Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Истината за Социализма: Да, тогава беше по-добре отколкото е сега!

Featured Replies

преди 11 минути, gringos написа:

Питаш, дали сме ходили да ги разправяме най-нагло в милицията ли? Е не сме. Тва ли е била репресията - че властта, не е давала да й се подиграват директно в очите? Е не можеше да идеш на центъра и да й се подиграваш публично.

А иначе тия вицове сме ги разправяли и на учителите, от време на време и сме се смели. А тия от ЦК на Партията и разните шефове и те са си ги разправяли.

С тих глас че...

Че какво? Че ще ни изпратят в Белене ли? Казах ти ясно кратко и в прав текст, че такива няма. А това че няма, в случай, че е вярно предположението, че на някой може нещо да му се случи, ако излезе да ги разправя тия неща на центъра или пред милицията, означава, че не е имало дисиденти и революционери. А пък това, че не е имало такива, означава, че не е имало никаква народна революция, която била свалила соца в България. Соцът в българия бе свален централно - от Горбачов и Рейгън. Народът дали е искал, дали не е искал - никой не го е питал. Сега ти можеш да разправяш всичко, защото са ти разрешили от горе. Разрешили са ти от горе, ама кел файда - те си упралвяват и се базикат по най-гадния начин с тебе, ти можеш да ги псуваш колкото си искаш.

... Ама не можеш да псуваш прекия си началник, нито да му кажеш копче, щото ше ти изтакова мамата. А през соца, можеше.

Една голяма част от народа, която излезе по площадите чакаше този тъп строй да рухне. Всички ги беше страх до преломния момент. Това са исторически процеси. Даже и баш шефът на соцкенефа го беше казал, че цоцът е недоносче и " Всичко, което ви говорихме за социализма, все едно църния дявол ви го е казвал! "

Сега има по 100 вида сирене в магазините. Едно време в нармага два вида патъци за срок от 10 години. Консервите прилежно подредени в пирамиди и други форми, за да се симулира изобилие

1504335318-3-556.jpg

Screenshot_7-20.jpg

7-22-1002x1024.jpg?resize=620,633&ssl=1

• Отговори 41,4k
  • Прегледи 1,4m
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• По времето на социализма имало опашки за хляб. Колкото и да е странно понякога заради глупости при соца и това ставаше. Примерно от 1988 до 1993 живях в квартал. Владиславово и там някакъв "умник" беш

• Без коментар.... Само да питам: Вие ,младите какво точно направихте за България,че имате право да ръсите простотии за бащите и дядовците си!?

Публикувани изображения

преди 2 минути, AAUUXX написа:

Този спомен не е ли от зората на демокрацията ?

Нали за соца говорим? Бе що лъжете чак  толкова нагло? Лагери нямало, режим на тока нямало, дефицит нямало. Нямаше мизерия за горната каста, червените изроди. На крака им носеха в къщи, дефицитни стоки и храни.

преди 24 минути, Димитър 59 написа:

Да не мислиш,че на някой му е пукало за социалистическите им петилетки и за самите партийни членове,които никой не обичаше?Политиката на социалистите на никой не се харесваше.Ние говорим за ежедневието тогава,че беше по-весело,по-спокойно,имахме си всичко необходимо за да живеем без да изнемогваме.

Тоест лъжеха ни ръководитеките, оградиха ни с телени мрежи, всички мечтаеха за произведено на Запад. Адаш прочети се и виж какви глупости пишеш. Бяхме млади, само това беше по добро. Не ми обяснявай как децата ти мизерстват в момента.

току-що, AAUUXX написа:

Вярно е ,но пари няма за да го купиш сега.

Вие като сте мизерници си е ваш проблем. Да си учил, да не гладуваш сега!

преди 2 минути, ncl написа:

Не си. Ти си зелен бабишкер.

Кво ще рече тва?

преди 1 минута, AAUUXX написа:

Вярно е ,но пари няма за да го купиш сега.

Да, те го държат за показуха като в Раша. После го хвърлят, щото никой не купува.

преди 1 минута, Митко Вълчев написа:

Да, те го държат за показуха като в Раша. После го хвърлят, щото никой не купува.

Само мизерниците мечтаят за соца. Щото тогава кадърните бяха принудени да мъкнат некадърниците на гърба си. Ся като няма кой да ги носи и рев до небесата.

току-що, ncl написа:

Сети се. Нали си много умен?

Отде да знам кво се случва в побърканата ти глава? Ква бабичка, и що зелена? Аз бабичка в IT сектора не познавам.

преди 11 минути, IvanKirov написа:

Нали за соца говорим? Бе що лъжете чак  толкова нагло? Лагери нямало, режим на тока нямало, дефицит нямало. Нямаше мизерия за горната каста, червените изроди. На крака им носеха в къщи, дефицитни стоки и храни.

За каква мизеря пишеш когато всички ходеха два пъти в годината със емейството си на почивка - море и планина? Всеки имаше свой дом - построен със свои средства, нямаше клошари, нямаше просещи стотинки на улицата за да си купи хляб за деня, нямаше неграмотни ,нямаше неучащисе ,нямаше неработещи, престъпността беше сведена до минимум, 20лв струваше парното зимата за тристаен.

преди 7 минути, IvanKirov написа:

Щото тогава кадърните бяха принудени да мъкнат некадърниците на гърба си. Ся като няма кой да ги носи и рев до небесата.

И как се е случвало всичко това след като всеки изпълнявше нормата си според квалификацията която има или след преквалификация ?

преди 9 минути, IvanKirov написа:

Аз бабичка в IT сектора не познавам.

650.jpg

преди 12 минути, AAUUXX написа:

За каква мизеря пишеш когато всички ходеха два пъти в годината със емейството си на почивка - море и планина?

Аз ако си навия на пръста мога постоянно да живея, на морето. Или на село, или на някой планински връх.

Всеки имаше свой дом - построен със свои средства,

Па имам си 2 дома, кво ми е? Апартамент и къща.

нямаше клошари, нямаше просещи стотинки на улицата за да си купи хляб за деня,

Имаше клошари, пак лично помня. Просяк имаше един сляп, пред болницата седеше постоянно.

нямаше неграмотни ,нямаше неучащисе ,нямаше неработещи,

Имаше имаше, само като ти видя правописа. Бягал си от час, като са ви разправяли как се пишат запетайки.

Неработещи има днес, само по желание. Кадърен безработен няма. Дори има липса, дефицит на кадри.

престъпността беше сведена до минимум,

Самата власт беше престъпна, сама по себе си. Държава - затвор.

20лв струваше парното зимата за тристаен.

Е колко да струва, при 60 лева пенсия, и 80 лева заплата? Чистачките вземаха от 80 до 120 лева. Месечно, не дневно.

И как се е случвало всичко това след като всеки изпълнявше нормата си според квалификацията която има или след преквалифокация ?

Само като чуя НОРМА и се сещам къв шаячен църву.. пардон, трандафор си!

Е гледай, гордостта на бай ти Тодор, бил народен враг.

https://bg.wikipedia.org/wiki/Иван_Марангозов

Цитат

Тъй като поради членството му в младежката организация „Бранник“ преди 9 септември е характеризиран като „политически неблагонадежден“ от партийните органи на БКП не успява да стане редовен асистент в МЕИ, въпреки 2 спечелени конкурса.

преди 12 минути, Митко Вълчев написа:

Адаш прочети се и виж какви глупости пишеш.

Глупости,защото не отговарят на сегашната пропаганда за онова време! Сетих се за цените в ресторантите-вечеря,коняк безалкохолно,десерт,съм плащал само 1,20 лв. На море,на квартира и ядене в ресторанти,за 15 дни ходих с 40 лв и ми оставаха от тях за връщане...

преди 38 минути, Sliderum2 написа:

Чакай ти с кЪрви, алкохол(най-често чужди марки и купон и платен на чужди дистрибутори) и Бело, да заместим индустрията, енергетиката и високите технологии. Които, ги имахме.

Може да е мократа ти мечта да шмъркаш някъф прашец и да пушиш опиум по улиците, докато те опрашва дого аржентино. Няма да бъде допуснато в България. Никога!

То кЪрви тогава ви нямаше. Някакъв проблем е, че алкохолът е вносен, както изнасяме и ние. Сега Бело не съм пробвал, може да обясниш клиентите ти ако са те черпили. Високотехнологична индустрия имало, намали го това белото.

преди 4 минути, IvanKirov написа:

Аз ако си навия на пръста мога постоянно да живея, на морето. Или на село, или на някой планински връх.

Поздравление за това :wors:

Демокрацията - аз

Социализъма - ние

Открии разликите без използване на жокер

преди 7 минути, IvanKirov написа:

Па имам си 2 дома, кво ми е? Апартамент и къща.

Наследствени ,строени през лошия социализъм ли ?

преди 8 минути, IvanKirov написа:

Просяк имаше един сляп, пред болницата седеше постоянно.

Един просяк не е проблем ,пробелма е когато е масово мероприятие.

преди 9 минути, IvanKirov написа:

Имаше имаше, само като ти видя правописа. Бягал си от час, като са ви разправяли как се пишат запетайки.

С терети клас до втори срок - толко :D

преди 11 минути, IvanKirov написа:

Е колко да струва, при 60 лева пенсия, и 80 лева заплата? Чискачките вземаха от 80 до 120 лева. Месечно, не дневно.

160-180лв заплата ,нещо се бъкаш.

преди 4 минути, Димитър 59 написа:

Глупости,защото не отговарят на сегашната пропаганда за онова време! Сетих се за цените в ресторантите-вечеря,коняк безалкохолно,десерт,съм плащал само 1,20 лв. На море,на квартира и ядене в ресторанти,за 15 дни ходих с 40 лв и ми оставаха от тях за връщане...

Затова после мизерствахме в първите години на прехода, щото изядохме всичко напред. Защо бяха оградите и тези с автоматите? Щото беше убаво та знае ли се.

преди 5 минути, Димитър 59 написа:

Е колко да струват бе, с 80 лева заплата? Толкоз беше минималната, там някъде.

Едно нещо имаше в изобилие по соца. Принудителен безплатен труд. Бригадите по 1 месец със символично заплащане. Казарма 2-3 години. Съботници. Хаинбоаз...

https://webstage.bg/istoriya/366-sofiiskoto-more-nelepa-priumitza-ili-genialen-plan.html

Такива пари за дъртаци с клас квалификация.

преди 2 минути, AAUUXX написа:

Къщата наследствена, от голямата соц немотия. По 2 торби цимент се полагало, за цяла къща. Апартамента сам го купих.

преди 3 минути, AAUUXX написа:

Демокрацията - аз

Социализъма - ние

Ма не ми дреме за вас клошарите бе! Проблем?

преди 1 час, IvanKirov написа:

Тоя глуповат досадник го издържах до седмата минута. Тва да не си ти?

Горе доле е така тва което чух от него. Не съм баш съгласен, че е свършвала нафтата. Ама па и той рече, че е имало определени и немалки количества, които имаш право да си купиш. За компенсация обаче, рече, че дневната цена на на киловат е била стотинка и половина, а нощната под една стотинка. Според мене дневната беше две стотинки.

Съответно ти каза - режимът е бил една две зими, в съотношение два часа има, два часа няма. По тоя случай, сега ще издиря, сметката дето вече направих (за кой ли път в тоя мой живот), за да разбереш, че за тоя режим на тока, който е бил само една или две зими, днешният българин само може да си мечтае. Щото средното потребление на тока, ама баш по време на режима беше много по-голямо от днешното, без да има режим на тока.

Поствам ти отново , моят отговор, дето успях да го изровя:

Режимът на тока беше една или две зими през средата на осемдесетте. Или общо не повече от шест месеца. Причината беше изключиетлно дълъг и продължителен студ (минус двайсе, минус 25 градуса), в комбинация с някаква авария, а и СССР май под управлението на Горбачов правеше некакви саботажи с доставките към България. България имаше договори за износ. Които не наруши.

Режимът на тока за населението на България беше два часа има два часа няма. Ток. Това означава, при цена на тока 2 стотинки за киловат дневна и 1 стотинка за киловат нощна, при 12 часа на денонощието "има" (ток) следното:

За средностатистическо семейство, вкл. печки с общо потребление 4 киловата на час. Плюс още нещо или минималните общо 5 киловата. На час. Умножено по 12 (часа) = на 60 киловата на денонощие средно потребление на семейство.

Или на месец това прави 60 киловата умножено по 30 = 1800 киловата на месец. Т.е. това означава като цена в лева, за въпросните години - 1800 умножено по 0.02 (лева) = 36 лева месечна сметка за ток на средностатистическо семейство. (по време на дискотеката/режима на ток)

Същото количество ток днеска струва 1800 умножено по (колко) да сложиме едни само 0.25 лева = 450 лева месечна сметка на ток. Колко по-малка е, пита се в задачата, днешната средна сметка за ток на средностатистическо семейство в България?

П.П. Задачата е от математиката за шести клас.

П.П.П. Сравнихме днешното потребление на средно семейство в България с това по времето на дискотеката/режима на тока, което е било само между три и шест месеца общо.

Може да си бачкаш от вас си, инвестираш в един компютър и почваш. Ама не е за прости хора!

п.с. В контекста на безкрайното ви квичене, че сте били бедни! Бедният човек е беден в главата!

Демокрацията - аз

Социализъма - ние

Един просяк не е проблем ,пробелма е когато е масово мероприятие.

С терети клас до втори срок - толко :D

Аве като пиеше директора вносно уиски, жена му с палто от норка, на НАС ли ни беше гот?

преди 1 минута, gringos написа:

Режимът на тока беше една или две зими през средата на осемдесетте. Или общо не повече от шест месеца. Причината беше изключиетлно дълъг и продължителен студ (минус двайсе, минус 25 градуса), в комбинация с някаква авария, а и СССР май под управлението на Горбачов правеше некакви саботажи с доставките към България. България имаше договори за износ. Които не наруши.

Лъжа! На режим съм израснал. Всяка зима седяхме на тъмно. Всяка! Помня го лично.

преди 2 минути, gringos написа:

Тоя глуповат досадник го издържах до седмата минута. Тва да не си ти?

Горе доле е така тва което чух от него. Не съм баш съгласен, че е свършвала нафтата. Ама па и той рече, че е имало определени и немалки количества, които имаш право да си купиш.

Не съм аз. Пуснах ти го, щото отричате за режима на ток. Имаше и то дълго време. Кое е немалко количество - 40 литра нафта ли? Да си отидеш до село 2 пъти!

преди 6 минути, IvanKirov написа:

Ма не ми дреме за вас клошарите бе!

Демокрацията дава право на личен избор.

преди 8 минути, IvanKirov написа:

Проблем?

Аз ? Не.

преди 2 минути, IvanKirov написа:

Лъжа! На режим съм израснал. Всяка зима седяхме на тъмно. Всяка! Помня го лично.

И на колко години си та го помниш?

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.