Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Истината за Социализма: Да, тогава беше по-добре отколкото е сега!

Featured Replies

преди 2 минути, communismatic написа:

Да, именно... Предполагам, че това е позиция, от която нищо не зависи? Нали? 😆

Няма как да ме питаш, при положение, че не си отговорил на въпросите ми. Така се провежда дискусия. Ти питаш, после аз питам и т.н. С тия евтини измъквания... повярвай ми, нищо няма да постигнеш.

Ми почваме хронологически. Темата е такава. И ти не снесе нещо, което да ме предразположи, че "тогава" е било по-добре, Баща ти щеше ли да милионер тогава и да ти забърсва задика?

• Отговори 45,9k
  • Прегледи 1,5m
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• По времето на социализма имало опашки за хляб. Колкото и да е странно понякога заради глупости при соца и това ставаше. Примерно от 1988 до 1993 живях в квартал. Владиславово и там някакъв "умник" беш

• Без коментар.... Само да питам: Вие ,младите какво точно направихте за България,че имате право да ръсите простотии за бащите и дядовците си!?

• @dimy Не знам в кой град си живял, но  в моят малък, провинциален бе така: След училище ходих да се редя за хляб, даваха максимум 2 бр. или средно по половин хляб на член семейство. За месо бе су

Публикувани изображения

преди 1 минута, parmobil написа:

Ми почваме хронологически. Темата е такава. И ти не снесе нещо, което да ме предразположи, че "тогава" е било по-добре, Баща ти щеше ли да милионер тогава и да ти забърсва задика?

Баси пича... Как се изниза като най-обикновена магистралка... 😆😆😆😆😆

току-що, communismatic написа:

Баси пича... Как се изниза като най-обикновена магистралка... 😆😆😆😆😆

Май ти се изниза. Чакам доказателства за великата икономика, която буквално за ден се срина. Без СДС И Костов.

преди 2 минути, parmobil написа:

Май ти се изниза. Чакам доказателства за великата икономика, която буквално за ден се срина. Без СДС И Костов.

Много е забавно как водим някаква дискусия, бая простотии изписа, голямо гаврене от моя страна ала-бала... накрая разбра, че няма как да се измъкне и пак ще почне да се излага и... "почваме хронологически"!? Два часа дискусии нямаше нищо хронологически, обаче вече "почваме хронологически"... 😆😆😆😆

БАХТИ ДЪНОТО Е ТОЯ ФОРУМ! НАПРАВО ИМАМ ЧУВСТВОТО, ЧЕ ДОРИ И В "НАУКА" Е ПО-ВИСОКО НИВОТО! 😆😆😆

И защо си вменяваш, че си гаврил някого? Ама много си повярва. Арогантност е истина?

Чакам доказателства за великата икономика, която буквално за ден се срина. Без СДС И Костов.

Без СДС И Костов.

Правилно, ще водим дискусия, ама ще отговаряме само на избрани въпроси... 😆😆😆😆

преди 11 минути, communismatic написа:

БАХТИ ДЪНОТО Е ТОЯ ФОРУМ! НАПРАВО ИМАМ ЧУВСТВОТО, ЧЕ ДОРИ И В "НАУКА" Е ПО-ВИСОКО НИВОТО! 😆😆😆

Ей там, отгоре - има едно „х-че“. Кликваш на него и изчезваш!

Лека нощ!

Чакам доказателства за великата икономика, която буквално за ден се срина. Нямаше СДС и Костов.

Няма как да чакаш доказателства, при положение, че не си ми отговорил на въпросите. Колкото пъти ме питаш, толкова пъти и ще ти отговарям. Факт е, че се изниза от дискусията, понеже пак стана за смях. Баалбек няма да е сама, тя така прави. Хвърля някакви глупости в пространството, питаш я нещо, което тя не знае и после просто решава, да не отговори. Прекалено удобно ми се струва...

на 3.02.2025 г. в 7:18, communismatic написа:

Никъде, в нито една друга държава от бившият социалистически лагер не се проведе подобна реформа. Просто в Полша, Чехия, Словакия и т.н. ТКЗС-тата се запазиха, просто се направиха акционерни дружества.

Съзнателно ли не споменаваш, че насилствена колективизация никога не е правена в Югославия, Полша, Чехословакия, Унгария.

преди 4 минути, nikolov2020 написа:

Пламене

всичко ти е спам 

Не харесвате фактите?

Село Сулошова, Полша, население 6,000.
Улицата му е дълга 9 км, като зад всяка къща има тясно парче частна обработваема земя. Подобни картини са доста типични за селата в Полша поради спирането на колективизацията на земята през 1950-те след въоръжена и обществена съпротива на селячеството.

В крайна сметка комунистите успяват да колективизират само 9,8% от земята, а 90,2% остават в ръцете на частни, предимно малки земеделци.

spacer.png

Цитирам

"Съзнателно ли не споменаваш, че насилствена колективизация никога не е правена в Югославия, Полша, Чехословакия, Унгария."

Тоест те са били абсолютно без ТКЗС :)

Тъпир - дядо ми е бил в кооперация . Ти наясно ли си как се работи сам ? 

Не бъркай българската простотия с комунизма. 

Aз, между другото, дори не разбирам, какво се опитва, да ми каже!? Оправдава "връщането в реални граници"? Или има изобщо хабер от "комасация" и прочее? Щото отново тук се пишат някакви феноменални глупости...

преди 33 минути, plamen.spam написа:

В крайна сметка комунистите успяват да колективизират само 9,8% от земята, а 90,2% остават в ръцете на частни, предимно малки земеделци.

А ти чел ли си Стайнбек, как описва експроприацията на твоите частни, предимно малки земеделци в САЩ, как трактора директно им бута къщите, как тръгват на пътешествие от източната към западната част на САЩ и като видят свободна земя под формата примерно на прерии, ливади, са като хиени, щото знаят кво могат да направят с нея?

И днес земята е окрпнена - и в САЩ и в България. Предполагам и в Полша. А там къде не е, я владеят дребните собственици,които подлежат на експроприация от едрите. По Маркс и Ленин.

То на експоприацията - майната й, проблема е, че пича явно не е стъпвал на село, та затова и няма хал-хабер за нещата, за които се опитва, да пише. Некомасираната земя, раздробената и т.н. тя не подлежи на никаква обработка, тя дори икономически е неоправдана, понеже нито трактор може да вкараш в нея, нито торове, изключително трудна е за обработка и т.н. Това е и основната причина земеделието преди 1944 г. да е било изключително примитивно, и то при положение, че ние сме си аграрна държава до тоя момент. Другата причина е, че държавата е доста силно изостанала и трактори, комбайни и прочее са някакъв изключителен лукс в ония мизерни години.
И аз пак не проумявам, какво се опитва, да ми обясни!? Оправдава мега дебилната реформа "връщане на земята в реални граници" ли? Щото дори и самата реформа беше извършена по най-малоумен начин, не случайно виждаме ефекта от нея и до днес.

Дори там където селското спопанство стотици години е било на далавера - е съсипано от "връщането" 

Покрай кончината на Кирил Маричков всеки може да порови в историята на това населено място

Насипа на теснолинейката по която са изнасяли в Европа още стои. 

https://bg.wikipedia.org/wiki/Селановци

преди 12 минути, communismatic написа:

Некомасираната земя, раздробената и т.н. тя не подлежи на никаква обработка, тя дори икономически е неоправдана, понеже нито трактор може да вкараш в нея, нито торове, изключително трудна е за обработка и т.н. Това е и основната причина земеделието преди 1944 г. да е било изключително примитивно, и то при положение, че ние сме си аграрна държава до тоя момент.

Каква комасация сънуваш - в планински и полупланински райони?

преди 1 минута, jhoro написа:

Каква комасация сънуваш - в планински и полупланински райони?

България е само планински и полупланински район? Гледай ти...

Точно там българската простотия се прояви на 100%

Най лесни са районите където е имало едри земевладелци :)

преди 4 минути, nikolov2020 написа:

Точно там българската простотия се прояви на 100%

Най лесни са районите където е имало едри земевладелци :)

Какво искаш да кажеш?

преди 19 часа, communismatic написа:

Няма как да чакаш доказателства, при положение, че не си ми отговорил на въпросите. Колкото пъти ме питаш, толкова пъти и ще ти отговарям. Факт е, че се изниза от дискусията, понеже пак стана за смях. Баалбек няма да е сама, тя така прави. Хвърля някакви глупости в пространството, питаш я нещо, което тя не знае и после просто решава, да не отговори. Прекалено удобно ми се струва...

Коя дисусия? При теб всичко е Костов. Ако не е премиер е бил министър. А аз питам за 1990 г. Няма Костов. И още чакам отговор как великата икономика се срина за дни без Костов.

току-що, parmobil написа:

Коя дисусия? При теб всичко е Костов. Ако не е премиер е бил министър. А аз питам за 1990 г. Няма Костов. И още чакам отговор как великата икономика се срина за дни без Костов.

Те не отговарят на въпроси... 😁

Виж другарчето му зеленчука @чуши е същия... пишат тяхни си измислици с които живеят и си въобразяват. На въпроси не отговарят. Ти го питаш нещо, а той ти отговаря със въпрос, тоест вместо да ти каже отклонява въпроса в негов интерес и ти задава негови въпроси. 

Елементарни са, номерата им край нямат...😂 

Ако започнат да отговарят на въпросите ни стават за смях! 🙂

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.