Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Истината за Социализма: Да, тогава беше по-добре отколкото е сега!

Featured Replies

току-що, IvanKirov написа:

Като не ти изнася и било фейк. На съученик родителите бяха чистачка и техник в училище. Той ми е разправял, че вземат някви смешни суми.

Питай и колегата си @miro20за сайта дали не е фейк живял съм тогава за разлика от теб и знам какви бяха цените

• Отговори 45,9k
  • Прегледи 1,5m
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• По времето на социализма имало опашки за хляб. Колкото и да е странно понякога заради глупости при соца и това ставаше. Примерно от 1988 до 1993 живях в квартал. Владиславово и там някакъв "умник" беш

• Без коментар.... Само да питам: Вие ,младите какво точно направихте за България,че имате право да ръсите простотии за бащите и дядовците си!?

• @dimy Не знам в кой град си живял, но  в моят малък, провинциален бе така: След училище ходих да се редя за хляб, даваха максимум 2 бр. или средно по половин хляб на член семейство. За месо бе су

Публикувани изображения

преди 3 минути, ncl написа:

Точно това е интересното. Не си чел договора, но категорично твърдиш, че е нарушен от Газпром. А ако има клауза в договора, която разрешава тази смяна на валутата? Тогава кой ще е нарушил договора?! За тези неща си има предвиден арбитражен съд, който да прегледа договора и да се произнесе кой крив, кой прав. Дотогава всичко са спекулации. Всеки може да твърди каквото си поиска...

Ти не си чел също, не си чул също, няма никаква такава информация но ти просто предусещаш. Ако имаше такава клауза, отдавна щеше да е сведено до знанието на руските тролове и да сте го написали стотици пъти.  Та аре у лево. Неинтелигентен рашистки трол.

преди 2 минути, IvanKirov написа:

Кьорав ли си линка! Фейк било! Като ти разправям, че с даскалска заплата, нямахме цв. телевизор и пералня... Немотията лично я помня.

и да крещиш и да не крещиш информиран.нет е известен фейк сайт

преди 2 минути, novaki написа:

Питай и колегата си @miro20за сайта дали не е фейк живял съм тогава за разлика от теб и знам какви бяха цените

Заплатите преди 70-те са били много ниски, баба ми лично ми е разправяла, 20 стинки надница, цял ден я юркат да работи на собствените си ниви. Бой с тоягата да влизат в ТКЗС, после гърч!

преди 1 минута, novaki написа:

и да крещиш и да не крещиш информиран.нет е известен фейк сайт

Точно. Като проруски фейкомет. Така, че няма как да го обвините към прозападна пропаганда в ущърб на Соца.

преди 1 минута, IvanKirov написа:

Заплатите преди 70-те са били много ниски, баба ми лично ми е разправяла, 20 стинки надница, цял ден я юркат да работи на собствените си ниви. Бой с тоягата да влизат в ТКЗС, после гърч!

За в ТКЗС съм съгласен че заплатите бяха ниски 

За в ТКЗС съм съгласен че заплатите бяха ниски 

Е тогаз кви фейкове ми разправяш? Ако си бил партийно чеденце, то е друго нещо. Нас селяните ни бяха натикали в предпоследна каста, щото сме родени на село. Тъй го разбираха равенството. Диктатура на пролетариата.

току-що, Митко Вълчев написа:

Точно. Като проруски фейкомет. Така, че няма как да го обвините към прозападна пропаганда в ущърб на Соца.

Сега стана про руски ,а дали е така я провери 

преди 1 минута, ncl написа:

Ами да е учила...

Работа за инженери... нямаше много на село.

Е тогаз кви фейкове ми разправяш? Ако си бил партийно чеденце, то е друго нещо. Нас селяните ни бяха натикали в предпоследна каста, щото сме родени на село. Тъй го разбираха равенството. Диктатура на пролетариата.

разправям ти че сайта е фейк .Баща ти и майка ти в ТКЗС ли са работи ли

Работа за инженери... нямаше много на село.

Бедният човек е беден в главата, нали така беше?!

преди 34 минути, IvanKirov написа:

Инак да, много евтино било. Инженер почвал със 120 лева, и до пенсия я стигне 250, я не. 5 мин. заплати.

Ся с 5 мин. заплати, около 3500 лева, трудна работа за някой със стаж. Изкушават ни с 85 000 евро на година, ама баш сега не ми се сменя работа, че да се пробвам. Повечето им технологии ги знам.

Иванка не се научи поне да лъже по-умерено. Браво за усилията .Минус 2 за краен резултат . Майка ми работеше в инженерен корпус на голямо предприятие . Заплатата и бе над 130 лева всички месечни сметки сумарно под 9 лева и стотинки. Говорим за вода ,телефон и електроенергия .През тези години нямаше интернет и други екстри .Хайде сега да направим елементарна калкулация на мин. заплата .Как точно 5 ще са сумарно 3500 левчета ? Там се начисляват удръжки ,здравни осигуровки , данъци .Забравих да допълня само в такива ДемУкрации , като България има данъци върху мин. заплата . В икономически развити държави не съществува подобен идиотизъм . Дори години наред се опитват и да премахнат клас и прослужено време към въпросните заплати. Разбираемо е за асоциациите на работодателите да не желаят да плащат някакви мизерни 7 ,8 - 10 лв. допълнително към възнаграждението.  :cheers:

преди 8 минути, novaki написа:

разправям ти че сайта е фейк .Баща ти и майка ти в ТКЗС ли са работи ли

Kво общо има едното с другото?

преди 5 минути, ncl написа:

Бедният човек е беден в главата, нали така беше?!

Точно така! Ако беше соц пак щях да съм инженер, ама на даскалска заплата. Нещо като 1500 лева сегашни. Добре, че соца го няма, да дишаме спокойно!

преди 2 минути, V_A_G_A_B_O_N_D написа:

Иванка не се научи поне да лъже по-умерено.

130 кинта... за инженер. Май съм се олял, излъгал съм вярно, без да искам. Кви 250 лева за инженер, бой у мизерията, 4 месеца блъскаш за компютър Правец, ако се научиш да фотосинтезираш!

току-що, ncl написа:

А сега колко струва подобен компютър?

По 500 лева са антики Правец, ако работи. Дънна платка продават за 60 лева.

Върши ми работа днес, компютър за 1000 лева нов. Верно съм на луксозна машина, ама и  с малко може.

Или викаш тогавашните инженери са богове, без компютри смятат 🙂

Kво общо има едното с другото?

На единя ден казваш че не са дали на вашите да купят апартамент в голям град .На другия ден разправяш че сте нямали пари за цветен телевизор и пералня кое от двете е вярно?

Тъй като се цитират цифри ,а спомените поизбледняли си направих труда да намеря такива за няколко на брой продукта.

Цитат

Цена на 1литър прясно мляко

При социализма: - 30 стотинки.

При демокрацията: - 1,70 лева.

Цена на 500g кисело мляко

При социализма: произведено от краве мляко - 23 ст.

При демокрацията: Кисело мляко-сурогат - 1 лев.

Цитат

Цена на хляб

При социализма: Цена на 1kg "Типов хляб" - 15 стотинки, "Хляб Добруджа" - 26 ст., "Бял хляб" - 30 стотинки.

При демокрацията: хляб - 1,50 лева.

Цитат

При социализма: баничка със сирене - 10 стотинки.

При демокрацията: баничка с извара - 1 лев.

Цена на кифла с мармалад

При социализма: - 10 стотинки.

При демокрацията: - 1 лев.

Цена на локумена вафла

При социализма: - 5 стотинки.

При демокрацията: - 40 стотинки.

Цена на сладолед

При социализма: сладолед от краве мляко и сметана - 20 стотинки.

При демокрацията: сладолед-сурогат,

произведен по химичен път (растителна сметана, палмово масло и синтетични аромати), в лъскава опаковка с надписи с латински букви - 2 лева.

Цитат

Цени на риба и месо:

Цена на 1kg риба Цаца (Копърка)

При социализма: - 60 стотинки.

При демокрацията: - 3 лева.

Цена на 1kg риба Скумрия

При социализма: - 1,60 лева.

При демокрацията: - 7 лева.

Цена на 1kg риба Сафрид

При социализма: - 1,40 лева.

При демокрацията: - 7 лева.

Цена на 1kg риба Мерлуза

При социализма: - 1,20 лева.

При демокрацията: -

Цена на 1kg свинско с кости (котлет)

При социализма: - 2,60 лева.

При демокрацията: - 8 лева.

Цена на 1kg свинско шол

При социализма: - 4,50 лева.

Цена на 1kg свинско бон филе

При социализма: - 7 лева.

Цена на 1kg луканка

При социализма: - 6 лева.

При демокрацията: - 20 лева.

Цена на яйце от кокошка

При социализма: - от 8 ст. до 10 стотинки.

При демокрацията: - 40 стотинки.

Цялата статия и на всички продукти със сравнени цени може да видите от линка.

3500 ми взеха нов лаптоп, изрично настоях да не плащат за гейм видеокарта.

Ха калкулирай го сега по цени по соца!

викаш

Казвам, че толкова е адекватно и сравнението с телевизорите тогава и сега.

На единя ден казваш че не са дали на вашите да купят апартамент в голям град .На другия ден разправяш че сте нямали пари за цветен телевизор и пералня кое от двете е вярно?

И двете. Хем пари няма, хем не дават да се купува. Дори с кредит не дават, зарад жителството.

3500 ми взеха нов лаптоп, изрично настоях да не плащат за гейм видеокарта.

Ха каллулирай го сега по цени по соца!

Кой, вашите?! Как може да сравняваш така нещата не знам...

току-що, ncl написа:

Кой, вашите?! Как може да сравняваш така нещата не знам...

Eм пита ме колко струвал компютър. Под 1 заплата ми е. По соца блъскаш 3-4 месеца, и то за най-евтиния. 16 битовия е струвал колкото нов Москвич.

преди 46 минути, IvanKirov написа:

Като ви го зачукам с линк за доказателство, и току се умълчите, до другия ден.

На този лаф Миро държи правата,

Айде ся коментирай това, по добре или по лошо е ?

Цитат

Цена на комунални услуги:

Цена за отопление на ТЕЦ:

При социализма: 20 лева на месец, без топломер

и енергоспестяващ регулатор. Температурата в жилищата се регулира чрез отваряне на прозорците.

При демокрацията: 250 лева на месец с топломер

и регулатор.

Цена на електроенергия:

При социализма: 1kWh - 1,5 ст./нощна тарифа, 2,5 ст./дневна тарифа. При социализма електроцентралите са държавна собственост.

При демокрацията: 1kWh - 14 ст./нощна тарифа, 21 ст./дневна тарифа.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.