Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Истината за Социализма: Да, тогава беше по-добре отколкото е сега!

Featured Replies

не ще генчо пушка, само да има тик-ток, ама това си идва на цена. разширена халка.

• Отговори 45,9k
  • Прегледи 1,5m
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• По времето на социализма имало опашки за хляб. Колкото и да е странно понякога заради глупости при соца и това ставаше. Примерно от 1988 до 1993 живях в квартал. Владиславово и там някакъв "умник" беш

• Без коментар.... Само да питам: Вие ,младите какво точно направихте за България,че имате право да ръсите простотии за бащите и дядовците си!?

• @dimy Не знам в кой град си живял, но  в моят малък, провинциален бе така: След училище ходих да се редя за хляб, даваха максимум 2 бр. или средно по половин хляб на член семейство. За месо бе су

Публикувани изображения

преди 1 час, Gencho 123 написа:

По-скоро ти подскачаш като настъпен, дружките ти в Пловдив какви ги сътвориха. Но какво да се очаква от такъв екземпляр като теб 😁Важното е, че такъв соц носталгик като тебе дори си признава, че е купувал тази гадна валута (долари), вместо да си кара със златния лев. Дали за 3 или 5, ще се уточни по-нататък. За какво са ти били тези долари през социализма 😅

И що така с тези империалистически марки. Ти не знаеш ли, че ние бяхме 6-та икономика, трети в цигарите, втори при компютрите. Пък ти изневеряваш на българското, ужаст 😁Как си се предал така на чужденците. Както казва тука един друг разбиращ от соца @Belefor антибългарин !

May be an image of text that says 'ПРИ XOPA, СЛЕПИТЕ CE ИЗОСТРЯ ПРИ ЗРЕНИЕТО ГЛУХИТЕ СЛУХА, A ПРИ ТЪПйте ДА ЖЕПАНИЕТО ДАСЕ СЕ ИЗКАЗВАТ ВСИЧКИ ТЕМИ! ПО'

преди 3 минути, Miusuka написа:

May be an image of text that says 'ПРИ XOPA, СЛЕПИТЕ CE ИЗОСТРЯ ПРИ ЗРЕНИЕТО ГЛУХИТЕ СЛУХА, A ПРИ ТЪПйте ДА ЖЕПАНИЕТО ДАСЕ СЕ ИЗКАЗВАТ ВСИЧКИ ТЕМИ! ПО'

Скри се за някой час заради руските неонацисти и пак започна с другите измами. Баси малограмотния трол си

преди 23 минути, С-600 написа:

Скри се за някой час заради руските неонацисти и пак започна с другите измами. Баси малограмотния трол си

Грамотен съм. За разлика от теб.

току-що, Miusuka написа:

Грамотен съм. За разлика от теб.

Малограмотен болен трол-алкохолик спри с фантазиите.

преди 23 минути, С-600 написа:

Малограмотен болен трол-алкохолик спри с фантазиите.

От време на време пия по една бира, ама сегашната и тя не става като всичко останало. Ех, каква бира имаше при социализма - траеше 3-4 дена максимум, а сега 6 месеца. Представи си какво има в сегашната бира - само не бира.

Така че алкохол не пия, водя доколкото мога природо-съобразен начин на живот, спортувам по малко. Лошото е че рядко съм сред природата, ама сега живея на село така че пак съм долу-горе сред природата.

В двора миналата и тая година засях 15 дървета - череши, праскова, кайсия, сини сливи и ябълки.

Подмених лозата само с десертни сортове. Миналата година даде за първи път и тая е отрупана.

Та такъв "трол" съм долу-горе.

преди 23 минути, Miusuka написа:

От време на време пия по една бира, ама сегашната и тя не става като всичко останало. Ех, каква бира имаше при социализма - траеше 3-4 дена максимум, а сега 6 месеца. Представи си какво има в сегашната бира - само не бира.

Така че алкохол не пия, водя доколкото мога природо-съобразен начин на живот, спортувам по малко. Лошото е че рядко съм сред природата, ама сега живея на село така че пак съм долу-горе сред природата.

В двора миналата и тая година засях 15 дървета - череши, праскова, кайсия, сини сливи и ябълки.

Подмених лозата само с десертни сортове. Миналата година даде за първи път и тая е отрупана.

Значи можело и без социализъм да си отлеждаш неща в градината. А домат? Картоф?

преди 24 минути, Miusuka написа:

Малограмотен платен соц трол алкохолик. Тежки алкохолни илюзии имаш.

преди 2 часа, Gencho 123 написа:

И що така с тези империалистически марки.

Не ти е дадено да знаеш, мойто мило орле. Нивото на умственото ти развитие не позволява да осмислиш такива сложни въпроси )

преди 22 минути, parmobil написа:

Може естествено. Само че сега друг проблем - няма ги добрите стари сортове. И бабите измряха и няма от старите добри семена. Истинския домат е като го пуснеш на земята да се "разпльоска", а не да отскача като гумена топка. Сега гледам сорт "Ръгби" и комшиите ще се избият за него. Въобще не им харесали прехвалените биволки сърца, розови и др. подобни. Макар че и те бяха хубави преди, но явно търговците са поръчали на производителите на семена да увеличат издръжливостта им и да отскачат по-добре. Направо са пластмаса и това си е. И с една бяла жила вътре.

Също и с царевицата за варене. Прехвалената американска с много ситни зърна е само люспа и вода. Добре че чана ми е запазила стар селски сорт 8-10 реда само големи и тлъсти семена пълни с мат'рал вътре. Има какво да се яде. Та от нея сея.

Краставици "Гергана" имам. И те стават още за ядене. Не са успели да ги развалят много.

Та българското загива, дори и сортовете.

Добре че младите са свикнали да ядат пластмаса, защото на там отиват нещата.

преди 2 минути, Miusuka написа:

Може естествено. Само че сега друг проблем - няма ги добрите стари сортове. И бабите измряха и няма от старите добри семена. Истинския домат е като го пуснеш на земята да се "разпльоска", а не да отскача като гумена топка. Сега гледам сорт "Ръгби" и комшиите ще се избият за него. Въобще не им харесали прехвалените биволки сърца, розови и др. подобни. Макар че и те бяха хубави преди, но явно търговците са поръчали на производителите на семена да увеличат издръжливостта им и да отскачат по-добре. Направо са пластмаса и това си е. И с една бяла жила вътре.

Също и с царевицата за варене. Прехвалената американска с много ситни зърна е само люспа и вода. Добре че чана ми е запазила стар селски сорт 8-10 реда само големи и тлъсти семена пълни с мат'рал вътре. Има какво да се яде. Та от нея сея.

Краставици "Гергана" имам. И те стават още за ядене. Не са успели да ги развалят много.

Та българското загива, дори и сортовете.

Добре че младите са свикнали да ядат пластмаса, защото на там отиват нещата.

Какво е чана?

преди 2 минути, parmobil написа:

Какво е чана?

Мързел.

чана (позната още като чинка или стринка) е регионално наименование за жената на чичото – т.е. съпругата на брата на бащата.

Когато говорим за брата на бащата, то той е чичо или стрико, а жена му чинка, чана или стринка.

на 10.08.2026 г. в 8:36, kaldata1 написа:
на 9.08.2026 г. в 21:48, ох боже! написа:

Сметай значи кво качество са били българските домати през соца, които се произвеждаха под вещото ръководство на осъзнатия авангард (КОмунистическата партия), който най-добре знае, какво му е нужно на пролетариата, щом третото качество домати тогава беше сто пъти по-качествено и вкусно и екологично от сегашните домати!

Само мога да съжалявам, че нямаш достъп до хубави домати сега. Не пазаруваш ли?

А па аз не съжалявам, че и ти нямаш достъп до хубави домати. И не те съжалявам, че не можеш и да вденеш, кво ти казах.

преди 5 минути, parmobil написа:

Е, веднага мързел. Не съм запознат с всички диалекти в татковината. Но пък съм чувал учинайка.

Trafficnews.bg
No image preview

Кой на кого какъв се пада? Коя е "чана" и има ли роднинск...

Трябва ли да сме висшисти, за да разгадаем „титлите в роднинските връзки?
преди 17 минути, parmobil написа:

Какво е чана?

На чичо ми жена. Другаде стринка и викат или чинка.

преди 10 минути, parmobil написа:

Не съм запознат с всички диалекти в татковината. Но пък съм чувал учинайка.

Защото имам от 2 области такива роднини и на единия му викам калеко, а на другия свако. Само лелинчо нямам )

П.П. Сетих се за едно истинско недоразумение. Да не ви разправям едно време като колехме прасето и след това като седнем какви моабети вървяха. И какво се разправяха двама вече печервенели от виното и ракията и единия изтърси лафа: "...на баба ти Злата шурито". Демек няма такова нещо, защото жена не може да има шури (шурей) - (това е брат на съпругата). И един от малките ми братовчеди защото го научили вместо пишка да вика шури, възкликна удивен - "ами откъде пикае баба Злата като няма шури...". Половината на масата се задавиха от смях...

Та много е богат и многозначителен българския език.

преди 24 минути, parmobil написа:

@Miusuka , добре де, пловдивските агрономи са прочути - напълно сериозен съм - няма ли нещо хубаво?

Какво да ти кажа - ни тъй - ни тъй. И търговците са прави като искат доматите например като паднат да не се смачкат и да държат по 10 дена. И продавачите на бира искат като заредят тя да не се разваля 6 месеца и така да си я продават спокойно и без загуба.

И самите купувачи са си виновни защото искат всичко да е лъскаво и красиво. Ако искаш натурално и вкусно купувай от пазара най-грозното и кривото. Ако има 2 вида ябълки и едните са като минали през сито и са красиви и лъскави, а другите са различни по големина, с дупки даже и криви - взимай от вторите.

Та вече не опира до агрономите. Пловдивските села са известни с зеленчуко и плодо производството, но и те стигат до търговията. И предпочитат новото, а клиента да му мисли.

Най-добре е да си сееш сам, ама не можеш всичко, а и аз така се успокоявах, но като стигнах до сортовете се оказа че вече почти не се намират хубавите български. Всичко е хибрид, ГМО и изкуствено. Така че фразата "сам си го произвеждам и е екологично и хубаво" не е вече валидна. Защото от сорта започва всичко.

преди 2 часа, ivottoshev написа:

Не ти е дадено да знаеш, мойто мило орле. Нивото на умственото ти развитие не позволява да осмислиш такива сложни въпроси )

Предаде ти социалистическата идея, отдаде се на западни марки още преди 89-та, пък хвалиш иначе колко велико нещо било социализма. Едно от многото сбъркани неща в твоята душевност. Явно като те изпуснат за малко и гледаш колкото може повече глупост да снесеш 😄Но от почитател на фашизма като теб няма какво да ни изненада.

преди 11 минути, Gencho 123 написа:

Предаде ти социалистическата идея, отдаде се на западни марки още преди 89-та,

Каква идея, какви три лева на цяло?

Светът никога не е бил само черно и бяло, но вече установихме че умственият ти капацитет не позволява да разбереш такива нюанси от нашето житие-битие. Природа. Не можеш да се надскочиш, бро no-no

преди 3 часа, Miusuka написа:

Изключително уместно както навсякъде където опитваш да демонстрираш находчивост. Отхвърли смело нобеловите лаурети, защото разбираш много повече от тях от наука и медицина, а сега реши и тука да се изкажеш - по темата, че другаря @ivottoshev пушел по времето на социализма западни марки цигари (пък уж ние сме голямата сила във всичко тогава, барабар и в тютюна и цигарите) 😄Да не забравя юбилейните електронни часовници които сме сглобили - ти и в инженерната наука си много напред разбира се. Та гледайки поредния ти бисер, ти се изкара специалист по всичко, от последната група на тъпичките. Особенно анализа, че при социализма не е имало достатъчно хора, та затова не успях, разби всякакви капацитети. Само не стана ясно колко точно човека са нужни за да има социализъм - двама, трима... хиляда, пет хиляди... 🤣Специалист по всичко е другаря Велев.

преди 22 минути, Miusuka написа:

Какво да ти кажа - ни тъй - ни тъй. И търговците са прави като искат доматите например като паднат да не се смачкат и да държат по 10 дена. И продавачите на бира искат като заредят тя да не се разваля 6 месеца и така да си я продават спокойно и без загуба.

И самите купувачи са си виновни защото искат всичко да е лъскаво и красиво. Ако искаш натурално и вкусно купувай от пазара най-грозното и кривото. Ако има 2 вида ябълки и едните са като минали през сито и са красиви и лъскави, а другите са различни по големина, с дупки даже и криви - взимай от вторите.

Та вече не опира до агрономите. Пловдивските села са известни с зеленчуко и плодо производството, но и те стигат до търговията. И предпочитат новото, а клиента да му мисли.

Най-добре е да си сееш сам, ама не можеш всичко, а и аз така се успокоявах, но като стигнах до сортовете се оказа че вече почти не се намират хубавите български. Всичко е хибрид, ГМО и изкуствено. Така че фразата "сам си го произвеждам и е екологично и хубаво" не е вече валидна. Защото от сорта започва всичко.

Ми да ти се оплача. В къщата, дето наследихме от тъщата ( римата винаги ме забвлява) има две ябълки, които са отвратителни, но пък раждат като за китайски износ. Мисълта ми е, че естествени, криви и с дупки, не е задължителен критерий за вкусни.

преди 7 часа, lebel написа:

Мисля

Брато, прави нещо, дето да е по силите ти...

преди 7 часа, lebel написа:

освен това, че форумът има нужда от теб...

Мда, по-забавно е, що все се включваш в дискусиите за да правиш неуспешни опити, да ме "захапеш"? Явно много надълбоко съм бръкнал...

преди 7 часа, Gencho 123 написа:

Ти реши, че курса който споменавам не бил верен, явно се базираш на официалния на БНБ който нямаше нищо общо с реалността тогава.

Я покажи къде твърдя, че визирам курса на БНБ? Ти си доста умно момче, определено... И изобщо не лъжеш.

Изведнъж се включи в този разговор, та не знам какво си искал да кажеш в крайна сметка (ти си знаеш)

Аха, сега се оказа, че не си знаел какво искам да кажа. Каква изненада, поначало винаги всичко разбираш от първият път.

Другите ти обичайни съчинения мисля да пропусна, както винаги много начетен, знае всичко

ОК, отговори ми на въпроса "От къде имаш понятие, по какъв курс са обменяли валутата на "Магура"? Да не си някой бивш доносник от ДС, а сега да го играеш антикомунист? :)

Разбирам, че ти трябваха няколко пост за да разбереш за какво говоря, сега сме наясно и ти предполагам си схванал, че курса който е бил на черно е доста по-различен от този на БНБ

Няма проблем, като човек, който разбира всичко... та бих се радвал да ми отговориш на конкретният въпрос, който избягваш вече близо 8-9 часа. Нали уж ги разбираш нещата? Ми, докажи, че ги разбираш и спри да отговаряш избирателно. Най-малкото това няма да те спаси от мен по никакъв начин. Имаш доста богат опит в тая насока. Особено за ПТП-тата по време на соца, то и там беше супер наясно с нещата...

преди 3 часа, parmobil написа:

Що СДС затри селското стопанство, между другото? Питам вероятно за 354-ти път...

преди 3 часа, parmobil написа:

В "X" не ти ли обръщат внимание?

Е, ти със сигурност ми обръщаш, нали си ми събскрайбър... 😆

преди 29 минути, Gencho 123 написа:

Изключително уместно както навсякъде където опитваш да демонстрираш находчивост. Отхвърли смело нобеловите лаурети, защото разбираш много повече от тях от наука и медицина, а сега реши и тука да се изкажеш - по темата, че другаря @ivottoshev пушел по времето на социализма западни марки цигари (пък уж ние сме голямата сила във всичко тогава, барабар и в тютюна и цигарите) 😄Да не забравя юбилейните електронни часовници които сме сглобили - ти и в инженерната наука си много напред разбира се. Та гледайки поредния ти бисер, ти се изкара специалист по всичко, от последната група на тъпичките. Особенно анализа, че при социализма не е имало достатъчно хора, та затова не успях, разби всякакви капацитети. Само не стана ясно колко точно човека са нужни за да има социализъм - двама, трима... хиляда, пет хиляди... 🤣Специалист по всичко е другаря Велев.

Вече не споря с глупаци като тебе. Така че не се хаби да ме осмиваш.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.