Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Истината за Социализма: Да, тогава беше по-добре отколкото е сега!

Featured Replies

преди 2 часа, Недко написа:

Потрябва ти Ц-200, да си залепиш балатум/линолеум на цимент или на дъска.
Или да си забъркаш грунд за маслени бои на платно. Или с гипс на дъска за икона.
Няма го по магазините, не само в малките днешни разфасовки, но и никакви.
Само в строителните комбинати, в големи опаковки.
Търсиш роднина, познат, приятел на приятел, да ти налее тайно някой литър в прастмасова бутилка или тубичка до 2-3 литра,
за да може да я изнесе през портала в ръчния си багаж или в кабината на камиона.
И много други материали за творчество, за самостоятелна работа на отделния творец,
ги нямаше в свободна продажба на дребно.
Само в "Търговия на едро", или СД "МП и БУ" (Стопанска дирекция "Местна Промишленост и Битови Услуги")
откъдето се снабдяваха ТПК-тата и РПК-тата (Трудово-производителни и Районни производителни Кооперации).
Кожи за бижутерия (гривни, диадеми, брошки, обеци), шлайфпасти и кечени щайби за полиране на месинг и мед,
Бормашинки малки размери нямаше български - само големи тежки, за две ръце, с метална черупка отпред.
По същото време (края на 80-те) Black&Decker и Bosch продаваха във валутните магазини на "Кореком" леки бормашинки от здрава пластмаса,
за работа с една ръка, или за удобно закрепване на маса.
Азотна киселина за ецване на цинкови плочи за графичните техники офорт, акватинта, и други подобни.
Няма такова нещо в свободна продажба. Търсим връзки в Цех "Галванични покрития" на Радиозавода.
Нататък - както при Ц-200...

азотна киселина нямало, кожи за бижутерия нямало, шлайфпасти нямало, плочи за офорт ................... аре бе Недко, стига се излага.

с Ц-200 съм лепил декари линолеум точно тогава когато казваш, имаше ги в малки баки по кило и по три кила. айде стига маана...

• Отговори 45,9k
  • Прегледи 1,5m
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• По времето на социализма имало опашки за хляб. Колкото и да е странно понякога заради глупости при соца и това ставаше. Примерно от 1988 до 1993 живях в квартал. Владиславово и там някакъв "умник" беш

• Без коментар.... Само да питам: Вие ,младите какво точно направихте за България,че имате право да ръсите простотии за бащите и дядовците си!?

• @dimy Не знам в кой град си живял, но  в моят малък, провинциален бе така: След училище ходих да се редя за хляб, даваха максимум 2 бр. или средно по половин хляб на член семейство. За месо бе су

Публикувани изображения

преди 22 минути, Т.Христов написа:

с Ц-200 съм лепил декари линолеум точно тогава когато казваш, имаше ги в малки баки по кило и по три кила. айде стига маана...

Коя година ? В кой град ? Ако в Русе е имало Ц-200, то е  защото Комбинат "Гаврил Генов" сега "Оргахим" беше там.
Може и в София да е имало и в Пловдив и в Благоевград, там са на почит.
В Добрич нямаше. И в Казанлък не съм виждал. Поне до 1985-та като завърших гимназия. Понеже магазините за материали са ми любими като магазини за играчки и не съм виждал.
След 1989 - 90-та година вече се загрижиха за вътрешния пазар, стана конкуренцията, останаха за някакво време без работа и без приходи,
и им дойде акъла в главата.

Ами асортимент на блажни бои ?
Трябва ми тъмночервена или тъмно синя - за фон на рекламна табела. 
Пак по предприятия и ателиета на колеги художници на държавни предприятия.

Макетни ножове - пак от ателиета на щатни художници, или само от единични магазини в София.
Добре, че съм учил 1 година Дърворезба и оттам и малко точиларство, та ползвах скосени длета и хирургически скалпели. Скалпелите - пак с връзки, измъкнати от някоя болница, разменени за нещо с някой съученик.
За всяко нещо трябва да проявиш чудеса от изобретателност, за да си създадеш първо условията, инструменти, материали - не като сега - строймаркети, художнически магазини, богати книжарници ...

Резбарски длета - Sandvik - от Швеция ... или двама майстори в цяла България ... затрупани с работа ...
Перипетии ... не ми се мисли ... само ядове ...

на 19.01.2025 г. в 14:59, communismatic написа:

За което основна вина има Иван Костов.

Правителство на Андрей Луканов обявява мораториум върху плащанията по външния дълг

През 1990 г. премиерът Андрей Луканов обявява мораториум върху плащанията по външния дълг на България.

Това се случва по време на първото му правителство – седемдесет и деветото по ред на Народна република България, назначено с Укази № 161, № 217 и № 218 на Държавния съвет от 8 февруари 1990 г. и избрано от 14 сесия на Деветото народно събрание. То е оглавявано от Андрей Луканов (БСП) и управлява страната до 21 септември 1990 г., след което е наследено от второто правителство на Андрей Луканов. Кабинетът е съставен от политически дейци на БСП и един независим експерт.

преди 8 часа, andiay написа:

Нито веднъж България не е фалирала, най-близко до нещо като фалит е била през 96-97-ма...

Макар, че НРБ не обявява официален фалит в периода на "развития" социализъм, мораториумът върху външния дълг през 1990 г. е фактическо признаване на неспособността на държавата да изплаща задълженията си. При социалистическата система финансовите проблеми се решават чрез вътрешни механизми, като например контрол върху цените, централно планиране, дефицит на стоки и прочее соцпохвати за замазване на гафовете.
Липсата на пазарна икономика прикрива реалните проблеми до момента, в който натрупаният външен дълг става непосилен. И всичко лъсва.

А тук продължавате да скачате на амбразурата. 

В края на 1989 г. България има 9.5 милиарда долара дългове към западни банки, най-вече западногермански. Бюджета се пълни от продажбите на не особено качествена продукция на ниски цени, всъщност винаги под световните, за СССР, соцлагера и малко в капиталистическите страни. В БНБ има 1.5 милиарда долара резерв. Държавата обаче е изправена пред технически фалит. Защо? Причината е в перестройката на Горбачов. Той е поискал  всички страни членки на СИВ вече  да се разплащат помежду си в конвертируема валута по световните цени, тоест в долари, а не както е било дотогава в т.н. „преводни рубли“. Русия вече ще ни продава нефта и газа за долари, и ще ни купува електрокарите, цигарите, чушките, доматите, чорапите и пр. също в долари.   Това е началото на кризата за соца в България и в социалистическия блок.

преди 8 часа, Т.Христов написа:

Имаше достатъчно, работил съм на Топливо 3г. Някъде около '84г - идваш плащаш товариш..

Остава са кажеш, че е имало само едно "Топливо" - за цяля България .

Точно 1985-86 година започнахме да строи кооперацията, и знам - какво имаше, къде го имаше и как се взимаше. Наливаме бетон - плочи, колони, греди, шайби. Има договор със СМК - изпращат бетон-помпа и бетонови. Още когато дойде първия - шофьора каза "Или давате на ръка по 10 лева на курс, или следващия бетоновоз ... не го чакайте!"

В някой моменти сме взимали цимент от друг строеж, щото и в склада на СМК няма.

преди 11 часа, БаалБек написа:

Спомени от соца!

https://ibb.co/8nYnQwBH

Редяхме се за хляб в кварталната фурна ,опашката стигаше извън фурната. ,миризмата на печен хляб се носеше от фурната на далеч ,а докато чакахме да ни дойде реда обменяхме колюки за съседите и съседките си (както сега във фейса и форумите). Липсва ми това усещане от миналото на ароматен топъл хляб с клюкарски привкус подправен.

преди 10 часа, jhoro написа:
преди 11 часа, чуши написа:

Ама колко струваше един тон цимент, че не разбрах добре?

Малко струваше, ама много ... го нямаше!

Аха - ама се е продавал на тон. Сега се продава на торби от по 25 кг. Ма аз я питам тая да ми извади картинката от Башмайстора и да си довърши мисълта, че не ми стана ич ясно. Ама Она се покри и я нема (по тае тема).

Та къде днес си ти виждал, некъде да има ценоразпис, колко е цената на тон цимент? Може некъде (и даже има на много места), да пише, колко ти е цимента на килограм. На тон нема. А през соца, е имало обявена цена на тон. Значи потреблението е било зверско. Е как го не е имало тогава? Как хората не са имали пари да си го купят.

Всъщност, аз немам спомен все пак да се е продавал на тон. Честно казано. Имам спомен, че се продаваше в торби от по 50 кг. Сега е в двойно по-малки опаковки, което води принципно до същата логика, но в доста по-малка степен - 50 кг. са само два пъти повече цимент от 25.

Но пък от друга страна, е 50 пъти повече от едно кило цимент. Един тон е 40 пъти повече от 25. Но пък е 1000 пъти повече от 1 кг. цимент.

И такива ми ти работи, драги ми Смехурко - желаете ли ти и вашето отбор от юнаци и др. джендъри, да ми ги обясните тия работи? Че ми стана доста интересно, кога видех картинката от филма, като екстраполация на нещото, че цената на цимента през соца била непосилна, баш кога се наливаха основите и беха построени 90% от жилищата в които българите живеят днес. Плюс болшинството административни сгради, заводи, 6000 язовира, ВЕЦове, тунели, заводи и т.н. Не е имало цимент баш тогава! Уникално!

Ама цената е обявена за тон, нали така?

преди 10 часа, Т.Христов написа:
преди 10 часа, jhoro написа:

Малко струваше, ама много ... го нямаше!

Имаше достатъчно, работил съм на Топливо 3г. Някъде около '84г - идваш плащаш товариш..

Би ли я коментирал тая цена от Башмайстора - аз не си спомням да е имало обявена цена на цимента на тон. Торбите бяха по 50 кг. Мисля, че това е някаква шега от самия филм. Купувал съм много пъти цимент, но не точно тонове. Даже и един тон никога не съм си купувал. Кога наште са правили къщата съм бил току-що роден, за изливане на плоча може и да е отишъл тон или повече цимент.

преди 5 минути, чуши написа:

Аха - ама се е продавал на тон. Сега се продава на торби от по 25 кг. Ма аз я питам тая да ми извади картинката от Башмайстора и да си довърши мисълта, че не ми стана ич ясно. Ама Она се покри и я нема (по тае тема).

Та къде днес си ти виждал, некъде да има ценоразпис, колко е цената на тон цимент? Може некъде (и даже има на много места), да пише, колко ти е цимента на килограм. На тон нема. А през соца, е имало обявена цена на тон. Значи потреблението е било зверско. Е как го не е имало тогава? Как хората не са имали пари да си го купят.

Всъщност, аз немам спомен все пак да се е продавал на тон. Честно казано. Имам спомен, че се продаваше в торби от по 50 кг. Сега е в двойно по-малки опаковки, което води принципно до същата логика, но в доста по-малка степен - 50 кг. са само два пъти повече цимент от 25.

Но пък от друга страна, е 50 пъти повече от едно кило цимент. Един тон е 40 пъти повече от 25. Но пък е 1000 пъти повече от 1 кг. цимент.

И такива ми ти работи, драги ми Смехурко - желаете ли ти и вашето отбор от юнаци и др. джендъри, да ми ги обясните тия работи? Че ми стана доста интересно, кога видех картинката от филма, като екстраполация на нещото, че цената на цимента през соца била непосилна, баш кога се наливаха основите и беха построени 90% от жилищата в които българите живеят днес. Плюс болшинството административни сгради, заводи, 6000 язовира, ВЕЦове, тунели, заводи и т.н. Не е имало цимент баш тогава! Уникално!

Ама цената е обявена за тон, нали така?

Пишеш и не мислиш!!!

Тогава цимент се доставяше по два начина - на дребно, в торби по 50 кг (по 25 нямаше) и на едро, с циментовози! Цистерна за насипни товари!

Колкото до цената - дали ще я обявиш на тон, на килограм или на грам - все същата работа!

преди 10 часа, Недко написа:

Бормашинки малки размери нямаше български - само големи тежки, за две ръце, с метална черупка отпред.
По същото време (края на 80-те) Black&Decker и Bosch продаваха във валутните магазини на "Кореком" леки бормашинки от здрава пластмаса,

Как стояха нещата с малките бормашинки на Black&Decker и Bosch, преди 44та година, кога в процъфтяваща България ги имаше в редовните магазини (не само корекомите), както и американски трактоти с които народът масово си ореше нивите, а извън нивите се прибираше в къщи с мерцедесите?

П.П. Искаш ли да водиме малко и по-сериозен разговор по въпроса, дали комунистите са виновни, че преди двеста години, не е имало изобщо електричество, че имперският център на света още тогава е бил пак в Западна Европа, и Версай е бил построен във Франция. За съжаление, комунистите още ги немаше, та и причината за дето инвеститорите са инвестирали за Версай във Франция, не е у тех.

преди 8 минути, jhoro написа:

Пишеш и не мислиш!!!

Тогава цимент се доставяше по два начина - на дребно, в торби по 50 кг (по 25 нямаше) и на едро, с циментовози! Цистерна за насипни товари!

Колкото до цената - дали ще я обявиш на тон, на килограм или на грам - все същата работа!

И като е все същата работа, дали ще я обявиш на тон или на килограм, що тогава е имало цена на тон, а не е имало цена на килограм; а па сега има цена на килограм, а нема цена на тон?

И що преди да напишеш "Пишеш и не мислиш(с цели три удивителни на края, скоростно изстреляни от картечницата)", не помисли поне малко преди това?

преди 4 минути, чуши написа:

И като е все същата работа, дали ще я обявиш на тон или на килограм, що тогава е имало цена на тон, а не е имало цена на килограм; а па сега има цена на килограм, а нема цена на тон?

Ето ти сайта на „Златна Панега Цимент” АД - обади се в търговския отдел и питай - имат ли цена на тон! Преди да пишеш - проверявай!

А най-добре се разкарай!

азотна киселина нямало, кожи за бижутерия нямало, шлайфпасти нямало, плочи за офорт ................... аре бе Недко, стига се излага.

Ама изглежда линолеум е имало. Аз дирих миналата година у сички магазини в Берковица. Нема. Нема.

А линолеума си го спомям много добре, кога бех малък през соца де - по трудово и рисуване, си го купувахме и рисувахме с резци. Имаш линолеум тогава, имаше - сега не. И много неща дето тогава ги имаше ги няма вече - истинско сирене, истински сладолед. А и истиски дънки нема вече. Ония тогавашните реално според цената на останалите тогавашни стоки бяха златни. Едни такива, днес вероятно биха стрували хиляда и пестин лева. Почти всеки младеж обаче си беше купил. Сега за хиляда и пестин може и да има некъде, ама дали некой си купил - тия хубавите дънки, днеска са вече като майбаха от вица, дето го разказа некой одеве. Прочее, днеска нема и качествени слипове. Т.е. за пеесе лева парчето, или сто може и да има некъде.

преди 34 минути, jhoro написа:

Ето ти сайта на „Златна Панега Цимент” АД - обади се в търговския отдел и питай - имат ли цена на тон! Преди да пишеш - проверявай!

А най-добре се разкарай!

Ставаш за смех вече, нали така - и е по-добре да се разкарам, че ти е неудобно, осъзнаваш го. Ще ме помолиш ли (евентуално писмено), и ще си помисля, дали да те съжаля, че и без друго, Тръмп каза, че ше ви спира паричките?

Та върни се на картинката от филма Башмайстора, и ми кажи, тва дето е написана тая цена на тон, циментов завод ли е или е нещо друго? Че съм виждал циментов завод - той личи, като минеш на един километър от него.

преди 8 часа, Недко написа:

Коя година ? В кой град ? Ако в Русе е имало Ц-200, то е  защото Комбинат "Гаврил Генов" сега "Оргахим" беше там.
Може и в София да е имало и в Пловдив и в Благоевград, там са на почит.
В Добрич нямаше. И в Казанлък не съм виждал. Поне до 1985-та като завърших гимназия. Понеже магазините за материали са ми любими като магазини за играчки и не съм виждал.
След 1989 - 90-та година вече се загрижиха за вътрешния пазар, стана конкуренцията, останаха за някакво време без работа и без приходи,
и им дойде акъла в главата.

Ами асортимент на блажни бои ?
Трябва ми тъмночервена или тъмно синя - за фон на рекламна табела. 
Пак по предприятия и ателиета на колеги художници на държавни предприятия.

Макетни ножове - пак от ателиета на щатни художници, или само от единични магазини в София.
Добре, че съм учил 1 година Дърворезба и оттам и малко точиларство, та ползвах скосени длета и хирургически скалпели. Скалпелите - пак с връзки, измъкнати от някоя болница, разменени за нещо с някой съученик.
За всяко нещо трябва да проявиш чудеса от изобретателност, за да си създадеш първо условията, инструменти, материали - не като сега - строймаркети, художнически магазини, богати книжарници ...

Резбарски длета - Sandvik - от Швеция ... или двама майстори в цяла България ... затрупани с работа ...
Перипетии ... не ми се мисли ... само ядове ...

Е па ти сичку си си намирал по втория начин от приятели. Вкл. и Ц 200. Това ми напомня, в редките случаи, кога през соца ми е требвало Ц 200 си го зимах от комшията, който беше даскал по трудово обучение в едно близко училище. Носеше ми много без пари, не мога да го изхарча.

преди 3 часа, БаалБек написа:

При социалистическата система финансовите проблеми се решават чрез вътрешни механизми, като например контрол върху цените, централно планиране, дефицит на стоки

Дефицит и на цимент ли?

Начи глей сега. Около 77ма в България е построен НДК. А така също и панорама ПЛЕВЕНСКА ЕПОПЕЯ.

В Берковица около същата година бяха построени и влязоха в експолатация СТАРЧЕСКИЯ ДОМ - модерно изглеждаща дори днес сграда и много солидно направене. Тогава ни заведоха цялото училище при откриването му. Обявиха, че сградата струва 1 милион лева.

По същото време пак в Берковица бе направена и влезе в експлоатация спортната зала. Не че е некакво архитектурно чудо, но дълги години, даже и след соца тя служеше перфектно за целите които бе направена - т.е. по два пъти на година идваха национални отбори и водещи спортни учлища (разбирам една дузина световни и олимпийски шампиони).

НО днес, казваш, циментът бил евтин. А какво ли й се случва, на нашата вече легендарна и обвеяна в слава спортна зала от близкото минало (кога циментът бе скъп)? И която е в доста елитен райно, най-актуалния парк, тамън до басейна, какъвто няма в цяла Северозападна България? Тя ще рухне. Покривът тече от години. Аз повече няма да вляза в тая зала, защото ме е страх, че арматурата е изгнила. Преди година две, общината стартира скъп ремонт. Почнаха да я ремонтират. И кво стана? Ремонтът по едно време спря напълно. Покривът изобщо не е почнат да бъде ремонтиран, само отстрана. Т.е. арматурата продължава да гние.

Къде е циментът, дето бил евтин?

преди 2 часа, jhoro написа:

А най-добре се разкарай!

Ако пуснеш една анкета той или ти е по-добре да се "разкара", резултата няма никак да ти хареса!

преди 2 часа, чуши написа:

Ама изглежда линолеум е имало. Аз дирих миналата година у сички магазини в Берковица. Нема. Нема.

А линолеума си го спомям много добре, кога бех малък през соца де - по трудово и рисуване, си го купувахме и рисувахме с резци. Имаш линолеум тогава, имаше - сега не.

...

бла бла бла

...

Къде е циментът, дето бил евтин?

Сега има от пиле мляко. Да пускам ли линкове или можеш сам да напишеш линолеум в търсачката? Хайде ще пусна.

Линолеум в Емаг

Линолеум за гравюра

И това са само първите два резултата на първата страница от google.

Напъните ти за дънките даже не заслужават коментар. Кои дънки са били качествени, Рила ли? 😂

Сега има дънки за 20лв има и за 220 ( може повече). Ако си купуваш от 20, ми не, няма как да са качествени. Ако си си купувал навремето RIFLE от корекома са били над половин заплата, то затова е било въпрос на престиж да имаш дънки. Колко комично звучи сега. 

Относно въпроса ти къде е цимента, дето бил евтин сега, ами тука си е. И не мисля, че колегите по-горе са писали, че цимента е бил скъп за "държавата", по скоро е бил скъп за хората. А ако тезата ти е, че сега ни управляват корумпирани калинки, да на твоето мнение съм, но за това не е виновна демокрацията, виновни сме хората.

преди 9 минути, Joss Bomon написа:

Ако пуснеш една анкета той или ти е по-добре да се "разкара", резултата няма никак да ти хареса!

Ще си го преместя!

Но си прав за едно - АКО!

преди 8 минути, Gaming_Solutions написа:

Сега има от пиле мляко. Да пускам ли линкове или можеш сам да напишеш линолеум в търсачката? Хайде ще пусна.

Линолеум в Емаг

Линолеум за гравюра

И това са само първите два резултата на първата страница от google.

Първият линк от емаг -кое е линолеум тука не е ясно. И дали изобщо има линолеум. Ти фактически даде пример за безброй ментета, каквито съществуат. Във втория линк това трябва да е линолеум, да - ама виде ли размерите. 15 на 10 см. Да не разсъждаваме за цената, че може да те заболи глава. 15см х 10 см. Е да, ама на мене ми трябваше за маса, която е метър на метър.

Освен това ти съобщих, че в Берковица през соца, такъв линолеум се продаваше постоянно в магазина в Берковица. Сега нема.

И щом искаш допълнителни пояснения (понеже не разбираш от една дума), ти ги давам. Обиколих всичките магазини - няма. Предложиха ми на едно място, нещо което е долнопробен балатум. Казаха, че било линолеум. След това си поръчах в един магазин, да ми докарат. След известно време отивам - гледам, докарали са ми долнопробен балатум. И твърдят, че бил линолеум. А човекът който продава го познавам и знам, че мога да му имам доверие. Просто на днешно време по борсите на какво викат линолеум не е ясно.

преди 1 минута, чуши написа:

Първият линк от емаг -кое е линолеум тука не е ясно. И дали изобщо има линолеум. Ти фактически даде пример за безброй ментета, каквито съществуат. Във втория линк това трябва да е линолеум, да - ама виде ли размерите. 15 на 10 см. Да не разсъждаваме за цената, че може да те заболи глава. 15см х 10 см. Е да, ама на мене ми трябваше за маса, която е метър на метър.

Е имаш 54 продукта след търсена в търсачката на Емаг, да ти пускам всеки един по отделно ли и ти да им правиш качествен контрол по снимка, че не било соц линолеум. Втория линк е специално за гравюра, пуснах ти го, защото спомена, че като дете сте гравирали на такъв. 

преди 1 минута, чуши написа:

Освен това ти съобщих, че в Берковица през соца, такъв линолеум се продаваше постоянно в магазина в Берковица. Сега нема.

Е сега демокрацията ли е виновна, че чуши не може да намери линолеум у Берковица. Запали колата (хвани рейса) и върви до Враца или София и си вземи един квадрат линолеум. Едно време е нямало друго освен балатум и линолеум, сега ако имаше търсене щеше да има и в Берковица. 

Цитат

И щом искаш допълнителни пояснения (понеже не разбираш от една дума), ти ги давам. Обиколих всичките магазини - няма. Предложиха ми на едно място, нещо което е долнопробен балатум. Казаха, че било линолеум. След това си поръчах в един магазин, да ми докарат. След известно време отивам - гледам, докарали са ми долнопробен балатум. И твърдят, че бил линолеум. А човекът който продава го познавам и знам, че мога да му имам доверие. Просто на днешно време по борсите на какво викат линолеум не е ясно.

Развалиха го този линолеум значи. 

преди 3 часа, чуши написа:

Ма аз я питам тая да ми извади картинката от Башмайстора и да си довърши мисълта, че не ми стана ич ясно.

За по-ясно!

Сценарий: Атанас Мандаджиев

Режисьор: Петър Василев-Милевин

Други въпроси?

В същия филм на минута 34:53 се съобщава, че цената на велосипед е 80 лв!

Ако и това е лъжа, значи режисьора и сценариста са излъгали за цената на цимента. А щом са им позволили от Партията да пуснат лъжлив филм, значи и социализЪма е една голяма лъжа.

преди 15 минути, Gaming_Solutions написа:

Напъните ти за дънките даже не заслужават коментар. Кои дънки са били качествени, Рила ли? 😂

Сега има дънки за 20лв има и за 220 ( може повече). Ако си купуваш от 20, ми не, няма как да са качествени. Ако си си купувал навремето RIFLE от корекома са били над половин заплата, то затова е било въпрос на престиж да имаш дънки. Колко комично звучи сега. 

Напъните ти изобщо да поменаваш дънки Рила, при положение че ти каза, че ония тогавашните дънки са били златни според едноврмешните стандартни заслужават коментар. Да се посмеем малко, как не разбираш и от повече от една дума.

Дънки Супер Райфел, Леви Щраус, Тексас, Премиер, Лее - имаше и разни други. От корекома, но и не само - можеха да се купят на черно. Откъде ги взимаха не знам. Може би ги караха тираджиите. От корекома можеха да се вземат за 22 долара - 60 - 70 лева. На черно ги имаше за по 80. И дори за 90 лева.

Спрямо цената на тока, който е над десет пъти днес в сравнение с 2те стотинки за киловат - това са ти над хиляда лева, днешни пари.

Спрямо цената за вход на градски басейн  през лятото, която бе 20 стотинки - това са ти 100 пъти повече - 6000 (словом: шест хиляди) лева.

Въпрос на престиж беше да имаш такива дънки и повечето младежи ги имаха.

Сега такива дънки, като ония тогавашните за 220 лева нема. Не-ма! Ако си виждал въпросните дънки, требва да знаеш за какво говоря.

Но както казах, за 1000 или 2000 може и да има. Но не знам некой да си е купил за толкова пари.

преди 25 минути, чуши написа:

Напъните ти изобщо да поменаваш дънки Рила, при положение че ти каза, че ония тогавашните дънки са били златни според едноврмешните стандартни заслужават коментар. Да се посмеем малко, как не разбираш и от повече от една дума.

Дънки Супер Райфел, Леви Щраус, Тексас, Премиер, Лее - имаше и разни други. От корекома, но и не само - можеха да се купят на черно. Откъде ги взимаха не знам. Може би ги караха тираджиите. От корекома можеха да се вземат за 22 долара - 60 - 70 лева. На черно ги имаше за по 80. И дори за 90 лева.

Рила като всичко соц е било бледо копие на западните продукти.

Е така де, аз нали това съм писал, над половин заплата за дънки, истински западни дънки.

Спрямо цената на тока, който е над десет пъти днес в сравнение с 2те стотинки за киловат - това са ти над хиляда лева, днешни пари.

... 3 часа има, 1 час няма, режим на тока

Спрямо цената за вход на градски басейн  през лятото, която бе 20 стотинки - това са ти 100 пъти повече - 6000 (словом: шест хиляди) лева.

Как стигна от линолеум до басейн? За какво говориш, какви 100 пъти повече, какви 6000 лева? 

Сега такива дънки, като ония тогавашните за 220 лева нема. Не-ма! Ако си виждал въпросните дънки, требва да знаеш за какво говоря.

Но както казах, за 1000 или 2000 може и да има. Но не знам некой да си е купил за толкова пари.

Айде бе, нЕмало. Аз имам Tommy Hilfiger и Wrangler на по 3 години вече и не са мръднали, просто ми омръзнаха и спрях да ги нося. Даже и доста по-евтините на Lee Cooper са също качествени. 

Редактирано от Gaming_Solutions (преглед на промените)

преди 1 час, БаалБек написа:
преди 4 часа, чуши написа:

Ма аз я питам тая да ми извади картинката от Башмайстора и да си довърши мисълта, че не ми стана ич ясно.

За по-ясно!

Сценарий: Атанас Мандаджиев

Режисьор: Петър Василев-Милевин

Други въпроси?

Е ти не отговори на тоя. Просто ми бегаш по тъча. Пробвай ако искаш от втория път? Да ти давам ли допълнителни пояснения кво те питах?

Дай картинката дето вече я даде. Кажи пак, това което вече каза. И обясни, това цена на тон ли е за цимента? Какво е това място (че съм забравил тоя филм - не ми се гледа пак) - топливо ли е, на завод не прилича?

Преди малко питах майка ми, от къде сме купили цимента кога сме изливали плочите на къщата. 112 квадрата. От топливо. В торби от 50 кг. 30 човека майстори и амалета цял ден бъркат бетон носят и наливат. Нема никакъв завод. Цената на цимента е за торба.

преди 40 минути, Gaming_Solutions написа:
преди 1 час, чуши написа:

... 3 часа има, 1 час няма, режим на тока

Тва спам ли е сега? Режимът беше 2 часа има, 2 часа няма. И беше една или две зими. Дълги и студени - температурите падаха до минус 25. 

Освен това имаше някаква авария. България имаше договори за големи количества износ на ток. При цена на тока 2 ст. дневна и 1 нощна, и въпросния режим, това прави 12 часа в денонощието имане на ток. Електрическите печки бяха по два киловата. Две такива са 4. Плюс още нещо (ел. крушките тогава стигаха до 120 вата, имаше и по 40 и дори 25, но редко се ползваха последните) - да го закръглим на 5 киловата на час. 12 х 5 = 60 киловата на денонощие. Умножено по 30 денонощия = 1800 киловата. Умножено по 1,5 стотинки = 27.00 лева. Месечна сметка за ток на семейство. А това е средно статистическо семейство, защото 27 лева на месец двама работещи могат да си позволят. И си позовляваха. По време на дискотеката (режима на тока). Който, пак повтарям за незнайковците, беше една или две зими. През останалото време, не е имало режим. Случваха се аварии, да. Ама потреблението на тока беше такова, че битовите абонати са харчили ток, който сега се равнява на средна месечна сметка от 27 х 10 = 270 лв. Умножено по 2 милиона (т.е. броят на семействата през соца, при 9 милиона човеченца).

Плюс колосалното количество на ток, което потребяваше промишлеността. Плюс жп транспорта и трамваите - България беше на зелена енергия по времето на соца.

Те такова бе натоварването и на електроразпределителната система на социалистическа България. И за това имаше и по-чести аварии отколкото сега. Когато средното месечно потребление на ток (в киловати) е може би двойно по-малко. А па броят на семсействата е също така почти двойно по-малко. Оная индустрия,която потребяваше много ток вече я няма.

Да видим какво има - електроразпределителна система, построена от комунистите да издържа на петкратно по-голямо натоварване - не се троши, при такова натоварване, нормално е.

Имаме и Електроцентрали, построени от комунистите.

Кажете едно мерси, бе готованци такива!

преди 56 минути, Gaming_Solutions написа:
преди 1 час, чуши написа:

Как стигна от линолеум до басейн? За какво говориш, какви 100 пъти повече, какви 6000 лева? 

Един наскоро тука рече, че умният човек разбира от една дума. Глей сега как смятам. При цена на дънките от 70 лева, с тия пари, тогавашен комунист, пионер или комсомолец (и дори безпартиен, каквито преобладаваха) може да ида на басейн 7000 (стотинки) : 20 (стотинки) = 350 пъти. 

Т.е. това са ти некъде около четири години всекидневно ходене на басейн през лятото.

Така. Сега питаме, колко е цената на басейна в Българи днеска? Мисля че е средно 20 лева. Умножаваме я по 350. И получаваме 7 000 лева.

По паритет на покупателна способност, тогавашните дънки, както казах бяха златни. За ония младежи, през комунизма. А па те, преобладаващо си ги беха купили. Когато нямало било даже дънки. Е да, ама сега такива дънки нема. Не могат да си позволят да дадат не 7 000 - 1000 не могат да си позволят да дадат. И не дават.

А тва дето ми говориш, че си си купил хубави дънки сега, означава, че не си виждал тия за които ти говоря. Ако ги беше виждал, щеше да мълчиш.

@чуши Не мога да повярвам какви глупости пишеш. Тогавашните цени на западните дънки ги обръщаш в стотинки за да сметнеш колко пъти можеш да отидеш на басейн с тях? Правилно ли съм разбрал? 😄

А сега какъв ти е проблема, нямаш пари да си платиш тока, нямаш пари за басейн или не можеш да си намериш линолеум? 

Редактирано от Gaming_Solutions (преглед на промените)

преди 1 минута, Gaming_Solutions написа:

@чуши Не мога да повярвам какви глупости пишеш.

Повярвай - той може и по-големи, само изчакай!

преди 7 минути, чуши написа:

Така. Сега питаме, колко е цената на басейна в Българи днеска? Мисля че е средно 20 лева.

Мисля, че е безплатно!

На басейн ходя само в хотели и къщи за гости. Там е включено в цената за нощувките.

преди 1 минута, Gaming_Solutions написа:

@чуши Не мога да повярвам какви глупости пишеш. Тогавашните цени на западните дънки ги обръщаш в стотинки за да сметнеш колко пъти можеш да отидеш на басейн с тях? Правилно ли съм разбрал? 😄

Да. Въпреки, че ако и аз правилно съм разбрал, ти не можеш да разбереш какво ти казвам. Ще ти го обясня така: Тя цената е количествено съотношение при размяната на две или повече стоки. Така че като ти обръщам стойността на дънките в билетчета за басейн, тогава и сега, аз фактически ти правя реално сравнение на тогавашните и сегашните цени, като изхвърлям изобщо от употреба фиатните пари като мерна единица.

По принцип, както ти е обяснил и чичко Маркс, когото ти няма да разбереш, щото се изразява по-сложно от мене (така че не го чети), една от фунциите на парите е да бъдат мерна единица. Но под "пари" той, както е казал и в прав текст на едно место, той разбира злато. А фиатните пари (хартиени, електронни) вече са избегали от функцията си да бъдат мерна единица. Не можеш да имаш мерна единица, която си променя стойността, при това с нарастващо темпо. Т.е. днешните фиатни пари, изобщо не притежават и останалите функции, които ги правят пари. Т.е. на днешно време, реално парите са отменени.

Поради тая причина, аз ти смятам използвайки други мерни единици.

преди 8 минути, jhoro написа:
преди 16 минути, чуши написа:

Така. Сега питаме, колко е цената на басейна в Българи днеска? Мисля че е средно 20 лева.

Мисля, че е безплатно!

На басейн ходя само в хотели и къщи за гости. Там е включено в цената за нощувките.

Значи не е безплатно. Щом си си платил нощувката. Освен това, тия басейни са такива, че в тях не можеш да плуваш. Така че не са пълноценни басейни. А причината, да бъдат такива е, че пълноценните басейни, са по-големи. Като са по-големи са по-скъпи за построяване. А след това са по-скъпи и за подръжка. Така че ти си малко в сферата "евтинджос". Т.е. немаш пари. Аз те разбирам - така е - средностатистически българин, който си мисли, че е лорд. А истинските лордове и маркизи са се поработили поне да ти създадат достатъчно качествена илюзия, че това е така. В оклада са включени и наркотици. Преобладаващо също така "евтинджос".

П. П. Между другото, колкото един басейн е по-малък, толкова повече вече говорим за вана, а не за басейн. Мога да ти дам съвсем сигурна информация, че преди 89та, минерална вана в градската баня струваше 78 стотинки. Картите за море (т.е. тва на което ти му викаш, включено в нощувката), където имаше пълноценно хранене три пъти на ден, както и спане, бяха от сорта на максимум 30 лева за две или три седмици. Но в много случаи бяха още по-евтини или дори безплатни.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.