Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Истината за Социализма: Да, тогава беше по-добре отколкото е сега!

Featured Replies

преди 6 часа, attj написа:

Помня и друго - през 1988 година български панталон за 10 лв , в СССР се препродаваше лесно за 30 рубли.

Лични спомени? Както би казал Гената.

преди 5 часа, kaldata1 написа:

Защото във фалираща, умираща, загниваща и западаща Германия болниците са като космически кораби, а заплатите на основните лекари са просто космически.

Нека позная - ти си лекар във фалираща германия. Просто извънземен - един от тия, които ги чакаха в русе да кацнат през деведесе и некоя година.

преди 2 часа, parmobil написа:

Друже, бил съм казарма в онези времена. Просто нямаш представа какви "титани" на грамотността срещнах. Особено от по-малките населени места. Неща като Ханко Брат са песен. ЗКПЧ-то на занимание ме накара да прочета някаква пропагандна глупост от наръчниците. Прочетох го гладко и без запецване, а личния състав ме гледаше като Емил Димитров.

Значи си бил в кеча. Тия дето са ти били другари редници там немат нищо общо с малките или големите градове - те са си просто за кеча. Както и ти.

• Отговори 45,9k
  • Прегледи 1,5m
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• По времето на социализма имало опашки за хляб. Колкото и да е странно понякога заради глупости при соца и това ставаше. Примерно от 1988 до 1993 живях в квартал. Владиславово и там някакъв "умник" беш

• Без коментар.... Само да питам: Вие ,младите какво точно направихте за България,че имате право да ръсите простотии за бащите и дядовците си!?

• @dimy Не знам в кой град си живял, но  в моят малък, провинциален бе така: След училище ходих да се редя за хляб, даваха максимум 2 бр. или средно по половин хляб на член семейство. За месо бе су

Публикувани изображения

преди 12 минути, ох боже! написа:

Значи си бил в кеча. Тия дето са ти били другари редници там немат нищо общо с малките или големите градове - те са си просто за кеча. Както и ти.

Секретно поделение. Не бяхме събрани от кол и въже.

Нещо си засегнат и се мъчиш да ме клъвнеш?

off Ти по кое време си служил и каква беше войнишката заплата? Нямам задни мисли, а питам заради един другар тук.

Личните ми спомени от 1988 година са от Киев, Москва и Петербург. Украинките бяха най-красиви и най-глупави. Изглежда и още си е така. Не съветват мъжете си безсмислено да не воюват и да не умират. После ще им е тъжно без тях.

преди 3 минути, attj написа:

Личните ми спомени от 1988 година са от Киев, Москва и Петербург. Украинките бяха най-красиви и най-глупави. Изглежда и още си е така. Не съветват мъжете си безсмислено да не воюват и да не умират. После ще им е тъжно без тях.

И го казваш в каква връзка с темата?

преди 6 минути, attj написа:

Украинките бяха най-красиви и най-глупави. Изглежда и още си е така. Не съветват мъжете си безсмислено да не воюват и да не умират.

Така е, да. Украинките са глупави да не кажат на мъжете си "хайде всички да се наведем, за да може Руспия да ни го вкара отзад."

Украинците могат да са щастливи само с един голям руZZки отзад.

Зеленски е обещавал и лъгал предизборно през 2019 година. Същото може да се каже и за рускините. Малорусия и Новорусия с векове са били в Руската империя. Няма нещо ново и различно. Няма да ги пуснат да правят конфедерации с Кралство Полша.

преди 11 минути, Волен написа:

Така е, да. Украинките са глупави да не кажат на мъжете си "хайде всички да се наведем, за да може Руспия да ни го вкара отзад."

Украинците могат да са щастливи само с един голям руZZки отзад.

Украинци и руснаци са един народ. Както шопи, добруджанци, тракийци, македонци. Виждаш ли какво става когато някои от тях са глупави и предават и застават срещу братята си (например като македонците) и то подстрекавани от наши общи врагове, които са подкупили ръководителите им. Ама и народите са си виновни като търпят ръководители като Зеленски например.

Българските земи с векове са били част от Отоманската империя. Напълно редно е Турция да ни нападне и да си ги вземе обратно.

Щом Руспия има право да претендира за Новорусия, турците имат пълното право да претендират за нашите земи.

току-що, Волен написа:

Българските с векове са били част от Отоманската империя. Напълно редно е Турция да ни нападне и да си ги вземе обратно.

Знам че си родоотстъпник. Не го напомняй често.

преди 1 минута, Волен написа:

Българските с векове са били част от Отоманската империя. Напълно редно е Турция да ни нападне и да си ги вземе обратно.

Навремето руснаци, поляци, украинци, финландци и румънци са извоювали свобода за България. По волята на руския император.

преди 3 минути, Miusuka написа:

Украинци и руснаци са един народ.

Поредна русоробска опорка, целяща да оправдае имперската война на варварска Руспия.

Питаме ИИ: руснаците и украинците един народ ли са?

Въпросът дали руснаците и украинците са „един народ“ има както историческо, така и съвременно политическо измерение. Накратко: от гледна точка на съвременната наука, международното право и самосъзнанието на двата народа, руснаците и украинците са два отделни нация и народа, макар и с близък произход и свързана история.

преди 3 минути, Miusuka написа:

Знам че си родоотстъпник.

Ни най-малко не съм родоотстъпник. Просто отговарям на русоробски животни, според които ако една държава някога е владеела чужди земи, тя има правото да си ги вземе обратно.

току-що, attj написа:

Украинска нация и народ не съществуват.

Фашизоидните русоробски животни се познават отдалече. Те не признават правото на 30+ милиона души да имат своя независима държава.

Вече около Киев са 22 милиона и предимно са пенсионери. Ляхи и хохли са като нация. Те са си полуполяци. Това е всеизвестно.

Едни русоробски животни твърдят, че украинците били руZZнаци. Други пък твърдят, че украинците били полуполяци. Абе животинска му работа. Русороби.

преди 6 часа, kaldata1 написа:

Защото си избираме да ни управляват хора, за които авоарите (?!?) на руския патриарх, Турски поток, БОТАШ и Газпром са пред всякакъв национален интерес, махането на МОЧА е повод за скръб, а детската болница е досадна тема, която вече е писнала на всички да им разваля обедите с евтини кюфтета в стола на НС.

Аз си мислех че някаква дискусия сме заформили, а ти ми декламираш приказки от "Хиляда и една нощ".

Само да те светна, че пътуването до Немция за лечение не е от вчера, а до сега си избирахме да ни управляват Бочко, Шиши и ПеПе-тата.

пп: Да вадя ли пуканки, или стана късно и няма да ни забавляваш повече тази вечер?

на 29.07.2026 г. в 8:36, ivottoshev написа:

Всички, които не сме тролове сме в отделна група.

Трол е този, дето в стремежа си да плювне по соц-а говореше за 1500 жертви, после сам даде линк в който пише че тези жертви са при демокрацията, а накрая за да му излезе опорката, напълно пренебрегна постиженията на съвременните медицина и автомобилна безопасност, които обясняват защо днес има по-малко жертви.

Нещо излъгах ли?

Как ги търпиш тез Невестулки прости и невежи ? Имаш уникално Търпение щом устояваш на ниските им Вибрации ! На мен ми стържат като тенекия на покрив D

преди 4 часа, parmobil написа:

Друже, бил съм казарма в онези времена. Просто нямаш представа какви "титани" на грамотността срещнах. Особено от по-малките населени места. Неща като Ханко Брат са песен. ЗКПЧ-то на занимание ме накара да прочета някаква пропагандна глупост от наръчниците. Прочетох го гладко и без запецване, а личния състав ме гледаше като Емил Димитров.

Това автоматично означава че сега са по-грамотни ли?

Децата на бай Сиган не стават. Такова беше положението и тогава, а сега е даже в по-голяма степен. Разликата днес е, че и коренното население ражда бисери като "сютюен", нещо което едно време го нямаше.

--- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- ---

преди 2 часа, Волен написа:

Идиот. Трябвало е да кажат: "не предизвиквайте руснаците, щото ако го направите, Русия ще ни го вкара отзад"

--- --- --- --- --- --- --- --- --- --- ---

преди 2 часа, Волен написа:

Щом Руспия има право да претендира за Новорусия, турците имат пълното право да претендират за нашите земи.

Идиот. Българските земи са си били български, докато Новорусия никога не е била украинска:

изтеглен файл.jpg

току-що, ivottoshev написа:

Това автоматично означава че сега са по-грамотни ли?

Децата на бай Сиган не стават. Такова беше положението и тогава, а сега е даже в по-голяма степен. Разликата днес е, че и коренното население ражда бисери като "сютюен", нещо което едно време го нямаше.

Как да не е имало? А дюкян в центъра на София с табела "Lovim brimki"? Освен това сютюен не е новост. И тогава имаше "грамотни" хора, коита пишеха и казваха абитюриент, а по-невежите ползваха абитюрюент.

За по-малките другарчета ще поясня, че дамски чорапогащник беше скъпа вещ и имаше услуга ловене на бримки.

преди 26 минути, * Mimski * написа:

Как ги търпиш тез Невестулки прости и невежи ? Имаш уникално Търпение щом устояваш на ниските им Вибрации ! На мен ми стържат като тенекия на покрив D

Сиренче, ти ли си? Фонтанелата ми се отвори от присъствието ти.

преди 26 минути, * Mimski * написа:

Ти представяш ли си каква скука ще настане тук, ако изчезнат Дзверо (барабар с всичкте си профили), БаалБуакщата простотии, Цоцко1, Лоботомиро20, Ванката (да ме прощава някой ако съм го пропуснал)?!? Та аз ще влизам във форума само един-два пъти в седмицата и то само в техническите раздели и в лафчето.

Хора, които са в състояние да образуват смях на околните постоянно и непрекъснато, не са изпратени случайно на тази земя с такава дарба D

преди 28 минути, ivottoshev написа:

Идиот. Българските земи са си били български, докато Новорусия никога не е била украинска:

изтеглен файл.jpg

Добре де, защо манифестираш невежество? Прочети книга по въпроса. Добре, нека не е книга, че е обременително. Ми пусни търсачка и спри с тези глупости! Защото по твоята интересна логика монголите могат да си поискат земите, турците да си поискат Крим и т.н.

Няма руска империя, няма СССР. На някои им е още криво, но това е положението.

преди 30 минути, ivottoshev написа:

Българските земи са си били български, докато Новорусия никога не е била украинска:

Слабоумен русороб.

Когато Екатерина превзема Новорусия и я присъединява към руZZката империя през 1764-1783г, там не са живяли никакви руZZнаци.

Тези земи никога не са били руZZки. Те са заграбени от руZZката империя и са били част от Руспия в периода 1764-1917г. След това през 1917г са дадени на украинците.

Значи Руспия е владяла тези земи за общо 153 години, докато те са били притежание на Украйна за 100+ години след това. За сравнение, Отоманската империя е владяла българските земи за 500+ години.

Каква е етничността на хората, населявали Новорусия през 1764г?

През 1764г, когато с указ на руската императрица Екатерина II официално е създадена първата Новоросийска губерния, етническият състав на населението по това време е разнороден поради граничния характер на региона и активните епизоди на колонизация. Основни етнически групи (1764 г.):

1. Украинци (малоруси)

• Мнозинство от постоянното население: Съставляват най-голямата част от местните жители (казаци, местни селяни и бегълци от Деснобрежна Украйна и Киевското княжество).

• Разпределение: Включват запорожки казаци, както и населението от присъединените казашки полкове (Полтавски, Миргородски и др.).

2. Южнославянски и балкански преселници

• Сърби, българи, молдовци и власи: През 50-те години на XVIII в. Руската империя създава военно-земеделските области Нова Сърбия (1752 г.) и Славяносърбия (1753 г.), заселени предимно със сърби, както и с голям брой българи, молдовци и власи от Хабсбургската и Османската империя.

преди 53 минути, * Mimski * написа:

Как ги търпиш тез Невестулки прости и невежи ?

Защо една блондинка-простакеса участва в тема, която явно не я интересува?

преди 15 минути, parmobil написа:

Как да не е имало? А дюкян в центъра на София с табела "Lovim brimki"? Освен това сютюен не е новост. И тогава имаше "грамотни" хора, коита пишеха и казваха абитюриент, а по-невежите ползваха абитюрюент.

За по-малките другарчета ще поясня, че дамски чорапогащник беше скъпа вещ и имаше услуга ловене на бримки.

Сиренче, ти ли си? Фонтанелата ми се отвори от присъствието ти.

Искаш да кажеш, че нашето поколение, което четеше десетки книги на година е било по-неграмотно от днешната младеж?

Ако ще си говорим за конкретни примери, ще ти разкажа за една случка. Ето какво пратих на телевизия Евроком:

В предаването "Заедно българи" м/ду 10:40 и 10:51 имаше надпис "вот на недоверие: какви са сценариЙте". Толкова ли няма един грамотен в апаратната, който да ви каже, че дума "сценариЙте" не съществува? Правилно е "сценариИте". Не може телевизия, която се има за сериозна, да допуска грешки присъщи на третокласник.

Отговориха ми:

Съжаляваме за грешката. Допусната е при набиране на текста, не от липса на знание, уверяваме Ви.

Ти вярваш ли че грешката не е от незнание, а е техническа? Представяш ли си щом на такова ниво се допускат такива елементарни грешки, за какво иде реч?

--- --- --- --- --- --- --- --- --- -- --- --- --- --- --- --- ---

преди 9 минути, parmobil написа:

Добре де, защо манифестираш невежество? Прочети книга по въпроса. Добре, нека не е книга, че е обременително. Ми пусни търсачка и спри с тези глупости! Защото по твоята интересна логика монголите могат да си поискат земите, турците да си поискат Крим и т.н.

Няма руска империя, няма СССР. На някои им е още криво, но това е положението.

Ти уважаваш ли дългогодишният директор на НИМ, докторът по история, научният сътрудник II-ра степен и Министър в правителство на Бойко Борисов - БОЖИДАР ДИМИТРОВ? Ще си позволя да го цитирам. Ето какво казва той по повод Укрия:

"Когато политическият елит създава такива менте-държави (Украйна, Македония), КОИТО НИКОГА НЕ СА СЪЩЕСТВУВАЛИ..."

преди 11 минути, ivottoshev написа:

Искаш да кажеш, че нашето поколение, което четеше десетки книги на година е било по-неграмотно от днешната младеж?

Ако ще си говорим за конкретни примери, ще ти разкажа за една случка. Ето какво пратих на телевизия Евроком:

Отговориха ми:

Съжаляваме за грешката. Допусната е при набиране на текста, не от липса на знание, уверяваме Ви.

Ти вярваш ли че грешката не е от незнание, а е техническа? Представяш ли си щом на такова ниво се допускат такива елементарни грешки, за какво иде реч?

--- --- --- --- --- --- --- --- --- -- --- --- --- --- --- --- ---

Ти уважаваш ли дългогодишният директор на НИМ, докторът по история, научният сътрудник II-ра степен и Министър в правителство на Бойко Борисов - БОЖИДАР ДИМИТРОВ? Ще си позволя да го цитирам. Ето какво казва той по повод Укрия:

"Когато политическият елит създава такива менте-държави (Украйна, Македония), КОИТО НИКОГА НЕ СА СЪЩЕСТВУВАЛИ..."

Аз и ти не сме нашето поколение. Започнал си работа по твоите признания след '90 г. Делят ни доста години.

В другата тема задох въпрос, на който не очаквам отговор, естествено. Все пак - цяла Южна и Централна Америка говори испански (без Бразилия), но колко държави са се пръкнали?

off Преди в медиите и издателствата имаше коректори, които се занимаваха с правопис и пунктуация.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.