Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Истината за Социализма: Да, тогава беше по-добре отколкото е сега!

Featured Replies

преди 11 часа, Miusuka написа:

И храната и хората - всичко си беше естествено и нормално. И качествено.

Разбира се ... доматите първо качество - в буркани за Съюза и ГДР. Второ - за Чехословакия и Полша. Трето - за българите.

И ние имаме родители :)

• Отговори 45,9k
  • Прегледи 1,5m
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• По времето на социализма имало опашки за хляб. Колкото и да е странно понякога заради глупости при соца и това ставаше. Примерно от 1988 до 1993 живях в квартал. Владиславово и там някакъв "умник" беш

• Без коментар.... Само да питам: Вие ,младите какво точно направихте за България,че имате право да ръсите простотии за бащите и дядовците си!?

• @dimy Не знам в кой град си живял, но  в моят малък, провинциален бе така: След училище ходих да се редя за хляб, даваха максимум 2 бр. или средно по половин хляб на член семейство. За месо бе су

Публикувани изображения

преди 6 минути, kaldata1 написа:

Разбира се ... доматите първо качество - в буркани за Съюза и ГДР. Второ - за Чехословакия и Полша. Трето - за българите.

И ние имаме родители :)

И краставиците бяха криви също topsecret2

преди 1 час, kaldata1 написа:

Басимус Майкус, ма ние сме имали някаква стока "първо качество" ли? Опорките не бяха ли че такова животно не е имало у нас?

на 7.08.2026 г. в 20:45, С-600 написа:

Правилно, този закон ще важи за соц измамниците пенсионери тролове

Ами ако комсомолеца Коич е и хулиган?

FB_IMG_1455467352632.jpg?ssl=1

преди 1 час, AAUUXX написа:

Ами ако комсомолеца Коич е и хулиган?

FB_IMG_1455467352632.jpg?ssl=1

Целия безмислен живот малограмотнико ти е минал в първак

преди 15 часа, Miusuka написа:

И храната и хората - всичко си беше естествено и нормално. И качествено.

Ама нямаше банани... Мамка му и прасе...

Аз всичко това го разбирам, но защо е нужно едно и също да го повтаряте стотици пъти през годините, включително и снимките от Евксиноград - това се върти толкова много от соц носталгиците. Няма ли възможност нещо да измислите сами, без да повтаряте всички тези картинки 😄Да се опитаме нещо извън тези клишета да вкараме може би...

същото нещо примерно от 2020 година :

image.png

преди 10 минути, Gencho 123 написа:

защо е нужно едно и също да го повтаряте стотици пъти

Защото мислят, че чрез повторението може да се направи истината, т.е. да придобие обективност. Да покажат, че те знаят истината.

Това повторение е вид рефрен за какво е обективното минало!?

Рефренът е стих или група от стихове, които се повтарят след всеки куплет на песен или стихотворение. В ежедневния език думата има и преносен смисъл на често повтаряна мисъл или идея. [1

преди 5 минути, (:IдioiдI:) написа:

Защото мислят, че чрез повторението може да се направи истината, т.е. да придобие обективност. Да покажат, че те знаят истината.

Това повторение е вид рефрен за какво е обективното минало!?

То и от там идва приказката за опорките - някой ги генерира тези публикации и след това през годините си живеят собствен живот. Винаги се намират т.н. "полезни идиоти" да ги разпространяват. В моите очи не е това начина да се аргументираш за някаква кауза кое как. Човек има глава на раменете си и може да мисли без да копира такива картинки. Но хора всякакви 😄Явно намират утеха като видят тези спомени от младостта и ги считат за доказателство относно състоятелността на т.н. социализъм.

преди 9 минути, Gencho 123 написа:

Човек има глава на раменете си

Човек, но не и дете! Детето винаги се опира върху знанията от родителя или настойника си! Менторът е просто катализаторът на знанията.

преди 7 минути, lebel написа:

Зaeбете тия глупости и разкажете как Е(й)пъл и АйБиеМ ни откраднаха ИМКО-то и Правеца, да се погордеем малко. Стига с това родоотстъпничество.

Преди компютрите „Правец“ имаше часовник „Правец“: забравената българска джаджа от 1976 г. - kaldata.com

преди 5 минути, lebel написа:

Ако не си чел статията, прочети я.

Има доста подробна информация за тези електронни часовници от тогава :

https://strelki.info/viewtopic.php?t=7082

Всъщност както са писали хората, "карантията" на тези часовници се е вземала от чужбина, същото важи за верижката и корпуса. Тука са ги сглобявали. За мен лично е любопитно, че не съм видял нито един човек с български електронен часовник през 80-те. Дали изобщо е имало сериино производство или са направили само някаква пробна серия нямам идея. Опитали са да направят нещо, любопитна история като цяло. Както някои споменават, били са по-скоро с пропагандна цел - да се покаже, че видиш ли и ние можем.

преди 1 час, С-600 написа:

Целия безмислен живот малограмотнико ти е минал в първак

А Кокич защо цял живот все е комсомолец ???

Иначе... бихме могли да се гордеем, че... примерно, когато Аспарух се е дислоцирал по тия места, индианците (за да ги различаваме от краварите и за краткост, ше ги наричам - бизонари)... та, бизонарите сигурно са събирали дърва... ако и за това не им е било твърде рано... Бедата е, че не знам как да свържа Аспарух със социализма... Освен... сетих се...

Сетих се за всенародните тържества за 1300 години България и Мемориала на загиналите от Първи и Шести софийски пехотни полкове от Желязната Софийска дивизия, представляващ лъв на пиедестал и три големи мраморни стени около него, с изписани на тях имената на над 3000 (три хиляди) загинали в Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война", сринат окончателно 1979 година, за да се построи 1981 (за откриването на НДК) паметника "1300 години България", наричан ласкаво и известен предимно като "шестостенния пeтoxyйник. Хеле разкараха го и него 2017.

Гледам българи оплюват българско производство и не мога да повярвам на ушите си.

Тогава същите да кажат освен за часовници ,изчислителни машини и компютри нещо и за: (аз знам ,но няма да им подсказвам)

Заводите за битова електроника в София ,Пловдив ,Велико Търново произвеждаха телевизори Опера, Царевец , Екран -чернобели- и цветни Влико Търново Ц202 , Ц255 и следващи модели наред

Радиоапарати и грамофони произвеждани във Ворушилов: като Христо Ботев ,Струма ,Пирин, грамофон Младост и стерео радио Акорд.

В завод Пламък пък се произвеждаха Магнетофони и касетни декове: Тон 1, Тон 2 , Канес.

Грамофонни плочи пък се произвеждаха в Балкантон.

Измервателна апаратура се произвеждаше в ЗИТ Пловдив, Шумен- осцилоскопи ,генератори на сигнали ,цифрови волтмери и ел. везни.

Завода в Бортевград пък произвеждаше -диоди, транзистори, интегрални схеми както и няко аналозите на руски и западни.

Завода за микроелектроника в София произвеждаше микропроцесори RAM/ROM специализирани чипове за Правец.

В Михайловград ,Кюстендил Монтана, Видин -кондензатори ,резистори и печатни платки.

Вие сте

преди 34 минути, Gencho 123 написа:

Има доста подробна информация за тези електронни часовници от тогава :

https://strelki.info/viewtopic.php?t=7082

...

Тъкмо бях тръгнал да ти давам тоя линк. Освен всичко друго, в него има някои доста интересни формулировки...

"През 1973г. московският завод „Пулсар“ започва производство на LED – часовника Электроника-1, на базата на технологично разнузнаване на американския Pulsar."

"Вероятно през 1975 – 76 в България започва производство на LED часовници. Няма единно мнение, дали производството е българска разработка на техническото разузнаване, или е производство на съветските Електроника но под маркара Buletronic. "

"При LCD -часовниците се използват цели механизми, произведени в Далечния Изток. Практически няма разлика между Buletronic и Sanyo от същата епоха."

"Характерно за LED часовниците от 70-те е, че те рядко са брандирани . Това прави различаването на първите модели Buletronic от други LED часовници трудно. "

Иначе, бащата, светла му памет, имаше некъф, който като гледам снимките много мязаше на "Buletronic M10, вероятно първия Булетроник."

Нямам спомен и за историята му... По него време вече бях излетял от гнездото и много рядко се сещах за него (часовника). Тогава ме вълнуваха съвсем други неща. Даже и при условие, че бащата изобщо не го носеше... държеше го в кутията и караше с неква Ракета... Восток... а може и Победа да беше.

По това време излезе вица (извинявай Велев):

Срещат се двама, които не са се виждали от доста време...

- Ооо, здрасти, къде ходиш бе, как си?

- Добре бе, бутаме некакси. Ти как си?... Я, я... кво е тва на ръката ти?

- Часовник бе. Електронен, Подариха ми го.

- Браво! Честито! А къде си тръгнал с тия куфари?

- Това не са куфари, а батериите.

Разбира се, вицът беше твърде несправедлив, следствие хиперболата при описанието на батериите, но... справедливостта дори и при социализма не винаги възтържествуваше.

Трябва да видя кво стана с тоя часовник. Нямам никаква идея. Ако го намеря, ще го засиля към внука.

едит: гледам пишман (псевдо, ерзац...) патриотите пак налазили. Няма лошо. Както има нужда от декомпресиране при водолазите и изобщо в медицината, така има нужда и от декомплексиране за... такова... психиката.

И относно производствата. Не ми пука кой е "форлойфер" в каквото и да е производство. Важното за мен е, резултатът да е добър.

Харесвам български домати, български обувки, хладилници Либхер, произведени в България, печки Раховец, български (но и турски) дрехи... предпочитам бут по Еленски, вмест хамони, прошута и прочие меса... мускатова Стралджанска (но и узо), пред уискитата... и още сума български неща... нема ми стигне страницата.

Смея се на "македонските", но и на "българските" простотии... Колумб бил Ристе от Скопие... и прочие

Достатъчна ми е и датата на основаване на Първата българска държава, съотнесена към света около нас

Останалото са комплекси. В тоя смисъл, не задържайте дълго мисълта си върху историята на Китай!

преди 54 минути, AAUUXX написа:

Гледам българи оплюват българско производство и не мога да повярвам на ушите си.

Тогава същите да кажат освен за часовници ,изчислителни машини и компютри нещо и за: (аз знам ,но няма да им подсказвам)

Заводите за битова електроника в София ,Пловдив ,Велико Търново произвеждаха телевизори Опера, Царевец , Екран -чернобели- и цветни Влико Търново Ц202 , Ц255 и следващи модели наред

Радиоапарати и грамофони произвеждани във Ворушилов: като Христо Ботев ,Струма ,Пирин, грамофон Младост и стерео радио Акорд.

В завод Пламък пък се произвеждаха Магнетофони и касетни декове: Тон 1, Тон 2 , Канес.

Грамофонни плочи пък се произвеждаха в Балкантон.

Измервателна апаратура се произвеждаше в ЗИТ Пловдив, Шумен- осцилоскопи ,генератори на сигнали ,цифрови волтмери и ел. везни.

Завода в Бортевград пък произвеждаше -диоди, транзистори, интегрални схеми както и няко аналозите на руски и западни.

Завода за микроелектроника в София произвеждаше микропроцесори RAM/ROM специализирани чипове за Правец.

В Михайловград ,Кюстендил Монтана, Видин -кондензатори ,резистори и печатни платки.

Вие сте

Пореден неразбрал.

преди 48 минути, lebel написа:

Тъкмо бях тръгнал да ти давам тоя линк. Освен всичко друго, в него има някои доста интересни формулировки...

"През 1973г. московският завод „Пулсар“ започва производство на LED – часовника Электроника-1, на базата на технологично разнузнаване на американския Pulsar."

"Вероятно през 1975 – 76 в България започва производство на LED часовници. Няма единно мнение, дали производството е българска разработка на техническото разузнаване, или е производство на съветските Електроника но под маркара Buletronic. "

"При LCD -часовниците се използват цели механизми, произведени в Далечния Изток. Практически няма разлика между Buletronic и Sanyo от същата епоха."

"Характерно за LED часовниците от 70-те е, че те рядко са брандирани . Това прави различаването на първите модели Buletronic от други LED часовници трудно. "

Иначе, бащата, светла му памет, имаше некъф, който като гледам снимките много мязаше на "Buletronic M10, вероятно първия Булетроник."

Нямам спомен и за историята му... По него време вече бях излетял от гнездото и много рядко се сещах за него (часовника). Тогава ме вълнуваха съвсем други неща. Даже и при условие, че бащата изобщо не го носеше... държеше го в кутията и караше с неква Ракета... Восток... а може и Победа да беше.

По това време излезе вица (извинявай Велев):

Срещат се двама, които не са се виждали от доста време...

- Ооо, здрасти, къде ходиш бе, как си?

- Добре бе, бутаме некакси. Ти как си?... Я, я... кво е тва на ръката ти?

- Часовник бе. Електронен, Подариха ми го.

- Браво! Честито! А къде си тръгнал с тия куфари?

- Това не са куфари, а батериите.

Разбира се, вицът беше твърде несправедлив, следствие хиперболата при описанието на батериите, но... справедливостта дори и при социализма не винаги възтържествуваше.

Трябва да видя кво стана с тоя часовник. Нямам никаква идея. Ако го намеря, ще го засиля към внука.

едит: гледам пишман (псевдо, ерзац...) патриотите пак налазили. Няма лошо. Както има нужда от декомпресиране при водолазите и изобщо в медицината, така има нужда и от декомплексиране за... такова... психиката.

Часовника би представлявал някаква сантиментална стойност. Имайки в предвид, че вероятно производството му е много ограничено, има малко бройки достигнали до днес. Аз имах един касио от 80-те (тогава струваше умопомрачителните 60 лева) и към 2000 година го подарих на един приятел да го ползва, който го изгуби. Години след това видях същия модел в ebay да му искат над 1000 долара, ама късно моя се изгуби 😄Та вероятно и при тези български часовници би имало някакъв пазар днес. Колекционери, фенове.. хора всякакви, вероятно някой би го купил днес.

Опитвали са какво ли не през годините - сглобявали са Рено, Москвич, тези часовници..

При толкома много жени комсомолец като Кокич как би се чувствал? Той не си желае спомените от бригадирското движение в НРБ ? Съмсим го е замотала западната пропаганда.

преди 2 минути, Gencho 123 написа:

Часовника би представлявал някаква сантиментална стойност. Имайки в предвид, че вероятно производството му е много ограничено, има малко бройки достигнали до днес. Аз имах един касио от 80-те (тогава струваше умопомрачителните 60 лева) и към 2000 година го подарих на един приятел да го ползва, който го изгуби. Години след това видях същия модел в ebay да му искат над 1000 долара, ама късно моя се изгуби 😄Та вероятно и при тези български часовници би имало някакъв пазар днес. Колекционери, фенове.. хора всякакви, вероятно някой би го купил днес.

Опитвали са какво ли не през годините - сглобявали са Рено, Москвич, тези часовници..

Не бих го продал. Още повече, че съм си надвил (пу-пу-пу) на масрафа. Но наистина ще го потърся. Точно от сантименти... заради бащата. И мястото му наистина е при правнука му, когото той не видя.

Съжалявам, че не го разпитах, докато можех... както не го разпитах и за много други неща... но в ония години си мислех, че всички сме безсмъртни!

преди 1 час, AAUUXX написа:

Вие сте

преди 22 минути, parmobil написа:

Пореден неразбрал.

Видя ли @AAUUXX ? Не можеш да победиш глупака. Аз най-накрая се предадох. Очаквах тук да има 2-3 глупака, щях да издържа битката, а ма с десетина е много трудно.

Та глупака никога не коментира истини, които пишеш. Той задава глупав въпрос и то от глупост. А това винаги дразни умните хора...

току-що, Miusuka написа:

Видя ли @AAUUXX ? Не можеш да победиш глупака. Аз най-накрая се предадох. Очаквах тук да има 2-3 глупака, щях да издържа битката, а ма с десетина е много трудно.

Та глупака никога не коментира истини, които пишеш. Туй задава глупав въпрос и то от глупост. А това винаги дразни умните хора...

Повтори пак лъжата с часовниците и японците, които ги нямали. Това и с калкулатори го бяхме минали, но явно си с амнезия.

И не ми обяснявай дали си се предал!!! Наводни веселата тема с глупостите си.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.