Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Истината за Социализма: Да, тогава беше по-добре отколкото е сега!

Featured Replies

преди 1 час, Мечо Хубавеца написа:

Как щеше да стане туй, навсякъде соц без съветски танкове? Опитали са се в Гърция? Ама соц йок...

Историята щеше да е друга. Как да се срещнат при друга история? И то точно в определен момент, не някога.....Не знам дали си чувал, но по онова време деца са се правили само със секс...Кво се оказва, не само трябва да се срещнат, но и в точно определен момент жената да зачене, че да се роди някой от нас....

Ако нямаше съветски танкове нямаше да има соц. Тук си прав. И за родителите си прав. Без съветски танкове, родителите ни нямаше да се срещнат. Те просто щяха да са хора с татуирани номера на ръцете вместо имена и щяха да са контингент на концлагери. Е, освен ако родителите на някои от тук присъстващите не са чисти арийци де, ма малко се съмнявам да имаме такива колеги-съфорумци.

• Отговори 45,9k
  • Прегледи 1,5m
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• По времето на социализма имало опашки за хляб. Колкото и да е странно понякога заради глупости при соца и това ставаше. Примерно от 1988 до 1993 живях в квартал. Владиславово и там някакъв "умник" беш

• Без коментар.... Само да питам: Вие ,младите какво точно направихте за България,че имате право да ръсите простотии за бащите и дядовците си!?

• @dimy Не знам в кой град си живял, но  в моят малък, провинциален бе така: След училище ходих да се редя за хляб, даваха максимум 2 бр. или средно по половин хляб на член семейство. За месо бе су

Публикувани изображения

преди 2 минути, Мечо Хубавеца написа:

Е, как да го скрият? Как се оправдават даване на 12 милиарда долара по онова време? С плашило....Сега е същото....Дават от бюджета и част от това даване се връща при определени хора....в тяхна полза...

Никога не са се и опитвали да го крият....

Планът Маршал е бил само част от цялостната стратегия за възпирането на СССР и Студената война....

Всъщност точно с него и НАТО започва и тя...

От нашето даване нищо нема се върне...

преди 8 минути, Мечо Хубавеца написа:

56 г. Унгария, тия не са се вдигнали щото са живели добре....в соц страните живота е бил в немотия през 50те години, голяма немотия.

В Унгария не е било от немотия...

Нито в Чехословакия по-късно, нито в Полша още по-късно...

У нас, в сравнение с немотията преди 1944-а, тази през 50-те е била напрао охолство за болшинството...

Затова и никой не е роптал.....

преди 13 минути, Мечо Хубавеца написа:

При променена история как да не знам....пеперудата.....

Стига с тая пеперуда бре....

Шансът тя да трепне със същото крило, със същата честота и в същия момент е точно толкова голям, колкото и всичко изброено да е различно....

Дали родителите ти са щели да се срещнат, да се аресат и да те създадат, нема никва зависимост от това дали тук е било соц или не...

преди 7 часа, parmobil написа:

И кое визираме в тази тема? Чакам да ми се посочи какво дасиебемайката велико сме произвели. Нали говорим какви чудеса са се случили през социализЪма? Или татко ти е казал?

Ама много храбри ми идвате, но когато ви се посочат - татко е милионер

Виж ся... Мисля, че доста взе да ти куца вече четенето с разбиране. Съфорумец ми пише, че Запада ни употребил и ни унищожил, аз му обяснявам, че няма нищо такова и сами сме си виновни. Давам и най-обикновен пример с ликвидирането на селското стопанство и Филип Димитров, ти се включваш и почваш отново да пишеш някакви феноменални простотии. Аз ти казвам, че ликвидационните съвети на СДС (Лучников, Фил Кенеди и Жельо) еб*ха майката на селското ни стопанство, ти почваш пак да си пишеш някакви чудовищни глупотевини, само дето това са фактите. Никъде, в нито една друга държава от бившият социалистически лагер не се проведе подобна реформа. Просто в Полша, Чехия, Словакия и т.н. ТКЗС-тата се запазиха, просто се направиха акционерни дружества. А за самото "връщане земята в реални граници"... там да не говорим как беше проведена.

преди 5 часа, communismatic написа:

Виж ся... Мисля, че доста взе да ти куца вече четенето с разбиране. Съфорумец ми пише, че Запада ни употребил и ни унищожил, аз му обяснявам, че няма нищо такова и сами сме си виновни. Давам и най-обикновен пример с ликвидирането на селското стопанство и Филип Димитров, ти се включваш и почваш отново да пишеш някакви феноменални простотии. Аз ти казвам, че ликвидационните съвети на СДС (Лучников, Фил Кенеди и Жельо) еб*ха майката на селското ни стопанство, ти почваш пак да си пишеш някакви чудовищни глупотевини, само дето това са фактите. Никъде, в нито една друга държава от бившият социалистически лагер не се проведе подобна реформа. Просто в Полша, Чехия, Словакия и т.н. ТКЗС-тата се запазиха, просто се направиха акционерни дружества. А за самото "връщане земята в реални граници"... там да не говорим как беше проведена.

Всъщност, ти се включи със засилка в темата. Тук съфоруци пишеха каква печеливша промишленост сме имали. И тъй като съм почти 40г. в машиностроенето имам съвсем преки и лични наблюдения за ЗММ, ДЗУ, Драгор и т.н. Бил съм с машини по изложения, издавал съм машини на клиенти и т.н. Просто спрете да пишете глупости каква сила сме били по времето на соц-а. Видя се чудесно без СИВ колко сме "огромни" и "конкуретни". Баща ти да ти разказва за млечната промишленост. Аз произвеждам машини.

И вече става досадно "четене с разбиране".

С онези яйца нищо не обори, а показа по-евтини. А имаше и по скъпи, но това не посочи, нали? Но ме нарече лъжец. Ама много си избирателен в информацията, която пускаш.

преди 12 часа, andiay написа:

Никога не са се и опитвали да го крият....

Планът Маршал е бил само част от цялостната стратегия за възпирането на СССР и Студената война....

Всъщност точно с него и НАТО започва и тя...

От нашето даване нищо нема се върне...

В Унгария не е било от немотия...

Нито в Чехословакия по-късно, нито в Полша още по-късно...

У нас, в сравнение с немотията преди 1944-а, тази през 50-те е била напрао охолство за болшинството...

Затова и никой не е роптал.....

Стига с тая пеперуда бре....

Шансът тя да трепне със същото крило, със същата честота и в същия момент е точно толкова голям, колкото и всичко изброено да е различно....

Дали родителите ти са щели да се срещнат, да се аресат и да те създадат, нема никва зависимост от това дали тук е било соц или не...

Дискутираме за едно и също...Плашило са си измислили...Да могат да усвояват пари както сега...Ако нямаше соц щеше да измислят друго плашило...Има и друго. Като помогнат на Западна Европа, след време ще могат да търгуват с нея...Те не го крият...                          Е, до 1944 г. е имало война. Естествено че е били още по-зле. За да негодуват в тия три страни, не ще да е само от липса на граждански права... В Полша имаше глад, в Румъния също малко по-късно...В Чехословакия и Унгария наистина бяха добре откъм продукти през 70те. Имаше един филм Жената зад щанда....В ГДР бягаха през стената. От ГФР им пращаха колети...                           Когато се променя строя, всичко се изменя, всичко...Ако щеш баща ти нямаше да учи в това училище, защото може би нямаше да ги има... П.п. Представи си как животът ти щеше да се промени, ако беше избрал вместо в "Иван Вазов", да учиш другаде... Може би не кардинално, но ако много неща са се случили по друг начин? 

преди 7 минути, parmobil написа:

И тъй като съм почти 40г. в машиностроенето имам съвсем преки и лични наблюдения за ЗММ, ДЗУ, Драгор и т.н. Бил съм с машини по изложения, издавал съм машини на клиенти и т.н. Просто спрете да пишете глупости каква сила сме били по времето на соц-а. Видя се чудесно без СИВ колко сме "огромни" и "конкуретни". Баща ти да ти разказва за млечната промишленост. Аз произвеждам машини.

Ти произвеждаш чушки. Но не точно болгарский перец.

Искам да ти обърна още веднъж внимание, па белким вденеш, опитвайки се неуморно да тренираш упражнението "четене с разбиране", че това което произвеждаш, не на Марс или в Исландия, а тук и сега е твоето слово. Изразяваш своите собствени мисли. Това е твоето производство. Според него, ти не знаеш, че Ликвидационни съвети в машиностроенето не е имало. Край. Всьо. Панимаеш? 40 години си бил в машиностроенето? Значи си гледал по телевизията и за ликвидационните съвети в реално време. Значи знаеш, че става въпрос за ликвидацията на ТКЗС. Но ако не знаеш, значи тогава си бил още много малък. Или даже не си бил роден. А почеркът на по-късно родените, който аз много добре познавам, защо съм виждал и други такива човечЕнца, като тебе, е да се правят на такива каквито не са. И почваме направо от това да се правят на европейски шампиони в спорта, въпреки че в България няма вече спорт откак падна соца.

И прочее, ич не ти е ясно, кво е това машинно производство - тва е много голямо нещо, в което отделният човек, си е един много малък човек. На никой, който е бил част от това нещо, няма да му хрумне да се изцепи "Аз произвеждам машини".

преди 8 минути, Мечо Хубавеца написа:

Дискутираме за едно и също...Плашило са си измислили...Да могат да усвояват пари както сега...Ако нямаше соц щеше да измислят друго плашило...Има и друго. Като помогнат на Западна Европа, след време ще могат да търгуват с нея...Те не го крият... 

В случая не е било просто плашило...

Плашило е "глобалното затопляне", "войната с тероризма", "Путин=Хитлер" и т.н. днешни примери....

Онова тогава си е била реална опасност, дори Хирошима и Нагасаки са следствие на нея...

Без плана Маршал голяма част от Европа е щяла да почервенее....

А веднъж почервеняла е ясно, какво ще се случи...

Последващата им търговия е най-малката печалба от инвестицията план Маршал....

преди 19 минути, Мечо Хубавеца написа:

Е, до 1944 г. е имало война. Естествено че е били още по-зле. За да негодуват в тия три страни, не ще да е само от липса на граждански права... В Полша имаше глад, в Румъния също малко по-късно...В Чехословакия и Унгария наистина бяха добре откъм продукти през 70те. Имаше един филм Жената зад щанда....В ГДР бягаха през стената. От ГФР им пращаха колети... 

И преди войната у нас са били още по-зле...

По време на войната икономиката на България не страда...

Глад не е имало в нито една от тези страни, нито пък в България...

И Унгария (съставна част от Австро-Унгарската империя), и Чехословакия, и Полша са били преди 1944-а много по-напреднали от всички останали соц. страни (изключая ГДР), католически са, много тясно са били обвързани със Запада с векове, единия от бащите на Реформацията е чех = на коренно различен манталитет, болшевишкият социализъм, макар първоначално припознат като нещо привлекателно, неизбежно влиза в тотално противоречие с манталитета им...

За разлика от нашия...

преди 44 минути, Мечо Хубавеца написа:

Когато се променя строя, всичко се изменя, всичко...Ако щеш баща ти нямаше да учи в това училище, защото може би нямаше да ги има... П.п. Представи си как животът ти щеше да се промени, ако беше избрал вместо в "Иван Вазов", да учиш другаде... Може би не кардинално, но ако много неща са се случили по друг начин? 

Баща ми е учил преди 1944-а, но това е без значение...

Въпросът бе, дали ти или аз щяхме да се появим физически, ако строят беше друг, а не как би се развил живота ни последствие...

Има теория, че всъщност, когато някой е изправен пред избор, то той всъщност не избира, а се разделя в различни паралелни реалности според броя на възможните избори, като съзнанието му отразява само тази реалност, която се залъгва, че е избрал....

Ако е вярна, то съществува и такава реалност, където ти, аз или и двамата, никога не сме се раждали, било поради соца или поради избор направен от друг...

Еднакво възможно е, като е казал Хасанчо - Али ша вали, али нема да вали...

преди 19 часа, БаалБек написа:

А хората в Австрия, Белгия, Нидерландия, Гърция, Дания, Финландия (посочвам тези държави близки по население с нас), които не са били социалистически, как са живяли? Умирали са от зъбобол, от наркотици, яли са боклуци?

Правилно ли съм запомнил, че много обичаш да привеждаш аргументи от художествени филми? Зер и Ленин нали е казал, че киното е най-великото изкуство. Сега тука ти препоръчвам три филма, които си заслужава да бъдат гледани, ако не си ги гледала. Филмите са: КУКЛА НА ВЕРИГА, КОМБИНА и ПЪТЯТ НА НАРКОТИКА.

Последният всъщност е най-безинтересен. До оня ден липсваше в Замунда, но вече го има. Та двата филма, които са западно, а не комунистическо производство, т.е. КУКЛА НА ВЕРИГА (английски) и ПЪТЯТ НА НАРКОТИКА (италиански), показват, именно наркоманията на запад. Има и други такива филми, западно производство - но да не прекалявам.

КОМБИНА обаче, показва, че в България по времето на соца е било обратното. Гледай сега точно какво си говорят Вас и Иво тука след 1:11:30 часа.

Иво:"Чакай бе, ти да не искаш да гепиш хероина?"

Вас: "Виж как се сещаш."

Иво: "И за кво ти е?"

Вас: "Шси тровя мишките на тавана."

Иво: "Тука не можеш да го пласираш."

Сващаш ли правилно, кво значи целия тоя разговор? Ако ти или още някой не е разбрал. Филмът е от 1982ра. Гледа се по всички кина през соца, даже по няколко пъти го прожектират на година, защото салоните са препълнени. Цяла България го е гледала. И за всички в България, въпросът "За кво ти е (хероина)?" както и следващото "Тука не можеш да го пласираш." е напълно разбираем. Защо? Защото и децата знаят, че в България през соца никъде не можеш да си купиш наркотици. Така както на запад и децата са знаели, че има откъде да си купиш наркотици.

...

Прочее, да ти кажа, тва дето го пусна от Башмайсторът дето на стената пишеше: 1 t 90 лв, ми е напълно непонятно. Ако некой ми го обясни (примерно ти, въпреки че със сигурност не си го виждала на живо), ще съм благодарен. Значи през соца, циментът се продаваше в торби от по 50 кг. Един тон цимент са ти 20 торби. Ама що на ценоразписа трябва да се пише колко е цената на 20 торби, не е ясно.

А ако е смяташ че е било практика да се прави така, това автоматично трябва да те наведе на мисълта, че потреблението на цимент е било колосално. Сещаш ли се? И тогава, скъп скъп - а па народът го е купувал като за световно. То верно, че по онова време, в радиус от сто метра, във всеки квартал на всеки град или село на България, на десет места някой строеше къща, или дострояваше или мажеше - ама па чак да е било цимента да се е продавал на тон?

Цитат

ЗА СЪСТОЯНИЕТО НА СТРАНАТА, ПАРТИЯТА И НЕПОСРЕДСТВЕНИТЕ ЗАДАЧИ

Петър Младенов, генерален секретар на ЦК на БКП, 10 декември 1989г.

(небезизвестни потпури от доклада)

...

Другарки и другари,  (μαματα ςι ε εδαιο - бел. на ред.)

...

За всички нас тук влошаването на положе­нието в страната не бе гръм от ясно небе. Това се виждаше много преди да стигнем до сегашния кризисен етап. Бившето ръководст­во формираше екипи, създаваше „концепции“. От тях се очакваше чудо, което да доведе до преодоляване на тежките проблеми и да започне едно щастливо развитие. В ход бе непрекъсната смяна на кадрите, трескави ре­организации следваха една след друга. Някои твърдяха, че така се трупа положителен опит, но от практическа гледна точка резултатът бе неизменно нулев, направо вреден.

...

Като цяло можем да говорим за относително а в някои случаи и за абсолютно намаляване на ефективността и конкурентоспособността на българската иконо­мика. В основата на тази заплашителна тенденция лежат сериозни инвестиционни греш­ки през последните две десетилетия. Същевременно трябва да отбележим, че ние се­риозно изостанахме в технологичната област, в качеството на стоките и тяхната надежд­ност.

Казаното потвърждава извода, че народното стопанство се намира в период на прогресиращ икономически спад.

Големият въпрос е: какви са причините за натрупаните негативни явления?

Преди всичко трябва да напомним, че на­чалото на сегашните трудности на страната датира още отпреди 15–20 години, но те особено се изостриха през последните две пе­тилетки. През целия този период независи­мо от решенията на партийните конгреси и конференции страната продължи да се раз­вива на екстензивна основа при непрекъс­нато увеличаващ се недостиг на трудови и суровинни ресурси. Икономиката започна все по-често да боледува, което намираше израз в моралното и физическо изхабяване на ос­новните фондове, в увеличаването на разме­ра на незавършеното строителство, в нама­ляването на общата ефективност на произ­водството.

Благодарение на специфичната икономиче­ска ситуация, създала се след суровинно-енергийната криза през 1973—1975 г., страната успя да привлече допълнителни външни източници на растеж, което тогава позволи временно да се даде нов тласък в развити­ето на икономиката. Ние не използвахме оба­че пълноценно тези възможности.

Направените през същия период погрешни инвестиции не доведоха и не можеха да до­ведат до позитивно развитие на икономиката. Именно през тези години бяха изградени мощности, които днес не дават нито печалба, нито валута, до затова пък тежат като во­деничен камък на шията на националната икономика. Става дума за обекти, които из­държа цялото общество. Само Заводът за тежко машиностроене в Радомир, който е силно нерентабилен, струва на бюджета над 1,2 млрд. лева. Сериозни са последиците от строителството на някои мощности в Русе, на леярните заводи в град Раковски и дори от толкова рекламиралото обновление на хими­ческите заводи в Девня. Допуснатата диспропорция между развитието на финалните производства и производството на материали и комплектацията за тях доведе до прекомер­на зависимост на изградените през 70-те и 80-те години мощности на електрониката, химикофармацевтичната промишленост, леката индустрия, машиностроенето и други, а от­тук и на народното стопанство като цяло, от вноса срещу конвертируема валута.

...

Не може да оценим иначе освен като израз на най-грубо недомислие и безотговор­ност одържавяването на кооперативния сектор и унищожаването на трудово-кооперативните земеделски стопанства – акт, който в много отношения има необратими последици. Създаването на аграрно-промишлените комплекси в началото на 70-те години фактически доведе по административен път до ликвидиране на кооперативния строй на се­ло. Това в голяма степен отслаби връзките на селяните със земята. Ликвидирани бяха много села, обявени за безперспективни и със „затихващи функции“.

Главният показател за оценка на работа­та беше т. нар. „среден добив от единица обработваема площ“. Цената на постигнатите успехи нямаше никакво значение. Замразиха се и се унищожиха милиони декари земя. Обезлюдяването на цели райони на страната и административното закрепостяване на аг­рарно-промишлените и промишлено-аграрните комплекси към съответен вид продукция стесни номенклатурата на селскостопанското производство. От традиционен износител България стана ежегоден вносител на карто­фи, фасул, зеле, лук, фураж и други сел­скостопански стоки за стотици милиони долари. Интензивната миграция от селото към града създаде големи социални проблеми и най-важното — откъсна структурата на бъл­гарската икономика от естествените й при­родно-климатични условия, унищожи тради­ции и култура, създавани с векове. Гигантоманията и премахването на малки и средни производствени звена засегна най-чувствител­но производството на хранителни стоки, тър­говията и общественото хранене, създаде се­риозни проблеми в бита и начина на живот на хората...

...

И нещо много важно: икономиката на командите "от горе", гигантските проекти, липсата на достатъчно демокрация и гласност, невежеството и егоистичните интереси на административно-бюрократичния апарат бяха на път да унищожат прекрасната българска природа. Нашите плодородни полета са напоени с химикали, нашите бистри води са отровени и черни от замърсяване, въздухът в редица градове направо е опасен за здравето. Разбира се, за редица от острите екологични проблеми на страната има и външни причини. Но главното е, че у нас е налице екологическа криза, борбата с която не търпи отлагане нито ден, нито час.

Ето такава е в най-общи линии социално-икономическата ситуация в България в края на 80-те години, която образно можем да характеризираме като прединфарктно състояние.

Да припомня на марсианците тук (па и там), че пак 'зеха да се правят на метеоритен дъжд.

Целият доклад (стенограма) си търсете сами. Който търси - намира.

Въпросите за тогава - към Петър Младенов, мир на праха му.

Въпросите за сега - към някой от сегашните... 

преди 3 часа, parmobil написа:

И тъй като съм почти 40г. в машиностроенето имам съвсем преки и лични наблюдения за ЗММ, ДЗУ, Драгор и т.н. Бил съм с машини по изложения, издавал съм машини на клиенти и т.н.

Издавал си ми оная работа. Пак повтарям - ти си тотално недостоверен източник, понеже си доказан лъжец. Относно производството през соца съм писал доста пространен пост назад в темата. Може да го видиш. Благодаря за вниманието...
Кажи за селското стопанство и "ликвидационните съвети"? Така и така се включи в темата... Е, не беше много разбрал, за какво спорим, ама...

И вече става досадно "четене с разбиране".

Става, да. Питаш ли ме мен, като тръгна да ти обяснявам нещо по 20 пъти, просто защото не си го разбрал... за пореден път.

Но ме нарече лъжец.

Именно, да. То не само аз те нарекох така. Може да си прочетеш постовете... какво си твърдял, какво се е оказало и т.н. Как се нарича човек, който лъже? НЕлъжец сигурно?

преди 9 минути, lebel написа:

Да припомня на марсианците тук (па и там), че пак 'зеха да се правят на метеоритен дъжд.

Пешо Мастиката изкарва неща за соца, аргументирайки се що махат бай Тошо? Това ли беше? Имаш ли представа за доклада на Хрушчов на 20-тия конгрес на КПСС срещу Сталин? Нещо подобно...

преди 5 минути, communismatic написа:

Издавал си ми оная работа. Пак повтарям - ти си тотално недостоверен източник, понеже си доказан лъжец. Относно производството през соца съм писал доста пространен пост назад в темата. Може да го видиш. Благодаря за вниманието...
Кажи за селското стопанство и "ликвидационните съвети"? Така и така се включи в темата... Е, не беше много разбрал, за какво спорим, ама...

Писал би - човек, роден 2-3 години след 10 ноември, да обяснява какво е било преди?

Я сподели - какво са ти разказвали за „ликвидационните съвети“ и какво означава „ликвидация“ като термин.

преди 5 минути, jhoro написа:

Писал би - човек, роден 2-3 години след 10 ноември, да обяснява какво е било преди?

Да? И? Какво неясно има? Предпочитам да съм роден 2-3 години преди 10 ноември 1989-а, но поне да имам повече от две мозъчни гънки, а не да се излагам като кифладжия след всеки свой пост. Както да ми обяснява някой, че Костов нямал вина за приватизацията...

преди 5 минути, jhoro написа:

Я сподели - какво са ти разказвали за „ликвидационните съвети“ и какво означава „ликвидация“ като термин.

Що трябва някой нещо да ми разказва? То се вижда докъде се докара селското стопанство заради такива пишман реформатори като бившите СДС-ари. Иначе... препоръчвам едно интервю на Иван Бакалов от e-vestnik, който разказва как са върнали на 80 годишният му дядо живеещ в столицата шест овце. Естествено, на никой не му идва на акъла, че тоя човек отдавна вече е установен в столицата и няма как да се върне на село за да ги гледа, та... тия овце заминали на пастърма. Та... толкова за "ликвидационните съвети".

Между другото, ти що отговаряш само на въпроси, които ти отърват? Нещо, страх ли те е от тях?

преди 17 минути, communismatic написа:

Ти ми кажи за машиностроенето! Къде ме заби в земеделието?

И да, издавал съм машини, но тогава си бил блясък в очите на татко ти

преди 1 минута, parmobil написа:

Ти ми кажи за машиностроенето!

Писах ти - баща ми си работи с тия машини и до днес. В русенските компании още си работят с тях. Т.е. тия заводи, дето са бълвали "боклуци" разчитат на "боклуците", които са произведени преди повече от 60 години!?
И понеже никога не си измислям (за разлика от теб)... та...

Spoiler

IMG-b89ad90b3314dfdc7369e670c62dc65d-V.j
IMG-c40376db3a9c33b5aff3171ca9f51c29-V.j
IMG-0102b8c280d78b3c7af2a2a121c3c24e-V.j

преди 5 минути, parmobil написа:

Къде ме заби в земеделието?

Как къде? Нали ти сам се включи да спориш за Фил Кенеди, оказа се, че още не си и разбрал за какво спорим...

преди 5 минути, parmobil написа:

И да, издавал съм машини, но тогава си бил блясък в очите на татко ти

Така е, да. То и нямаше никакви яйца по 1,50 лева обърнати в рубли...

преди 32 минути, communismatic написа:

Между другото, ти що отговаряш само на въпроси, които ти отърват? Нещо, страх ли те е от тях?

Защото така ми е кеф! Друго неясно има ли?

току-що, jhoro написа:

Защото така ми е кеф! Друго неясно има ли?

Не, бе... то е ясно, само дето отстрани изглеждаш като човек, на който постоянно му липсват аргументи и бяга от неудобните въпроси като Юсейн Болт. Баси пича, даже и открито си признава... 😆

преди 13 минути, communismatic написа:

Не, бе... то е ясно, само дето отстрани изглеждаш като човек, на който постоянно му липсват аргументи и бяга от неудобните въпроси като Юсейн Болт. Баси пича, даже и открито си признава... 😆

Гледай си ... отстрани, ама по-тихо и без глупости!

преди 3 минути, jhoro написа:

Гледай си ... отстрани, ама по-тихо и без глупости!

ОК, ще взема и да те послушам... 😆

преди 1 час, communismatic написа:

Писах ти - баща ми си работи с тия машини и до днес. В русенските компании още си работят с тях. Т.е. тия заводи, дето са бълвали "боклуци" разчитат на "боклуците", които са произведени преди повече от 60 години!?
И понеже никога не си измислям (за разлика от теб)... та...

Покажи скритото съдържание

IMG-b89ad90b3314dfdc7369e670c62dc65d-V.j
IMG-c40376db3a9c33b5aff3171ca9f51c29-V.j
IMG-0102b8c280d78b3c7af2a2a121c3c24e-V.j

Как къде? Нали ти сам се включи да спориш за Фил Кенеди, оказа се, че още не си и разбрал за какво спорим...

Така е, да. То и нямаше никакви яйца по 1,50 лева обърнати в рубли...

Какво та..? Аз ви карам да ми покажете конкуретното ни производство през соц-а? И няма отговор. Баща ти с какво работи не е отговор. Влизал ли си в завод за машиностроене? 

А си измисляш. Разговор с руско другарче ми даде за довод. Аз мога и заплати по браншове и региони да посоча, за да видиш колко си заблуден за благоденствието на РФ. Защото това ти го снесе, че нищо не се е случило там с цени и инфлация. А аз "ви" дадох какво казва шефът на "Ростех" на финансовият министър. Но това е друго. Ти имаш приятел, дето ти бил казал. Смешник.

преди 15 минути, parmobil написа:

Аз ви карам да ми покажете конкуретното ни производство през соц-а?

Обясниха ти, аз самият съм писал по тая тема. ВМЗ Сопот е бил на трето място по продажба на оръжие. Завод Динамо - също. Бих добавил Химко Враца, Соди Девня, МДК Панагюрище, Дебелт, Вида и прочее... Преди доста време в "Бойна Слава" имаше един тип, дето ни постваше документи от заводите, които тотално не кореспондираха с това, което четем в медиите. То там нивото беше доста по-високо от тук, няма какво да се лъжем.

преди 20 минути, parmobil написа:

Аз мога и заплати по браншове и региони да посоча, за да видиш колко си заблуден за благоденствието на РФ.

Да, аз съм заблуден, а ти постваш невярна информация... Странна работа. 😆

преди 21 минути, parmobil написа:

Смешник.

Ти ли? Щото верно е доста смешно, да лъжеш като циганин относно някои неща и накрая половината форум да те хване в това...

току-що, communismatic написа:

Обясниха ти, аз самият съм писал по тая тема. ВМЗ Сопот е бил на трето място по продажба на оръжие. Завод Динамо - също. Бих добавил Химко Враца, Соди Девня, МДК Панагюрище, Дебелт, Вида и прочее... Преди доста време в "Бойна Слава" имаше един тип, дето ни постваше документи от заводите, които тотално не кореспондираха с това, което четем в медиите. То там нивото беше доста по-високо от тук, няма какво да се лъжем.

Да, аз съм заблуден, а ти постваш невярна информация... Странна работа. 😆

Ти ли? Щото верно е доста смешно, да лъжеш като циганин относно някои неща и накрая половината форум да те хване в това...

Ами нищо не си показал. "Динамо" построен от FANUC, за да си правим машини с ЦПУ, дето нещо не се изпотрепаха да ги купуват извън СИВ. Вида? Засипаха с каучукови изделия земното кълбо? Оръжия, Булгартабак и Фармахим - единственото конвертируемо на запад. Надявам се не трябва да пояснявам, че Фармахим не е производител, а търговец на лекарства, козметика, всякаква химия произведени в татковината.

Добре, бе... много ми е чудно, защо за толкова НЕрентабилни заводи, които бълват яко "боклуци" като продукция се дават такива пари за приватизацията? В смисъл... каква ти е логиката? Примерно "Солвей Соди" са реализирали печалба от над 230 милиона лева за 2023 г.? Това, предполагам също е завод, който е "бълвал" единствено и само "боклуци"? Пловдивският завод за хартия? Това е добър пример, между другото... По времето на Иван Костов беше фалиран. Друг пример? АДМ Разград? Аурубис Пирдоп? КЦМ Куклен? Брилянт Инвест? Стомана Перник?

Защо Костовата приватизация беше извършена по такъв начин? Какво ти е обяснението? Питам те, щото нали си му фенче...

преди 1 час, communismatic написа:

Добре, бе... много ми е чудно, защо за толкова НЕрентабилни заводи, които бълват яко "боклуци" като продукция се дават такива пари за приватизацията? В смисъл... каква ти е логиката? Примерно "Солвей Соди" са реализирали печалба от над 230 милиона лева за 2023 г.? Това, предполагам също е завод, който е "бълвал" единствено и само "боклуци"? Пловдивският завод за хартия? Това е добър пример, между другото... По времето на Иван Костов беше фалиран. Друг пример? АДМ Разград? Аурубис Пирдоп? КЦМ Куклен? Брилянт Инвест? Стомана Перник?

Защо Костовата приватизация беше извършена по такъв начин? Какво ти е обяснението? Питам те, щото нали си му фенче...

А 8-те години преди Костов? РМД-тата? Амнезия ли има за този период. Нали няма да се лъжем, че след 1990 г. ново ръководство е поело предприятията?

Не съм фенче на Костов, а ти си fanboy-че.

преди 1 час, parmobil написа:

Ами нищо не си показал. "Динамо" построен от FANUC, за да си правим машини с ЦПУ, дето нещо не се изпотрепаха да ги купуват извън СИВ. Вида? Засипаха с каучукови изделия земното кълбо? Оръжия, Булгартабак и Фармахим - единственото конвертируемо на запад. Надявам се не трябва да пояснявам, че Фармахим не е производител, а търговец на лекарства, козметика, всякаква химия произведени в татковината.

Нищо недей да поясняваш - вече сичку е ясно, ти ще ни научиш, ама като се научиш. Ако искаш почвай. Те тва тука ти е първа серия. Всичките серии май са 32.

преди 1 минута, чуши написа:

Нищо недей да поясняваш - вече сичку е ясно, ти ще ни научиш, ама като се научиш. Ако искаш почвай. Те тва тука ти е първа серия. Всичките серии май са 32.

Пак ли? Транспорт не е производство. Дай нещо друго.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.