокрак, дългонос, плиткоумнико, защо лъжеш? Я покажи как точно съм ползвал "услугите на Chat GPT"!

ако искаш, да коментираме простотиите, които ръсиш отново.
344 милиона евро за 2023-та година. Чудовищни инвестиции!

Toлкова много инвестиции в ЖП-то, че чак ни няма даже и в класацията...
1.jpg

Благодаря за класацията.
Тъп на квадрат!
Даже не се сещаш, да направиш сметката за България 🤦‍♂️

344.62 милиона евро за 2023-та година ≈ 372 млн. USD / 6.5 млн. = 57.5 US Dollars Per Inhabitant 

Лично на мен 57.25 ми изглежда да е повече от 51.44 на седмата страна Ирландия, но все пак, ти си експертът в областта на числата 🤦‍♂️

Много инвестиции и много растеж...

Цитат

In 2024, 443 billion passenger-kilometres (pkm) were performed by rail in the EU, up 5.8% from 2023's 419 billion, Eurostat reported on Friday. This is the highest number reported by main rail undertakings since the start of the data collection in 2004. On the other hand, Bulgaria reported a 3.1% decrease in passengers carried in 2024, the highest drop after Romania's 4.9%.

Много хора използват услугите на ЖП-то също така...

European_railway_map.jpg

Ще рискувам, да ти задам един много труден (за твоите "възможности") въпрос. Забелязваш ли по-голямата гъстота на железопътната мрежа у развитите индустриални държави?
Защо в България няма такава гъстота на мрежата?
Дали не е и заради това, че за 45 славни, социалистически години към наличната през 1944 г. железопътна мрежа са добавени едва 5% нови трасета?
И вместо рентабилна транспортна инфраструктура, се строяха летящи чинии в Балкана...

преди 12 часа, communismatic написа:
преди 12 часа, plamen.spam написа:

Според теб, трасето на TGV, на реконструкция и модернизация ли стъпва или на ново изграждане?

Според мен нямаш акъл за пет стотинки... 

Тъп на куб 🤦‍♂️
Само това ли успя да измъдри кухата ти лейка като отговор?

преди 3 часа, plamen.spam написа:

Късокрак, дългонос, плиткоумнико, защо лъжеш?

Tъй, явно пак се налага, да преповтарям едно и също нещо. Малко е смешно, да ме наричаш "дългонос", че и "плиткоумен" именно ти, при положение, че само мега елементарен тип, може да смята, че в България, дето вагоните са пълни с въздух, имало много инвестиции в ЖП-то, а даже и този транспорт, тия пътища и прочее ми ги смяташ за някакви особено значими за българската икономика. Между другото, понеже аз съм плиткоумен, та и все още не си ми отговорил на въпроса, как по-точно ЖП-то допринася за българската икономика. Естествено, че няма да има отговор, нали аз съм плиткоумния. Да не забравя да допълня, че си имам работа с толкова примитивен тип, дето дори не му стига акъла и се прикрие, използвайки услугите на ИИ. И пак да допълня, че си имам работа и с човек, дето е толкова елементарен, че постна над 300 документа относно социализма тук и се оказа, че акъла не му позволява, даже и да разбере, какво конкретно се твърди тук.

Я покажи как точно съм ползвал "услугите на Chat GPT"!

То ти със сигурност ги ползваш, даже и други са те осмивали за всичко това. Особено когато ми използваш някакви изключително сложни думи, дето са тотално непонятни за нискоинтелигентен мияч на кенефи от ромски произход. Пак повтарям - пробвай с тия неща при някой друг, някой дето да е с твоят капацитет.

Тъп на квадрат!

Уоу, каква обида само... Недей, че ще ме разплачеш.

Даже не се сещаш, да направиш сметката за България 

А ти даже не се сещаш и да потърсиш, за какво конкретно се отнася тая статистика... а именно за инфраструктурата. Това по повод, кой бил "тъп на квадрат". Поне да си беше направил труда, да потърсиш въпросната статистика, ама то акъл от човек с капацитет на земноводно...

Ти си този, който нищо не знае за реалния свят. Да си беше задал елементарния въпрос: "Как е сниман за Street View този път?", но откъде толкоз акъл у теб...

Би ли ми отговорил на въпроса, човеко дето е минавал по този път, може ли да се шофира по него? Щото те питах, ама нещо пак не виждам отговор... Това по повод "акъла". Чакам да ми отговориш. Пак да повторя, да потретя и т.н. аз не съм на твоят акъл... просто на теб капацитета ти стига единствено до миене с откраднато веро.

Ще рискувам, да ти задам един много труден (за твоите "възможности") въпрос. Забелязваш ли по-голямата гъстота на железопътната мрежа у развитите индустриални държави?

Т.е. за това, че няма гъстота са виновни комунистите, дето инвестират в асфалт, който се ползва и до днес? Сега защо не се инвестира в железопътната мрежа, та се кара 20 часа от точка А до точка Б. Между другото, понеже си адски умно момче и винаги поздравяваш... та, ти дори и сам си призна, че ако някой бил тръгнел от точка Д до точка Е, пак толкова време щял да пътува. Та... да видим, дали не си с акъл на земноводно.

Само това ли успя да измъдри кухата ти лейка като отговор?

Ами, ако смяташ, че ще тръгна, да отговарям на човек, дето ми обяснява, че сме нямали влак-стрела, щото "трасетата не са равни"... В смисъл, хубаво е човек, да има някаква реална самооценка. Щото всеки средноинтелигентен човек, даже би се засмял на подобен въпрос, ама един ром, дето даже не е и от умните... той тръгва, да ми развива доста умни тези за нашата железопътна система.

Пламен ром е умен ром... доста умен ром, доста умен ром... определено!

на 24.02.2026 г. в 20:05, livret написа:
Това е снимката на тримата от хижа "Петрохан", така, както са намерени телата. Нарочно я пускам по този начин. И тия хора заслужават някакъв покой, в крайна сметка. Ако някой иска да я види и не може да я намери, да пише на лично, ще я пратя.
Вижте положението на телата. Вижте състоянието на дрехите им. Спомнете си всичко, което до тук ни беше "обяснено" за случая. Спомнете си, че версията, която вече близо месец ни се пробутва, е само#бийс%во. И че дори не се спомена друга версия, макар и обмислена просто така, само за разтуха в дългите зимните вечери. Обърнете и внимание, че българското публично политическо пространство рЕзко се обезсвини и обезтикви след този случай...
После всеки сам за себе си да реши дали му е проблем да живее в такава държава.
Протест "Сарафов вън!", София, 26.02.2026 г., 8:00 ч., пред ВСС, линк в коментарите.

640600991_26595552033361754_711839127056

Това какво общо има с темата за социализма?

преди 1 минута, Belefor написа:

Това какво общо има с темата за социализма?

Недей прекъсва спора, чакам умния ром, да ми обясни за ЖП-то... много инвестиции имало, само не е ясно, що във вагоните няма хора... Даже не е наясно с павираните пътища, бил минавал от там, бил наясно с тях, не бил ползвал ИИ... 😆

Дали не е и заради това, че за 45 славни, социалистически години към наличната през 1944 г. железопътна мрежа са добавени едва 5% нови трасета

А за последните славни 30+ демократични години колко нови трасета се добавиха?

Абе... тоя ти поства линк на търсачката на гугъл и после вика - аз не ползвам chatgpt :)  Как те беше нарекъл - "Късокрак, дългонос, плиткоумнико" явно добре се описва себе си :) 

И между другото защо обиждаш ромите като го наричаш ром.... те имат повече акъл от него!

Не, тук ключовото е, че не е наясно с елементарни неща - това са павирани пътища, дето едно време са карали каруци по тях. Айде да пробва, да кара с 50-60 км/ч по тях като е толкова наясно... Точно заради това му се смея, че дори не си дава сметка, какви тъпотии твърди. Толкова е елементарен, милия...

току-що, communismatic написа:

Не, тук ключовото е, че не е наясно с елементарни неща - това са павирани пътища, дето едно време са карали каруци по тях. Айде да пробва, да кара с 50-60 км/ч по тях като е толкова наясно... Точно заради това му се смея, че дори не си дава сметка, какви тъпотии твърди. Толкова е елементарен, милия...

Айде айде , ти пък сега много сложни въпроси му задаваш. Може да е заделил част от приходите от НПО-то за покупка на С класа Мерцедес с въздушно окачване и да кара с 200км/ч по павираните улици :) 

И комунизма си отиде и СДС си отиде и бочко минискуса ще си отиде...

преди 2 минути, Belefor написа:

Айде айде , ти пък сега много сложни въпроси му задаваш. Може да е заделил част от приходите от НПО-то за покупка на С класа Мерцедес с въздушно окачване и да кара с 200км/ч по павираните улици :) 

Ти забележи, с какъв плам защитава тезата за ЖП инвестициите, само не смее, да отговори, какъв е приноса на ЖП-то за нашата икономика... Помня, преди 20 години някъде беше станал един случай с влака София-Кардам (имаше и съграждани), където влака се самозапали... Мисля, че към 7-8 човека изгоряха направо като факли, понеже вагоните са толкова остарели, че се заключват единствено с щифт и хората не можаха, да излязат. Тия, които са излезли... са излезли през прозореца, и то в движение. Пълен кошмар... И кой опра пешкира? Шафнера на кушет-вагона.
https://martinkarbowski.com/video/otechestven-front-207-sofiq-kardam-shafner

Тъпите китайци инвестират милиарди в жп транспорт, дето нищо не допринасял за икономиката и само автомобила имал смисъл ... 

1vedsu07738f1.jpeg

доц. Ралица Симеонова-Ганева: Държавният дълг през 1989 г. е над 100% от БВП на България

Видео

Само какви соц. лозунги имаше навремето: 

Ако не мислиш за главата си, помисли поне за страната си!

А сега, лозунг на ЕС:

Мисли позитивно, дишай по - малко.

преди 32 минути, ruraru написа:

Само какви соц. лозунги имаше навремето: 

Ако не мислиш за главата си, помисли поне за страната си!

А сега, лозунг на ЕС:

Мисли позитивно, дишай по - малко.

„Всяко яйце – бомба; всяка кокошка – летяща крепост срещу агресорите!“

„Тополовград – първенец в борбата срещу империализма!“

„Американският империализъм – враг номер едно на Каспичан!“

„При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното!“ 

"Дамските въшки са срам за комсомолките"

Кратка извадка от дивотиите по врема на соц-а.

Да не забравя и "Роналд Рейгън враг №1 на Тутраканска селищна система."

преди 5 часа, kaldata1 написа:

Тъпите китайци инвестират милиарди в жп транспорт, дето нищо не допринасял за икономиката и само автомобила имал смисъл ... 

1vedsu07738f1.jpeg

Не знам кой е тъп и кой не е но да сравняваш България с Китай ... е МНОГО тъпо!

преди 2 минути, Belefor написа:

Сравнението (поне моето) беше колко релсов път се е положил по време на соц-а. Смешно малко. Не е ли очеизбождаща разликата преди и по време на соц?

преди 5 минути, parmobil написа:

Сравнението (поне моето) беше колко релсов път се е положил по време на соц-а. Смешно малко. Не е ли очеизбождаща разликата преди и по време на соц?

Няма нито нещо смешно и няма нищо общо между България и Китай. Китай преди 20 години беше под нивото на африканските държави по развитие, бвп и т.н. Китай последните 20 години започна да се развива и последните 2 дори изпревари всички държави без САЩ. Това развитие се дължи на последователната политика водена от техните държавни управители последните 20 години.

Не можеш да използваш този пример защото е неподходящ.

преди 15 минути, Belefor написа:

Понеже дискусията е "Колко е скапан жп транспорта и добре, че червените чугуни предпочели асфалта (разбирай "Тракия" до Плодовитово, а "Хемус" на картинка, ама как и да е), та аз да дам китайския опит.

Да не говорим, че например Рим-Милано и Мадрид-Барселона имат по-бърза жп връзка, отколкото пътна.

Абе въобще не знам защо има влакове...

преди 20 минути, Belefor написа:

Няма нито нещо смешно и няма нищо общо между България и Китай. Китай преди 20 години беше под нивото на африканските държави по развитие, бвп и т.н. Китай последните 20 години започна да се развива и последните 2 дори изпревари всички държави без САЩ. Това развитие се дължи на последователната политика водена от техните държавни управители последните 20 години.

Не можеш да използваш този пример защото е неподходящ.

С "леката" уговорка, че на Китай западняците дадоха технологии и построиха заводи. Разбира се, че беше заради печалбата!!! Сега си скубят косите, но не го представяй като китайска гениална мисъл?

преди 1 минута, kaldata1 написа:

Понеже дискусията е "Колко е скапан жп транспорта и добре, че червените чугуни предпочели асфалта (разбирай "Тракия" до Плодовитово, а "Хемус" на картинка, ама как и да е), та аз да дам китайския опит.

Да не говорим, че например Рим-Милано и Мадрид-Барселона имат по-бърза жп връзка, отколкото пътна.

Абе въобще не знам защо има влакове...

Това пък какво общо има?

То реално ако хванеш самолет от Рим до Милано е по бързо от жп връзката? С тези примери не давате впечатление на умни хора :( 

преди 1 минута, parmobil написа:

С "леката" уговорка, че на Китай западняците дадоха технологии и построиха заводи. Разбира се,че беше заради печалбата!!! Сега си скубят косите, но не го представяй като китайска гениална мисъл?

Абсолютно си прав. Западняците дадоха технологии, научиха тъпите китайци и им построиха заводи за всичко. И сега САЩ и Европа на истина си скубят косите за това. 

Само не знам кой точно е виновен за това - западняшката мания да направят временно повече пари или китайската гениална мисъл да излъжат целия свят с евтина работна ръка и да държат около 80% от световното производство на всичко към днешно време.

преди 28 минути, Belefor написа:

Това пък какво общо има?

То реално ако хванеш самолет от Рим до Милано е по бързо от жп връзката? С тези примери не давате впечатление на умни хора :( 

Общото е, че явно жп транспорта не просто е атрактивен и смислен, а има и бъдеще.

И със сигурност да биеш път до летището (което навсякъде по света е на чичка си), да чакаш 2 часа преди полет, да летиш 65 минути и после да напускаш летището е по-бавно от това просто да се метнеш за 2 часа и 50 минути на влак, чийто гари са в центъра на градовете.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 4

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.