Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Истината за Социализма: Да, тогава беше по-добре отколкото е сега!

Featured Replies

преди 29 минути, Gencho 123 написа:

@ivottoshev пушел по времето на социализма западни марки цигари

За трети път:

Умственото ти ниво не позволява да разбереш защо съм пушил и западни цигари. Не можеш да надскочиш това, което ти е заложила природата, а аз не съм господ и не мога да ти помогна no-no

• Отговори 45,9k
  • Прегледи 1,5m
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• По времето на социализма имало опашки за хляб. Колкото и да е странно понякога заради глупости при соца и това ставаше. Примерно от 1988 до 1993 живях в квартал. Владиславово и там някакъв "умник" беш

• Без коментар.... Само да питам: Вие ,младите какво точно направихте за България,че имате право да ръсите простотии за бащите и дядовците си!?

• @dimy Не знам в кой град си живял, но  в моят малък, провинциален бе така: След училище ходих да се редя за хляб, даваха максимум 2 бр. или средно по половин хляб на член семейство. За месо бе су

Публикувани изображения

преди 2 минути, Miusuka написа:

Така че не се хаби да ме осмиваш.

Коронният му номер е да си прави генерални изводи от частни случаи и после да ни обяснява колко много е наясно с нещата. И когато го навреш, където му е мястото... просто спира да отговаря и подминава въпроса. Същият е като @parmobil и една дузина други съфорумци...

преди 1 минута, communismatic написа:

. просто спира да отговаря и подминава въпроса

Вярно че не отговаря на въпроси дето не му отърва, ама иначе не спира - гони карез до дупка. Много е злопаметен.

преди 4 минути, communismatic написа:

Същият е като @parmobil и една дузина други съфорумци...

Какво да ги правиш. Аз започнах да ги съжалявам вече. Това грам логика да нямаш, не е добре.

Костовиста отново реши, да ми пропусне питанката. Каква изненада само...

Кой раздаде земята в реални граници? Чичо Скрудж ли? Или Спагетеното чудовище? Между другото, защо си снимаш постоянно тъпотиите? Гордееш ли се с тях или? А, да... помним официалната версия. Постоянно все някой ти изрязвал постовете. Очевадно ни е много сложно да водим дискусия с теб. 😆😆😆

преди 5 минути, communismatic написа:

Кой раздаде земята в реални граници?

След 9-ти отнеха земите на хората, а след 10-ти ноември им ги върнаха. Какъв ти е проблемът?

преди 2 минути, Волен написа:

След 9-ти отнеха земите на хората, а след 10-ти ноември им ги върнаха. Какъв ти е проблемът?

Е, проблемът се вижда и до ден днешен. Ако за теб не е проблем, то значи наистина си тираджията...

преди 9 минути, communismatic написа:

Кой раздаде земята в реални граници? Чичо Скрудж ли? Или Спагетеното чудовище? Между другото, защо си снимаш постоянно тъпотиите? Гордееш ли се с тях или? А, да... помним официалната версия. Постоянно все някой ти изрязвал постовете. Очевадно ни е много сложно да водим дискусия с теб. 😆😆😆

Няма значк, кой! Важно е на кого

току-що, communismatic написа:

Е, проблемът се вижда и до ден днешен. Ако за теб не е проблем, то значи наистина си тираджията...

Чакай сега, ти имаш проблем с това, че на законни собственици им е върната земя, която преди това им е била отнета с насилие?

Значи ти подкрепяш насилственото отнемане на законна собственост. Така излиза.

преди 11 минути, communismatic написа:

Виждаш ли как помниш защо те цитирам по този начин. А за други неща си със странна амнезия.

преди 2 минути, parmobil написа:

Виждаш ли как помниш защо те цитирам по този начин. А за други неща си със странна амнезия.

Костов, отговори ми на въпроса. Едно 35 годишно момче постоянно те гаври по всички теми...

преди 3 минути, Волен написа:

Така излиза.

Брат, карай си тира и не се занимавай със сериозни теми...

току-що, communismatic написа:

Брат, карай си тира и не се занимавай със сериозни теми...

Каруцар дава акъл на другите. Аре у лево.

преди 2 минути, Волен написа:

Каруцар дава акъл на другите. Аре у лево.

Кво лево, ти се включваш по тотално неадекватен начин и на всичкото отгоре ми викаш "аре у лево"... 😆

преди 1 минута, communismatic написа:

... на всичкото отгоре ми викаш "аре у лево"... 😆

На каруцар какво друго да кажеш?

преди 7 часа, Волен написа:

И сега в следващия век си имам наследствени 26 декара пустеещи ливади и никой за нищо не ги иска. Няма и животни поне да пасат там. Иначе земята я водят пета категория. Навремето дядовците ми са имали лозя там. При ТКЗС са сели там слънчоглед, царевица или каквото решат. Сега няма хора за инициатива. И рента няма. Може да се огради и да се създаде например орехова градина -обаче е нужна начална инвестиция и мерак на някой като Кокич да се занимава. Обаче в България много малко хора живеят по 80-90 години.

преди 8 часа, ivottoshev написа:

За трети път:

Умственото ти ниво не позволява да разбереш защо съм пушил и западни цигари. Не можеш да надскочиш това, което ти е заложила природата, а аз не съм господ и не мога да ти помогна no-no

За трети път, фашист като тебе си може толкова, няма нужда да се правиш на нещо повече от което си. Сбъркано създание подобно на онези келеши от Пловдив. Няма голяма разлика между вас. Утрепките в нашето общество, пък се гордеят дори с това което са.

Така е, да. То "утрепка" по принцип се пише с "О", ама ние не сме ти на нивото и не смея даже и да ти напиша, че си неграмотен... То и това да ти е единственият проблем. 😆

преди 9 часа, communismatic написа:

ОК, отговори ми на въпроса "От къде имаш понятие, по какъв курс са обменяли валутата на "Магура"? Да не си някой бивш доносник от ДС, а сега да го играеш антикомунист? :)

Няма проблем, като човек, който разбира всичко... та бих се радвал да ми отговориш на конкретният въпрос, който избягваш вече близо 8-9 часа.

Виж как ме разкри - бях доносник още от детската градина. И аз като @ivottoshev се облажих от западното преди 89-та, ама той сега пък стана соц носталгик, пък аз антикомунист. Винаги си толкова проникновен и разкриваш врага с партиен билет. Не ти е случаен прякора - истински комунист, рядкост в днешно време. Дори партията (БСП/БКП) не успя да влезе в парламента, но ти си младата смяна която ще ги изведе от блатото 😄

На смешен въпрос от смешен човек нормално да получиш смешен отговор. Ако искаш нещо по-смислено, опитай и ти, изпозлвай двата вагона книги и вкарай малко разум без излишните глупости. Дали според теб човек е трябвало да бъде доностник към ДС за да знае курса на долара на черно, наистина ли така го разбираш. По твоята логика би трябвало всички които са знаели по какъв курс се купуват/продават долари на черно да са от ДС нали ? Щом знаеш курса на черно значи си доносник 😂

Предполагам сам разбираш, че действителноста беше друга, но ако на теб ти харесва някаква друга реалност и вкарваш повече драма с ДС, това си е твоя воля (която няма нищо общо с истината обаче). Феномена с такъв валутен курс (на черно) предполагам съществува и в други държави, където местната валута не е конвертируема, има различни други ограничения от държавата и обичайно той е в пъти по-висок от официалния. Естествено, че такъв нелегален курс няма как да го проследиш днес исторически, защото това не са официални данни (на БНБ или други институции), възможно е само по спомени на хора които са живели тогава. Дали някой ще каже 3 лева, друг 5 са по-скоро подробности от пейзажа. Аз мога да каже спомен от първо лице, че един телевизор Сони 21 инча през 1986 в корекома беше 633 долара, и ни струва малко над 3000 лева... което беше огромна сума (половин лада).

Умен Генчо, човеко, който умее, да мисли... Аз те питам, дали не си бил някой жалък доносник, понеже ти с такъв яростен плам защитаваш тая теза, че ще рече, че си супер наясно с нещата, все едно си бил част от цялата тая схема. То ти беше наясно с нещата и по всички други теми, само дето и там стана за кашмер, особено с изключително жалкото умение, да използваш една статистика, само така че на теб да ти отърва. И освен това, ти написа, че на "черно" курса лев-долар е бил 1 към 5, само дето нито един от останалите не потвърди това, даже написаха, че изобщо не е бил толкова. Май и по тая тема си доста "компетентен", нали? Щото нали трябваше да се уповаваме на "спомените"... Е, "спомените" на останалите в дискусията не са баш такива.

преди 25 минути, communismatic написа:

Умен Генчо, човеко, който умее, да мисли... Аз те питам, дали не си бил някой жалък доносник, понеже ти с такъв яростен плам защитаваш тая теза, че ще рече, че си супер наясно с нещата, все едно си бил част от цялата тая схема. То ти беше наясно с нещата и по всички други теми, само дето и там стана за кашмер, особено с изключително жалкото умение, да използваш една статистика, само така че на теб да ти отърва. И освен това, ти написа, че на "черно" курса лев-долар е бил 1 към 5, само дето нито един от останалите не потвърди това, даже написаха, че изобщо не е бил толкова. Май и по тая тема си доста "компетентен", нали? Щото нали трябваше да се уповаваме на "спомените"... Е, "спомените" на останалите в дискусията не са баш такива.

Нека бъдем наясно с елементарните неща - на умен се правиш ти с прочетените книги и високото самочувствие. Което силно контрастира с написаните глупости, но ти сам си казваш, че си много умен, докато аз изобщо нямам такива претенции като теб. Можеш да си спестиш квалификациите, вижда се не си стигнал още до третия вагон книги 😆Пък и явно тука ти хваща дикиш харизмата и гледаш да огрееш колкото може повече.

Уж четеш, пък пак ще повтарям за да схванеш - разговора беше на тема магазини кореком в България, които според един друг защитник на социализма като теб ги посочваше като фактор колко хубаво било по времето на социализма. От там стигнахме до това, че от тези толкова хубави магазини не можеше всеки да пазарува а трябваше и валута. Следователно опираме до въпроса от къде и на каква цена обикновенния гражданин е можел да се зареди с валута и стигнахме до курса на долара, който пак ще каже, в началото на 80-те беше около 3 лева, а към края на периода стигна до 5. Няма плам, няма излишен патос, просто коментари в един форум... но идваш и ти, държиш да изгрееш отново и се почва едно повтаряне докато го схванеш.

Та коя теза защитавам можеш ли да кажеш и какво толкова намираш нередно в казано, че се хвърляш точно ти с такъв ентусиазъм ? Ако обърнеш внимания нещата са доста лесни за обяснение, но при теб вместо с една публикация да е ясно, трябва 10 пъти да напишем едно и също... Както ти отне доста време да осмислиш реалността с жертвите по пътищата, така и тук. Какво целиш и защо раздухваш нещо толкова ясно, не те разбирам. Може би искаш да си демонстрираш знанията от първите 2 вагона с книги, знам ли 🤣

току-що, Gencho 123 написа:

Което силно контрастира с написаните глупости, но ти сам си казваш, че си много умен, докато аз изобщо нямам такива претенции като теб.

Напълно нормално е и да нямаш. Доколкото си спомням беше стигнал до гениалният извод, че сега било по-сигурно, понеже имало по-малко убити по време на ПТП-та. Нали така беше?

преди 1 минута, Gencho 123 написа:

Следователно опираме до въпроса от къде и на каква цена обикновенния гражданин е можел да се зареди с валута и стигнахме до курса на долара, който пак ще каже, в началото на 80-те беше около 3 лева, а към края на периода стигна до 5.

Да, де... това вече разбрахме, че май не е точно така, щото само ти твърдиш нещо подобно, а реално не си особено добър източник на информация. Най-малкото обикновено твърдиш едно, а то излиза нещо друго. И "обикновеННия" се пише с едно н, баси неграмотният тип.

преди 2 минути, Gencho 123 написа:

Няма плам, няма излишен патос, просто коментари в един форум... но идваш и ти, държиш да изгрееш отново и се почва едно повтаряне докато го схванеш.

Няма плам, няма... То и за убитите по време на ПТП-та пак нямаше никакъв плам, просто реши да се уповаваш само на една част от статистиката, а другата удобно я скри. То това е от липсата на всякакъв плам. Малко като оня другият, дето и при него няма плам, само дето постоянно ме цитира... то и там няма никакъв плам.

преди 4 минути, Gencho 123 написа:

Та коя теза защитавам можеш ли да кажеш и какво толкова намираш нередно в казано, че се хвърляш точно ти с такъв ентусиазъм ?

Ти защитаваш тезата, че социализма е бил една кочина и това е твое право. Въпроса е, че поради липсата на всякакъв капацитет, дори не умееш и да се аргументираш като хората. Или поне да ми изглеждаш като що годе интелигентен човек. И точно ти да ми говориш за "ентусиазъм", ти дето постоянно избягваш неудобни въпроси... Доста е жалко и смешно, но както и да е. И без това нямам никакви очаквания от теб. Толкова си можеш поначало.

преди 6 минути, Gencho 123 написа:

Както ти отне доста време да осмислиш реалността с жертвите по пътищата, така и тук.

Да, де... там разбрахме. Сигурността се базирала на убитите по пътищата... Няма нищо по-сигурно да те направят инвалид, понеже пиян циганин е минал с 60 км/ч на пешеходната пътека.

Генчо и Кокич са ги цакали през соца с долари на черно за 5лв ,а сега през демокрацията пък купуват електроника от комунистически Китай и отново нямат долари lock

ПС: социализъма си отиде ,а те още не са го разбрали ?

преди 15 минути, Gencho 123 написа:

в началото на 80-те беше около 3 лева, а към края на периода стигна до 5.

преди 19 часа, ivottoshev написа:

Ти може и да си сменял доларчетата и на 10лв. Това не ме учудва. Видели са те че си по-глупав и са те прееВали. Аз повече от 2.50-3лв не съм давал на виетнамците пред Японския (това е края на 80-те)

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.