Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Истината за Социализма: Да, тогава беше по-добре отколкото е сега!

Featured Replies

преди 7 минути, communismatic написа:

Какви са тия инжИнери, бе, Баалбек?!

Правилно насочи темата към грамотността, че в строителството на социализма се изчерпа. 

1.png

• Отговори 45,9k
  • Прегледи 1,5m
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• По времето на социализма имало опашки за хляб. Колкото и да е странно понякога заради глупости при соца и това ставаше. Примерно от 1988 до 1993 живях в квартал. Владиславово и там някакъв "умник" беш

• Без коментар.... Само да питам: Вие ,младите какво точно направихте за България,че имате право да ръсите простотии за бащите и дядовците си!?

• @dimy Не знам в кой град си живял, но  в моят малък, провинциален бе така: След училище ходих да се редя за хляб, даваха максимум 2 бр. или средно по половин хляб на член семейство. За месо бе су

Публикувани изображения

Правилно, да. Чудя се, ако в днешно време трябваше да строим един АЕЦ "Козлодуй"... Те електропреносната мрежа даже не могат, да я поддържат, че зимата сума ти хора стояха на тъмно и студено... Иначе ме кефи как си вярват на тия простотии... 😆

преди 14 минути, communismatic написа:

Какви са тия инжИнери, бе, Баалбек?! Вие пеперастите всички ли сте такива неграмотни... визирам вашия Уидер - Просто Киро.

Киро Парапета не е неграмотен. В долния чат, Лена Бориславова нарочно го заблуди че е допуснал правописна грешка в първото изречение и човека се обърка:

image.thumb.png.3c854357533d3a638f5dddd29924e8df.png

:D

преди 3 минути, Gaming_Solutions написа:

Пак се отпускаш и пак започваш с чаршафите. Нали говорихме за производителността на труда спрямо тази в ЕС. Доразвий си тезата. Колко трябва да е средната пенсия според теб в момента при нашия БВП?

Какво представлява БВП?

И отново избягваш въпроса за данъците....

Нали уж аз съм бягал от неудобни въпроси....

преди 4 минути, Gaming_Solutions написа:

През 2014 г. съотношението на пенсионери и безработни към работещите хора е било 85,5%, сега е 74.4%, така че има и положителна тенденция

Тцъ...

Това се дължи на намаляване на безработицата, а тя вече трудно ще бъде намалена още....

преди 7 минути, Gaming_Solutions написа:

Е как да няма средна европейска? И при все, че даваш Германия за пример, колко е в Германия тогава средната пенсия? 

Всяко осредняване е глупаво, без изравняване на критериите....

Германия изобщо не е за пример към днешна дата...

преди 11 минути, Gaming_Solutions написа:

И пак говориш за теглене на заем за да се плащат пенсии. Това е манипулативно. Заем се тегли за да се покрие дефицита, как реши, че дефицита е за пенсии, само пенсиите ли са разходи.

Естествено, че не само пенсиите са разход....

За да разбереш как увеличението на пенсии и заплати в бюджетния сектор влияят върху дефицита, трябва да сравниш данните за дофинансиране на пенсиите от бюджета + разходите за бюджетни заплати...

Без заем, тези увеличения нямаше и няма как да се покрият от бюджета...

А те не генерират добавена стойност в БВП....

преди 20 минути, Gaming_Solutions написа:

А капиталовите разходи, които за 2025 са планувани да скочат на 15млрд, при положение, че миналата година бяха 10млрд, а заплатите на МВР, които се увеличават с 50%?

Какви ще са плануваните капиталови разходи предстои да разберем...

Това са единствените бюджетни разходи, които имат свойството да генерират реална добавена стойност в БВП в дългосрочен план...

Естествено ако се правят разумно и с цел инвестиция в бъдещето, което ме съмнява... меко казано....

Увеличението на заплатите в който и да е сектор с бюджетна издръжка с подобен размер е глупост, ако се върши без оптимизиране на същия...

Глупостта на Асен е заразна...

преди 31 минути, Gaming_Solutions написа:

Да бе, всяко сравнение с годините преди 89-та е глупаво за теб ако не ти оттърва, защото видиш ли различни времена, но може да сравняме задлъжнялостта тогава със сега.

Задлъжнялостта е ясен и точно измерим критерий....

Отделни цени спрямо доходи не е.... еле па в едни толкова раздалечени във времето и много различни като начин на живот и политическо устройство общества...

преди 40 минути, Gaming_Solutions написа:

Нямам време да продължавам да ти чопля по чаршафите, които пишеш и да ти отговарям на всяка глупост, но ще хвърлям по някой поглед ако пак решиш да прокарваш опорките.

Ти си този, който постоянно се аргументира с опорки и лозунги на определени политици....

Лично мнение нямаш, а препредаваш това, на което си повярвал, без да си намерил време да проучиш дали е така...

преди 45 минути, Gaming_Solutions написа:

Явно имаш форума за ниска топка. В HWBG има силна политическа тема, там със сигурност ще се намерят хора с повече време от мен

Силна политическа тема в български открит форум, а и не само български е невъзможно да има...

Силни такива теми има в специализирани форуми, но там не всеки може да има достъп....

В този форум поне администрацията не се опитва да налага господстваща позиция....

Това, че някъде болшинството от участниците и администрацията споделят твоите убеждения, не означава нищо....

Типичното за вярващите е да търсят само мнения засилващи вярата им...

Аз абсолютно съм на мнението, че по-голямо дъно не е имало изобщо в родната политическа история от 1989-а насам. Вероятно само СДС е било по-голямо разочарование от тия харвардски тъпоъгълници. Бях питал един техен гласоподавател, защо да дам гласа си за тях... Вика ми понеже сме помагали на Украйна, понеже спрели ГЕРБерските кражби, понеже сме щели да влизаме в еврозоната, понеже инфлацията била в норми. Отговорих му "ОК, на следващите избори ще си дам гласа за тях!"... 😆

преди 5 минути, andiay написа:

В този форум поне администрацията не се опитва да налага господстваща позиция....

...

Тук си прав, явно си минал от там 😁

преди 5 минути, Gaming_Solutions написа:

Тук си прав, явно си минал от там

Тцъ, никога не съм и поглеждал....

Съдя по това, кой го хвали....

А щом според теб е по-добре административно да се налага господстваща позиция....

Прав съм за всичко, салюшънче....

За разлика от теб и подобните ти (без значение от убежденията им) не се осланям на вяра...

И още чакам да кажеш що е то БВП и как се формира и кви са разликите в данъците....

Питай някой на който вярваш и после сподели....

на 7.01.2025 г. в 23:57, andiay написа:

Разликата е тая, че прозорците наистина масово се отваряха, еле па там де има парно, или нафтова печка....

Твоите спомени срещу фактите! :popcorn2:

image.png

преди 7 минути, БаалБек написа:

Твоите спомени срещу фактите!

Какво тук ти се привижда като факт, душице?

Казвал ли съм ти, че имаш невероятната способност да издириш най-тъпите пропагандни картинки и да им се кефиш като факти?

Мда, някои хора така и не успяват да надскочат четенето на книжки с картинки....

преди 2 часа, communismatic написа:

Отговор ще получа ли? В смисъл... за периода 1944-1989 съм писал предостатъчно и самият факт, че цялата икономика ни стъпва на всичко построено от соца... Та... дай да видим какво сме постигнали за 35 години преход. Благодаря ти предварително... Нали твърдиш, че другите били постигнали повече. Ето вече сме със Запада, дай да видим какво направихме без руските окупатори за съюзници....

А аз ще получа ли? В "Клуб по дебати" ли така ви учат да отмествате питането? Питах защо е занижен ценз? Никакъв отговор? Защо ти и такива като Кирчо Брейка назидателно сочите с пръст и редите, че соц-а построил? А аз попитах - имаше ли вариант да проверим без соц как щеше да се строи, как щяхме да се образоваме, къде щяхме да бъдем? Ти го замете и пренасочи за следващ период. Та, кой заменя питането и поставя друго?

И аз мога да чакам отговори.

Иначе - наздраве

Отговорих ти - обясних ти ефекта от "занижения" ценз. Обясних ти и какво е наследството от монархията. Това е положението... Пак ти казвам - хубаво е малко да имаш и капацитет, че да вденеш това което ти се пише, щото само правя ненужни движения върху клавиатурата. И освен това, аз не съм твърдял, че соца е "построил". То не е "твърдене", а факт. Това също съм го обяснил. Относно "замитането", аз не съм "замитал" нищо, ти пак не си разбрал, както обикновено. Дадох ти пример с това което дойде след социализма. А именно - нищо не се постигна след 1989-а. Това ти е аналитичен пример с "Какво щеше да стане!?" Успя ли да го разбереш или да опитам още 20 пъти? И ти като Ванката. И двамата сте на едно равнище кажи-речи.

"Клуб по дебати" вика... Пфф... жалка история...

преди 5 минути, communismatic написа:

Отговорих ти - обясних ти ефекта от "занижения" ценз. Обясних ти и какво е наследството от монархията. Това е положението... Пак ти казвам - хубаво е малко да имаш и капацитет, че да вденеш това което ти се пише, щото само правя ненужни движения върху клавиатурата. И освен това, аз не съм твърдял, че соца е "построил". То не е "твърдене", а факт. Това също съм го обяснил. Относно "замитането", аз не съм "замитал" нищо, ти пак не си разбрал, както обикновено. Дадох ти пример с това което дойде след социализма. А именно - нищо не се постигна след 1989-а. Това ти е аналитичен пример с "Какво щеше да стане!?" Успя ли да го разбереш или да опитам още 20 пъти? И ти като Ванката. И двамата сте на едно равнище кажи-речи.

"Клуб по дебати" вика... Пфф... жалка история...

Изобщо не си обяснил нищо! Защо да не си обясним занижен ценз с "изгубени" кадри?

А соц-а е построил у нас, защото никой друг не е можел да строи! От каква позиция можеш да твърдиш, че без соц и братската помощ на СССР у нас щеше е да е по-зле? Да махнем Германия и "план Маршал". Как пък други страни в Европа строяха, образоваха? 

преди 3 минути, parmobil написа:

А аз попитах - имаше ли вариант да проверим без соц как щеше да се строи, как щяхме да се образоваме, къде щяхме да бъдем?

Не, нямало е и не може да има и днес...

Могат да се правят единствено предположения, къде обективни, къде чисто емоционални....

Личното ми мнение е, че за България специално, соц. диктатурата е била необходимия катализатор за ускорен растеж до един момент, после вече се превръща в спирачка, поради изцяло сбърканата си в дългосрочен план икономическа политика...

Без концентрация на силна тоталитарна власт в България през онези години е нямало начин да се ускори растежа й и да навакса донякъде тоталното си и задълбочаващо се изоставане, пазарният принцип не би могъл да го постигне....

Всяка бедна държава, която е успяла да промени положението си е било следствие на диктатура под една или друга форма със засилване на държавното участие в икономическия живот...

преди 5 минути, parmobil написа:

Изобщо не си обяснил нищо! Защо да не си обясним занижен ценз с "изгубени" кадри?

Изгубени не означава избити....

За кметовете е ясна причината - чисто идеологическа...

За даскалите, освен същата, предполагам че е имало значение и необходимата бройка... без да съм сигурен в това...

преди 10 минути, parmobil написа:

А соц-а е построил у нас, защото никой друг не е можел да строи! От каква позиция можеш да твърдиш, че без соц и братската помощ на СССР у нас щеше е да е по-зле? Да махнем Германия и "план Маршал". Как пък други страни в Европа строяха, образоваха? 

"По-добре" и "по-зле" не са обективни категории....

Без СССР и сателитите му, план Маршал едва ли щеше да има....

За кои страни в Европа иде реч?

преди 43 минути, andiay написа:

най-тъпите пропагандни картинки и да им се кефиш като факти?

Е щом социалистическите вестници ги наричаш "тъпа пропаганда" и твърдиш, че не са факти, трЕбе а си мнооо зле. Ама още по-зле са онези, които са те лайкнали.

Нали пишеше за великото социалистическо производство преди 80-те години. За това ли производство става дума, което не си е обновявало машините? Липсвали резервни части? 

image.png

преди 8 минути, andiay написа:

Могат да се правят единствено предположения, къде обективни, къде чисто емоционални....

Личното ми мнение е, че за България специално, соц. диктатурата е била необходимия катализатор за ускорен растеж до един момент, после вече се превръща в спирачка, поради изцяло сбърканата си в дългосрочен план икономическа политика...

Без концентрация на силна тоталитарна власт в България през онези години е нямало начин да се ускори растежа й и да навакса донякъде тоталното си и задълбочаващо се изоставане, пазарният принцип не би могъл да го постигне....

Всяка бедна държава, която е успяла да промени положението си е било следствие на диктатура под една или друга форма със засилване на държавното участие в икономическия живот...

За даскалите, освен същата, предполагам че е имало значение и необходимата бройка... без да съм сигурен в това...

"Личното ми мнение е, че за България специално, соц. диктатурата е била необходимия катализатор за ускорен растеж до един момент, после вече се превръща в спирачка, поради изцяло сбърканата си в дългосрочен план икономическа политика..."

Чисто икономически, изключвам репресиите и липсата на част от гражданските права, щях да се съглася с теб, ако не беше планът Маршал...Изгубили сме много като сме отказали...Изгубила е България...

преди 7 минути, andiay написа:

Без СССР и сателитите му, план Маршал едва ли щеше да има...

Разликата от "едва ли" до "намаше да има" е една страница философстване и творческо писане от теб, мхм...:popcorn2:

преди 1 минута, Мечо Хубавеца написа:

"Личното ми мнение е, че за България специално, соц. диктатурата е била необходимия катализатор за ускорен растеж

И западните страни са на твоето мнение. Дори и японците. Без диктатура нищо няма ускорен растеж. Ресурсите, които ти наливат нямат значение. 

току-що, Мечо Хубавеца написа:

"Без СССР и сателитите му, план Маршал едва ли щеше да има...."                                                                                             Дори и тъй да е, какво променя нещата? България отказва. 

преди 8 минути, andiay написа:

Не означава избити, но и не означава неизбити. Неподходящи е след това.

Разбира се, че са субективни категории. И затова не приемам "ние ви построихме". Защото никой не може да каже какво щеше да бъде без "братската" помощ. Нея, помощта я имаме, но с какво можем да я съпоставим?

За Дания и Норвегия, примерно, които са били окупирани по немско и после не са се радвали на братска СССР подкрепа.

преди 45 минути, parmobil написа:

Защо да не си обясним занижен ценз с "изгубени" кадри?

След смяната на всеки строй има масова чистка. Говоря за преносен, а не за буквален смисъл. Просто се поддържат основно "нашите" хора, а другите се чистят. Така е било и преди 9-ти септември, така е било и след 10-ти ноември. Специално за България говоря. И пак да попитам - тия "кадри", които са голямата работа, защо не постигнаха нищо в образованието? Понеже, специално за тях ставаше дума по-горе. Над 60% неграмотно население... Това са ти фактите, а не разни цитатчета от Баалбек, дето и тя като теб нищо не знае. Иначе е напълно възможно и част от тях да са били и убити, и то дори не визирам само "червеният терор", то... особено след 9-ти септември има всеобща мобилизация. Над 100 000 души са вкарани в РККА. Мисля, че губим към 12 000 - 13 000 души.

преди 45 минути, parmobil написа:

От каква позиция можеш да твърдиш, че без соц и братската помощ на СССР у нас щеше е да е по-зле?

Ти пак ли не можеш, да ме разбереш?! Дадох ти пример с нещата преди 9-ти септември, където 11% от територията е без течаща вода и 13% от територията е без електричество. Тотално неиндустриализирана, все още аграрна, населението масово не може, да чете и да пише и на всичкото отгоре всяка война която е водила я е загубила. Вкарвам дори и Балканската в това число, понеже след нея идва Междусъюзническата, която завършва катастрофално за нас. За 1989-а да говорим ли?
Единственият вариант за нас беше планова икономика в рамките на СИВ и то под крилото на голям брат, дето поне да се застъпи за нас. Понеже ако не беше Сталин, нищо чудно и целите южни територии да ни ги бастисат, понеже и СФРЮ и Гърция предявяват претенции към тях, понеже сме били окупатори по време на войната. Как ще се "надбягваш" в НЕпланова икономика с държави, които вече са индустриализирани? Това е абсурд... Виждаме докъде се докарахме.

А ти всякак се опитваш да не отговориш на питането ми.

Как знаеш какво щеше да бъде иначе? Без "братската" помощ на СССР и без ръководната роля (по конституция) на комунистическата партия.

преди 6 часа, attj написа:

Може да бъде изображение с текст, който гласи '1984 Средна заплата 2024 Литър бензин 200,00 лв. 2 250,00 лв. Литри бензин с една заплата 0,35 лв. Хляб 571 2,65 2,65лв. лв. 850 Хлябове с една заплата 0,30 лв. Мляко 666 1,80 лв. 1250 Литри мляко с една заплата 0,50 лв. Свинско месо 1,80 ЛВ. 400 750 Килограми месо с една заплата 2,80 лв. 72 13,00 лв. Електроенергия за 1kWh 173 Електроенергия с една заплата 0,03 Лв. 0,25 лВ 6666 9000'

Можем ли да поискам, това нещо тука, да бъде избистрено напълно и тоя дето го е написал или преписал незнайно от къде, да се извини на хората дето го четат? Вероятно това дето го питах е ритирочен въпрос, щото такива хора, които си позволяват да лъжат тъпо, продължават да се държат тъпо.

Сега първо. Средната работна заплата през 1984 година, мисля че е повече от 200 лева. През 89та е 270, доколкото си спомням по официални данни.

Със сигурност обаче, средната работна заплата днес не е 2 225 лева. Тва са некакви сънища - не казвам обаче, че не ги е казал и некой "експерт" по телевизията.

ДА преминем следователно по най-важното същество.

1. Литър бензин през 1984. Не знам. Обаждах се преди малко на един дето със сигурност знае, но не отговаря. Мисля, че цената е преувеличена поне двойно, ако не и тройно. Почти съм сигурен, после ще го питам. Билетчето за градски транспорт и в София беше 6 ст.

2. Хляб - средна цена на килограм хляб (по БДС) през 1984 - 30 стотинки. Отсреща тоя дето е писал таблицата е дал минималната цена на 500 или 550 гр. хляб. Трябва да даде средната, която ще иде над 2 лева. Освен това, да я умножи по две - колко стана, над 5 лева май?

3. Литър пресно млеко през 1984 година - 30 ст. с масленост, 3,6% ако не се лъжа по БДС. Истинско мляко, без всякакво съмнение. Колко струва литър мляко днес? Аз си купувам съвсем истинско мляко от комшията, кравите са му на ливадата на три километра от тука, сигурен съм че е истинско - давам по 2 лева за литър. Ако мине през магазина, немам си на идея колко ще стане. Кога ми се е налагало да си купувам от магазина, всеки път е било по-скъпо и всеки път на етикетчето пише, че не е баш истинско. А колко лъжат си немам наистина изобщо на идея.

4. Свинско месо - не знам, не помня изобщо. Консерва риба копърка от 200 грама (здраво натъпкана с риба, не клопча олио като сега) беше 26 ст. Скумрия, по същата схема - 52 ст. май беше.

5. Киловат дневна ел. енергия - 0.02лв. Нощна - 0.01лв. Средно ще дойде тамън двойно по-малко от това дето го пише на картинката. Съответно, киловатите срещу една соцзаплата отиват на 1300. А още не сме повишили и самата заплата. Така както не сме намалили и тая която е посочена за средна днес.

По–натам.

Цена на входа за градски басейн, открит през лятото - 20 ст.

...

Ммм зъболекарски услуги - Нула лева.

Операция на каквото ви хрумне - нула лева.

Спортен лагер, както за средностатистически спортен клуб, каквито имаше навсякъде, така и в спортните училища - нула лева, вкл. пътя и храната.

Работно облекло, в заводи и др. места, спортно облекло за спортните клубове, учебници във всички училища, такси за спортни клубове - нула лева. Даже от време на време раздаваха купони на спортистите, които не са в спортни училища, да ходят да вечерят в ресторанти. Прочее, аз лично съм ял като малък в стола на милицията. С купони от спортната зала. Безплатни.

Учениците май ползваха намаление от петдесет процента във влака, ама съм забравил. Тя цената и без друго си беше такава, като да можеш да обикаляш родината (за да я обикнеш), е така за кеф.

Друго. Тука некой каза, че се е краднало. Крадеше ли се? Крадеше се. Ама за страх. Сега ще ви обясня. Ако примерно, майка ти работи на магазин за плодове и зеленчуци, и се признаваха фира от 2% или нещо такова. Това означаваше на практика, че всеки ден, си взимаш 2 кила ябълки на общо основание. И никой не ти казва "копче".

Ако си ходил на ученическа бригада да береш ягоди - яденье до насиранье. А и си отнасяш малко ягоди с тебе. Същевременно, камарата с набраните ягоди, хич не е малка - така че остава и за държавата.

Един ми разправя, как веднъж са го хванали докато се е разхождал по града, да натоварят един вагон с ягоди за западна Европа.  Него и още няколко човека. Работата е била за час. Междувременно, са оставили на страна две или три щайги с ягоди, да хапнат после.

И така беше навсякъде. Какъв е основният извод? Т.е. кое е главното условие, за да е възможно, физически според законите на Нютон, да се краде? Главното условие е да има. Ако има, никой няма да ти направи на въпрос. А е имало, защото икономиката на соца, която, казват, била лява, произвеждаше реална продукция за страх. Така че имаше. Прочее, аналогично, да питаме и как стоят нещата в ситуация в която няма? Примерно по време на обсадата на Ленинград, където са загинали повече руснаци отколкото са военните и цивилни жертви на Англия и САЩ взети заедно. Глад, хората мрат докато вървят по улиците. Дажбите са били по 150 грама на ден (при минус 40 градуса студ). И кво ли се е случвало, ако някой го хванат да краде хляб - риторичен въпрос, макар и с повишена трудност). Прочее, това не го знам или съм го забравил. Предполагам, че наказанието е било смърт. Така както е било смърт и за тия които са убивали други хора, за да ядат. Най-многобройните случаи били на майки, които убивали най-малките си деца, за да нахранят по-големите.

Пак да питам - осмисли ли поста ми или? Примерно, това за плановата икономика и СИВ? И що пишеш "братската" в кавички? Това да те спасят от разпарчетосване на териториите, не е ли "братска" помощ?

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.