Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Истината за Социализма: Да, тогава беше по-добре отколкото е сега!

Featured Replies

преди 3 минути, parmobil написа:

А 8-те години преди Костов?

Оня период, в който Иван Костов е финансов министър? Него ли визираш? 1990-1992? Или викаш... той тогава не е знаел, за какво иде реч? Далаверите са ставали без неговото знание...

преди 4 минути, parmobil написа:

Нали няма да се лъжем, че след 1990 г. ново ръководство е поело предприятията?

Аз мисля, че за не знам си кой път обясних, че след като свалят бай Тошо е имало масово разграбване на всичко до кокал с огромното съдействие и на червени, и на сини... че и на жълти даже. Само на глупендерите още им се привиждат комунисти, ченгета, дългата ръка на Кремъл и прочее... Щом Румен Радев подхванаха, дето е единственият що годе адекватен в родната ни политика.

преди 5 минути, parmobil написа:

Не съм фенче на Костов, а ти си fanboy-че.

Според мен си му фен, иначе няма логика, да го браниш по такъв начин... А принципно почти винаги преценката ми излиза точна. ;)

• Отговори 45,9k
  • Прегледи 1,5m
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• По времето на социализма имало опашки за хляб. Колкото и да е странно понякога заради глупости при соца и това ставаше. Примерно от 1988 до 1993 живях в квартал. Владиславово и там някакъв "умник" беш

• Без коментар.... Само да питам: Вие ,младите какво точно направихте за България,че имате право да ръсите простотии за бащите и дядовците си!?

• @dimy Не знам в кой град си живял, но  в моят малък, провинциален бе така: След училище ходих да се редя за хляб, даваха максимум 2 бр. или средно по половин хляб на член семейство. За месо бе су

Публикувани изображения

преди 2 минути, communismatic написа:

Оня период, в който Иван Костов е финансов министър? Него ли визираш? 1990-1992? Или викаш... той тогава не е знаел, за какво иде реч? Далаверите са ставали без неговото знание...

Аз мисля, че за не знам си кой път обясних, че след като свалят бай Тошо е имало масово разграбване на всичко до кокал с огромното съдействие и на червени, и на сини... че и на жълти даже. Само на глупендерите още им се привиждат комунисти, ченгета, дългата ръка на Кремъл и прочее... Щом Румен Радев подхванаха, дето е единственият що годе адекватен в родната ни политика.

Според мен си му фен, иначе няма логика, да го браниш по такъв начин... А принципно почти винаги преценката ми излиза точна. ;)

И пак от 8 г се хвана за две. Що така? А колко кабинета имаше до '98г.? И ми се привиждат червени? Та ти си с петолъчка на челото.

преди 13 минути, parmobil написа:

Пак ли? Транспорт не е производство. Дай нещо друго.

Не знам на тебе кое ти е производство - аз ти давам експертен преглед на цялата икономика на соца преди 89та. Това е първа серия. Ама ако искаш недей да я гледаш - оти  ше се мъчиш, да понаучиш и ти нещо? Под транспорт се пак се разбира във филмчето и производство на кораби, вагони, електрокари, и др. изнасяни по целия свят, вкл. в САЩ, Герания и т.н. и т.н. После, както казах имаш още много за гледане - 32 серии са - то не може да бъде изгледано само.

Хем да разбереш кво е тва машиностроене, че си представяш нещо, дето ти е у хола примерно или в гаража.

преди 1 минута, чуши написа:

Не знам на тебе кое ти е производство - аз ти давам експертен преглед на цялата икономика на соца преди 89та. Това е първа серия. Ама ако искаш недей да я гледаш - оти  ше се мъчиш, да понаучиш и ти нещо? Под транспорт се пак се разбира във филмчето и производство на кораби, вагони, електрокари, и др. изнасяни по целия свят, вкл. в САЩ, Герания и т.н. и т.н. После, както казах имаш още много за гледане - 32 серии са - то не може да бъде изгледано само.

Хем да разбереш кво е тва машиностроене, че си представяш нещо, дето ти е у хола примерно или в гаража.

И що рухна тази икономика? Ти какво си разбрал?

преди 6 минути, parmobil написа:

И пак от 8 г се хвана за две.

Да, и в рамките на тия две години са пак същите далавери. Случайност, предполагам?

преди 7 минути, parmobil написа:

А колко кабинета имаше до '98г.?

Имаше, да. Имаше и сини кабинети, които е*аха майката на селското стопанство. Имаше и момент, в който Костов беше финансов министър и нещата бяха по-различни? Нали? ;)

преди 10 минути, parmobil написа:

И ми се привиждат червени?

Абсолютно, да. Предполагам, че и за сегашното ни положение са виновни децата на комунистите, нали?

преди 1 минута, parmobil написа:

Всъщност, не точно икономиката рухна. Рухна политическата власт. По абсолютно същия начин, както по време на народния съд. Но не ги утрепаха сичките - само някои. Като Луканов например.

Според тебе, що рухна политическата власт преди 44та - щото беше построила повече от колкото построиха комунистите ли?

Прочее, построеното от комунистите, както ти обърнах струва ми се внимание, в голяма част си стои и продължава да служи. Моята къщурка в която си живуркам си стои, не е руханала. И си ми харесва. Гледам наоколо сградите са построени през соца. Има и за трошене, но го строши не властта която управляваше преди 89та - строши го властта която дойде след 89та. Това бе власт, на подчинение на запада. Що тия новите трошат, ти ми кажи. Кажи също така, що те трошат а ти ги хвалиш?

Гледай фактите във филмчето/филмчетата - 32 серии са - нали искаше да знаеш, какви конкурентни стоки на световния пазар е продавала малка България. Тва че България е малка има много голямо значение. Според Адам Смит, броят на хората е тъждествен на степента на разделението на труда. Във филмчето прочее, постоянно ти показват количествата на произведена и пласирана продукция, както и изграденото в България разбира се, това е даже най-важно, по-важно от твоите фикции, но така също и сравнението с преди 44та, както и след 89та. Така че, твоят въпрос, какво е продавала България през соца, трябва винаги да върви и с въпроса, а какво продава България сега. Ма ти не сещаш за тоя въпрос. А и пак не можа да разбереш, че ти го зададох току-що.

Вагоностроителният завод "Червено знаме" в Бургас, един от малкото запазени заводи от соца - в момента работи под името ""Трансвагон"".                    Няма налично описание на снимката.

Да, и в рамките на тия две години са пак същите далавери. Случайност, предполагам?

Имаше, да. Имаше и сини кабинети, които е*аха майката на селското стопанство. Имаше и момент, в който Костов беше финансов министър и нещата бяха по-различни? Нали? ;)

Абсолютно, да. Предполагам, че и за сегашното ни положение са виновни децата на комунистите, нали?

Кои сини кабинети? Няма и половин мандат на Филип Димитров. Ми що не оправиха неправдите след него?

Чие чАдо е кмет на София? От възпитание не питам ти какво си.

преди 22 минути, parmobil написа:

И значи глей сега. Като запецнете целото ваше племе, което се състои основно от незнайковци, и задавате точно тоя тъп въпрос - що е рухнала икономиката. А я ти на мене ми кажи, като Германия е с толко добра икономика била, що след ВСВ Дрезден не можеха да го изчегъртат от подпочвения слой?

Има май значение, дали са нахлули и варварите и дали тия дето ги мислиш че са ти приятели, не са се наговорили да те сготвят. И после питай пак кокошката дето е в тенджерата, що е станала на яхния.

Няма и половин мандат на Филип Димитров.

Да, де... То по-добре и че нямаше такъв. За толкова кратко време направи толкова голяма простотия, която тотално обезлюди селата и накара мангасарите да плъзнат из градовете и да се занимават с кражби, изнасилвания, проституция и прочее... То не че нещо друго можеше да писне от тях, ама мисълта ми е, че наистина циганската сган остана без работа.

преди 2 минути, parmobil написа:

Кои сини кабинети?

Добре, де... Костов е бил финансов министър цели две години, там какво е оправданието? Предполагам, че не е бил наясно с далаверите? Сигурно е бил наясно, обаче яростно се е противопоставял? И после през 1997 г.? Там какво става? Приватизацията беше извършена по най-правилният начин, предполагам?

Чие чАдо е кмет на София?

Да, Терзиев е дете на бивш агент на ДС... И? Това го прави некадърен, вероятно?

От възпитание не питам ти какво си.

Дядо ми е бил член на партията. Каза ми, че е разбрал, че е бил член след падането на соца. Но и да му бяха предлагали, той пак щеше да стане, понеже искрено е вярвал в тая партия. Предлагали са му, да стане агент на ДС, но той е отказал. Други комунисти нямам във фамилията си.

преди 5 минути, чуши написа:

Всъщност, не точно икономиката рухна. Рухна политическата власт. По абсолютно същия начин, както по време на народния съд. Но не ги утрепаха сичките - само някои. Като Луканов например.

Според тебе, що рухна политическата власт преди 44та - щото беше построила повече от колкото построиха комунистите ли?

Прочее, построеното от комунистите, както ти обърнах струва ми се внимание, в голяма част си стои и продължава да служи. Моята къщурка в която си живуркам си стои, не е руханала. И си ми харесва. Гледам наоколо сградите са построени през соца. Има и за трошене, но го строши не властта която управляваше преди 89та - строши го властта която дойде след 89та. Това бе власт, на подчинение на запада. Що тия новите трошат, ти ми кажи. Кажи също така, що те трошат а ти ги хвалиш?

Гледай фактите във филмчето/филмчетата - 32 серии са - нали искаше да знаеш, какви конкурентни стоки на световния пазар е продавала малка България. Тва че България е малка има много голямо значение. Според Адам Смит, броят на хората е тъждествен на степента на разделението на труда. Във филмчето прочее, постоянно ти показват количествата на произведена и пласирана продукция, както и изграденото в България разбира се, това е даже най-важно, по-важно от твоите фикции, но така също и сравнението с преди 44та, както и след 89та. Така че, твоят въпрос, какво е продавала България през соца, трябва винаги да върви и с въпроса, а какво продава България сега. Ма ти не сещаш за тоя въпрос. А и пак не можа да разбереш, че ти го зададох току-що.

Аз ли криво пиша, ти ли не обясняваш?

Как може да ми се дават примери без сравнение? Как знаеш какво щеше да бъде без "братската" помощ на СССР и ръководната роля на комунистическата партия?

С това приключваме ли тъпотията "ние ви построихме"? Някой друг можеше ли да строи?

преди 20 минути, communismatic написа:

Пак те подсещам - обясняваш за времена, през които само си цапал пелените!

току-що, jhoro написа:

Пак те подсещам - обясняваш за времена, през които само си цапал пелените!

Жорко, обясни ти щом знаеш... Няма проблеми, сигурен съм, че пак ще има голям смях. Виждаме, че на Пармобил му са му много сложни нещата. Помогни му...

преди 6 минути, communismatic написа:

Дядо ми е бил член на партията. Каза ми, че е разбрал, че е бил член след падането на соца. Но и да му бяха предлагали, той пак щеше да стане, понеже искрено е вярвал в тая партия. Предлагали са му, да стане агент на ДС, но той е отказал. Други комунисти нямам във фамилията си.

А дотогава не е знаел? И членски внос не му е събиран? Намери си други глупаци да им разправяш тези глупости.

А дотогава не е знаел? И членски внос не му е събиран? Намери си други глупаци да им разправяш тези глупости.

Смяташ ли, да ми отговориш на въпросите?

преди 10 минути, communismatic написа:

Да, Терзиев е дете на бивш агент на ДС... И? Това го прави некадърен, вероятно?

преди 10 минути, communismatic написа:

Добре, де... Костов е бил финансов министър цели две години, там какво е оправданието? Предполагам, че не е бил наясно с далаверите? Сигурно е бил наясно, обаче яростно се е противопоставял? И после през 1997 г.? Там какво става? Приватизацията беше извършена по най-правилният начин, предполагам?

Смяташ ли, да ми отговориш на въпросите?

След като ти ми отговориш на въпросите колко могъща е била икономиката преди 1990 г. И как за един ден се срива. Още няма СДС и Костов.

току-що, parmobil написа:

След като ти ми отговориш на въпросите колко могъща е била икономиката преди 1990 г. И как за един ден се срива. Още няма СДС и Костов.

За могъщата икономика вече ти писах. Обясних ти кои са били рентабилни и кои не. Хубаво е малко и да спреш, да ми бягаш от въпросите... Щото излиза, че си поредният лаладжия. Само вмятам... ;)

преди 7 минути, parmobil написа:

Аз ли криво пиша, ти ли не обясняваш?

Как може да ми се дават примери без сравнение? Как знаеш какво щеше да бъде без "братската" помощ на СССР и ръководната роля на комунистическата партия?

С това приключваме ли тъпотията "ние ви построихме"? Някой друг можеше ли да строи?

Е сравняваш Петко, с нероден Петко. Требва да сравняваме - да, много правилно. Ама аз мисля, че при развитието е нормално да има растеж на икономката. Това значи, че кога са дошли лошите комунисти с оная лошата система (и лява - а левите, нали уж харчат построеното от десните). И глей молим ти се, кви чудеса направиха за 45 години. Па после дойдоха братските САЩ и ЕС, и на всичко отгоре стъпиха наготово на построеното от лошите комунисти (да с братската помощ на СССР - ма за тва ли СССР е бил лош, понеже е помагал братски). И? Нищо. Ама нищо. Е сравнявай де! Що не сравняваш това с онова? Искаш да сравняваш с нероден Петко. Тва разбра ли го? Не го разбра. И кой е виновен, че пак не разбра? Пак ли комунистите?

А след като аз ти обърнах внимание, че днес, 35 години по-късно, като излезеш на улицата и наоколо продължава да си преобладава (да господства) построеното през соца, макар да не можем днес да го боядисаме, пак ли ще продължаваш да си дрънкаш тъпотии, че за един ден се било сринало. Бе не разбра ли, че е толко здраво направено, че не може лесно да бъда и сринато. Мавзолея на Георги Димитров, да ти вадя ли клипче от кой опит падна? А е направен за една седмица, заедно с плановете на архитектите.

В Берковица бутнаха най-хубавия завод, дето произвеждаше качествени а па евтини пластмасови неща (и  бе модернизиран за капак с австрийски машини нови от австрийци през 86та година. Сторшиха го и десет години вече не могат да изчистят руините. Ама па как хубаво изсекоха гората, за всичките тия години. Изсекоха я и я изнесоха като суров материал в Гърция и не знам си къде още.

преди 1 минута, communismatic написа:

За могъщата икономика вече ти писах. Обясних ти кои са били рентабилни и кои не. Хубаво е малко и да спреш, да ми бягаш от въпросите... Щото излиза, че си поредният лаладжия. Само вмятам... ;)

Нищо не си отговорил. Въртиш, сучиш и го докарваш, че Костов бил финансов министър. А аз имам конкретно питане - как при чудесната ни икономика и висока производителност и печеливши предприятия и производства, изведнъж се оказва, че не можем да погасяваме борчове към западни ( защо западни? нали има СИВ?) банки?

Въртиш, сучиш и го докарваш, че Костов бил финансов министър.

Да, именно... Предполагам, че това е позиция, от която нищо не зависи? Нали? 😆

А аз имам конкретно питане - как при чудесната ни икономика и висока производителност и печеливши предприятия и производства, изведнъж се оказва, че не можем да погасяваме борчове към западни ( защо западни? нали има СИВ?) банки?

Няма как да ме питаш, при положение, че не си отговорил на въпросите ми. Така се провежда дискусия. Ти питаш, после аз питам и т.н. С тия евтини измъквания... повярвай ми, нищо няма да постигнеш.

преди 13 минути, чуши написа:

Бе не разбра ли, че е толко здраво направено, че не може лесно да бъда и сринато.

Между другото, една от причините Украйна все още да се крепи е строителството от онова време. Цялата им електропреносна мрежа е строена от "лошите" комунисти, правена е и за много по-енергоемка икономика... факт е, че все още нещата не са отишли, по дяволите. И то без АЕЦ "Запорожие", която е най-голямата електроцентрала в Европа.

Нищо не си отговорил. Въртиш, сучиш и го докарваш, че Костов бил финансов министър. А аз имам конкретно питане - как при чудесната ни икономика и висока производителност и печеливши предприятия и производства, изведнъж се оказва, че не можем да погасяваме борчове към западни ( защо западни? нали има СИВ?) банки?

Наистина защо западни банки? Нали западните банки не дават пари на заем на такива дето няма да ги върнат? А комунистическата икономика е пропаднала - западните банки, са имали доверие на тия тъпаци? Да, много хубав въпрос - защо запдани банки дадоха толко заеми на пропадналите комунистически икономики, които точно тук и сега и точно според тебе са пропаднали били още преди 89та. Ама вадиш чудесни самоопровержения. Не че и аз в един момент немаше да се сетя за тях, ама ти тоя път бе по-бърз от мен и ме изпревари.

преди 35 минути, communismatic написа:

Каза ми, че е разбрал, че е бил член след падането на соца

Членският внос моят дядо му го е плащал, да? Та не е разбрал, че има дръжка от заплатата. Или никога не си е гледал фиша... 

преди 26 минути, communismatic написа:

Жорко, обясни ти щом знаеш... 

Дали знам и дали ще обяснявам ... са две различни неща.

току-що, jhoro написа:

Дали знам и дали ще обяснявам ... са две различни неща.

Че ти кога си знаел нещо?! То беше ирония... 😆

А всъщност ако има некой, който е абсолютно фалирал и е абсолютно невъзможно да си върне борчовете (ха - към западни банки), това са САЩ и ЕС. Тези борчове никога няма да бъдат върнати. Защото на всички е ясно, че тези борчове е невъзможно да бъдат върнати. И коя икономика е следователно по-добра - тая на соц България или тая на САЩ и ЕС?

И тука даже не му обяснявам на тоя дето си е направил фетиш от купоните на запада, че да печатиш хартиени пари и да ги раздаваш на заем на цял свят и баба знае.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.