Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Истината за Социализма: Да, тогава беше по-добре отколкото е сега!

Featured Replies

преди 6 минути, Miusuka написа:

image.png

Правилно, този закон ще важи за соц измамниците пенсионери тролове

• Отговори 45,9k
  • Прегледи 1,5m
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• По времето на социализма имало опашки за хляб. Колкото и да е странно понякога заради глупости при соца и това ставаше. Примерно от 1988 до 1993 живях в квартал. Владиславово и там някакъв "умник" беш

• Без коментар.... Само да питам: Вие ,младите какво точно направихте за България,че имате право да ръсите простотии за бащите и дядовците си!?

• @dimy Не знам в кой град си живял, но  в моят малък, провинциален бе така: След училище ходих да се редя за хляб, даваха максимум 2 бр. или средно по половин хляб на член семейство. За месо бе су

Публикувани изображения

Кокич си е жив и здрав? Най-важният пенсионер и трол не забелязва какво го питат? Пак гълта попарата с първак ?

Късната есен на 1989 година носи усещане за необратим край. С падането на Тодор Живков от власт на 10 ноември, могъщият репресивен апарат на комунистическата държава се оказва пред непозната дотогава заплаха – търсенето на отговорност. В кулоарите на ДС и МВР настъпва паника. Става ясно, че километричните архиви, събирани десетилетия наред, вече не са инструмент за власт, а най-тежкото доказателство за извършени престъпления срещу нацията.

Автор: Кръжок СеСеСеРе

Така започва една от най-мащабните и най-стриктно пазени тайни операции в българския преход – превантивното унищожаване на паметта.

Ключовата фигура в тази операция е ген. Атанас Семерджиев, назначен за министър на вътрешните работи в края на декември 1989 г. Осъзнавайки, че общественото напрежение расте и рано или късно ще бъде поискано отваряне на досиетата, ръководството на МВР предприема радикални действия.

В края на януари 1990 г., Семерджиев утвърждава строго секретна докладна записка. Този документ на практика дава зелена светлина за масово, безконтролно и бързо прочистване на оперативния архив на Държавна сигурност. Официалният мотив е оптимизация и освобождаване на място, но реалната цел е заличаване на следите.

Прочистването не се случва с няколко запалени папки в задния двор. Това е мащабна, логистично координирана индустриална операция, която продължава седмици наред в началото на 1990 г.

Десетки камиони, натоварени с тонове документи, напускат секретните хранилища под прикритието на нощта. Досиетата са извозвани към пещите на металургичния комбинат „Стомана“ в Перник, както и към хартиения комбинат в софийския квартал Искър. Там те са хвърляни директно в огъня или са прекарвани през индустриални машини за рязане. По официални данни, само за няколко седмици са унищожени над 144 000 досиета (около 40% от целия оперативен архив на ДС). Унищожавани са както дела на репресирани граждани, така и досиета на агенти и доносници.

Най-тежкият удар от тази операция е заличаването на доказателствата за физическите репресии. В огъня изчезват безвъзвратно документите, които биха могли да пратят палачите на режима в затвора - Лагерите на смъртта, Заповедите за екзекуции, Въдворяванията, Агентурната мрежа - изгорени са досиетата на ключови агенти, внедрени сред интелигенцията, духовенството и турското малцинство, много от които впоследствие заемат ръководни позиции в демократична България.

Унищожаването на архивите през 1990 г. има катастрофални последици за българския преход. То минира процеса на лустрация още в зародиш. Тъй като огромен брой досиета са изчезнали физически, доказването на принадлежност към репресивния апарат за много публични фигури става невъзможно.

Още по-циничното е, че прочистването не е било хаотично, а селективно. Много досиета са били запазени умишлено или тайно копирани от високопоставени офицери на ДС, за да бъдат използвани за икономически шантаж, политически рекет и създаване на сенчести бизнес империи през 90-те години.

Дрогарки и дрогаре, скъпи чегеваре и пр. едноклетъчни да ви припомня отново за 1 май 1986г..Тогава София е "сияела". Над града е висял тежък пролетен празничен дим, плакатите с Ленин и Живков гордо са гледали към светлото бъдеще, а от небето е капел топъл, нежен... радиоактивен дъжд. Докато Чернобыльската АЭЦ бълвала тонове радионуклиди в атмосферата, българското партийно ръководство е извършило истински сеанс по масова магия и колективна амнезия. Тайната на магията е била проста: ако партията мълчи, значи законите на физиката не важат. Защо да развалят Деня на труда на трудещите се с някакви си досадни рентгени и бекерели?

преди 3 минути, БаалБек написа:

Дрогарки и дрогаре, скъпи чегеваре и пр. едноклетъчни да ви припомня отново за 1 май 1986г..Тогава София е "сияела". Над града е висял тежък пролетен празничен дим, плакатите с Ленин и Живков гордо са гледали към светлото бъдеще, а от небето е капел топъл, нежен... радиоактивен дъжд. Докато Чернобыльската АЭЦ бълвала тонове радионуклиди в атмосферата, българското партийно ръководство е извършило истински сеанс по масова магия и колективна амнезия. Тайната на магията е била проста: ако партията мълчи, значи законите на физиката не важат. Защо да развалят Деня на труда на трудещите се с някакви си досадни рентгени и бекерели?

Защото е нямало радиация тук. В смисъл опасна. Радиацията е отишла на запад от Чернобил (географски запад).

Това защото ви се изчерпаха лъжите за социализма и че тогава се живееше по-добре ли е? Последен гърч на жълтопаветните петали. Разграбили и опустошили България. Не построили нищо за 36 години демокрация. Още не могат да разграбят построеното при социализма.

Ето какво се произвеждаше при социализма. И японците даже тогава нямаха това:

image.png

преди 2 часа, ох боже! написа:

Неглижирана е не Берковица. Неглижирани и умишлено скривани са многобройните тежки произшествия с тротинетки, управлявани от деца. Крият ги с цел изглежда, децата да се изтрепят, както и да трепят и възрастни.

Това нещо е свързано и с дейността на КАТ и тия дето пишат законите в НС - винаги така че да произвеждат ПТП, а не да ги предотвратяват.

И един от първите фрапиращи доказателства за това което казвам е фактът, че тротинетките представляат реално Моторни Превозни Средства, а са дефинирани като Лични Превозни Средства.

Така че маани се прави на шашав, а ми отговори на въпроса, който ти зададох. Току-що, аз съобщих тука на аудиторията, че в района, града в който живея, зная за тежък инцидент с тротинетка карана от дете, което е ударило тежко друго дете. Инцидентът тенденциозно, отново е покрит. Ма нали уж не крият на днешно време и ни казват за всяка една глупост дето се е случила по телевизията? А защо точно тия тротинетки, карани от деца ги покриват систематично? Искат да се изпотрепят децата май. В комбинация с доста сериозния напредък на дрогиране на дечицата от все по-ранна възраст, както и маса други неща, тука имаме очевидно не война по пътищата, а война на държавната власт срещу децата на България.

Както вероятно сам разбираш, инциденти се случват навсякъде, включително и в Берковица. Хубаво, чул си за нещо, нито си го видял, нито знаеш кога точно, но от този случай направи генералното заключение, че умишлено се прикриват инцидентите с тротинетни (нищо, че в медиите всеки ден има новини точно за това). Надявам се, че нищо сериозно не е било в Берковица, иначе нямаше да го пропуснат - лошите новини продават, това си е по целия свят, затова и винаги пътните произшествия с жертви са водещи в медиите. Дали е хубаво или лошо е съвсем друга изтория, но така функционират медиите - може и 10,000 самолета да кацнат успешно, но един да се разбие, ще бъде в новините задължително. Всеки от нас вижда много малка част от случващото се и не може от това да се правят генерални заключения.

Ако говориш с някой психиатър, вероятно той ще ти обясни колко много тежки случаи има днес (той се среща с такива хора ежедневно), но друг човек който изобщо няма досег с тази част на обществото и хабер си няма. Можем ли да направим извод от гледната точка на психиатъра, че всички са психясали, или пък обратното - всички са много добре.. Има статистика, официални данни на които щео годе можем да се базирам, ако наистина искаме да разберем как се случват нещата. Гледната точка на един човек не е статистика.

Относно тротинетките, според това което намирам имаме поне по 1 случай на ден, и това вероятно са само по-сериозните, които са регистрирани в КАТ. Вероятно има в пъти повече леки инциденти които не се отчитат :

www.24chasa.bg
No image preview

Четири жертви на тротинетки от началото на годината, 191...

259 произшествия с тротинетки са станали от началото на годината. Те са с два по-малко от 2025 г. Последният случай е отпреди два дни, когато английски гражданин пострада и се бори за живота си в Бург
преди 3 часа, ivottoshev написа:

Постигнал си го.

Сега как ще живееш без цел в живота?

...каза почитатела на фашизма. Ти поне имаш цел, радваш се на избиването на хора.

Ние простите цял живот без цел караме, но добре, че има такива изверги като теб. Смели почитатели на фашизма, дори не се крият... Логично такива другари живееха по-добре през социализма, няма как да не жалят за превилегиите които са имали. Никой не харесва като му вземат кокала.. извода е ясен, социализма беше по-добър от сега :

No image preview

При социализма всички са равни, но някои са по-равни... и...

При средна работна заплата за този период от 180 лв. първият секретар на ЦК на БКП (комунистическият лидер Тодор Живков) е взимал 2500 лв. Това обаче не е било цялото възнаграждение на Живков – като п
преди 4 часа, Gencho 123 написа:

...каза почитатела на фашизма. Ти поне имаш цел, радваш се на избиването на хора.

ПочитателА на фашизма е човек, който подкрепя тези които строят паметници на признатият от целият свят за нацист - Бандера. Аз не съм такъв човек. Напротив. Аз се радвам че банедровците гушват букета. Ти обаче от коя група си? Подкрепяш ли строителите на нацистки паметници, или не?

преди 3 часа, ivottoshev написа:

ПочитателА на фашизма е човек, който подкрепя тези които строят паметници на признатият от целият свят за нацист - Бандера. Аз не съм такъв човек. Напротив. Аз се радвам че банедровците гушват букета. Ти обаче от коя група си? Подкрепяш ли строителите на нацистки паметници, или не?

Както сам си признаваш няколко пъти вече, ти намираш за хубаво избиването на украинците от руснаци. Убиване на хора на етнически принцип, това си е фашизъм. Така, че очевидно ти си такъв, не е нормално човек да се радва на убийства като теб 😄В сравнение с твоите достижение, аз съм абсолютно на дъното - нито подпкрепям избиването на хора, нито фашизма, нито квалифицирам хората като теб.

Нямам идея за тези паметници, нито съм ги коментирал, нито ги подкрепям. Аз говоря за това което се вижда от теб ежедневно. Обичайната реакция - избягваш коментиране на конкретни проблеми или въпроси а се почва с личностни нападки - другия е идиот, простак, малоумен и т.н.

преди 8 часа, Gencho 123 написа:

Както вероятно сам разбираш, инциденти се случват навсякъде, включително и в Берковица. Хубаво, чул си за нещо, нито си го видял, нито знаеш кога точно, но от този случай направи генералното заключение, че умишлено се прикриват инцидентите с тротинетни (нищо, че в медиите всеки ден има новини точно за това).

...

Ако говориш с някой психиатър, вероятно той ще ти обясни

Аха - точно така. Нищо, че в медиите всеки ден има - ама няма по телевизиите, що така? Нали тия неща продават, що ги няма в телевизиите? А що инцидетнът, който аз не съм видял, не знам кога точно и т.н, не е даже и в интернет? Нали продава?

И освен това, говорих вече с доктор. Доктор бе - точно докторът ми каза за тоя инцидент. Щото живее на сто метра от мястото и лично е видел през тераската. Та той ми каза, че е било "оня ден". Ма бяха май минали два дена. И не разбрах аз лично, кога точно.

Главата на детето била станала доста голяма от удара. Пет годишно дете. Ако оцелее, как ли ще му се отрази в бъдеще. Абе с една дума незначинтелен случай.

Ти, как мислиш - дали си значителен шмекер или си незначителен?

Пак да те питам в прав текст: Тротинетките, дали правилно съм чул, че са регламентирани от държавната власт като Лични Превозни Средства. Наред с велосипедите ти т.н. които нямат моторчета. А тротинетките май имат. Май могат някои да развиват 80 км/час? Май в тоя случай, те де факто и съвсем реално са си Моторни Превозни Средства?

Май децата ги карат. Май нямат свидетелства за управление на МПС? Май не са ги учили в училище даже и на правила за движение по пътищата. Вкл. за управление на велосипеди, в което постоянно се убеждавам, постоянно пазейки се от петдесет килограмови "торби с цимент", които летят с по трийсет километра в час, карайки плътно в ляво и идвайки ми от дясно, когато пресичам кръстовище с ограничена особено видиомст от дясно на мене.

А па за капак, май на децата им е разрешено да карат всичките тия неща в пешеходните зони и по тротоарите? Т.е. на най-опасните участници в движението им е разрешено да карат в пешеходните зони. На най-безопасните им е забранено под строги санкции. Личният ми случай, който съм разказвал, при който във Враца искаха да ме глобят 500 лева и да ми конфискуват колелото, за тебе разбира се е без значение. Само че такива лични наблюдения, уважаеми незначителен шмекер, указват, дали въпросните специалисти, на които ти имаш безгранично доверие и на които ти вярваш като в партията- майка закрилница, дори и когато греши, такива случаи указват, дали тия лъжат или говорят истината.

А те лъжат безобразно и всъщност саботират държавното управление и обществения ред. Те са именно главните виновници и за тоя конкретен случай. Защото инцидентът се е случил именно на 150 метра от полицията, към която има директна видимост. И която от години го гледа това шоу насред пешеходната зона, където от години, от десетки години децата играят на гоненица с колелата, гледайки назад и карайки напред. И ако Берковица е някакво изключение, защо във Враца тия които искаха да ме глобяват и то доста жестоко за такава дреболия, ми отговориха, че в пешеходната зона и на Враца, децата могат да си карат колелата? Вероятно и тротинетките.

преди 9 часа, Gencho 123 написа:

Гледната точка на един човек не е статистика.

Стъкмистиката също не е статистика. И всъщност даже си е злоупотреба с власт. И това е всъщност проблемът. А такива като тебе, дребни шмекери, са дребните клакьорчета които подкрепят държавната власт. И като правят това, те винаги говорят срещу предишната държавна власт. Зер на умряло куче нож лесно се вади, а от действащата държавна власт, винаги има някаква полза (или може да има - пусти мерак не умира до последно).

преди 21 минути, Gencho 123 написа:

Както ти казах няколко пъти, предпочитам тъп, уникално тъп, отколкото @ivottoshev В сравнение с твоята мания за фашизъм и избиване на хора, другите сме кротки хорица 😄Ти намираш за доблестно руснаците да избиват украинци.. нямам думи какво падение трябва да е някой за да се радва на убийства.

Нас ни е освободилата великата и непобедима армина на Съетския Съюз. Така ни учиха през времето на социализма, когато образованието беше на ниво. Ти си млад още, не си ги учил тези неща, затова и залитанията ти към фашизма са разбираеми 😁За това и бълваш такива

image.png.e877278c88e5323db27195bf0a2221ab.png.459e4b9d4c4c1299946e33e497c943a1.png

преди 1 час, Gencho 123 написа:

Както сам си признаваш няколко пъти вече, ти намираш за хубаво избиването на украинците от руснаци. Убиване на хора на етнически принцип, това си е фашизъм.

Малоумбия, аз подкрепям избиването на фашистите. Колкото по-бързо се приключи с бандеровската паплач, толкова по-малко невинни циеилни ще умират. Запиши си го някъде!

преди 16 часа, parmobil написа:

Да ви имам примерите, мама му стара.

Е не... просто такива неща нямаше през социализма.... Може и да са криели подобни новини, но все си мисля, че хората живеехме по спокойно и нямаше пе*офили, пе*али и тем подобни гадории....

преди 17 часа, Волен написа:

Според теб излиза, че който не харесва социализЪма, е родоостъпник.

Поредна тъпа интерпретация на болен човек...

преди 16 часа, parmobil написа:

А СССР как роди и възпита Чикатило? Нали по-соца не се случвали изродщини?

Айде, въртиш, сучиш пак отиваш на СССР..... Ние тук сме българи, не можем ли да обсъждаме България? Защо постоянно въртите какво лошо са направили руснаците...

Майната им на руснаците! Дайте да направим така, че да се живее по добре в България! Да няма масово работещи бедни и работещи оцеляващи! И да не бягат младите умни хора на запад!? Да си поправим неприятния балкански манталитет?!

Точно това горното няма как да стане, когато куцо и сакато могат да правят каквото си искат на когото си искат!

преди 1 час, ivottoshev написа:

Малоумбия, аз подкрепям избиването на фашистите. Колкото по-бързо се приключи с бандеровската паплач, толкова по-малко невинни циеилни ще умират. Запиши си го някъде!

Престани да цитираш тук малоумното си семейство. Разбирам, че така си говорите в къщи - "Малоумбия", но не го показвай пред всички, така или иначе си смешен фашист. Сам го доказа, няма смисъл да се напъваш повече. Жалко човече подкрепящо избиването на хора.. повече от това няма какво да кажа за теб.

преди 14 часа, Miusuka написа:

image.png

Ето, да си гледаш. И не е само за партийни делегати!!! Въобще виж хронологията - https://www.casio.com/intl/watches/Heritage/1970s/2026-08-08 13.03.16 www.casio.com 0f8be6d66922.png

преди 2 часа, Belefor написа:

Е не... просто такива неща нямаше през социализма.... Може и да са криели подобни новини, но все си мисля, че хората живеехме по спокойно и нямаше пе*офили, пе*али и тем подобни гадории....

Айде, въртиш, сучиш пак отиваш на СССР..... Ние тук сме българи, не можем ли да обсъждаме България? Защо постоянно въртите какво лошо са направили руснаците...

Майната им на руснаците! Дайте да направим така, че да се живее по добре в България! Да няма масово работещи бедни и работещи оцеляващи! И да не бягат младите умни хора на запад!? Да си поправим неприятния балкански манталитет?!

Точно това горното няма как да стане, когато куцо и сакато могат да правят каквото си искат на когото си искат!

Ама нали говорим за социалистически добродетели и какво раждала демокрацията. Аз давам пример с юнак, който е рожба на този социализъм.

преди 2 часа, Belefor написа:

Манталитета ни, народопсихология е най-трудно за променяне. Самият ти даваш "добър" пример - определяш ме като антибългарин, без никаква идея защо така. По същата логика, да не падам по-долу и аз да кажа - ами то ти си антибългарин, заради такива като тебе сме на това дередже 😄

Ще минат поколения за да се смени мисленето ни, пораженията нанесени от социализма в ценностната ни система. При нас промяната през 89-та дойде някак наготово, нито имаше вълнения, нито демонстрации - както се е случило примерно в една Полша, Източна Германия (ГДР).. Ние някак примирено изчакахме да се смени системата от само себе си. Надеждата ми е в младите, които да имат по-модерно, не толкова балканско и закостеняло мислене.

Брей куцьо джапан правил часовник с два реда екран през 76, ей за това капитализЪма победи заради единия ред повече. Нищо че е безсмислен хабеж на ресурси. Консумерите се ловят на кукичката с излишъците.

преди 27 минути, parmobil написа:

Ето, да си гледаш. И не е само за партийни делегати!!! Въобще виж хронологията - https://www.casio.com/intl/watches/Heritage/1970s/2026-08-08 13.03.16 www.casio.com 0f8be6d66922.png

Ама нали говорим за социалистически добродетели и какво раждала демокрацията. Аз давам пример с юнак, който е рожба на този социализъм.

Айде родоотстъпниците пак плюят българското и хвалят чуждоземното. Срам за България си!

току-що, Sliderum2 написа:

Брей куцьо джапан правил часовник с два реда екран през 76, ей за това капитализЪма победи заради единия ред повече. Нищо че е безсмислен хабежнна ресурси. Консумерите се ловят на кукичката с излишъците.

И аз им се чудя, ГДР направи супер екологична кола като Трабант. Хартия, двутактов, идеалния автомобил изпреварил времето си. А онези гадни консуматори за няколко цилиндъра повече се мъчат с някакви си Мерцедеси, БМВ, Опел и т.н.. Ами то за производството на един Трабант отиват сигурно 10% от ресурсите необходими за един Мерцедес. Извода е ясен, отново социализма размаза запада - по-екологични, по-модерни.. изобщо запада не може да ни стъпи нито на Трабанта, нито на електронния часовник. И заради това затриха социализма, съзряха жестоката истина, че на изток държавите бяха вече с 40-50 години по-напред от загнилия запад 🤣

преди 15 часа, Miusuka написа:

преди 25 минути, Sliderum2 написа:

Брей куцьо джапан правил часовник с два реда екран през 76, ей за това капитализЪма победи заради единия ред повече. Нищо че е безсмислен хабеж на ресурси. Консумерите се ловят на кукичката с излишъците.

Единия лъже, че японците нямали това и като му показах доказателства ме нарича родоотстъпник. Другият вика - Брей, затоваа победи победи капитализма. Смешници.

преди 53 минути, parmobil написа:

Единия лъже, че японците нямали това и като му показах доказателства ме нарича родоотстъпник. Другият вика - Брей, затоваа победи победи капитализма. Смешници.

България се включва в дигиталната революция изненадващо рано

Рано, я!

преди 2 минути, To7eTo написа:

И жените, и мъжете хем бяха по-малко урви! 😉

И храната и хората - всичко си беше естествено и нормално. И качествено.

Ама нямаше банани... Мамка му и прасе...

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.