Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Истината за Социализма: Да, тогава беше по-добре отколкото е сега!

Featured Replies

преди 1 минута, communismatic написа:

Пак да питам - осмисли ли поста ми или? Примерно, това за плановата икономика и СИВ? И що пишеш "братската" в кавички? Това да те спасят от разпарчетосване на териториите, не е ли "братска" помощ?

Аз питам как щеше да бъде иначе. И не получавам отговор. Плановата икономика отдавна я отрекохме като грешна, нали? Защото в момента, в който се оказахме в конкурентна среда се видя какви боклуци сме произвеждали.

• Отговори 45,9k
  • Прегледи 1,5m
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• По времето на социализма имало опашки за хляб. Колкото и да е странно понякога заради глупости при соца и това ставаше. Примерно от 1988 до 1993 живях в квартал. Владиславово и там някакъв "умник" беш

• Без коментар.... Само да питам: Вие ,младите какво точно направихте за България,че имате право да ръсите простотии за бащите и дядовците си!?

• @dimy Не знам в кой град си живял, но  в моят малък, провинциален бе така: След училище ходих да се редя за хляб, даваха максимум 2 бр. или средно по половин хляб на член семейство. За месо бе су

Публикувани изображения

преди 4 минути, parmobil написа:

Аз питам как щеше да бъде иначе. И не получавам отговор. Плановата икономика отдавна я отрекохме като грешна, нали? Защото в момента, в който се оказахме в конкурентна среда се видя какви боклуци сме произвеждали.

Брато, ти си феноменален... Къв отговор не си получил, като ти написах, че единственият вариант за нас беше да сме в планова икономика, понеже нямаше никакъв шанс държавата, да се развие в пазарна, при положение, че до 1944-та сме тотално неиндустриализирана държава. Кой ще те чака, да се индустриализираш тепърва, ти нормален ли си... Пак да го повторя, ако искаш? Гледам, че ти е особено сложно. Да го напиша още 20 пъти? Да пробвам с картинки, ако искаш?
Освен това ти дадох и аналитичен пример със сегашното ни положение и с положението ни преди 1944-та. В тия периоди какво постигнахме по-точно? Ама искам конкретно да ми напишеш... че взехте да ми писвате на оная работа с вашето тотално неумение да се чете и разбира. Баси дъното е тоя форум...

преди 1 минута, БаалБек написа:

Е щом социалистическите вестници ги наричаш "тъпа пропаганда" и твърдиш, че не са факти, трЕбе а си мнооо зле. Ама още по-зле са онези, които са те лайкнали.

Ми дай да видим цялата статия от тоз вестник, за кой период се отнася и т.н...

Аз мога и утре да ти снимам един хранителен магазин тук, където касиерката работи с ушанка през студените дни, щото собственика не дава да включват климатиците на повече от 19 градуса, а касата е до входната врата...

Често се сменят и продавачките, но най-вече касиерките....

Тази картинка не в факт душице, още по-малко пък като контраргумент на цитираното от теб мое мнение...

преди 4 минути, Мечо Хубавеца написа:

Чисто икономически, изключвам репресиите и липсата на част от гражданските права, щях да се съглася с теб, ако не беше планът Маршал...Изгубили сме много като сме отказали...Изгубила е България...

Нямало е как да приеме, Мечо...

Планът Маршал е създаден с идеята да се противопостави на комунистическата експанзия...

Не може да изгубиш нещо, което не е предназначено за теб...

Плюс това, от този план не са се облагодетелствали всички...

преди 12 минути, БаалБек написа:

Разликата от "едва ли" до "намаше да има" е една страница философстване и творческо писане от теб, мхм...:popcorn2:

Нали историята бе сред интересите ти?

Но... ядеш само пуканки....

преди 10 минути, БаалБек написа:

И западните страни са на твоето мнение. Дори и японците. Без диктатура нищо няма ускорен растеж. Ресурсите, които ти наливат нямат значение

Що сравняваш несравними неща, душице....

Изрично съм казал...

преди 27 минути, andiay написа:

Всяка бедна държава, която е успяла да промени положението си е било следствие на диктатура под една или друга форма със засилване на държавното участие в икономическия живот...

Къде слагаш тук западните страни и Япония?

преди 13 минути, Мечо Хубавеца написа:

Дори и тъй да е, какво променя нещата? България отказва. 

То си е тъй, а не дори...

преди 7 минути, parmobil написа:

Не означава избити, но и не означава неизбити. Неподходящи е след това.

При всяка кардинална смяна на обществено устройство го има този момент....

Комунистическите държави не са някакво историческо изключение...

преди 10 минути, parmobil написа:

Разбира се, че са субективни категории. И затова не приемам "ние ви построихме". Защото никой не може да каже какво щеше да бъде без "братската" помощ. Нея, помощта я имаме, но с какво можем да я съпоставим?

С това, което е постигнато преди това и с това, което е постигнато после....

И не слагам акцент на помощта...

преди 13 минути, parmobil написа:

За Дания и Норвегия, примерно, които са били окупирани по немско и после не са се радвали на братска СССР подкрепа.

Верно ли смяташ, че някога сме били съпоставими с тях?

1928-а Дания има почти 4 пъти по-висок БВП пер капита от България, Норвегия три пъти..

1945-а Дания има пет пъти по висок БВП пер капита от България, Норвегия четири пъти по-висок....

1975-а, Дания има 2,3 пъти по-висок БВП пер капита от България, Норвегия  два пъти....

1989-а Дания три пъти по-висок, Норвегия и тя 3 пъти....

2022-а Норвегия 4.5 пъти по-висок, Дания 2.5 пъти, но там кризата 2010-а се усети рязко...

Та... кое по-точно сравняваш?

преди 8 минути, communismatic написа:

Брато, ти си феноменален... Къв отговор не си получил, като ти написах, че единственият вариант за нас беше да сме в планова икономика, понеже нямаше никакъв шанс държавата, да се развие в пазарна, при положение, че до 1944-та сме тотално неиндустриализирана държава. Пак да го повторя, ако искаш? Гледам, че ти е особено сложно. Да го напиша още 20 пъти? Да пробвам с картинки, ако искаш?
Освен това ти дадох и аналитичен пример със сегашното ни положение и с положението ни преди 1944-та. В тия периоди какво постигнахме по-точно? Ама искам конкретно да ми напишеш... че взехте да ми писвате на оная работа с вашето тотално неумение да се чете и разбира. Баси дъното е тоя форум...

Трябва да сме любезни

Друже, защо единствен вариант да е планова икономика? Аналитично ще ми напишеш ли как страни без планова икономика се прескочили този рубеж 1944-1990?

Скандинавски страни, примерно. Дания и Норвегия са били окупирани от немците, но другите просто са "съдействали". Та? И там ли е планова икономика?

преди 5 минути, andiay написа:

Ми дай да видим цялата статия от тоз вестник, за кой период се отнася и т.н...

Аз мога и утре да ти снимам един хранителен магазин тук, където касиерката работи с ушанка през студените дни, щото собственика не дава да включват климатиците на повече от 19 градуса, а касата е до входната врата...

Често се сменят и продавачките, но най-вече касиерките....

Тази картинка не в факт душице, още по-малко пък като контраргумент на цитираното от теб мое мнение...

Нямало е как да приеме, Мечо...

Планът Маршал е създаден с идеята да се противопостави на комунистическата експанзия...

Не може да изгубиш нещо, което не е предназначено за теб...

Плюс това, от този план не са се облагодетелствали всички...

Нали историята бе сред интересите ти?

Но... ядеш само пуканки....

Що сравняваш несравними неща, душице....

Изрично съм казал...

Къде слагаш тук западните страни и Япония?

То си е тъй, а не дори...

При всяка кардинална смяна на обществено устройство го има този момент....

Комунистическите държави не са някакво историческо изключение...

С това, което е постигнато преди това и с това, което е постигнато после....

И не слагам акцент на помощта...

Верно ли смяташ, че някога сме били съпоставими с тях?

1928-а Дания има почти 4 пъти по-висок БВП пер капита от България, Норвегия три пъти..

1945-а Дания има пет пъти по висок БВП пер капита от България, Норвегия четири пъти по-висок....

1975-а, Дания има 2,3 пъти по-висок БВП пер капита от България, Норвегия  два пъти....

1989-а Дания три пъти по-висок, Норвегия и тя 3 пъти....

2022-а Норвегия 4.5 пъти по-висок, Дания 2.5 пъти, но там кризата 2010-а се усети рязко...

Та... кое по-точно сравняваш?

Аз давам пример, че и без планова икономика се случват нещата.

Друже, защо единствен вариант да е планова икономика?

Обясних защо... При това няколко пъти. Научи се да четеш с разбиране...

Аналитично ще ми напишеш ли как страни без планова икономика се прескочили този рубеж 1944-1990?

Няма как да бъдем обективни, понеже Източният блок прилапва основно най-неразвитите страни в Европа, с изключение на Чехословакия.

Скандинавски страни, примерно.

Примерно? Ама ние нямаме равен старт с тях. Как да е "примерно"? Примерно може да е с Румъния и Югославия примерно. Или с Албания. Или с Турция.
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_past_and_projected_GDP_(PPP)_per_capita
1.jpg

преди 7 минути, parmobil написа:

И какво разбираш ти от планова и непланова икономика? Ако те питам, да ми обясниш разликата сигурно ще скокнеш да ровиш в Гугъла и да ми пущаш глупости, които не разбираш?

Аз бих ти рекъл, че няма такава икономика и изобщо човешка дейност, която да не е планова. Но да оставим и това настрана.

Има нещо друго. Чистите факти - България постигна най-високото си развитие, във всички области именно по времето на соца. Планова непланова - няма разлика. И не знам, що ходиш всеки път там и тогава - в Норвегия, в Алпите или на Марс? Тука в България, имаш период преди 44та, между 44та и 89та и след 89та. Кво щеше да правиш ти, ако комунистите с плановата икономика която била лява, не ти беха построили това което са ти построили, та има даже и да се троши последните 35 години? След още пет години, нема да имаш ток за компютъра бе.

току-що, communismatic написа:

Обясних защо... При това няколко пъти. Научи се да четеш с разбиране...

Няма как да бъдем обективни, понеже Източният блок прилапва основно най-неразвитите страни в Европа, с изключение на Чехословакия.

Примерно? Ама ние нямаме равен старт с тях. Как да е "примерно"? Примерно може да е с Румъния и Югославия примерно. Или с Албания. Или с Турция.
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_past_and_projected_GDP_(PPP)_per_capita

И пак нищо. Аз те питам ти как знаеш какво щеше да бъде без СССР- напътстване и планова икономика? Ти нищо не ми казваш.

А аз ти посочих как великото ни производство се оказа никакво в конкурентна среда.

преди 8 минути, andiay написа:

1928-а Дания има почти 4 пъти по-висок БВП пер капита от България

Верно ли? 

Дания - 1849г. първата датска конституция. 

България - 1908г. Независимост: 1912г./1913г. Балканска война.

Тръгнал да ми сравнява БВП. Подиграваш се със себе си.

преди 3 минути, чуши написа:

И какво разбираш ти от планова и непланова икономика? Ако те питам, да ми обясниш разликата сигурно ще скокнеш да ровиш в Гугъла и да ми пущаш глупости, които не разбираш?

Аз бих ти рекъл, че няма такава икономика и изобщо човешка дейност, която да не е планова. Но да оставим и това настрана.

Има нещо друго. Чистите факти - България постигна най-високото си развитие, във всички области именно по времето на соца. Планова непланова - няма разлика. И не знам, що ходиш всеки път там и тогава - в Норвегия, в Алпите или на Марс? Тука в България, имаш период преди 44та, между 44та и 89та и след 89та. Кво щеше да правиш ти, ако комунистите с плановата икономика която била лява, не ти беха построили това което са ти построили, та има даже и да се троши последните 35 години? След още пет години, нема да имаш ток за компютъра бе.

Ох, още един. Ти как знаеш какво щеше да бъде у нас без напътствията на СССР?

току-що, parmobil написа:

И пак нищо. Аз те питам ти как знаеш какво щеше да бъде без СССР- напътстване и планова икономика? Ти нищо не ми казваш.

Kак не съм ти казвал, бе? Майко мила! 😆😆😆

преди 1 минута, parmobil написа:

А аз ти посочих как великото ни производство се оказа никакво в конкурентна среда.

Посочил си ми оная работа. След 1989-а имаше масово разграбване и крадене от най-ниското до най-високото ниво. Предприятията фалираха, понеже трябваше да бъдат фалирани. Извинявай, ама СОМАТ е била най-голямата транспортна фирма в целият свят (вероятно), беше разпродадена на цената на един апартамент. За Костовите далавери, там пък да не говорим... знаем, че си му фенче...

преди 1 минута, parmobil написа:

Великата пазарна икономика се оказа по-лошата икономическа система, от тая на соца. Това се случи. По време на онова на което му викаха ПЛАНОВА ИКОНОМИКА, България вършееше с комунистическия комбайн, и застрашително напредваше. Можеш примерно да поразгледаш сградите дето си стоят по цяла България - не падат. Можеш да погледнеш и къв е бил тренда на развитието й и в световния спорт. Световният спорт, дали ти е достатъчно конкурентна и нагледна среда?

преди 4 минути, parmobil написа:

Ох, още един. Ти как знаеш какво щеше да бъде у нас без напътствията на СССР?

Аз знам какво е било и какво е. А какво е щяло да бъда, ако баба беше мъжка, да ти кажа не само че не знам; но и не съм ти правил и намеци, че знам.

Сравняваше България с Дания и Норвегия, нали?

Е, показах ти сухите данни от това сравнение.....

Кога България е наваксала спрямо тях?

Нито Дания, нито Норвегия са били на изходните нива на България през 1945-а по който и да е показател....

Най-справедливо би било сравнение с Турция....

Искаш ли да сравним?

преди 2 минути, БаалБек написа:

Верно ли? 

Дания - 1849г. първата датска конституция. 

България - 1908г. Независимост: 1912г./1913г. Балканска война.

Тръгнал да ми сравнява БВП. Подиграваш се със себе си.

Душице, не аз поисках да сравнявам Дания и България....

И що цитираш само 1928-а?

Ти се подиграваш на себе си, но не го осъзнаваш...

Престани да описваш себе си уж описвайки мен....

преди 49 минути, communismatic написа:

Ти пак ли не можеш, да ме разбереш?! Дадох ти пример с нещата преди 9-ти септември, където 11% от територията е без течаща вода и 13% от територията е без електричество. Тотално неиндустриализирана, все още аграрна, населението масово не може, да чете и да пише и на всичкото отгоре всяка война която е водила я е загубила. Вкарвам дори и Балканската в това число, понеже след нея идва Междусъюзническата, която завършва катастрофално за нас. За 1989-а да говорим ли?
Единственият вариант за нас беше планова икономика в рамките на СИВ и то под крилото на голям брат, дето поне да се застъпи за нас. Понеже ако не беше Сталин, нищо чудно и целите южни територии да ни ги бастисат, понеже и СФРЮ и Гърция предявяват претенции към тях, понеже сме били окупатори по време на войната. Как ще се "надбягваш" в НЕпланова икономика с държави, които вече са индустриализирани? Това е абсурд... Виждаме докъде се докарахме.

Защо трябва да се "надбявагваш" с някого ? Виж това надбягване до къде докара соц блока.

През цялата хилядолетна история на България най-добре са живеели хората по времето на социализма. Във всяко едно отношение. 

Само банани е нямало.

Прочее, тия разсъждения, какво е щяло да бъде в България, ако не били комунистите, наистина връзваха декиш в края на осемдесетте и началото на деветдесетте. Баща ми, който беше седесар, както и аз лично, си спомям ясно, как казваше, че ако не били комунистите, сме щели да бъдем по-добре. И по-точно, той понеже е видел и мизерията преди 44та (роден е 28), казваше, че да, комунистите са направили много работи, но ако не били комунистите сме щели да бъдем по-добре. А колко по-добре и откъде знае, това вече е най-голямата природна тайна.

Но минаха само няколко години. Само няколко. Баща ми, който е работил в АПК и са му ясни ако не друго, поне тия въпроси, в един момент ме сюрпризира, като ми рече, че ликвидационнте съвети на Костов (за когото и той и аз гласувахме през деветдесетте) са унищожили селското стопанство. И точно Костов е виновен. Откъде знаеше, пак не знам. Ама съм сигурен, че поне от това разбира.

... И после вече, баща ми никога повече не го чух да казва, че ако не ги е имало комунистите, сме щяли да бъдем по-добре. Ама го чух многократно да казва "На тоя народ, майката му разгониха."

преди 1 минута, В. Велев написа:

През цялата хилядолетна история на България най-добре са живеели хората по времето на социализма. Във всяко едно отношение. 

Само банани е нямало.

Дрън-дрън та пляс...

Кажи, че за теб е било по-добре тогава, отколкото днес и бих го приел...

Ама да обобщаваш за всички....

За мен примерно, днес е по-добре в почти всяко отношение, но не бих казал, че за всеки е тъй...

преди 25 минути, В. Велев написа:

Само банани е нямало.

Едната ми покойна баба родена '20 беше на друго мнение.

преди 18 минути, andiay написа:

И що цитираш само 1928-а?

Защото за периода 1944-1990г. Дания е изградила глобална конкурентна икономика (член на ЕИО от 1973г.), а България остава зависима от съветския блок и решенията на Кремъл. И диша прахта на Кралство Дания.

А ти защо спомена 1928г.? 

току-що, andiay написа:

Дрън-дрън та пляс...

Кажи, че за теб е било по-добре тогава, отколкото днес и бих го приел...

Ама да обобщаваш за всички....

За мен примерно, днес е по-добре в почти всяко отношение, но не бих казал, че за всеки е тъй...

В това е разликата. Сега много малък процент са добре. Средна класа няма сега и 90-95% са зле. И то много зле. Да оставим даже и яденето, но нямат достъп до медицински грижи и лекарства. Т.е. са живото застрашени поради бедност.

Това последното го нямаше при социализма. Даже само това е достатъчно за да се каже че при социализма е било по-добре. Не каква кола можеш да си купиш или в кой МОЛ да пазаруваш, или да идеш на почивка до Дубай или Гърция. Като ти се спука апендикса, хернията, тазобедрената става, сърдечна операция тогава не мислиш за Дубай. Ама няма кой да те излекува даже и пари да имаш. Приемам да има некадърници в разните професии, но само в медицината не приемам некадърниците, а те станаха много висок процент.

Та при социализма нещо да те заболи или засърби отиваш в най-близката поликлиника и то независимо в кой град си в момента и там те преглеждат безплатни и те лекуват безплатно. Казват че не било безплатно защото са ни удържали пари от заплатата. Така е но след това нищо не плащаш или доплащаш. Да не говорим, че във всяко училище имаше лекар и зъболекар. За здравето най-важна е превенцията.

Та само това си струва да се каже че при социализма беше по-добре. Ама не беше само това. Нямаше безработица, храната беше истинска, сред децата нямаше наркомани, играеха и учеха на воля, кръжоци, станции и.... не ми се изброява всичко.

преди 7 минути, В. Велев написа:

Та при социализма нещо да те заболи или засърби отиваш в най-близката поликлиника и то независимо в кой град си в момента и там те преглеждат безплатни и те лекуват безплатно. Казват че не било безплатно защото са ни удържали пари от заплатата. Така е но след това нищо не плащаш или доплащаш. Да не говорим, че във всяко училище имаше лекар и зъболекар. За здравето най-важна е превенцията.

Та само това си струва да се каже че при социализма беше по-добре. Ама не беше само това. Нямаше безработица, храната беше истинска, сред децата нямаше наркомани, играеха и учеха на воля, кръжоци, станции и.... не ми се изброява всичко.

А хората в Австрия, Белгия, Нидерландия, Гърция, Дания, Финландия (посочвам тези държави близки по население с нас), които не са били социалистически, как са живяли? Умирали са от зъбобол, от наркотици, яли са боклуци?

Или в соцстраните не е имало практика да се слагат етикети със съдържанието на продукта, който купуваш и си мислиш, че е била по-качествена от днешната.

Като хляба

1.png

преди 1 минута, БаалБек написа:

Защото за периода 1944-1990г. Дания е изградила глобална конкурентна икономика (член на ЕИО от 1973г.), а България остава зависима от съветския блок и решенията на Кремъл. И диша прахта на Кралство Дания.

Всъщност данните говорят точно обратното, душице....

България в периода 1945 - 1976 е имала 2 пъти по-висок ръст от Дания...

Днес спрямо тях сме на същото ниво от 1976-а....

преди 8 минути, БаалБек написа:

А ти защо спомена 1928г.? 

Защото е преди войната и Хитлер...

Чисто случайно избрано...

Ако искаш посочи ти произволна година...

преди 8 минути, В. Велев написа:

В това е разликата. Сега много малък процент са добре. Средна класа няма сега и 90-95% са зле. И то много зле. Да оставим даже и яденето, но нямат достъп до медицински грижи и лекарства. Т.е. са живото застрашени поради бедност.

Това последното го нямаше при социализма. Даже само това е достатъчно за да се каже че при социализма е било по-добре. Не каква кола можеш да си купиш или в кой МОЛ да пазаруваш, или да идеш на почивка до Дубай или Гърция. Като ти се спука апендикса, хернията, тазобедрената става, сърдечна операция тогава не мислиш за Дубай. Ама няма кой да те излекува даже и пари да имаш. Приемам да има некадърници в разните професии, но само в медицината не приемам некадърниците, а те станаха много висок процент.

Твоите бленувания са си твои...

Нищо не е било безплатно...

Да, нямаше такова социално разделение, нито бедност...

Но пък имаше тотална липса на основни свободи, а за мен това е по-важно от всичко, което си изброил....

Още Джеферсън е казал - "Този, който е съгласен да замени свободи срещу сигурност, не заслужава нито свобода, нито сигурност"....

Днешния Запад е пример за правотата му....

Някогашния соц също....

преди 4 минути, БаалБек написа:

Или в соцстраните не е имало практика да се слагат етикети със съдържанието на продукта, който купуваш и си мислиш, че е била по-качествена от днешната.

Като хляба

Душице, па кълвеш най-тъпите пропагандни картинки....

преди 2 минути, andiay написа:

Всъщност данните говорят точно обратното, душице....

България в периода 1945 - 1976 е имала 2 пъти по-висок ръст от Дания...

Възможно е твоите данни да са по-верни:

image.png

преди 33 минути, communismatic написа:

Kак не съм ти казвал, бе? Майко мила! 😆😆😆

Посочил си ми оная работа. След 1989-а имаше масово разграбване и крадене от най-ниското до най-високото ниво. Предприятията фалираха, понеже трябваше да бъдат фалирани. Извинявай, ама СОМАТ е била най-голямата транспортна фирма в целият свят (вероятно), беше разпродадена на цената на един апартамент. За Костовите далавери, там пък да не говорим... знаем, че си му фенче...

СОМАТ производство ли е, друже? Аз питам за чутовните ни производствени мощности. Къде ги? Къде са ЗММ, ЕЛПРОМ, ДЗУ, ДРАГОР, ПРАВЕЦ?

Къде ЗММ си пласира машините с ЦПУ и 3+5 осна обработка? Електроуредите? Запаметяващите у-ва на  ДЗУ и ДРАГОР. Къде ги чудесата на Правец?

Но иначе си прочел какво е било. А аз съм бил на място да си говоря с ребятата за машините. За ДЗУ тоже. Та спри с този пионерски ентусиазъм, пожалуйста. 

Хахахаха

Парамобилчо

ЗММ продължава да работи - но ти не знаеш :)

Но я кажи за комбината за антибиотици придобит от Домуса :)

И той ли беше на загуба :)

Няма бизнес от векове за векове - рано или късно далаверата отпада.

Точно затова плановата икономика на Китай завладя света 

А вие плякате глупости 

преди 6 минути, parmobil написа:

СОМАТ производство ли е, друже?

СОМАТ не е производство, но е показателно за начина, по който беше извършена приватизацията. Мога да дам пример и с "Кремиковци", и с "Нефтохим", и с БГА "Балкан" и прочее...

Къде са ЗММ, ЕЛПРОМ, ДЗУ, ДРАГОР, ПРАВЕЦ?

Да, ДЗУ "Стара Загора" е добър пример. Пак от времето на Иван Костов. Беше разпродаден на цената на едностаен апартамент в столицата.

Къде ЗММ си пласира машините с ЦПУ и 3+5 осна обработка?

Ае смешко, баща ми е милионер и си бачка с машините от соца, тия ги разправяй на Баалбек, Джокович, Госта и останалите бавняри, дето биха ти се вързали на глупостите. Между другото, гарантирам ти че и в "Монтюпе", "Витте" и прочее русенски компании, все още си работят със стругове, преси, пробивни машини и прочее произведени от "неефективното" производство на НРБ. Гарантирам, просто защото съм супер наясно. Най-малкото съм русенлия.

А аз съм бил на място да си говоря с ребятата за машините.

Бил си на майната си... Ти и за цените в Русия беше супер наясно, та затова и оня ден спря да отговаряш, понеже те хванаха какъв жалък лъжец си...

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.