Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Истината за Социализма: Да, тогава беше по-добре отколкото е сега!

Featured Replies

преди 1 минута, С-600 написа:

Спри се ве малограмотник от село. Не си излизал от селото седнал да обяснява кое как било.

Ха,познайте кой е малограмотника.Бай Ганьо ряпа да яде.

• Отговори 45,9k
  • Прегледи 1,5m
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• По времето на социализма имало опашки за хляб. Колкото и да е странно понякога заради глупости при соца и това ставаше. Примерно от 1988 до 1993 живях в квартал. Владиславово и там някакъв "умник" беш

• Без коментар.... Само да питам: Вие ,младите какво точно направихте за България,че имате право да ръсите простотии за бащите и дядовците си!?

• @dimy Не знам в кой град си живял, но  в моят малък, провинциален бе така: След училище ходих да се редя за хляб, даваха максимум 2 бр. или средно по половин хляб на член семейство. За месо бе су

Публикувани изображения

току-що, AAUUXX написа:

Марусия казва ,че Кокоч през соца е нямал долари шот бил верен комсомолец ,но и през демокрацията също няма долари вярно ли е това ? Разкажи ни за това?

Скрий се малограмотник бачкер от село. Натегай на първака за друго не ставаш

преди 2 минути, С-600 написа:

Спри се ве малограмотник от село. Не си излизал от селото седнал

А бре, грамотния, ти седнал излизаш ли от Мосейково, или направо легнал те карат?

току-що, nusho73 написа:

Ха,познайте кой е малограмотни на.Бай Ганьо ряпа да яде.

Хаспел я направи снимка на двата пиянски корена останали в фостата😂

преди 1 минута, ivottoshev написа:

А бре, грамотния, ти седнал излизаш ли от Мосейково, или направо легнал те карат?

Ти си под масата пиянка-лепилар

преди 1 минута, ivottoshev написа:

Ъхъм, и за т'ва си кръстих акаунта на лепило coolц 500.png

На лепилара всичко му се вижда в лепило.

преди 7 минути, С-600 написа:

На лепилара всичко му се вижда в лепило.

ДрОгарю боц-носталгик, сички те знаем че още въздишаш по времената на Кале-то topsecret

преди 1 час, ivottoshev написа:

ДрОгарю боц-носталгик, сички те знаем че още въздишаш по времената на Кале-то topsecret

Затова си целия в пяна под масата.

преди 11 часа, parmobil написа:

Пич, ти не знаеш къде беше Солни пазар, а си взел да питаш за корекомски коли

Слушайте го тоя, той винаги е супер наясно с нещата... 😆

преди 2 часа, AAUUXX написа:

Стоката в корекома беше по евтина от същата в западен магазин именно зареди митата каквито в кореком нямаше. Който имаше желание имаше и долари и те не бяха за 2 или 3лв ,дори работници в производство успяваха да си купят хитачи радио касетофон моно щот стеро бяха по скъпи. Но това бяха глезотии ,за всички имаше родна електроника на пазара в София в ЦУМ, радиоапарати, тунери, усилватели Респром ,касетни декове Финезия ,ролкови магнетофони ,тонколони избор имаше и за всеки по нещо без да е нужно търсене на валута. В големите градове също имаше магазини с техника от където може да купиш това което ти е нужно.

Плюс е естествено ,имали сме избор и възможност да се похвалиш пред съседа че си купил японска техника ,той ти завижда и това го мотивира и той да си купи ,но по скъпа от твоята да те надцака и така върви търговията и се генерират печалби topsecret

Попитай някой живял преди 1989 и ще ти обясни за курса на долара, беше 3 лева в началото на 80-те и стигна до 5 лева към края на периода. Не мога да коментирам как е било по това време в западен магазин, малцина са били тези успели да отидат в страна от западна Европа преди 89-та година. Не всеки имаше възможността да купи и да има долари, това не са сериозни приказки, може би не сте живели изобщо през онези години 😄Реално имаше българи работили в чужбина (обичайно в братски държави като Либия, Ангола ,Мозамбик и т.н.), и те получаваха част от парите във валута, която после можеха да използват в България като си купят примерно кола без да чакат 10 години, или техника от корекомите.

Да кажеш, че корекома е някакъв плюс на социализма няма как да го коментирам. То е смешно дори да си го помислиш - сериозно, имаш магазин с японска и западна техника, на фона на която всичко от източна Европа изглежда изостанало с десетилетия, да не говорим за качеството. По никакъв начин корекомите могат да минат за нещо което да показва колко хубаво е било през социализма, точно обратното е - имаш такива магазини за избрани, с техника за избрани, та да е ясно - всички са равни, някои по-равни от останалите 😁 Места където простолюдието може да гледа и цъка с язик пред вида на това което е в тези магазини. В нормалните магазини не можеш да намериш читав телевизор или пералня, а в Корекома стоят и ти казват - купи ме 😅

Интересно, как курса на долара е бил пет лева към краят на периода, при положение, че дори след промените официално е 1 към 3. На бай Генчо Умния не му писна да мята всякакви лъжи. Помним и Пламен Умния, и той беше супер наясно с курса на долара тогава. Даже постна и документ по тоя въпрос, който естествено не беше разбрал. 😆

преди 5 минути, Gencho 123 написа:

Попитай някой живял преди 1989 и ще ти обясни за курса на долара, беше 3 лева в началото на 80-те и стигна до 5 лева към края на периода.

Това не е вярно и всеки може лесно да провери ,данните ги има.

Долар -лев през 70-те до началото на 80-те беше 1 лев за 1 долар кръгло ,а иначе 0.97- 0.98лв за долар (лева беше силен)

В края на 80-те долара към 88-ма година за долар се плаща 2лв ,89- та долара е вече 2.90 лв.

преди 11 минути, Gencho 123 написа:

Европа преди 89-та година. Не всеки имаше възможността да купи и да има долари, това не са сериозни приказки, може би не сте живели изобщо през онези години 😄.

От международните шофьори можеше всеки да си купи ,в Русе имаше 7-8 корекома зареди чужденците. Който е търсил е намирал.

преди 1 час, AAUUXX написа:

... за всички имаше родна електроника на пазара в София в ЦУМ, радиоапарати, тунери, усилватели Респром ,касетни декове Финезия ,ролкови магнетофони ,тонколони избор имаше и за всеки по нещо без да е нужно търсене на валута. ...

Потвърждавам.

Ще добавя само (пак... пак, щото оня ден пак го споменах) и едно от моите "по нещо", гледам, че май не е включено в тоя богат асортимент - нещо наистина вълнуващо, а именно първия български касетофон "Монтана". Сега се порових - производството било почнало 73-74, аз го купих (с прибл. 1/3 от брутната си заплата по това време) 79-80-та от ЦУМ ... или от некъф незапомнен и несъществуващ вече музикален магазин по Графа...

около 1/3 от брутната ми заплата по това време за това... нещо... %D0%BA%D0%B0%D1%81%D0%B5%D1%82%D0%BE%D1%

За да избегнем спекулациите с твърдения, че само моето "нещо" било такова, а иначе серията била... обект на разработка на японското икономическо разузнаване под шапката на MITI, ще споделя и още един цитат...

Произвежданият през 70-те години касетофон "Монтана", с принципна схема фиг.1 и в интегрално изпълнение фиг.2 се отличава с два основни недостатъка: недостатъчно добро звучене и изключително трудно поддържане на равномерното движение на лентата въпреки вградения стробоскопичен диск за настройка на оборотите.

С гордост ви уверявам, че притежаваният по това време от мен последен (или първи е по-правилно) писък на българската аудиотехника..... притежаваше и двете основни качества цитирани по-горе, следствие на което издаде последния си писък, свличайки се на парчета по стената в квартирата ни (ни, щото освен заплата, имах вече и дете, да ми е живо и здраво) по това време. За да избегнем и друго недоразумение, независимо от това, че по време на соца всички имаха поне по 2 (две) жилища/апартаменти/къщи, аз, като очевидно по смотан и очевидно неспособен да ги осигуря, отгледах двете си деца по квартири (2х5 години). Но това е друга тема.

След тоя фалстарт като горд собственик на аудиотехника, купих от един колега, който беше маал по близка Африка малко долари и си купих... всъщност той ми купи - аз нямах право - и затова дадох само левовия еквивалент... и уверенията си, че няма да се хваля, за да не го накисна... бяхме работили вече заедно и познаваше и мен и думата ми)

National Panasonic (RQ - 312S/1978) img%5D още си седи дома и внуците си щракат по клавишите му

А на тези, които ще ме обвинят в липса на патриотизъм, свенливо бих споменал, че първо: клел съм се в Българското знаме и съм дал 2 (две) от годините си в служба на Родината си... нещо което бая от обвинителите тук не са сторили (на някои им се е наложило да емигрират, други не са имали възможност, щото са движели бизнес... трети - са се освободили от военна служба, кой по болест, кого са го освободили мама и тате... щото могат, кой по сексуална ориентация... кой от страх като заспи да не стане секс-играчка на фатмака)... общото в повечето случаи е, че повечето от въпросните патриоти (и служили, и неслужили) са против военната служба. Загуба на време била... другите пък не били против нея, ама оная не била истинска... как така бе, пичове... всичко по време на соца било върха, ама... не ви се служи...

и второ... исках бе... исках българско... от млякото, пюретата и хуманата на детето "откъснах" (за хуманата преиграх, тя беше предимно с връзки и децата ми не видяха много хумана... и чико) за да помогна на страната си... ама... сух валог се случи.

Аре живи и здрави 'сички патриоте. ОСН.

едит:

преди 2 часа, ivottoshev написа:

И дядо ми (бог да го прости) през 80-те береше гъби от поляната пред Японския, а никой в къщи не се разболя (само некои се пропихме, ама т'ва е друг случай) shy11

...

Да почива в мир.

преди 31 минути, communismatic написа:

Интересно, как курса на долара е бил пет лева към краят на периода, при положение, че дори след промените официално е 1 към 3. На бай Генчо Умния не му писна да мята всякакви лъжи. Помним и Пламен Умния, и той беше супер наясно с курса на долара тогава. Даже постна и документ по тоя въпрос, който естествено не беше разбрал. 😆

Добре дошъл специалиста по всичко, който скромно беше казал, че е най-начетения тука. Провери с хора които са живели преди 1989 година, няма никаква конспирация и драма с курса на долара на черния пазар (на официалния единици са можели нещо да купят). Тогавашният златен лев не беше конвертируема валута, съответно ако дори успееш по някакъв начин да отидеш в някоя западна държава, няма да ти вземат лева, макар и златен. На черно в края на 80-те си беше 5 лева, а пред тоа 3 към 1. След промените лева се срина доста спрямо долара.

Но за периода на последните 10 години на социализма, на черно това беше и хора които са живели тогава могат да го потвърдят (за да не съм голословен само с моите приказки). Официалния курс на БНБ за този период изобщо не го споменавам, защо като обикновен гражданин ти не можеш да си купиш по него.

Та понеже си баш експерта, кажи в кое точно лъжа 😅

преди 9 минути, lebel написа:

Потвърждавам.

Ще добавя само (пак... пак, щото оня ден пак го споменах) и едно от моите "по нещо", гледам, че май не е включено в тоя богат асортимент - нещо наистина вълнуващо, а именно първия български касетофон "Монтана". Сега се порових - производството било почнало 73-74, аз го купих (с прибл. 1/3 от брутната си заплата по това време) 79-80-та от ЦУМ ... или от некъф незапомнен и несъществуващ вече музикален магазин по Графа...

около 1/3 от брутната ми заплата по това време за това... нещо... %D0%BA%D0%B0%D1%81%D0%B5%D1%82%D0%BE%D1%

За да избегнем спекулациите с твърдения, че само моето "нещо" било такова, а иначе серията била... обект на разработка на японското икономическо разузнаване под шапката на MITI, ще споделя и още един цитат...

През 87-8 или пък 9-та година имаше пуснати в ЦУМ ролков магнетофон Unitra много от купилите бяха разочаровани от фабричен дефект в конкретика по спомен със записа ,подмагнитване на главите или предусилварел не е от значение. Искам да кажа ,че се случват и такива неща ,сега по рядко поради изцяло автоматизирания процес по монтажа на SMD ,докато тогава голяма част по монтажа на елененти беше ръчен труд ,а монтажа обемен. В по късен етап през 90-те също се попадаше на дефектна електроника ,дори японска например се сещам за едни сони тринитрон към 96-7г които имаха дефект в ТХО и правеха щета върху платката която беше непоправима дори за големи ентосиасти. А пък Technics и Kenwood в частност касетните им декове ,но не само аудио системи по късно на 90-те и ресивъри страдаха от фабрино пререгряване и увреждане на процесора което пък водеще до устройство което вече няма желанието да ти се подчини ,а изпълнява функциите си според своето настроение. Решението беше смяна на процесора (това беше голям майтап ,защото никой не искаше да прави това, аз също) или да ги хвърлиш /подариш за части. За CD и DVD плеъри имам също доста истории макар те да използваха роботизиран монтаж и SMD елементи.

преди 2 часа, С-600 написа:

Скрий се малограмотник бачкер от село. Натегай на първака за друго не ставаш

Вие грамотните какво пиете?

преди 34 минути, lebel написа:

Потвърждавам.

Същия касетофон но червен имаше моя съквартирант. Говоря за около 1976-77 година. Ама защото всяка вечер празнувахме рожден ден (без да знаем на кого) и кой пийнал кой - не ама някой го беше ритнал или хвърлил и така се беше счупил че нямаше сглобяване. И тогава със съквартиранта ни дойде гениалната идея да купим една дъска за рязане на хляб и луканка и на нея закрепихме хардуера. И започна да свири даже още по-добре защото нямаше пластмаса да вибрира в такт на музиката )

Така че на всичко му се намира колая.

преди 17 минути, Miusuka написа:

...

Същия касетофон но червен имаше моя съквартирант. Говоря за около 1976-77 година. Ама защото всяка вечер празнувахме рожден ден (без да знаем на кого) и кой пийнал кой - не ама някой го беше ритнал или хвърлил и така се беше счупил че нямаше сглобяване. И тогава със съквартиранта ни дойде гениалната идея да купим една дъска за рязане на хляб и луканка и на нея закрепихме хардуера. И започна да свири даже още по-добре защото нямаше пластмаса да вибрира в такт на музиката )

Така че на всичко му се намира колая.

Не сте единствени. Един от съучениците ми, в едни по-ранни години, имаше стационарен ролков магнетофон, на който просвирвахме на купоните "плячкосаната музика" С рождените дни и ние бяхме така... е, не всяка вечер... макар да предполагам, че изразът в случая е хипербола... но достатъчно често. Един от най-добрите ми приятели, мир на праха му, минаваше с фуражката (фуражката с пречупена на две козирка, за да можеш да си я пъхнеш в джоба) и който можеше пускаше в нея колкото сме се уговорили. Ако има. А магнетофонът се водеше стационарен, щото а си го дигнал, а се е разпаднал. Стоеше в ъгъла на стаята му, на паркета. Няма да споменавам къде им беше апартамента, щото още може да си е техен, а без позволение не е гот.

А моята Монтана я разбих, защото, както вече споменах, ми "надъвка" няколко особено ценни касети. Ценни, защото ми ги беше записал "вътрешен" човек, който работеше като тонрежисьор в радиото и бяха пълни с неща, които иначе се чуваха чат-пат в ефира, но извън медията не се намираха. И избеснях!

Пиша "няколко" щото не помня колко бяха... бяха повече от една... обаче, ако съм пробвал и с трета, след като е надъвкал и втора, значи съм бил по-тъп, отколкото се помня... та може би са били 2... което също е признак за тъпота.

преди 50 минути, Miusuka написа:

Вие грамотните какво пиете?

Ние не пием алкохолна соц бабо беден платен измамник трол

преди 8 минути, Miusuka написа:

May be an image of one or more people and text

Много ефтина пропаганда соц алкохолен малограмотен трол

На 25 декември 1974 година, в блок 1 на Студентски град България става свидетел на едно от най-жестоките масови убийства в историята ни. 17 годишния Бранимир Дончев намушква и стреля по 16 студенти, 8 от тях издъхват.

r/bulgaria - На 25 декември 1974 година, в блок 1 на Студентски град България става свидетел на едно от най-жестоките масови убийства в историята ни. 17 годишния Бранимир Дончев намушква и стреля по 16 студенти, 8 от тях издъхват.

преди 1 минута, Miusuka написа:

Да не сте болни, че не пиете?

Всеки болен алкохолик като тебе пита това здравите.

току-що, С-600 написа:

Много ефтина пропаганда соц алкохолен малограмотен трол

На 25 декември 1974 година, в блок 1 на Студентски град България става свидетел на едно от най-жестоките масови убийства в историята ни. 17 годишния Бранимир Дончев намушква и стреля по 16 студенти, 8 от тях издъхват.

r/bulgaria - На 25 декември 1974 година, в блок 1 на Студентски град България става свидетел на едно от най-жестоките масови убийства в историята ни. 17 годишния Бранимир Дончев намушква и стреля по 16 студенти, 8 от тях издъхват.

Бил е подстрекаван от Западната пропаганда против социализма.

току-що, Miusuka написа:

Бил е подстрекаван от Западната пропаганда против социализма.

Верно ли болен платен алкохолен малограмотен трол.

Може да бъде изображение с един или повече хора и текст, който гласи 'Това са членовете на руското братство "РНЕ"-Руско "РНЕ" -Руско национално единство. БРАТУШКИ, ПАЗИ БОЖЕ'

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.