Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Истината за Социализма: Да, тогава беше по-добре отколкото е сега!

Featured Replies

Кървавият 1 февруари 1945 г. - 80 години от незаконния "народен съд", унищожил политическия, стопански, военен и интелектуален елит на България

Почитаме паметта на жертвите на комунистическия режим

Около 200 души от осъдените на смърт са избити още преди съдебните процеси. Против всякакви принципи в правото "народния съд" узаконява тези убийства, извършени в първите месеци след 9 септември 1944 г.

Чрез "народния съд" са конфискувани над 200 предприятия, както и огромен брой недвижими имоти и вещи. Изселени са 4325 семейства на близки на осъдени, като броят на членовете им възлиза на близо 12 000 души. "Народният съд" е не само създаден в нарушение на тогавашната Търновска конституция като извънреден съд, който тя не позволява, но и размерът и броят на присъдите се диктуват от съветски гражданин и комунистически и коминтерновски функционер Георги Димитров.

• Отговори 45,9k
  • Прегледи 1,5m
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• По времето на социализма имало опашки за хляб. Колкото и да е странно понякога заради глупости при соца и това ставаше. Примерно от 1988 до 1993 живях в квартал. Владиславово и там някакъв "умник" беш

• Без коментар.... Само да питам: Вие ,младите какво точно направихте за България,че имате право да ръсите простотии за бащите и дядовците си!?

• @dimy Не знам в кой град си живял, но  в моят малък, провинциален бе така: След училище ходих да се редя за хляб, даваха максимум 2 бр. или средно по половин хляб на член семейство. За месо бе су

Публикувани изображения

току-що, БаалБек написа:

унищожил политическия, стопански, военен и интелектуален елит на България

Пак да задам въпроса си - кой е тоя "политически, стопански, военен и ИНТЕЛЕКТУАЛЕН елит на България". Говори ми конкретно... С имена. ;)

Цитат

Днес си припомняме и почитаме онези, които паднаха на жертвеника на тоталитарната власт и съветското робство.

Виновни за това, че са изпълнявали дълга си към родината като офицери, полицаи, държавници, съдии.

Виновни, че са били предприемчиви.

Виновни че са били религиозни.

Виновни, че не са искали да бъдат превръщани от българи в македонци или от турци в българи.

За да бъде установена тотална власт и да бъде създадена тоталитарна реалност и тоталитарен човек, трябва да бъде унижожено както политическото и нравственото, така и историческото съществуване на човека.

Паметта за осъдените от „народния съд”, убитите без съд и присъда, захвърлените в концлагерите и затворите на комунизма, както и паметта за  изтезаваните и убитите заради българското си съзнание в Македония е история, без която няма бъдеще.

преди 6 минути, communismatic написа:

Говори ми конкретно... С имена.

Ей сега...само да им намеря и ЕГН-тата и почвам.;)

преди 1 минута, БаалБек написа:

Ей сега...само да им намеря и ЕГН-тата и почвам.;)

Т.е. ти твърдиш нещо (при това над 10 пъти), което не си в състояние, да го докажеш!? И за какво го пишеш тогава?! 😆😆😆

преди 4 минути, communismatic написа:

Т.е. ти твърдиш нещо (при това над 10 пъти), което не си в състояние, да го докажеш!?

Отиваш при фактите, тоест при архивите. Четеш ги, записваш си каквото е нужно и се самоопровергаваш?

Анадъмо?

преди 1 минута, БаалБек написа:

Отиваш при фактите, тоест при архивите. Четеш ги, записваш си каквото е нужно и се самоопровергаваш?

Анадъмо?

Aз документите много добре ги знам, там е работата, че ти не ги знаеш. Питам те от тия, които са осъдени, кой е "елит"? Какво е направил за България, че да е "елит"? Да задам още 20 пъти въпроса си, ако трябва? Виждам, че ти са много сложни нещата? И щом не можеш, да отговориш, какъв е смисъла, да си пляскаш тия простотии? Колкото там да се намираш на приказка?

преди 18 минути, communismatic написа:

кой е тоя "политически, стопански, военен и ИНТЕЛЕКТУАЛЕН елит на България

Ако си беше направил труда да прочетеш статията от линка нямаше да питаш такива глупави въпроси на недорасъл и пъпчасал пубер.

Ето част от разстреляните на 1 срещу 2 февруари 1945 г. държавници и военни:

Принц Кирил Преславски - регент, брат на цар Борис III
Проф. д-р Богдан Филов - историк, археолог, регент, бивш министър-председател
Генерал-лейтанант Никола Михов - регент и военен министър
Проф. Александър Станишев - български хирург, лекар и учен със световна известност, министър на здравето
Димитър Шишманов - дипломат, министър на външните работи
Д-р Иван Вазов - племенник на Иван Вазов, капитан - командир на Балканския полк, герой от войните. Носител на три кръста "за храброст" и орден "Австрийски орел".
Д-р Иван Бешков - брат на художника Илия Бешков. Герой от Първата световна война, с два ордена "За храброст", депутат, министър на земеделието.
Александър Сталийски - виден юрист, министър на правосъдието
Д-р Борис Йоцов - учен, министър на просвещението
Инж. Борис Колчев - министър на железниците, пощите и телеграфите
Павел Груев - началник на дворцовата канцелария
Ген. Теодоси Даскалов - български офицер, герой, носител на всички отличия на Царство България, министър на войната, внук на Бачо Киро
Генерал-лейтенант Руси Русев - военен министър
Генерал-лейтенант Константин Лукаш - глaвен инспектор на войската и началник на щаба
Генерал-лейтенант Никола Стойчев - командир на Трета българска армия
Генерал-лейтенант Атанас Стефанов - командир на Четвърта българска армия
Генерал-лейтенант Никола Наков - командир на Първа българска армия
Генерал Никола Жеков - командващ българската армия през 1915-1918 г.
Генерал-лейтенант Димитър Айранов - командир на ВВС
Контраадмирал Асен Тошев - командир на Морските войски
Ген. Борис Димитров - герой от войните, един от основателите на Военното училище. Признат за най-ерудирания български офицер след 1939 г.

преди 18 минути, communismatic написа:

Пак да задам въпроса си - кой е тоя "политически, стопански, военен и ИНТЕЛЕКТУАЛЕН елит на България". Говори ми конкретно... С имена. ;)

Тия които  са били с хитлер конкретно по времето на ВСВ. Чийто предци през времената на османското иго, са се умилквали на османците. Основно, това са чорбаджиите.

преди 11 минути, БаалБек написа:

Ако си беше направил труда да прочетеш статията от линка нямаше да питаш такива глупави въпроси на недорасъл и пъпчасал пубер.

Ето част от разстреляните на 1 срещу 2 февруари 1945 г. държавници и военни:

Принц Кирил Преславски - регент, брат на цар Борис III
Проф. д-р Богдан Филов - историк, археолог, регент, бивш министър-председател
Генерал-лейтанант Никола Михов - регент и военен министър
Проф. Александър Станишев - български хирург, лекар и учен със световна известност, министър на здравето
Димитър Шишманов - дипломат, министър на външните работи
Д-р Иван Вазов - племенник на Иван Вазов, капитан - командир на Балканския полк, герой от войните. Носител на три кръста "за храброст" и орден "Австрийски орел".
Д-р Иван Бешков - брат на художника Илия Бешков. Герой от Първата световна война, с два ордена "За храброст", депутат, министър на земеделието.
Александър Сталийски - виден юрист, министър на правосъдието
Д-р Борис Йоцов - учен, министър на просвещението
Инж. Борис Колчев - министър на железниците, пощите и телеграфите
Павел Груев - началник на дворцовата канцелария
Ген. Теодоси Даскалов - български офицер, герой, носител на всички отличия на Царство България, министър на войната, внук на Бачо Киро
Генерал-лейтенант Руси Русев - военен министър
Генерал-лейтенант Константин Лукаш - глaвен инспектор на войската и началник на щаба
Генерал-лейтенант Никола Стойчев - командир на Трета българска армия
Генерал-лейтенант Атанас Стефанов - командир на Четвърта българска армия
Генерал-лейтенант Никола Наков - командир на Първа българска армия
Генерал Никола Жеков - командващ българската армия през 1915-1918 г.
Генерал-лейтенант Димитър Айранов - командир на ВВС
Контраадмирал Асен Тошев - командир на Морските войски
Ген. Борис Димитров - герой от войните, един от основателите на Военното училище. Признат за най-ерудирания български офицер след 1939 г.

Тъй? По първият въпрос с много голяма трудност, все пак се справи. Така. Вторият ми и най-важният въпрос е... с какво тия хора са "елит"? Какво са направили за благото на българският народ?

Гледам, че ти е доста сложно. Влизам ти в положение малко...

преди 4 минути, communismatic написа:

Вторият ми и най-важният въпрос е...

С какво тия хора са "елит"? Какво са направили за благото на българският народ?

А ти - какво си направил ... за когото и да е, освен за себе си?

току-що, jhoro написа:

А ти - какво си направил ... за когото и да е, освен за себе си?

Жорко пак е традиционно адекватен... 😆

преди 22 минути, communismatic написа:

Жорко пак е традиционно адекватен... 😆

Прочетох нещо, което може и да сте чели, но ми се иска да го споделя.

''Ще си отида от този свят, без да ми е мъчно за него.
Животът не ми носи кой знае какво.
Всичко съм видял, всичко съм изпитал.
Но най-вече мразя сегашната епоха.
Повръща ми се от нея!
Има създания, които наистина мразя.
Всичко е фалш, всичко е подменено.
Всеки се присмива на другия без да се вгледа в себе си!
Няма уважение към дадената дума.
Важни са само парите.
По цял ден чуваме за престъпления.
Знам, че ще напусна този свят, без да ми е мъчно за него!''

Ален Делон  
преди 1 час, communismatic написа:

По-глупав пост не можа ли да измислиш?

Как само си приличате всички тролчета!

Днес е Трифон Зарезан,  а от годините на соца най-велика е Лепа    

преди 1 минута, BANKATA написа:

По-глупав пост не можа ли да измислиш?

Как само си приличате всички тролчета!

Трола е ясно кой е, това си ти. Айде, тогава... щом поста ми е бил "глупав", отговори ми ти. Очевидно Баалбек няма как да отговори, та чакам ти да ми кажеш, какво тия хора са направили за благосъстоянието на българският народ, че да се нарекат "елит". Благодаря...

преди 2 минути, communismatic написа:

Трола е ясно кой е, това си ти. Айде, тогава... щом поста ми е бил "глупав", отговори ми ти. Очевидно Баалбек няма как да отговори, та чакам ти да ми кажеш, какво тия хора са направили за благосъстоянието на българският народ, че да се нарекат "елит". Благодаря...

Сега им търсим  ЕГН-тата.

току-що, BANKATA написа:

Сега им търсим  ЕГН-тата.

Тоя дето мен ме нарича "трол", за пореден път доказа как НЕ е "трол"... 😆😆😆

току-що, attj написа:

Днес е Трифон Зарезан,  а от годините на соца най-велика е Лепа    

Само у Бугарско – у Србия, „брой Иедно” си е Весна.

Сръбките са много,  а Лепа е единствена и неповторима,   ако ще се напиваме с вино   

преди 24 минути, communismatic написа:

Тоя дето мен ме нарича "трол", за пореден път доказа как НЕ е "трол"... 😆😆😆

Това го обясни на родните не ген. Вазов, не на мен. Че нищо не е направил за родината.

преди 1 минута, BANKATA написа:

Това го обясни на родните не ген. Вазов, не на мен. Че нищо не е направил за родината.

Това ли беше? Един пример? И то след половин час мислене? 😆

преди 3 часа, Banesc написа:

бойко е прав че има лош човешки материал

Дааа, точно такъв материал същият събираше по полянки и паланки за своя кабинет!

преди 13 часа, andiay написа:

Салюшъне, ще успееш ли някога да се научиш да разбираш какво четеш?

КФП е консилидирана фискална програма...

Какво е КФН не знам, най-вероятно техническа грешка на авторите на статийката която си цитирал... дали е умишлено или не е без значение...

А КФП е посочено тук (има го като линк в статията) https://www.minfin.bg/bg/news/12913

Е аз нали КФП съм писал, даже ме цитираш?

И ОК, Василев си е мислел само за КФП и веднага му е направило впечатление разликата между приходите за януари 2024 от данъци и осигуровки по КФП и обявената по-малка стойност за приходите в държавния бюджет, добре, така се правело разбираш ли, да се обявяват стойностите по КФП...

А как се прави?

Разбира се, че се обявяват стойностите на дефицита по КФП, защото тези само на държавния бюджет не дават пълната картина. За януари 2024 държавния бюджет е бил на дефицит от 246млн. лв., а консолидираният бюджет е бил на излишък от 423 млн. лв. И изведнъж вместо за дефицит, говорим за излишък. Това е адски подвеждащо и теменужката много добре го знае, но се показват само цифрите, които са им изгодни. Ама тези неща вече ги говорихме, караш ме да пиша едни и същи неща с други думи и повече обяснения само и само да разбереш, или се правиш,  че не разбираш? А този линк от МФ, който за пореден път пускаш само потвърждава написаното и е опит за нескопосано извинение

Що тогава не коментира разминаването в стойността на разходите между тези обявени от Теменужката и онези в КФП за 2024?

Там разликата е още по-внушителна, еле па ку се земат първите посочени данни на Теменужката - при тях разликата е над 1,6 млрд. по-малко в сравнение с тези в КФП за 2024, при коригираната "грешка" - над 800 млн. по-малко разходи....

Василев е един мошеник, салюшъне и знае как да омайва точно таквиз кът теб....

Много добре е знаел какво посочва Теменужката, както и много добре е знаел кво да отговори, за да му вярват таквиз кът теб - хем невежи по темата, хем имащи се за "най-умните и красивите" и безрезервно вярващи на такива като Асен и Ко....

на 31.01.2025 г. в 0:11, andiay написа:

Що не посочва реалната цифра по КФП за приходите, а неква частична?

Абе ти тотално се обърка, това приходи/разходи, май е някаква каша в главата ти. Последно какво искаш да ти обяви Асен Василев и защо трябва изобщо нещо да ти обявява при положение, че не е министър на финансите от почти година? Да ти ги обявява теменугата ама коректно.

Ето ти синтезирано за 2024:

Цитат

На база на предварителни данни и оценки се очаква бюджетното салдо по консолидираната фискална програма (КФП) за 2024 г. да бъде дефицит в размер на около 6,1 млрд. лв. (3 на сто от прогнозния БВП).

Приходите, помощите и даренията по КФП за 2024 г. се очаква да бъдат в размер на около 72,0 млрд. 

Разходите по КФП (вкл. вноската на Република България в бюджета на ЕС) за 2024 г. възлизат на 78,1 млрд. лв., и представляват 95,8 % от годишните разчети към ЗДБРБ за 2024 г.

Източник: Бюджетът за 2024 г. се очаква да приключи на дефицит от 3% от БВП

Ще затваряме ли седянката вече?

Салюшъне, за разлика от теб аз не вярвам на думите на който и да било...

Гледам делата...

А те, делата, категорично говорят, че ППДБ бяха подчинени на Пеевски и го приемаха с ентусиазъм...

Между другото, турското кафе (в Гърция му викат гръцко) ваобще не е мазно, много по-добри вкусови качества има от всеки друг начин на приготвяне на кафе, стига да е приготвено от човек, който знае как....

Това се отнася до всяка една дейност...

ППДБ не знаят... не става дума за кафе....

И викаш, че не си вярващ в лозунги?

Наивността на невежеството е огромна...

Ти си един от тези, които на всеки избор вкарва едни и същи недоразумения в парламента, не се крий зад общото "ние", все едно се отнася до всички...

Лично моят глас не е вкарал никой в парламента, нито пряко, нито косвено...

Съдебна реформа викаш била целта, а?

Благородна цел, нали?

И ка се прай съдебна реформа в некоалиция с хора посочени от твоите партийни кумири като престъпници и с помощта на други, които също бяха посочени като престъпници?

Начи ППДБ ще правят съдебна реформа с цел разбиване на порочния модел "Борисов / Доган / Пеевски" с подкрепата на Борисов, Доган и Пеевски?

Сериозно ли вярваш на това и не усещаш, че те хранят със захарен памук?

Не знам дали сте красиви, но... определено не сте умни....

Комсомолци...

Да оставим настрана лиричното ти отклонение за кефето. В онзи момент, в онази ситуация нямаше как да стане съдебна реформа без гласовете на ДПС. Имаше един изтекъл запис преди това от руди гела, който трябваше да ги омаскари, но всъщност им изписа веждите. Разбира се, изписа им веждите за хората, които сме слушали целия запис (има го в мрежата), а не отделни фрази за "изпиране" и тн., които ти и до ден днешен използваш умело за пред масата (защото масата не слуша 40 минутни записи, тя чете заглавия само). Та в този запис се питаше няма ли така опасност да "изперем" Борисов, на което Кирил или Асен отговаря (цитирам по спомен): Да, сигурно ще изперем Борисов, но ако успеем да си направим съдебната реформа и имаме работещи институции той ще си отиде в затвора, където му е мястото. Та в този запис се говореше и за съдебната реформа и как няма да мине без гласовете на ДПС. Защото тези на ППДН + ГЕРБ не стигаха.

Ма естествено, ка па точно кумирите ти да са отговорни...

За промените в  Конституцията па не са отговорни...

За туй, че избелиха Борисов - пак не са отговорни...

За туй, че дадоха неограничена власт на Пеевски - па не са отговорни...

За туй, че му играеха по свирката и му ближеха трибуквието - па не са отговорни...

За туй, че ви лъжат обаче, вече наистина не са виновни... там сте си виновни вие...

О, повярвай ми, Асен и Кирил не са и никога няма да ми бъдат кумири. Не бих и гласувал за аматьорите от ПП ако не бяха в коалиция с ДБ.

Тцъ, Асен и Кирил загубиха...

В случая България не загуби....

В бюджета не липсват приходи, салюшъне и никога не съм го твърдял...

В бюджета има прекалено много необмислени и вредни за икономиката като цяло разходи....

Това е което твърдя....

Освен планът за възстановяване и развитие има и други програмни фондове на ЕС, по които България требеше да усвои към 35 млрд. лева, а са усвоени по-малко от 10% ...

Цялата финансова политика въведена от Асен Василев е изначално сбъркана и никой не му е виновен...

Напротив, ние губим.

Не си твърдял, че липсват приходи, а че липсват разходи за инвестиции, които да носят приходи.

Кои са вредните за икономиката разходи?

За трети път ще ти го напиша, салюшъне....

18-те млрд. са ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ, какво би се случило, ако в бюджет 2025-а се запазят принципите на бюджет 2024-а като към тях се прибавят увеличение на разходите поради гласувани закони и вноската по стар дълг....

Кое от това не ти е ясно?

Отчет за края на годината още няма....

Последният публикуван отчет е от ноември 2024-а....

Хич не е приятен....

Приходна част...

Разходна част...

image.jpeg.75740f3afb26c18afa18414cc8efe6a0.jpeg

Айде по-горе съм ти го дал

Демек па ретранслираш неща, които не разбираш....

Капиталовите разходи когато се правят с ясна визия и с правилна насока са тези, които създават реална добавена стойност в БВП...

Имаш ли представа, каква е структурата на нашия БВП?

На какво се дължи ръста му?

Ръста на приходите към ноември 2024-а е 8%, ръста на разходите е 15%...

Два пъти близо по-голям ръст на разходите от ръста на приходите...

При това ръста на приходите се дължи най-вече на данъци и осигуровки, а ръста на разходите се дължи най-вече на социални плащания...

Ръста на БВП е 2% и се дължи в огромната си част на потребление, а не на производство - производството дори е с постоянен спад в БВП през последните 4 години, за миналата година спада му е с около 6%....

... и пак, предварителния отчет за 2024 съм ти го дал по-горе

А увеличено потребление знаеш ли до какво води?

До инфлация...

Калкулираната реална инфлация в България за последните 4 години надхвърля 30%...

И това по методиката на НСИ....

Към това добави и постоянното отрицателно външнотърговско салдо...

Това е завещаното от Асен Василев и Ко....

Хахахха овцете ли ще плашиш с инфлация. Пази боже да няма дефлация.

Ех, как пък взе последните 4 години. Годишната инфлация за 2024г. е 2.2% !

Ти смяташ и Ковид периода, когато в цял свят имаше висока инфлация, доста удобно. То и плана за възстановяване за това се казва така. Да се възстанови икономиката след ковида

А за глупостите и неумението на Асен Василев кой ще плаща?

Я цитирай с кои точно мои думи съм се опитал да "внушавам" нещо друго....

...

Цитат

При това тези 3% се постигаха чрез външно и вътрешно кредитиране

Ето ти го цитата. Кредитирането не се смята за приход, за да влезеш в 3те процента, а теглиш кредит за да обслужиш дефицита.

преди 14 часа, andiay написа:

Салюшъне наивен...

Това са нормални практики бре...

Не са незаконни, нито пък се правят само тук...

Франция чрез тях покри критериите за еврозоната....

За пореден път доказваш невежеството си по икономически въпроси...

Ама това твоето са спекулации. На база на какво го твърдиш. Давай пускай информацията, която имаш тук, до медиите...

преди 14 часа, andiay написа:

Тцъ...

Включих се в тоя разговор след намесване на имотите...

И акцента ми не бе цената на имотите...

ахааа, само малко

Цитат

Или как при тези скъпи материали, един тристаен апартамент е струвал 50 средни заплати (горе-долу в началото на 70-те на нашата улица се пръкнаха три пететажни монолитни кооперации, тристаен 90 кв.м. чиста жилищна площ - 6 000 лв.)...

Това е твое мнение ☝️

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.