Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Истината за Социализма: Да, тогава беше по-добре отколкото е сега!

Featured Replies

преди 7 минути, IvanKirov написа:
преди 14 минути, gringos написа:

Лично бил свидетел, човекът с дипломата и сертификатите, и на Хаинбоаз. Боже, слез и си прибери вересиите - или поне ги закарай тия по-далече на запад! Там за тях размитат и ще им дадат от надробеното да кусат.

...

Дядо Петко го излъгаха да гърби на Хаинбоаз.

Имаш ли представа кое глаголно време си използвал и какво означава то? Имаш ли представа, че постоянно даваш индикации, че си неграмотен и тъп? Имаш ли представа, че това дето си бил имал диплома и сертификати, съвсем закономерно в твоя случай е лъжа, щото ти си си такъв - глуповат лъжльо?

И с ква цел присъстваш денонощно в тоя форум - да убедиш някой? Ясен си като вчерашен вестник - ама от по-жълтите.

• Отговори 45,9k
  • Прегледи 1,5m
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• По времето на социализма имало опашки за хляб. Колкото и да е странно понякога заради глупости при соца и това ставаше. Примерно от 1988 до 1993 живях в квартал. Владиславово и там някакъв "умник" беш

• Без коментар.... Само да питам: Вие ,младите какво точно направихте за България,че имате право да ръсите простотии за бащите и дядовците си!?

• @dimy Не знам в кой град си живял, но  в моят малък, провинциален бе така: След училище ходих да се редя за хляб, даваха максимум 2 бр. или средно по половин хляб на член семейство. За месо бе су

Публикувани изображения

преди 1 минута, Beemo написа:

Не ме разбирай погрешно. Нищо лично - даже напротив...

Все едно сме, десетима на една маса. И обсъждаме.

Цитирам те теб, защото другите "не помнят" .

То и аз не съм толкова възрастен. Помня само последните години от социализма. Но се разправят какви ли не фантастики какво е било по онова време... Моето мнение е, че е имало повече плюсове отколкото минуси и че животът е бил по-добър като цяло за по-голямата част от хората отколкото сега.

преди 15 минути, nikssi написа:

Ами и аз съм почнал на тази възраст. Лятото през ваканцията работехме да си докараме някой лев за мацки на морето бре. Толкова ли е трудно да се осмисли?

Явно е трудно ... тцц тццц 

Дали въобще ще те разберат?  На около 10 години съм помагал на дядо и баба на село  да берем тютюн рано сутрин и да го нижем на низи за сушене за надник на трудоден  на човек по  2 лв и 30 стотинки.   Преди около 50 години. Тогава една вафла и една лимонада струваха по 5 стотинки.

преди 17 минути, gringos написа:

Лично бил свидетел, човекът с дипломата и сертификатите, и на Хаинбоаз. Боже, слез и си прибери вересиите - или поне ги закарай тия по-далече на запад! Там за тях размитат и ще им дадат от надробеното да кусат.

Нещо ти е трудно да осмислиш елементарни неща. Къде е писал , че ТОЙ е свидетел на Хаинбоаз?

преди 1 минута, Митко Вълчев написа:

Само дето стабилно и сигурно и производство и селско стопанство са вървели надолу. Като се пенсионираха хората на цар Борис и комунизма отече. Неспособен сам да създаде нещо.

за това се изнасяха плодове и заленчуци за целия СИВ и в България ядехме Български  а сега хем не изнасяме хем не ядем Български плодове и зеленчуци 

преди 2 минути, novaki написа:

за това се изнасяха плодове и заленчуци за целия СИВ и в България ядехме Български  а сега хем не изнасяме хем не ядем Български плодове и зеленчуци 

Земя има а на воля, действайте. Тук ако се съберете всички дето го хвалите, ще задоволявате поне областен град.

преди 5 минути, Toto2 написа:

Темата не е лоша, ама ....Така де, соца си беше позагнил към 1988 година, но...Това което последва след смяната...Мале мале, война да нсе беше случила и да я бяхме загубили, нямаше да донесе повече поражения от това, което е сега. С 3 милиона по0малко население и все още една трета да мечтае да бега. 

Така де, не беше цвете за мирисане тогава, но сега направо си е външен клозет пълен до горе,

Нали този клозет другарите го сътвориха имитирайки членство в ЕС само и само да лапат от тях пари по всякакви програми и фондове, а не да отиват целесъобразно за развитието на икономиката на България и от там в стандарта на живот на българина !

преди 5 минути, JohnTRIVOLTA написа:

Вероятно е започнал работа рано, защото доходите на родителите му са били твърде високи!

Започнах работа на 16 не защото нашите не можеха да ме издържат а защото не исках да съм зависим от тях даже бяха против

преди 11 минути, Митко Вълчев написа:

Не се, показва се как не те питаха искаш ли. В спортното училище, ти беше най ниско в йерархията, нали? Някой питаше ли те.  Искаш ли да тренираш де. Питам само. Бях запомнил с момичето, но ти ясно кое си запомнил. Не се учудвам.

Нищо не разбрах от тва което си избалтавил. Само разбрах, че ти изглежда си по- в час от мене, как стоят нещата по спортните училища. Ако си малко по-ясен да ни обясниш, така че да разбереме.

преди 40 минути, БаалБек написа:

Понеже не съм в детайли запозната, може ли да кажеш дали е вярно, че на хората по малките градчета и селата след 1945 г. са им отнемали земята и са ги пращали насила в големите градове. Там са им строили панелки за да ги направят насила граждани. И чак след 1985г., а може и по-късно са им разрешили да си закупят панелките, като са им определили цената предварително.

Не е вярно.  Земята е окрупнявана насилствено в ТКЗС.   Хората сами са бягали към градовете.     Панелен апартамент 62 кв м да е струвал около  10 000 лв, а сега същият е с цена  около 100 000 Евро  в големите градове.

току-що, gringos написа:

Нищо не разбрах от тва което си избалтавил. Само разбрах, че ти изглежда си по- в час от мене, как стоят нещата по спортните училища. Ако си малко по-ясен да ни обясниш, така че да разбереме.

Като беше най ниско в йерархията, вълнуваха ли се от това какво ТИ желаеш?

преди 4 минути, novaki написа:

Започнах работа на 16 не защото нашите не можеха да ме издържат а защото не исках да съм зависим от тях даже бяха против

До завършване на средно образование е нормално да си зависим от родителите и това, че не са проявили доверие за да ти дадат по-голяма самостоятелност говори достатъчно!

преди 6 минути, Митко Вълчев написа:
преди 24 минути, gringos написа:

Нещо ти е трудно да осмислиш елементарни неща. Къде е писал , че ТОЙ е свидетел на Хаинбоаз?

Той е бил свидетел, как "Дядо Петко го излъгаха да гърби на Хаинбоаз. "

Ако не е бил свидетел се казва "Дядо петко са го излъгали да гърби на Хаинбоаз." Сващаш ли? Не сващаш.

преди 4 минути, Митко Вълчев написа:

Земя има а на воля, действайте. Тук ако се съберете всички дето го хвалите, ще задоволявате поне областен град.

Хващай мотиката и почвай ама е тридно,по лесно е като трол да пишеш небивалици

току-що, attj написа:

Не е вярно.  Земята е окрупнявана насилствено в ТКЗС.   Хората сами са бягали към градовете.     Панелен апартамент 62 кв м да е струвал около  10 000 лв, а сега същият е с цена  около 100 000 Евро  в големите градове.

Насила. Бягали.  Все от прекрасното лице на соца. 100000 евро в големите, но 30000 лв в моя. А тогава е бил 10000 лв пак. И никой не би ни разрешил да купим в голям нищо, че честно родителите ми бяха спестили парите.

преди 28 минути, nikssi написа:

Точно обратното от селата и малките градове сами напъваха да се заселват в големите градове. Да станеш жител на София ... ммм трудна работа е било - трябва да се ожениш/омъжиш за софиянец. Смешното е ,че повечето ,които пишат за това време не са живяли в съзнателните си години през него време. Дращят каквото им падне.

Почти ти повярвах. До 1939г. София си е била нормален град. След 1945г. някак странно започват да никнат “панелни комплекси”. Това явно се дължи на факта, че на хората от селата им е омръзнало да си обработват собствената земя, да си отглеждат собствените биволи, крави, овце, кози (защото случайно са им отнети и натъпкани в АПК) и решили да се посветят на “охолен” градски живот в панелка. Имаш много добра логика. Браво на социалистическите “ другарки”, които са те научили.

преди 4 минути, Митко Вълчев написа:
преди 5 минути, gringos написа:

Като беше най ниско в йерархията, вълнуваха ли се от това какво ТИ желаеш?

Кога и къде съм бил най-ниско в йерархията? Ти кой си, познаваме ли се отнякъде? Не си спомням да съм ти виждал мутрата - може да съм я забравил де.

преди 1 минута, novaki написа:

Хващай мотиката и почвай ама е тридно,по лесно е като трол да пишеш небивалици

Ти ревеш за тогава и хвалиш селското стопанство, пък тате чиновник член на партията ли беше? Или ти, че си по дърт.

преди 2 минути, JohnTRIVOLTA написа:

До завършване на средно образование е нормално да си зависим от родителите и това, че не са проявили доверие за да ти дадат по-голяма самостоятелност говори достатъчно!

Това кой ти го каза че някой е длъжен да те издържа а ?

току-що, gringos написа:

Кога и къде съм бил най-ниско в йерархията? Ти кой си, познаваме ли се отнякъде? Не си спомням да съм ти виждал мутрата - може да съм я забравил де.

Може. Годините не ти действат добре. Но изреди камара шампиони покрай тебе, пък себе си не спомена. Та къде да си бил.

преди 10 минути, Митко Вълчев написа:

Само дето стабилно и сигурно и производство и селско стопанство са вървели надолу. Като се пенсионираха хората на цар Борис и комунизма отече. Неспособен сам да създаде нещо.

Митак,а сега на къде вървим чадо!?От цели 30 и кусур години...и нищо не се създава...Нима не се превърнахме в бастуна на Европата?...при това достолепно демократичен...Нима си толкова наивен,че да смяташ че не искат да ни заменят със Северна Македония и Албания!? Толкова ли не виждаш разликата? Тодор Живков работеше ЗА България-тези въобще не ги интересува....Пази Боже.....

преди 1 минута, Митко Вълчев написа:

Ти ревеш за тогава и хвалиш селското стопанство, пък тате чиновник член на партията ли беше? Или ти, че си по дърт.

Я се разбери със себе си тогава или сега е по добре за българина и ела и ни кажи 

преди 1 час, JohnTRIVOLTA написа:

Големия процент от населението е взимало от 100 до 300лв. 

Чшш, какви 300 лв, бе?

60-160 лв вземаха по времето на баба ми и дядо ми.
За сравнение на цените по това време -  кило сирене истинско! 60 и 80 ст за краве и овче, хляб 15 ст, лимонада 4 ст, алтай 10 ст, марципан 3 ст, дъвка идеал 10 ст, шоколад LZ 30 ст, а Млечна крава -70 ст, сладолед ескимо - 20 ст, а насипният по 15 ст, ракия академик Неделчев 1.10 лв/л, бира 500 мл 18 ст, кебапче истинско! - 12 ст, цигари: Арда -12 ст, Родопа 15 ст, Слънце 20 ст, Стюардеса 30 ст, кибрит 4 ст, билет за кино 15-25 ст, билет за транспорта 4 ст.  Зеленчуци и плодове също бяха на символични цени. Е, не сме знаели по това време, че имало банани. А помня цените, защото и мен ме пращаха да ги пазарувам тези неща (без алкохола, де). 
Кубик въглища, кафяви   - 15 лв, лигнитните бяха по 8 лв, цените на тока и водата не ги помня, но бяха символични.
Нов апартамент едностаен 45 квм  беше 3500 лв, а тристаен  86квм 8000лв - и това помня, защото ни бутнаха къщите по цялата улица да строят панелки. (Е, виж това днес нямаше как да се случи)
Но никой не ревеше, че бил беден или гладен или безработен или бездомен - тези понятия просто не съществуваха.

Нямаше просяци, нямаше и ровещи по кофите, нямаше психясали и извратеняци по улиците, нито пък като деца сме се сещали да се страхуваме от нещо щото нямаше и от какво. 

току-що, Proshark написа:

Тодор Живков работеше ЗА България-тези въобще не ги интересува....Пази Боже.....

Пази Боже от такива "работници за Бъгария" .

Доведе ни до три фалита.

:hush:

Винаги питам комунета като теб - какво предлагаш да дойде на мястото на фалиралия соц ??

Да се обърнем към Русия ? Ми ние си бяхме обърнати . Колко още ?

От кой евразийски съюз можеш да извлечеш повече полза като инвестиции, стокооборот и т.н. какъвто РЕКОРДЕН сега имаме с ЕС ??

Въобще някакви статистики освен фалшивите петилетки на НРБ , четеш ли ??

току-що, novaki написа:

Я се разбери със себе си тогава или сега е по добре за българина и ела и ни кажи 

Ако съм пак на 18, връщам се веднага. На тази си възраст пак там. Никога. За нищо на света. 

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.