Премини към съдържанието
  • Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Истината за Социализма: Да, тогава беше по-добре отколкото е сега!

PigMan9GolqmotoPrase

Препоръчан отговор

А, аз си помислих че Митю лично ги е изкарал тия пари. Нещо много са те глезили. Ама било най-скъпото нещо, което му били купили. Това предполага и други глезотии, макар и на по-ниска цена всяко. Сега, дърдоренето му ми прилича дори не на оправдание, а на опит за прикриване източника на толкова свободни пари за ненужни вещи. Някак си през соца не помня хората да имаха нощни шкафчета с пачки и кюлчета, поне 90% от хората не можеха да събират толкова от легална работа, или тези, които все пак успяваха след по-дълго време да спестят, не биха ги профукали по този начин. Явно са били лесни пари, немъчени.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

• Отговори 3,4k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

преди 10 минути, gringos написа:

Щото си шаран. По шес и песе за долар - не разправяй повече на никой, че ше си разлее чая от смех. Преди 89та, долари се намираха за по три лева винаги. Ако имаш приятел тираджия - за два и пееесе. И даже за два.

Е ти щото си тарикат, милееш за соца. Да има цена за наши 98 стотинки, цена за тарикати от спортно училище два и пеесе и цена за "шарани". Тираджията що имаше, що стигаше до гнилия Запад, а мишле?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 16 минути, Митко Вълчев написа:
преди 19 минути, Sliderum2 написа:

Брей, митю се бил бръкнал бала пари за жизненоважната вещ ш*бан касетофон. Няма да питам откъде толкова пари него време за прищявки.

Брей ти тогава с радиоточка ли беше само. Това е най скъпото нещо което ми е купено тогава и не разбирах що за чужденците е 100 долара по 98 стотинки, пък дадох 650 лв. Оттогава знам, че соц математиката е различна от нормалната.

Това, че си бил тройкаджия по математика още от тогава е напълно ясно. Да даде по шес и пеесе за долар, при положение, че има за по три. Такъв смех ме обзема, че ако пиех чай, да съм го разлял.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 8 минути, gringos написа:

Преди 89та, долари се намираха за по три лева винаги. Ако имаш приятел тираджия - за два и пеесе. И даже за два.

80-та бяха 2 лв.,преди да отворят корекомите.После бавно вървеше всяка година нагоре и 89-та беше стигнало до 6 лв. за долар.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 2 минути, Митко Вълчев написа:
преди 13 минути, gringos написа:

Щото си шаран. По шес и песе за долар - не разправяй повече на никой, че ше си разлее чая от смех. Преди 89та, долари се намираха за по три лева винаги. Ако имаш приятел тираджия - за два и пееесе. И даже за два.

Е ти щото си тарикат, милееш за соца. Да има цена за наши 98 стотинки, цена за тарикати от спортно училище два и пеесе и цена за "шарани". Тираджията що имаше, що стигаше до гнилия Запад, а мишле?

Имаше и доста хора, които са работили в Либия. Те също продаваха долари. Не си ли чул от некъде. Шес и пеесе за долар - още се друсам от смех.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 3 минути, Sliderum2 написа:

А, аз си помислих че Митю лично ги е изкарал тия пари. Нещо много са те глезили. На било най-скъпото нещо, което му били купили. Това предполага и други глезотии, макар и на по-ниска цена всяко  Сега, дърдоренето му ми приличат дори не на оправдание, а на опит за прикриване източника на толкова свободни пари за ненужни вещи. Някак си през соца не помня хората да имаха нощни шкафчета с пачки и кюлчета, поне 90% от хората не можеха да събират толкова от легална работа, или тези, които все пак успяваха след по-дълго време да спестят, не биха ги профуквали по този начин. Явно са били лесни пари, немъпени.

Абе клен, ти нормален ли си бе. Тролчета мамини, ще ме обръщате в обяснителен режим. В ненормалния соц всичко беше лъжа . Всичко. Връзки, пари на ръка да си вземеш шкаф. Хората са били виновни, че строя ви беше пародия. 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 3 минути, Димитър 59 написа:
преди 14 минути, gringos написа:

Преди 89та, долари се намираха за по три лева винаги. Ако имаш приятел тираджия - за два и пеесе. И даже за два.

80-та бяха 2 лв.,преди да отворят корекомите.После бавно вървеше всяка година нагоре и 89-та беше стигнало до 6 лв. за долар.

Глей сега. Преломният момент е 10 ноември 89та. През 90та вече може да е било и така. Но до въпросната дата - твърдо не. Вероятно поради неразбирането на това, че след тая дата, нещата взеха много бързо да се променят, идва или грешката или умишлената лъжа.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 4 минути, gringos написа:

Това, че си бил тройкаджия по математика още от тогава е напълно ясно. Да даде по шес и пеесе за долар, при положение, че има за по три. Такъв смех ме обзема, че ако пиех чай, да съм го разлял.

И къде ги имаше? Хайде чета.

преди 4 минути, Димитър 59 написа:

Човек, това на черно. Както догоговориш. 

Имаше и доста хора, които са работили в Либия. Те също продаваха долари. Не си ли чул от некъде. Шес и пеесе за долар - още се друсам от смех.

Вуйчо ми на който съм кръстен, беше доктор в Либия. Но беше от "шараните" според тъпак от спортно училище и си ги продаде на държавата. Тарикати златни, що ревете за соца вие.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 4 минути, Митко Вълчев написа:
преди 8 минути, gringos написа:

И къде ги имаше? Хайде чета.

преди 8 минути, Димитър 59 написа:

На черно ги имаше - навсякъде, толко си вървеха. В банката беха под един лев.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Глей сега. Преломният момент е 10 ноември 89та. През 90та вече може да е било и така. Но до въпросната дата - твърдо не. Вероятно поради неразбирането на това, че след тая дата, нещата взеха много бързо да се променят, идва или грешката или умишлената лъжа.

Кое лъжа бе тариката? Чейнчаджиите на Магурата ли?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 6 минути, Митко Вълчев написа:

Когато се вдигаха,всеки знаеше новата цена.Например,когато станаха 6 лв. за долар,нямаше начин някой да ти даде значително по-евтино.В такова време,бяхме на далавера,ако някой по незнаене на курса ти даде например за 5,50 лв... А 3-те лева останаха само в 80 и 81 година.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 6 минути, Димитър 59 написа:

Когато се вдигаха,всеки знаеше новата цена.Например,когато станаха 6 лв. за долар,нямаше начин някой да ти даде значително по-евтино.В такова време,бяхме на далавера,ако някой по незнаене на курса ти даде например за 5,50 лв...

Т.е. искаш да кажеш, че тия които са работили извън България, тираджии, в Либия, и които именно продаваха долари, не са знаели, как върви долара? А кои са били знаещите - дребните купувачи от корекома? Говориш небивалици.

преди 9 минути, Митко Вълчев написа:
преди 14 минути, gringos написа:

Кое лъжа бе тариката? Чейнчаджиите на Магурата ли?

Ква магура те гони па тебе - нали си от село? Имало е много твои съселяни, които са ходили в Либия. Докъде стигнеш до Магурата и ще срещнеш много долари за по най-много три лева. Ама ти искаш от Магурата - там не знам, аз не съм ходил никога.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 26 минути, Димитър 59 написа:

През 1981 година един долар беше 3 лева - купувах си от братовчед - тираджия за  дънки от Кореком.     Преди 57 години в „Златни пясъци“ врати отваря първият Кореком. Това става в началото на лятото през 1965 г., а до края на туристическия сезон в курорта са открити още няколко магазина, където се плаща с валута, пише вестник Ретро.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 17 минути, gringos написа:

Т.е. искаш да кажеш, че тия които са работили извън България, тираджии, в Либия, и които именно продаваха долари, не са знаели, как върви долара? А кои са били знаещите - дребните купувачи от корекома? Говориш небивалици.

Ква магура те гони па тебе - нали си от село? Имало е много твои съселяни, които са ходили в Либия. Докъде стигнеш до Магурата и ще срещнеш много долари за по най-много три лева. Ама ти искаш от Магурата - там не знам, аз не съм ходил никога.

Тираджиите са знаели на черно. Черно, не по закона. Всичко беше фалш и лъжа. 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 32 минути, gringos написа:

На черно ги имаше - навсякъде, толко си вървеха. В банката беха под един лев.

Я сега кажи защо имаше пазар на черно, като в банките бе под 1 лв ? :giggle1:

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Да обобщим само от днес. Долара беше 98 стотинки ама за от партиен секретар нагоре, по два и пеесе за тарикатите и по 5 до десет за шараните, тоест обикновените хора. Купувал съм аудио касета със запис за 8 лева а беше под долар. Тоест лъжа, фалш, илюзия. Съфорумеца инженер щото станал дребен началник, веднага бе обвинен , че е бил партиец и е "лизал дъ" явно изхождайки от манталитета на средния соц тарикат като тях. Тоест пак фалш, лъжа, нагаждачество и подлост. Соц баце, най доброто за израстването на парвенютата, некадърниците и слагачите.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 1 минута, Митко Вълчев написа:

Купувал съм аудио касета със запис за 8 лева а беше под долар.

Да,но само 1980година.След това си мечтал за тази цена...Защото записът на музиката беше 4,50лв.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 16 минути, Димитър 59 написа:

Да,но само 1980година.След това си мечтал за тази цена...Защото записът на музиката беше 4,50лв.

Бате ти държиш да се запишеш. Я тогава кажи, къде я имаше тази обявена цена официално преди 89? Щом е имало ясна тарифа.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 11 минути, Митко Вълчев написа:
преди 30 минути, Димитър 59 написа:

Бате ти държиш да се запишеш. Я тогава кажи, къде я имаше тази обявена цена официално преди 89? Щом е имало ясна тарифа.

Уточни коя цена те интересува?На долара,запис на музика или цена на касетка? Защото тези години бях в този бизнес.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 23 минути, Димитър 59 написа:

Уточни коя цена те интересува?На долара,запис на музика или цена на касетка? Защото тези години бях в този бизнес.

Запис на музика . От Западни групи.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

току-що, Митко Вълчев написа:

Запис на музика . От Западни групи.

Записа на музика на касетка,официални беше 4,55 лв,но го се закръглявахме на 5 лв.Това съм правил онези години...до 90-та,когато забраниха студиата за звукозаписи,под предтекст,че трябвало да плащаме авторско право за всяка западна песен.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

на 14.10.2022 г. в 15:12, Гост написа:
  • По времето на социализма имало режими на тока - не, това стана вече при Луканов.
  • По времето на социализма имало дефицит на стоките от първа необходимост - глупости, всичко си имаше, първия дефицит се появи ... да, при Луканов.

Баси, няква луда мания и тука, да лъжете повече и от "възрожденци" те. Лично помня режима на тока, и празните магазини. Как не ви омръзна, да лъготите!

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 1 час, Димитър 59 написа:

Записа на музика на касетка,официални беше 4,55 лв,но го се закръглявахме на 5 лв.Това съм правил онези години...до 90-та,когато забраниха студиата за звукозаписи,под предтекст,че трябвало да плащаме авторско право за всяка западна песен.

Благодаря. Аз вземах от съученици. Иначе претекста си е правилен, не че някой го е спазвал.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

По времето на социализма беше по-добре, защото тогава не ни караха да ядем насекоми, както опитват да ни накарат сега, използвайки законите за позволяване на производство на храни, съдържащи насекоми.

Ето кратък разказ, който намерих във Фейсбук, относно времето на социализма и храната по времето на социализма (този кратък разказ обяснява и изопачаването, което правят неолибералните пропагандисти, че по времето на социализма уж не е имало храна и хората са гладували. Неолибералните пропагандисти все говорят, че тогава не е имало банани, все едно липсата на банани е нещо значително):

"Дали Внуците ще повярват на тези разкази, хрупайки Протеинови Блокчета от Ларви?

Родена съм през 1956 година и доста време поживях през социализма. Първото, което помня, са самуните бял хляб в магазина, сандъчетата с мармалад и масло, както и гюмовете с мляко. Хлябът беше току-що изпечен и ухаеше страхотно. Баба ми ме гонеше с маслото да ми намаже, но аз слагах сирене в краешника и го хапвах с удоволствие. Масло слагах на филиите с шипков мармалад, ама той нямаше нищо общо със сегашната полутечна каша, която продават, че са й лепнали и етикет „еко“. Навремето шипковия мармалад беше твърд и страшно вкусен.

Не помня да са ми мазали филията с мас, както говори господин премиерът. С мас се готвеха някои манджи. Баба ми стоеше до печката и въртеше гювеч, или телешко със сини сливи, или пиле яхния с много лук. Миришеше божествено! И беше вкусно, облизвахме чиниите. Дори картофената й супа беше супер. А най-много обичахме копривената каша – с много масло и сирене, която се топеше в устата. И сладките, разбира се. Дебнехме край фурната да се изпекат и ги нагъвахме топли.

В Халите продаваха всякакъв вид месо. Там месото на животните висеше на ченгели и хората посочваха откъде да им отрежат кило-две. Два пъти седмично и задължително в неделя у нас се ядеше манджа с месо, а на другия ден – постна.

Да, нямаше шоколадови яйца и тублерони, нямаше бисквити „Орео“ и всякакви вносни, натъпкани с палмово масло, оцветители, набухватели, че даже и гума боклуци. Имаше шоколад „Крава“. Огромен, млечен, страхотен! Имаше аерошоколад и шоколад „Кума Лиса“. Имаше „Чайки“, „Байкалчета“, сухи пасти. Имаше бонбони „Балкан“ със страхотен крем, бонбони „Таралежки“, бонбони „Морско дъно“ на два реда с черен и млечен шоколад. Имаше марципан „Люлин“, който топяхме на водна баня, слагахме масло и се получаваше отличен течен шоколад. Нямаше близалки, имаше захарни пръчки и петлета. И много захарен памук. Имаше бонбони „Лакта“, бисквити „Детска радост“ и „Еверест“, фъстъчени вафли, локумени вафли, наслада за небцето.

Искате ли, млади хора, да ви опиша една соц. сладкарница? Имаше следните неща – три вида целувки… едните – огромни и слепени с крем. Имаше паста „Букет“, паста „Дънер“, паста „Тунелче“ и не мога да изброя всичките, защото действително бяха много. Имаше изобилие от сиропирани сладкиши – охлювчета, бадемки, кадаиф, баклава, саралии, толумбички, реване, имаше „Ежко Бежко“, „Миньорки“, направени от бишкоти, еклери с различен крем, шоколадки, меденки, ореховки, масленки, дребни сладки – каквото ти душа поиска. И направени от истински продукти, без оцветители, подобрители, разни Е-та, глюкози, палмово масло, царевична захар и какви ли не фалшификати.

Ядяхме на корем, защото бяха евтини, чак ни прилошаваше. А после тичахме из парка да изразходим калориите.

Лично аз най-мразех срядата, защото е рибен ден и гледах с отвращение мерлузата в стола, а след години тя се оказа една от най-скъпите риби. Мразех и един десерт в стола – малеби и особено млякото с ориз, защото му слагаха канела.

Но това не значеше, че се влача полугладна по улицата. Можех да си купя милинка, баничка, тутманик, принцеса с кайма, хот – дог, ами да – имаше хот дог, но с истински кренвирши, не със сегашния, направен от боклуци.

През лятото нямаше банани, наистина. Но, то, до 83-та година и в Западна Европа не е имало банани през лятото, защото чак тогава е изобретен и внедрен фризерът за съхранение на фрукти. Западно изобретение е. И чак след като го измислят, става възможно съхранението на бананите в Европа през лятото. До 83-та година и те са яли банани само през зимата.

И киви-та нямаше, и манго, и пъпеши от Аржентина, и още няколко вида екзотични плодове, които и сега застояват по щандовете.

През зимата имаше ябълки, огромни, уханни, сушени сливи, портокали, мандарини и страшно много сладка и компоти.

Още ли мисли някой, че гладувахме?

Не, ядяхме истинска храна и не боледувахме. Нямаше затлъстели, нямаше алергични, нямаше нито една от тези модерни болести, които сега ни мъчат и убиват.

Но тогава бяха други времена.

Времена, които в момента някой много иска да изтрие от съзнанието ни, за да пише нова, фалшифицирана история в умовете на идните поколения. С едничката цел – да се тъпчем с огризките на Европа и света и да благодарим на демокрацията. За да работим в големите им корпорации като роби, за жълти стотинки… и пак да благодарим на демокрацията.

Благодарим, но си искаме нашата храна, чистата, вкусната!

Искаме си и свободата. Онази свобода, при която всички бяхме солидарни, сплотени и не се мразехме. Даже се обичахме

Но тия времена вече ги няма…"

Източник: Тази публикация във Фейсбук

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Добави ново...