Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Истината за Социализма: Да, тогава беше по-добре отколкото е сега!

Featured Replies

Когато се отчита като процент производителността на труда ни спрямо ЕС, трябва да се отчете и какъв процент е средната пенсия при нас спрямо средната за ЕС. Да видим кое кое изпреварва. Аз за това дадох като процент от БВП 

• Отговори 45,9k
  • Прегледи 1,5m
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• По времето на социализма имало опашки за хляб. Колкото и да е странно понякога заради глупости при соца и това ставаше. Примерно от 1988 до 1993 живях в квартал. Владиславово и там някакъв "умник" беш

• Без коментар.... Само да питам: Вие ,младите какво точно направихте за България,че имате право да ръсите простотии за бащите и дядовците си!?

• @dimy Не знам в кой град си живял, но  в моят малък, провинциален бе така: След училище ходих да се редя за хляб, даваха максимум 2 бр. или средно по половин хляб на член семейство. За месо бе су

Публикувани изображения

Само си виж постовете, Анидей:

преди 10 минути, andiay написа:

В случая глупост е твоето мнение....

Правиш ли ...

Въобще знаеш ли...

преди 1 час, andiay написа:

Тотален невежа си...

живуркай си със заблудите....

Това е само от тази страница. Осъзнаваш ли колко зле говори това за теб? Показваш се, като човек не успял да намери никакво приложение за своите безполезни и повърхностни знания, оттам станал враг на общество, което не може да оцени неговите достойнства. 

А пък това е още повече те разкрива:

дори бях поканен да се присъединя в редиците на една от партиите формирали СДС.

И като са те опознали се отрекли от теб. Ти си от типа хора, които нямат други знания, освен добитите от книгите, та затова не знаят и абсолютно нищо за реалностите в живота. Част си от пасмината безработни бакалаври, недоволните от съдбата си даскали, които са отпаднали от конкурси, и които държавата не е могла да настани никъде, университетските професори, които считат своите заслуги за непризнати.

И си тръгнал акъл да раздаваш и то във форум...Боже, Боже....!!!

Защо по онова време нямаше грипни ваканции?   :toboggan:

преди 28 минути, andiay написа:

В случая глупост е твоето мнение....

В случая- това е МОЕТО мнение. И нямам намерение, да обяснявам!

Който разбрал - разбрал.

преди 1 минута, ruraru написа:

Защо по онова време нямаше грипни ваканции?   :toboggan:

Дефицит!

И в склада няма, и отгоре не отпускат, и старшината... и той знае!

преди 6 минути, БаалБек написа:

Само си виж постовете, Анидей:

Това е само от тази страница. Осъзнаваш ли колко зле говори това за теб? Показваш се, като човек не успял да намери никакво приложение за своите безполезни и повърхностни знания, оттам станал враг на общество, което не може да оцени неговите достойнства. 

А пък това е още повече те разкрива:

И като са те опознали се отрекли от теб. Ти си от типа хора, които нямат други знания, освен добитите от книгите, та затова не знаят и абсолютно нищо за реалностите в живота. Част си от пасмината безработни бакалаври, недоволните от съдбата си даскали, които са отпаднали от конкурси, и които държавата не е могла да настани никъде, университетските професори, които считат своите заслуги за непризнати.

И си тръгнал акъл да раздаваш и то във форум...Боже, Боже....!!!

Душице, коментирай тезата ми преди да коментираш личността ми...

Така, както правя аз...

Що се отнася до гадателските ти способности, то казвал съм ти - и за врачка не ставаш...

преди 5 минути, jhoro написа:

В случая- това е МОЕТО мнение. И нямам намерение, да обяснявам!

Който разбрал - разбрал.

Това, че е твоето не го прави по-малко глупаво...

И не е нужно да се обясняваш, достатъчно е да се обосновеш....

Иначе уважавам правото на всеки да изказва свободно собственото си мнение, дори да е напълно погрешно....

"Не съм съгласен с твоето мнение, но бих дал живота си, за да продължиш да го казваш"...

Вярвам, че ме разбираш...

преди 30 минути, Gaming_Solutions написа:

Когато се отчита като процент производителността на труда ни спрямо ЕС, трябва да се отчете и какъв процент е средната пенсия при нас спрямо средната за ЕС. Да видим кое кое изпреварва. Аз за това дадох като процент от БВП 

Салюшън, как се формира пенсията примерно на един германец, или на един нидерландвц?

преди 28 минути, ruraru написа:

Защо по онова време нямаше грипни ваканции?

Имашв...

Въй балбука се сдъвка с Анди. Бил станал враг на лгбткЮ либерасто-глобслистите. Че те имат и претенции да са общество. Хахаха!

Балбуче, преди претендираха да са само елит, сега чак пък общество?!?

Анди, ти си враг не просто на тутраканската селищна система. Ясно! 

Какви са фактите за "големите" постижения на нашето соцмашиностроене и нашата соцелектроника. 

Ето какво пише в един доклад на секретаря на ЦК на БКП Емил Христов, подготвен от голяма група съветници и експерти и завършен през ноември 1989 г.:

Цитат

"Друга причина за нарастването на дълга е фактът, че нашият голям износ за социалистическия пазар (електроника, машиностроене и др.) е основан на голям консумативен внос по второ направление, срещу който съответните стокопроизводители нямат стабилен противоимпортен продукт. Така например за 1988 г.:

- електрониката при близо 60 млн. щ. долара валутни приходи, има валутни разходи за около 180 млн. щ. долара;

- транспортното машиностроене има нулево салдо – приходи и разходи за около 47 млн. щ. долара;

- химическата и биотехнологическата промишленост, въпреки износа на продукти от първичната преработка на нефта, има отрицателно салдо от 3 млн. щ. долара.

По същество експортът на водещите отрасли в нашата икономика представлява конвертиране на щатски долари в рубли".

А за българските социалистически машини изнесени в Гърция направо е съсипващо.

Цитат

"Почти няма случай българска машина, изнесена в Гърция, без дефекти и недостатъци. Смята се за нормално вече още с пристигането на машините да започне техния ремонт. Не са редки случаите, когато в машините са откривани забравени инструменти, липса на детайли и части, което показва, че преди изпращането им те не са били проверявани дали работят..."

image.png

преди 20 минути, andiay написа:

Салюшън, как се формира пенсията примерно на един германец...

По новия начин ще се формира на 48% от средната заплата.

преди 33 минути, Gaming_Solutions написа:

По новия начин ще се формира на 48% от средната заплата.

Всъщност вече е 49% , коефициент на нетното заместване на пенсиите....

Но... това е осреднена стойност...

В България към момента е 46%...

В момента имаме близък до средния европейски коефициент, съпоставим с тези на Дания и Белгия....

Дали икономиките, данъците и т.н са съпоставими?

В тези държави производителността на труда е в пъти по-висока от тази в България, а производителността на труда се изчислява чрез БВП...

Нито една от тези държави не е вдигнала този коефициент чрез заеми, а по чисто икономически път....

Това, че е твоето не го прави по-малко глупаво...

И не е нужно да се обясняваш, достатъчно е да се обосновеш....

Иначе уважавам правото на всеки да изказва свободно собственото си мнение, дори да е напълно погрешно....

"Не съм съгласен с твоето мнение, но бих дал живота си, за да продължиш да го казваш"...

Вярвам, че ме разбираш...

Волтер!

"Отношението на другите към мен си е тяхна работа, начинът, по който реагирам - моя." Уейн Дайър

току-що, jhoro написа:

Волтер!

"Отношението на другите към мен си е тяхна работа, начинът, по който реагирам - моя." Уейн Дайър

Че е Волтер е ясно....

И това на Дайър е вярно, макар и поставено до Волтер е като да сложиш до философ някой инфлуенсър...

Но... в случая и Дайър изказва моята житейска философия...

Както е казал пак Волтер и неслучайно стои в подписа ми - "Едно от най-важните човешки права е правото да бъдеш крив"...

преди 10 минути, andiay написа:

Че е Волтер е ясно....

И това на Дайър е вярно, макар и поставено до Волтер е като да сложиш до философ някой инфлуенсър...

Но... в случая и Дайър изказва моята житейска философия...

Както е казал пак Волтер и неслучайно стои в подписа ми - "Едно от най-важните човешки права е правото да бъдеш крив"...

Това беше едно от малкото смислени неща 

Мое мнение. 

току-що, jhoro написа:

Това беше едно от малкото смислени неща 

Мое мнение. 

Просто не обичаш да четеш...

А и имаш пълното право да приемаш или не приемеш нечие мнение....

Когато обаче решиш да го коментираш, то - "Това са глупости" не е коментар, освен ако не го подкрепиш с доказателства....

Както казах - за някои хора е нужно много подробно до опростяване да се обяснят тези доказателства....

За други е нужна една дума, за да осъзнаят сами, че са в грешка...

Никой не разбира от всичко и всеки може да се заблуди в област в която е дилетант...

Никой не разбира от всичко и всеки може да се заблуди в област в която е дилетант...

Откакто интернеда е в компюДъра и телеВона, никой не се признава за дилетант, даже лапетата. Нищо че главите празни.

преди 1 минута, Sliderum2 написа:

Откакто интернеда е в компюДъра и телеВона, никой не се признава за дилетант, даже лапетата. Нищо че главите празни.

За пореден път ще цитирам по памет акад. Сендов...

"Компютъра е удължение на човешкия мозък, чрез него умният ще стане още по-умен, глупавият - още по-глупав."....

Прав е....

преди 12 часа, BANKATA написа:

Имам някакво дежа-вю, тролю!

Не знам какво имаш, знам обаче какво нямаш... Нищо нямаш в главата си, не можеш, да се включиш адекватно в каквато и да била тема. Пак го доказа... Пак да си задам въпроса "Кой от всички тия осъдени е някакъв елит?" Ако не си в състояние, да отговориш (което не е изненада), по-добре си трай...

преди 7 часа, andiay написа:

Пич, живуркай си със заблудите....

Кое по-точно си оборил и с какво?

Кое съм спрял да обсъждам, щото аз мога да ти посоча доста конкретни неща, които ти игнорираш...

За разходите казах....

Кое не ти е ясно в този ми отговор?

Що се отнася до необосновано увеличение на пенсии, заплати в бюджетния сектор и други социални плащания, то още в началото ги посочих за вредни...

Същото се отнася и до субсидии на калпак...

Че има ли по-лява мярка от това да теглиш кредит, за да увеличиш пенсии?

Колко е средната производителност на труда в ЕС и колко у нас?

Има ли разлики в пенсионните системи на различните членки на ЕС?

Тотален невежа си салюшъне....

Да, крайно левите политики, особено в икономическата част са вредни според мен...

Да, бил съм активен участник и в подготовката на протестите в началото на 90-те....

Да, дори бях поканен да се присъединя в редиците на една от партиите формирали СДС....

Е, и?

Напротив, подскачам против пропагандните глупости, които таквиз кът теб ръсят....

Онзи строй бе нещо ужасно и за мен, и за цялото ми семейство....

А ти и подобните ти сте точно копие на някогашните комсомолски функционери...

Верно?

Въобще не ми дреме кой ме харесва дори и в реалността, камо ли па във виртуалното....

Точно таквиз "нови комсомолци" като теб, отвращават хората от Европа....

А днешното управление на ЕС допринася още повече...

Влизането ни в ЕС бе реализирана моя мечта...

Ми кой те кара да вярваш бре?

Проверявай...

И кое визираш като лъжа?

и този си мисли, че някой ще го чете :emoji_symbols-72:

Само да обясня за т.нар. "Народен съд".

Първо, това не е никакъв съд, това си е най-обикновена разправа на Отечественият фронт с опозицията. Има го и фактора СССР, няма какво да се лъжем. Сталин дава постоянно указания на Спиридонов (Трайчо Костов) и Дед (Георги Димитров), как да се случват нещата, но е и факт, че има предварителна договорка в БКП, кой как да бъде съден и т.н. Просто бившата работническа партия решава, че сега е удобен момент, да отстрани всякакви наченки на различно мислене в политическият живот и се възползват от това. Между другото, в един даден момент и двамата усещат, че нещата започват да излизат извън контрол. Толкова лошо удрят опозицията чрез тежките присъди, че пускат указание отгоре, вече да не се дават толкова тежки присъди. И е факт, че в последните седмици на "съденето" се дават вече доста по-леки присъди.
Второ, самият съд е тотално нелогичен, което е доказателство за това, което говоря по-горе. Примерно, извинявайте ама каква е логиката, да се съдят на смърт хора като Любомир Лулчев и Йордан Севов, които са най-обикновени съветници на царя? Каква отговорност може да носят тия хора!? Лулчев е бил дъновист, нумеролог, астролог... тотално изплискал легена тип, смешно е да се твърди, че нещо изобщо е зависело от него. То, между другото и в Европа съденето е подобно. Примерно във Франция маршал Петен оцелява, а Лавал го убиват!?
Трето, аз съм абсолютно против убийството на хора и т.н. ама каква "интелигенция" са избили комунистите!? Това е пълна тъпотия... В действията на нашите управляващи по време на войната, изобщо не личи тия хора да са някаква "интелигенция". Втората световна война не е като Първата, прекалено рано става известно кои държави ще излязат победителки от войната. А нашите управляващи така и не смеят, да обърнат палачинката и да обявят война на Третият Райх, нещо което през цялото време им се казва директно от Антихитлеристката коалиция. Сменят се сума ти кабинети (Богдан Филов, Петър Габровски, Добри Божилов, Иван Багрянов, Константин Муравиев), но никаква стъпка към промяна на статуквото. Имайте предвид, че по това време цялата ни икономика е тотално обвързана с нацистите и след като РККА започва да ги изтласква от териториите на СССР, нашето положение също се утежнява. Добавяйки и тежките бомбардировки над редица градове, това малко по малко ще пробие огромната държавна пропаганда, целяща запазване висок морала на населението ни. Просто хората вече започват, да усещат, на къде вървят нещата... Особено и след смъртта на царя, когато нашите управляващи трябва сами да се справят с тежкото положение. Багрянов към краят е толкова о*рал нещата, че си подава оставката по радиото. Идва Муравиев на власт, датата е 2-ри септември 1944 г. Оказва се, че Муравиев става министър-председател в почивен ден, има едва няколко дни на разположение за да свърши всичко това, което предходните не успяха. И той не успява... РККА обявява война на България, а ние ще обявим война на Германия... на следващият ден. Не мога, да не отчета и едно важно събитие, което тотално ще промени хода на войната за нас. Става дума за датата 14-ти декември 1941-ва, когато обявяваме война на Великобритания и САЩ. Това е същинска простотия от нашите мили управляващи, която извършват сами, на своя глава, без дори това да е искано от Фюрера. Бих добавил към грешните им ходове и приемането на антисемитското законодателство, във време когато ние изобщо не сме и съюзници на Третият Райх. Изобщо... не личи тия хора да са каквато и да било "интелигенция".
Четвърто, ако говорим за репресиите срещу хора като Фани-Попова Мутафова, Райко Алексиев и прочее... тук основна вина за ударите по тях носи... самата интелигенция, понеже едни други се топят заради користни подбуди. Според мен дълбоко вкоренени за тази зловеща част от българската история са завист, егоцентризъм, омраза и т.н. "Съди" я Шести състав на Народният съд, ако изобщо може да се нарече така... 105 души интелектуалци са съдени от... други интелектуалци. Председател, секретар и касиер са... забележете - бащата на Богомил Райнов - Николай, който е популярен художник и писател от онези години, Илия Петров - също популярен художник и Николай Владов или Николай Шмиргела - български скулптор. Главният обвинител е поетът Никола Ланков, членовете на Шестият състав са: поетът Димитър Полянов, режисьорът Георги Костов и поетът Веселин Андреев. Просто едни други се топят, това е... Отвратителна история!
Пето... хаоса в първите дни след 9-ти септември е бил толкова голям, че самата БКП допуска огромна грешка предоставяйки оръжия на най-обикновени криминални боклуци, които в последствие извършват страшни безчинства. Кимон Георгиев, който по това време е министър-председател получава телеграма от Трайчо Костов, в която получава нареждане от БКП, да се въоръжат отрядите на Отечественият фронт. И колкото ОФ се въоръжава, толкова и такива, които просто се представят за ОФ... Просто пускат освен политическите затворници и доста криминални боклуци, които се представят за репресирани (това се случва и след 1989-а, между другото). В един даден момент Антон Югов дори самият признава, че нещата започват, да излизат извън контрол.
Шесто... няма как да пропуснем и фактора "отмъщение". Просто гражданската война от 1923 г. не е спирала, и в първият удобен момент БКП взимайки властта решава, че сега е точният момент, с който ще търси един исторически реванш. Извинявайте, ама... от свалянето на Стамболийски до атентата в "Света Неделя" у нас има над 200 политически убийства за срок по-малък от две години. Гражданска война, това е... И покрай тая гражданска война измират страшно много интелигентни хора, за които обаче днес не плачем и не ги почитаме. Защо няма ден за почит към жертвите на "белият терор"? Какво са съгрешили хора като Сергей Румянцев, Гео Милев, Йосиф Хербст и прочее...

преди 6 часа, andiay написа:

"Компютъра е удължение на човешкия мозък, чрез него умният ще стане още по-умен, глупавият - още по-глупав."....

Прав е....

Искаш да кажеш, че хора като БаалБукащата простотии, Ванката, оФцата, Дзверо и тн., са станали по-глупави заради компа? Ми, НЕ!!! Те просто са си родени така, а тази технология само е спомогнала повече хора да разберат за състоянието им  :)

преди 7 часа, andiay написа:

Прав е....

Това важи за най-вече за едни по-невинни времена и за съжаление не за всички хора. Днес през този широколентов интернет се разпространяват толкова много фалшива и въобще некачествена информация за забавление, реклама, пропаганда и дори имитираща наука, че и иначе умни хора биват заблудени и развалени.

преди 10 часа, andiay написа:

Всъщност вече е 49% , коефициент на нетното заместване на пенсиите....

Но... това е осреднена стойност...

В България към момента е 46%...

В момента имаме близък до средния европейски коефициент, съпоставим с тези на Дания и Белгия....

Дали икономиките, данъците и т.н са съпоставими?

В тези държави производителността на труда е в пъти по-висока от тази в България, а производителността на труда се изчислява чрез БВП...

Нито една от тези държави не е вдигнала този коефициент чрез заеми, а по чисто икономически път....

Е така де, Асен направи така, че пенсиите при нас са 11% от БВП (нашия БВП, не на Дания и Белгия), при средни за Европа 12.9%

Като казваш А, кажи и Б. Като производителността на труда ни е около 50% от средноевропейската, колко процента ни е средната пенсия спрямо средната европейска?

Как определяш кой разход в бюджета се финансира със заеми и кой не?

Как определи, че само нашите пенсии са вдигнати със заем, при положение, че имаме един от най-ниските дългове като дял от брутния вътрешен продукт в ЕС?

Редактирано от Gaming_Solutions (преглед на промените)

преди 5 часа, communismatic написа:

Не знам какво имаш, знам обаче какво нямаш... Нищо нямаш в главата си, не можеш, да се включиш адекватно в каквато и да била тема. Пак го доказа... Пак да си задам въпроса "Кой от всички тия осъдени е някакъв елит?" Ако не си в състояние, да отговориш (което не е изненада), по-добре си трай...

Кметовете на София ако не са елит кой?

Ако Вазов и Иван Иванов смяташ че не са направили нищо за София язък за историята която си чел.

преди 5 часа, communismatic написа:

Само да обясня за т.нар. "Народен съд".

Първо, това не е никакъв съд, това си е най-обикновена разправа на Отечественият фронт с опозицията. Има го и фактора СССР, няма какво да се лъжем. Сталин дава постоянно указания на Спиридонов (Трайчо Костов) и Дед (Георги Димитров), как да се случват нещата, но е и факт, че има предварителна договорка в БКП, кой как да бъде съден и т.н. Просто бившата работническа партия решава, че сега е удобен момент, да отстрани всякакви наченки на различно мислене в политическият живот и се възползват от това. Между другото, в един даден момент и двамата усещат, че нещата започват да излизат извън контрол. Толкова лошо удрят опозицията чрез тежките присъди, че пускат указание отгоре, вече да не се дават толкова тежки присъди. И е факт, че в последните седмици на "съденето" се дават вече доста по-леки присъди.
Второ, самият съд е тотално нелогичен, което е доказателство за това, което говоря по-горе. Примерно, извинявайте ама каква е логиката, да се съдят на смърт хора като Любомир Лулчев и Йордан Севов, които са най-обикновени съветници на царя? Каква отговорност може да носят тия хора!? Лулчев е бил дъновист, нумеролог, астролог... тотално изплискал легена тип, смешно е да се твърди, че нещо изобщо е зависело от него. То, между другото и в Европа съденето е подобно. Примерно във Франция маршал Петен оцелява, а Лавал го убиват!?
Трето, аз съм абсолютно против убийството на хора и т.н. ама каква "интелигенция" са избили комунистите!? Това е пълна тъпотия... В действията на нашите управляващи по време на войната, изобщо не личи тия хора да са някаква "интелигенция". Втората световна война не е като Първата, прекалено рано става известно кои държави ще излязат победителки от войната. А нашите управляващи така и не смеят, да обърнат палачинката и да обявят война на Третият Райх, нещо което през цялото време им се казва директно от Антихитлеристката коалиция. Сменят се сума ти кабинети (Богдан Филов, Петър Габровски, Добри Божилов, Иван Багрянов, Константин Муравиев), но никаква стъпка към промяна на статуквото. Имайте предвид, че по това време цялата ни икономика е тотално обвързана с нацистите и след като РККА започва да ги изтласква от териториите на СССР, нашето положение също се утежнява. Добавяйки и тежките бомбардировки над редица градове, това малко по малко ще пробие огромната държавна пропаганда, целяща запазване висок морала на населението ни. Просто хората вече започват, да усещат, на къде вървят нещата... Особено и след смъртта на царя, когато нашите управляващи трябва сами да се справят с тежкото положение. Багрянов към краят е толкова о*рал нещата, че си подава оставката по радиото. Идва Муравиев на власт, датата е 2-ри септември 1944 г. Оказва се, че Муравиев става министър-председател в почивен ден, има едва няколко дни на разположение за да свърши всичко това, което предходните не успяха. И той не успява... РККА обявява война на България, а ние ще обявим война на Германия... на следващият ден. Не мога, да не отчета и едно важно събитие, което тотално ще промени хода на войната за нас. Става дума за датата 14-ти декември 1941-ва, когато обявяваме война на Великобритания и САЩ. Това е същинска простотия от нашите мили управляващи, която извършват сами, на своя глава, без дори това да е искано от Фюрера. Бих добавил към грешните им ходове и приемането на антисемитското законодателство, във време когато ние изобщо не сме и съюзници на Третият Райх. Изобщо... не личи тия хора да са каквато и да било "интелигенция".
Четвърто, ако говорим за репресиите срещу хора като Фани-Попова Мутафова, Райко Алексиев и прочее... тук основна вина за ударите по тях носи... самата интелигенция, понеже едни други се топят заради користни подбуди. Според мен дълбоко вкоренени за тази зловеща част от българската история са завист, егоцентризъм, омраза и т.н. "Съди" я Шести състав на Народният съд, ако изобщо може да се нарече така... 105 души интелектуалци са съдени от... други интелектуалци. Председател, секретар и касиер са... забележете - бащата на Богомил Райнов - Николай, който е популярен художник и писател от онези години, Илия Петров - също популярен художник и Николай Владов или Николай Шмиргела - български скулптор. Главният обвинител е поетът Никола Ланков, членовете на Шестият състав са: поетът Димитър Полянов, режисьорът Георги Костов и поетът Веселин Андреев. Просто едни други се топят, това е... Отвратителна история!
Пето... хаоса в първите дни след 9-ти септември е бил толкова голям, че самата БКП допуска огромна грешка предоставяйки оръжия на най-обикновени криминални боклуци, които в последствие извършват страшни безчинства. Кимон Георгиев, който по това време е министър-председател получава телеграма от Трайчо Костов, в която получава нареждане от БКП, да се въоръжат отрядите на Отечественият фронт. И колкото ОФ се въоръжава, толкова и такива, които просто се представят за ОФ... Просто пускат освен политическите затворници и доста криминални боклуци, които се представят за репресирани (това се случва и след 1989-а, между другото). В един даден момент Антон Югов дори самият признава, че нещата започват, да излизат извън контрол.
Шесто... няма как да пропуснем и фактора "отмъщение". Просто гражданската война от 1923 г. не е спирала, и в първият удобен момент БКП взимайки властта решава, че сега е точният момент, с който ще търси един исторически реванш. Извинявайте, ама... от свалянето на Стамболийски до атентата в "Света Неделя" у нас има над 200 политически убийства за срок по-малък от две години. Гражданска война, това е... И покрай тая гражданска война измират страшно много интелигентни хора, за които обаче днес не плачем и не ги почитаме. Защо няма ден за почит към жертвите на "белият терор"? Какво са съгрешили хора като Сергей Румянцев, Гео Милев, Йосиф Хербст и прочее...

Защо се стигна до Народен съд, за какво са съдени политици и военни   през 1945 г.? В периода 1940-1944 г. у нас са арестувани от властта  64 345 души, участници в Съпротивата, от които на смърт са осъдени и разстреляни 12 461 човека (сравнете с присъдите на  Нар. съд),  другите са пратени в затвори и лагери.

Убити са без съд и присъда 20 000 ятаци и са изгорени 2 139 къщи. Доживотна присъда са получили 1 933 и са интернирани 31 250 души. Правителствата на цар Борис ІІІ и на малолетния Симеон ІІ са раздали близо 200 млн. лв. за партизански и яташки глави. Нима не трябва да се съдят организаторите и изпълнителите на тези престъпления? Можеше ли бившият учител подпоручик Йорданов да не бъде съден затова, че лично е  разстрелял шест деца от с. Ястребино, за които Ив. Сотиров казва, че сами са се убили. Ятачката Цветана Тотева и нейният двегодишен син са убити в къщата им. Братчетата Кокарешкови са изтезавани, че са дали хляб на партизаните, след това разстреляни. Кой крещи, че в лагера „Белене” са давали трупове на лагерници на прасетата? Първо това са направили офицери,  командвали ловни роти за преследване на борците против кафявата чума. Те са рязали парчета месо от  бедрата на убитите момчета Кокарешкови и са хранели кучетата си.

Фани-Попова Мутафова - през 1972 г., по повод 70-годишнината ѝ, е наградена с орден „Св. св. Кирил и Методий“ І степен Уикипедия.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.