Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Истината за Социализма: Да, тогава беше по-добре отколкото е сега!

Featured Replies

image.png

преди 9 минути, parmobil написа:

Друже, би ли ми показал държава извън СИВ (срам ме е да кажа нас) която има 1-во, 2-ро, 3-то качество производство? И най-ниското да оставя за себе си. И не говоря само за плодове и зеленчуци.

"Светъл" спомен са ми фаянсовите плочки, които с баща ми полагахме в панелката след като ни отчуждиха къщата.

А сега нямаме никакво качество производство. Нищо не произвеждаме. Даже чушки и домати ни забраниха.

Това да внасяме чесън от Иран(к) и боб от Египет. Срамота!

• Отговори 45,9k
  • Прегледи 1,5m
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• По времето на социализма имало опашки за хляб. Колкото и да е странно понякога заради глупости при соца и това ставаше. Примерно от 1988 до 1993 живях в квартал. Владиславово и там някакъв "умник" беш

• Без коментар.... Само да питам: Вие ,младите какво точно направихте за България,че имате право да ръсите простотии за бащите и дядовците си!?

• @dimy Не знам в кой град си живял, но  в моят малък, провинциален бе така: След училище ходих да се редя за хляб, даваха максимум 2 бр. или средно по половин хляб на член семейство. За месо бе су

Публикувани изображения

преди 2 минути, parmobil написа:

Друже, би ли ми показал държава извън СИВ (срам ме е да кажа нас) която има 1-во, 2-ро, 3-то качество производство? И най-ниското да оставя за себе си. И не говоря само за плодове и зеленчуци.

"Светъл" спомен са ми фаянсовите плочки, които с баща ми полагахме в панелката след като ни отчуждиха къщата.

А ти можеш ли да ми покажеш държава, която не го е правила? От къде знаеш дали примерно холандците не са изнасяли по-добрите лалета?

От частен случай си извади генерално заключение. Ми мога да ти кажа че плочките у нас бяха от 1982-ра когато е строен блока и не бяха мръднали, просто женЪтЪ реши че вече са ѝ грозни.

--- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- ---

преди 1 час, kaldata1 написа:

Зеленчуците и плодовете ни винаги са били продукт на чудесна почва и климат, не са заслуга на Бай Тошо. Той просто се грижеше най-доброто да е за износ.

Обърка се и показа някаква наша първокласна стока от онези времена, но и успя да намериш начин да плювнеш по нея. Това си е талант. Респект, човече wors

преди 10 минути, ivottoshev написа:

А ти можеш ли да ми покажеш държава, която не го е правила? От къде знаеш дали примерно холандците не са изнасяли по-добрите лалета?

От частен случай си извади генерално заключение. Ми мога да ти кажа че плочките у нас бяха от 1982-ра когато е строен блока и не бяха мръднали, просто женЪтЪ реши че вече са ѝ грозни.

Покажи ми етикети на стоки от друга държава с качество, моля! Но това не се отнася само за плочки.

А ти си ги заварил залепени и не си се мъчил да ги напасваш плочките, а на нашите плочки имаше етикет 2-ро качество! И нямаше чист квадрат. Баща ми домъкна камък от шмиргел и на него търкахме до желаната форма.

А жените.... жените са проклети същества, но необходими.

преди 22 минути, ivottoshev написа:

Ама Пармобила се дразни заради идеята. Или от глупост.

То и сега изнасяме (първо качество) ток, а на нас каквото остане ) Затрихме си земята заради фотоволтаици. Четох че изнасяли хумуса за Румъния.

преди 1 минута, Miusuka написа:

Ама Пармобила се дразни заради идеята. Или от глупост.

То и сега изнасяме (първо качество) ток, а на нас каквото остане ) Затрихме си земята заради фотоволтаици. Четох че изнасяли хумуса за Румъния.

Спри леките наркотици, пич! Първо качество ток??? Задавих се.

преди 3 минути, parmobil написа:

И нямаше чист квадрат.

И сегашните плочки нямат. Особено колкото по-големи стават. Доста плочки ми се наложи да лепя последно време.

преди 1 минута, parmobil написа:

Спри леките наркотици, пич! Първо качество ток??? Задавих се.

Ти не знаеш ли че и тока е на качества?

преди 13 часа, kaldata1 написа:

Разбира се ... доматите първо качество - в буркани за Съюза и ГДР. Второ - за Чехословакия и Полша. Трето - за българите.

Сметай значи кво качество са били българските домати през соца, които се произвеждаха под вещото ръководство на осъзнатия авангард (КОмунистическата партия), който най-добре знае, какво му е нужно на пролетариата, щом третото качество домати тогава беше сто пъти по-качествено и вкусно и екологично от сегашните домати!

преди 6 минути, parmobil написа:

Сподели на какви качества се дели, ако обичаш!

Не е важно какви качества сме изнасяли, а къде са отивали печалбите.

При социализма всичко влизаше в държавната хазна и отиваше за безплатно образование и здравеопазване.

А сега печалбата я прибират няколко частника-крадци.

преди 13 часа, AAUUXX написа:

И краставиците бяха криви също topsecret2

За краставиците мога много конкретни неща да ти кажа, защото съм отглеждал на акорд две лета с родителите си по половин декар, а така също съм бил на комсомолска бригада общо да речем два месеца в консервения комбинат, който правеше от тях консерви. Макар че съм позабравил някои неща.

Кривите крастваици бяха трето или четвърто качество. В буркани не ги слагаха, не знам за кво ги използваха, щото съм забравил. Всеки случай, криви краставици в буркан не съм виждал. Нямам никакъв спомен да сме слагали такива неща в буркани в консервения комбинат. За износ бяха екстра качество - това са най-малките краставици но съм забравил колко точно сантиметра бяха. Мисля че бяха до 4 см. Ако съм грешка, значи е до 5. Първо качество бяха с два см. по-дълги. Трето още два. Т.е. максимум 9. Говорим за Корнишон.

В България се продаваха консерви с първо качество. Вероятно е имало и второ. Трето не знам да е имало. И съответно цената на тия консерви е била различна.

преди 24 минути, parmobil написа:

Покажи ми етикети на стоки от друга държава с качество, моля! Но това не се отнася само за плочки.

А ти си ги заварил залепени и не си се мъчил да ги напасваш плочките, а на нашите плочки имаше етикет 2-ро качество! И нямаше чист квадрат. Баща ми домъкна камък от шмиргел и на него търкахме до желаната форма.

А жените.... жените са проклети същества, но необходими.

Етикети? Та аз мога да ти покажа официална стратегия на ЕС - "Европа на две скорости" говори ли ти нещо?

преди 6 минути, ivottoshev написа:

Етикети? Та аз мога да ти покажа официална стратегия на ЕС - "Европа на две скорости" говори ли ти нещо?

Тоя Пармобил излезе по-прост от другите откачалки тука. Как може да има такива хора - немислещи и неразсъждаващи?

преди 7 минути, Miusuka написа:

Не е важно какви качества сме изнасяли, а къде са отивали печалбите.

При социализма всичко влизаше в държавната хазна и отиваше за безплатно образование и здравеопазване.

А сега печалбата я прибират няколко частника-крадци.

Но пък имаше режим на ток, нали.

Къпехме детето на свещи, защото имахме ядрена централа с всички работещи реактори. Социализъм, к'во да правиш.

"Всичко за благото на човека, всичко в името на човека."

Но пък имаше режим на ток, нали.

Къпехме детето на свещи, защото имахме ядрена централа с всички работещи реактори. Социализъм, к'во да правиш.

"Всичко за благото на човека, всичко в името на човека."

Много се забави с това. Отдавна го очаквах да го споменеш.

Тока тогава комунистите го продаваха за да могат да осигурят на неблагодарното население, което искаше само банани да яде, безплатно образование и здравеопазване.

На мен ми спряха тока баш на сватбата и добре че бях хванал и диджей и "жива" народна музика. Жена ми се срамуваше от селска народна музика, ама добре че я поръчахме иначе трябваше сами да си пеем )

Но се гордея че България произвеждаше тогава компютри и процесори. И електронни часивници.

преди 2 минути, Miusuka написа:

Тоя Пармобил излезе по-прост от другите откачалки тука. Как може да има такива хора - немислещи и неразсъждаващи?

Не съм съгласен. Той уж разсъждава, просто не може да приеме че е на грешната страна на историята.

Тея като Лоботомиро20, дето са продали душата си за жълти стотинки и пишат тук срещу заплащане са за бой

преди 1 час, parmobil написа:

Не може да бъде нали западнасалите фирми всичките произвеждат само екстра супер-дупер качество. Следователно няма трето качество, няма второ качество, няма дори първо качество. Тия неща са твърде ниско за рекламните претенции на западнасалите фирми. Същевременно като ида в някой примерно хардуерен форум и чета, процесорът ми прегрява, нещо ми свири видеокартата, захранващият ми кабел се запали, няма сигнал на монитора на новият ми компютър. Игрите карат компа да забива. Компа ми забива каквото и да отворя. И още хиляди подобни и това за баш една от най-високо технологичните области.

П. П. Да не говорим за проблемите с гаранционните ремонти или връщания(RMA).

преди 14 минути, ivottoshev написа:

Покажи стандарт за три качества! Защото при нас БЕШЕ.

преди 2 минути, ivottoshev написа:

Не съм съгласен. Той уж разсъждава, просто не може да приеме че е на грешната страна на историята.

Аз нарочно пиша така за него защото ме е яд за него. Толкова ли не вижда нещата и не може да се ориентира. А на всичко отгоре и си удари 3-4 бустера от ковид "ваксината" и сега ни се присмива че бил още жив.

преди 2 минути, parmobil написа:

За нашите приятели от ЕС ние сме втора ръка хора. Какво искаш да ти показвам повече?

преди 1 минута, Sliderum2 написа:

Не може да бъде нали западнасалите фирми всичките произвеждат само екстра съпер-дупер качество. Следователно няма трето качество, няма второ качество, няма дори първо качество. Тия неща са твърде ниско за рекламните претенции на западнасалите фирми. Същевременно като има в някой примерно хардуерен форум и пета, процесорът ми прегрява, нещо ми свири видеокартата, захранващият ми кабел се запали, няма сигнал на монитора на новият ми компютър. Игрите карат компа да забива. Компа ми забива каквото и да отворя. И още хиляди подобни и това за баш една от най-високо технологичните области.

И колко фирми произвеждаха процесори за PC в твоето компютърно битие? В очакване съм да сееш глупости?

преди 6 минути, ivottoshev написа:

За нашите приятели от ЕС ние сме втора ръка хора. Какво искаш да ти показвам повече?

Чакам да видя регламентирани различни качества на производство както беше по БДС

преди 6 минути, parmobil написа:

Сега се сетих че имаше такова проучване породено от постове във социалните мрежи. Ето ти инфо от страницата на нашето Министерство на храните:

Основни резултати от проучването за наличие на „двоен стандарт“ при предлаганите на българския и европейския пазар храни

Проведеното проучване показва, че е налице разминаване в състава и качеството на някои продукти, предлагани на българския и европейския пазар.

...и следват примери:

Мляко за малки деца - по-високо съдържание на растителни мазнини (вкл. палмово масло) в българския аналог за сметка на по-малко съдържание на мляко на прах.

Сирене моцарела – разлика в цвета и вкуса на продуктите, наличие на шупли в разрезната повърхност и утайка в саламурата на българския аналог. Продуктът от България е с по-ниско нетно количество и по-малко количество сирене в опаковката, за сметка на повече саламура.

Бързо замразени багети – по-малко колбас и твърдо сирене в продукта на българския пазар, за сметка на повече чушки, доматено пюре и хлебна база.

Млечен шоколад – по-ниска масленост и по-ниско съдържание на какао в българския аналог. В млечен шоколад от друга марка е установено по-малко съдържание на лешници в продукта на българския пазар.

преди 9 минути, parmobil написа:

Чакам да видя регламентирани различни качества на производство както беше по БДС

Скоро имаше статия, ама не знаех че ще питаш за това. Ако пак ми изкочи ще ти я покажа.

Та там пишеше как големи международни фирми произвеждат различно качество за Западна Европа, Източна Европа и Азия например. Само опаковките били едни и същи.

Странно е да не си виждал че един крем или лекарство които са ти изпращали от Англия е много по-добро от тука продавано със същата опаковка. Не става дума за менте. Произвежда го една и съща компания.

Мои познати все поръчват от Англия някакви мазила, защото тука същите на същата фирма, не ментета, нямали нищо общо.

Та е странно че задаваш такъв въпрос.

преди 7 минути, ivottoshev написа:

Сега се сетих че имаше такова проучване породено от постове във социалните мрежи. Ето ти инфо от страницата на нашето Министерство на храните:

Основни резултати от проучването за наличие на „двоен стандарт“ при предлаганите на българския и европейския пазар храни

Проведеното проучване показва, че е налице разминаване в състава и качеството на някои продукти, предлагани на българския и европейския пазар.

...и следват примери:

Мляко за малки деца - по-високо съдържание на растителни мазнини (вкл. палмово масло) в българския аналог за сметка на по-малко съдържание на мляко на прах.

Сирене моцарела – разлика в цвета и вкуса на продуктите, наличие на шупли в разрезната повърхност и утайка в саламурата на българския аналог. Продуктът от България е с по-ниско нетно количество и по-малко количество сирене в опаковката, за сметка на повече саламура.

Бързо замразени багети – по-малко колбас и твърдо сирене в продукта на българския пазар, за сметка на повече чушки, доматено пюре и хлебна база.

Млечен шоколад – по-ниска масленост и по-ниско съдържание на какао в българския аналог. В млечен шоколад от друга марка е установено по-малко съдържание на лешници в продукта на българския пазар.

преди 1 минута, Miusuka написа:

Скоро имаше статия, ама не знаех че ще питаш за това. Ако пак ми изкочи ще ти я покажа.

Та там пишеше как големи международни фирми произвеждат различно качество за Западна Европа, Източна Европа и Азия например. Само опаковките били едни и същи.

Странно е да не си виждал че един крем или лекарство които са ти изпращали от Англия е много по-добро от тука продавано със същата опаковка. Не става дума за менте. Произвежда го една и съща компания.

Мои познати все поръчват от Англия някакви мазила, защото тука същите на същата фирма, не ментета, нямали нищо общо.

Та е странно че задаваш такъв въпрос.

Пичос, аз не говоря за спекула, а за регламентирано ниско качество, което имахме в социалистическото битие.

преди 18 минути, parmobil написа:

И колко фирми произвеждаха процесори за PC в твоето компютърно битие? В очакване съм да сееш глупости?

Колежке QC Grade има не само за компютърни компоненти, но и за всичко останало, да не говорим за чисто боклучавите производства на масови "храни" на запад. Така че има това разделение по качество на запад, просто не е наречено по този начин както в социализъма.

Пичос, аз не говоря за спекула, а за регламентирано ниско качество, което имахме в социалистическото битие.

Да де, аз ти говоря за регламентирано ниско качество с което чужди фирми ни тровят, а на Западните пазари ядат или се мажат с 1 качество продукти.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.