Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Истината за Социализма: Да, тогава беше по-добре отколкото е сега!

Featured Replies

току-що, Miusuka написа:

Не на руско, а украинец ги е ръководил.

Я дай доказателства болен платен алкохолен малограмотен соц трол пенсионер-изманик. Не излизал от тоя форум.

• Отговори 45,9k
  • Прегледи 1,5m
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• По времето на социализма имало опашки за хляб. Колкото и да е странно понякога заради глупости при соца и това ставаше. Примерно от 1988 до 1993 живях в квартал. Владиславово и там някакъв "умник" беш

• Без коментар.... Само да питам: Вие ,младите какво точно направихте за България,че имате право да ръсите простотии за бащите и дядовците си!?

• @dimy Не знам в кой град си живял, но  в моят малък, провинциален бе така: След училище ходих да се редя за хляб, даваха максимум 2 бр. или средно по половин хляб на член семейство. За месо бе су

Публикувани изображения

преди 1 минута, С-600 написа:

Я дай доказателства болен платен алкохолен малограмотен соц трол пенсионер-изманик. Не излизал от тоя форум.

Ако знаех че ще се заяждаш на тая тема щях да запазя материала. И снимка имаше на украинеца.

Вчера някой друг като тебе се изявявал по БНТ:

"Днес видях един завършен манипулатор и мошеник по БНТ.

Угаждач (people-pleaser) на псхопатски наративи със сезонен геополитически характер, които обяснени от "психолог с опит", добиват обществена тежест и от хора неспособни да излъчват мозъчни вълни над 4Hz ,често се приемат за истина.

Някой си Иван Игов.

"Психолог с опит".

"Палецът" - изродите - гаврата - убийството - Путин - Русия.

Тази осова линия и трансмисията между спирките беше обяснена така, както дявола чете Евангелието.

Най-отвратителният и опасен буламач - полулъжи и полуистини, сервирани в чинията на лишените от мозък, които уви, много са.."

преди 1 минута, Miusuka написа:

Ако знаех че ще се заяждаш на тая тема щях да запазя материала. И снимка имаше на украинеца.

Вчера някой друг като тебе се изявявал по БНТ:

"Днес видях един завършен манипулатор и мошеник по БНТ.

Угаждач (people-pleaser) на псхопатски наративи със сезонен геополитически характер, които обяснени от "психолог с опит", добиват обществена тежест и от хора неспособни да излъчват мозъчни вълни над 4Hz ,често се приемат за истина.

Някой си Иван Игов.

"Психолог с опит".

"Палецът" - изродите - гаврата - убийството - Путин - Русия.

Тази осова линия и трансмисията между спирките беше обяснена така, както дявола чете Евангелието.

Най-отвратителният и опасен буламач - полулъжи и полуистини, сервирани в чинията на лишените от мозък, които уви, много са.."

Мръсен изманик трол алкохолно-малограмотен.

Основателят на РНЕ Александър Баркашов е от руска народност.

Произход и семейство

• Родно място: Роден е в Москва, СССР.

• Баща: Петър Баркашов, електротехник.

• Майка: Татяна Баркашова, медицинска сестра.

• В по-ново време Баркашов се насочи към религиозния православен фундаментализъм и се подстрига за монах под името отец Михаил в алтернативна (неканонична) православна църква. Въпреки това той остава политически активен – подкрепи сепаратистите в Донбас и изпращаше доброволци от РНЕ да се бият в Източна Украйна.

Максим Марцинкевич („Тесак“) е руснак.

Той е роден на 8 май 1984 г. в Москва, тогавашния Съветски съюз (РСФСР). Всички негови радикални организации и движения са създадени и развивани на територията на Руската федерация

преди 36 минути, AAUUXX написа:

Това не е вярно и всеки може лесно да провери ,данните ги има.

Долар -лев през 70-те до началото на 80-те беше 1 лев за 1 долар кръгло ,а иначе 0.97- 0.98лв за долар (лева беше силен)

В края на 80-те долара към 88-ма година за долар се плаща 2лв ,89- та долара е вече 2.90 лв.

От международните шофьори можеше всеки да си купи ,в Русе имаше 7-8 корекома зареди чужденците. Който е търсил е намирал.

Факта, че имаше такъв черен/нелегален пазар на долари, означава, че имаше и хора които имат долари (малко на брой) и такива които нямат (повечето). Както писах, имаше българи които работиха в чужбина и те получаваха част от заплатите си в долари , можеха да си купят не само техника, но и автомобил, апартамент. Без да чакаш, веднага.

Кои данни има - за курса на черно на долара или фиксинга на БНБ 😄Ти казваш, че бил 2,90 аз казвам 5 лева, и в двата случая много далеч от този т.н. курс на БНБ. Да лева беше много силен, даже златен да кажем, толкова, че не беше конвертируем и може да си го ползваш у нас. Но дори и у нас, ако искаш да си купиш от тези корекоми, трябва да търсиш на черно валута (то официално по курса на БНБ няма кой да ти даде). Та имайки в предвид, че основно западна стока имаше в корекомите, не схващам какво хубаво добавят този тип магазини към картинката на социализма. Показваха, колко качествени неща могат да се произведат, но извън соц лагера. С други думи западна пропаганда 🤣

преди 41 минути, С-600 написа:

Ние не пием алкохолна соц бабо беден платен измамник трол

Клоши, а поне за леб изкарваш ли, или освен жаден си лягаш и гладен?

преди 35 минути, Miusuka написа:

Бил е подстрекаван от Западната пропаганда против социализма.

Не думай, и затова убийство намери врага с партиен билет :) Пак някой е искал да наклевети социализма и да го събори. Лично са отишли при него английски шпиони да го подстрекават, даже и оръжието са му дали сигурно.

Хубаво беше през социализма както виждаме. Няма убийства, катастрофи, а там където евентуално има, то е от западната пропаганда. Демек ако случайно открием някакъв недостатък на соц системата, то той е заради западната пропаганда. Иначе си беше перфектен социализма, стига да не го сравняваме със запада 😂

преди 2 часа, Gencho 123 написа:

Добре дошъл специалиста по всичко, който скромно беше казал, че е най-начетения тука.

Aбсолютно, да. И продължавам да твърдя същото.

Провери с хора които са живели преди 1989 година, няма никаква конспирация и драма с курса на долара на черния пазар (на официалния единици са можели нещо да купят).

На черният пазар е едно, аз говоря за официалната обмяна на валутата. Пак да повторя, че тоя спор вече сме го водили с един друг, дето и той беше супер наясно с нещата.

На черно в края на 80-те си беше 5 лева, а пред тоа 3 към 1.

Ти с много хубави хора си общувал едно време. От къде си знаел, че разменят валута? Че то на "Магура" едно време е бъкало от ченгета?

Та понеже си баш експерта, кажи в кое точно лъжа

Ами веднага ще ти отговоря....

преди 34 минути, Gencho 123 написа:

Ти казваш, че бил 2,90 аз казвам 5 лева, и в двата случая много далеч от този т.н. курс на БНБ.

Разликата е кажи-речи 50%, т.е. що ли ми се струва, че е поредната информация, с която си супер наясно с нещата. Толкова наясно, колкото и във всички останали пъти, в които сме водили дискусия.

преди 31 минути, ivottoshev написа:

Клоши, а поне за леб изкарваш ли, или освен жаден си лягаш и гладен?

Лепилар защо се мъчиш

преди 13 минути, communismatic написа:

Разликата е кажи-речи 50%, т.е. що ли ми се струва, че е поредната информация, с която си супер наясно с нещата. Толкова наясно, колкото и във всички останали пъти, в които сме водили дискусия.

Защо ли ми се струва, че отново затъваш в собствените си лъжи както винаги. Най-вероятно дори не си бил роден, обаче първи експерт за валутния курс на лева на черно. Няма проблем да си коментираш фиксинга на БНБ, официално на БНБ към 1988 година е било 1$-0,96лв рублата 1руб-0.99ст. За това може да се намерят официални данни, но в случая говорим, ако примерно аз искам да си купя долари за нещо от корекома - от къде и на какъв курс ще ги намеря. Такава беше реалността в онези години за добро или лошо.

Начетен си, ще разбереш надявам се (един ден) 😁

Та съвсем сериозно мога да заявя, че на черно курса беше в началото 3 лева и към края на 80-те стигна до 5 лева за долар. Това не е официална информация, ти може да вярваш в БНБ и златния лев, но никой от обикновенните граждани не можеше да си купи от БНБ по споменатите официални курсове. Не държа да те убеждавам, това не е офицален курс, няма такива официални статистики на които да се базирам, само споделям за реалността тогава.

Между другото и тези 2,90 които посочи колегата са също далеч от фиксинга между другото, но да кажем една идея по-близо до реалността през късния соц.

image.png

Официалния курс след промените бързо скача и най-ранните данни които откривам в сайта на БНБ са над 14 лева/долар (1991 година) т.е. стига до реалното число (а не имагинерното 1$-0,96лв) :

https://www.bnb.bg/Statistics/StExternalSector/StExchangeRates/StERForeignCurrencies/index.htm?downloadOper=&group1=second&periodStartDays=01&periodStartMonths=01&periodStartYear=1991&periodEndDays=01&periodEndMonths=04&periodEndYear=1991&valutes=USD&search=true&showChart=false&showChartButton=true

Чудех се що ми е некво шуто тука. Тегаво. Имах чувството, че ме е засмукала безпросветната тъма на невежеството ми. И се оказа че ми е липсвала наглостта на... не, не, нека го кажа така... Бех забравил радостта от това да дойде некой роден 91-ва (което прави една прекрасна възраст... да отбележа, за да не бъда зле разбран) или там някъде и да ти обясни как си живял преди това... да ти разкаже за казармата... за Магурата... за това, че е възможно да си бил член на бкп и да не го знаеш... да ти обясни, че да откажеш на дс е по-лесно от това да откажеш цигарите... Марк Твен колко пъти го е правил... и след като свикнеш с него и го обикнеш (като приятел), въпреки че той неясно защо се чувства мразен... да постъпи жестоко и изтръгвайки се от сърцето ти, да отпраши нанякъде (дано е бил здрав)... към някоя бананова република или някъде другаде... и да ни остави да се лутаме като слепци в мислите си, стопляни само от спомена за него... и забравения му учебник...

img%5D

преди 24 минути, Gencho 123 написа:

Защо ли ми се струва, че отново затъваш в собствените си лъжи както винаги.

Интересно, как аз лъжа, при положение, че твърденията са твоите. Би ли обяснил...

преди 25 минути, Gencho 123 написа:

Та съвсем сериозно мога да заявя, че на черно курса беше в началото 3 лева и към края на 80-те стигна до 5 лева за долар.

Да, де. Аз те питам, ти откъде имаш понятие, колко е бил курса там? Или си имал вземане-даване с доносници или самият ти си бил такъв.

преди 26 минути, Gencho 123 написа:

Това не е официална информация, ти може да вярваш в БНБ и златния лев, но никой от обикновенните граждани не можеше да си купи от БНБ по споменатите официални курсове. Не държа да те убеждавам, това не е офицален курс, няма такива официални статистики на които да се базирам, само споделям за реалността тогава.

Извинявай, ти как реши, че коментирам курса на "Магура"!? Искам много точно да ми обясниш...

преди 27 минути, Gencho 123 написа:

Официалния курс след промените бързо скача и най-ранните данни които откривам в сайта на БНБ са над 14 лева/долар (1991 година) т.е. стига до реалното число (а не имагинерното 1$-0,96лв)

Тъй, пак да повторя, понеже очевадно не се разбираме от първия път. Тая дискусия вече я водих с един, дето беше и той супер наясно с нещата.

преди 18 минути, lebel написа:

Бех забравил радостта от това да дойде некой роден 91-ва (което прави една прекрасна възраст...

Тоя много ме мрази, завалията... Всеки път, все се радва да ме чете, да ме види и прочее. Ако искаш включи се и ти, тъкмо забавлението ще е пълно.

Кокич пак се е развихрил в темата. Роден е през 1952 година по време на бригадирското движение. Набор на Путин. Като чавдарче се е притеснявал кога ще стане пионер. После се е притеснявал кога ще е комсомолец. След това идва ред да е и комунист ? После някакви старателни санитари от Мосейково го подгонили за инжекции и му видоизменили мисленето. Сега Кокич е страхлив пенсионер и антикомунист. Крие се по селата. Купува си всякакви китайски вещи. И по цял ден виси във форума тук.

преди 8 минути, communismatic написа:

...

Тоя много ме мрази, завалията... Всеки път, все се радва да ме чете, да ме види и прочее. Ако искаш включи се и ти, тъкмо забавлението ще е пълно.

Мисля да избягам позорно, притеснен от двата ти вагона книги. Дори Ивайло Петров (светла му памет), с неговата "Преди да се родя и след това" (заглавието от 68-ма) да беше жив сега, щеше да предпочете да потъне пак уземи, пред диспут с теб... та аз ли...

Мисля, освен това, че форумът има нужда от теб...

преди 24 минути, communismatic написа:

Интересно, как аз лъжа, при положение, че твърденията са твоите. Би ли обяснил...

Да, де. Аз те питам, ти откъде имаш понятие, колко е бил курса там? Или си имал вземане-даване с доносници или самият ти си бил такъв.

Извинявай, ти как реши, че коментирам курса на "Магура"!? Искам много точно да ми обясниш...

Ти реши, че курса който споменавам не бил верен, явно се базираш на официалния на БНБ който нямаше нищо общо с реалността тогава. Изведнъж се включи в този разговор, та не знам какво си искал да кажеш в крайна сметка (ти си знаеш) 😁Другите ти обичайни съчинения мисля да пропусна, както винаги много начетен, знае всичко 😆

Разбирам, че ти трябваха няколко пост за да разбереш за какво говоря, сега сме наясно и ти предполагам си схванал, че курса който е бил на черно е доста по-различен от този на БНБ 🤣

преди 5 часа, Gencho 123 написа:

Попитай някой живял преди 1989 и ще ти обясни за курса на долара, беше 3 лева в началото на 80-те и стигна до 5 лева към края на периода.

Ти може и да си сменял доларчетата и на 10лв. Това не ме учудва. Видели са те че си по-глупав и са те прееВали. Аз повече от 2.50-3лв не съм давал на виетнамците пред Японския (това е края на 80-те)

току-що, ivottoshev написа:

Ти може и да си сменял доларчетата и на 10лв. Това не ме учудва. Видели са те че си по-глупав и са те прееВали. Аз повече от 2.50-3лв не съм давал на виетнамците пред Японския (това е края на 80-те)

Както винаги ти идва от ръка да атакуваш останалите и неведнъж съм го казвал, не трябва да те пускат от килията😅 Стой си там на спокойствие и се лекувай, че виж такива като тебе какво направиха в Пловдив. Агресията ти е опасна, но не го съзнаваш.

Най-хубавото е, че и винаги коментара ти е на място. Глупости, но винаги на място, нямаш пропуск с твоите простотии 😁

През 1981 година доларът на черно си беше 3 лв. Кокич да каже и той.

преди 49 минути, ivottoshev написа:

Аве лепилар ти като десет годишен тогава дет си играел в пясъка пред старата кооперация в Луксозенец и долари си сменял. 😂Леко не прекалявай с лепилото

преди 20 минути, attj написа:

През 1981 година доларът на черно си беше 3 лв.

Което потвържава и моите думи - в началото на 80-те години около 3 лв/долар и стигна до 5 към края. Това беше реалността на черно относно златния лев и неофициалния му курс.

преди 54 минути, Gencho 123 написа:

Както винаги ти идва от ръка да атакуваш останалите и неведнъж съм го казвал

Пак ли се засегна от истината? Факт е, че на 5лв са обменяли само балъците. Ти щом твърдиш че е имало курс 5лв, картината става по-ясна и от тази на Първа програма - тук си имаме балъъъък jeer

преди 3 минути, ivottoshev написа:

Пак ли се засегна от истината? Факт е, че на 5лв са обменяли само балъците. Ти щом твърдиш че е имало курс 5лв, картината става по-ясна и от тази на Първа програма - тук си имаме балъъъък jeer

Верно ли ве лепилар. Я кажи как докато си играеше в пясъчника прескачаше до японеца и обменяше в бързината по някоя друга хилядарка долари

преди 12 минути, С-600 написа:

Аве лепилар ти като десет годишен тогава дет си играел в пясъка пред старата кооперация в Луксозенец и долари си сменял.

Да. И после влизахме в магазина на хотела и си купувахме John Player Special или Rothmans Royals 120 P

преди 1 минута, ivottoshev написа:

Да. И после влизахме в магазина на хотела и си купувахме John Player Special или Rothmans Royals 120 P

За разнообразие между играта в пясъчника и болната ти глава. Ептен изпусна компресия.

При социализма се живееше много по-добре отколкото сега. И то от гледна точка на основни човешки потребности, а не за коли, банани, касетофони и бонбони тик-так.

Безплатно образование

Безплатно здравеопазване

Общо чувство за спокойствие включващо много параметри като сигурната работа например

Дълги платени отпуски по 14 дни на море и планина за смешни цени и ядене на крак (особено евтин беше таратора)

преди 31 минути, ivottoshev написа:

По-скоро ти подскачаш като настъпен, дружките ти в Пловдив какви ги сътвориха. Но какво да се очаква от такъв екземпляр като теб 😁Важното е, че такъв соц носталгик като тебе дори си признава, че е купувал тази гадна валута (долари), вместо да си кара със златния лев. Дали за 3 или 5, ще се уточни по-нататък. За какво са ти били тези долари през социализма 😅

преди 26 минути, ivottoshev написа:

И що така с тези империалистически марки. Ти не знаеш ли, че ние бяхме 6-та икономика, трети в цигарите, втори при компютрите. Пък ти изневеряваш на българското, ужаст 😁Как си се предал така на чужденците. Както казва тука един друг разбиращ от соца @Belefor антибългарин !

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.