Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Истината за Социализма: Да, тогава беше по-добре отколкото е сега!

Featured Replies

преди 13 минути, NovakJ написа:

@parmobil думата се нарича "дистракция", точно това ни демонстрират копейките. 

https://goong.com/bg/word/distractious-на-български/

дистракция

Метод, при който, вместо да отговори директно на въпроса, човек сменя темата или прави паралел с несвързано събитие, за да избегне отговора.

Умишлено отклоняване на вниманието към несвързана тема, за да се избегне дискусия по неудобен въпрос.

Използване на сложни или подвеждащи аргументи, за да се избегне директен отговор или да се замъгли смисълът на разговора.

Това успях да намеря за думата дистракция... 🙂

Забавно е да се наблюдава как ЕИ се учи от ИИ (нито едно И не значи интеуект)...

Прав е бил акад. Сендов...

• Отговори 45,9k
  • Прегледи 1,5m
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• По времето на социализма имало опашки за хляб. Колкото и да е странно понякога заради глупости при соца и това ставаше. Примерно от 1988 до 1993 живях в квартал. Владиславово и там някакъв "умник" беш

• Без коментар.... Само да питам: Вие ,младите какво точно направихте за България,че имате право да ръсите простотии за бащите и дядовците си!?

• @dimy Не знам в кой град си живял, но  в моят малък, провинциален бе така: След училище ходих да се редя за хляб, даваха максимум 2 бр. или средно по половин хляб на член семейство. За месо бе су

Публикувани изображения

преди 38 минути, В. Велев написа:

Сега също има синьо училище и ги водят на море и зелено на планина...  Тия пионери къде са им червените връзки? :)

преди 3 часа, parmobil написа:

Коя дисусия? При теб всичко е Костов. Ако не е премиер е бил министър. А аз питам за 1990 г. Няма Костов. И още чакам отговор как великата икономика се срина за дни без Костов.

Баси евтината магистралка. Ето как аз задавам конкретен въпрос, той се изнизва и на всичкото отгоре ми пише "и още чакам отговор..." Баси и нахалството! 😆😆😆
1.jpg

преди 3 часа, NovakJ написа:

Елементарни са, номерата им край нямат...

Джокера обяснява кой бил елементарен... Майко мила! 😆😆😆
Човека, който си ровеше из харддиска за моя акаунт в "Наука" и даже си направил клипче в канала си в YouTube, какво се дискутира тук... Очевидно е, че смисъла на живота му е тоя форум... 😆😆😆😆

преди 33 минути, communismatic написа:

Баси евтината магистралка. Ето как аз задавам конкретен въпрос, той се изнизва и на всичкото отгоре ми пише "и още чакам отговор..." Баси и нахалството! 😆😆😆
1.jpg

Джокера обяснява кой бил елементарен... Майко мила! 😆😆😆
Човека, който си ровеше из харддиска за моя акаунт в "Наука" и даже си направил клипче в канала си в YouTube, какво се дискутира тук... Очевидно е, че смисъла на живота му е тоя форум... 😆😆😆😆

??? Какво се опита да кажеш?

Или ми отговаряй на въпросите за да ти отговаря аз на твоите, или ми се махай... Баси евтините и к******* номерца...

преди 2 минути, communismatic написа:

Или ми отговаряй на въпросите за да ти отговаря аз на твоите, или ми се махай... Баси евтините и к******* номерца...

дистракция :giggle1:

Т.е. Джокович употребява дума, за която не е много сигурен, както точно значи, та влиза в сайта goong.com за да даде точното тълкувание... 😆😆😆😆😆😆
1.jpg

преди 1 час, communismatic написа:

Я се погледни първо ти как отговаряш на въороси и тогава търси сметка на другите.

преди 10 часа, BANKATA написа:

Я се погледни първо ти как отговаряш на въороси и тогава търси сметка на другите.

Отговарям по начина, по който предразполага ситуацията. Не е нормално, да спорим и понеже от отсрещната страна й липсва капацитет, да ми се изнизва като най-обикновена...

От сега виждам няколко хвалещи демокрацията на хранилка от тук!!!!!!!!

Костадинов показа списък с финансиране от САЩ, България взела $431 млн. за 4 г. | dnes.dir.bg

преди 28 минути, Belefor написа:

Костадинов показа списък с финансиране от САЩ, България взела $431 млн. за 4 г. | dnes.dir.bg

"хвалещ демокрацията" не е обидата която си мислиш, че е :giggle1:

преди 12 минути, N1K17Y написа:
преди 41 минути, Belefor написа:

"хвалещ демокрацията" не е обидата която си мислиш, че е

Изпуснал е кавичките (хвалещи "демокрацията") - обикновена граматическа грешка. Под достойнстово ти е да се радваш, колчем изловиш некой, че е направил граматическа грешка.

Когато едно общество приеме насилието за норма на поведение, когато беззаконието се превърне в закон, когато страхът и примирението сковат съзнанието - такова общество е обречено. Обречени са и поколенията, които идват след него...

Бог да прости всички жертви на т.нар "Народен съд" и всички жертви на комунизма!

/Горан Благоев/

преди 1 час, N1K17Y написа:

"хвалещ демокрацията" не е обидата която си мислиш, че е :giggle1:

Мда, по принцип не е обида , но казано от теб е направо грозна обида! И да - в България има псевдо демокрация. Интересно ми беше да видя колко от тукашните форумци ще се припознаят в тази статия.....и отговора не закъсня.

преди 11 минути, БаалБек написа:

Когато едно общество приеме насилието за норма на поведение, когато беззаконието се превърне в закон, когато страхът и примирението сковат съзнанието - такова общество е обречено. Обречени са и поколенията, които идват след него...

Бог да прости всички жертви на т.нар "Народен съд" и всички жертви на комунизма!

/Горан Благоев/

Това цитирано насилие и беззаконие , както и страх и примирение е много точно казано за комичната ситуация в България в момента!

преди 10 часа, communismatic написа:

Отговарям по начина, по който предразполага ситуацията. Не е нормално, да спорим и понеже от отсрещната страна й липсва капацитет, да ми се изнизва като най-обикновена...

lebel беше повече от любезен да покаже доклад на Петър Младенов. Какво още трябва да прочетете, за да видите какви сте запалянковци? На теб ти е простено, щото си малък, ама защо хора на възраст пишат дивотии?

Как се стигна до националната катастрофа през 1996 г.

Митът за мощната социалистическа икономика от времето на Тодор Живков и нейното разсипване от лошите демократи.

Тъй наречената социалистическа икономика се основаваше на командно- планово, централизирано държавно управление, което ръководеше и решаваше всичко от партийните кабинети, пренебрегваше действието на обективните икономически закони и не признаваше пазарните лостове и конкуренцията.

Последиците от това във всички социалистически страни бяха пагубни за тях и това е основната причина за пълния крах на социалистическите икономики в световен мащаб в края на осемдесетте години на миналия век.

У нас за 45 години комунистическо управление България фалира три пъти, т.е. държавата три пъти изпада в несъстоятелност и не може да плаща дълговете си.

Първия път предоставя целия си златен резерв от 24 тона злато на Съветския съюз за погасяване на основната част от дълга си към него.

Втория път през 1977 г., когато изпада в дългова криза към западните банки вследствие огромните заеми, вложени в нерентабилни проекти най-вече в тежката индустрия.

И третия път през 1987 г., когато задълженията по външния дълг годишно надхвърлиха значително общите валутни приходи на страната. Тези фалити всъщност само илюстрират нагледно как социалистическата икономика не е била в състояние да съществува самостоятелно и единствено външните заеми са я поддържали полужива. Както казва самият Живков в края на управлението си “Социализъмът се оказа едно недоносче”.

П.П.

В сферата на държавното и общественото устройство бе създадена обстановка, сходна с феодалното управление... Главната причина за създалото се положение бяха неизживяната сталинска командно- административна система, монополът на властта, фактическият тотален контрол върху производството и разпределението, намиращ се в ръцете на бюрократичната върхушка (стр. 3 от доклада).

(...) Прогресивно се увеличава делът на напълно амортизираните производствени фондове, който в края на 80-те години достигна 40-45 на сто.

/Доклад на Първия секретар на БКП, другарят Петър Младенов/

преди 36 минути, БаалБек написа:

“Социализъмът се оказа едно недоносче”.

Ама колко струваше един тон цимент, че не разбрах добре?

преди 2 минути, БаалБек написа:

У нас за 45 години комунистическо управление България фалира три пъти, т.е. държавата три пъти изпада в несъстоятелност и не може да плаща дълговете си.

Душице, престани периодично да пускаш тая глупост....

Нито веднъж България не е фалирала, най-близко до нещо като фалит е била през 96-97-ма...

преди 5 минути, БаалБек написа:

Първия път предоставя целия си златен резерв от 24 тона злато на Съветския съюз за погасяване на основната част от дълга си към него.

Лъжа - продава 22 тона злато, от общо 34 тона...

1989-а златния резерв на България е 39 тона...

преди 8 минути, БаалБек написа:

Втория път през 1977 г., когато изпада в дългова криза към западните банки вследствие огромните заеми, вложени в нерентабилни проекти най-вече в тежката индустрия.

Кризата е следствие на петролната криза, фалит няма - справяме се....

преди 10 минути, БаалБек написа:

И третия път през 1987 г., когато задълженията по външния дълг годишно надхвърлиха значително общите валутни приходи на страната.

Задълженията по брутният дълг са били 50% от БВП, днес са почти същите...

Към онзи момент самите ние имаме да прибираме към близо 4 млрд.$, при общ дълг от 10 млрд. грубо...

Имаме и ликвидна собственост далеч надвишаваща този дълг, имаме и 39 тона злато...

Неотпускането на рефинансиращ заем не е икономическо решение, а чисто политическо...

Студената война се е водила най-вече с икономически оръжия....

преди 19 минути, БаалБек написа:

Както казва самият Живков в края на управлението си “Социализъмът се оказа едно недоносче

Отново поредната пропагандна лъжа, която като рупори повтаряте ли та чаа са скъсвате да повтаряте....

Думите в речта на Живков са - "Социализма е като едно недоносче, заради това трябва да полагаме още повече грижи за него, за да може да се развие и расте" (цитирам смислово по памет)...

Че този тип икономика след средата на 70-те е била обречена - спор няма...

Че са се взимали абсолютно глупави и некадърни решения - също...

Че беше тотално несвободно общество - също...

Че е заченато с кръв - също....

Но... да се отричат и ползите, които е сътворило е тотална глупост ...

Да се оправдава всичко лошо днес с него - още по-голяма глупост...

Както е казал над теб Пармобил...

преди 42 минути, parmobil написа:

Какво още трябва да прочетете, за да видите какви сте запалянковци?

Със запалянковщина не става...

С четене и търсене единствено на "правилната страна на историята" - също не става...

Едно време и комунистите така четяха историята - "само от правилната страна"...

И всеки, който имаше различно от тяхното мнение бе враг..

Вие сте същите - едно към едно....

преди 2 часа, БаалБек написа:

/Горан Благоев/

Бог да прости и всички жертви на фашизма

преди 1 час, чуши написа:

Ама колко струваше един тон цимент, че не разбрах добре?

Малко струваше, ама много ... го нямаше!

преди 5 минути, jhoro написа:

Малко струваше, ама много ... го нямаше!

Имаше достатъчно, работил съм на Топливо 3г. Някъде около '84г - идваш плащаш товариш..

Потрябва ти Ц-200, да си залепиш балатум/линолеум на цимент или на дъска.
Или да си забъркаш грунд за маслени бои на платно. Или с гипс на дъска за икона.
Няма го по магазините, не само в малките днешни разфасовки, но и никакви.
Само в строителните комбинати, в големи опаковки.
Търсиш роднина, познат, приятел на приятел, да ти налее тайно някой литър в прастмасова бутилка или тубичка до 2-3 литра,
за да може да я изнесе през портала в ръчния си багаж или в кабината на камиона.
И много други материали за творчество, за самостоятелна работа на отделния творец,
ги нямаше в свободна продажба на дребно.
Само в "Търговия на едро", или СД "МП и БУ" (Стопанска дирекция "Местна Промишленост и Битови Услуги")
откъдето се снабдяваха ТПК-тата и РПК-тата (Трудово-производителни и Районни производителни Кооперации).
Кожи за бижутерия (гривни, диадеми, брошки, обеци), шлайфпасти и кечени щайби за полиране на месинг и мед,
Бормашинки малки размери нямаше български - само големи тежки, за две ръце, с метална черупка отпред.
По същото време (края на 80-те) Black&Decker и Bosch продаваха във валутните магазини на "Кореком" леки бормашинки от здрава пластмаса,
за работа с една ръка, или за удобно закрепване на маса.
Азотна киселина за ецване на цинкови плочи за графичните техники офорт, акватинта, и други подобни.
Няма такова нещо в свободна продажба. Търсим връзки в Цех "Галванични покрития" на Радиозавода.
Нататък - както при Ц-200...

преди 2 часа, parmobil написа:

lebel беше повече от любезен да покаже доклад на Петър Младенов. Какво още трябва да прочетете, за да видите какви сте запалянковци? На теб ти е простено, щото си малък, ама защо хора на възраст пишат дивотии?

Мисля, че... на оная си работа обяснявах, че когато се води дискусия между двама души, няма как само единия да задава въпроси и да получава отговори. Благодаря за вниманието...

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.