Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Истината за Социализма: Да, тогава беше по-добре отколкото е сега!

Featured Replies

screenshot-31.png

Демокрация и свобода на словото.

Това и при социализма го нямаше.

• Отговори 41,3k
  • Прегледи 1,4m
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• По времето на социализма имало опашки за хляб. Колкото и да е странно понякога заради глупости при соца и това ставаше. Примерно от 1988 до 1993 живях в квартал. Владиславово и там някакъв "умник" беш

• Без коментар.... Само да питам: Вие ,младите какво точно направихте за България,че имате право да ръсите простотии за бащите и дядовците си!?

Публикувани изображения

преди 1 минута, В. Велев написа:

screenshot-31.png

Демокрация и свобода на словото.

Това и при социализма го нямаше.

Трябва ли всеки път като те затапя да сменяш темата?

Отговори първо защо лъжеш, поствайки откраднати снимки и натрапвайки ни лъжливи внушения. 

Хахаха е по соца какво има да ровиш в кофите, какво ще намериш там. То по магазините е нямало нищо, ти по кофите??? Кой ще ти хвърля храна тези години бе, дояде ти се бахур, чакаш 2 седмици да заредят в магазина. Месото пък рядко прясно, в магазина още мирише на мърша, той ми говори за кофите...

преди 2 часа, Gaming_Solutions написа:

Трябва ли всеки път като те затапя да сменяш темата?

Отговори първо защо лъжеш, поствайки откраднати снимки и натрапвайки ни лъжливи внушения. 

Хахаха е по соца какво има да ровиш в кофите, какво ще намериш там. То по магазините е нямало нищо, ти по кофите??? Кой ще ти хвърля храна тези години бе, дояде ти се бахур, чакаш 2 седмици да заредят в магазина. Месото пък рядко прясно, в магазина още мирише на мърша, той ми говори за кофите...

Ти си бил по-зле и от другите.

Хем имало дефицит, хем месото толкова много, че залежавало. Последно какво си избираш?

При социализма имаше един салам дето му викаха "кучешка радост". Та то беше от по-чисто и хубаво месо от най-скъпия деликатес салам сега.

Доста ти е промит мозъка за това какво е имало и било при социализма. Така че има над какво да се работи.

преди 7 часа, В. Велев написа:

Искаш да кажеш, че сега нищо не е построено, защото няма експлоатация?

Построено е. Колко жилища се построиха, хотели, Дунав мост 2, магистрали....Сега експлоатацията не е зверска. Винаги я е имало.

преди 7 минути, В. Велев написа:

При социализма имаше един салам дето му викаха "кучешка радост". Та то беше от по-чисто и хубаво месо от най-скъпия деликатес салам сега.

Този салам траеше един ден и се разваляше, бирата също! 

преди 2 минути, Звяра! написа:

И това го имаш за лошо?????

Че аз за това хваля социализма. Защото всичко беше истинско, поради тая причина се разваляше.

Сега като видя бира или кисело мляко със срок на годност 1 година и лошо ми става.

2024-04-09-17-32.png

преди 1 минута, В. Велев написа:

Сега като видя бира или кисело мляко със срок на годност 1 година и лошо ми става.

Малко ли ти се вижда една година срок на годност, че ти става лошо? 

Гледай етикетите, има и с по-дълъг срок! :D

преди 1 минута, Звяра! написа:

Малко ли ти се вижда една година срок на годност, че ти става лошо? 

Гледай етикетите, има и с по-дълъг срок! :D

Предпочитам бирата, бозата, киселото мляко, месото, цигарите и т.н.н. от социализма, колкото сегашните от капитализма. Пий си ги ти.

преди 2 минути, В. Велев написа:

Предпочитам бирата, бозата, киселото мляко, месото, цигарите и т.н.н. от социализма, колкото сегашните от капитализма. Пий си ги ти.

Виж сега, ти искаш веднага след като си купиш нещо да го консумираш, все едно сега е едно време! :down:

Изчакай го да отлежи, да узрее малко и след това го пробвай. Аз например като си купя кисело мляко и чак след година и половина го консумирам! :D

преди 24 минути, Звяра! написа:

Аз например като си купя кисело мляко и чак след година и половина го консумирам! :D

Така трябва ;)

Аз правя така ама когато сваря ракията на казана ;)

П.П. Сега имам малко работа до 8:00. Да не вземе да избягаш. Има още доста да ви ограмотявам :)

преди 8 часа, В. Велев написа:

Искаш да кажеш, че сега нищо не е построено, защото няма експлоатация?

Защо реши, че нищо не,е построено?

преди 55 минути, Звяра! написа:

То туй е добре! Аз си купувам такъв салам, шунка и кренвирши, но ги поръчвам. Траят максимум до пет дни в хладилника. Във фризера може и половин година...

преди 44 минути, Звяра! написа:

Аз например като си купя кисело мляко и чак след година и половина го консумирам! :D

Изчакваш по естествен начин да стане на извара :rolleyes:

преди 55 минути, Звяра! написа:

Виж сега, ти искаш веднага след като си купиш нещо да го консумираш, все едно сега е едно време! :down:

Изчакай го да отлежи, да узрее малко и след това го пробвай. Аз например като си купя кисело мляко и чак след година и половина го консумирам! :D

Пълно е с консерванти затова чак догодина се разваля.

преди 2 часа, В. Велев написа:

Ти си бил по-зле и от другите.

Хем имало дефицит, хем месото толкова много, че залежавало. Последно какво си избираш?

Доста ти е промит мозъка за това какво е имало и било при социализма. Така че има над какво да се работи.

Не съм казал, че е много и е залежавало, проблема е в съхранението и логистиката. Ето ти едно мнение, където колега от друг форум е обяснил всичко много добре.

Цитат

По темата за "качествената храна"... Вече трета година се изживявам като градинар на имота на нашите и обработвам около 200 кв. м. градина. Ходя 1-2 пъти седмично да наглеждам положението, понеже баща ми не му се занимава особено. Във въпросните дни когато съм там, вечерта когато седнем на маса почти винаги се стига до разговор на тема "химиЙ", хибриди, ГМО и най-вече "нашите сортове".
Да си призная, до преди да се захвана по-сериозно и аз имах доста слаба представа за тези неща и в главата ми се въртяха някои от пропагандистките глупости.

Миналата година засадих едно каренце със сладка царевица "Гълдън Бантам", майка ми веднага "какви са тея американски хибриди, къде са нашите сортове"... Остана доста озадачена, като разбра че въпросният сорт е създаден в началото на 20-ти век, и поне от 1950-та година е основният сорт сладка царевица гледан в България. Всеки който е имал спомен как яде невероятно вкусна варена царевица на плажа по соца на 99% е ял "голдън бантам"... Само че тогава не е знаел, че е "капиталистическа царевица".

Като купувам семена постоянно ми се пили "ама сигурен ли си, че не са хибриди, от къде знаеш че не ти пробутват ГМО"... Простото ми обяснение е, че създаването на хибрид е много по-трудоемко от събирането на семена от стабилни сортове и никой няма интерес да ми продава хибридно семе на цената на обикновенно, камо ли пък ГМО. Отделно от две години ги образовам що е това "хибрид" и че няма абсолютно нищо лошо в него, с единственият минус, че не трябва да събираш семена за следващ посев от тях (и като казвам "не трябва" не значи че е нещо фатално, просто се вкарваш в един филм който не искаш да го играеш).

Тази година нарочно купих едни български хибридни семена "ОПАЛ БГ F1" голям рев беше от нашите. Последва двучасова лекция в която им показвам цената на пакетчето (двойно по-висока от на други сортове) и съответно количеството семе вътре (3-4 пъти по-малко от колкото на обикновенни сортове)... Реално достигаме до около 6-8 пъти по-висока цена на хибридното семе.
Съответно това е наистина български сорт, правен в български институт... Та "нали ревахте за НАШИ сортове, ето ги, какво пак не ви харесва?".
Сега са на етап разсад, предната седмица ги понаваля малко дъжд. Почти всички разсади лепнаха ранна алтернария, и се нолжи да ги опръскам с фунгицид. Единствено хибрида нямаше никакви грижи и сякаш нищо не се беше случило, и него го опръсках за всеки случай де, ама преди това им го показах. Реално хибрида може да спести доста пръскания, това беше някакъв шок за родителите ми, защото в техните глави хибрид винаги е обвързан с много "химия".
Отделно трябваше да ги светна, ча българските институти си разработват хибриди още от преди комунизма и 90% от доматите които някога са си купували в "плодзеленчука" са били именно хибриди.
Съвсем отделна тема е колко и с какво са били пръскани тези хибриди по комунизма и дали са били спазвани карантинните периоди на препаратите и дали после някой не си е затварял очите при одобрението им за продажба.
Сега реват за турски зарзавати с наднормено съдържание на препарати, хванати на границата и евентуално съставящи 1% от общото количество продаван зарзават в България. И хич не се и замислят, че по комунизма близо 100% от продаваното в "плодзеленчука" е било със завишени норми на всичко.
Реват и за "пластмасовите" домати в хипермаркетите които обаче се продават по време по което в България не могат да растат домати на открито, да не казвам, че дори и в оранжерия. Трябваше да им припомня, че преди 89-та ако искаш червени домати за коледа/нова година, трябваше сам да се погрижиш да си отделиш перфектни зелени домати на есен да ги съхраниш на подходящо място, за да почервенеят до декември.... И пак имаха вкус на пластамаса! Защото това става когато скъсаш зелен домат и го оставиш да доузрее, и именно така пристигат доста от вносните домати у нас, защото ако ги скъсаш добре узрели, те не могат да изкарат времето за транспорт и дистрибуция.
Вкусният домат е добре узрял на стъблото! Но вкусният домат има под седмица време за търговса реализация (има и изключения които достигат до около 2 седмици, но това са основно консервни сортове с по-ниско съдържание на семена и съответно вода). Вкусният домат обикновенно свършва в близките пазари/магазини или консервната фабрика.
Домат който е пътувал 2-3 седмици до теб, няма как да е вкусен... Но пък имаш домат когато си искаш!
Та кое е по-добре? Пластамсови домати или никакви домати (през един определен период от годината)?

Покрай тези разговори се върнахме и на "вкусните консерви". Споменът за хубава лютеница винаги те отправя към домашната такава... Воъбще не искат да се сещат каква гадост бяха "първомайската"/"хорцето". Това беше някаква много долна салца, дето и сега ако искаш може да си я купиш, че дори е една идея по-добра от тогава.
Друг велик спомен бяха консервите "икра"... Това най-просто казано беше млян печен патладжан в консерва, незнайно защо кръстен "икра" (хайвер на руски). По спомен нашите вземаха една такава консерва и я смесваха 1към1 с буркан домашна лютеница и ставаше нещо доста приятно като кьополу... Трябваше да им припомня какво ставаше на пролет, когато вече нямаше домашна лютеница и се налагаше да смесваме икрата с купешка лютеница... Някакъв пълен отврат! Отделно самата консерва "икра" не беше никак вкусна, без добавката от домашна лютеница не ставаше за нищо. Сега ако си купиш буркан маринован патладжан, е в пъти по-вкусен. Да не казвам пък колко често купеният от пазара патладжен беше мега горчив и колкото и да го солиш и изкисваш си оставаше горчив. Като малък мразех ястия с патладжан поради тази причина. Аз от как готвя (вече над 20 години) не съм попадал на горчив патладжан!

Сега огиваш в кварталният магазин и вместо "икра" имаш печен патладжан, маринован патладжан, имаш мелидзано, имаш баба гануш, мотабел, имаш пресен патладжан целогодишно... лилав, бял, шарен... Имаш бейби патладжан, имаш дълъг патладжан...
Обече "то това са гадни хибриди и икрата беше най-великото нещо".

Трябваше и да ги върна малко на тема месо. "То тогава месото беше месо"! Тука за щастие срещнах малко подкрепа от баща ми. По соца и малко след него, той беше шофьор във варнеският радио завод. Като такъв нонстоп обикаляше страната с едно бусче НИСА да мъкне някакви работи от и за завода (отделно лятото возеше децата на работниците по лагери).
Та първо - ядяхме доста "roadkill" дивеч. Зайчета и сърнички - настинина бяха много вкусни, ама - ТОВА го нямаше в магазина.
Второ основното месо което влизаше в къщата ни беше купено директно от месокомбинат/кланница където баща ми е спирал по път. В магазина месото, ако го имаше, рядко беше прясно. Пребладаващата миризма на мърша в "супермаркетите" се е отпачатала в съзнанието на всеки който е имал поне 1-2 години съзнатален живот през този "велик строй".
Същото важи и за колбасите. Хубавите македонки и варени наденици, баща ми ги мъкнеше пак от комбинатите. В магазина вече лепнеха и смърдяха и допринасяха за общият аромат на мърша в магазина, основната причина за това бяха недостига на хладилен транспорт и съответно доста дългите маршрути за зареждане на обекти от един камион/бус.

И отново трябваше да им напомня за "в супера има луканка/кърначета/бахур и тн. иди да вземеш". Тогава нещото трябваше да го чакаш, да проверяваш всеки ден или да се уповаваш на информация от други хора които проверяват, за да имаш щаститето да си кухиш бахур, който ти се е приял преди три седмици, ама тогава е нямало, та сега ще си хапнеш, нищо че вече не мислиш за бахур ами примерно вратни пържоли които сега ти се ядат... ама НЯМА. За това ще се задоволиш с бахура който ти се ядеше преди 3 седмици...
Сиренето и кашкавала тогава наистина бяха хубави, ако ги имаше в магазина де, но и бяха доста скъпи особено в предвид тогавашните заплати. И сега имаш доста хубави сирена и кашкавали, да не говоря пък за вносни сирена... И те са доста скъпи - да, но с минимална заплата можеш да си купиш доста повече хубав кашкавал от колокото тогава със средна заплата.
Имаш естествено и евтини сирена и кашкавали от където произлиза и целият хейт

Най-отчайващото е, че след 1-2 часов подобен разговор и представяне на десетки примери, почват да се съгласяват. Почват да си вадят спомени от тогава и да се замислят, че наистина е било така... Но тази реализация трае докато си легнат и заспят, на другият ден все едно нищо не сме говорили!
Буквално все едно говориш с дементен човек!

Това до накъде го разбирам при тях, възрастни хора са, трудно е да се изкоренят някакви възгледи от тях. Но имам подобни разговори и с набори! Че дори и с пишлемета които нямат никакъв спомен от него време и ми спорят колко хубава храна сме яли! И става буквално същото! 1-2-3 часа дебат, обосновки... Към края щат не щат почват да се съгласяват... След Някое време като се видим пак и някак си попаднем отново в разговора за храната, все едно не сме го говорили това!

Имали сме и спорове на тема техника, облекла/обувки и много други неща, но вече ще се отплесна твърде много. Извинявам се за дългият пост, но рядко ми се отдава време и муза да пиша по темата, и когато това стане - имам доста да излея http://hardwarebg.com/forum/images/smilies/standard/biggrin.gif

Редактирано от Gaming_Solutions (преглед на промените)

преди 1 час, jhoro написа:

Защо реши, че нищо не,е построено?

За съжаление не съм решил, а го виждам. Ако говориш за новите жилища по-добре да не бяха ги нацвъкали на 1 метър едно от друго без полянки и градини.

преди 1 час, Мечо Хубавеца написа:

То туй е добре! Аз си купувам такъв салам, шунка и кренвирши, но ги поръчвам. Траят максимум до пет дни в хладилника. Във фризера може и половин година...

Знаеш ли защо при соца се правеше от най-доброто месо?

Защото предприятията като са държавни и не им пука за печалба и да слагат повече соя и други неща, а не месо. Затова слагаха най-доброто месо, въпреки че продават на ниска цена, та да може да падне социализма. Той падна имено заради такива неща (най-общо казано заради липсата на основното изискване - съвест), но поне се наядохме на качествена храна и месо.

преди 13 минути, Gaming_Solutions написа:

Ето ти едно мнение, където колега от друг форум е обяснил всичко много добре.

Твоя колега явно е професионалист по тия въпроси. Т.е. използва прастария номер м/у 1-2 истини да вмъкне м/у другото 100 лъжи.

Ти следи сега каква е тенденцията и носталгията по социализма. Народа му трябваха 35 години да се усети, че американците пак са ни излъгали със свободния капитализъм.

Започнаха хората да си отговарят сега от дистанцията на времето и случващото се нещастие сега в България на въпроси, защо и как е било тогава.

И естествено, че соросоидните НПО-та виждайки това започват панически да активират членовете си за покажат колко зле е било при социализма и е нямало банани и са крадяли чистачките.

преди 16 минути, В. Велев написа:

За съжаление не съм решил, а го виждам. Ако говориш за новите жилища по-добре да не бяха ги нацвъкали на 1 метър едно от друго без полянки и градини.

Знаеш ли защо при соца се правеше от най-доброто месо?

Защото предприятията като са държавни и не им пука за печалба и да слагат повече соя и други неща, а не месо. Затова слагаха най-доброто месо, въпреки че продават на ниска цена, та да може да падне социализма. Той падна имено заради такива неща (най-общо казано заради липсата на основното изискване - съвест), но поне се наядохме на качествена храна и месо.

Твоя колега явно е професионалист по тия въпроси. Т.е. използва прастария номер м/у 1-2 истини да вмъкне м/у другото 100 лъжи.

Ти следи сега каква е тенденцията и носталгията по социализма. Народа му трябваха 35 години да се усети, че американците пак са ни излъгали със свободния капитализъм.

Започнаха хората да си отговарят сега от дистанцията на времето и случващото се нещастие сега в България на въпроси, защо и как е било тогава.

И естествено, че соросоидните НПО-та виждайки това започват панически да активират членовете си за покажат колко зле е било при социализма и е нямало банани и са крадяли чистачките.

Дали е така...Знам какви кренвирши правеха в птицекланницата...от боклуци... Крадеше се хубавото месо...с всичко беше така....Имаше един скеч с Г.Парцалев и Ст. Мутафова...

преди 15 минути, В. Велев написа:

Говоря основно за фабрики и заводи - нови бизнеси.

Понеже по-назад в темата говорехте за „българския Манчестър“ (Габрово) - знаете ли, че:
Държавния вълненотекстилен комбинат „Георги Генев“ имаше 10 цеха - национализирани бивши частни фабрики и само един „чисто нов“. В повечето стари цехове - до 1989 година машините бяха „от царско време“!

преди 33 минути, jhoro написа:

Говоря основно за фабрики и заводи - нови бизнеси.

Всичко е чуждо и печалбата се изнася. Тук остават мижавите заплати на работниците.

При соца всички предприятия работеха за държавата, т.е. за народа. Парите оставаха тук.

преди 35 минути, jhoro написа:

Понеже по-назад в темата говорехте за „българския Манчестър“ (Габрово) - знаете ли, че:
Държавния вълненотекстилен комбинат „Георги Генев“ имаше 10 цеха - национализирани бивши частни фабрики и само един „чисто нов“. В повечето стари цехове - до 1989 година машините бяха „от царско време“!

Браво! Един пример за останала фабрика от царско. Ама в това няма нищо лошо. Защо не оставиха от социализма фабриките. Били държавни и на загуба. Ами новите бизнесмени като ги направят частни и да печелят и печалбата да остава тук в България.

преди 42 минути, В. Велев написа:

Ако говориш за новите жилища по-добре да не бяха ги нацвъкали на 1 метър едно от друго без полянки и градини.

За това демокрацията ли ти е виновна? Във всяка демократична страна жилищата са нацвъкани през метър?

Доста ограничено разсъждение, аз да ям качествено месо пък държавата да си фалира през 15 години.Смешното е, че и тогава ако си ял кренвирши, не си ял качествено месо. Иначе съм съгласен, че държавните предприятия не ги интересува печалбата, всъщност нищо не ги интересува, дори и качеството, важното е да са на службица и заплатката да си върви.

Кои са лъжите?

Каква е тенденцията, кой народ? Възраждане ли ще е първа политическа сила или БСП?

преди 8 минути, В. Велев написа:

Всичко е чуждо и печалбата се изнася. Тук остават мижавите заплати на работниците.
При соца всички предприятия работеха за държавата, т.е. за народа. Парите оставаха тук.

Работеха за държавата, ама държавата беше на Партията! Забрави ли?

преди 8 минути, В. Велев написа:

Браво! Един пример за останала фабрика от царско. Ама в това няма нищо лошо. Защо не оставиха от социализма фабриките. Били държавни и на загуба. Ами новите бизнесмени като ги направят частни и да печелят и печалбата да остава тук в България.

Имаше лошо, щото само ги кърпеха -не ги подменяха с нови.

Както направиха италианци във ВТК "Георги Димитров" - Сливен

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.