Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Истината за Социализма: Да, тогава беше по-добре отколкото е сега!

Featured Replies

преди 9 минути, Димитър 59 написа:

Крадоха яката разбира се,но аз говорих,че обикновения Българин през този период живееше по-добре.По лесно му беше да свързва двата края,от който и да е друг период,до ден днешен.

Е да де - крадяха яката и още им сърбаме попарата. Не е ОК, да строиш върху, разграден двор.

От 1990 до 1993 в "Хранителни стоки" , имаше само макарони, по рафтовете. Това сирене, кашкавал, цигари, консерви... От един вагон стока, до магазина достига 10%, останалото за началника. И тези 10%, през задния вход и се разпродава, на частно.

Заплащане за работа - мижи да те лажем. Ако изобщо ти платят...

И тези малките търговци изчезнаха, защото никой си нямаше и на идея - от пазар, движение на средства, оборотни такива, да не говоря за пазарна политика.

Няма как шлосер, да направи заведение и то да върви.

• Отговори 45,9k
  • Прегледи 1,5m
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• По времето на социализма имало опашки за хляб. Колкото и да е странно понякога заради глупости при соца и това ставаше. Примерно от 1988 до 1993 живях в квартал. Владиславово и там някакъв "умник" беш

• Без коментар.... Само да питам: Вие ,младите какво точно направихте за България,че имате право да ръсите простотии за бащите и дядовците си!?

• @dimy Не знам в кой град си живял, но  в моят малък, провинциален бе така: След училище ходих да се редя за хляб, даваха максимум 2 бр. или средно по половин хляб на член семейство. За месо бе су

Публикувани изображения

преди 1 час, gringos написа:

А - ти го каза. От злоба ли се пукаш, та не можеш да се спреш. Все глупости балтавиш. Диплома за инженер на тебе никой не ти е давал. Ако ти е давал - било е щото си си я купил. С нея си могъл да работиш в България, щото от как падна соца, такива простаци като тебе, (дадох ти примера с циганина с четвърти клас, две купени дипломи за вишо, едната инженер и има строителна фирма - прави пътища) печелят поръчките и после - ама що плочките се разпадат.

Нямам задължения да се обяснявам на всеки гопник, и 10 пъти ти казах, че дипломата е най-малкото. После имам една камара западни сертификати. Дори съм ги снимал и качил в нета, да ги гледа потенциален работодател. Ама и да ти ги покажа пак ще кажеш, че не съм аз, че съм купил и не знам кво. Аз дори да преписвам не се научих, честно си изкарах студенцията.

преди 1 час, gringos написа:

На запад може да са ти дали, да миеш чинии. И да плюваш комунистите и България, та да им се харесаш. Ама като те гледам - тука си с постоянно присъствие в български форум, не в западен. И ни обясняваш на нас, дето сме видели соца наистина, къв е бил. Ти си избърши сопола, комплексиран още от малък,  щото е бил смотаняк-  даже от летния лагер на морето. А после в казармата сички са го фиркали него - ясна е работата, къв смотльо си бил. После комунистите ти виновни. Със теб се подигра жестоката природа, когато те създаде на света.

Тъй сте научени вие. Без връзки не може, няма как да успее човек сам, българите сме достойни само да мием чинии.

Аз не съм емигрирал, ходих на 2 интервюта по запада, ама заплатите в София станаха конкурентни, спрямо техния стандарт. Като падна Татовия златен се доближихме до стандарта на западняка.

Без коментар....

Само да питам: Вие ,младите какво точно направихте за България,че имате право да ръсите простотии за бащите и дядовците си!?

преди 1 минута, Proshark написа:

Само да питам: Вие ,младите какво точно направихте за България,че имате право да ръсите простотии за бащите и дядовците си!?

Комшия и роднина, го подлъгаха да се пише доброволец, за прохода Хаинбоаз. Лично го помня като разправя. И те не са били улави, няма такова нещо като доброволец. Излъгали ги, че няма да служат войници. После у й, пак ги прибрали новобранци. Лично го помня това.

преди 1 минута, IvanKirov написа:

Комшия и роднина, го подлъгаха да се пише доброволец, за прохода Хаинбоаз. Лично го помня като разправя. И те не са били улави, няма такова нещо като доброволец. Излъгали ги, че няма да служат войници. После у й, пак ги прибрали новобранци. Лично го помня това.

спри да пишеш глупости че ставаш за смях и на малките деца по време на соца българия беше на 25 място по икономическо развитие

а за кремиковци който казваш че бил на загуба виж на кое място е бил

преди 7 минути, novaki написа:

спри да пишеш глупости че ставаш за смях и на малките деца по време на соца българия беше на 25 място по икономическо развитие

Точно затова пиша, ПРЕСТЪПЛЕНИЕ Е дето залъгвате  малките деца, и младежи. Днес който е кадърен е добре. По соца бяха обявили за враг, бащата на компютърната индустрия, създателя на Правец 8. Което не им попречи да му ползват труда, и да се кичат с компютрите като емблема.

преди 7 минути, novaki написа:

Е не знам, по-голяма простотия няма, да вдигнеш металургичен мастодонт, дето няма море или голяма река. КТМ Русе поне пристанище има.

преди 4 минути, novaki написа:

Това къде го прочете или някой ти го каза?

преди 11 минути, Proshark написа:

Точно там е въпроса - едно е да  си завършил за строител и а отидеш да работиш, за пари. Съвсем друго е - да те накарат насила. КАТОРГА!!!!?!)?!?!?!?!

Колко хора са умрели, за построяването на прословутото НДК. На Хаимбоаз? Язовирите в Родопи?

Принудителният труд, за твоето собствено жилище, помните ли го? Хем си плащаш, хем си бачкаш. Нищо че си - хлебар, примерно.

Соц индустрията аз лично не я отричам, и я вярвам. Имахме сериозни постижения. Които червеният другар изнасяше, а ние седяхме на свещи. Имам оригинално соц опушване в една от стаите. От свещите. Може да ми вдигне цената на имота, някой ден.

6 атомни реактора бумтяха. Днешната разсипия също не я отричам. Комшия е бил свидетел как са ни нарязвали годни, нови изтребители. Ревал е, аз на негово място също бих.

Хубавините на соца ги прибраха червените изчадия.

преди 3 минути, Beemo написа:

Принудителният труд, за твоето собствено жилище, помните ли го? Хем си плащаш, хем си бачкаш. Нищо че си - хлебар, примерно.

Я раздуй, това сефте го чувам!

Имаше една вратичка, да строиш кооперация "на стопанска сметка". Ама е друго.

Соц индустрията аз лично не я отричам, и я вярвам. Имахме сериозни постижения. Които червеният другар изнасяше, а ние седяхме на свещи. Имам оригинално соц опушване в една от стаите. От свещите. Може да ми вдигне цената на имота, някой ден.

Мислиш ли, че навсякъде е било така, щом като при теб е било?

преди 3 минути, Beemo написа:

Точно там е въпроса - едно е да  си завършил за строител и а отидеш да работиш, за пари. Съвсем друго е - да те накарат насила. КАТОРГА!!!!?!)?!?!?!?!

Колко хора са умрели, за построяването на прословутото НДК. На Хаимбоаз? Язовирите в Родопи?

Да не споменаваме и за железницата ! ... !

преди 7 минути, IvanKirov написа:

Днес който е кадърен

Не е в България защото тук се плаща колкото да не умреш от глад .За разлика от времето на социализма където от заплатата се и спестяваше та майка ти ибаща ти са ти купили апартамент 

преди 5 минути, Beemo написа:

Такава простотия не съм чел много отдавна....Я виж колко хора са със собствено жилище...какъв принудителен труд бе...като искаш такова-отиваш и си го ,айде така да го кажа-заработваш 2 години и го имаш...и ти плащат заплата за труда....къде видя принудителен труд!?

Редактирано от Proshark (преглед на промените)

преди 9 минути, JohnTRIVOLTA написа:

Това къде го прочете или някой ти го каза?

за кое питаш

преди 1 минута, novaki написа:

Не е в България защото тук се плаща колкото да не умреш от глад .За разлика от времето на социализма където от заплатата се и спестяваше та майка ти ибаща ти са ти купили апартамент 

Тъй де, не може по цял ден да въртиш метлата и да взимаш повече от инженер! При соца всичко годно, негодно под калъп, еднакво бедни колкото за прехраната. Всичко останало, който е доимал е от кражби!

преди 6 минути, ncl написа:

Мислиш ли, че навсякъде е било така, щом като при теб е било?

Говоря от личен опит. Роденият на село беше долна каста. Лични спомени приказвам. И да имаш пари не дават да купиш имот в град. Години наред ни спираха тока зимата. Лятото нямахме вода, верно, че всеки поливаше градина.

преди 6 минути, JohnTRIVOLTA написа:

Да не споменаваме и за железницата ! ... !

А дада, като ме подсети. Майка ми я юркали да строи ЖП линия, мацки на 18 години мъкнали релси. На рамо.

преди 5 минути, novaki написа:

Бастун, да имаше чалъм, да ти покажа фиша, колко пари ми идат на месец. Напълно законно и на светло. Апартамента АЗ го купих, вярно, продадох едни имоти, които ни ги върнаха от заграбеното от комунягите.

преди 3 минути, novaki написа:

за кое питаш

Това за което съм те цитирал ... там кремиковци с голямата печалба и някакво 25то място в неясна класация?

преди 1 минута, JohnTRIVOLTA написа:

Тъй де, не може по цял ден да въртиш метлата и да взимаш повече от инженер! При соца всичко годно, негодно под калъп, еднакво бедни колкото за прехраната. Всичко останало, който е доимал е от кражби!

стига с тази мантра че всички са взимали еднакво

По време на комунизма имаше един лаф.

учи мама за да не работиш

Говоря от личен опит. Роденият на село беше долна каста. Лични спомени приказвам. И да имаш пари не дават да купиш имот в град. Години наред ни спираха тока зимата. Лятото нямахме вода, верно, че всеки поливаше градина.

Не казвам, че лъжеш. Но да казваш, че така е било в цяла България...

Я, иванка си намери нова тема да припява...Ще се следи...

преди 5 минути, IvanKirov написа:

6 атомни реактора бумтяха. Днешната разсипия също не я отричам. Комшия е бил свидетел как са ни нарязвали годни, нови изтребители. Ревал е, аз на негово място също бих.

Хубавините на соца ги прибраха червените изчадия.

Я раздуй, това сефте го чувам!

Имаше една вратичка, да строиш кооперация "на стопанска сметка". Ама е друго.

преди 1 минута, Proshark написа:

Такава простотия не съм чел много отдавна....Я виж колко хора са със собствено жилище...какъв принудителен труд бе...като искаш такова-отиваш и си го ,айде така да го кажа-заработваш 2 години и го имаш...и ти плащат заплата за труда....къде видя

Простотия?????? Много бързо забравяш!!!!!

Пример - събирате се комшии, правите заявка за кооперация. Идват "Глав Болгар строй" и започват. Но, всеки настоящ собственик, трябваше да даде - не знам колко си часа, работа.

И понеже повечето си нямаха на хабер от строителство - носиш кофи с киреч и хвърляш тухли. Демек - безплатен, общ работник.

И ако не отидеш - враг на народа.

преди 28 минути, Proshark написа:

Без коментар....

Ми... вие старите сте възпитавали младите :giggle1: Защо ги възпитахте да не са построили нищо ? 

преди 2 минути, novaki написа:

стига с тази мантра че всички са взимали еднакво

По време на комунизма имаше един лаф.

учи мама за да не работиш

Големия процент от населението е взимало от 100 до 300лв. За номенклатурата , която е на ръководни постове е ясно!

преди 4 минути, IvanKirov написа:

Апартамента АЗ го купих, вярно, продадох едни имоти, които ни ги върнаха от заграбеното от комунягите.

Парите които изкарваш да си харчиш с здраве .Апартамента от заплатата ли го купи не нали а с наследството

Момчета,нещо бъркате нещата..На 16 съм започнал да работя...при соца..и първата ми заплата беше 168лв....Майка ми са я търсили,защото не работи,а тя е била в майчинство с мен...Говоря ви за принципите...Знаете ли колко са неработещите сега-около 800 000....и вие ми казвате,че тогава не се е направило нищо..

преди 4 минути, N1K17Y написа:

Ми... вие старите сте възпитавали младите :giggle1: Защо ги възпитахте да не са построили нищо ? 

Ами питай твоите хора...

Редактирано от Proshark (преглед на промените)

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.