Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Истината за Социализма: Да, тогава беше по-добре отколкото е сега!

Featured Replies

Много народ се интересува от темата за социализма :)

Znjrvne.png

И още толкова скрити.

• Отговори 45,9k
  • Прегледи 1,5m
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• По времето на социализма имало опашки за хляб. Колкото и да е странно понякога заради глупости при соца и това ставаше. Примерно от 1988 до 1993 живях в квартал. Владиславово и там някакъв "умник" беш

• Без коментар.... Само да питам: Вие ,младите какво точно направихте за България,че имате право да ръсите простотии за бащите и дядовците си!?

• @dimy Не знам в кой град си живял, но  в моят малък, провинциален бе така: След училище ходих да се редя за хляб, даваха максимум 2 бр. или средно по половин хляб на член семейство. За месо бе су

Публикувани изображения

преди 5 минути, Sliderum2 написа:

Поредният тон глупости. Щото "не бяхме", конкурентноспособни, та се наложи да ни разсипят нарочно индустрията. Абе къде им произвеждат мозъците на гейпросащесср трололинките. Явно там производството куца.

Е, нали ви питам къде си пласирахме конкурентната продукция? И нищо. Къде, пичове, къде засипахме пазар с наши стоки?

Отговор - няма.

преди 5 минути, БаалБек написа:

Сега ползвам твоите данни от Проекта Мадисън, но сравнявам Гърция с България за времеви период 1944-1990г.

Mного е забавно как умишлено сравнява Гърция с България от 1944-та насам. Що? Ми щото...
1.jpg

Даже и за манипулатор е некадърна...

преди 8 минути, В. Велев написа:

Колко е това "болшенство"? 

Дето правят задръствания по КПП-тата!

току-що, parmobil написа:

Отговор - няма.

Няма, да. То нямаше и отговор на въпроса "Що реши, че сме били обречени в рамките на пазарна икономика?". Естествено, че няма отговор. То когато човек е неспособен нещо, да осмисли... къв отговор да има.

Много е тежко положението в тоя форум...

Е, нали ви питам къде си пласирахме конкурентната продукция? И нищо. Къде, пичове, къде засипахме пазар с наши стоки?

Отговор - няма.

Стоката ни беше според изисквания, които са имали клиенти. Ако не беше така, България за 45 години, щеше да е зарината от продукция, която никой не иска, с пласт дебел няколко метра, или повече.

преди 2 минути, parmobil написа:

Как къде - източно от Урал! Щото нямаха алтернатива.

После и те видяха, че има и по-хубаво и ... артисахме!

преди 2 минути, jhoro написа:

Дето правят задръствания по КПП-тата!

"Болшенството" не прави задръстванията а бюрокрацията и митничарите. Сега защо няма?

преди 8 минути, communismatic написа:

Няма, да. То нямаше и отговор на въпроса "Що реши, че сме били обречени в рамките на пазарна икономика?". Естествено, че няма отговор. То когато човек е неспособен нещо, да осмисли... къв отговор да има.

Много е тежко положението в тоя форум...

Тежко е, че ти се опитваш да ми обясняваш как друго не е можело да бъде. От каква позиция? Тате ми каза?

преди 1 минута, В. Велев написа:

"Болшенството" не прави задръстванията а бюрокрацията и митничарите. Сега защо няма?

Сега и там е студено и никой не иска да ходи!

Ще видиш лятото.

Тежко е, че е ти се опитваш да ми обясняваш как друго не е можело да бъде. От каква позиция? Тате ми каза?

От позицията на човек, който може да сметне 2 и 2. Много по-бавно щеше да се случи развитието ни, ако бяхме в западната сфера на влияние, по простата причина, че никой нямаше да ни иска производството. Това го пиша сигурно за 20-ти път днес. Трябваше да се "надбягваме" с много по-високотехнологични държави, а ние щяхме да сме от позицията на такава, която тепърва се индустриализира. Сега разбра ли го най-сетне? Освен това, документите сочат, че има страшно много податки, че Великобритания и САЩ щяха да се застъпят на Парижката конференция за техните съюзници от Югославия и Гърция, т.е. да останем с половината територии. Гърците искат целите Родопи до Пловдив, а Тито иска Пиринският окръг (Благоевградски и Кюстендилски).

преди 8 минути, parmobil написа:

Отговор - няма.

Навсякъде. Вкл. в Западна Европа и Япония. Но и в Арабския свят. Разбира се и в соцлагера - най-вече.

Дали продукцията ни е била конкурентна? Шти разкажа, кво ми разказва един, дето баща му е бил шофьор на посланика ни в Австрия и Унгария. А той тогава е бил ученик в тия държави, заедно с баща си и майка си. Та влиза в магазина, в който се продават сирена. На тезгяха наредени много сирена. Отляво надясно, по цени от най-ниската до най-високата. Разликата между съседните сирена в цените е малка. Последно, най-скъпо и с голяма разлика от предходното е българско саламурено сирене.

Ама ти говоря за времето кога имаше БДС. Сега вече май не е така.

С тоя въпрос обаче, пак сравняваш не както трябва. Сравняваш какво - България през соца с имперския световен център. Айде сравнявай България преди соца с имперския световен център. Та къде си пласираше конкурентната продукция предсоциалистическа България, за която Иван Багрянов пред НС казва, че сме селскостопанска страна без селско стопанство? Кво е изнасала и за СССР - болгарский перец? Болгарки (думата означава Дрелка)?

Пак да питам, че ми е навик - световните титли на българския спорт конкурентна продукция ли са? Малка България беше точно световна сила баш поради управлението на комунистите.

преди 12 минути, Sliderum2 написа:

Ако не беше така, България за 45 години, щеше да е зарината от продукция

Почти си познал, а може и да си се облажил от такива складове. Питай хората, които са работили в складовете за съхранение на произведената продукция. По време на социалистическа България е имало значителни количества стоки, които са били натрупани в складове, но не са били реализирани на пазара. Това на какво се дължи?  Възможно ли е поради начина на централно планиране, производството да не е отговаряло на реалното търсене. И знам, че след 1990 г., с прехода към пазарна икономика, много от тези залежали стоки – от храни и облекла до електроника и промишлени материали – са били разпродадени на ниски цени, раздадени или дори унищожени поради влошено качество. В някои случаи тези стоки са попадали в ръцете на нововъзникващите частни фирми (на вашите ДС хора), които са ги използвали за стартиране на собствен бизнес.

Така ли е било?

преди 3 минути, БаалБек написа:

Ок. 

Сега ползвам твоите данни от Проекта Мадисън, но сравнявам Гърция с България за времеви период 1944-1990г.

BEGR.png

Гърците се справят по-добре, а не са били със социалистически тип икономика. И България и Гърция влизат в 20-ти век като сравнително изостанали аграрни икономики. И двете страни преживяват значителни политически и икономически сътресения, свързани с Балканските войни, Първата световна война и Втората световна война. Да не забравяме и че Гърците водят гражданска война през периода 1946-1949г.

Душице, преди ВСВ Гърция по БВП пер капита е двойно по-висок от нашия,..

След ВСВ сме на почти едно и също ниво...

Така се движим до 70-те..

През 1989-а Гърция е с 50% по-висок от нашия....

Гърция е получила толкова помощи, за да бъде "витрината" на запада Балканите...

Толкова много свикнаха да живеят с помощи, че видяхме докъде ги докара това...

Самата Гърция има много повече икономически преимущества от България...

Пак ще посоча, че най-удачното сравнение е с Турция...

преди 22 минути, В. Велев написа:

Значи за теб свободата се свежда само до това да обикаляш и Света.

Много силно казано е че социализма е бил затвор с което го сравняваш.

Ако се пресмята като "лошо" и "добро" при социализма доброто беше повече от лошото, а сега е обратно.

И къде видя, че за мен свободата означава да обикалям света, бре Велев?

Социализма бе "Хотел Калифорния"...

Не може да се пресметне "добро" или "лошо"...

преди 26 минути, В. Велев написа:

Къде го твърдя това? Като казвам че се е живеело преди по-добре не съм казал че е за всеки а за болшенството. Никъде и в никой строй няма идеално.

И ка решаваш, че болшинството споделя твоето мнение?

преди 23 минути, Gaming_Solutions написа:

Точно защото:

Тцъ...

Заради методиката по която се пресмята...

преди 24 минути, lebel написа:

Сигурно е така. Просто се опитвах да помогна. А и... все още (на попрището жизнено в края) ми е трудно да си наложа да приемам показателите за прави и точни само, когато ми изнася.

Не е до това на кой и какво му изнася...

Виж как се пресмята СРЗ и сам ще разбереш защо днес не е коректен показател...

преди 1 минута, andiay написа:

Гърция е получила толкова помощи, за да бъде "витрината" на запада Балканите...

А България не е получила нищо от СССР. Сама се е справяла.

преди 2 минути, andiay написа:

Толкова много свикнаха да живеят с помощи, че видяхме докъде ги докара това...

До къде ги докара?

преди 3 минути, чуши написа:

Навсякъде. Вкл. в Западна Европа и Япония. Но и в Арабския свят. Разбира се и в соцлагера - най-вече.

Дали продукцията ни е била конкурентна? Шти разкажа, кво ми разказва един, дето баща му е бил шофьор на посланика ни в Австрия и Унгария. А той тогава е бил ученик в тия държави, заедно с баща си и майка си. Та влиза в магазина, в който се продават сирена. На тезгяха наредени много сирена. Отляво надясно, по цени от най-ниската до най-високата. Разликата между съседните сирена в цените е малка. Последно, най-скъпо и с голяма разлика от предходното е българско саламурено сирене.

Ама ти говоря за времето кога имаше БДС. Сега вече май не е така.

С тоя въпрос обаче, пак сравняваш не както трябва. Сравняваш какво - България през соца с имперския световен център. Айде сравнявай България преди соца с имперския световен център. Та къде си пласираше конкурентната продукция предсоциалистическа България, за която Иван Багрянов пред НС казва, че сме селскостопанска страна без селско стопанство? Кво е изнасала и за СССР - болгарский перец? Болгарки (думата означава Дрелка)?

Пак да питам, че ми е навик - световните титли на българския спорт конкурентна продукция ли са? Малка България беше точно световна сила баш поради управлението на комунистите.

Загуби ме с как "кво ти разказал един".

Пичос, на мен не са ми разказвали!!! Аз съм бил на място. От първа ръка мога да разказвам.

По тази причина изпадам в искрен смях, когато смехурковци ми обясняват какво е било. ............, сър

преди 8 минути, andiay написа:

След ВСВ сме на почти едно и също ниво...

Е почти. Но ако пак си почнал да пиеш и пишеш е нормално да пропуснеш какво съм писала. Даже си го цитирал. Драмата ти продължава. Ако не можеш да ме обориш поне не се излагай. 

преди 2 минути, БаалБек написа:

А България не е получила нищо от СССР. Сама се е справяла.

В сравнение с това, което е получила Гърция, направо сама се е справяла....

преди 3 минути, БаалБек написа:

До къде ги докара?

До срив от 25% от БВП пер капита + огромен дълг спрямо БВП....

Нещо, което не се е случило в България при нито един от това, което обичате да наричате "фалити" по времето на соца...

преди 10 минути, communismatic написа:

От позицията на човек, който може да сметне 2 и 2. Много по-бавно щеше да се случи развитието ни, ако бяхме в западната сфера на влияние, по простата причина, че никой нямаше да ни иска производството. Това го пиша сигурно за 20-ти път днес. Трябваше да се "надбягваме" с много по-високотехнологични държави, а ние щяхме да сме от позицията на такава, която тепърва се индустриализира. Сега разбра ли го най-сетне? Освен това, документите сочат, че има страшно много податки, че Великобритания и САЩ щяха да се застъпят на Парижката конференция за техните съюзници от Югославия и Гърция, т.е. да останем с половината територии. Гърците искат целите Родопи до Пловдив, а Тито иска Пиринският окръг (Благоевградски и Кюстендилски).

Спокойно можеш да замениш "щеше" с "де факто". След като постсоциалистическа България, започна перестройка под мъдрото ръководство на западния свят и стъпвайки на построеното от плановите икономисти марксически ленинци, всичко бе разрушено. Е, остана още много, защото се оказа, че построеното през соца, не е лесно да бъде и строшено. Справка - мавзолея на Г. Димитров.

Но въпросът е на едно много интересно място. Ти аргументираш, че не е могло да се постигне нещо без планова икономика. Е да, ама нас ни разрушиха и продължават да ни разрушават с декрети отгоре. Тва кво е - пазарна икономика?

Как бяха унищожени примерно блоковете на АЕЦ Козлодуй и защо? С каква цел? Нещо което е построено - да бъде строшено.

Кое е обяснението, че селсксото стопанство на България процъфтяваше през соца, когато не било имало пазарна икономика, т.е. при по-лошата система - дали това, че селскостопанската продукция на България не може да конкурира тая в ЕС? Па тя е в пъти по-качествена. Ял съм им и доматите и сливите в Германия и Англия. Нещо толкова безвкусно, в България просто май нема.

Начинът по който бе унищожена икономиката на Българи изобщо не е свободен пазар. Това е планова икономика - декрет отгоре. А и всичките му там номера дето ни ги прилагат са през държавна намеса. Вкл. и особено субсидиите. Но и заемите са по същество същото. Най-отгоре ти е централната банка. Тя прави Пари' (чете се "прим"). Под нея в йерархията е търговската банка. Тя прави движението Пари-Пари'. След това, в мазето на банката е вече и производството, което прави Пари-Стока–Пари'.

Обаче парите са взети на заем. Ама не става въпрос, за социалистическа България, там е работата. Това е планова икономика, която се управлява от монопола на властта. Който си прави планове, къде какво. На България й е скроен каскет още преди да тръгне перестройката. Именно държавната власт на България е тая която извърши всичко това и де факто играе роля на ликвидационен съвет но на цялата държава.

преди 45 минути, чуши написа:

1. Ако направим един рефереднум, да питаме всички българи, дали вярват на това, че днес средната заплата е толкова къв ли ще да е отговора на мнозинството - зер има демокрация, нали така? А референдуми нанай. Иначе има демокрация. Прочее, комунистите са правили неколко референдума.

2. Средната заплата е малко тайна все пак - зависи от това кво ще кажат експертите. А за ЕКСПЕРТИТЕ НА ПРЕХОДА  има една книжка, в която май се описва и откъде им идат паричките. Което пък и обяснява, кой поръчва музиката/експертизите.

Та средната заплата да речем, че не е съвсем ясна. Цените обаче дето са били навремето, са ясни за всеки, кой ги е виждал. И ти обясних, колко е грешката примерно на хляба през 1984та, дето е посочен от автора на картинката - повече от двойно. Същото е и за ел. енергията - повече от двойно. Е сбъркал. И т.н.

Аууууу сакън как не те беше срам да кажеш че няма демокрация и свобода? Путлераст, комунис', от 89та насам България цъфти, хората са щастливи и свободни, средната заплата е 5 000€ а бобрите завиват шоколада в станиол.

току-що, Bubbles написа:

Аууууу сакън как не те беше срам да кажеш че няма демокрация и свобода? Путлераст, комунис', от 89та насам България цъфти, хората са щастливи и свободни, средната заплата е 5 000€ а бобрите завиват шоколада в станиол.

Е срам не срам - казах го.

преди 14 минути, parmobil написа:

Загуби ме с как "кво ти разказал един".

Пичос, на мен не са ми разказвали!!! Аз съм бил на място. От първа ръка мога да разказвам.

По тази причина изпадам в искрен смях, когато смехурковци ми обясняват какво е било. ............, сър

Е разказвай де - не изглеждаш да си от срамежливите. На място викаш - на кое място, кога? Има значение кога, нали се сещаш? Че ако трябва да ти обяснявам и това.

След това - въпросът, кое място, вече е още по-интересен. Къде ли си попаднал - той светът не е само едно място. Или по-точно, светът е едно голямо място. Ама много голямо, ако ти е бедна фантазията не можеш да си представиш, колко си малък. И така да ми се изцепваш, че си бил на място? Леекичко е инфантилно - но моля, заповядай, не се стеснявай, разкажи!

преди 1 минута, БаалБек написа:

Е почти. Но ако пак си почнал да пиеш и пишеш е нормално да пропуснеш какво съм писала. Даже си го цитирал. Драмата ти продължава. Ако не можеш да ме обориш поне не се излагай.

Ми почти си е бре, душице....

Гражданската война не се отразява на това съотношение...

После за Гърция има план Маршал, за нас не...

Въпреки това в следващите двайсет години сме със сходни показатели...

Едва след 70-та Гърция има по-висок ръст от нашия, но до 80-та ръста пак е еднакъв, след приемането й в ЕИО леко увеличава преднината си, но така и не успява да постигне разликата, която има с нас преди ВСВ....

Както ти казах, икономическият потенциал на Гърция е бил, е и ще бъде много по-голям от този на България...

преди 1 час, чуши написа:

Предкомунистическият елит, дето бил елит, ако беше много хубав и успешен, нямаше да го утрепе народният съд.

"НАРОДНИЯТ СЪД" – ПРЯКО ПРОДЪЛЖЕНИЕ НА МАСОВИТЕ УБИЙСТВА

За жалост, и днес в България се намират автори, които имат наглостта да твърдят, че престъпният сталинистки процес, цинично наречен "народен съд", бил проведен... по настояване на западните съюзници. Нищо по-малко вярно! Днес - когато американските и британските документи са разкрити, може да прочетем телеграмите, съхранили ПОТРЕСА на американските и британските дипломати от това зловещо масово убийство. БРИТАНСКАТА И АМЕРИКАНСКАТА МИСИИ СА ИЗХВЪРЛЕНИ ОТ БЪЛГАРИЯ!

Цитат

Едно общество, в което липсва справедливост, неизбежно деградира.

В България комунистическият режим бе наложен с чудовищно насилие и в условията на чужда окупация. 

За да бъде смачкана в зародиш съпротивата на българите, по указания от Москва безпощадно бе избит политическият, стопанският, военният и духовният елит на българската нация.

И след години на терор, репресии и страх, на мястото на унищожения интелектуален елит на България, режимът си създаде пошла негова имитация - покварена от привилегии псевдоинтелигенция, която унизително и раболепно обслужваше властта.

И ДНЕС България цял един град носи името на национален предател и МАСОВ УБИЕЦ  като Георги Димитров, а нашата страна - единствена в цяла Източна Европа (!), все още е осеяна с гигантски паметници на армията окупаторка, извършила тежки престъпления в България - като убийства, отвличания, изнасилвания и грабежи.

Върху насилие и лъжи обаче нищо не се гради, освен престъпност и мизерия.

ПЛАНИРАНИТЕ УБИЙСТВА ... В ПРОЦЕНТИ

На смърт са осъдени регентите, съветниците и служителите в канцеларията на цар Борис, министрите от няколко правителства и 67 народни представители.

Незабавно, без право на обжалване.

Няма време, Москва бърза, защото конференцията в Ялта започва след три дни, а Сталин току-що е претърпял фиаско в опита си да овладее и Гърция.

Не може да се допусне провал и в България, където хората са настръхнали срещу комунистическия терор и беззаконие.

Ето защо присъдите са предварително определени по указания от Москва. Уточнени са... в проценти.

В края на януари Вълко Червенков чинно рапортува на Георги Димитров с телеграма, писана на руски език.

преди 11 минути, чуши написа:

Е да, ама нас ни разрушиха и продължават да ни разрушават с декрети отгоре.

Е, няма нужда да обръщаме внимание на разни теории на конспирацията. Факт е, че основният ни проблем дойде от нашите хора. Специално, за ликвидирането на селското стопанство, вина има единствено Филип Димитров, Жельо Желев и шайката около тях. Говорим за най-обикновена некомпетентност, да не използвам и по-крайни изрази. Аз затова се скъсвам от хилене, когато вземат, да ми се оправдават с комунисти, с ченгета, с Държавна сигурност и прочее... Просто всеки който дойде на власт от 1989-а насам, (с много малки изключения) искаше само да си оправи живота. Най-забавни са ми костовистите, тоя боклук буквално разпродаде всичко построено от соца за жълти стотинки, ама иначе има и привърженици.

преди 4 минути, communismatic написа:

Е, няма нужда да обръщаме внимание на разни теории на конспирацията. Факт е, че основният ни проблем дойде от нашите хора. Специално, за ликвидирането на селското стопанство, вина има единствено Филип Димитров, Жельо Желев и шайката около тях. Говорим за най-обикновена некомпетентност, да не използвам и по-крайни изрази. Аз затова се скъсвам от хилене, когато вземат, да ми се оправдават с комунисти, с ченгета, с Държавна сигурност и прочее... Просто всеки който дойде на власт от 1989-а насам, (с много малки изключения) искаше само да си оправи живота. Най-забавни са ми костовистите, тоя боклук буквално разпродаде всичко построено от соца за жълти стотинки, ама иначе има и привърженици.

Ама разбира се, че ще е Филип Димитров. Той и половин мандат не изкара, но счупи държавата. Левак!

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.