Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Истината за Социализма: Да, тогава беше по-добре отколкото е сега!

Featured Replies

току-що, Митко Вълчев написа:

После било по добър строй?

Да. Въпреки всички недостатъци беше по-добър.

• Отговори 45,9k
  • Прегледи 1,5m
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• По времето на социализма имало опашки за хляб. Колкото и да е странно понякога заради глупости при соца и това ставаше. Примерно от 1988 до 1993 живях в квартал. Владиславово и там някакъв "умник" беш

• Без коментар.... Само да питам: Вие ,младите какво точно направихте за България,че имате право да ръсите простотии за бащите и дядовците си!?

• @dimy Не знам в кой град си живял, но  в моят малък, провинциален бе така: След училище ходих да се редя за хляб, даваха максимум 2 бр. или средно по половин хляб на член семейство. За месо бе су

Публикувани изображения

преди 7 минути, gringos написа:

Относно мизерията в детския лагер по време на соца - как си разбрал, че е мизерия? За да разбереш, трябва да имаш база за сравнение. А кога си бил през соца на море, си спал в чисти и хубави чаршафи, тоалетната може да е била външна, но лятото това не е никакъв проблем, храната е била перфекта и в достатъчно количество (ако си гладен, са ти давали и допълнително). Само водата от чешмата на морето е малко гадна.

Имаше порядки стари - млади ученици. Нещо като старите войници в казармата. Не даваха да излизаме извън лагера, без пъдар. Нещо като затвор беше.

преди 7 минути, gringos написа:

Ше можеме ли днеска, да научиме математиката за шести клас?

Кво ме интересува бе, имаше ли режим - имаше. Толкоз!

преди 14 минути, gringos написа:

Помниш колко пари са дали майка ти и баща ти, кога си бил най-много седми клас? И ти си бил с тях. Сам не са те пуснали да идеш на море. Или пък си бил на лагер с училището. Където може да е било хептем без пари.

400 лева - ти знаеш ли колко пари са това за море преди 89та?

А колко е разликата в заплатите. Родителите ми не са стигали до море, събираха за жилища на децата. Лукановата зима, следствие от соца ги направи тапети спестяванията. Бях на мизерни лагери, буквално. Имам един на Галата по читав, като дружинен на училището, млади кадри за по равни от равните. Щото бях отличника.

преди 3 минути, ncl написа:

Само за червената измет. Що бягаше народа бе, с риск за живота, през границите? Мило и драго даваха да се махнат от тоя ад.

преди 3 минути, ncl написа:

Субективно мнение. Противоречащо на обективните реалности. По добрите слагат огради, за да се предпазят от прииждащи отвън, не бягащи.

преди 2 минути, Митко Вълчев написа:

Субективно мнение.

Като всяко останало. За теб лъжа-за мен истина.  И обратното.

преди 3 минути, IvanKirov написа:
преди 12 минути, gringos написа:

Относно мизерията в детския лагер по време на соца - как си разбрал, че е мизерия? За да разбереш, трябва да имаш база за сравнение. А кога си бил през соца на море, си спал в чисти и хубави чаршафи, тоалетната може да е била външна, но лятото това не е никакъв проблем, храната е била перфекта и в достатъчно количество (ако си гладен, са ти давали и допълнително). Само водата от чешмата на морето е малко гадна.

Имаше порядки стари - млади ученици. Нещо като старите войници в казармата. Не даваха да излизаме извън лагера, без пъдар. Нещо като затвор беше.

Т.е. не си бил седми клас, а много по-малък. Естествено, че няма да те пуснат да си ходиш, където искаш. Хорат отговарят за тебе и треперят, че ако ти се случи нещо, ще им пати главата. Майка ти и баща ти, дали са се подписали, че освобождават от отговорност учителите ако нещо ти се случи?

Даже и спасител са ти били осигурили, което навремето беше задължително. И тоя спасител ви е пускал точно в определено време да влизате в морето, било е организирано, специални инструкции ви е давал с цел висока степен на безопасност.

Ей, чак сега разбрах, що си имал чувството, че си бил затворник в Белене.

преди 18 минути, attj написа:

А сега   All Inclusive в 4-звезден хотел на Сънито е над 200 лв за ден на човек.  Смята се лесно  колко са нужни за 15 дни.   При старите икономични навици с баничките и частните квартири  за 15 дни няма да ти стигнат 1000 лв за един човек.   Повечето хора си стоят в Пазарджик или в своите си населени места и не ходят на море.   

Що, тоя с 40 лв е карал в 4 звезден ли? Я пак, къде стои младото поколение от Пазарджик? Пробвай пак, дано уцелиш 

преди 1 минута, ncl написа:

Не . Има си логика. Има си статистика. Те подкрепят моята теза.

преди 1 минута, gringos написа:

Т.е. не си бил седми клас, а много по-малък. Естествено, че няма да те пуснат да си ходиш, където искаш. Хорат отговарят за тебе и треперят, че ако ти се случи нещо, ще им пати главата. Майка ти и баща ти, дали са се подписали, че освобождават от отговорност учителите ако нещо ти се случи?

Даже и спасител са ти били осигурили, което навремето беше задължително. И тоя спасител ви е пускал точно в определено време да влизате в морето, било е организирано, специални инструкции ви е давал с цел висока степен на безопасност.

Eми прав си, ама аз на почивка съм отишъл, не в казарма. Не ми беше приятно и не повторих. Инак беше евтино, нещо от рода на 20-30 лева. 2 седмици.

преди 2 минути, Митко Вълчев написа:

Грешиш. Подкрепят моята теза.

преди 35 минути, IvanKirov написа:

Дипломната работа е научен труд.

Забвих отговора си защото пекох пържоли и в ред на този смисъл ще отговоря - соевите пържоли са пържоли ,но предпочитам от месо.

преди 5 минути, ncl написа:

преди 5 минути, gringos написа:

Да бе най важното, спасител. Извинявай, забравих.

току-що, AAUUXX написа:

Забвих отговора си защото пекох пържоли и в ред на този смисъл ще отговоря - соевите пържоли са пържоли ,но предпочитам от месо.

Ти и толкоз имаш ли? Щото дипломата е най-малката част от квалификацията ми. Едно интервю за работа е 2 часа и половина, и има още едно. Думичка няма да разбереш, каквото си говорим.

На-лесно е да викаш на някой тъп, щото не е беден като тебе. Демек - аз съм ти виновен, за твойта беднотия.

преди 3 минути, IvanKirov написа:
преди 4 минути, gringos написа:

Eми прав си, ама аз на почивка съм отишъл, не в казарма. Не ми беше приятно и не повторих. Инак беше евтино, нещо от рода на 20-30 лева. 2 седмици.

Прав съм. Ала за да съм още по-прав, ще ти дам и следната информация:

Чл. 21. Водният спасител има следните задължения:

...

5. не допуска плуването на лица зад ограничителните плаващи знаци и къпането на деца под 10-годишна възраст без придружител;

https://lex.bg/laws/ldoc/-550469119

И предполагам, че за деца под десет години, контролът е задължителен и днес, не само по време на къпане в море и басейн с дълбочина над 120 см.

Режим на тока? Сега ни карата да стоим на студено, да ползваме по-малко ток(нещо като режим на тока) и да не се къпем, както и да ядем щурци.

Да сме безполови същества, да нямаме нищо и да сме щастливи.

току-що, gringos написа:

Прав съм. Ала за да съм още по-прав, ще ти дам и следната информация:

Морето е най-малкия зор. Аз съм расъл на село, и издивях зад телените огради. Едно признавам на Тато - тогаз нямаше толкоз кучета, като сега. Щъках си волно от първи клас още, в радиус от десетина километра.

току-що, АСПЕКТ написа:

Сега ни карата да стоим на студено и да не се къпем и да ядем щурци.

Кой те кара пък тебе?

преди 7 минути, ncl написа:

Грешиш. Подкрепят моята теза.

БВП. Покупателна способност. Години живот. Липса на телени огради. Липса на партийни секретари, решаващи къде да си в обществената йерархия, според сервилността ти , а не според способностите ти и приноса ти за обществото. Соца губи.

преди 6 минути, IvanKirov написа:

Кой те кара пък тебе?

https://www.dnes.bg/index/2022/09/03/germaniia-zapochna-da-pesti-energiia-kakvo-e-zabraneno.542423

https://btvnovinite.bg/predavania/tazi-sutrin/germanija-udalzhi-zhivota-na-tri-aec-a.html

И Швейцария.

https://fakti.bg/world/710822-shveicarcite-sa-zaplasheni-s-globa-ako-ne-pestat-energia

Жителите на Швейцария, които нарушават правителствените директиви в условията на недостиг на газ в страната и поддържат температура в домовете си над 19 градуса през зимата, могат да бъдат глобени. Това каза говорителят на Федералния департамент по икономика Маркус Шпундли в интервю за вестник Blick.

преди 4 минути, Митко Вълчев написа:

БВП. Покупателна способност. Години живот. Липса на телени огради. Липса на партийни секретари, решаващи къде да си в обществената йерархия, според сервилността ти , а не според способностите ти и приноса ти за обществото. Соца губи.

Забрави бананите...

преди 2 минути, АСПЕКТ написа:

3 сеп 2022

Топло ми е, къпан съм, месото в магазина е от 7 лева прясното. Хлебарки не съм ял. Ядяха по границата граничарите, като издивеят от безкрайната служба.

преди 1 минута, IvanKirov написа:

3 сеп 2022

Топло ми е, къпан съм, месото в магазина е от 7 лева прясното. Хлебарки не съм ял. Ядяха по границата граничарите, като издивеят от безкрайната служба.

Къде това?  7 лева месо в Германия? Едва ли. Мляното месо не струва толкова.

преди 18 минути, IvanKirov написа:
преди 27 минути, gringos написа:

Ше можеме ли днеска, да научиме математиката за шести клас?

Кво ме интересува бе, имаше ли режим - имаше. Толкоз!

Интересува те да изопачаваш нещата едностранчиво и накрая да изкараш, че през соца е било мизерия. Ако можеше да смяташ обаче, и ако не беше заинтересован, да лъготиш тъпо, щеше да те интересува простичкият факт, че през соца, баш през въпросната дискотека, средното потребление на ток за средно статистическо семейство е било неколко пъти по-голямо от днешното.

И тогава, изводът е, че мизерията е днес, а не през соца. И следователно, трябва да спрете да повтаряте като латерни едни гьобелсови лъжи. Соцът ти построи  всички благинки които и днес ползваш - токът... без ток, нямаше да можеш да лъжеш по компютъра;

жилищата - 90% от жилищата в които живеят днес българите са построени през соца

И много други неща. 

Техниката тогава беше скъпа не само в България и на запад. А преди да дойдат проклетите комунисти през 44та, хептем не я е имало в България.

През комунизма я и произвеждахме. Вкл. телевизори и компютри. Кво стана, та не се доразви, тая база от лошите комунисти?

Ако те интересуваше математиката за шести клас, щеше да знаеш, че не можеш да сравняваш нещото с нищото и да изкараш, че нещото е нищо а нищото е нещо.

А ако си беше учил и уроците по химия и физика в шести клас, щеше да знаеш, за Закона на Лавоазие и Ломоносов, според който нищо не се появява от нищото и нищо не изчезва в нищото. А само се трансформира.

Тва е много сбъркан начин на мислене,който рано или късно, ще те прати в лудницата.

Или ще катастрофираш.

преди 10 минути, Митко Вълчев написа:

Покупателната способност на България в момента е https://dariknews.bg/novini/sviat/bylgariia-e-s-naj-niski-zaplati-i-s-naj-malka-pokupatelna-sposobnost-v-es-2298199

България е на последно, а Румъния на предпоследно място в ЕС по покупателна способност, пише вестник "Адевърул", който публикува анализ за заплатите и покупателната способност в 45 от общо 52 европейски държави.

🇧🇬🇧🇬🇧🇬

Хахаха, 😀 демократични ми е.

преди 1 минута, АСПЕКТ написа:

Къде това?  7 лева месо в Германия? Едва ли. Мляното месо не струва толкова.

Tука бе, е 7 лева свинското. Статията ти е стара.

преди 7 минути, АСПЕКТ написа:

Режим на тока? Сега ни карата да стоим на студено, да ползваме по-малко ток(нещо като режим на тока) и да не се къпем, както и да ядем щурци.

Да сме безполови същества, да нямаме нищо и да сме щастливи.

Кой те кара на студено? Ми ние си се къпем редовно. Кой те КАРА да ядеш скакалци?  Мисля, че безполовостта ти е от годините. Соца обясняваше, че трябва да си щастлив и без вещи, ккапитализма е консуматорско общество.

преди 4 минути, ncl написа:

Забрави бананите...

Определено. Бананите, мандарините, портокалите. Хиляди, хиляди предимства.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.