Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Истината за Социализма: Да, тогава беше по-добре отколкото е сега!

Featured Replies

преди 4 минути, Гражданин написа:

Ами буквално във втория ред пишеш, че за теб НРБ-то е било "Ред, дисциплина, законност и справедливост."

Щом това е моделът, който искаш, да сме още малко 16-та република, сигурно и сега подкрепяш партии искащи да ни върнат към тоя период, сиреч някоя проруска партия. 

Защо свързваш социализма с Русия? И защо мислиш, че това е руски модел? След като този модел се зародил във Франция.

https://www.24chasa.bg/ozhivlenie/article/4728977

• Отговори 41,4k
  • Прегледи 1,4m
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• По времето на социализма имало опашки за хляб. Колкото и да е странно понякога заради глупости при соца и това ставаше. Примерно от 1988 до 1993 живях в квартал. Владиславово и там някакъв "умник" беш

• Без коментар.... Само да питам: Вие ,младите какво точно направихте за България,че имате право да ръсите простотии за бащите и дядовците си!?

Публикувани изображения

преди 29 минути, АСПЕКТ написа:

Демагогия. Нищо не решаваш ти. От теб нищо не зависи.

За Възраждане са гласували много българи в чужбина и пак ще го направят. Този път ще са 2 пъти повече. Поне ще са на 3 място на изборите.

Чай ся, акъл. Нищо не зависи, но се надяваш да гласуват повече, за парцала копейки? Що, нали сега гласовете нямат значение.

преди 4 минути, Митко Вълчев написа:

Чай ся, акъл. Нищо не зависи, но се надяваш да гласуват повече, за парцала копейки? Що, нали сега гласовете нямат значение.

Няма да гласувам, не съм гласувал за Възраждане, а за ИТН. Както съм го правил и преди. Не си сменям позицията спрямо ИТН.

преди 1 минута, АСПЕКТ написа:

Защо свързваш социализма с Русия? И защо мислиш, че това е руски модел? След като този модел се зародил във Франция.

Защото темата е за българския социализъм. Пише го в заглавието. И симпатизантите му в българския вариант (1944 - 1989-та) са винаги хардкор русофили. За мен това са очевидни неща.

преди 29 минути, АСПЕКТ написа:

На мен ли тръгна да пишеш такива простотии? Аз по време на п(л)андемия, който съм чакал часове да гласувам на студено? Навън.

На тебе ми. Какво не схващаш в абсурда, да пишеш, че нищо не зависи а да чакаш в студа часове да гласуваш.

преди 1 минута, Митко Вълчев написа:

На тебе ми. Какво не схващаш в абсурда, да пишеш, че нищо не зависи а да чакаш в студа часове да гласуваш.

Иначе гласът ми ще отиде за големите партии, ако не отида да гласувам. За ГЕРБ, БСП или ДПС.

Нали така е направена системата. Големите риби изяждат малките рибки. В затвора е пълно с кокошкари. Богати хора там няма.

преди 4 минути, АСПЕКТ написа:

Бате, ма ти сериозно ли? По френски модел ли беше соца ни? Що ни французи, ни ние сме го разбрали.

преди 2 минути, АСПЕКТ написа:

Няма да гласувам за Възраждане, а за ИТН. Както съм го правил и преди. Не си сменям позицията спрямо ИТН.

Тоест, нищо не зависи от гласуващите. Но ти гласуваш. Чети се. Получава се абсурд.

преди 2 минути, Митко Вълчев написа:

Бате, ма ти сериозно ли? По френски модел ли беше соца ни? Що ни французи, ни ние сме го разбрали.

Ми, защо мислиш че френския език беше доминантен по време на социализма в България? Освен разбира се, задължителният руски език. Френски, руски това бяха езиците тогава.

хаха :)

На какво попаднах в рашистките медии . Оказва се американците също им е било мнооооого хубаво преди  от сега :) 

https://lenta.ru/articles/2018/03/03/fifties/

Май на всички носталгици с такива теми всичко се свежда до простичката логика... "еееех едно време как ми ставаше, а сега не... "

преди 1 час, нушо написа:

Ти  сляп ли си ? Много съжелявам но всички са еднакви ,и накрая е това.329904617_5965928326802459_5298661414423

Брях вярно ли няма разлика? И накрая в Раша 800 българи . В САЩ дето е през океана над 300000. Що така бе бате? Напъни я тая гънка, мани си средния и ние сме мислили с него докъм 35, пробвай с акъла.

преди 39 минути, Димитър 59 написа:

Обърнахте го на политика,а дискутирахме какъв е бил живота на обикновения Българин.Храна имаше всякаква и по-качествена.Никой не гладуваше,както някои се опитват да ни внушат.Почивки имаше за всяко семейство,всяка година,дори хем на море и балкан.Медицина безплатна.Западните коли бяха малко кът,но не беше голям проблем.Излизането в чужбина беше ограничено,но и така се живееше.Битовата техника беше недостаъчно,но можеше да се поправи всичко развалено.Всеки беше доволен.

Храна , две трети се "самозадоволяваха", събота и неделя на полето. Сега глад викаш. Всяко семейство, всяка година, хайде соц статистиката не лъже колко тебе. Виж колко се е увеличил туристическия капацитет за тези 33 години. За медицината, сравняваш средна възраст сега и тогава. Колите наполовина и минати километри, жертвите почти двойно. За излизане забрана, соц техника калпава, всеки търсеше западна. Ма добре беше, мнооого добре.

преди 11 минути, АСПЕКТ написа:

Ми, защо мислиш че френския език беше доминантен по време на социализма в България? Освен разбира се, задължителният руски език. Френски, руски това бяха езиците тогава.

Ми защото ти си първият който опитва да ме убеди, че социализмът ни е по френски модел. А съм чел "убеждавачи" всякакви.

преди 10 минути, Митко Вълчев написа:

...хайде соц статистиката не лъже колко тебе.

Статистиката е направена от някой сега.Може да са същите,които ни навираха в лицето „ковида“ и украсяваха статистиките по свой начин...

След задължителния руски, по свободен избор, беше немски език, едва след него беше френския-никому ненужен. Немският беше най-популярен и технически език. :27: 

2017-06-01_202435.jpg

преди 15 минути, johnmotson написа:

След задължителния руски, по свободен избор, беше немски език, едва след него беше френския-никому ненужен. Немският беше най-популярен и технически език. /cdn-cgi/mirage/1ab6c315450388fe116edcffd912e9ee9276e4ddf3b2b8efa6913c2f09b32eb0/1280/https://www.kaldata.com/forums/uploads/emoticons/27.png 

/cdn-cgi/mirage/1ab6c315450388fe116edcffd912e9ee9276e4ddf3b2b8efa6913c2f09b32eb0/1280/https://www.kaldata.com/forums/uploads/monthly_2023_02/2017-06-01_202435.jpg.f528dc56e3ca17f8581081a4d569b228.jpg

Кой ти е учил този конски език? То и след 1990 година не се учеше, че след 1949 година да се учи.  По-скоро английски.

преди 28 минути, johnmotson написа:

След задължителния руски, по свободен избор, беше немски език, едва след него беше френския-никому ненужен. Немският беше най-популярен и технически език. :27: 

2017-06-01_202435.jpg

Според мене, всеки си избираше дали иска да учи немски или френски. Но някак си, групите като че ли бяха горе долу равни по бройки - не знам се получаваше така.

преди 16 минути, АСПЕКТ написа:

Кой ти е учил този конски език? То и след 1990 година не се учеше, че след 1949 година да се учи.  По-скоро английски.

Покрай мене, никой не е учил английски. Но съм чул че някъде е имало. И нямам предвид английските гимназии.

Говориме за времето преди 89та, нали така? Не за деветдесетте, че много често, такива дето не са живели през соца, си мислят че са живели, защото са видели деветдесетте.

преди 19 минути, АСПЕКТ написа:

Ха ха - сега видях по-добре, как си се изразил:

преди 20 минути, АСПЕКТ написа:

То и след 1990 година не се учеше

Именно - след 1990 не се учеше - всичко премина на английски. Който беше доста дискриминиран през соца в сравнение с немския и френския.

Така че, какво иде да покаже, това дето вадиш за доказателство, кво е било след 1990? Че май не си видел периода преди това.

преди 1 час, АСПЕКТ написа:

Демагогия. Нищо не решаваш ти. От теб нищо не зависи.

За Възраждане са гласували много българи в чужбина и пак ще го направят. Този път ще са 2 пъти повече. Поне ще са на 3 място на изборите.

Макак само 3-то, първо трябва да са. С 51%. Ама няма толкова руснаци в чужбината, да гласувате :giggle1:

преди 5 часа, PigMan9GolqmotoPrase написа:

Искаме си и свободата. Онази свобода, при която всички бяхме солидарни, сплотени и не се мразехме. Даже се обичахме

Мдам, много свободни сме били. Ако не те харесва партсека (имаше у ВСИЧКИ организации, там у всяко училище, болница и завод) - край с кариерата, за чужбина забрави, дори екскурзия. Майка ми е разправяла, че писмата са идвали отворени. Тия мерзавци натякваха, че всеки е подслушван и наблюдаван. За виц се ходи в ада на земята. Заплата на млад инженер нещо като 120 лева, цветен ТВ 850 лева. Кола 6000 лева. Тогава като сега опъваш каиша за жилище поне 20 години. По града сигурно е имало кво да се яде, ама нас ни натискаха по селата с жителство. Лично го помня - 1 или 2 пъти носят колбаси, и огромни опашки. Чакал съм по 2-3 часа. Всеки ден опашка за хляб.

Гаврата беше, че по лъскавите курорти не пускаха българи. За кучета и българи забранено. Те това ви е свободата.

преди 1 час, АСПЕКТ написа:

Защото при тия хорица мислене няма, има само лепене на етикети и сочене с пръст към това което им е показано от вожда.

преди 1 минута, Bubbles написа:

Защото при тия хорица мислене няма, има само лепене на етикети и сочене с пръст към това което им е показано от вожда.

Забрави дежурното, "ама американците са виновни" 

преди 6 минути, IvanKirov написа:

За виц се ходи в ада на земята.

Децата постоянно си разправяха вицове в които главните герои са бай Тошо, Леонид Брежнев или Сталин. Не съм чул за ни един, да е бил в ада. Сънувал си кошмари изглежда. Толко са ти и другите неща верни, ама си дрънкай де.

преди 3 минути, N1K17Y написа:

Забрави дежурното, "ама американците са виновни" 

Дава давай, посочи ушанките, ватенките, меденките, не се стенсявай, знаеме те.

преди 5 минути, gringos написа:

Децата постоянно си разправяха вицове в които главните герои са бай Тошо, Леонид Брежнев или Сталин. Не съм чул за ни един, да е бил в ада. Сънувал си кошмари изглежда. Толко са ти и другите неща верни, ама си дрънкай де.

В Белене сума и народ са били за виц. Искаш ли да ти пусна линк, очевидци разправят, ходили в Белене заради тесни гащи. Или ще отречеш лагерите на смъртта?

Кое не е вярно, че на село в лимонадата плуваха нечистотии, а друго нямаше? Че веднъж или 2 пъти седмично носеха колбаси, и ако не се наредиш 2 часа да чакаш няма да завариш? От тогава бабите знаят - ПУСНАЛИ са нещо, реди се без дори да знае за какво. Или си бил гражданче  и за вас е имало?

Жителството ли не е вярно? Уж пролетариите командвали, ама селяните ги държаха закрепостени по селата. Щеше да ме осиновява един комшия дето имаше градско жителство, да ми изтрие позорната селска дамга. Бяхме кастова система.

преди 2 минути, Bubbles написа:

Дава давай, посочи ушанките, ватенките, меденките, не се стенсявай, знаеме те.

Теб специално съм те посочил в подписа ми, че да не се налага да го търся всеки път :) 

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.