Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Истината за Социализма: Да, тогава беше по-добре отколкото е сега!

Featured Replies

преди 37 минути, AAUUXX написа:

Честна скаутска леля Пена не я познавам :D

Няма да се срамиш ... много са минали през "хвани кака да те отрака" :ski7: ... по онова време си бе нормално с тези ранни бракове, когато на навършваща 20г. неомъжена буля я водеха застаряла мома :ski4:

• Отговори 41,3k
  • Прегледи 1,4m
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• По времето на социализма имало опашки за хляб. Колкото и да е странно понякога заради глупости при соца и това ставаше. Примерно от 1988 до 1993 живях в квартал. Владиславово и там някакъв "умник" беш

• Без коментар.... Само да питам: Вие ,младите какво точно направихте за България,че имате право да ръсите простотии за бащите и дядовците си!?

Публикувани изображения

преди 1 час, piх3l написа:

Ако беше толкова лесно, до сега да сме решили проблема... ама да разстреляш 7 милиона бежанци, някак не ми се вижда ок.

Аз бих разстрелял и 70 милиона ако се налага. Президентът преди години се закани да се стреля на месо, ако ни нападнат...Мисля че няма да се наложи....и само седем да гръмнат, другите ще се върнат....

на 12.04.2024 г. в 14:20, Звяра! написа:

Нямало е друго което да яде и затова му е бил вкусен. Салам са яли веднъж два пъти в годината и затова викат много хубав беше. Мизерията е била голяма, дори страшна бих казал. Да нямаш баня и да се къпеш веднъж в месеца с кофа слънчева вода, всяка вечер свещи да палиш за да имаш осветление ...... 

Явно ви забавлява много да дрънкате глупости! И да преписвате всичко дето ви се е случило по време на вашата "демокрация" на нас и нашето време. Или мозъците ви наистина са дефектирали от злоба! :giggle1: Жалка работа сте! Продължавайте ,щом ви забавлява! При нас имаше Мъже и Жени, при вас хомосексуалисти! Мислите,че някой засягате ли? На тия глупости могат да повярват тия като вас отбор "Амеба".

На времето те бях блокирал, после реших ,че си се оправил, но явно не! "Бивш наркоман или обратен няма" Това го е казал народа, та и ти си оставаш същия! Хайде пак в почетния списък и този път завинаги! "Легенда" дето питаше ама защо се държите така с мене? Аз какво правя?.... :lol6:

Редактирано от чичо Сашо (преглед на промените)

преди 13 часа, В. Велев написа:

Много са ти сбъркани представите дори и за овчарите.

преди 18 часа, чичо Сашо написа:

Явно ви забавлява много да дрънкате глупости! И да преписвате всичко дето ви се е случило по време на вашата "демокрация" на нас и нашето време. Или мозъците ви наистина са дефектирали от злоба! :giggle1: Жалка работа сте! Продължавайте ,щом ви забавлява! При нас имаше Мъже и Жени, при вас хомосексуалисти! Мислите,че някой засягате ли? На тия глупости могат да повярват тия като вас отбор "Амеба".

На времето те бях блокирал, после реших ,че си се оправил, но явно не! "Бивш наркоман или обратен няма" Това го е казал народа, та и ти си оставаш същия! Хайде пак в почетния списък и този път завинаги! "Легенда" дето питаше ама защо се държите така с мене? Аз какво правя?.... :lol6:

Истината човече, истината засяга. Аз не съм написъл нищо лошо.

на 12.04.2024 г. в 14:55, piх3l написа:

Разни секти обещават да ни изкарат от ЕС и NATO, което автоматично ни връща обратно към мизерията. При най-малката възможност да се случи подобно нещо, населението ще се стопи до процента, който милее за руско господство и от България ще остане само земята. Едва ли има нормални хора, които биха предпочели да останат тук и да тънат в мизерията, в която тънат руснаците.

От сегашната мизерия няма по-голяма мизерия. Освен материална бедност, имаме и духовна бедност. Всеки иска да е робот, никой не иска да е човек.

преди 1 час, АСПЕКТ написа:

От сегашната мизерия няма по-голяма мизерия. Освен материална бедност, имаме и духовна бедност. Всеки иска да е робот, никой не иска да е човек.

Друго си е 70% да живеят под прага на бедност и да го представяш за "добре".

Сега всеки сам избира какво да работи и какъв да е. През соца хората са нямали право на избор. 

Разбирам няколкото потребители, които със зъби и нокти защитават онези мрачни времена. Вероятно го правят защото през соца са били "някои", били са нещо, а сега са нищо!

През комунизма им е било хубаво, но не осъзнават факта, че на обикновените хора не им е било хубаво и са мизерствали. Може би това е и една от причините за да са харесвали комунизма. Имали са връзки със партията, това им дава власт и предимства пред обикновените хора, а сега не им е комфортно, трябва да работят за да имат. Не могат да крадат вече, никой не ги уважава, нямат никакво предимство пред обществото, опрлакват се и искат онези времена да се върнат. Искат не защото мислят за хората, а мислят само и единствено за тях си, те да добре, да имат власт и всички да се съобразяваме с тях!

Ще завърша със една стара Българска поговорка, "сития на гладния не вярва"!

преди 1 минута, Звяра! написа:

Сега всеки сам избира какво да работи и какъв да е. През соца хората са нямали право на избор. 

Разбирам няколкото потребители, които със зъби и нокти защитават онези мрачни времена. Вероятно го правят защото през соца са били "някои", били са нещо, а сега са нищо!

През комунизма им е било хубаво, но не осъзнават факта, че на обикновените хора не им е било хубаво и са мизерствали. Може би това е и една от причините за да са харесвали комунизма. Имали са връзки със партията, това им дава власт и предимства пред обикновените хора, а сега не им е комфортно, трябва да работят за да имат. Не могат да крадат вече, никой не ги уважава, нямат никакво предимство пред обществото, опрлакват се и искат онези времена да се върнат. Искат не защото мислят за хората, а мислят само и единствено за тях си, те да добре, да имат власт и всички да се съобразяваме с тях!

Ще завърша със една стара Българска поговорка, "сития на гладния не вярва"!

Повечето които искат соца са мрънкащи неможачи, които наистина смятат, че с целуване на правилните задни части и ръце ще им върже в живота. Пример за това са някои от копейките тук, само целуват задни части по цял ден с копи пейстове и се надяват да са късметлии на есен.

А немрънкащите можачи се приспособяват във всякаква среда.   И като за награда им спускат соцутописти като Кирчо и Кокорчо.

Ето ви го комунизма, разказан от заклета комунистка, разказва и описва мизерията и твърди, че не се чувствала бедна? :angry:

преди 26 минути, Anneliese написа:

50 хиляди лева? Направо отвратително. Държавата пари е имала, ама не за селяните. Добре, че после нещата са се променили. А не е изключено да се променят и пак. Да ви видя тогава как ще се хилите.

В селото, в което съм израснала - Боровци, е имало евреи. Селяните са ги пазили, даже са ги и крили. И на партизаните са помагали, носили са им храна.

Мога да се похваля, че за разлика от повечето хора произлизам от честно и почтено семейство и род. Да бабите и дядовците ми са били бедни, живяли са в бедни, схлупени селски къщи (които, когато бях малка, ги нямаше вече). След девети, на мястото на старата им къща, бащата на баба ми по бащина линия, построил чисто нова къща за семейството си. С две спални, кухня, малка баня с тоалетна, коридор, стълби и мазе. Тогава дали възможност и на селяните да си купят парчета земя, на която днес са дворовете им. Аз с изненада преди време научих, че пътеката, минаваща през празната ни сега градинка (няма кой да я обработва вече), някога това е била селската улица. Даже не го знаех. Изведнъж ми светна и горе - долу си представих как е изглеждало селото без оградите и днешните големи селскостопански дворове. За съжаление, няма снимки на Боровци от началото на века, но си го представих как е изглеждало - със схлупени къщички с една или две стаи, малка градинска лехичка за зеленчуци и друг за цветя и пътеките, които са били уличките на селото, а то е било просторно. След девети модернизират селото - правят истински улици и ги асфалтират, хората си събарят схлупените къщурки и си строят  истински къщи с по - 3 - 4 стаи, сдобиват се с големи дворове за зеленчуци и цветя, построяват си обори и се сдобиват с домашни животни............ За съжаление, прадядо не е могъл да се нарадва истински на къщата, починал е след няколко години, от сърце, млад човек. Баба много се гордееше с къщата, аз също, след като чух историята. Също така всички жители на селото се сдобиват и със собствени кладенци, също така с водоснабдяване и канализация, прокарва се електричество, телефони и телевизори, някои си построяват и гаражи към къщите. Селското училище, което е било едноетажно, го правят двуетажно, а когато бях малка, го разширяваха (то е до детската градина, в която ходех и затова знам). А пък сградата на детската градина е била дом на мои роднини, леко заможни, роднината кмет я дарява на селото за детска градина. Като бях дете, не го знаех този факт. Също така при "лошия" социализъм построяват универмаг или казано на модерен език - търговски център. Аз съм ходила с баба в него като малка. На партера продаваха хляб, там беше и ресторанта, също и един смесен магазин, там се продаваха домакински потреби . Горе имаше дрехи, платове, играчки..............там съм била само веднъж............ Читалището работеше, както и библиотеката, поща нямахме, имаше само пощенска кутия на сградата на кметството.  Нашето селско стопанство беше най - голямото в селото - имахме много овце, кокошки и петел, прасе. При демокрацията си взехме и крави. Дядо беше овчар и пасеше овцете на цялото село, в нашия двор привечер падаше голямо доене на овце, имаше много мляко. Хората плащаха на дядо, че им пасе овцете, май и за млякото. Имаше много и за нас, с част от него баба правеше домашни сирене и кашкавал. Овцете ги отглеждахме за мляко, месо и вълна, имахме и овни и агънца. От вълната баба правеше прежда и зимно време плетеше. Плетеше дрехи за всички от семейството. Аз и помагах с преденето, но и доста си играех с кълбетата, като същинска котка.:giggle1: Прасето го гледахме за малки и за месо, а кокошките и петела - за месо и яйца. В градината отглеждахме малко зеленчуци - краставици, домати, картофи, праз лук, имахме и малко плодове. Имахме си черешово дърво, ягоди, малко лозенце + асма. Когато имаше авария и нямаше вода, си носехме от кладенеца - доста студена, но прясна и вкусна. Имахме и много цветя - кокичета, нарциси, зюмбюли, лалета, гербери........... А отвън, на къщата имаше орех. Отделно на нашата улица, по - нагоре имахме още една, по - голяма зеленчукова градина, а извън селото имахме и едно по - голямо лозе. От него дядо правеше домашно вино, в мазето имахме малка тайна стаичка, където стоеше бъчвата. Имахме цяла една голяма стая в мазето за зимнина. Цяло лято се правеше зимнина - компоти, консервирано месо, лютеница, кисели краставички........... От магазина купувахме само хляб, масло и колбаси, другото сами си го произвеждахме. Приятели и познати на баба и дядо ни носеха плодове, нашите също, най - често мъкнеха лимони, мандарини, портокали и банани. Мандарини и банани не ям, а портокалите - само на прясно изцедено сокче. Лимони също не обичам. От магазина баба ми взимаше и бисквити, след градина най - любимото ми нещо беше да си седна на дивана в коридора, който ни служеше за кухня и всекидневна и да си отворя пакета, да изям три- четири бисквити. Имах си традиция и за закуска - палачинки с чаша прясно мляко. Помня, че хората бяха доволни от живота и не се оплакваха. Сплотени, помагат си.........Баба много чистеше и готвеше, въпреки болния си крак. Имаше пералня, от онези, кръглите, но много танцуваше, та предпочиташе да пере на ръка. Израснах с дрешки, прани на ръка с домашно направен сапун. Нямахме бойлер ( не знам защо) и в за коритото (баба ме къпеше в спалнята, защото там е топло), се топлеше вода в една огромна синя тенджера върху печката на дърва. Кухнята я ползвахме само лятото, че там нямаше отопление, по празниците държахме елхата върху масата там. Иначе в кухнята си имаше и електрическа готварска печка, и хладилник, и скаричка за сандвичи. Отоплявахме се с печки на дърва, дядо ги режеше на по - малки на една режеща шумна машина, после ги подреждаше под навеса до една стена. Имахме си телефон, радио и цветен телевизор. Имахме и гараж, дядо даже имаше кола, но не я помня много, помня я само, когато я продаде. В гаража после си държеше трактора и разни инструменти. У нас беше чисто и светло. Не знам какви пенсии са взимали, но живеехме прилично. Баба ми е работила в стопанството, забравих абревиатурата, а дядо е бил пожарникар в горското тук, в Берковица. Бедни не сме се чувствали, имахме си всичко. Празнувахме и християнските празници Бъдни вечер, Великден, Гергьовден, Димитровден (дядо имаше имен ден). Баба ме научи да вярвам в Бог.Със сестра ми сме кръстени заедно през 1987 година в Клисурския манастир. На църква отидох обаче чак в трети клас. Помня, че имаше пощальонка тогава, получавахме вестници. Помня "Работническо дело" и още един, ама не помня кой.Баба ги използваше за покривки на кухненската секция и за опаковане на храна за дядо сутрин, како и за ядене, докато сме на лозето. Храната тогава беше истинска и вкусна. А от другата ми баба съм получавала телеграми за всеки мой рожден ден, докато я имаше тази услуга.

Това ли искате да се върне? Пак да живеем мизерия и бедност, да доим овцете всяка вечер, да се мием със правен сапун? :angry:

преди 8 минути, Звяра! написа:

Ето ви го комунизма, разказан от заклета комунистка, разказва и описва мизерията и твърди, че не се чувствала бедна? :angry:

Това ли искате да се върне? Пак да живеем мизерия и бедност, да доим овцете всяка вечер, да се мием със правен сапун? :angry:

Ето ви и за демокрацията от последните часове новина.

Сигурно ще го порицаят строго и ще обещае че няма да прави повече така?

Цитат

Непълнолетен криминално проявен нападна пенсионер в дома му във Врачанско и отмъкна последните му 60 лева. Крадецът нахлул в къщата на Игнат Петров в село Баница посред бял ден. Потърпевшият получава 523 лв. пенсия. Нападението било в 11:15 часа. Чул как крадецът отваря вратата. След това го ударил в лицето. Непълнолетният взел палтото му с последните му пари. Игнат Петров познава нападателя. Това предаде 

https://www.vesti.bg/bulgaria/tijnejdzhyr-napadna-pensioner-vyv-vrachansko-otkradna-poslednite-mu-60-lv-6196265

преди 21 минути, Звяра! написа:

Не просто искат това, искат да видят първо как България гори стъпкана от червената армия, после да настанят простаци като тях в буржоазните жилища и да раздадат на такива като тях скъпите капиталистическите дрехи, посуда и играчки отнети насила от "буржоазните врагове", за да им се порадват и те. После като окрадат, изплюскат каквото има и го разсипят тотално ще дойде истинския обществен колабс, а именно развитото социалистическо общество с цървул за диктатор и много прости хора прикоткали се около него и цялата тази просташка сган ще се крепи с много насилие в милицията като милиционерите ще бият всякакви, лекари, учители и т.н. интелектуалци, защото знаят че ако бият по-силно с палките в бъбреците и ребрата, ще могат да вземат от милиционерския участък колело Балканче, което ще подарят на децата си вкъщи + ще им занесат по още няколко корекомски киндер сюрприз яйца. 

Аз имам един въпрос:

След като всички пенсионери ревете, че са ви малки пенсиите и не ви стигат за да изкарате месеца от къде ги взимате тези 10-20 десет, двадесет хиляди лева за да ги изхвърлите през балкона?

преди 12 минути, Звяра! написа:

Бедност е да нямаш дом. Да нямаш дрехи и обувки. Да нямаш достъп до здравеопазване и образование. Да нямаш какво да ядеш.

Домашният сапун тогава не беше мизерия. Да, баба можеше и да помоли тати да и носи сапуни от Берковица. Но тя и дядо не бяха такива хора. Не бяха материалисти. Не са молили дори за банани и портокали.

Истинска мизерия са преживяли през царското време.

Ако ти си имал префърцунени баби и дядовци...........съжалявам те. Научили са те само на материализъм.

преди 16 минути, Звяра! написа:

Аз имам един въпрос:

След като всички пенсионери ревете, че са ви малки пенсиите и не ви стигат за да изкарате месеца от къде ги взимате тези 10-20 десет, двадесет хиляди лева за да ги изхвърлите през балкона?

Това са все недекларирани доходи. В банките има правило като се тегли голяма сума пари да се пита с каква цел, тези пенсионери със страх в очите и треперещи ръце едва ли отговарят без проблем, освен ако мафиотите не са ги предварително подготвили какво ще отговорят. И пак ще е много съмнителна актьорската игра на пенсионер докато тегли такива пари и отговаря с подготвен отговор. Та мен ме кара това да си мислия, че са недекларирани, за да може в повечето случаи да няма кой да спре бабата или дядото на касата на банката. И тези недекларирани доходи в дюшеци и т.н.. са най-вероятно суми, които децата на тези хора им пращат от чужбина. Тези червени бабки и дядовци нямаше да имат такива пари, ако беше соца със затворените граници, защото нямаше да има как да се ходи на гурбет в чужбина. 

преди 10 минути, Anneliese написа:

Бедност е да нямаш дом. Да нямаш дрехи и обувки. Да нямаш достъп до здравеопазване и образование. Да нямаш какво да ядеш.

Домашният сапун тогава не беше мизерия. Да, баба можеше и да помоли тати да и носи сапуни от Берковица. Но тя и дядо не бяха такива хора. Не бяха материалисти. Не са молили дори за банани и портокали.

Истинска мизерия са преживяли през царското време.

Ако ти си имал префърцунени баби и дядовци...........съжалявам те. Научили са те само на материализъм.

За теб едни обувки ако са богатство наистина нямаш право да се обаждаш в политическите теми. Малко хора знаят какво е бедност като в Африка и мрънкат за диктатура. Причината е че са прости хора и се връзват на политици, които им обещават хляб да тече по улиците и не разбират дали са реално бедни или не, просто гледат тези които имат и понеже са прости си мислят, че хората трябва да са равни и някой им е длъжен на тях както ти смяташ, че някой ти е длъжен на теб, и се озлобяват срещу имащите и можещите и искат от тяхното. Колко хора днес в България изпитват истинска "африканска" бедност?

преди 17 минути, AAUUXX написа:

Ето ви и за демокрацията от последните часове новина.

Сигурно ще го порицаят строго и ще обещае че няма да прави повече така?

https://www.vesti.bg/bulgaria/tijnejdzhyr-napadna-pensioner-vyv-vrachansko-otkradna-poslednite-mu-60-lv-6196265

И какво трябва да значи това, че преди е нямало престъпност ли?

Докладите на МВР от преди '89 са достатъчно красноречиви.

преди 3 минути, BANKATA написа:

Ти ако мислиш, че четат доклади от преди 89-та... Нищо не четат, всичко което вярват е вяра с религиозен плам и никакъв интелектуален пълнеж. Човек който смята, че чуждото е общо и му принадлежи по право и смята със сила да си го връща "това негово си право" не е съвсем с всичкия си.

Давате ли си сметка, че обсъждате несъществуващи човешки групи. Няма такива хора, каквито описвате. Това са някакви фантазми. Реалността не е такава. 

току-що, Toto2 написа:

Давате ли си сметка, че обсъждате несъществуващи човешки групи. Няма такива хора, каквито описвате. Това са някакви фантазми. Реалността не е такава. 

Кои са тези хора и коя несъществуваща човешка група обсъждат? Включваш се от нищото и не цитираш някого конкретно, т.е. ти обсъждаш някаква несъществуваща група сега.

преди 14 минути, Гражданин написа:

Кои са тези хора и коя несъществуваща човешка група обсъждат? Включваш се от нищото и не цитираш някого конкретно, т.е. ти обсъждаш някаква несъществуваща група сега.

Е кво да те цитирам? Ти си знаеш кви щуротии драскаш. Глупост до глупост дрънкаш и се мислиш за велик. Ми не, не си. Просто лицемер.

преди 6 минути, Toto2 написа:

Е кво да те цитирам? Ти си знаеш кви щуротии драскаш. Глупост до глупост дрънкаш и се мислиш за велик. Ми не, не си. Просто лицемер.

Защо да съм лицемер? Аз ли харесвам ГЕРБ и после ходя да подгъзувам на Костадинов или май ти беше този?

преди 30 минути, BANKATA написа:

Имало е престъпност ,но закона беше строг с такива и ги превъзпитаваха в специализирани институции за това.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 1

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.