Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Истината за Социализма: Да, тогава беше по-добре отколкото е сега!

Featured Replies

току-що, N1K17Y написа:

Теб специално съм те посочил в подписа ми, че да не се налага да го търся всеки път :) 

То теб не се налага да те соча, всеки пост ти е един и същ.

• Отговори 41,4k
  • Прегледи 1,4m
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• По времето на социализма имало опашки за хляб. Колкото и да е странно понякога заради глупости при соца и това ставаше. Примерно от 1988 до 1993 живях в квартал. Владиславово и там някакъв "умник" беш

• Без коментар.... Само да питам: Вие ,младите какво точно направихте за България,че имате право да ръсите простотии за бащите и дядовците си!?

Публикувани изображения

Режима на тока помните ли го? Бат ви Сашо го разправя подробно, мога да потърся клипчето, ако някой пак каже, че не е вярно. Изстрелваме космонавт, нямаме ток да го гледаме!

Всичко, което може да се продаде навън за валута, го изнасяха червените уроди, и парите крадяха! 6 бумтящи атомни реактора, и 2 часа ток има, 1 няма! Зимата и помпите на парното спират! Тъмница и бахър, ама роден такъв, соц!

преди 9 минути, Bubbles написа:

То теб не се налага да те соча, всеки пост ти е един и същ.

Така е, имам си ясно изразена позиция и не ме е срам от нея, нито съм хлъзгав "неутрален", като теб, който все говори общите приказки и само от време на време се изпуска, да си покаже истинските виждания. 

преди 1 час, нушо написа:

Нали от там идва злото,разбутаха целия свят

Преди САЩ беше златния век, всички хора бяхме братя. Голодомор, ГУЛАГ, световни войни пей сърце.

преди 27 минути, N1K17Y написа:

Макак само 3-то, първо трябва да са. С 51%. Ама няма толкова руснаци в чужбината, да гласувате :giggle1:

https://fakti.bg/mnenia/658769-makkartizam-v-deistvie

Мрачната история на маккартизма води началото си от 50-те години в САЩ, когато на 9 май 1950 г. сенаторът- републиканец от щата Уинсконтин Джозеф Маккарти заявява, че в Държавния департамент на САЩ работят стотици комунисти.

Аз предлагам да забраним да слушаме Чайковски? Може да се окаже комунист.

Все пак е руснак. Това значи 100 процента комунист. Руснак = комунист

ТОП 5 комунисти.

https://bg.m.wikipedia.org/wiki/Могъщата_петорка

Немец = нацист? Нали така?

преди 2 минути, АСПЕКТ написа:

https://fakti.bg/mnenia/658769-makkartizam-v-deistvie

Мрачната история на маккартизма води началото си от 50-те години в САЩ, когато на 9 май 1950 г. сенаторът- републиканец от щата Уинсконтин Джозеф Маккарти заявява, че в Държавния департамент на САЩ работят стотици комунисти.

Аз предлагам да забраним да слушаме Чайковски? Може да се окаже комунист.

Все пак е руснак. Това значи 100 процента комунист. Руснак = комунист

Немец = нацист? Нали така?

Дано поне ти си схващаш логиката в написаното, щото никой друг не я разбира. 

преди 2 минути, N1K17Y написа:

Така е, имам си ясно изразена позиция и не съм хлъзгав "неутрален", като теб, който все говори общите приказки и само от време на време се изпуска, да си покаже истинските виждания. 

Я виж ти, така ли ви учи чичо доктор, че да подскачаш и да врякаш само за меденки и макаронени чудивища било позиция!?
Е нищо де, човека поне се опитва да ви даде надежда че ще се оправите.

преди 1 час, Димитър 59 написа:

Статистиката е направена от някой сега.Може да са същите,които ни навираха в лицето „ковида“ и украсяваха статистиките по свой начин...

Ясно вашите петилетки за три години не са лъжа, сега е лъжа. Живей си с тези истини, но е лошо за децата.

преди 10 минути, N1K17Y написа:

Дано поне ти си схващаш логиката в написаното, щото никой друг не я разбира. 

Добре, ще сведе писанията ми до по-ниско ниво. Забравих, че пиша с Дай България и ПППП. Всички знаем, на какво ниво са.

През онези години  доста мъже се бяха "принудили"  да се женят за софиянки -за да имат право да работят и живеят в столицата.

преди 19 минути, IvanKirov написа:
преди 24 минути, gringos написа:

Децата постоянно си разправяха вицове в които главните герои са бай Тошо, Леонид Брежнев или Сталин. Не съм чул за ни един, да е бил в ада. Сънувал си кошмари изглежда. Толко са ти и другите неща верни, ама си дрънкай де.

В Белене сума и народ са били за виц. Искаш ли да ти пусна линк, очевидци разправят, ходили в Белене заради тесни гащи. Или ще отречеш лагерите на смъртта?

Кое не е вярно,

Споко  - почти всичко от това което говориш ти, не е вярно. В случая ти казах в прав текст, че около мене, всички са разправяли вицове за бай Тошо, американеца и африканеца, за Сталин и Леонид Брежнев. И не знам за ни един, дето дори да е бил привикан в милицията. Така че сума народ, не знае че сума народ е бил в Белене за виц.

И останалите ти простотии са точно толкова верни. Имало много хранителни продукти, дето както казваш, са ги пускали два пъти в седмицата - разни месни продукти. През цялото време обаче във всички магазини е имало постоянно качествени месни храни, на ниски цени, които не свършваха. Такива са примерно: Консерва копърка - 26стотинки, консерва скумрия - малко повече, но забравих колко. (да обърна внимание, че тия консерви бяха плътно наблъскани с риба и нищо друго - не като сега, да си купиш риба, а вътре половината да е олио или нещо подобно).

русенско варено - лев и четиридесет май беше, кутията беша по-голяма, май беше от 400 грама, ама не помня точно).

Освен това, цените по ресторантите бяха смешно ниски. Там нищо не свършваше. Освен това, по всички предприятия, учреждения имаше столове. Цените бяха ниски, някъде беше безплатно - за тях всичко имаше.

България през соца, имаше колосално селско стопанство, вкл. животновъдство. Продукцията която бълваше беше огромна. Голяма част се изнасяше. Но за българите е имало достатъчно. Да си го чул тоя лав "Ранъта прави борбъта?". Не съм баш съгласен с него, но през соца, беше номер едно в борбъта. Знам ква е следващата тъпотия, която ще ми издрънкаш - че е имало храна само за елитните спротисти. Само че за да имаш елитни спортисти, трябва да имаш масов спорт. От масовия спорт се прави и селекцията на елитните спортисти. Масовият спорт беше не само борба. Имаше още една камара други спортове.

Освен това, развитото селско стопанство, означава автоматически, че голяма част от българите са работили в селското стопанство. И ако днес ти си брал ягоди, си отнасяш в къщи достатъчно ягоди. И си ял на корем. И никой не се опитва да те спре. Реален пример, дето ми го разправя един (аз съм гледал ягоди половин декар няколко години с майка ми и баща ми, ходил съм и на бригади и др.но сега ти разправям интересен пример, който ми е разказан). Човекът дето ми го разправя се разхождал по града. Един познат, бигадир или нещо подобно го среща и му казва, "Абе я ела с ище един двама да натовариме един вагон ягоди за Германия за един час ( и ще му плати еди колко си). Оня отива. Докато товарят, един му рекъл "Я сложи тия три щайги настрана, да ги изядеме после".

И така е било навсякъде. Соца произвеждаше много неща в големи количества и беше качествено. И за това имаше за всички и по тоя начин.

Искаш ли да ти разкажа един виц за Цола Драгойчева от едно време? Цола Драгойчева и Станко Тодоров ще пътуват със самолет. Преди полета, Цола Драгойчева се прекръстила (през соца, да си вярващ не беше модерно). Станко Тодоров я пита, дали вярва в Христа. Оная "Не.". А защо се прекръсти? И Цола му обяснява всяко едно от места на прекръстването кво означава (вица докато се разправя се демонстрира прекърстването) "Тука ли си Цоле, суха ли си доле, паспорто, очилата."

преди 9 минути, Митко Вълчев написа:

Ясно вашите петилетки за три години не са лъжа, сега е лъжа. Живей си с тези истини, но е лошо за децата.

Да не мислиш,че на някой му е пукало за социалистическите им петилетки и за самите партийни членове,които никой не обичаше?Политиката на социалистите на никой не се харесваше.Ние говорим за ежедневието тогава,че беше по-весело,по-спокойно,имахме си всичко необходимо за да живеем без да изнемогваме.

преди 43 минути, IvanKirov написа:

Режима на тока помните ли го?

Режим на тока имаше през 1985-1986г,поради високо потребление на ток от заводите ,както и от домакинствата в студената зима тогава. Но тока беше на цени от 4.5ст/квтч за дневна трифа и 2ст/квтч нощна. 

преди 15 минути, gringos написа:

Споко  - почти всичко от това което говориш ти, не е вярно. В случая ти казах в прав текст, че около мене, всички са разправяли вицове за бай Тошо, американеца и африканеца, за Сталин и Леонид Брежнев. И не знам за ни един, дето дори да е бил привикан в милицията. Така че сума народ, не знае че сума народ е бил в Белене за виц.

Сигурно все пак сте си имали едно на ум, когато сте си разказвали вицове с тих глас та да не ви чуе някой от партията, че...

И останалите ти простотии са точно толкова верни. Имало много хранителни продукти, дето както казваш, са ги пускали два пъти в седмицата - разни месни продукти. През цялото време обаче във всички магазини е имало постоянно качествени месни храни, на ниски цени, които не свършваха. Такива са примерно: Консерва копърка - 26стотинки, консерва скумрия - малко повече, но забравих колко. (да обърна внимание, че тия консерви бяха плътно наблъскани с риба и нищо друго - не като сега, да си купиш риба, а вътре половината да е олио или нещо подобно).

русенско варено - лев и четиридесет май беше, кутията беша по-голяма, май беше от 400 грама, ама не помня точно).

Страхотна храна. Като "пуснат" и с опашки.

"- Какво риба имате?"

" - Каквато има, ще взимате ли или не?"

Освен това, цените по ресторантите бяха смешно ниски. Там нищо не свършваше. Освен това, по всички предприятия, учреждения имаше столове. Цените бяха ниски, някъде беше безплатно - за тях всичко имаше.

Само че ресторантите бяха с меню "каквото има". Да поръчаш от вкъщи по телефона, някаква научна фантастика.

България през соца, имаше колосално селско стопанство, вкл. животновъдство. Продукцията която бълваше беше огромна. Голяма част се изнасяше. Но за българите е имало достатъчно. Да си го чул тоя лав "Ранъта прави борбъта?". Не съм баш съгласен с него, но през соца, беше номер едно в борбъта. Знам ква е следващата тъпотия, която ще ми издрънкаш - че е имало храна само за елитните спротисти. Само че за да имаш елитни спортисти, трябва да имаш масов спорт. От масовия спорт се прави и селекцията на елитните спортисти. Масовият спорт беше не само борба. Имаше още една камара други спортове.

Като е било достатъчно, защо имаше "буркан икономика"? Ако не можеш да си произведеш, гладуваш. И купони за най-необходимото. 3 фалита с такива.

Освен това, развитото селско стопанство, означава автоматически, че голяма част от българите са работили в селското стопанство. И ако днес ти си брал ягоди, си отнасяш в къщи достатъчно ягоди. И си ял на корем. И никой не се опитва да те спре. Реален пример, дето ми го разправя един (аз съм гледал ягоди половин декар няколко години с майка ми и баща ми, ходил съм и на бригади и др.но сега ти разправям интересен пример, който ми е разказан). Човекът дето ми го разправя се разхождал по града. Един познат, бигадир или нещо подобно го среща и му казва, "Абе я ела с ище един двама да натовариме един вагон ягоди за Германия за един час ( и ще му плати еди колко си). Оня отива. Докато товарят, един му рекъл "Я сложи тия три щайги настрана, да ги изядеме после".

А това какво е? Кражба! Тоест крадеш, за да оцелееш или просто, за да вкусиш. По ТКЗТ-тата се крадеше, за да се оцелява!

И така е било навсякъде. Соца произвеждаше много неща в големи количества и беше качествено. И за това имаше за всички и по тоя начин.

Кое е било навсякъде? Мизерията?

Искаш ли да ти разкажа един виц за Цола Драгойчева от едно време? Цола Драгойчева и Станко Тодоров ще пътуват със самолет. Преди полета, Цола Драгойчева се прекръстила (през соца, да си вярващ не беше модерно). Станко Тодоров я пита, дали вярва в Христа. Оная "Не.". А защо се прекръсти? И Цола му обяснява всяко едно от места на прекръстването кво означава (вица докато се разправя се демонстрира прекърстването) "Тука ли си Цоле, суха ли си доле, паспорто, очилата."

Не само не беше модерно, вярващите които ходеха на църква влизаха в списъци преди да влязат. На работа или в училище също да се знае кой е потенциален враг на народа да не получи уверение за благонадеждност. И в досието "ходи на църква". Хората тайно празнуваха християнските празници.

преди 42 минути, IvanKirov написа:

Режима на тока помните ли го?

Помниме го, помниме го. А ти помниш ли го? Ако го помниш, кажи колко часа на ден имаше ток и колко немаше, колко беше цената на киловат нощна и дневна, колко беше потреблението на средно семейство точно по време на режима и колко месеца общо беше тоя режим? Че ми омръзна да правя прости сметки за прости хора, които пак не могат да вденат.

преди 7 минути, gringos написа:

един виц за Цола Драгойчева от едно време?

Нямаше ли и един дето искали да кръщават някакъв връх на нея, но се отказали? :)

преди 4 минути, gringos написа:

Помниме го, помниме го. А ти помниш ли го? Ако го помниш, кажи колко часа на ден имаше ток и колко немаше, колко беше цената на киловат нощна и дневна, колко беше потреблението на средно семейство точно по време на режима и колко месеца общо беше тоя режим? Че ми омръзна да правя прости сметки за прости хора, които пак не могат да вденат.

Eми помня го, мисля 2 часа има 1 няма. Някои стаи на село още са опушени от ония тъмни времена.

преди 14 минути, gringos написа:

И останалите ти простотии са точно толкова верни. Имало много хранителни продукти, дето както казваш, са ги пускали два пъти в седмицата - разни месни продукти. През цялото време обаче във всички магазини е имало постоянно качествени месни храни, на ниски цени, които не свършваха.

За София може и тъй да е било, ама празните рафтове лично ги  помня. Ние на село бяхме долна каста, за нас квото остане.

преди 2 часа, Митко Вълчев написа:

Виж колко се е увеличил туристическия капацитет за тези 33 години.

Чакай ти с кЪрви, алкохол(най-често чужди марки и купон и платен на чужди дистрибутори) и Бело, да заместим индустрията, енергетиката и високите технологии. Които, ги имахме.

Може да е мократа ти мечта да шмъркаш някъф прашец и да пушиш опиум по улиците, докато те опрашва дого аржентино. Няма да бъде допуснато в България. Никога!

преди 16 минути, gringos написа:

Със 120 лева месечно, за млад дихател, таман за 2 щайги варено блъскаш цял  месец.

преди 2 минути, Гражданин написа:
преди 10 минути, gringos написа:

Сигурно все пак сте си имали едно на ум, когато сте си разказвали вицове с тих глас е да не ви чуе някой от партията, че...

Питаш, дали сме ходили да ги разправяме най-нагло в милицията ли? Е не сме. Тва ли е била репресията - че властта, не е давала да й се подиграват директно в очите? Е не можеше да идеш на центъра и да й се подиграваш публично.

А иначе тия вицове сме ги разправяли и на учителите, от време на време и сме се смели. А тия от ЦК на Партията и разните шефове и те са си ги разправяли.

С тих глас че...

Че какво? Че ще ни изпратят в Белене ли? Казах ти ясно кратко и в прав текст, че такива няма. А това че няма, в случай, че е вярно предположението, че на някой може нещо да му се случи, ако излезе да ги разправя тия неща на центъра или пред милицията, означава, че не е имало дисиденти и революционери. А пък това, че не е имало такива, означава, че не е имало никаква народна революция, която била свалила соца в България. Соцът в българия бе свален централно - от Горбачов и Рейгън. Народът дали е искал, дали не е искал - никой не го е питал. Сега ти можеш да разправяш всичко, защото са ти разрешили от горе. Разрешили са ти от горе, ама кел файда - те си упралвяват и се базикат по най-гадния начин с тебе, ти можеш да ги псуваш колкото си искаш.

... Ама не можеш да псуваш прекия си началник, нито да му кажеш копче, щото ше ти изтакова мамата. А през соца, можеше.

преди 1 минута, gringos написа:

Ама не можеш да псуваш прекия си началник

Това ли било далаверата по соца, да си псуваш началниците?

преди 1 минута, IvanKirov написа:

Това ли било далаверата по соца, да си псуваш началниците?

Само далавери са ти в главата. Сигурен ли си, че не си от Възраждане?! Въпросът беше да се изобличи пропагандата.

преди 1 минута, ncl написа:

Само далавери са ти в главата. Сигурен ли си, че не си от Възраждане?!

Как ти мина през ум, аз да не съм червен бабишкер?

На гледайте тука, пълни са били затворите, зарад неправилна мода!

преди 13 минути, Гражданин написа:
преди 22 минути, gringos написа:

Страхотна храна. С опашки.

Никакви опашки - в магазина има пет човека, рафтовете с русенско и консерви риба има колкото щеш - отиваш взимаш, взимаш и още няколко артикула, които никога не свършваха, а между другото, може да е останало и нещо от онова, дето обикновено има опашки за него. Купуваш си ги и си отиваш.

Русенското варено е страхотна храна да. Качествена. От качествено месо, без никакви боклуци, без добавена вода с рани химии в нея. БДСто беше железно. Майка ми ми разправя, как като е работила в един такъв магазин, сиренето е било задължително да се извади на някаква скара или нещо такова, за да се отцеди. И ако ти минат на проверка и те видят, че не си извадил  сиренето да се отцеди а го продаваш неотцедено, веднага ти пишат акт. И нема връзки нема лабаво.

Същата работа е и с всичко остнало. Фалшифицирани продукти нямаше. Сладолед който да е истински откога не съм ял. Тогава имаше само истински - сметанов. Асортиментът беше малък, качеството истинско.

За сирене от палмово масло никой не беше чул. За мляко, което не е мляко или има добавени допълнителни съставки никой не беше чул.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.