Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Истината за Социализма: Да, тогава беше по-добре отколкото е сега!

Featured Replies

преди 6 минути, communismatic написа:

СОМАТ не е производство, но е показателно за начина, по който беше извършена приватизацията. Мога да дам пример и с "Кремиковци", и с "Нефтохим", и с БГА "Балкан" и прочее...

Да, ДЗУ "Стара Загора" е добър пример. Пак от времето на Иван Костов. Беше разпродаден на цената на едностаен апартамент в столицата.

Ае смешко, баща ми е милионер и си бачка с машините от соца, тия ги разправяй на Баалбек, Джокович, Госта и останалите бавняри, дето биха ти се вързали на глупостите. Между другото, гарантирам ти че и в "Монтюпе", "Витте" и прочее русенски компании, все още си работят със стругове, преси, пробивни машини и прочее произведени от "неефективното" производство на НРБ. Гарантирам, просто защото съм супер наясно. Най-малкото съм русенлия.

Бил си на майната си... Ти и за цените в Русия беше супер наясно, та затова и оня ден спря да отговаряш, понеже те хванаха какъв жалък лъжец си...

Ми няма какво да си кажа с човек, дето ми обяснява "татко ми каза". 

Баща ти издавал ли е машини с тестов детайл и протокол? Аз съм издавал. На много места.

Баща ти как си придоби машините? На реална цена? Ама верно ли си мислиш, че знаеш всичко?

• Отговори 45,9k
  • Прегледи 1,5m
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• По времето на социализма имало опашки за хляб. Колкото и да е странно понякога заради глупости при соца и това ставаше. Примерно от 1988 до 1993 живях в квартал. Владиславово и там някакъв "умник" беш

• Без коментар.... Само да питам: Вие ,младите какво точно направихте за България,че имате право да ръсите простотии за бащите и дядовците си!?

• @dimy Не знам в кой град си живял, но  в моят малък, провинциален бе така: След училище ходих да се редя за хляб, даваха максимум 2 бр. или средно по половин хляб на член семейство. За месо бе су

Публикувани изображения

преди 1 час, чуши написа:

Има нещо друго. Чистите факти - България постигна най-високото си развитие, във всички области именно по времето на соца. Планова непланова - няма разлика. И не знам, що ходиш всеки път там и тогава - в Норвегия, в Алпите или на Марс? Тука в България, имаш период преди 44та, между 44та и 89та и след 89та. Кво щеше да правиш ти, ако комунистите с плановата икономика която била лява, не ти беха построили това което са ти построили, та има даже и да се троши последните 35 години? След още пет години, нема да имаш ток за компютъра бе.

Здравей! Добре дошъл при нас! :bye1:

Комунистите постигнаха три фалита на България и подаряваха златният ни резерв на русия за да погасят задълженията. 

Комунизма ако беше много хубав и успешен нямаше да го свалите! 😂

преди 21 минути, БаалБек написа:

Възможно е твоите данни да са по-верни:

image.png

Дори и твоите показват почти същото, но... става ли въпрос за сравнение между големи времеви интервали, то най-коректният източник е Проекта Мадисън, защото изравнява всички критерии....

Цитат

This data is adjusted for inflation and for differences in living costs between countries.

https://ourworldindata.org/grapher/gdp-per-capita-maddison?tab=line&time=1928..latest&region=Europe&country=BGR~DNK~NOR

преди 1 минута, parmobil написа:

Ми няма какво да си кажа с човек, дето ми обяснява "татко ми каза".

Какво да ми обяснява, като сума ти време съм му помагал в работата... Нали и аз съм бил там, виждам как се работи, говорил съм даже и с работниците му относно нещата около машините, понеже наистина ми е било супер интересно. Уж нерентабилни заводи, уж боклуци произвеждали, а реално те си работят само с тези машини и произвеждат нещо, което да докарва страшно много пари на фирмата.
И освен това, ти си тотално НЕдобър източник на информация, просто защото си доказан лъжец. Не виждам, как изобщо можеш да докажеш вече нещо. Каквото и да било... Най-малкото никой няма да ти повярва. Няма такъв болен мозък, дето толкова да мрази Русия и руснаците, че да си измисля цени само и само да изкара, че ония умират от глад.

преди 46 минути, БаалБек написа:

Умирали са от зъбобол, от наркотици, яли са боклуци?

Да.

преди 40 минути, andiay написа:

Но пък имаше тотална липса на основни свободи, а за мен това е по-важно от всичко, което си изброил....

А за мен е най-важно здравето. Всичко друго изчезва и парите и основните свободи даже, когато си загубиш здравето. Повервай ми. Явно си здрав и не се разболяваш и даже близките около теб.

преди 2 минути, NovakJ написа:

Здравей! Добре дошъл при нас! :bye1:

Комунистите постигнаха три фалита на България и подаряваха златният ни резерв на русия за да погасят задълженията. 

Комунизма ако беше много хубав и успешен нямаше да го свалите! 😂

Предкомунистическият елит, дето бил елит, ако беше много хубав и успешен, нямаше да го утрепе народният съд.

Прочее, сега като дойде и новият народен съд, нали нема да заборавиш, кво си рекъл току-що?

Ама на предстоящия народен съд, предстои и да питат, какво сте направили. А така също и какво сте строшили. Тва дето сте го строшили е било направено от комунистите.

Чак после вече, ще питат и защо са такива големи задълженията. Много по-големи и от тия на България при соца. Хем не направили, хем големи задължения. Златото - да, тракийското златно съкровище, дали ще си дойде? Ама не е ясно, що си се сетил, че е важно златото - нали дадохте златните залежи на безценица? А прочее, златото е варварска реликва - казал ти го е Джон Майнард Кейнс, кога е бил назначен с декрет долара за валута хегемон. Прочее, САЩ се аргументират, че трябва долара да стане валута хегемон, с това, че 70% от световното злато е в техните ръчички. Ква Русия, кви пет долара?

П.П. Сега чакаме да дойде и пръвия изтребител. Още не е дошъл де. Останалите седем, дали ще дойдат преди народния съд, как мислиш?

П.П.П. Добре заварил! Честит празник, също така!

преди 44 минути, andiay написа:

Твоите бленувания са си твои...

И твоите бленувания и философствания са си само твои...

преди 1 минута, communismatic написа:

Какво да ми обяснява, като сума ти време съм му помагал в работата... Нали и аз съм бил там, виждам как се работи, говорил съм даже и с работниците му относно нещата около машините, понеже наистина ми е било супер интересно. Уж нерентабилни заводи, уж боклуци произвеждали, а реално те си работят само с тези машини и произвеждат нещо, което да докарва страшно много пари на фирмата.
И освен това, ти си тотално НЕдобър източник на информация, просто защото си доказан лъжец. Не виждам, как изобщо можеш да докажеш вече нещо. Каквото и да било... Най-малкото никой няма да ти повярва. Няма такъв болен мозък, дето толкова да мрази Русия и руснаците, че да си измисля цени само и само да изкара, че ония умират от глад.

Ще те разочаровам, но много хора просто мислят като мен, защото са очевидци. Не мразя руснаци (завършил съм руска гиманазия), не харесвам талибани като теб

Ти влезе в този форум с всичка сила и признание, че си русофил. Не ми пука и не ме интересува!!! Но спри да си измисляш, че СССР е цветя и амброзия за нас.

преди 10 минути, чуши написа:

Предкомунистическият елит, дето бил елит, ако беше много хубав и успешен, нямаше да го утрепе народният съд.

Прочее, сега като дойде и новият народен съд, нали нема да заборавиш, кво си рекъл току-що?

Ама на предстоящия народен съд, предстои и да питат, какво сте направили. А така също и какво сте строшили. Тва дето сте го строшили е било направено от комунистите.

Чак после вече, ще питат и защо са такива големи задълженията. Много по-големи и от тия на България при соца. Хем не направили, хем големи задължения. Златото - да, тракийското златно съкровище, дали ще си дойде? Ама не е ясно, що си се сетил, че е важно златото - нали дадохте златните залежи на безценица? А прочее, златото е варварска реликва - казал ти го е Джон Майнард Кейнс, кога е бил назначен с декрет долара за валута хегемон. Прочее, САЩ се аргументират, че трябва долара да стане валута хегемон, с това, че 70% от световното злато е в техните ръчички. Ква Русия, кви пет долара?

П.П. Сега чакаме да дойде и пръвия изтребител. Още не е дошъл де. Останалите седем, дали ще дойдат преди народния съд, как мислиш?

П.П.П. Добре заварил! Честит празник, също така!

Задължения ли? 🤔

Народен съд? 😂

Празник ли имаш? Какво празнуваш? 😂

преди 5 минути, В. Велев написа:

А за мен е най-важно здравето. Всичко друго изчезва и парите и основните свободи даже, когато си загубиш здравето. Повервай ми. Явно си здрав и не се разболяваш и даже близките около теб.

Личното здраве е лична отговорност бре Велев....

Баща ми получи инсулт в края на 70-те, първоначално лек, а работническия лекар вместо да го настани в болница, му дал болничен...

След два дни вече го приеха с тежка парализа...

Майка ми получи инсулт на връх Нова Година 2005-а....

Дежурната в неврологията отказа да я прати дори на скенер...

Видял съм и доброто и лошото в здравните системи и на двата периода...

А няма по-болен човек от несвободния човек, дори да пращи от физическо здраве...

В Древна Гърция най-сити и най-здрави са били робите....

преди 10 минути, В. Велев написа:

И твоите бленувания и философствания са си само твои..

Но поне не твърдя, че са валидни за всички....

преди 2 минути, NovakJ написа:

Задължения ли? 🤔

Народен съд? 😂

Празник ли имаш? Какво празнуваш? 😂

Ако не се лъжа, днеска празнуват всички евро-атлантици. Вчера също - празнуваха някакъв народен съд. Стори ми се че и ти си такъв. Ако не си - извинявай. За такъв, който не е, може би е обида. За такъв който е, трябва да е комплимент.

преди 16 минути, andiay написа:

А няма по-болен човек от несвободния човек, дори да пращи от физическо здраве...

Пак философстваш на воля.

Като се разболееш нито свободата те интересува нито парите - житейска истина.

А най-голямата подигравка е сега че си свободен и например никой не те спира да пътуваш за чужбина. Та подигравката е че не ти дават реалните пари които заработваш за да идеш в чужбина или стоките от първа необходимост (да не говорим за здравеопазването) ти изяждат всичко и не ти остават пари за чужбина. Иначе си свободен да пътуваш. Тотална перверзия!

Единствената ти радост остава че има поне банани, а при социализма нямаше.

"Ти целия скован от злоба си,
о шумен и разблуден град,
и твойте електрични глобуси
всуе тъй празнично блестят!"

Това последното най-ми харесва и обобщава всичко за капитализма:

всуе тъй празнично блестят!

Почивка в Дубай - какво трябва да знаем, Travel Guide — Hotelite.net

преди 6 минути, В. Велев написа:

А най-голямата подигравка е сега че си свободен и например никой не те спира да пътуваш за чужбина. Та подигравката е че не ти дават реалните пари които заработваш за да идеш в чужбина или стоките от първа необходимост (да не говорим за здравеопазването) ти изяждат всичко и не ти остават пари за чужбина. Иначе си свободен да пътуваш. Тотална перверзия!

На теб колко пари ти трябват, за да отидеш в чужбина? И кой не ти ги дава?

преди 1 час, чуши написа:

...

Сега първо. Средната работна заплата през 1984 година, мисля че е повече от 200 лева. През 89та е 270, доколкото си спомням по официални данни.

Със сигурност обаче, средната работна заплата днес не е 2 225 лева. Тва са некакви сънища - не казвам обаче, че не ги е казал и некой "експерт" по телевизията.

...

1984 - да, повече е.  Не е 200, а   207.33 лв.

1989 -                          Не е 270, а   274.33 лв.

2024 - Не е 2225, не е и 2250, а 2295.33/2243.33 (средно 2269.33) лв  - за  I, II и III тримесечия обществен и частен сектор

2025 (днес) ... пак са некви сънища (изпълнени с очаквания за 2400)

преди 21 минути, чуши написа:

Ако не се лъжа, днеска празнуват всички евро-атлантици.

Едно време беше ден на п.да.лите...то едно и също де....

преди 1 минута, В. Велев написа:

Пак философстваш на воля.

Като се разболееш нито свободата те интересува нито парите - житейска истина.

Велев, твоето мнение си е лично твое, а моето си е лично мое...

Аз не твърдя, че моето е валидно за всеки, ти обаче твърдиш, че твоето е...

Лично аз, бих предпочел да живея 6 месеца на свобода, отколкото да живея здрав като бик 30 години в затвор, па бил той и като пансион...

В днешно време всеки изкарва точно толкова, колкото наистина иска и може...

Ка определяш колко пари наистина заработваш, а?

преди 2 минути, lebel написа:

2024 - Не е 2225, не е и 2250, а 2295.33/2243.33 (средно 2269.33) лв  - за  I, II и III тримесечия обществен и частен сектор

СРЗ днес е много изкривен и неточен показател...

преди 4 минути, jhoro написа:

На теб колко пари ти трябват, за да отидеш в чужбина? И кой не ти ги дава?

Не говоря за себе си. Говоря за болшенството от народа. При социализма поне не се подиграваха с тях и директно не ги пускаха на запад. Сега се подиграват тотално. "Ходете на запад.... ако имате пари". А болшенството от народа няма.

П.П. Усещам че пак няма да ме разбереш, ама нямам време за подробности.

преди 2 часа, parmobil написа:

Аз питам как щеше да бъде иначе. И не получавам отговор. Плановата икономика отдавна я отрекохме като грешна, нали? Защото в момента, в който се оказахме в конкурентна среда се видя какви боклуци сме произвеждали.

Поредният тон глупости. Щото "не бяхме", конкурентноспособни, та се наложи да ни разсипят нарочно индустрията. Абе къде им произвеждат мозъците на гейпросащесср трололинките. Явно там производството куца.

преди 3 минути, lebel написа:

1. Ако направим един рефереднум, да питаме всички българи, дали вярват на това, че днес средната заплата е толкова къв ли ще да е отговора на мнозинството - зер има демокрация, нали така? А референдуми нанай. Иначе има демокрация. Прочее, комунистите са правили неколко референдума.

2. Средната заплата е малко тайна все пак - зависи от това кво ще кажат експертите. А за ЕКСПЕРТИТЕ НА ПРЕХОДА  има една книжка, в която май се описва и откъде им идат паричките. Което пък и обяснява, кой поръчва музиката/експертизите.

Та средната заплата да речем, че не е съвсем ясна. Цените обаче дето са били навремето, са ясни за всеки, кой ги е виждал. И ти обясних, колко е грешката примерно на хляба през 1984та, дето е посочен от автора на картинката - повече от двойно. Същото е и за ел. енергията - повече от двойно. Е сбъркал. И т.н.

преди 5 минути, Proshark написа:

Едно време беше ден на п.да.лите...то едно и също де....

Едно време, преди 89та имаш сигурно предвид. Комунистите ги репресираха. Те може да са си празнували, ама манифестации чак с участието на американския посланик не са правили.

преди 42 минути, andiay написа:

Дори и твоите показват почти същото, но... става ли въпрос за сравнение между големи времеви интервали, то най-коректният източник е Проекта Мадисън, защото изравнява всички критерии....

Ок. 

Сега ползвам твоите данни от Проекта Мадисън, но сравнявам Гърция с България за времеви период 1944-1990г.

BEGR.png

Гърците се справят по-добре, а не са били със социалистически тип икономика. И България и Гърция влизат в 20-ти век като сравнително изостанали аграрни икономики. И двете страни преживяват значителни политически и икономически сътресения, свързани с Балканските войни, Първата световна война и Втората световна война. Да не забравяме и че Гърците водят гражданска война през периода 1946-1949г.

преди 3 минути, В. Велев написа:

Не говоря за себе си. Говоря за болшенството от народа. При социализма поне не се подиграваха с тях и директно не ги пускаха на запад. Сега се подиграват тотално. "Ходете на запад.... ако имате пари". А болшенството от народа няма.

Затова болшЕнството ходят на юг - в Гърция и Турция - щото нямат пари.

преди 2 минути, andiay написа:

Лично аз, бих предпочел да живея 6 месеца на свобода, отколкото да живея здрав като бик 30 години в затвор, па бил той и като пансион...

Значи за теб свободата се свежда само до това да обикаляш и Света.

Много силно казано е че социализма е бил затвор с което го сравняваш.

Ако се пресмята като "лошо" и "добро" при социализма доброто беше повече от лошото, а сега е обратно.

преди 4 минути, andiay написа:

Аз не твърдя, че моето е валидно за всеки, ти обаче твърдиш, че твоето е...

Къде го твърдя това? Като казвам че се е живеело преди по-добре не съм казал че е за всеки а за болшенството. Никъде и в никой строй няма идеално.

преди 1 минута, jhoro написа:

Затова болшЕнството ходят на юг - в Гърция и Турция - щото нямат пари.

Колко е това "болшенство"? 

преди 9 минути, andiay написа:

Точно защото:

преди 9 минути, andiay написа:

В днешно време всеки изкарва точно толкова, колкото наистина иска и може...

преди 5 минути, andiay написа:

...

Сигурно е така. Просто се опитвах да помогна. А и... все още (на попрището жизнено в края) ми е трудно да си наложа да приемам показателите за прави и точни само, когато ми изнася.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.